2023-07-14
尖沙咀有小韓國🇰🇷九龍城有小泰國🇹🇭一場來到九龍城冇理由唔食返餐泰國菜呀見到呢間咁多食評梗係要一試啦最後揀咗豬頸肉配海南雞飯同咖喱炒蝦配薄餅。每個餐都個送一個冬瓜湯,個湯細細碗、望落去平平無奇,以為一般茶記餐湯貨色啦,點知一入口就停唔到口,冬瓜嘅清甜配埋辣辣哋嘅胡椒,即時醒胃有啲似胡椒豬肚湯嘅味道,估唔到一個送嘅餐湯都咁surprise。令人想再飲多碗我哋另外加咗鳳爪同串燒。鳳爪辣度十足,但酸度略嫌唔夠,作為前菜開胃都唔錯嘅。串燒加上袐製沙嗲汁,豬串燒比雞串燒好食。呢個咖喱蝦超正好有喺泰國先食到嘅味道!個咖喱食到停唔到口,又甜又辣,大蝦夠彈牙,無論配薄餅定飯都係一流薄餅熱辣辣,煎到好香脆,配埋咖喱食到舔舔脷配油飯反而爭啲,配返普通白飯就更加索汁,真係咖喱汁都撈埋。果然食泰國菜唔可以唔食咖喱!因為個咖喱實在太出色,豬頸肉海南雞飯被比下去,但個豬頸肉都唔弱呀,煎到香脆可口,配埋個汁送飯一流海南雞就普普通通,唔太突出。奶茶、龍眼冰中規中矩,都係普通泰國餐廳嘅味道。食緊飯途中已經盤算緊下次一定要再嚟,希望可以多啲人一齊嚟叫多啲餸試多啲啦
一場來到九龍城冇理由唔食返餐泰國菜呀
見到呢間咁多食評梗係要一試啦
最後揀咗豬頸肉配海南雞飯同咖喱炒蝦配薄餅。
冬瓜湯
我哋另外加咗鳳爪同串燒。
鳳爪
鳳爪辣度十足,但酸度略嫌唔夠,作為前菜開胃都唔錯嘅。
豬雞串燒
串燒加上袐製沙嗲汁,豬串燒比雞串燒好食。
泰皇咖喱炒蝦
呢個咖喱蝦超正
薄餅熱辣辣,煎到好香脆,配埋咖喱食到舔舔脷
配油飯反而爭啲,配返普通白飯就更加索汁,真係咖喱汁都撈埋。
果然食泰國菜唔可以唔食咖喱!
風味豬頸肉配無骨海南雞油飯
海南雞就普普通通,唔太突出。
奶茶、龍眼冰中規中矩,都係普通泰國餐廳嘅味道。