2021-09-23 655 瀏覽
觀塘係一個好多美食嘅地方 有時真係多到唔知食乜好 所以如果諗唔到就可以試吓呢間小時光☺️餐廳主要賣台式食品🤤🤤餐牌有好多唔同種類嘅台式嘢食當然有最出名嘅牛肉麵 同埋鹽酥雞如果想試吓其他特別啲嘅都有 今次食咗個燉牛尾 再加左杯熱茶🍵杯茶好足料 有好多杞子圓肉 飲落甜甜地 比女生養生一流 🥰而朋友就叫咗炸豬扒個人覺得豬扒嘅皮炸得太厚肉比較少 所以有更多改善空間😛另外就係如果大食嘅朋友 可能一個餐會未必夠 所以建議嗌多啲小食 或者叫多個餐 🤣係環境方面 餐廳最主要用文青風店入邊放咗好多漫畫 如果有興趣可以一邊食嘢一邊睇漫畫記住唔好整污糟就可以 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️如果想打卡都係一個唔錯嘅地方嚟㗎🤪因為成個環境好似一間古舊嘅書店😌如果要叫嘢食 成個過程係自助嘅要自己出去叫嘢食 食完野就要自己收拾枱面水同紙巾都要出去攞 🙈🙈🙈整體而言 餐廳都係好適合去靜靜地傾偈嘅地方 希望大家有機會試吓啦😆

餐廳主要賣台式食品🤤🤤

要自己出去叫嘢食 食完野就要自己收拾枱面
水同紙巾都要出去攞 🙈🙈🙈

2021-09-02
2021-09-22 591 瀏覽
小時光見到好多人過嚟食嘢打卡,我都約埋朋友仔過嚟試吓啦,環境好似唔錯,係台灣校園裝修,入面有班房枱櫈。裝修幾靚,入面嘅客人大多數都係後生仔女。但食物好難食,好失望。醉雞冷麵 $65一嚟到個面嘅賣相真係唔錯,啲雞肉整得好靚,好期待。好可惜成個面都係無味道,估唔到醉雞都係冇味,完全唔知食緊咩。而且啲雞肉好鞋,一啲都唔好食,平時我都好珍惜食物,出街食嘢盡量食晒。但今次係難食到我食唔晒,定價唔算平,但係好難食,一定唔會再幫襯。
小時光

醉雞冷麵 $65

2021-09-15 461 瀏覽
可以回到過去的餐廳,整間餐廳就是一間回憶中的班房,有老舊的書本和發了黃的漫畫書,牆上盡是小時候的教育海報,還有已被取代的木書桌椅子,好有氣氛~.沒空壞念小時光,一下子就長大成人….中年人😂了~好想回到讀書時,而且想起《小幸運》這歌曲,還有《那些年我們追過的女孩》電影!.餐廳提供台式料理, 由台灣人主理我們點了:招牌紅燒牛肉麵(味道不過不失,牛肉和麵質普普通通,像家裡製作的味道)手肉鬆超司蛋餅(有點軟身及味道較淡) 肉鬆份量可以多一點,蛋卷可以煎久一點~美祿恐龍也得有趣,是用實驗室用的玻璃瓶裝的~ 另外有一小瓶美祿粉可以比你後加,倒入瓶中,令味道更香甜~(推介飲品,又可以打卡)總體來說,環境非常有特色,食物質數平凡~ 適合來打卡拍照片~
可以回到過去的餐廳,
整間餐廳就是一間回憶中的班房,
有老舊的書本和發了黃的漫畫書,
牆上盡是小時候的教育海報,
還有已被取代的木書桌椅子,
好有氣氛~

沒空壞念小時光,
一下子就長大成人….中年人😂了~
好想回到讀書時,
而且想起《小幸運》這歌曲,
還有《那些年我們追過的女孩》電影!

餐廳提供台式料理, 由台灣人主理

我們點了:

• 美祿恐龍
小時光位於觀塘工廈位置,搭lift後都要努力搵一搵先見到門口,指示牌略嫌不夠。幾經辛苦見到一道藍色的門,打開就見到裝潢有d似班房嘅樣子。餐廳係自助形式,自己拎餐具和自行到收錢台買。今次叫咗兩個主食,包括台灣鳳梨牛肉麵,芝士肉鬆蛋餅同滷水拼盤配魯肉飯。價格唔算太價,大約50~60蚊左右,但如果要加飲料就冇特價。台灣鳳梨牛肉麵會比其他店舖較淡,而鳳梨亦可能因為煮後消失了甜味,總括而言味道平平。好多人都大推蛋餅,味道不錯,但與其他店舖相比沒太大驚喜。不過估唔到有驚喜係滷水拼盤配魯肉飯,本以為呢個價格拼盤食物會比較少,但估唔到份量都蠻多而且款式亦有很多,包括豬耳,豆腐,豬頭肉,蛋等,性價比最高,值得推薦。餐廳長期播放台灣歌,裝潢就似回到台灣教室,整個格局十分IGable,個人覺得值得去chill chill。

餐廳係自助形式,自己拎餐具和自行到收錢台買。

台灣鳳梨牛肉麵($60)

滷水拼盤飯,肉鬆芝士蛋餅

2021-04-24
滷水拼盤飯,肉鬆芝士蛋餅
2021-09-05 455 瀏覽
就算係黃店 都唔想再幫襯五年前成日食因為真係唔錯今日食真係好失望唔單只野食差 服務差 員工態度差嗌咗 魯肉飯套餐 同 香酥雞套餐 分別$56仲有2杯分別$28嘅 水蜜桃茶 同 奶茶前茶得一款 幾粒醃青瓜 (以前有3款)啲飯淋唔好食 魯肉咸到食鹽咁 啲滷味無味香酥雞好似返炸咗幾次 炸皮好深色 雞扒乾身12點營業 我12點到 等咗15mins冇人通知打電話去餐廳冇人聽 唔講以為執咗定唔開出面十幾個人係到等 開門個刻冇解釋入到去落單 個收銀收收下錢 個錢箱都開咗錢都未找 叫我等等 原來等佢督電話 ?????後面成班人仲等緊佢落單到拎餐個陣 因為自助取餐 出咗個飯 叫我拎返去先等個咇咇機再叫等咗十分鐘 人哋啲餐都出齊我啲餸都仲未出 飲咗啖野飲就發現我杯奶茶 變咗阿華田拎成個餐出去就發現出錯餐換返個餐返到去就發現比漏餐具啱啱開舖 都已經遲咗15分鐘自助拎紙巾 調味料啲地方都冇清潔乾淨 紙巾都未fill坐咗大半個鐘先播歌真係不可一不可再咁嘅質素 兩個人埋單$172不了不了!!個openrice 餐廳menu都未update啲價已經唔同晒 唔好信個價
就算係黃店 都唔想再幫襯
五年前成日食因為真係唔錯
今日食真係好失望
唔單只野食差 服務差 員工態度差

嗌咗 魯肉飯套餐 同 香酥雞套餐 分別$56
仲有2杯分別$28嘅 水蜜桃茶 同 奶茶
前茶得一款 幾粒醃青瓜 (以前有3款)
啲飯淋唔好食 魯肉咸到食鹽咁 啲滷味無味
香酥雞好似返炸咗幾次 炸皮好深色 雞扒乾身

12點營業 我12點到 等咗15mins冇人通知
打電話去餐廳冇人聽 唔講以為執咗定唔開
出面十幾個人係到等 開門個刻冇解釋
入到去落單 個收銀收收下錢 個錢箱都開咗
錢都未找 叫我等等 原來等佢督電話 ?????
後面成班人仲等緊佢落單

個openrice 餐廳menu都未update
啲價已經唔同晒 唔好信個價
2021-09-05
2021-09-03 376 瀏覽
之前聽朋友話呢間野幾OK,亦都有人話唔好食,但係唔信邪都係自己去試吓。 首先個地理位置已經好難搵,我哋去嘅時候已經係夜晚,上去個樓梯封左、A座嘅入口又閂咗,同朋友擾攘左起碼20分鐘,打埋電話先上到去。好啦,正常間舖頭咁難搵,如果啲嘢食係好食嘅話都算啦。********************然而並唔係******************* 入到舖頭個環境都OK嘅,都好有台灣嘅style,亦有唔少嘅書可以睇,裝修係好似課室咁樣,啲枱櫈都係用返課室嘅枱櫈。(然而其實覺得係頗舊下) 同朋友都嗌左台式魯肉飯便當(成個便當就係一兜滷水嘅嘢同埋一碗魯肉飯再加一細碟蔬菜)再加肉鬆芝士蛋餅同埋酥炸雞軟骨。 哇….滷水個兜野真係喊到痴線🤮🤢,咸到苦嘅程度🥲,而嗰兜飯啲飯係爛嘅,加得太多水,完全係食緊一patpat咁樣(啲魯肉都好鹹)總之我嘅成個晚餐得個「鹹」字🤮🤢蛋餅同埋雞軟骨就普通,即係正常餐廳嘅水平,不過不失。 臨走嘅時候我哋自己斟左杯水飲,食完飯行緊去地鐵站嘅時候,我同我啲朋友個個個肚勁都唔舒服😓🥲😢,唉..晦氣 到最後講返個價錢,我哋每個人總共消費左$
到最後講返個價錢,我哋每個人總共消費左$85,又鹹又貴…..大家自己衡量下值唔值得啦😢👀
2021-08-17
2021-09-02 263 瀏覽
小時光,裝修風格如店名一樣,滿滿的充滿着兒時的東西,玩具呀、海報呀、枱枱櫈櫈都是台灣八、九十年時代及或國中時代的擺設。一入到嚟就會令到你好食把時間倒退返廿幾年時前一般呢。而小時光係一間食台灣菜的餐廳,價錢就5X-6X一個餐,嘢飲就要單點嘅,散叫就都幾貴下,就好似坊間買杯珍珠奶茶咁嘅價錢一樣。我今晚就叫咗個紅燒牛肉麵 ($60)再加杯冬瓜檸檬茶($28) 紅燒牛肉麵湯底味濃有但有微微的藥材味,根腩位,夠淋身,唔秥牙,酸菜分量都幾多下,麵質幾Q彈,整體做到台灣麵特性濃味得嚟而不膩,不錯。冬瓜檸檬茶就同台灣嘢飲一樣偏甜的,叫少甜就好少少。整體用餐體不錯,全自助式,由點餐、拎餐具、取餐到收餐都係自助形式,完全同餐廳名一樣小時光,係學校小食部買野一食一樣係要靠自己一手搞掂,唯獨是味道唔係小食部級,係幾好食嘅。

冬瓜檸檬茶
就同台灣嘢飲一樣偏甜的,叫少甜就好少少。

2021-05-05
2021-08-27 230 瀏覽
懷舊裝修的確係打卡一流 但食物同員工服務態度差 仲要肉類煮唔熟 好失望我同朋友見係黃店所以幫襯下 嗰日係禮拜日下午五點 入到去見到無其他客人 只有一堆員工坐喺度邊食譚仔外賣邊吹水 就咁比份餐牌我地然後安排座位就算雖然係自助形式點餐 但員工態度真係唔得由於餐牌嘅印刷模糊 我同朋友都留意唔到禮拜日冇免費餐飲 喺收銀機叫嘢食時 叫咗台式滷肉飯便當 一份鹽酥雞 仲有芝士肉鬆蛋餅 諗住叫埋嘢飲時 員工黑住面淨係一句「正價喎」撻落嚟當下感覺都幾差點完餐諗住有嘢食會開心啲 但嘢食都好令人失望尤其係滷肉飯便當嘅雞翼 咬落去仲係生嘅 而且係咬唔入 仲有雪藏味 我諗一般滷味應該要時間熬製 但感覺就係食材未解凍就丟落去灼下就算......滷肉飯上面嘅滷肉好似便利店啲即食飯盒只有蛋餅同鹽酥雞叫ok特登download openrice只為寫劣評 無下次了

雖然係自助形式點餐 但員工態度真係唔得
當下感覺都幾差

點完餐諗住有嘢食會開心啲 但嘢食都好令人失望

滷肉飯上面嘅滷肉好似便利店啲即食飯盒
只有蛋餅同鹽酥雞叫ok

特登download openrice只為寫劣評 無下次了
2021-08-23 205 瀏覽
小時光剛開業時都光顧了好幾次,隔左2-3年再來,雖然無以前咁熱鬧要排好耐隊先有位,反而閒適落黎先能夠慢慢回想台灣的味道。依舊的台灣校園工業風,擺設及台櫈都冇點變,但食客坐位都有少許空間,坐得較為舒服。點左意麵、牛肉麵、點多份滷水拼盤,加一杯水蜜桃梳打、蘋果梳打。台式意麵其實係滷肉撈麵,肉味香濃,有陣古早味,麵都好索汁,跟一碟滷水拼盤,有豬耳、海帶、雞翼、蘿蔔、滷蛋,滷得好入味。牛肉麵麵質似係手工麵,不過口感唔夠,有D削;牛肉量都幾多,同埋幾入味;反而牛似湯底唔夠濃!

台式意麵

牛肉麵
2021-08-11 345 瀏覽
無得去台灣唯有食台灣嘢止住渴先🥺餐廳行校園🏫+懷舊主題,可以重拾返以前讀書嘅青春回憶🤣不過有啲位有少少亂,近門口放咗一堆枱同雜物,感覺唔多整潔🙈台式紅燒牛肉麵($55)好可愛嘅餐具擺設,好似兒童餐咁🤩不過飲咗啖湯有啲失望,好咸,牛味唔算好濃,可能俾咸味蓋過咗🤭牛肉煮得幾淋,但啲麵就淋咗少少~可能嗰日大廚落得重手咗,因為太咸,食到一半食唔晒🥲跟餐揀咗熱嘅蜂蜜綠茶,好甜,隻杯好可愛,有隻長頸鹿🦒喺入面😆台式魯肉飯便當($53)餸嘅份量都幾多,有雞翅膀、滷蛋🥚、豆干、蘿蔔、海帶同豬耳,但整體滷水味偏啖,唔夠入味魯肉飯🍚就幾香,夠入味,不過食多幾啖就開始覺得有啲咸食台灣嘢點可以唔飲珍珠奶茶😍,叫咗黑糖珍珠奶茶🧋,普普通通~薯餅起司🧀蛋餅($40)見係比較少見嘅配搭就叫咗嚟試吓,個味幾豐富,加埋薯餅好飽肚🤤環境﹕5.5/10抵食﹕6/10味道﹕5.5/10

台式紅燒牛肉麵($55)
好可愛嘅餐具擺設,好似兒童餐咁🤩
牛肉煮得幾淋,但啲麵就淋咗少少~
可能嗰日大廚落得重手咗,因為太咸,食到一半食唔晒🥲
台式紅燒牛肉麵

台式魯肉飯便當($53)
魯肉飯🍚就幾香,夠入味,不過食多幾啖就開始覺得有啲咸
台式魯肉飯便當

薯餅起司🧀蛋餅($40)
薯餅起司🧀蛋餅

環境﹕5.5/10
抵食﹕6/10
味道﹕5.5/10
2021-05-27
2021-08-07 255 瀏覽
位於工廠大廈嘅小時光係觀塘區內都叫小有名氣,位置唔算好搵,入去到就好似返左以前嘅台灣一樣,飯枱係用以前嘅學生枱櫈,牆上面放左好多漫畫,灣岸啊,灌籃少年啊全部都有,啲回憶返唒黎啊望望餐牌先,午餐選擇有兩頁紙,叫左個麻辣鴨肉鴨血麵線,65蚊包杯飲品,仲叫左個雞軟骨做小食,嗌完野食會比塊電子牌你,食物ready塊牌就會震佢連餐具都好有心思,對筷子係好似鉛筆造型咁,午餐麵線除左跟杯野飲,仲有一小碟青瓜。麵線味道幾好,但原來鴨肉係煙鴨胸肉同我想像中鴨肉有啲啲出入,杯飲品完全無味,似飲緊杯有顏色嘅茶咁不過個杯好得意啊,係長頸鹿。小食不過不失

不過個杯好得意啊,係長頸鹿。小食不過不失

2021-07-31 370 瀏覽
前幾日滿心歡喜食台灣野…係觀塘工廈搵左呢間黃店…D餸好明顯放左好耐🤮…又勁咸…🤢🤢🤢蘿蔔好多渣 雞翼又咸又梅…D滷肉咸到好似食鹽咁…唯一係蛋餅味道叫做正常…感覺上野食唔太乾淨…😓😓😓餐具同托盤又油又有上一手既野食漬…😵‍💫同朋友食完兩個鐘唔夠一齊肚痾…就算黃店都係咁話…好難食…Staff服務態度唔太好…問非所答…都唔明d人點解可以比五星…😂😂真心無下次…唔會再幫襯…😕😕😕😕
前幾日滿心歡喜食台灣野…
係觀塘工廈搵左呢間黃店…
D餸好明顯放左好耐🤮…又勁咸…🤢🤢🤢
蘿蔔好多渣 雞翼又咸又梅…
D滷肉咸到好似食鹽咁…
唯一係蛋餅味道叫做正常…
感覺上野食唔太乾淨…😓😓😓
餐具同托盤又油又有上一手既野食漬…😵‍💫
同朋友食完兩個鐘唔夠一齊肚痾…
就算黃店都係咁話…好難食…
Staff服務態度唔太好…問非所答…
都唔明d人點解可以比五星…😂😂
真心無下次…唔會再幫襯…😕😕😕😕
2021-07-25 354 瀏覽
小時光(觀塘)想講嗰日去食嗰陣難關重重因為本身有個門口鎖住咗要係停車場入搞到自己兜咗個大圈🤣🤣餐廳係自己點餐先再自取餐具都係自助,食完之後要幫手擺番上餐車我真係好鐘意台灣野(eg滷肉飯今次竟然放棄咗因為想試新野同埋冇食都牛肉麵🤣揀咗鹽水意麵但佢都係肉操拌麵加滷味味道其實唔錯不過個人都係鍾意食飯多啲但係覺得佢嘅滷味偏鹹所以係入味既本來仲有一個鴨肉鴨血米線唔記得影相🥲但原來鴨肉係鴨胸所以覺得普通咗少少😂😂薯餅起司蛋餅同埋豬耳係另外叫嘅小食豬耳個底仲有蘿蔔一齊配埋價錢來講都正常嘅平均一個麵或者便當都係60幾至70幾左右價錢合理味道都唔錯
小時光(觀塘)

想講嗰日去食嗰陣難關重重因為本身有個門口鎖住咗要係停車場入
搞到自己兜咗個大圈🤣🤣

餐廳係自己點餐先再自取

餐具都係自助,食完之後要幫手擺番上餐車

我真係好鐘意台灣野(eg滷肉飯

價錢來講都正常嘅平均一個麵或者
便當都係60幾至70幾左右

價錢合理味道都唔錯
2021-06-26 553 瀏覽
小時光算係觀塘一間好出名嘅台灣菜,雖然餐廳匿藏喺大廈入面,位置並唔算易搵但係幾次去都需要等位15左右,可見人氣真係好旺。餐廳嘅裝修風格應該係其中一個最大嘅賣點,行懷舊風格,有好多懷舊漫畫書同poster作裝飾,非常適合打卡,好有台灣風格。食物質素方面則冇咩驚喜,台式三杯雞嘅雞肉算係入味但係比較硬唔夠滑嫩,配菜質素都麻麻,依然都係唔夠惹味,可能係我平時食嘢比較重口。份量方面係OK嘅,一個食量偏大嘅女仔可以食得好飽,白飯嘅份量真係好多。

2021-04-07
2021-06-05 576 瀏覽
Absolutely love the decoration here, it really makes me feel like going back to school! Except in here u hv comic books! Very nostalgic looking at these desks and chairs! I ordered three cup chicken (三杯雞), chicken was tender, the sauce was good. My friend ordered 鹵肉飯with a bunch of marinated stuff like pork ears, eggs, pork etc.Also taste not bad! The price was also quite reasonable, totally worth a visit!
Also taste not bad!