2021-09-14
小時光位於觀塘工廈位置,搭lift後都要努力搵一搵先見到門口,指示牌略嫌不夠。幾經辛苦見到一道藍色的門,打開就見到裝潢有d似班房嘅樣子。餐廳係自助形式,自己拎餐具和自行到收錢台買。今次叫咗兩個主食,包括台灣鳳梨牛肉麵,芝士肉鬆蛋餅同滷水拼盤配魯肉飯。價格唔算太價,大約50~60蚊左右,但如果要加飲料就冇特價。台灣鳳梨牛肉麵會比其他店舖較淡,而鳳梨亦可能因為煮後消失了甜味,總括而言味道平平。好多人都大推蛋餅,味道不錯,但與其他店舖相比沒太大驚喜。不過估唔到有驚喜係滷水拼盤配魯肉飯,本以為呢個價格拼盤食物會比較少,但估唔到份量都蠻多而且款式亦有很多,包括豬耳,豆腐,豬頭肉,蛋等,性價比最高,值得推薦。餐廳長期播放台灣歌,裝潢就似回到台灣教室,整個格局十分IGable,個人覺得值得去chill chill。
餐廳係自助形式,自己拎餐具和自行到收錢台買。
台灣鳳梨牛肉麵($60)
滷水拼盤飯,肉鬆芝士蛋餅