2008-04-21 20 瀏覽
經上次在小店嘗到不俗的甜品後,今次帶多些朋友來試試,一行10人要坐在「大」小店內,也不亦樂乎。環境幾好,燈調得昏暗,而座位也未算擠逼,當時也沒有太多客人,畢竟也11點幾了。今次又點了些未試過的甜品:香蕉船:有兩球不合口味的雪糕可供選擇,友人話好食,香蕉好正拿破侖:我當晚點的甜品,賣相幾好。而Custard滑同幾好味,配合幾脆的酥皮和很甜的水果(士多啤利及芒果),好Rich,食完都幾飽!蘋果撻伴雪糕:蘋果撻比想象中薄,不過都不俗有幾濃鮮蘋果味,有友人說雪糕太冰。芒果Pancake:由於芒果很甜,友人說幾好食朱古力梳乎里:全晚最驚喜的甜品,最普遍但又要做得好吃的,是很難的。這梳乎里比我以前所吃過的還要好,內裡超級軟綿綿,伴著朱古力醬吃真不錯。香橙奄列:香橙汁調得醒神,有橙的甜味,而奄列就普普通通啦。基本上由於環境討好,甜品質素不俗,加上夜晚較少人來,所以是傾計的好地方!也多謝當晚為我地影相的老闆(?)。會再來Encore的。

今次又點了些未試過的甜品
香蕉船:有兩球不合口味的雪糕可供選擇,友人話好食,香蕉好正
芒果Pancake:由於芒果很甜,友人說幾好食
香橙奄列:香橙汁調得醒神,有橙的甜味,而奄列就普普通通啦。

會再來Encore的。
(非會員)
2008-04-20 1 瀏覽
今日同老公一心諗住去試吓呢間朋友極力推介嘅小店, 但係覺得佢個lunch真係同中學時代嘅學生餐無乜分別!我叫咗個紐西蘭牛扒配凱撒沙律,塊牛扒好細塊,但係真係無味無道,我叫7成熟, 但係裡面一啲都唔熟,紫紅色, 咬唔開!!!
其實已經係上星期既食事,今日黑雨,先得閒寫番.呢個月,去咗2次,已經無以前真係小店既好味. (未搬黎新舖,以前真係好小店.)第一次,同朋友慶祝生日,去完大陸返香港,已經係11點幾,無晒set dinner. 叫咗 ~生蠔~ 原本想要半打加車里蜆,可惜太夜,只剩下一隻. 好大隻,不過好似唔太新鮮.芒果蓉鮮蝦帶子春卷~ 味道清甜,不油膩.薯蓉焗田螺~ 賣相很差,而且味道太ham. 簡單既反而做唔得好.南瓜忌廉湯及羅宋湯~ 最好味是伴湯那個粟米包.燒大蝦意大利飯~ 蝦分了不同size和價錢. 夜了,只剩下二隻,要了較大的,味道鮮甜且滿是蝦羔. 而意大利飯,中間是軟的,不太正宗.改良了嗎?朱古力布甸~ 好味, 一開,d朱古力湧晒出黎.蘋果撻伴豆腐雪糕~ 比起Cafe Gabbana差一點,而且水準下降了. 上次吃時有厚厚的蘋果,今次太薄.上星期的一餐~半打生蠔~ 新鮮過上次,好味. 羅宋湯及粟米包~ 一樣咁好味.露筍鮮蝦帶子墨汁面~ 以前我黎親都食,係好得. 不過,今次一上碟,個心都凍晒,好醜樣核突呀,一pat野. 食落,墨汁面過淋,帶子梅梅地. 唉!
其實已經係上星期既食事,今日黑雨,先得閒寫番.
芒果蓉鮮蝦帶子春卷~ 味道清甜,不油膩.
南瓜忌廉湯及羅宋湯~ 最好味是伴湯那個粟米包.
燒大蝦意大利飯~ 蝦分了不同size和價錢.
夜了,只剩下二隻,要了較大的,味道鮮甜且滿是蝦羔.
而意大利飯,中間是軟的,不太正宗.
改良了嗎?
朱古力布甸~ 好味, 一開,d朱古力湧晒出黎.

上星期的一餐~
半打生蠔~ 新鮮過上次,好味.

羅宋湯及粟米包~ 一樣咁好味.

2008-04-16 7 瀏覽
一行五人,開完會即興來吃個甜品,當時時間都不早,店內也只有我們這五個食客。點了五樣不同的甜品:朱古力布甸:我試過五款甜品之後,覺得最正的甜品。朱古力沒有過甜現象,而且外皮是焗到微脆的,難得的高水準。就連伴碟的生果也不馬虎呀。美式芝士餅:很足料的感覺,實實的充滿芝士味。意式芝士餅:也很足料,濃濃的咖啡味。雪糕窩夫:比較普通的一款甜品,但窩夫份量不少,幾抵食。法式焦糖燉蛋:蛋很滑,焦糖很脆,比很多地方好的甜品。店內的音樂幾特別,令人很舒服,而且店子細細又沒有其他客人,我們聊得很痛快,是滿足的一晚。下次會帶另一班朋友來Encore!期待。

點了五樣不同的甜品
美式芝士餅:很足料的感覺,實實的充滿芝士味。
意式芝士餅:也很足料,濃濃的咖啡味。
雪糕窩夫:比較普通的一款甜品,但窩夫份量不少,幾抵食。
法式焦糖燉蛋:蛋很滑,焦糖很脆,比很多地方好的甜品

下次會帶另一班朋友來Encore!期待。
(非會員)
2008-03-15 5 瀏覽
同五個朋友在九龍城食完泰國餐還想來個甜品,我提議去只有兩街之隔的小店,因想吃西式的.來到時已有超過10人在外,有的拿著甜品在吃.我和兩個朋友穿過人群進店,只在空著一張二人枱,我的兩個朋友先坐下,我就坐吧枱,其餘3個朋友馬上又來到,正在吧枱內做甜品的大爺即很不客氣叫別的服務員叫我3個朋友在外面等,不要阻住佢,我聽來心裡有點不舒服,我便問服務員吧枱可以坐嗎,她回答若我們坐了,她就不能行了,我想不能坐,為甚麼有一掛吧椅在吧枱前,奇怪.在等時我先看餐牌想選定食品先,等有位置朋友進來時就可馬上吃,剛巧見大爺正在做的看來不錯,便順口問一句是什麼,大爺看了我一眼便很不禮貌回了一句,"我唔得閒宜家好忙",店裡只有十個位左右,連你有兩個師傅加個服務員,心想你有幾忙呀.之後又聽到大爺跟另外一個師傅說,外面十四人叫四個甜品,一百二十幾蚊,比佢地入來仲得,阻住晒呀,如果我是老闆我都可能會咁想,不過唔會大聲說出來還要給客聽到.這刻我真的想身走人,可是我的朋友想吃,我們便听了五個不同的快快吃完走人.

2008-03-09
平日賣百多銀一個主菜的"小店",午市set lunch,餐湯加主菜,再有餐飲.只是$30不收加一.平過茶餐廳.環境固然比茶記好.中午人不多,樂得清靜.餐湯是粟米忌廉湯,如茶記之奶油貨,沒有特別.主菜是燒豬串,加上香料來燒,未吃已聞到其香味.外層同內裏的肉燒得惹味,肉質很鬆化.伴碟的薯條用波浪薯條,即炸一定好吃.連雜菜也沒有雪味,收你$30一客,不能再說三道四了.有機會的話,會來一試其晚市.

環境固然比茶記好.中午人不多,樂得清靜.

有機會的話,會來一試其晚市.

2K
食完唔好食的越南0野, 想食d 西式甜品當therapy, 行到0黎呢度「裝」0下入面, 見到「臥虎藏龍」師傅(詳見2008 年1 月8 日食評) 0係度, 開心得二話不說入0黎坐低. 同上次一樣, 師傅話「無梳乎里」同「無朱古力布甸」, 今次就試試creme brulee ($28).坐了一陣就有得食... 普通一小碗creme brulee 其實可以無乜特別, 但上面放了一粒雕成花的士多啤梨後, 賣相係靚到dum 一聲! 面層脆糖薄薄的, 晶瑩通透, 下面的custard 就滑得似vanilla mousse, 又香又甜, 係我so far 食過做得最好的creme brulee! 睇得又食得, 大力推介!見menu 上有隻叫"Cat Cake" 0既0野, 之前0黎都唔見有的, 又問問師傅係乜0黎, 從佢0既description (「係朱古力蛋糕0黎, 唔係好甜, 不過好濃朱古力味的, 要好食得朱古力先會0岩」) 分析, 原來就係我上次同為食朋友0黎0個陣, 師傅請我0地食0個件off-menu 朱古力蛋糕. 哦, 原來叫"Cat Cake", 咁我以後識叫了=P另外,

另外, 唔知係咪因為呢條問題, 師傅就認得我(「你之前好似係咪0黎過一次? 我諗我認得你」) 呢? 哈哈!

可惜唔係成日都有機會weekday 幫襯, 下次再0黎試試其他甜品啦.
2008-02-22
這篇食評是補回剛過去的情人情。本來九龍城對於我來說是很不就腳,但聽聞大廚是前匯豐銀行的行政總廚(不太肯定),既然那麼多食評家讚賞此店,倒也想試一試他們的廚藝。當天要了兩份套餐,老公要了個黑椒汁配牛仔骨+南瓜忌廉湯,而我要了一個芝土扒大蝦菠菜飯+忌廉磨菇湯。本來套餐沒有芝土扒大蝦菠菜飯,但加多三十塊錢便可提升至套餐層次,那就試試吧!另外也要了個巴馬火腿伴鮮露荀沙拉菜、蘋果肉配鵝肝及薯蓉焗田螺。巴馬火腿伴鮮露荀沙拉菜---露荀頗爽口,沾上帶有牛油香的醬汁是最佳配對。巴馬火腿不會像風乾火腿有過鹹感覺。黑椒汁配牛仔骨---牛仔骨不像是低於六成熟,切開時,完全看不到有血水滲出之如,牛仔肉的肉質依然頗稔身,而黑椒汁也沒有過辣的感覺。芝土扒大蝦菠菜飯---嘗到芝士汁有些煙肉味,芝士的口感就像煙肉味芝士加入了一少塊藍芝士,但卻嘗不到藍芝士的苦味,此做法目的是加深了芝士的濃味口感,但又不覺得芝士汁杰。扒大蝦沒有爽口感覺,但蝦肉很入味。菠菜應該是曾放入攪拌器攪拌再與飯調勻的效果。南瓜忌廉湯---頗甜,帶有南瓜香。忌廉磨菇湯---不及我在紅磡海逸酒店自助餐喝過的好味,磨菇味不太濃。反而用來送湯的麵飽很有特色
這篇食評是補回剛過去的情人情。
南瓜忌廉湯---頗甜,帶有南瓜香。
反而用來送湯的麵飽很有特色,麵飽很粉,外脆內軟,牛油形狀頗特別。
蘋果醬配鵝肝---內裡煎得熟了少許,面層也不太脆口,中環Brasserie Le Fauchon的鵝肝做得比他們好吃。
薯蓉焗田螺---薯蓉焗田螺不及牛油蒜蓉香草焗田螺好吃,但此乃個人口味。重前在彼幫時,常自製蒜蓉香草焗田螺,在超市買罐印尼入口的田螺肉(共三十六粒田螺肉),然後再買一包牛油蒜蓉香草便行了,只要將牛油加入蒜蓉香草粉調勻,再放田螺肉於田螺器皿內,再倒入牛油蒜蓉香草汁,然後放入焗爐內便大公告成。比較起另出外吃到的六粒田螺肉,實在"到喉唔到肺"。
吃個套餐後,又想到很多的食食評都稱讚這兒的甜品,包括蘇絲黄在內,好了!再來兩個甜品:香橙Pancake及拿破侖餅
香橙班戟---有少許橙酒味的香橙班戟嘗算可以,只是個人喜歡比較,重前在深水灣俱樂部吃過的比他更好,廚師會在客人面前烹調香橙Pancake,那些火焰焰的場面令客人很難忘懷。
拿破侖餅---此甜品做得很好,很清晰看到一塊塊層層疊的拿破侖餅,可以薄薄一塊塊的吃下而不會舔著,甜度剛好,夠酥脆。記著沾上旁邊白色的醬汁告同吃。
吃過後,我的總結是甜品算是這小店的賣點,廚師在醬汁方面很落心機,醬汁調教的稀杰濃度及配搭藉得讚賞,但廚藝有待改進。
是次消費總數六百六十塊錢
黑椒汁配牛仔骨+芝土扒大蝦菠菜飯
香橙班戟+拿破侖餅
平時好少寫食評, 但係食左好野, 當然想同其他人分享下, 之前食過拿破倫餅, 賣相唔錯, 可惜係我唔食mango, 今次叫左apple pie配雪糕(有成5款可以揀), 我揀左朱古力, 個樣已經好靚, 味道仲正, 食完仲想叫多一客, 下次一定要再試下其他甜品p.s.: waiter不時加水, 十分抵讚!!

p.s.: waiter不時加水, 十分抵讚!!
Apple Pie
2008-02-14 23 瀏覽
禽晚同幾個朋友去食飯,黎這裏係我朋友介紹!點了幾樣野1)巴馬火腿伴鮮露荀- 配酸醋,好味!因為我鐘意食這個菜2) 鵝肝配蘋果- 兩種材料配合得幾好,不過蘋果肉有o的凍!八十幾蚊,好抵食囉!3) 南瓜忌廉湯- 好味4) 焗田螺- 一般!冇咩特別5) 生蠔- 佢\有兩個價,我哋要咗貴果隻!幾好新鮮屬creamy 個種6) 炒雜菌- 個味炒得唔錯7) 龍蝦汁大蝦意大利飯- 佢\有四個價我哋叫咗個最平HKD188,都有一隻蝦! 飯比較少,飯汁味重,但好味喎!蝦燒得唔錯,味道好!8) 茄蓉煙肉意大利粉- 茄味調效得好,麵身唔太濕!這個值得一叫9) 酥皮焗青斑菠菜- 酥皮焗得幾好,裏面為用芝士做o既白汁!同出面街食個o的白汁\"咩咩\"冇咩分別!10) XX 墨魚麵- 汁料跟茄蓉煙肉意大利粉o既茄蓉一樣味,所以都好食!不過都全full, 走完一枱又黎一枱!所以我諗假日會好多人同要等!
禽晚同幾個朋友去食飯,黎這裏係我朋友介紹!點了幾樣野
1)巴馬火腿伴鮮露荀- 配酸醋,好味!因為我鐘意食這個菜
3) 南瓜忌廉湯- 好味
4) 焗田螺- 一般!冇咩特別
6) 炒雜菌- 個味炒得唔錯
同老公去慶祝結婚週年,叫了一個set是鵝干帶子露笋意粉$128,另外一客美國肉眼扒$208,個扒唔係餐,如果要餐湯及飲品就要加$30,因為想飲湯所以都照加,先口黎餐湯是蕃茄忌廉湯,個湯好味又滑,再嚟意粉,D材料切到好碎D意粉又好少,我同老公每人分左一小碟就無啦!!跟住到塊扒,雖然有肉味但唔淋,餐牌話有1o安士但我相信我塊扒一定無10安士,用$208食哩塊扒超唔值,服務都係一般啫,個女侍應成日都唔知趕住去邊咁,埋單$366,雖然好食,但係真係唔係好抵lo.
2K
2008-01-08 7 瀏覽
為食朋友就快要返英國, 難得佢今日「大駕光臨」九龍城, 身為「原居民」的我當然帶佢周圍食0下好0野. 0黎呢度主要想試試佢的朱古力布甸(ie 朱古力心太軟), 但入去時時師傅話「無梳乎里」同「無朱古力布甸」... 不過既然一場0黎到, 就試試佢的焗芝士撻伴(朱古力)雪糕($35) 啦.師傅話因為個爐0岩0岩起, 所以等了好一陣子, 不過無所謂, 因為同師傅傾了一陣偈就有得食... 賣相好靚, 而且未食已經聞到強勁0既芝士味! 芝士撻新鮮出爐熱辣辣. 食落唔會太甜又帶少少鹹(?), 味道都幾複雜, 好食! 朱古力雪糕好硬, 唔算滑不過朱古力味香濃, 幾好食; 另外仲有伴碟的chocolate sauce, 都幾香朱古力味, 唔太甜, 都唔錯.我0地一路食一路同師傅傾偈, 傾傾0下佢竟然請了我0地食一件menu 上無,「淨係熟客先有得食的」朱古力蛋糕(佢提過個名, 但我已經唔記得0左...)! 賣相好rich 好moist 好漏, 食落好rich, 唔太甜, 朱古力味極香濃, 100 個好食! 唔知有杯咖啡伴住0黎食效果會係點?環境都係咁, 舒舒服服; 「臥虎藏龍」的師傅除0左猛

環境都係咁, 舒舒服服; 「臥虎藏龍」的師傅除0左猛同我0地傾偈, 分享佢整甜品0既心得/經驗/生涯之外, 仲請我0地食原本賣$40 一件的超掂朱古力蛋糕, 招呼有幾好, 唔使講啦? =)

多謝晒! 我一定會再返0黎食!
2007-12-30 11 瀏覽
數年前開始,已經與朋友來這裡,近來分店更擴大了,看見有誠意的小店子擴充,也為他們感到高興。試過小店的菜式並不多,因為好味的東西都讓我再三回味,次次都忍不住再點。推介:龍蝦汁大蝦意大利飯蝦鮮甜,意大利飯有龍蝦汁味,令人一試難忘!!! 不過近來一次吃可能近xmas,人比較多,蝦與飯都有一點失準~ 但overall 愛意大利飯的朋友,萬勿錯過。忌廉汁/香草汁天使可以選磨菇煙肉、海鮮、蜆肉等配料,天使麵彈性恰到好處,,不會煮得太”淋”,而這個汁都煮得相當不俗。想經濟實惠點,他們的set dinner,常見的菜式- 牛仔骨也相當不俗,potion 夠大,而且好有牛肉味,配菜薯波都相當美味。另外,佢地housewine一杯$35,味道也不錯~^^不過,近來覺得小店的potion 好似比之前少了一點,希望可以增加多一點份量吧~

推介:
龍蝦汁大蝦意大利飯
蝦鮮甜,意大利飯有龍蝦汁味,令人一試難忘!!!

忌廉汁/香草汁天使

另外,佢地housewine一杯$35,味道也不錯~^^

2007-12-24 6 瀏覽
12月21日,成班同事話要圍內食返個聖誕lunch,於是由又一城出發至此用膳...一心諗住大家都會叫個set再點多幾個試下啦...點知全數a la carte,豪!0野食唔算差,只是個人覺得佢\偏鹹兼偏油...每樣試少少,午餐\似個試食會.只係有一個risotto的賣相真係令我留下好深0既印象...個caesar salad 0既口感都有點不大好...d菜唔爽,個sauce係稀稀的液體...甜品師傅0係我地走都未返工...冇緣一試佢\地個甜品,那就算了.$130一個人頭...啞掉.服務ok,老闆好好人~!
$130一個人頭...啞掉.
服務ok,老闆好好人~!
2007-11-04 1 瀏覽
幾年前係度食o野,真係唔錯同埋抵食,不過依家就......已經俾O左兩次機會,但都令人失望....貴O左,質素差O左,冇下次喇......
幾年前係度食o野,真係唔錯同埋抵食,不過依家就......