2005-02-10 15 瀏覽
今晚同老婆去九龍城食晚飯﹐然後去左“小店”食甜品。呢度地方係比較狹窄﹐但環境都算坐得舒服。要左兩樣﹐雲呢拿梳乎喱同埋法式燉蛋。法式燉蛋味較清淡﹐適合不愛吃太甜的朋友。口感尚算細滑﹐有雜果碎作為Toppings﹐但脆糖漿面則略嫌過薄﹐而且未能覆蓋整個燉蛋的表面。如果可以重手一點就更好。雲呢拿梳乎喱賣相係幾好的。雲呢拿味係來自附上的糖漿﹐而梳乎喱個“皮”算做得唔錯﹐但裡面就似乎水份多左少少﹐比較濕。份量則比相像中細。兩個甜品﹐整體上算OK﹐但連加一要$66﹐並不算便宜。結論係可以一試﹐但並無特別推薦的理由。
今晚同老婆去九龍城食晚飯﹐
然後去左“小店”食甜品
呢度地方係比較狹窄﹐但環境
都算坐得舒服。

要左兩樣﹐雲呢拿梳乎喱同埋
法式燉蛋。

法式燉蛋味較清淡﹐適合不愛
吃太甜的朋友。口感尚算細滑﹐
有雜果碎作為Toppings﹐但
脆糖漿面則略嫌過薄﹐而且未
能覆蓋整個燉蛋的表面。如果
可以重手一點就更好。

雲呢拿梳乎喱賣相係幾好的。
雲呢拿味係來自附上的糖漿﹐
而梳乎喱個“皮”算做得唔錯﹐
但裡面就似乎水份多左少少﹐
比較濕。份量則比相像中細。

兩個甜品﹐整體上算OK﹐但
連加一要$66﹐並不算便宜。

結論係可以一試﹐但並無特別
推薦的理由。
2005-01-23 8 瀏覽
昨晚去小店食甜品,叫個香蕉船同雪糕蘋果批。個香蕉船睇住個廚師先將隻蕉切開兩半,淋上糖漿再用火燒至金黃,然後加上雪糕。隻香蕉用刀切落去陣d糖漿好脆咁斷開,質感一流。加上個香蕉船又唔係好甜,我比佢滿分。至於個雪糕蘋果批就普通,雖然味道唔錯,不會太甜,但就唔覺很多蘋果係個批度,加上個批都幾簿,感覺麻麻地。雖然地方細細,氣氛唔錯,又有柔和音樂襯托,情侶去就無敵。個menu又有相睇,包無叫錯甜品,誠意推介。
(非會員)
2004-12-24 2 瀏覽
佢0既waffle好好食架。d waitress又好人bor。但lunch就一時時。有一次食咖哩羊肉。佢d咖哩唔夠味。但lunch一般都係$30 or $58合理喇。
佢0既waffle好好食架。
d waitress又好人bor。
但lunch就一時時。
有一次食咖哩羊肉。
佢d咖哩唔夠味。
但lunch一般都係$30 or $58
合理喇。
2004-12-18 3 瀏覽
生日第六餐o係依度食tea, 多謝阿Ray 先~~~ heheheh~~~order o左:蘋果朱古力撻- 蘋果焗香o左, 朱古力半熔狀態, 都ok~拿破倫餅- 酥餅好脆, 餡料甜味適中, 唔錯喎~咖啡- 雖然唔係即磨, 但味道ok喎~埋單$75~一坐又坐o左個幾兩個鐘, 再次多謝阿Ray!!

order o左:
蘋果朱古力撻- 蘋果焗香o左, 朱古力半熔狀態, 都ok~
拿破倫餅- 酥餅好脆, 餡料甜味適中, 唔錯喎~
咖啡- 雖然唔係即磨, 但味道ok喎~
埋單$75~

一坐又坐o左個幾兩個鐘, 再次多謝阿Ray!!
2004-09-13 0 瀏覽
今日又去食lunch,去細個間.入面全場坐滿後生仔女(bar枱都滿),估計係一班大學生.好彩我一條友,而最入面有張兩人枱空既.叫左個特選午餐試下.凱撒沙律同牛扒同一碟上,初時以為分兩碟因為佢分開寫.而通常扒都係跟薯菜但佢只有塊扒,所以當初以為扒隔離個d唔係凱撒沙律.沙律有麵包糠加生菜加煙肉粒同沙律醬,味道ok.塊扒又煎得唔錯,唔韌,容易切,又幾有肉香.只有肉汁落向上面都係唔錯既做法.最後入埋杯凍奶茶走人.
今日又去食lunch,去細個間.
入面全場坐滿後生仔女(bar枱都滿),估計係一班大學生.
好彩我一條友,而最入面有張兩人枱空既.
叫左個特選午餐試下.
沙律有麵包糠加生菜加煙肉粒同沙律醬,味道ok.
最後入埋杯凍奶茶走人.

2004-05-09 1 瀏覽
小店有兩間, 一間細d, 只有甜品食, 另一間大d, 就有正餐食~ 今次去o左大d o個間~ 依間裝修到小島風情咁, 以藍色白色為主調, 本來都幾好o架, 不過個開放式廚房好中式喎, 破壞晒~ hahah!兩個人, 但因為朋友遲d又要食多餐, 所以只係order o左:鮮露筍田螺帶子酥盒($68) - 個忌廉sauce幾好味, 但就搞到個酥皮濕晒, 不過都係好好味~ 煙肉洋蔥焗生蠔- 生蠔$15/pc, 焗埋就每隻加$5, 可以芝士焗或者煙肉洋蔥焗~ 我地選擇後者~ waiter叫我地食o左個蠔先, 因為凍o左會腥, 好細心~ 不過個蠔唔夠鮮味~ 一般~大蝦配香草意大利飯($128) - waiter強烈推介, 話隻蝦有成尺長~ 肉質幾爽, 不過味道一般啦~ 個飯反而係主覺, 好濃味, 味道唔錯, 不過個飯太稔, 正宗o既應該中間硬o架喎~ 又係迎合香港人口味之作~Warm Chocolate Pudding - 比a la maison矮身d, 唔知點解幾難用匙羹切開個底~ 只係比a la maison稍甜, 味道都ok~飽得劑, 飲唔落咖啡~ 不過朋友話咖啡只係一般餐廳貨式~依餐都
飽得劑, 飲唔落咖啡~ 不過朋友話咖啡只係一般餐廳貨式~
依餐都算幾滿意~ 當然唔可以同高級餐廳比, 但都算唔錯o架喇~ 會再o黎~ ^_^
2004-05-09 5 瀏覽
只係補番個album, 麻煩依個post唔好計分~http://community.webshots.com/album/141453247wrwDaS
只係補番個album, 麻煩依個post唔好計分~
2004-04-15 2 瀏覽
今晚好六點幾去到, 起初無咩人, 幾清淨, 不過到左7點半左緊越來越多人, order 左:1. 煎鵝肝($70): 幾香而且唔多油. 不過可以再煎脆dd.2. 蘇格蘭燒羊膝($138): 都好生下約莫5成熟, 好有穌味, 不過幾"un"下. 調味料亦唔錯. (好似係用左酸忌廉)3. 抄什菌($45), 幾健康, 同樣唔多油, 不過味道一般.4. 朱古力軟心布甸($35 見圖): 比上次人多黍食時進步左, 甜道唔錯, 布甸皮比較硬身, 而朱古力軟心都好濃熱, 不過偏左少少甜, (我個人鐘意純朱古力味)點菜時待應無問要鵝肝同羊膝要幾熟, 但都算ok只係羊膝比較生, 可能得5成熟. 服務好有禮貌~ 價錢合理!
(非會員)
i know a better place and theyy make excellent chocolate pudding! this dessert is lately served everywhere, but i only like the one "a la maison" made! go to "little black cat" 's comments and check out the address (i dont have their name card here), it is the best chocolate pudding i ever had in hong kong! no kidding!
2004-02-20 1 瀏覽
個綠色門口裝飾得幾得意, 裹面好有地中海feel, 不過間餐廳好細下, 到左7點左緊開始好多人, 8點左緊已經爆滿左.order左:壤野菌: 2隻大野菌壤入左好香既芝士, 十分之香口煙鵝肝配牛柳: 凍既煙鵝肝配牛柳幾唔錯, 因為如果用一般開既食香煎鵝肝配牛柳都會食得好漏下. 煙鵝肝本肝味一般, 不過幾特別, 而牛柳叫左5成熟, 都真係熟到5成熟無過火, 牛味唔錯不過肉質幾對靱下, 唔係好切得開.燒羊胺: 都係order 左5成, 穌味肉味都好夠, 不過同牛柳一樣, 幾靱左dd.Warm Chocolate Pubbing : 一般, 得個甜字, 唔夠朱古力味~ 如果用d dark chocolate 就會正好多~另外臨急無帶紅酒, 所以係餐廳點左一支智利紅酒($170), 都算ok. 埋單時約4百頭. 都算合理.服務幾好, 幾有禮貌~
order左:
壤野菌: 2隻大野菌壤入左好香既芝士, 十分之香口
服務幾好, 幾有禮貌~
2002-08-13 3 瀏覽
今晚屋企冇飯開,朋友介紹我去屋企附近既小店。Dinner set $78 免加一,我食牛扒,叫6 成熟俾9 成熟,味道都ok既,隔離街既新馬鞍好食D,不過隔離收$138再加一,佢一半價錢有8成水準,算ok。我個妹食左煎龍利,?話唔好食,整體來說冇我朋友講得咁好。