2021-06-01 211 瀏覽
九龍城最出名就係食泰國菜,係無得去旅行,食左當去左之下,就試左呢間長期人龍店,貪有質素保證。必食推薦:招牌海南雞$108(半隻)超級嫩滑,皮薄爽脆,配埋泰式醬汁,係必叫選擇💕椰皇沙冰$32好飲到我唔記得影相,夏日熱辣辣,真係唔可以離開冷氣同凍飲。椰皇沙冰超清甜,非常消暑😋有椰香,又唔會假死甜味!鐵板豬頸肉炒馬拉盞通菜$89有穫氣,大大碟,其實所有菜式都係走大份夾抵食路線,最後2個人都食唔曬,要打包,咪做大曬鬼。但埋單時,樓面姐姐仲好好人請我地食椰青糕,煙煙韌韌,唔係好甜,飽極都仲食得落😋加分!
九龍城最出名就係食泰國菜,
係無得去旅行,食左當去左之下,
就試左呢間長期人龍店,
貪有質素保證。

必食推薦:
招牌海南雞$108(半隻)
超級嫩滑,皮薄爽脆,配埋泰式醬汁,係必叫選擇💕

椰皇沙冰$32

鐵板豬頸肉炒馬拉盞通菜$89

• 椰皇沙冰
  • 招牌海南雞
2021-05-29 155 瀏覽
今日來到九龍城,揀了御太子的小曼谷海鮮燒烤屋晚餐。餐廳經已很多人,好在還不至於要等位。餐牌有很多菜式,我要了泰式燒盲曹、泰式酸辣鳳爪、香葉辣椒豬肉碎燴飯配荷包蛋。泰式酸辣鳳爪$82 泰式酸辣鳳爪有很多配菜,有生菜、洋蔥、芫茜、蔥……等等,鳳爪醃得味道酸甜、爽口,很惹味!香葉辣椒豬肉碎燴飯 配荷包蛋$78荷包蛋煎得外帶香脆,裏面蛋黃流心 ,拌飯食一流。肉碎裏面有豆角粒一齊炒,炒得香口入味, 拌飯食非常正!泰式燒盲鰽$168盲鰽多肉少骨,表面鹽燒的痕跡很吸引,之前都有食過盲鰽,但未有這個盲鰽好魚味,這個盲曹魚味特別的濃,肉質軟滑及香鹽焗味!食燒烤少不了要放飲品,我們都要了個可樂,今餐的泰國美食,食得非常滋味!!
今日來到九龍城,揀了御太子的小曼谷海鮮燒烤屋晚餐。

餐廳經已很多人,好在還不至於要等位。

泰式酸辣鳳爪$82

香葉辣椒豬肉碎燴飯 配荷包蛋$78
荷包蛋煎得外帶香脆,裏面蛋黃流心 ,拌飯食一流。

肉碎裏面有豆角粒一齊炒,炒得香口入味, 拌飯食非常正!

泰式燒盲鰽$168

2021-05-28 106 瀏覽
————📍九龍城☀️🔥最近天氣熱都好熱 成日都想食啲酸酸maymay 嘅野食 泰國🇹🇭菜就係首選 👩‍❤️‍💋‍👨情人節當日去左 @小曼谷海鮮燒烤屋 #小曼谷海鮮燒烤屋 食晚飯 🥣 價錢唔算貴 食物份量都幾大 兩個人都食唔曬🤣🙈#泰皇咖喱法包軟殼蟹 $198🌸見枱枱都叫呢個菜 就知係必點 餐廳推介喇 我都唔執輸 仲要驚唔夠邨飽叫多個飯😂😂🌸咖喱濃郁 有別與一般嘅咖喱 落左好多配料 用軟殼蟹 法包沾汁食 好滿足🤫建議得兩個人嘅話 可以叫其他細份咖喱 呢個實在太大 費事浪費🥺#串燒 ~$16🌸🤤串燒即叫即燒 熱辣辣上枱 雞肉同雞腎都好入味👍🏻 點埋沙嗲醬一流🤩——————小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
————

📍九龍城

#泰皇咖喱法包軟殼蟹 $198

#串燒 ~$16

——————
小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
2021-05-27 131 瀏覽
4個朋友,已約定小曼谷晚餐,冬蔭鮮蝦雲吞湯,聖子皇+盐燒鮑魚,波蘿抄飯,大蝦柚子沙律,稔肉,牛柳粒及牛肉串燒,抄雜菜,整體樣樣都超好食,除咗湯夠熱外,其他食品嫌不夠熱,有小小凍咗,美中不足,飲品推介,椰青波波,超得意,飲落透心涼,正👍,值得再去,侍應好好禮貌,值得一讚,謝謝!👏
  • 冬蔭鮮蝦雲吞湯
  • 鹽燒鮑魚
  • 椰青波波
九龍城真係有好多有待發掘嘅餐廳,小編對附近嘅學生同居民表示羨慕🥺九龍城多泰國菜館就大家都知啦,小編今次就揀咗呢間未食過但聽過嘅小曼谷🧉平日午市好爆😲用餐環境比較逼同吵雜。食客只需掃瞄QR code點餐📱出餐時間都算快。🌟泰式豬頸肉油飯 ($54)豬頸肉炭燒味十足😋邊邊位微焦香口又惹味,咬落一啲都唔乾帶些許油香。連個油飯🍚都好有鑊氣😳滿意!🌟泰式海鮮炒飯 ($60)炒飯粒粒分明 乾爽唔油膩,海鮮配料幾足👍🏻味道唔係話超級驚艷✨但絕對係一碟好味嘅炒飯。🌟 炸春卷(+$25)熱辣辣上碟 春卷皮非常脆😙應該係即整。味道正正常常,點住啲泰式醬汁食都幾開胃。🌟串燒 (+$25)一串雞肉同一串牛肉,味道唔錯 一樣有好香嘅炭燒味。個人覺得兩串都偏乾,牛肉肉質比較韌🧐雞肉就無問題。🌟冬蔭肉碎湯 (跟餐)偏酸唔太辣幾開胃😜但冬蔭功味道唔夠重,對唔鍾意冬蔭功湯陣味嘅朋友黎講接受度會較高。🌟冰奶茶 (跟餐)有時飲泰式奶茶會覺得甜咗啲,呢間就好貼心可以揀甜度。🌟龍眼冰 (跟餐)龍眼冰都可以揀少甜少冰 龍眼大大粒,夏天飲特別清涼又滋潤!味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟泰式豬頸肉油飯 ($54)

🌟泰式海鮮炒飯 ($60)

🌟 炸春卷(+$25)

🌟串燒 (+$25)

🌟冬蔭肉碎湯 (跟餐)

🌟冰奶茶 (跟餐)
有時飲泰式奶茶會覺得甜咗啲,呢間就好貼心可以揀甜度。

🌟龍眼冰 (跟餐)
龍眼冰都可以揀少甜少冰 龍眼大大粒,夏天飲特別清涼又滋潤!

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-05-26 126 瀏覽
呢幾日真係好熱,熱到好似去左泰國咁,令人好掛住泰國菜既味道🌍🌍今日去左九龍城呢間小曼谷海鮮燒烤屋🍢🍡呢間餐廳出名除左一般泰國菜之外,仲有大量串燒同燒海鮮比大家揀🦀🦞🦐而且串燒仲好抵食。我地叫左香葉辣肉碎煎蛋飯🍛海鮮炒公仔麵🍜馬拉盞炒椰菜苗🥬同埋幾串串燒🍢我最鍾意個辣肉碎煎蛋飯,因為啲肉碎真係炒得好香口,而且個煎蛋仲係燶邊流心既。海鮮炒公仔麵辣得黎好惹味。估唔到係個炒椰菜苗都夠晒鑊氣,而且份量十足。值得一讚係員工好有禮貌,食都食得開心啲。

值得一讚係員工好有禮貌,食都食得開心啲。

2021-05-22 318 瀏覽
嚟到九龍城,食泰國菜係首選,而呢間就對住大街,又多顧客已經在店內,所以好有信心揀呢間。餐牌上嘅食物價錢都算合理,見到其他枱食物份量都好足,已經開心咗。首先就叫咗海鮮孖寶,牛油蒜蓉燒大蟶子3隻+鹽燒鮑魚2隻,共$228,味道同表面睇兩款都係鹹魚仔蒜蓉蔥花先蒸後燒海鮮,所以有啲啲失望,味道都ok嘅,感覺偏貴咗少少。冬蔭公鮮蝦雲吞(5粒)湯,辣味大眾化,用熱窩上,唔會變涼,所以好好味。串燒牛肉已經係趁熱即食,都偏硬,沙爹醬合格,冇驚喜。最後,泰式鐵板蠔餅真係將一餐原本普普通通嘅泰國餐提升咗幾級。首先由服務員離遠行嚟送上枱已經聽到鐵板嘅喳喳聲,跟著慢慢聞到香味,放上枱就見到係炸到好鬆化係蠔餅,而且唔係平時食嘅好多粉嘅旦漿,我個人認為佢可能冇加粉,入口鬆化,旦味濃,蠔仔份量又多,最有驚喜係用芽菜墊底非常出色,原本上枱時仲係生嘅芽菜,一路食一唔被鐵板加熱,芽菜水份開始熱,令到蠔餅保持熱嘅溫度,又唔會俾鐵板煎燶,到芽菜開始軟身,吸收咗蠔餅嘅味道,食埋芽菜令口腔變得清新同冇咁熱氣,真係完美。

冬蔭公鮮蝦雲吞湯

串燒牛肉已經係趁熱即食,都偏硬,沙爹醬合格,冇驚喜。
串燒牛肉

2021-05-21
冬蔭公鮮蝦雲吞湯
串燒牛肉
2021-05-18 229 瀏覽
一去到九龍城,就會諗到食泰菜,泰國菜在九龍城到到都可以見到,但係都係想食番小曼谷的,因為曾經食過銅鑼灣店,但九龍城店,又真係未曾試過。今日星期1晚,都已經8點30,仍然係座無虛席呢!等了一陣,總於有位。 食物方面,這間小曼谷係海鮮燒烤屋,所以呢,第一樣已經好想食佢地既燒海鮮。第一樣叫的就是鹽燒鮑魚鮑魚超新鮮,其實佢配料唔多,就係鹽再加上蒜,已經食得出燒烤風味,仲有就係鮑魚鮮味,根據你既個人喜好,再沾辣醬的,正!其實睇到鮑魚都好厚肉,而且火喉掌握得好好,食曬飽魚肉既嫩滑。 另外,亦叫了燒雞肶菇,仲有雞肉串,每串$16,其實燒得好好,燒烤風味濃,亦有提供沙哆醬,十分香口惹味。 另叫了一份鐵板豬頸肉馬拉盞通菜,其實本身友人係想叫馬拉盞通菜,但加多10幾蚊,原個鐵板上,再加豬頸肉,咁一於就叫佢。鐵板上菜時係全熱既,就好似食牛排咁,一陣既香味已迎面而來,再加上鐵板將豬頸肉再煎一煎,香口十足。鐵板令食物曖度保存,所以食到最尾仲係好熱,超好味,而且好大份。 飯就叫了香芒海鮮炒飯,啖啖鮮芒果肉,係飯裡面,令成個飯感到清新,而且之前叫的都係咸食,所以有芒果肉就正好帶來另一番既味覺享受。 飲品,叫了一個椰
一去到九龍城,就會諗到食泰菜,
泰國菜在九龍城到到都可以見到,

根據你既個人喜好,再沾辣醬的,正!

鹽燒鮑魚

另外,亦叫了燒雞肶菇,仲有雞肉串,
每串$16,其實燒得好好,燒烤風味濃,亦有提供沙哆醬,
十分香口惹味。
燒雞肶菇及雞肉串

另叫了一份鐵板豬頸肉馬拉盞通菜,
鐵板豬頸肉馬拉盞通菜

飯就叫了香芒海鮮炒飯,
啖啖鮮芒果肉,係飯裡面,令成個飯感到清新,
香芒海鮮炒飯

飲品,叫了一個椰王及泰式冰奶茶。
總覺得食泰菜//椰王一定唔少得,加上夏日炎炎,消暑清熱一定要有呀。
椰皇
椰皇
2021-05-17 162 瀏覽
九龍城最多當然係泰國菜餐廳,而係咁多餐廳裏面呢間小曼谷係其中一間必食嘅餐廳,相信就算冇食過,好多人平時搭車都經過見到同埋好香嘅燒烤味。咁今日就同屋企人黎食餐好嘅泰式豬頸肉泰式豬頸肉嘅份量好多,燒得香脆之餘仲保留左豬頸肉嘅油脂味燒虎蝦大大隻嘅虎蝦,肉質彈牙芒果海鮮炒飯呢個炒飯炒得飯粒分明,芒果好甜配埋炒飯食好開胃軟殼蟹咖喱包軟殼蟹炸到好香口,食落去好滿足,唯一不足就係調味太鹹,而個咖喱包實在太大最後都食唔晒

泰式豬頸肉

泰式豬頸肉嘅份量好多,燒得香脆之餘仲保留左豬頸肉嘅油脂味

燒虎蝦

大大隻嘅虎蝦,肉質彈牙

芒果海鮮炒飯

呢個炒飯炒得飯粒分明,芒果好甜配埋炒飯食好開胃

軟殼蟹咖喱包
2021-05-14 141 瀏覽
串燒我哋點左好幾款,雞翼就係必點燒得都好香口!牛脷係比想像之中嫩口,食落好有牛味,另外都點左平時少見嘅墨魚咀,十分之有咬口,而魷魚鬚更加係必試!配埋個沙嗲醬汁,越食越開胃!除左串燒我哋都係好中意食牛嘅,於是都不忘叫左份燒牛仔骨,呢三件牛仔骨有用心去烤,啲汁仲留到係肉上面,食落一啲都唔柴,口感十分之好,牛味更加唔洗講啦,十分推介一試!另外都叫左個鐵板豬頸肉炒芥蘭,份量十分之多,豬頸肉都好多,呢份一上菜係鐵板上仲聽到啫啫聲,食落好夠味!豬頸肉都有烤過先再加落去炒,一啲肥肉都無,好香口!最後我哋都叫左個香辣肉碎炒飯,個飯睇落平平無奇,食落後啲香料香氣慢慢散發出嚟,辣度都幾岩,越食越香口,仲有隻蛋配埋,起碼都有兩碗飯嘅份量,十分之抵食

上次食完小曼谷,食過番尋味,今日經過九龍城,發現原來呢到都有分店,忍唔住再食多次😋🦐泰式鮮蝦炒金邊粉 $88 9/10🦐金邊粉炒得好香,食落唔會太甜,再配上新鮮青檸既酸味,真係好夾啊😋而且啲蝦好大隻,食落仲好爽口彈牙🤩🥘泰皇咖喱炒蜆 $148 8.5/10🥘個咖喱炒蜆一上枱果陣真係比佢個size震撼到,超級大碟🤣蜆肉都幾多下,又夠新鮮👍🏻啲咖喱拎黎送飯真係一流,甜甜地又有啲蛋香味,食落都唔會有油膩感☺️🐮泰式燒牛仔骨 $68 8.5/10🐮牛仔骨真係好抵食,$68有3塊咁多,食落好香口,有炭燒味嘅同時黑椒味都好重,又唔會話烤得過熟,肉汁鎖得好好,食落好嫩好多汁🍑🥭芒果沙冰 $36 9/10🥭一飲落去就飲得出係天然嘅味道🙆🏼‍♀️有新鮮芒果嘅香味,酸酸地又有啲甜,但係唔會好似平時加糖漿嗰種過甜,岩曬夏天飲☺️整體食落味道質素都好好,價錢同我哋上次食銅鑼灣嗰間分店比價錢仲平咗少少,如果平時經過九龍城呢邊都真係幾好嘅選擇啊💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️☺️———————————😋味道:9/10🤵🏻服務:8.5/10💰抵食:8.5/10⏳排隊時間:0分鐘

🦐泰式鮮蝦炒金邊粉 $88 9/10🦐

💰抵食:8.5/10
⏳排隊時間:0分鐘
2021-05-13
2021-05-13 63 瀏覽
好耐冇食泰國菜 今次食 咖哩軟殼蟹 佢嘅咖哩真系好好味 軟殼蟹都好脆 點埋個咖哩汁 真系好jeng 啲staff 嘅服務態度都算唔錯 不過上菜就有啲耐 碟軟殼蟹等左成45 分鐘先黎到
2021-05-12 111 瀏覽
好耐無黎九龍城! 既然黎左,就一定要幫襯下小曼谷海鮮燒烤屋😊夜晚七點去到,已經好多人,店員安排左我地去內街果間分舖坐。我同朋友兩個人總共叫左六樣野,包括泰式生蝦刺身、鐵板豬頸肉椰茶苗、泰皇咖哩炒蜆、冬蔭公湯(小)、蒜蓉包、白飯 (朋友話一定要用咖哩汁撈白飯食)。每樣野食既份量勁多,由其係菜同蜆,上菜果刻個份量多到我同朋友都嚇左一嚇,絕對係大件夾抵食!不得不讚下個冬蔭公湯,真係好足料,由其係佢隻虎蝦(敗筆係唔記得影低佢)真係好大隻,肉質爽口彈牙,裡面有兩隻,同朋友一人一隻岩岩好!遲啲九龍城地鐵站開通,一定會多啲黎食😊
夜晚七點去到,已經好多人,店員安排左我地去內街果間分舖坐。
遲啲九龍城地鐵站開通,一定會多啲黎食😊
2021-05-11 4877 瀏覽
泰菜是中菜之外最愛的菜式,小曼谷算是其中一間久不久就會光顧的泰國菜館,是夜特別叫了之前未試過的菜式。芒果沙冰 芒果沙冰未算太濃杰,味道甜美,解辣效果不錯。泰式醃粉絲海鮮沙律 醃粉絲沙律的味道與青木瓜沙律很相似,同樣酸辣度十足,開胃惹味。此菜醃粉絲是主角,海鮮有魷魚及鮮蝦,份量不多,但亦爽口彈牙。泰式飛天炒通菜炒通菜上枱時熱得出煙,與前菜相比,同樣辣度十足,新鮮爽脆。小曼谷五星燒雞(半隻) 燒雞有足半隻份量,皮脆肉嫩,就算是雞胸位亦不嚡口。雞肉有燒過的香氣。

芒果沙冰

芒果沙冰未算太濃杰,味道甜美,解辣效果不錯。

泰式醃粉絲海鮮沙律

泰式飛天炒通菜

炒通菜上枱時熱得出煙,與前菜相比,同樣辣度十足,新鮮爽脆。

小曼谷五星燒雞(半隻)

2021-05-06
九龍城實在太多富特色嘅泰菜餐廳啦, 今晚黎左li間門口好eye catching(有個fing fing吹氣公仔)嘅小曼谷食飯, 7點幾已經等枱lu超人氣🤩.🇹🇭冬蔭鮮蝦雲吞湯(HKD128)🦐原本嗌冬蔭公湯, 但見到有埋雲吞真係why not both?🤪li度雲呑比坊間好多雲呑麵店更大粒多蝦肉, 雖然無一大隻虎蝦但一樣非常重鮮味😋, 每啖除左辣湯之外係啖啖好大舊嘅菇.🇹🇭泰式鐵板蠔餅 (HKD128)Li個超正!!! 我未食過咁Airy/ fluffy/ 厚身/ 多蠔仔嘅蠔餅ga, 最perfect用鐵羹操作因為旁邊個d粒粒脆脆係唔可以miss嘅, 以煎蠔餅計, d蠔size算大, 而且口感新鮮無霉, 同埋真係好大份.🇹🇭泰式醃豬頸肉沙律 (HKD108)我會稱li碟做泰式醃豬頸肉, 因為d生菜原來只係配菜, 成碟都係豬頸肉!!!正!!! 一啲都唔多脂肪, 但食落好有層次感而唔肥, 有燒過+厚切好好味.🇹🇭泰式奶茶 (HKD28)色水無cha tra mue咁橙, 但味道係Thai Tea味道👍🏻, 食辣辣地嘅泰菜除左飲沙冰其實Thai Tea都啱味架.🇹🇭我地坐正廚房個出入口,
🇹🇭
冬蔭鮮蝦雲吞湯(HKD128)

🇹🇭
泰式鐵板蠔餅 (HKD128)

🇹🇭
泰式醃豬頸肉沙律 (HKD108)

🇹🇭
泰式奶茶 (HKD28)
泰式冰奶茶

🇹🇭
我地坐正廚房個出入口, 成餐飯只係聽到泰文嘅交談聲, 其實已經係正宗泰國味道嘅保證👍🏻YummY.
2021-05-10
泰式冰奶茶