2014-10-15 962 瀏覽
小店係一間好有水準嘅甜品鋪, 但係哩度收費唔算貴, 同埋個feel一D都唔commercial, 唔係開係最旺果幾條街, 甜品哩間鋪長期冇人, 保留住一份真係好'小店'嘅氣氛. 最鍾意就係哩度嘅芝士撻, 好特別 唔係間間甜品鋪都有得食! 佢係流心芝士撻, 好似一個心太軟咁, 一切開就會漏D芝士汁出來, D芝士汁真係好rich好香好好味, 一食入口係成啖都係芝士味, 鍾意食芝士嘅人一定會覺得好幸福! 但係同心太軟唔同, 如果將個芝士撻同個雪糕一齊食會顯得唔係好夾, 我反而鍾意分開食. 一上枱, 必定盡快食左個流心芝士撻, 免得佢凝固左 變得唔再流心. 跟住就會食個雪糕, 哩度個雪糕會用個焦糖脆脆裝住, 其實個脆脆宦好好食, 千其唔好放過! 仲有哩度D伴碟好得意 睇個廚師心情就會有唔同公仔, 好搞笑
睇個廚師心情就會有唔同公仔, 好搞笑
2014-08-16 772 瀏覽
朋友生日,諗住去啲好特別嘅餐廳。之後聽聞小店好出名,所以慕名而來!我叫的是焗芝士撻配雪糕,芝士漿味道十月分香濃,有點兒微鹹,撻底不太牛油味,但OVERALL是很好吃的。我都食左啖拿破倫,佢個酥皮好脆 、吉士醬好滑,味道唔錯,而且生日個擺碟好靚!唔動心都難!今時今日甜品台通街都是,小店佢嘅小小創意真係可以挑起依食家嘅興趣!希望佢地會繼續改善甜品質素!
朋友生日,諗住去啲好特別嘅餐廳。
之後聽聞小店好出名,所以慕名而來!
希望佢地會繼續改善甜品質素!
自從去了澳洲生活之後,便開始很享受"品酒"這樂趣。剛我們在西餐廳吃了牛扒開了一枝紅酒之後,還有一枝白酒還未見開。但我們真的還有很多東西還未傾完,所以我們在九龍城區行行,看看有什麼地方可以讓我們繼續傾計及一起嘆嘆剩餘這枝白酒。記得"小店"很像很晚才關門。不過,不知道可否BYO,於是上前問問。職員說,可以自帶酒水,每支收$30,於是我們便入座了。職員,很快地先拿MENU給我們,之後便過對面馬路到"小店餐廳"拿酒桶,冰及酒杯給我們。嘩,心想服務態度超好,加分。由於,我們打算傾到差不多打洋的時間,所以不想ORDER奶凍,Tiramisu,梳乎厘等等,因這些一陣風便吃完了。所以今晚我ORDER了拿破崙,起碼相片影出來,會是高高厚厚的,可以食得耐一點,傾計也傾得耐一點,感覺上抵食D.約五分鐘左右,職員便送上拿破崙,嘩,真的很靚呀。靚花花及靚靚的拿破崙。我去澳洲,新西蘭旅行,品嘗過很多CAFE的蛋糕,水準及外貌都沒有小店水準那麼高。這個拿破崙,除了有外貌之外,內涵也擁有的,拿破崙的吉士醬,很滑,很香,也很濃,酥皮鬆化,脆脆,不硬,真的是很有水準的拿破崙。如有一天,有外地朋友來香港找我,如他們想吃特別
自從去了澳洲生活之後,便開始很享受"品酒"這樂趣。

如有一天,有外地朋友來香港找我,如他們想吃特別一點的甜品,我必定會帶一枝Dessert wine來到小店。
2013-06-07
2012-12-03 692 瀏覽
之前因為看了友人在這裡吃甜品的相片, 賣相好似不錯, 而且聽說也很好味~!專門遠道而來去食的一個甜品可能不是飯後甜品時間, 我們進去時只有我們一枱客, 三個店員也坐在另一角聽馬經我點了心太軟+雲呢拿雪糕....先說賣相, 之前看食評其他人的碟都畫了花, 有很多好美的圖案而我和友人兩碟只草草用朱古力醬畫了一個圈, 完全是沒有HEART的製作....可能對比有些食客這算是好吧, 因為這個朱古力求其的兩筆應該是即時畫的, 而不是一早畫在碟上的話一看到不太美觀的賣相已經很不高興, 也忘了拍照!至於食: 心太軟尚算合格, 有熱熱的朱古力醬流出, 但外皮略厭沒有口感, 用這樣的價錢, 外面其實有更多更好的選擇 , 另外加了$10 配雲呢拿雪糕, 這雪糕不知道是否雪糕來, 完全無雲呢拿味道, 只是一舊凍的球狀東西~整體來說, 不值$53~朋友是這店的常客, 之前也讚這店的心太軟好吃, 不過今次無疑令大家失望~!奉勸大家一句跑馬的時候, 千萬不要來這間店食, 食物水準也會下降了, 求其了.....

專門遠道而來去食的一個甜品

我點了心太軟+雲呢拿雪糕....

一看到不太美觀的賣相已經很不高興, 也忘了拍照!

整體來說, 不值$53~

2012-11-14 643 瀏覽
Tong Wong啲cake都幾乎試過晒喇...而Ceres始終都係包先好食,甜品唔掂...今次就試吓小店啦。芝士撻配芝麻雪糕雖然係外賣拎走,但過咗around 15分鐘,個芝士撻仲係暖笠笠架!好驚喜!一叉落去,嘩,啲芝士漿呈流心狀,而且好滑溜,十分吸引。食落芝士味濃,唔錯唔錯。最可惜係個撻底較不濟,略硬,欠牛油味。芝麻雪糕+Waffle芝麻雪糕雖是普通貨色,但個Waffle又有驚喜!唔係普通既牛油味Waffle,係我喜愛的焦糖味Waffle滿意架喇
Tong Wong啲cake都幾乎試過晒喇...
而Ceres始終都係包先好食,甜品唔掂...

今次就試吓小店啦。

芝士撻配芝麻雪糕
一叉落去,嘩,啲芝士漿呈流心狀,而且好滑溜,十分吸引。
食落芝士味濃,唔錯唔錯。
最可惜係個撻底較不濟,略硬,欠牛油味。

芝麻雪糕+Waffle
芝麻雪糕雖是普通貨色,但個Waffle又有驚喜!
唔係普通既牛油味Waffle,係我喜愛的焦糖味Waffle

滿意架喇
外賣自取
2012-10-31 476 瀏覽
同朋友系九龍城食完飯想揾個地方坐低傾下計就黎咗呢度我特別鐘意小店啲氣氛靜靜地可以傾下計好舒服好悠閒啲甜品都ok芝士蛋糕感覺比起平時食的較為軟少少芝士味道也濃檸檬撻酸酸甜甜餅底牛油味都幾香冧酒奶凍酒味極重再加少少奶香呢個我叫的 所以覺得最啱我口味 賣相好好 但系越畫越hea第一個上的甜品畫比卡超第二個起碼系蝸牛最後一個上得個蘋果...= =雖然我覺得啲甜品普通但系有機會都會再去多次因為環境氣氛真系幾好
同朋友系九龍城食完飯

但系有機會都會再去多次
因為環境氣氛真系幾好
2012-09-04
2012-07-01 369 瀏覽
拿破崙:酥皮整得很鬆脆,夾層有custard,稍嫌custrd分量較多,偏甜,但打得唔錯,另外一層係士多啤梨,一層係芒果,水果很新鮮,鮮甜質素比出面食到既高芝士撻:揀左豆腐雪糕搭配,芝士撻奶味很香,內面既漿係流出黎既,香滑豆腐雪糕雪得太凍,食到有碎冰,裝住雪糕既脆物味道一般,特別鍾意係碟邊畫既車厘子圖案,用心! 值得一試平均消費: 50-60蚊左右
平均消費: 50-60蚊左右
題外話/補充資料: 註:對面既同名店舖係佢地既分店,做埋正餐,甜品係由呢邊拎過去既
2012-05-25
  • 心太軟
  • 芝士撻
2012-06-23 284 瀏覽
晚上和朋友專登揸了半個鐘頭車入去元朗食那特製的冰鎮咕嚕肉. 結果非常失望. 氣憤之下就走去九龍城揾間甜品店補一補下個心情. 想找些西式甜品食, 但這麼晚了就只有這間甜品店有西式蛋糕吃. 之前也來過一次, 覺得這裡的甜品做得不錯, 所以決定再次光臨.叫了這個蘋果批撻配豆腐雪糕. 賣相不錯, 而且畫功精緻. 但個焗蘋果批就做得一般, 因為個批是沒有蘋果餡料而且一d蘋果味也沒有. 成個就像焗酥皮撻一樣, 而且撻皮也不鬆脆, 咬下有點硬. 至於那個豆腐雪糕吃下有點雪的感覺, 一點也不滑.這個Cat cake 賣相很美, 伴了個太陽花圖案. 朱古力很濃很香, 而且吃下去不會有膩的感覺. 朱古力和雪糕一起吃, 味道果然不錯.
蘋果批撻 $35
Cat cake with ice cream $40

2012-06-19
Cat cake with ice cream $40
2012-05-12 227 瀏覽
於九龍城泰發吃過泰菜晚飯後,便來到小店吃甜品,這裡的甜品特別之處是店主喜愛在碟上畫上不同的圖案。甜品賣相無疑是比一般吃到的好,但說到最後,味道才是最重要。即使表面或包裝有多好,虛有其表的,一吃便知。先吃的是焗芝士撻配雪糕,$40,暖暖的芝士漿味道香濃,帶點微鹹,牛油撻底也算鬆脆,味道不太濃烈,但整體來說是五款甜品中最好吃的。焗蘋果撻配雪糕,$35,一個沒有蘋果餡料的焗蘋果撻,走初以為會有蘋果片夾在酥皮間,但切開後毫不發現蘋果的踪影,莫說蘋果肉,連蘋果汁也沒有,只得酥皮,焗蘋果撻怎麼會完全沒有蘋果呢,?!真的令人十分驚訝及失望。酥皮質感只是微微酥脆,伴上一球雲尼拿雪糕不算很滑,感覺很差。朱古力布甸,$38,朱古力布甸外表不太差,切開蛋糕後,朱古力漿澎湃地流出,但吃著又是很差。蛋糕質感很軟腍,朱古力漿質感濃稠似膠,可可味很淡,而且帶點鹹味,挺難吃。美國芝士餅,$40,芝士蛋糕不算十分幼滑,質感偏為軟腍,用刀叉下已變鬆散,變得很難進食。餅底口感也較為軟腍,但味道總算不差,芝士味道也濃,比心太軟好吃得多。最後是檸檬撻,$38,餡料酸中帶甜,質感偏向濃稠,餅底沒芝士蛋糕那款的鬆散,帶點牛油味,整

整體來說,甜品質素很一般,即使以價錢來看,也未會想再來吃。想起那沒有蘋果餡料的焗蘋果撻,真的令人摸不著頭腦。
$60 (宵夜)
2012-05-06 128 瀏覽
去到九龍城食晚飯, 無理由唔食埋甜品先走既平時見呢間好多人等位, 今次9點幾都 無 人 等, 終於可以一試啦.我地叫左Crème Brulee 同埋apple pie,唔駛10分鐘就有得食啦, 未食只係睇外表, 就已經感受到甜品師傅的用心啦, 師傅會為每碟甜品用朱古力畫上不同的圖案, Crème Brulee 旁有小雞, apple pie 旁有大花花, 偷望隔壁台, 仲有好可愛的小狗啊! 不知道每日師傅要畫幾多幅畫呢?欣賞完外表, 就要欣賞內涵喇. Crème Brulee 的蛋真係好香好滑, 可惜上面的strawberry 太酸了, 即使連埋焦糖食都中和唔到d 酸味, 最後唯有放棄strawberry了.Apple pie一切開已經好香蘋果味, 而且夠熱, 將一些雪糕加上apple pie 上入口, 一冷一熱十分好吃,唯一美中不足係:apple pie 內的只是蘋果醬, 並無蘋果粒的, 所以入口後既感覺就只是:雪糕 酥皮 & 醬有點美中不足呢.....下次應該會試它的心太軟, 我見有好幾台人都有叫呢~~
去到九龍城食晚飯,
無理由唔食埋甜品先走既
平時見呢間好多人等位,
今次9點幾都 無 人 等, 終於可以一試啦.

我地叫左Crème Brulee 同埋apple pie,
唔駛10分鐘就有得食啦,
Creme Brulee
Apple Pie
未食只係睇外表, 就已經感受到甜品師傅的用心啦,
師傅會為每碟甜品用朱古力畫上不同的圖案,
偷望隔壁台, 仲有好可愛的小狗啊!

不知道每日師傅要畫幾多幅畫呢?

欣賞完外表, 就要欣賞內涵喇.
Crème Brulee 的蛋真係好香好滑,
最後唯有放棄strawberry了.

Apple pie一切開已經好香蘋果味,
而且夠熱,
所以入口後既感覺就只是:雪糕 酥皮 & 醬
有點美中不足呢.....

下次應該會試它的心太軟, 我見有好幾台人都有叫呢~~

2012-05-01
$40 (宵夜)
Creme Brulee
Apple Pie
2012-05-04 94 瀏覽
飯後,突然之間好想去食甜品,就走入去九龍城睇下邊度仲有甜品食. 但+一點幾,好多甜品屋也差不多關門了.而且這裏大多數也是糖水店. 於是我就上去openrice rice searh 下九龍城邊度仲有甜品食. Seach 到一間叫" 小店 ", 見入面人地post d 甜品相好靚,同埋d食評也不錯,就入去試. 酥皮好脆 、中間d吉士醬很滑很 好味,即叫即做,味道真的不錯.滑嘟嘟而且滲透住非常濃郁清幽蛋香味,不太甜. 非常好食
Cyrene brulee 法式燉蛋
滑嘟嘟而且滲透住非常濃郁清幽蛋香味,不太甜. 非常好食
2012-05-02
Cyrene brulee 法式燉蛋
2012-01-23 61 瀏覽
今日 lunch 同班同事難得專程落九龍城食團年飯。本來想食泰國菜,但可惜隔離間金泰多人,又唔知等位等幾耐,行前幾步見呢間野都 “叫做有人“ , 就是但入左去試下。。。(最後竟然特登搭的落九龍城食西餐?!)入到黎望個 menu.. 只的 ABCD 4 個選擇 -0-?! 咁少.....由於我地趕時間.... 幸好佢上菜上得快~ 好快咁先黎左 波菜忌廉湯忌廉湯無咩特別~ 間唔中食到d "粉狀" 物體 @@幾分鐘後 Set A 到。其中有三位同事都點了這個, A餐西班牙豬扒飯。。雖然上菜速度快, 但佢地話個汁唔錯...但塊豬扒就像塊 豬肉干那樣 硬,又乾。他們形容自己在吃布渣,樹皮!?!!! -。- 不料打算吃這餐*團年飯* 是那樣悲哀。。。其餘 的 set B & set C 是咖哩雞飯 和 焗蜆 配腸意粉,都還過得去。我揀左 set B 咖哩雞配薯菜,薯菜係炸薯條””  都ok,咖哩雞係比左雞腿部位~~ 雞無乜味  (其實都知道是冰鮮貨...)慘....... 選 Set A 的同事佢地都食左 1/3 就無吃了 T___T 最後主任成肚氣出番黎 @-@ 。。。

今日 lunch 同班同事難得專程落九龍城食團年飯。

本來想食泰國菜,但可惜隔離間金泰多人,又唔知等位等幾耐,

(最後竟然特登搭的落九龍城食西餐?!)

咁少.....

忌廉湯無咩特別~ 間唔中食到d "粉狀" 物體 @@

幾分鐘後 Set A 到。

其中有三位同事都點了這個, A餐西班牙豬扒飯。。

他們形容自己在吃布渣,樹皮!?!!! -。-

不料打算吃這餐*團年飯* 是那樣悲哀。。。

我揀左 set B 咖哩雞配薯菜,薯菜係炸薯條””

都ok,咖哩雞係比左雞腿部位~~

雞無乜味  (其實都知道是冰鮮貨...)

最後主任成肚氣出番黎 @-@ 。。。

工作辛苦又要食埋咁難吃的東東落肚。仲唔成肚氣咩。。。><

最後佢番黎去再煮番個烏冬食 =[]= 口矣~
2012-01-21
  • 未發現
由於就朋友去候王道搭車, 所以尋既轉戰候王道搵食見到門口格調好似幾好, 而且我地又唔係餓, 決定入去食個甜品入面無咩人, 可能唔係假期啦我地係眾多甜品中, 都係揀番最大路的心太軟同apple tart不過估唔到甜品要等咁耐先有...應該有半個鐘....好彩今次唔趕時間, 唔係一定出聲apple tart個撻皮唔鬆脆, 蘋果味又唔夠......差心太軟,不過不失啦~ 食到朱古力味, 係個皮焗得唔夠, 無左咬落去脆脆地既感覺...食物已經夠一般, 最過份係咩都要等, 仲要等好耐...侍應態度又差差差!!!! 唯有一樣好就係價錢合理, 唔係太貴.....不過出面好地方都可以食到更好law~
由於就朋友去候王道搭車, 所以尋既轉戰候王道搵食
入面無咩人, 可能唔係假期啦

不過估唔到甜品要等咁耐先有...應該有半個鐘....
好彩今次唔趕時間, 唔係一定出聲

apple tart
個撻皮唔鬆脆, 蘋果味又唔夠......差
心太軟,

食物已經夠一般, 最過份係咩都要等, 仲要等好耐...
侍應態度又差差差!!!!

2011-11-07
2011-08-31 19 瀏覽
吃過烤魚後再走到小店吃甜品喜歡小店的古舊喜愛每次對不同伴碟圖案的期待今次唔揀最愛的芝士撻,揀咗Cat CakeCat Cake朱古力味濃而不膩,已經食飽飽嘅我都可以一次過食晒...最鍾意食佢個雪糕兜連埋雪糕一齊食真係好正Tiramisu濕潤幼滑,酒味不濃,啱晒唔鍾意重酒味嘅我 今次伴碟係士多啤梨和提子圖案,未知下次又會是甚麼呢?!
吃過烤魚後再走到小店吃甜品
喜歡小店的古舊
喜愛每次對不同伴碟圖案的期待
今次唔揀最愛的芝士撻,揀咗Cat Cake
我的Cat Cake
最鍾意食佢個雪糕兜
連埋雪糕一齊食真係好正
他的Tiramisu
Tiramisu濕潤幼滑,酒味不濃,啱晒唔鍾意重酒味嘅我
今次伴碟係士多啤梨和提子圖案,未知下次又會是甚麼呢?!
2011-08-27
$40 (其他)
我的Cat Cake
  • Cat Cake
2011-07-06 23 瀏覽
我地兩公婆拍下拖, 想食甜品, 行行下見到門口menu都唔錯, 入去試下, 尋晚10點半去到, 得我地一枱, 叫左cat cake配豆腐雪糕 and lemon pie.嘩! 隻碟d朱古力圖案硬哂, 係一早畫定, 想點來食都食唔到, 個豆腐雪糕球又係硬, 應該又係一球球整定, 食完件cake, 個雪糕球溶都唔溶下, 要用兩隻匙裝住咬先得.lemon pie o既酸得來好假, 好似好酸瑞x糖味.$38一件cake, 俾d咁o既出品, no heart, 我地以後都唔會去.

lemon pie o既酸得來好假, 好似好酸瑞x糖味.

2011-07-05