2015-07-09 1269 瀏覽
今日約了一家之煮睇話劇,睇之前當然要食點東西,米飯班主早放工,所以他也匯合我們,一起晚飯啦~是晚我們就去到小南國晚飯,六時許到達,可以順利入座~正在研究餐牌的時候,店員就送上了前菜一碟,是辣炸菜,爽脆微辛,算不錯了~看見餐牌上翡翠百葉卷 ($38)的樣子很漂亮,所以點了一份試試看~ 翡翠百葉卷以百頁卷著薺菜,以麻油作調味,成品清淡中帶有濃濃的麻油香,正好喚醒我們的五臟廟呀~本不應該點些太肥膩的餸菜,但看見太極生拆蟹粉 ($188)真的忍不住~ 太極用上了黃白二色,白色的是清淡嫩滑的蛋白賽螃蟹,黃色的是甘香滋味的生拆蟹粉伴粉皮,無論是獨食還是混在一起食,都各具風味~~雖然生拆蟹粉伴粉皮的顏色金黃,實質蟹粉的份量不多,粉皮佔的份量較重,令人有點感覺不太值呢...食上海菜,當然要點些包點餃子啦,打頭陣的是紅油炒手 ($38)~ 餃子皮薄細滑,包著滿滿的菜碎肉末,灑上蔥花炸蒜粒,蘸上辣油,入口就是滿滿的滋味~ 怕辣的朋友也不用怕,這個紅油炒手辣度沒有很強勁,反而帶點甜味的,愛辣的,反而嫌它的辣度溫溫吞吞呢~ 生拆蟹粉小籠包 ($36) 一籠三大顆,皮較厚實,咬開小籠包,肉汁尚算豐富,豬肉餡兒粉
是晚我們就去到小南國晚飯,六時許到達,可以順利入座~

辣炸菜
翡翠百葉卷
太極生拆蟹粉
紅油炒手
生拆蟹粉小籠包 ($36) 一籠三大顆,皮較厚實,咬開小籠包,肉汁尚算豐富,豬肉餡兒粉稔嫩滑,加上一點點的蟹粉,令包兒更加甘香豐郁~~
生拆蟹粉小籠包
生拆蟹粉小籠包
灌湯生煎包 ($25),雪白的包兒上灑上少許蔥花芝麻,底部煎的香脆可口,肉餡飽滿嫩滑,雖說是「灌湯」,但一點湯汁也沒有....
灌湯生煎包
上海炒年糕 (薺菜) ($78),因不想太油膩,所以就選了用薺菜炒,煙韌年糕加上切得細碎的薺菜及幼幼的肉絲,清淡美味~
上海炒年糕 (薺菜)
食得飽飽的,但怎能沒有甜?要棗泥千層糕還是金絲南瓜餅好?最後還是為食戰勝理智,就兩款都要吧~
棗泥千層糕 ($30),熱烘烘的棗泥糕煙韌有嚼勁,棗味豐富,甜度適中,美味!
棗泥千層糕
金絲南瓜餅 ($30) 芝麻外層炸過後香脆鬆軟,不過南瓜味較為薄弱,而且油份較重,略為失色~
金絲南瓜餅
小南國的水準還不錯,定價亦不高,想念上海菜的時候,真的可以來大吃一番呀~~
翡翠百葉卷
太極生拆蟹粉
上海炒年糕 (薺菜)
棗泥千層糕
2015-03-12 2406 瀏覽
與朋友覓食,選擇了小南國吃上海菜,店面不大,但座位寛敞舒適,裝潢帶著一點懷舊老飯店風情。紹興花雕醉雞,酒味香醇,雞肉嫩滑,我的至愛。小籠包,熱騰騰上桌,皮薄餡多, 肉汁飽滿, 上海菜必吃的小點。生煎包,外層微焦,一囗咬下,香濃肉汁四射,炙熱燙囗,香脆美味。酸辣湯,微酸微辣,配料豐富,再來追加一客,才夠滿足。水煮牛肉,嫩滑牛肉泡浸於火紅熱湯中,賣相滿分,味道麻辣,令人食慾大開,白飯不可少。鹹肉青菜,青菜鮮甜配上薄片鹹肉,清爽中帶點油香。小南國食物質素水準穩定,價格亦很大衆化,要吃上海菜時,總會想起小南國。
紹興花雕醉雞,酒味香醇,雞肉嫩滑,我的至愛。

酸辣湯,微酸微辣,配料豐富,再來追加一客,才夠滿足。

鹹肉青菜,青菜鮮甜配上薄片鹹肉,清爽中帶點油香。

2015-03-08
2014-12-08 3037 瀏覽
好耐之前食過呢間午餐, 印象普通. 今次食晚餐, 感覺不錯, 係價錢貴少少 江南小碟 - 京都骨, 海哲, 齊菜百頁 - 味道ok, 有京都骨濃味, 海哲爽脆, 齊菜百頁清清炒蝦仁 - 爽口煎黃花魚 -煎得不錯, 夠咸香云吞雞 - 湯底稍感較清, 云吞爽口算ok炒菜心 - 一般東玻肉 - 不夠唸, 如唸些更好, 因食落不夠化, 味道濃郁小濃包 - ok木瓜雪耳糖水 -ok大致算ok的, 驚喜就欠奉, 但水準算中上
清炒蝦仁 - 爽口

煎黃花魚 -煎得不錯, 夠咸香

云吞雞 - 湯底稍感較清, 云吞爽口算ok
炒菜心 - 一般

小濃包 - ok
2014-11-27
生日
  • 煎黃花魚
  • 東玻肉
2014-12-04 2500 瀏覽
已有一陣子沒來小南國用餐, 所以今次來看看他們食物的水準能否保持。每次到吃上海食物的餐廳, 小籠包都是必點的。小籠包是熱乎乎的, 皮薄餡多, 內裡有很多鮮甜的肉汁。這個小籠包的確是不錯, 不過不是我吃過當中最好的。這道菜也是我經常點的, 全因為我愛吃香濃的花生醬。雞絲、青瓜、粉皮和的花生醬比例做得相當之好,沒有一樣材料偏多或偏少, 值得一讚! 雞絲帶有微微的雞肉味, 青瓜亦見新鮮, 粉皮做得煙韌, 再加上香濃的花生醬, 一絕!我從來都未試這道菜, 所以今次下定決之試一試。叉子鬆的餡料是將亁碎肉、pine nuts和切了粒豆角。在吃之前將餡料放進叉子餅內, 便可食用。由於叉子鬆的餡料是炒得很亁身, 而我對亁的食物向不太喜愛, 所這道菜不是我杯茶。我時不時便喜歡點擔擔麵, 因它美味又飽肚。它的味道是不錯的, 有微微的辣味, 加上香濃花生醬味, 感覺不俗。可惜麵質不夠煙韌, 相信廚師麵煮過了時間。除了擔擔麵外, 其他菜式都不俗。相信不用多夠, 我又會前來光顧。
小籠包
這個小籠包的確是不錯, 不過不是我吃過當中最好的。
雞絲粉皮
叉子鬆
擔擔麵
可惜麵質不夠煙韌, 相信廚師麵煮過了時間。

2014-12-03
2014-10-13 2882 瀏覽
另一半要到附近工作,於是我們便選擇了小南國作為我們的午餐,看到店面以白、紅底襯托金字小南國,很有濃濃的中國風﹔入內,幾張以圈形雅座的檯櫈感覺優雅,一家人圍在一起午飯最好不過,不過可能正當中午,熱烈太陽透過玻璃滲透到室內,只感到有點悶熱、侷促,空氣、環境有進步空間﹔而桌布上亦用以金黃色線繡有小南國店名字樣,感覺貴氣、優雅。而第一樣的是冷盤糖醋小排骨 ($68),雖說是冷盤,不過入口屬微凍,即使有敏感牙齒亦不怕﹔酸甜醬包裹著排骨,一口排骨剛剛好,而且骨肉容易分開,方便進食﹔生拆蟹粉豆腐 ($128),到侍應上菜的一刻,我們才發覺兩人點得太多了,生拆蟹粉豆腐份量頗多,如果單點不另加白飯,感覺較單一,蟹粉豆腐入口頗濃胡椒味,已蓋過去蟹黃的味道,只屬一般菌菇嫩雞煨面 ($48/碗),算是不過不失的一道,此道菜可能是從少吃到大的關係,要求亦可能相對提高,此湯底色澤較黃,相比起慣常以奶湯做的嫩雞煨面,湯色澤有出入,而入口亦較淡,但無論面質或小唐菜均可接受,如果小唐菜量可以稍為增加會更好﹔砂窩餛飩雞湯 ($38/位、兩位起),雞湯微暖,雖則入口較淡,不過帶來鮮味,而餛飩方面,跟一般的上海餛飩沒有太大分
而桌布上亦用以金黃色線繡有小南國店名字樣,感覺貴氣、優雅。
糖醋小排骨 ($68)
生拆蟹粉豆腐 ($128)
菌菇嫩雞煨面 ($48/碗)
砂窩餛飩雞湯 ($38/位、兩位起),雞湯微暖,雖則入口較淡,不過帶來鮮味,而餛飩方面,跟一般的上海餛飩沒有太大分別,多菜少肉﹔
砂窩餛飩雞湯 ($38/位、兩位起)
總括,餐廳座位、環境舒適,食物質素也不錯,如果空調、抽風系統可以稍微調較會更好。
2014-08-23
2014-10-13 2600 瀏覽
家人生日都會出外用饍慶祝,今個月選擇左上海菜,地點就係葵芳的小南國。先來一個套餐,可以多試試不同的菜式1) 前菜拼盤 馬蘭頭卷 - 不太喜歡佢既味道,帶草青味,怪怪的金瓜絲伴海蜇 - 在上海試過這一道,很好吃。但這裡的質素相去甚遠,味道帶點酸,金瓜絲口感也不夠爽脆。。。失望忘記了這一道的味道。。。應該是麵筋,是當中最滿意的一道,入味而且口感佳2) 糖醋小排 - 可以更好。肉質有點'梅', 似是不夠新鮮。但幸好有惹味的醬味可以挽回分數3) 蝦仁 - 口感爽脆亦帶嫩滑。伴碟而上的醋更係畫龍點晴,帶出蝦的鮮味4) 酒糟魚片 - 魚肉嫩滑,醬汁酒味濃而不苦。正5) 生煎包 - 好好味! 香脆的外皮包著juicy 的內餡,吃的時候絕不能心急否則一定煬傷6) 鴨 - 忘記了這道菜的名字,食法與北京填鴨一樣,只是鴨以炸的形式出現。這樣的組合更出色,外層的炸漿更完整地保留了鴨的肉汁,一口咬下去,嚐到了肉汁與醬汁共舞的味道,想起也流口水了7) 來到甜品了!!! - 桂花拉糕: 軟糯的糕點配上桂花的香味。good- 紅棗糕:這更精彩,軟糯中帶煙韌,隨之而來是淡淡的紅棗味道,令人回味- 南瓜煎餅: 外層沾

1) 前菜拼盤
馬蘭頭卷 - 不太喜歡佢既味道,帶草青味,怪怪的

4) 酒糟魚片 - 魚肉嫩滑,醬汁酒味濃而不苦。正

7) 來到甜品了!!!
- 桂花拉糕: 軟糯的糕點配上桂花的香味。good
- 南瓜煎餅: 外層沾上了芝麻再去煎,令其更帶一陣芝麻香,內餡是粒粒的南瓜和南瓜蓉,甜甜的是一道非常好的comfort food!
前菜拼盤
糖醋小排
蝦仁
酒糟魚片,酒味夠濃
生煎包
桂花拉糕 & 紅棗糕
南瓜煎餅,yummy
外脆內軟,仲有粒粒南瓜餡!
酒糟魚片,酒味夠濃
生煎包
桂花拉糕 & 紅棗糕
南瓜煎餅,yummy
外脆內軟,仲有粒粒南瓜餡!
年輕時不放過任何旅行的機會,大時大節那怕一天兩天假期也要往外闖,甚至對大時大節的喧鬧有莫明的厭惡,有數不清的中秋是一個人在途上。其後,開始經歷人生的不可知,開始學懂彼此下一刻不是理所當然,開始捨和不捨,開始洞明人間淨土在心,於是每個大節都留家。過節飯還是千篇一律大而無當枯燥乏味乏善足陳甚至徒勞無功,今晚中秋飯預告是小南國盤菜,小南國人如其名,食物有南國細緻精巧的韻味,但連鎖大集團食物最多祇是可口卻沒驚喜,盤菜也不是我所好,傳統的盤菜豬腩肉雞鴨豬皮魚蛋已充滿風味,各種濃味食物碰在一起,越滾越濃,太大堆頭,供過於求吃來吃去不完,結局我多是談和看多於吃。捧着這盒六七磅重的盤菜回家也沒什麼期望,打開卻是眼前一亮,沒有濃醬油顏色,食物都分明整齊排列,中間是主角扣元蹄,伴着鮮笋、百頁結、雲耳、冬菇、婆參、花膠、海蝦、蛋餃、油麵筋塞肉、魚蛋、咸肉、咸雞和年糕,底是紹菜和粉絲,單看已是一場盛宴,最不得了是那兩瓶高湯,奶白色,從香氣已知是用老雞雲腿豬骨熬製的,他簡直是神仙水精華素,灌進窩,點起火,食物都睡醒了,哇啦哇啦在舞動,姨甥一聲吃得未,大家便起筷大吃,食物全都精緻鮮味,我尤愛笋百頁雲耳冬菇紹菜粉

捧着這盒六七磅重的盤菜回家也沒什麼期望,打開卻是眼前一亮,沒有濃醬油顏色,食物都分明整齊排列,中間是主角扣元蹄,伴着鮮笋、百頁結、雲耳、冬菇、婆參、花膠、海蝦、蛋餃、油麵筋塞肉、魚蛋、咸肉、咸雞和年糕,底是紹菜和粉絲,單看已是一場盛宴,最不得了是那兩瓶高湯,奶白色,從香氣已知是用老雞雲腿豬骨熬製的,他簡直是神仙水精華素,灌進窩,點起火,食物都睡醒了,哇啦哇啦在舞動,姨甥一聲吃得未,大家便起筷大吃,食物全都精緻鮮味,我尤愛笋百頁雲耳冬菇紹菜粉絲,和媽外加的枝竹豆卜,件件灌滿高湯,燙熱鮮香,滋味無窮。特別要提是元蹄,平日我通常不碰,不是嫌他肥,是嫌他太味濃,今夜他浸着熱湯,香滑軟糯,我竟也吃了幾口。

可能因為這盤菜更似打邊爐,完完全全合我這個可以春夏秋冬南北半球天天打邊爐的人,沒飯緣的我竟吃了一大碗飯,幾大碗餸,過了一個差不多走不動的中秋節。

2014-09-08
外賣自取
2014-08-23 2410 瀏覽
葵芳逢星期六日都非常多人,見這間餐廳不用等位就進去了...可能這間餐廳價格不算特別平,而葵芳又太多食肆...所以進去後發覺都不是太多人...但食物確實是不錯的..我們兩人叫了醬油鴨、麵根冬菇煲、生煎包及芫茜魚蓉豆腐羹...只可以說所有都80分以上...生煎包真的超好吃....皮薄,所以煎得香脆....裡面的肉球很大....好多肉...最重要的是爆汁的...救命...我現在一邊打食評還一邊流著口水呢!麵根冬菇煲,內裡有兩款麵根...(其實我不知另一款是不是也叫麵根)..一款軟身..一款硬身..同樣是好食入味..將汁料吸收哂..冬菇份量也很多...我們吃不完啊!因為所有食物都是重口味....當然要飲碗芫茜魚蓉豆腐羹清清腸胃....我們叫的不是一碗,是'例'..每人可飲兩碗..每碗都是滿滿的...材料很多...但味道清新...我亦好奇為何豆腐煮羹,但又不會爛...哈哈...另外,醬油鴨超入味,肉質腍身易入口,份量也不算少,每件都又大又厚身,啖啖肉....如果我個胃還有位置,一定要叫碗白飯,將所有汁醬掃清光..我一定要再來食生煎包啊!你要等我啊......
葵芳逢星期六日都非常多人,見這間餐廳不用等位就進去了...

.哈哈...

我一定要再來食生煎包啊!你要等我啊......
醬油鴨
2014-08-10
醬油鴨
2014-07-16 2623 瀏覽
老公突然想食中式豆沙包,記憶中小南國晚市有提供,於是走到小南國去食晚飯。兩個人飯局,可以叫的食物不多,今晚點了金瓜絲海哲,稻草豬肉配夾餅,雪菜炒粉皮,和半打壽包(豆沙餡)。金瓜絲海哲是用醬汁混合了金瓜絲和海哲絲,味道適中,食落爽口,是不錯的前菜。稻草豬肉配夾餅可以以件去點,最少兩件。因為不想食太多肉,我點了兩件,和老公一人一件,份量剛剛好。外表看來好濃味,但食落一d都唔覺得,豬肉炆得不算實,不錯。雪菜炒粉皮是我們第一次點的,雪菜很香很爽,只是粉皮炒得有一點"淋",而老公和我本人喜歡食爽身d的。最後是重點食物-豆沙包!今次的賣相一般,但包皮仍是鬆軟,豆沙仍是很滑很香,不太甜,水準保持得到!
金瓜絲海哲
稻草豬肉配夾餅
稻草豬肉配夾餅
最後是重點食物-豆沙包!
壽包(豆沙餡)

題外話/補充資料: 現在不是太多酒樓和中式食肆提供豆沙包,有的也未必有水準。小南國的豆沙包是值得一試!
2014-07-13
2014-07-03 2267 瀏覽
這餐上海菜,是 Kawai在上年2013年 聖誕節去完迪迪尼之後食的~遲就是遲了一點.希望大家唔好介意~中菜之中,我最愛的是上海菜,雖然人家說"上海菜好肥膩"喔!我想韓菜一碟炸雞已肥膩7000倍吧!?話說回頭,今次我們是叫二人套餐!先來的是南國小食併盤 -- 糖醋小排骨 及 涼拌茄子,糖醋小排骨 -- 名副其實的小排骨,骨比肉多,但少少的一顆,作為前菜也不錯,味道酸酸的,很開胃涼拌茄子 -- 普通的一個涼拌吧干燒大明蝦 -- 雖說呢餐飯是半年前食的,但睇相時都依然記得蝦肉好彈牙,好大隻椒鹽小黃魚 -- 炸得鬆脆沒有油膩感,魚骨都可以食埋,適合我等不喜吐骨的Ladies!招牌小籠包本來套餐包的是 生煎包 ,好開心可以轉為小籠包,我的至愛~咬落超多肉汁熱辣辣,吃得好滿足~金華菜膽雲吞雞湯用金華火腿煲出來的雞湯味道清甜,煲過的雞肉入口依然嫩滑,沒有散肉,雲吞也不錯!最後的甜點,我期待是 上海 名菜 酒釀丸子 吧!端上來時,發現是 木瓜雪耳糖水 , 有點少失望喔! 可幸味道清甜滋潤!!!!不過,吃完就沒位置再order 酒釀丸子 了! >_<因為晚飯來得遲,一面吃著的時候,看到
遲就是遲了一點.希望大家唔好介意~
中菜之中,我最愛的是上海菜,雖然人家說"上海菜好肥膩"喔!
我想韓菜一碟炸雞已肥膩7000倍吧!?
話說回頭,今次我們是叫二人套餐!
先來的是南國小食併盤 -- 糖醋小排骨 及 涼拌茄子,
味道酸酸的,很開胃
涼拌茄子 -- 普通的一個涼拌吧
南國小食併盤
干燒大明蝦
椒鹽小黃魚
招牌小籠包
本來套餐包的是 生煎包 ,好開心可以轉為小籠包,我的至愛~
咬落超多肉汁熱辣辣,吃得好滿足~
金華菜膽雲吞雞湯
最後的甜點,我期待是 上海 名菜 酒釀丸子 吧!
不過,吃完就沒位置再order 酒釀丸子 了! >_<
木瓜雪耳糖水
因為晚飯來得遲,一面吃著的時候,看到侍應們都在忙明天早市的擺設~
Kawai 見到她們是用熨斗把檯布熨得"起骨"的,
嘩!難怪一入座,已覺得餐桌布是超直的.....
雖然點的二人餐並沒有包含主食(飯及麵類),
事實是足夠二人份的,小南國環境比一般的上海菜館寧靜,
如果經開葵芳(甚少經過) 忽然又想起上海菜的話,都會再來食飯
2013-12-26
聖誕節
干燒大明蝦
椒鹽小黃魚
2014-06-27 1840 瀏覽
家人想慶祝一下happy friday,來到葵芳的上海小南國, 選擇呢度原因係 1)有得訂位, 2)坐得算舒服,雖然有d嘈, 3)中菜, 4)元蹄前菜2碟盛惠24蚊, 花生味道不錯,但另外個碟菜甫麻麻地, 建議轉花生或者選擇不要。涼菜:雞絲粉皮 ($68)5個人食剛剛好, 醬料充足且杰身, 唔會溝水溝到稀哂, 粉皮煙un, 底下有生菜數片, 算是特色嗎!? 豆腐夠滑溜, 用豆腐花來形容都不是很過份。蟹鮮味足, 味道夠又不會過鹹, 就咁食唔用來送飯都ok 。擔擔麵: 基本上一個成年男士可以ko一碟,1…d…都…唔…辣… 本人比較喜歡硬少少有咀嚼空間的麵質, 所以這個不推介。小籠包: 全晚焦點, 皮薄, 建議各位用陰力起筷,落筷點落左包的頂部 吃的時候先在頂部小孔吸湯汁(小心燙口), 吸完再吃皮及餡。 (識得食,記得一定要咁食!!!)生煎包: 值得一試, 湯一定冇小籠包咁多, 但都是要用陰力夾 以及當心燙口壓軸嘉賓: 元蹄曾經於上海當地的小南國吃過此菜式, 雖名氣不及外婆紅燒肉, 但本人覺得此菜比紅燒肉更出色,回到香港都一直記掛著此菜。元蹄份量驚人,建議各食家6人以上才點。 脂肪

涼菜:雞絲粉皮 ($68)
本人比較喜歡硬少少有咀嚼空間的麵質, 所以這個不推介。
以及當心燙口
壓軸嘉賓: 元蹄

元蹄份量驚人,建議各食家6人以上才點。 脂肪及肉的比例大概是1:2, 炆得好焾, 入口即溶
醬汁味道恰到好處,甜酸醋味得宜, 如果有少少花生伴碟就不得了!!

說真的, 相比之下, $198一個元蹄, 確實抵食,起碼真係自己係屋企整唔到。

總結: 此店確實值得一去, 價錢雖小貴,前菜粉麵飯份量亦不算多, 每份2-3人食用, 但勝在口味清淡, 家中若有老有少, 都是不錯的家庭聚會的選擇。
  • 南國元蹄伴棠菜
  • 招牌小籠包
2014-05-24 1914 瀏覽
here s the chinese food canteen for our family for years. compare to a lot of chinese resraurant of similar food style this s the best with its fair pricenot too oily, food s tasty. always seasoned to the point. never use the ugly thickening sauce.mushroom in red bell pepper s my favourite after u eat the mushrooms they can cut the bell.peppee in slice for u. very.refreshing dish.all buds are good meat quality. also the beef in hot pot s my must eat. not to expect it look the real sichun style,

also the beef in hot pot s my must eat. not to expect it look the real sichun style, s a modify version easy to.eat. not very spicy n herbed but tasty enough

i wish qualitied restaurant can always work good.

2014-05-17
2014-03-19 2359 瀏覽
隨便找個地方吃飯, 這商場內多數食肆都要排隊, 怎料最快有位是這家, 雖然之前吃過不少其他分店, 但在這裡倒是首次, 又一家看看如何不過不失, 沒有失手, 皮薄饀美味賣相不錯, 入口嫩滑, 蟹味是有少許, 整體不錯, 伴飯吃一流其他食物如擔擔麵都保持都水準, 令人滿意
小籠包
不過不失, 沒有失手, 皮薄饀美味
蟹粉豆腐

其他食物如擔擔麵都保持都水準, 令人滿意
2014-01-27
4K
2014-02-14 2359 瀏覽
早前約女友人TW出o黎食飯,男友都好耐冇同佢見面,就帶埋男友出o黎,我o地約o左尋晚(12-2-2014 Wed)食,地點我就揀葵芳,方便大家.而食邊間,TW o係西餐同呢間揀,揀o左呢間,因為多人可以share食多啲種類.哈哈,同我一樣咁諗.好,就呢間.等齊人,未夠7:00pm我o地就入去lu,時間咁早梗係唔多人,我o地係walk in客,就被安排坐o係最入面,同樣待遇o既都有兩枱客. 坐定後,我o地決定要二人套餐同再叫其他o野食,我o地要o左$368.00o既,o係等o既時候,我o地就食佢o既餐前小食-秘製自家蘿蔔.蘿蔔被醃到變成黃色,見有啲辣椒,應該係辣,我就先試少少,係,係辣,但只係少少辣,微酸微辣,蘿蔔又多汁,爽口同冇渣,超好食.餐前小食都咁有水準,我諗呢o度都唔差o掛. 好, o野食陸續上o黎:1. 套餐中o既南國小食雙拚,四喜烤夫拼百頁卷賣相好靚,份量梗係唔多,先食四喜烤夫,呢個好入味,外面仍有少少脆 ;百頁卷味道好濃,食到有中國芹菜,呢個一般吧.2. 套餐中o既清炒河蝦仁呢個真係好清,唔蘸醋食食到蝦o既濃郁鮮味,而佢係少到o岩o岩熟,所以一啲都唔’o鞋’. 3.

秘製自家蘿蔔

好, o野食陸續上o黎:

1. 套餐中o既南國小食雙拚,四喜烤夫拼百頁卷
;百頁卷味道好濃,食到有中國芹菜,呢個一般吧.

2. 套餐中o既清炒河蝦仁
清炒河蝦仁

3. 另叫$68.00o既糖醋小排骨
我覺得奇,點解呢個唔係套餐o既餸咁快到o黎?唔通整定o既?
而份量呢,少到冇人有,呢個係散叫個喎,咁似二人份o既?但睇個樣應該幾好食.

TW先食,佢一食就即刻大叫凍o既.
糖醋小排骨唔係熱食o既咩?點會凍食o架?唔怪得咁快有啦.我都食先,係凍,但又濃又杰o既醬汁非常美味,肉質又夠鬆,真係好可惜佢係凍,影響食味.

4. 套餐中o既花膠鮮魚羹
一人有一碗用洋燭熱住,呢個係落單時侍應話幫我o地加湯,可以睇到滿佈菜粒同豆腐粒o既羹好清,食落,味道都一樣咁清,只要菜粒同豆腐粒,加少少上湯打個獻就掂,我都可以識俾朋友食.而裡而都有魚肉粒,同一條條半透明似蒟蒻o既o野,呢啲就係花膠?

5. 套餐中o既稻草肉配荷葉餅
稻草肉有啲似東坡肉,不過佢只係面上o個層係肥,下面係全瘦肉,由於三個人食,男友就將啲肉cut開,TW話怕肥,就只食半件瘦o既.其餘o既就由我同男友食,我o地將件稻草肉放入荷葉餅內夾住食,但真係大件o左,所以都係要cut開一半,件稻草肉肥o既部份固然腍晒,而瘦o個啲,唔夠腍亦唔入味,呢個比較遜色,至於荷葉餅,軟軟熟熟同微暖,還可以.
6. 套餐中o既招牌小籠包
共有四個,要趁熱食,每次食小籠包我都會好小心,一怕夾穿漏汁,二怕唔小心被湯汁燙親.

呢個第一關過o左,食落,內裡湯汁都幾多,味道都幾濃郁,唔差.

7. 套餐中o既上湯時蔬
份量一樣係好少,但菜心夠甜同腍,上湯鹹淡亦適中.
8. 另叫$25.00o既灌湯生煎包
一客三個o岩o岩好,端到o黎即刻令我諗起荃灣o既祥興記上海生煎包,因為佢o既賣相都一樣,摺口向下,同樣煎到金黃色,不過呢邊就整平o左.

食落,亦都係有好多汁同好熱,底個幾脆,
灌湯生煎包
但包皮比祥興記煙韌同鬆啲,呢個比較優勝.

9. 另叫$65.00o既例牌o既南國蔥油開洋拌麵
由於我o地都覺得唔多夠,於是男友就叫呢個,
呢個顏色好深,夾起食o既時候成一餅餅黐住,就算夾到,放入碗內布夾起o黎食都黐住.

至於味道,佢甜甜地但又帶有少少豉油o既鹹香,較得唔錯,不過...都係有啲味精,而麵o既腍度都適中.

10. 套餐中o既時令甜品
我o地估會係咩o野上海甜品,酒釀丸子?棗糕?高力豆沙?o黎到喇,通通都唔係,竟然係木瓜雪耳糖水.=.=”都舀得幾滿,雪耳o既軟硬度都適中,糖水只係淡淡o既甜味,我就覺得唔夠甜.

服務:
侍應每上一個菜,都用國語話我o地知係咩o野菜,男友就用廣東話講返,佢就教我o地講國語,哈哈.

而由於佢o地上菜速度奇快,到近尾聲上菜冇乜位擺時,女侍應扮驚訝我o地叫咁多o野食攪氣氛.

環境:
o係出面望入o黎好光猛舒適同高檔,但原來行到最入有好大分別,係啲凳o既問題,令o個個範圍跌o左一級,同普通酒樓冇乜分別.

呢餐埋單共$677.00.
2014-02-12
$225.67 (晚餐)
秘製自家蘿蔔
清炒河蝦仁
  • 四喜烤夫
 之前從未食過小南國, 亦無對呢度的食物抱好大期望, 因為依家好多集團式的食物quality麻麻地之餘, 好多時都有夠熱的情況出現~但今次差唔多樣樣食物都唔錯, 而且好夠熱~雜菜沙律 - 睇個樣好似無咩特別, 但個沙律真係幾好味~所有菜都好新鮮, 加上小南國加咗個芝麻醬去mix個沙律, 好香芝麻味又唔會太濃, 反而仲清清地tim~芝麻醬的portion又唔會落得太多, 剛好, 值得一讚!雞煨麵 - 好夠熱, 湯底清得來又好flavourful~ D湯飲落去好舒服, 攪到越飲越想食多D…不過麵就”淋” 咗少少~但整體都幾好wor~小籠包 - 呢個唔記得影相…一個字” 正”, 皮薄”涵”靚又多汁, 又夠熱!!!紅油抄手 - 呢個係成晚較失望的一碟, 皮偏厚, “涵”又麻麻地, 又麻麻地熱, 唔係好得~南瓜餅 - 即炸, 好夠熱又唔油, 外脆內軟~南瓜餅上面的芝麻好香~南瓜“涵”唔錯, 不過可以再多少少, 皮唔會太厚~真係唔錯~呢間整體而言, 服務好好, 環境高雅, 坐得又舒服, 食物又唔錯, 絕對值得再來幫襯!!!

雜菜沙律
雞煨麵