2019-06-07
呢晚約左老友喺銅記見面食飯,佢話銅記都開左間小曼谷想去試下,因為老友係港島人,好少出新界同九龍,所以一直都無食過小曼谷既泰菜既然係咁,呢晚就一於同佢黎返個“泰”晚聚啦xppp呢間分店係地庫,裝修比其他分店特別,一入門就見到架火車,好 eyes catching!!! 感覺有d似去左曼谷既火車夜市咁坐低之後就睇下有咩食先,一般既串燒、咖喱同泰式小炒小食等等都有齊!!老友樣樣都話想試,見佢心大心細咁,最後都係等我發板,沙律、串燒、小食同主菜都嗌啲同佢share,等佢可以試多幾款啦串燒就要左一串“豬肉”HKd$16+10%、一串“雞肉”HKd$16+10%同一串“咸牛舌”HKd$28+10%串燒燒得香而不乾,兩款肉都好juice,沾上帶有花生香既沙嗲醬一齊食就更加正!沙律我地要左個店家推介既“極上牛小排沙律”HKd$128+10%果然無介紹錯,牛小排燒得岩岩好,嫩腍之餘仲好香牛味,配上酸酸辣辣既沙律菜一齊食,開胃又惹味!!!跟住小食就嗌左份細既“泰式炸芝士蝦丸(三粒)”HKd$94+10%呢度既芝士蝦丸係我既必食之選!!!每粒都好似高爾夫球咁大粒,炸得香脆彈牙都不在話下,入面仲有因為熱力而半
呢度既芝士蝦丸係我既必食之選!!!每粒都好似高爾夫球咁大粒,炸得香脆彈牙都不在話下,入面仲有因為熱力而半溶既芝士……邪恶但每次都不能抗拒!!!
而主菜就揀左個係廚師精選兼熱賣既“泰皇咖喱法包軟殼蟹”HKd$198+10%
一向中意食包既大妹當然覺得正啦,大大
法包烘得外脆内軟,盛載香濃既泰式咖喱,根本就係增長脂肪既節奏~~
有炸物串燒,又有泰式咖喱呢啲濃味香口野,又點可以唔嗌飲品呢~~
老友嗰晚飲左杯“泰式冰奶茶”HKd$28+10%,而我就要左杯“芒果沙冰”HKd$36+10%,兩杯都大大杯!冰涼又解渴~正!!!