食小曼谷唔洗去九龍城啦!銅鑼灣新開左間😻裝修更靚,佈置很是用心,仲有泰國火車夜市的大火車,行工業風的吊燈很型格~總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心是不錯的地方~.^極上燒安格斯西冷牛小排牛排咬起來很鮮嫩多汁,搭上特製的醬汁,鹹中帶甜,量都算足夠😎^生蝦剌身生蝦刺身. 新鮮海蝦經過冰鎮,肉質緊實且有彈性,味道鮮美爽甜,配搭上蒜片辣椒,帶出蝦肉鮮味^青咖哩海鮮 & 泰式海鮮炒飯咖喱惹味且有青咖喱的辛辣味道,開胃叫個海鮮炒飯一起送飯食就是正~很多魷魚同青口呢~飽肚之選^泰式拼盤😍手打的炸蝦餅炸魚餅爽口彈牙,酸酸甜梅的醬特別惹味,熱燙燙的吃起來相當過癮拼盤很多料,還有雞棗春捲呢!實可以滿足多要求的你地~^鹽燒鮑魚鮑魚的彈牙口感,伴隨鮮味在嘴裡大噴發,鹽燒不錯^風味燒豬頸肉🌟惹味焦香,爽口帶油香,口感juicy,沒有失手呢👍^小曼谷原隻芒果糯米飯😀糯米煙韌,微暖的糯米飯,芒果鮮甜不酸,飽肚開胃🎉^椰青椰味香甜可口濃郁~.這家餐廳座位都算舒服,如果和朋友行到累來吃泰國野和聊天也不錯喔看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢🌈~~~
總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心是不錯的地方~
^極上燒安格斯西冷牛小排
^生蝦剌身
^青咖哩海鮮 & 泰式海鮮炒飯
很多魷魚同青口呢~飽肚之選
^泰式拼盤😍
拼盤很多料,還有雞棗春捲呢!實可以滿足多要求的你地~
^鹽燒鮑魚
鮑魚的彈牙口感,伴隨鮮味在嘴裡大噴發,鹽燒不錯
^風味燒豬頸肉🌟
惹味焦香,爽口帶油香,口感juicy,沒有失手呢👍
^小曼谷原隻芒果糯米飯😀
糯米煙韌,微暖的糯米飯,芒果鮮甜不酸,飽肚開胃🎉
^椰青
椰味香甜可口濃郁~
看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢🌈~~~
  • 泰式拼盤
  • 生蝦剌身
  • 極上燒安格斯西冷牛小排
  • 青咖哩海鮮
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
2019-06-22 44 瀏覽
喜歡吃不同類別形式的菜,今次就選了這間泰國野食下,度過飽滿的晚飯 😊店光線溫和,音樂舒服,小曼谷泰國美食站店內有一個火車頭列車,非常吸睛,應該是整到有曼谷著名美功鐵道市場的味道,.*泰式生蝦剌身非常喜歡生蝦的口感及醬汁,生蝦大大隻啖啖肉而且爽口 *極上燒安格斯西冷牛小排味道濃郁, 肉質幼嫩, 肉汁豐富, 其脂肪分佈均勻,呈大理石花紋,口感細緻香口*風味燒豬頸肉🌟具火喉的燒,外脆內軟,肉汁充盈且不乾硬*鹽燒鮑魚鹽烤最惹味,彈脆的肉質,不過要早點食不要放涼呢~*青咖哩海鮮咖喱有椰香香口又惹味,配上泰式咖哩汁更加醒胃,海鮮完全吸左咖哩汁的精華😍先食左青口魷魚,我地點左個炒飯,可點這個青咖哩汁,又好食又飽肚🌠*泰式拼盤😍拼盤四重享受!拼盤包括極富地道風味,新鮮手打的泰式炸蝦餅及炸魚餅;嫩滑的雞棗;惹味春捲;配以三款特色醬料,滋味大大提升!*泰式海鮮炒飯很喜歡魷魚足料,炒得惹味,香香又好食又飽肚😄*小曼谷原隻芒果糯米飯😀糯米煙韌有椰味還有奶味香甜可口濃郁,微暖的白糯米飯,芒果鮮甜不酸,飽肚開胃 *椰青椰青水的味道清甜,具有椰味香,可口濃郁,殼內食埋椰青皮好食~
*泰式生蝦剌身
非常喜歡生蝦的口感及醬汁,生蝦大大隻啖啖肉而且爽口
*極上燒安格斯西冷牛小排
*風味燒豬頸肉🌟
具火喉的燒,外脆內軟,肉汁充盈且不乾硬
*鹽燒鮑魚
鹽烤最惹味,彈脆的肉質,不過要早點食不要放涼呢~
*青咖哩海鮮
*泰式拼盤😍
*泰式海鮮炒飯
很喜歡魷魚足料,炒得惹味,香香又好食又飽肚😄
*小曼谷原隻芒果糯米飯😀
*椰青
  • 生蝦刺身
小曼谷泰國美食站總店在九龍城已經有19年歷史了,可是因為我這個港島人而讓我遲遲未能上店拜訪:(所以一聽到美食站最近在銅鑼灣開了分店,一馬上飛噗去試試看~一看到門前有一個泰國火車座位已經覺得很驚喜,快20年得老店居然還會想到把新店注入新元素,整店裝潢新潮,而且每晚8點後還有live band表演,聽說有時候還會有泰國人駐場唱歌,整個feel一定很嗨很嗨~老店果然真材實料,所有都很大盤,點了馬拉盞通菜、串燒、Pad Thai、蝦餅、生菜包等等都很足料,由其是超好吃等蝦餅,我跟友人點小份,但來到有6大塊有點嚇驚了(因為他創把蝦餅一開二 所以變了共6塊)。吃的途中剛好遇上live band,男表演者正唱著「海闊天空」,這正正是代表香港人的歌喔~~~

2019-06-17
2019-06-19 57 瀏覽
銅鑼灣一向多好野食 今日黎小曼谷食泰國菜 第一眼裝修已經好搶眼 因為用左火車黎做主題 坐卡位嘅感覺就好似包廂咁 周圍都有火車上嘅裝飾包圍住 好正🤪講番野食 頭盤黎一個泰式柚子沙律 用料新鮮 柚子多汁清甜 完全吾澀 亦配有花生碎同大蝦 蝦肉好彈口 perfect match 😍主菜其中一樣係青咖喱海鮮 整得好香 重點係佢超足料 一撈起勁多海鮮 包括蝦 魷魚 青口等等 好滿足 同一時間叫左個泰式原味烤薄餅黎點咖喱汁食 整得好鬆化 亦吾會太多油野飲方面 我地叫左一個椰皇沙冰 完全係食緊一個超冰凍椰皇一樣 好爽🤩 同埋有一個冰洛神花茶 酸酸甜甜咁 好開胃 重有一個好抵讚嘅位就係佢整得超靚 上面有晒花花咁 淨係望住個樣都覺得自己好似去左渡假咁另外值得一提嘅係去到夜晚8點半會有人演唱 當晚係泰國人 雖然吾知佢唱咩 但佢把聲好好聽 同埋餐廳入面職員嘅服務勁好 貼心 好有家的感覺

同埋餐廳入面職員嘅服務勁好 貼心 好有家的感覺
2019-06-12
2019-06-18 61 瀏覽
🔎銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖 *「小曼谷終於開到銅鑼灣喇」- 小曼谷泰國美食站.佢嘅火車設計好特別,同埋有live band,環境好舒服!同埋好寬落!💕泰式炒雜菜($72)雖然唔算好大整,但個味好夠,可能泰式食物都著重香料調配。加上炒得好惹味!同埋無菜好唔健康,點都要叫碟菜。豬肉碎生菜包($82)生菜包分量一般,但因為我哋仲叫咗唔同既餸,所以其實好夠飽。另外,肉碎唔會好肥,調味都好夠,唔會太辣,如果菜可以多D更好。生蝦剌身($118)朋友好鍾意食生蝦,所以點咗個生蝦剌身。唔點醬食好似唔太夠味。都幾大隻D蝦,蝦肉好堅實。🍽8/10
🔎銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
「小曼谷終於開到銅鑼灣喇」- 小曼谷泰國美食站

泰式炒雜菜($72)

豬肉碎生菜包($82)

生蝦剌身($118)

🍽8/10
2019-06-18 46 瀏覽
 一直都係食開九龍塘既小曼谷, 估唔到銅鑼灣已經開左分店, 咁就唔洗專門過海去食。未入去餐廳已經被呢架火車好吸引,咁大架火車裝飾,真係好壯觀,睇黎老細係一個火車迷。現在仲有現在live show, 一邊食,一邊聽歌,餐廳嘅環境好舒服。首先上菜嘅係串燒,燒得好香好juicy, 沙嗲醬好香濃,非常惹味秘製鹵水豬手都好好味, 夠哂淋同入味, 啱哂我呢D食肉獸, 勁LIKE跟住係明爐桂花魚, D魚都好滑, 有D香檸味, 都幾清新。因為朋友唔係太食得辣, 估唔到呢度D餸唔辣都有好多選擇, 非常體貼鮮蝦金邊粉, 炒得好乾身好香, D蝦都幾多, 足料, 味道唔會太酸, 恰到好處。

2019-06-17 34 瀏覽
銅鑼灣TOWER 535越來越多野食, 見佢新開左間泰國菜, 一於試一試佢.6點鬆d去到果度, 唔算好多人, 好快可以坐低.門口有架大火車頭幾搶眼, 成間店既裝潢都幾有格調, 又有LIVE BAND, 都幾適合一班人放工聚會, 幾RELAX吓.食泰國野, 第一樣必叫緊係泰式拼盤啦, 個春卷夠哂香脆, 個魚餅都好香香料味, 個雞棗都好好味, 唯一可惜係是日冇蝦餅, 試少左一款海南雞都好得, 雖然擺得唔夠靚, 但勝在夠滑夠有雞味小曼谷炒飯, 用蛋皮包住足料既炒飯, 賣相一流, 味道都好啱我口味, 正食左咁多肉, 我地都叫返個馬拉盞炒通菜, D菜都好青綠又夠馬拉盞味, 唔錯最後飲埋個椰青, 完成一餐高質豐盛既泰式晚餐, 爽!
6點鬆d去到果度, 唔算好多人, 好快可以坐低.

海南雞都好得, 雖然擺得唔夠靚, 但勝在夠滑夠有雞味
最後飲埋個椰青, 完成一餐高質豐盛既泰式晚餐, 爽!
2019-06-14 31 瀏覽
Tower535開左幾間新食肆,我地突然想食泰國野,於是揀左小曼谷。一入門口就被成座火車頭吸引了,很吸睛!!顯出店鋪有用心思於裝飾擺設上,打開餐牌,琳瑯滿目,人就得兩個,真係要好好諗下食乜?咖哩炒大蜆$148係我鍾意既泰式咖哩做法,加入蛋去炒,杰身令每啖咖哩都有蛋既味道,如果俾兩碗白飯,我都食得哂!!每粒蜆肉都大大粒,爽甜、無沙!連配菜青椒、洋蔥都好好食酥餅 $30炸到脆卜卜,蘸上咖哩汁真係一絕,每一啖我都毫不吝嗇地蘸咖哩汁。極上安格斯牛小排$ 228香燒外層表面,而內裡很粉嫩,咬下去多汁易嚼,蘸上秘製醬汁,更是滋味。配菜的翠玉瓜及蕃茄也烤過,熱辣辣的。鐵板豬頸肉椰菜苗 $92依個鐵板一上菜不得了,不單勁香馬拉盞味,而且鐵板不斷有”SASA”聲,香氣撲鼻,好野味!!!!豬頸肉彈牙又入味,喜歡濃味的人一定鍾意!!咸牛舌串燒$28色澤好靚,這個是厚切林身的質感,我個人喜歡咬下去彈牙個種做法,但老公認為啖啖肉都好正。
Tower535開左幾間新食肆,
我地突然想食泰國野,於是揀左小曼谷。

一入門口就被成座火車頭吸引了,很吸睛!!
顯出店鋪有用心思於裝飾擺設上,
打開餐牌,琳瑯滿目,人就得兩個,真係要好好諗下食乜?

咖哩炒大蜆$148
係我鍾意既泰式咖哩做法,加入蛋去炒,杰身
令每啖咖哩都有蛋既味道,如果俾兩碗白飯,我都食得哂!!
每粒蜆肉都大大粒,爽甜、無沙!
連配菜青椒、洋蔥都好好食
咖哩炒大蜆

酥餅 $30
炸到脆卜卜,蘸上咖哩汁真係一絕,
每一啖我都毫不吝嗇地蘸咖哩汁。

極上安格斯牛小排$ 228
香燒外層表面,而內裡很粉嫩,咬下去多汁易嚼,
蘸上秘製醬汁,更是滋味。
配菜的翠玉瓜及蕃茄也烤過,熱辣辣的。
極上安斯格牛小排

鐵板豬頸肉椰菜苗 $92
依個鐵板一上菜不得了,
不單勁香馬拉盞味,而且鐵板不斷有”SASA”聲,
香氣撲鼻,好野味!!!!
豬頸肉彈牙又入味,喜歡濃味的人一定鍾意!!
鐵板豬頸肉馬拉盞椰菜苗

咸牛舌串燒$28
色澤好靚,
這個是厚切林身的質感,我個人喜歡咬下去彈牙個種做法,
但老公認為啖啖肉都好正。
2019-06-11
咖哩炒大蜆
極上安斯格牛小排
鐵板豬頸肉馬拉盞椰菜苗
  • 咖啡炒大蜆
往日要吃泰國菜,朋友總提議去泰國菜集中地九龍城。最近,小曼谷泰國美食站於銅鑼灣鬧市開業。以後要搵食,就方便得多了﹗小曼谷泰國美食站的裝潢突破傳統框框,集懷舊與時尚於一身,繞富工業風,迎合年輕人的品味。此外,老闆還特意在餐廳內安裝了泰國火車夜市的大火車,成為了餐廳的一大特色,絕對是必到的打卡位。 一行人,被安排坐在這張長方木枱,佈置恰如一卡自成一角的車廂,甚是舒適之餘,也趣味十足。 餐牌,圖文並茂,選擇也頗為多元化。 水杯,以及刀叉,工業風味道濃郁,頗有特色,教人愛不釋手。值得一讚的是,這裏的侍應,服務態度絕佳,主動兼細心,教人賓至如歸﹗ 先來一個椰青$38,除了清甜多汁的椰子水,嫩滑椰肉,也是亮點所在。吃濃味油膩的泰菜,最適合點來一個椰青。 稍等片刻,色香味俱全的食物,逐一送上。餐具,也各有特色。 香噴噴的燒串,不容錯過。豬肉沙嗲串燒$16 、雞肉沙嗲串燒$16和牛肉沙嗲串燒$16 ,以木盆盛載奉客,香滑多汁,惹味非常。 小曼谷炒飯$98,以蔥粒與雞炒,把飯粒炒得粒粒乾爽香口,再混入數隻大蝦,然後以金黃煎蛋包裹著,惹味

餐牌,圖文並茂,選擇也頗為多元化。

稍等片刻,色香味俱全的食物,逐一送上。餐具,也各有特色。

小曼谷炒飯$98,以蔥粒與雞炒,把飯粒炒得粒粒乾爽香口,再混入數隻大蝦,然後以金黃煎蛋包裹著,惹味鹹香非常。

滷水豬手煲$148,軟腍腍、肥騰騰的肥皮,嚇怕了小妹,卻是,cc的最愛。滷手豬手煞是香軟入味,瘦肉挺好吃的。cc點來一碗白飯$15,一口白飯,一口豬手,滋味無窮。最後,她還把剩下的,打包帶回家慢享。

泰式鐵板蠔餅$128,隻隻飽滿的蠔,沾上厚厚的蛋漿,炸至金黃酥脆,蛋香味十足。
2019-06-10 50 瀏覽
新店@小曼谷泰國美食站地址:銅鑼灣謝斐道535號tower 535地庫B02號舖我好鐘龍食泰國菜,用了好多香料香草,聞到芳香之餘食落到更好胃口嘛,加上香港天氣又濕又熱同泰國好似火車裝修風格,幾得意架 $72 泰式炒雜菜,唔知點解出街食無炒菜就混身唔自在,泰式味道當然較濃郁同鹹一些啦,爽口$98 青咖哩海鮮,青咖哩陣椰漿味真係香死人,食落沒什麼辣味易入口,卻同時藴含東南亞香料及咖哩的芳香,不吃不厭。有青口魚肉塊及蝦等,魷魚帶子,有金不換香$16 一串好抵食,要了豬雞各人,醬調等香口惹味 因是新裝修,環境都好舒服,自己又比火車感架裝修吸引住。
新店@小曼谷泰國美食站

地址:銅鑼灣謝斐道535號tower 535地庫B02號舖

火車裝修風格,幾得意架

$16 一串好抵食,要了豬雞各人,醬調等香口惹味

因是新裝修,環境都好舒服,自己又比火車感架裝修吸引住。
2019-06-10 37 瀏覽
同好友參與6.9遊行, 為香港發聲,行咗幾個鐘,決定先醫肚,朋友介紹食呢間新開嘅”小曼谷泰國美食站”, 座落於銅鑼灣總統戲院對面的新大樓地庫。餐廳裝修得好靚, 正門有一架火車, 相當有氣勢。而且餐廳亦有以火車車卡造型的卡位, 好有氣氛。我們點了細的小食拼盤, 燒豬頸肉, 馬拉盞炒通菜, 乾炒肉片炒河。小食拼盤: 非常抵食, 每款食物都有兩大件,包括蝦餅,魚餅,春卷,雞棗。我覺得最正係蝦餅,大大塊好香脆。雞棗都幾得意,好似食緊炸燒賣咁。春卷內想不到有好多蔬菜。燒豬頸肉: 燒得好好味, 切得好薄,點埋醬食,無得輸。馬拉盞炒通菜: 份量不多, 太好惹味,好香, 食唔停口。乾炒肉片炒河: 河粉雖然好上色, 但出奇地又唔係好咸,味道不錯, 如果重口味人士, 要自行加辣醬。朋友點了芒果椰汁沙冰, 佢勁讚好飲, 好杰嘅芒果汁。店員服務好好,  不停主動添水, 推介啊!!

燒豬頸肉: 燒得好好味, 切得好薄,點埋醬食,無得輸。

馬拉盞炒通菜: 份量不多, 太好惹味,好香, 食唔停口。

乾炒肉片炒河: 河粉雖然好上色, 但出奇地又唔係好咸,
味道不錯, 如果重口味人士, 要自行加辣醬。

朋友點了芒果椰汁沙冰, 佢勁讚好飲, 好杰嘅芒果汁。

店員服務好好,  不停主動添水, 推介啊!!
2019-06-09
2019-06-10 43 瀏覽
收工係銅鑼灣搵野食,搵搵下竟然發現小曼谷係銅鑼灣開左分店同九龍城個間係同一間?!咁就諗住直接去食一食就知龍與鳳難得第二日係假期,去到幾好彩唔洗等位野食都幾多種類,有選擇困難症既好,都真係好難揀落手,樣樣都好似好好味咁最後揀左個少少貴既牛小扒食,泰國餐廳食牛扒我都覺得係有點錯,但上左台又真係估你唔到,又幾好食,切好哂上台既,完住唔覺un,牛扒要整得好食真係唔係咁易,最起碼一定要唔un先,呢個我要俾個佢再叫左細既冬陰公食,隻蝦都幾好食,食得出唔係雪藏蝦,食落仲幾開胃馬拉盞又係食泰國野必食既,叫左個馬拉盞炒椰菜苗,正食完見仲有肚剩,咁就叫多兩串串燒食,不過要預左等耐少少啦,叫完即燒呀麻唔少得係一定飲椰青同泰式奶茶,朋友覺得冬陰公辣,仲叫左兩杯奶茶解辣添
收工係銅鑼灣搵野食,搵搵下竟然發現小曼谷係銅鑼灣開左分店
同九龍城個間係同一間?!咁就諗住直接去食一食就知龍與鳳

難得第二日係假期,去到幾好彩唔洗等位

馬拉盞又係食泰國野必食既,叫左個馬拉盞炒椰菜苗,正

2019-06-06
2019-06-10 51 瀏覽
餐廳嘅裝修非常之特別, 門口就有個火車頭, 好吸睛, 另外最值得欣賞嘅, 就係八點鐘之後有live music , 非常之好聽, 一路食嘢一路聽歌, 非常之享受首先食過珍寶帶子沙嗲串燒, 佢個賣相色彩鮮, 繽紛非常, 先試一試佢嘅車尼茄, 非常的juicy, 又夠香甜, 之後就係帶子, 非常之彈牙, 再配埋沙嗲醬, 非常之惹味之後就係佢嘅蟹肉雞絲魚肚羹, 份量非常之大, 個煲熱辣辣, 真係即叫即煮, 熱辣辣之下飲落去非常啲香, 魚肚口感非常實在, 又彈牙, 魚肚嘅份量非常之多, 配埋蟹肉同雞絲, 口感豐富之後就食過咖哩炒大頭蝦, 248蚊, 有兩隻 大頭蝦, 咖哩嘅味道非常之吸引, 令到我添多幾碗飯添, 而蝦肉嘅質地舒Q彈, 而且新鮮, 仲有不少蝦膏添

2019-06-09 55 瀏覽
大蝦冬蔭公湯💰128 7⃣地用兩隻大大隻蝦,去熬製冬蔭公湯,配埋酸檸檬、香茅、青蔥、辣椒等等香料,每一啖都又辣又酸。夏日無咩胃口,黎飲呢個湯就啱曬。但小編覺得如果呢個價錢,多兩隻蝦就更正啦!/泰式鮮蝦炒金邊粉 💰88 7⃣呢個金邊粉真係好似小編,響泰國食果d味道。唔係酸酸辣辣,反而鹹香鹹香。芽菜、花生脆、芽菜、大蝦同埋金邊粉,一起食超級有口感。份量真係足以兩個成年既男人食!/泰式生蝦刺身 💰118 7⃣六隻多肉新鮮大蝦,配上綠椒、切片既蒜頭、自己調配既酸甜醬汁。認真果句,每人食一打都唔係咩問題,前提係有錢❤/豬肉碎生菜包 💰82 7⃣ 小編覺得呢道菜超級抵食,原因係超多豬肉碎而且香料勁足,真係好鬼正。小編唔係痴線,唔會數有幾多片生菜。隱隱約約大概8片左右啦,你可以每一片都裝到瀉都可以。/泰式鹹魚炒椰菜苗 💰82 7⃣ 小編真係好鬼鍾意嗌呢道菜係泰國餐廳,鹹魚份量好彩真係唔係太多,如果唔係就要洗腎。椰菜苗索曬鹹魚精華但唔會話太鹹,食落去超級俗爽口,正正子!/泰式冰奶茶 💰28 7⃣呢杯奶茶令小編置身泰國咁款,但小編建議下你地記得嗌少冰,咁就完美無瑕啦!
大蝦冬蔭公湯💰128 7⃣
泰式鮮蝦炒金邊粉 💰88 7⃣

泰式生蝦刺身 💰118 7⃣

豬肉碎生菜包 💰82 7⃣

泰式鹹魚炒椰菜苗 💰82 7⃣

泰式冰奶茶 💰28 7⃣
2019-06-08 39 瀏覽
銅鑼灣開飯,見到有新店,所以去試試。兩個人,叫咗串燒,炒金邊粉,炒芥蘭,蝦餅及芒果糯米飯。野食水準平均都幾好。有現場live  band,幾好聽。以銅鑼灣租金成本,價格也算合理,有下次。
銅鑼灣開飯,見到有新店,所以去試試。
兩個人,叫咗串燒,炒金邊粉,炒芥蘭,蝦餅及芒果糯米飯。
  • 芒果糯米飯