元朗地區不大 · 但陸續有不少鮨店進駐其中開業數年的壽司源仍然屹立不倒 · 可見其受歡迎程度餐廳取名「源」· 由食材源頭開始著重每個細節採用當季時令食材 · 秉持壽司職人精神力求令客人感受到其對食材執著同認真用最原始味道 · 衝擊每位客人的味蕾餐廳位置於小巷裡 · 有點與世無爭的小隱世感簡約裝潢配上柔和燈光令人有種好放鬆 · 舒服的感覺· ꕤOmakase ($1080)♡ 前菜ꔅ北海道栗米|黑豆 |伊達卷|炸無花果白粟米超級清甜 · 黑豆軟香可口伊達卷用蝦肉漿製成 · 口感軟腍綿密外脆內軟的無花果很有驚喜♡ 壽司14貫ꔅ北海道帆立貝帆立貝口感爽嫩鮮甜輕輕加上青檸汁 · 令整體清新感更為突出ꔅ鱸魚晶瑩剔透的白身魚 · 配上紫蘇葉花添加酸汁令鱸魚鮮甜更為突出·ꔅ日本鱆紅用上鱆紅魚腩部位 · 滿滿的油脂配上札實的魚肉質感 · 魚香久久不散ꔅ伊左目魚 白裡透紅的魚身 · 柔和軟腍的口感而味道鮮甜·ꔅ深海池魚 是我喜歡的深海池魚 · 口感爽滑輕輕炙燒 · 令魚油更香更濃ꔅ疣鯛又稱為肉鯽仔 · 口感嫩滑有彈性師傅加上蔥薑蓉 · 令整體風味更突出·ꔅ甜蝦甜蝦爽嫩鮮甜 · 其黏口口感很討我歡心ꔅ北寄

元朗地區不大 · 但陸續有不少鮨店進駐
用最原始味道 · 衝擊每位客人的味蕾

餐廳位置於小巷裡 · 有點與世無爭的小隱世感
簡約裝潢配上柔和燈光
令人有種好放鬆 · 舒服的感覺
ꕤOmakase ($1080)
♡ 前菜

♡ 面鼓湯
♡ 赤肉蜜瓜
來自北海道的赤肉蜜瓜
果肉非常綿密多汁 · 其爽甜口感一試便愛上
Oishiiii Omakase night🍣🥢 Worth trying💫..今次入到黎元朗,估唔到都有一間性格比高,質素真的不差既Omakase 店🥢,難怪係元朗可以站穩陣腳,開業至今四年都人氣不減,長期full booking 可見功力深厚👻,值得入來試試喔!餐廳會根據季節而嚴選時令限定食材,確保新鮮❤️,每日由日本直送到店✈️,加上師傅用江戶前手握壽司技巧,製作出最新鮮而配搭又能突顯食材原有鮮味既廚師發辦👨🏻‍🍳,整體體質都有水準呢😍! 晚市Omakase 分別設有3個grading: $1080、$1280、$1580, 今晚分別試左2 個Omakase dinner set🥢。款款都很出色水準之作,大家可以自由選擇喔!以下就分別介紹幾款給大家參考一下吧。🔹前菜3味:北海道白粟米 配蜜黑豆 (清甜多汁)、Wasabi 淮山配三文魚籽 (爽脆之中多份咸香魚鮮味)、伊達卷 (蛋卷帶香又綿密)🔹開胃小菜:柚子薑 (酸甜開胃 作中場清清味蕾)、山芋 (清爽脆口)、牛蒡 (漬煮物濃 滿有醬油香)🔹精選壽司:🔸九洲南姬鯛 (配以紫蘇花帶出魚鮮)🔸富山縣白蝦 (肉鮮帶黏又綿 岩鹽帶出鮮味)🔸

🔹前菜3味:

🔹開胃小菜:

🔹精選壽司
🔸九洲南姬鯛 (配以紫蘇花帶出魚鮮)
🔸富山縣白蝦 (肉鮮帶黏又綿 岩鹽帶出鮮味)
🔸北海道帶子 (肥美厚肉帶柚子香 醬油提鮮)
🔸縞蝦
🔸吞拿魚 (薄切3塊 入口即溶 濃味淋身)
🔸豉油漬赤身 (背) 濃味
🔸鯖魚 (芝麻木魚紫蘇薑) 濃蔥味 帶出味道。
🔸北海道沙甸魚 (豉油芝麻蘿蔔蓉 解膩)

🔸北海道富美丸馬糞海膽 (食原味。清甜)
🔸三文魚籽飯 (自家再醃 甜身 柚子皮 & 芝麻)

🔸燒拖羅手卷 (炙燒再手切成蓉 拌上絕配京蔥蓉 大蔥 & 青蔥, 充滿油香味)

🔹湯物:
赤麵豉湯 (濃郁鮮甜 材料豐富:油揚 菇 豆腐 海帶)

🔹甜品
赤肉蜜瓜 (超香甜蜜味重)& 朱古力泡芙

呢個親民價錢、呢個舒適環境、呢個貼心服務,呢頓精緻餐點 (當然唔少得師傅👨🏻‍🍳 既用心製作 & 細心介紹),身心靈口腹都很滿足🥰,作為入門版Omakase 之選,好值得一試喔!
×××[寿司源 -Sushi Hajime]×××
©元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖
2022-07-27 123 瀏覽
初嘗元朗 omaskase的套餐, 今次揀左個1080的套餐來試試。 前菜:大和芋頭,上面有幾粒三文魚子,一口放進, 魚子嘅鹹味,為芋頭帶來一點是鮮味。 伊達卷內有魚肉蝦肉, 卷成一個蛋卷的形狀。北海道白粟米, 第一次見白色的粟米比想像中多汁, 加上黑豆的甜味適中。 帆立貝加左柚子皮青檸, 鮮甜中有fresh 既感覺。 鱸魚壽司, 食落係有韌度, 相對爽口, 而且蔥花的點綴, 令口感香氣再更上一層樓。 斧山県的白蝦壽司是今期當造的食材,蝦肉好滑加上青檸檬汁鼓油, 鮮味十足。姬鯛魚, 魚味幾重。 深海池魚,肉質厚滑, 油脂分布平均牡丹蝦上鋪了一層蝦膏, 蝦膏經過烹調後香味好出! 生熟的配搭, 口感兩重天。 蝦肉 黃瓜 薑絲 木之牙 芝麻呑拿魚壽司用了魚背的部位加上大蔥汁燒和小小火炙過,好好味蔥吞拿魚腩手捲加左蘿蔔蓉, 油膩中帶有清新。 北海道蜜瓜加兩粒泡芙作結尾, 甜甜的又一天。

前菜:
伊達卷內有魚肉蝦肉, 卷成一個蛋卷的形狀。

帆立貝加左柚子皮青檸, 鮮甜中有fresh 既感覺。

。姬鯛魚, 魚味幾重。 深海池魚,肉質厚滑, 油脂分布平均

蝦肉 黃瓜 薑絲 木之牙 芝麻

呑拿魚壽司用了魚背的部位加上大蔥汁燒和小小火炙過,好好味

蔥吞拿魚腩手捲加左蘿蔔蓉, 油膩中帶有清新。

北海道蜜瓜加兩粒泡芙作結尾, 甜甜的又一天。
  • 深海池魚壽司
2022-07-26 674 瀏覽
都唔知有幾多年冇入過元朗食壽司,八年前三大壽司店試過一次之後,基本上壽司店成行成市,一個尖沙咀佢都食得死你。元朗區本身都有一間舍利好出名,想試好耐,但係聽講師傅走左,本身朋友話去元朗食壽司嘅念頭冇被打碎,於是就喺之前嗰三間揀返一間,於是就揀咗當時最驚喜嘅壽司源。今晚嚟到,一人一個set,$1080,都算多嘢食,好老實平過銅鑼灣尖沙咀好多,始終地點問題,所以入嚟元朗食壽司都係一個好選擇。前菜有日本北海道粟米米、黑豆、wasabi 魚子淮山、蝦肉蛋卷,賣相幾靚,我自己個人每年都一定會食日本粟米,好甜,另外好少開頭食蛋卷,好得意。北海道帆立貝,加左少少鹽,清新可喜。鱸魚,加了點柚子皮,又係好適合夏天的感覺,太熱了,柚子為佢帶來那酸酸的開胃感。白象拔蚌,加上豉油,酸汁,又係你一定會食得開胃,象拔蚌又係你面前彈下彈下,幾新鮮。章紅魚,相對簡單一點的處理和調味,幾甜。北海道響螺,唔多見的選擇,用上竹炭粉,爽口的感覺。深海池魚,Omakase的常客,相對簡單一點,唔算大驚喜。姫鯛呢排都幾多,用上三層的做法,上次食就係食呑拿魚嘅做法,姫鯛嘅味道仲濃仲有魚味,的確係好好嘅做法。太刀魚燒過後,加了魚子後魚

北海道帆立貝,加左少少鹽,清新可喜。

章紅魚,相對簡單一點的處理和調味,幾甜。

北海道響螺,唔多見的選擇,用上竹炭粉,爽口的感覺。

深海池魚,Omakase的常客,相對簡單一點,唔算大驚喜。

太刀魚燒過後,加了魚子後魚味濃,入口即溶,我自己就好鐘意呢件。

草根縣池魚,有種特別嘅魚味,相對少見,無深海咁濃,清新一點,加了薑蔥,更有特色。

小柱,味道細緻一點,我會覺得呢個好食過帆立貝。

牧丹蝦夠大隻,加上燒過的蟹膏,呢舊又係top3。

大呑拿魚腩,呢舊真心得,油份夠,夠大隻。

呑拿魚醬油漬,好有醬油香,師傅應該準備得很久。

醋醃鯖魚有紫蘇葉,芝麻係入面,口感更加豐富,鯖魚卷而家係師傅嘅一個signature 。

馬冀海膽,都唔駛寫,食啦。

最尾的卷物同湯,前者有吞拿魚腩,海膽,三文魚籽的手卷,好似咁強勁的選擇,湯就剛好送一送最好。

多年不見,還好呀,搵機會再入黎食下啦。
晚餐有三個價位,我哋揀咗最經濟嘅$1080試下~❇️前菜、14件壽司、手卷、湯及甜品❇️▶️前菜:北海道白粟米非常清甜大和芋爽口,面上仲有三文魚籽伊達卷係蝦肉魚肉蛋卷,有蛋味又有鮮蝦味▶️開胃配菜漬物醬油漬牛蒡、Wasabi准山、木魚味噌蒜頭、酸姜▶️壽司🍣🔅北海道帆立貝,非常鮮味🔅細條赤立魚,配有柚子皮、醬油,口感豐滿 清新🔅間八,來自長崎縣,魚質爽口🔅墨魚配閃光鱘黑魚子,腍身口感,黑魚子咸咸地又幾提鮮🔅深海池魚,燒過,魚油再香啲~好味!🔅水八爪魚配有竹炭鹽,超爽口🔅鮫鰈魚,右口魚邊,油分重好正!🔅石垣鯛,來自九州,肉質細膩、煙韌,油份豐富🔅鱸魚係夏時令魚,清淡配有蔥花香🔅白象拔蚌,超鮮甜新鮮🔅北海道稿蝦面上加上燒蝦膏,更香!🔅野生大吞拿魚腩,口感肥美🔅北海道富美丸16 海膽,超鮮甜,好好味🔅三文魚籽飯配酸汁,似爆珠口感魚籽好鮮▶️手卷🔅海膽吞拿魚手卷壽司飯沾滿海膽汁,配上粒粒吞拿魚。紫菜非常香脆!▶️麵豉湯及甜品密瓜🍈超級甜又多汁,仲有蕨餅及泡夫。超級滿足!

晚餐有三個價位,我哋揀咗最經濟嘅$1080試下~

❇️前菜、14件壽司、手卷、湯及甜品❇️

▶️前菜:
北海道白粟米非常清甜
大和芋爽口,面上仲有三文魚籽
伊達卷係蝦肉魚肉蛋卷,有蛋味又有鮮蝦味

▶️開胃配菜漬物
醬油漬牛蒡、Wasabi准山、木魚味噌蒜頭、酸姜

▶️壽司🍣
🔅北海道帆立貝,非常鮮味
🔅細條赤立魚,配有柚子皮、醬油,口感豐滿 清新
🔅間八,來自長崎縣,魚質爽口
🔅墨魚配閃光鱘黑魚子,腍身口感,黑魚子咸咸地又幾提鮮

🔅深海池魚,燒過,魚油再香啲~好味!

🔅水八爪魚配有竹炭鹽,超爽口
🔅鮫鰈魚,右口魚邊,油分重好正!
🔅石垣鯛,來自九州,肉質細膩、煙韌,油份豐富

🔅鱸魚係夏時令魚,清淡配有蔥花香
🔅白象拔蚌,超鮮甜新鮮
🔅北海道稿蝦面上加上燒蝦膏,更香!
🔅野生大吞拿魚腩,口感肥美

🔅北海道富美丸16 海膽,超鮮甜,好好味

🔅三文魚籽飯配酸汁,似爆珠口感魚籽好鮮

▶️手卷
🔅海膽吞拿魚手卷
壽司飯沾滿海膽汁,配上粒粒吞拿魚。紫菜非常香脆!

▶️麵豉湯及甜品
密瓜🍈超級甜又多汁,仲有蕨餅及泡夫。超級滿足!

人哋成日話元朗好多好野食,所以今年生日既序幕老公訂左位於元朗既食間壽司店食廚師發板Omasake.入到嚟,坐係廚師前面既bar 枱,正呀!好有日本地道既感覺,睇住司傳係你面前用心用手製作每一件壽司、每一道菜,真係好一種觀能既享受、一種樂趣😊前菜係:北海道粟米刺身加黑豆黑豆甜蜜蜜、軟硬度適中;白色既粟米多汁鮮甜准山加上wasabi,爽脆;再配上三文魚籽既咸,使平平無奇既准山發揮開胃既作用;底下既蓮藕爽脆帶微酸。依達卷 - 蛋卷帶香。壽司碟上既開胃小菜係:酸姜 -甜甜酸酸,開胃又好岩壽司興壽司間既間場清一下口腔。牛蒡-漬煮味濃,醬油香山葵漬准山、准山味濃厚、加上山葵既香,味道出色具特色依度使用新鮮山葵磨出黎既wasabi,所以好香唔會攻鼻或太辣;准山清脆爽口。司傅會問我哋有咩唔食,好細心👍🏻進入主角既部份勒:1)九州以南姬鯛壽司司傅用熱水淥一下姬鯛既皮咁就唔會靭、加上油子皮帶點甘香。2)富山縣白蝦壽司蝦肉滑又綿,岩鹽帶出鮮味。3)小柱 (乾瑤柱)壽司小柱質感帶嚼勁,加上岩鹽加青檸汁,吊出佢既鮮味又唔會腥。紫菜非常香脆,配小柱靭度和特有既咸香, 美味しい!4)北海道帶子好滑、入口即溶、帶柚子

入到嚟,坐係廚師前面既bar 枱,正呀!

前菜係:
北海道粟米刺身加黑豆
黑豆甜蜜蜜、軟硬度適中;白色既粟米多汁鮮甜
依達卷 - 蛋卷帶香。

壽司碟上既開胃小菜係:
酸姜 -甜甜酸酸,開胃又好岩壽司壽司間既間場清一下口腔。
牛蒡-漬煮味濃,醬油香
山葵漬准山、准山味濃厚、加上山葵既香,味道出色具特色

司傅會問我哋有咩唔食,好細心👍🏻

進入主角既部份勒:

1)九州以南姬鯛壽司
司傅用熱水淥一下姬鯛既皮咁就唔會靭、加上油子皮帶點甘香。

2)富山縣白蝦壽司
蝦肉滑又綿,岩鹽帶出鮮味。

3)小柱 (乾瑤柱)壽司
小柱質感帶嚼勁,加上岩鹽加青檸汁,吊出佢既鮮味又唔會腥。
紫菜非常香脆,配小柱靭度和特有既咸香, 美味しい!

4)北海道帶子
好滑、入口即溶、帶柚子香,加上醬油令味道提升!

5)鱸魚魚腩鹿兒島、
魚肉偏清甜有嚼勁、爽身,加上辣椒末、蔥花令味道層次提升。

6)深海池魚
肉質平均、有油份、有味道、有口感、有厚道,海洋氣息濃郁,抹上醬油,味道更出色。

7)鹿兒島甜蝦配紫蘇花醬油
蝦肉鮮嫩彈牙甜美;紫蘇花既獨特氣味跟甜蝦好夾🥰

8)雙蝦壽司
外面既紫菜超脆,飯內加入芝麻、中間個層有東菇乾,上面放上用麻油炒香既蝦,濃郁花竹蝦味帶咸香,飯中既芝麻帶口感和香味,再來紫蘇葉既後勁,一件壽司既斯味道就好似香水般會變調。

9)牡丹蝦上放上燒熟既蝦膏,燒熟既蝦膏好香,牡丹蝦大隻、肉質彈牙又creamy🥰

10)鳥取toro
使用近鮫位既肉,比較多油脂,雪花紋,好綿🥰

11)瘦Toro
味道比較爽口。

12) 醬油漬赤身
肥美肉滑、加上大蔥香和醬油漬咸香,好美味

13)北海道海膽
使用全世界排列12位既海膽,司傅有意唔加紫葉,所以可以食到它的原味、鮮味。入口即溶,滑過雪糕,一份清新!

14)海膽三文魚籽漬飯
滑流既北海道海膽加上大大粒既三文魚籽充滿海洋氣息。

吞拿魚蓉手卷
司傅親手打魚蓉、切蔥粒、調味,用脆卜卜既紫菜包住,手卷就完成左了。
吞拿魚味濃郁、同大蔥係絕配,醬油香。

面鼓湯好豐富既材料令味道濃郁,包括油揚、豆腐、海帶、菇等。

甜品
朱古力泡芙
蕨餅香軟帶甜、抹茶味香
蜜瓜超香密

食完今晚既Omasake, 心靈、口腹都非常滿足🥰
2022-07-10
慶祝紀念
生日
  • 吞拿魚蓉手卷
  • 醬油漬赤身
  • 牡丹蝦壽司
  • 雙蝦壽司
之前睇咗幾段介紹元朗廚師發辦既片 發現唔少人都一面倒話呢間寿司源既質素最高 食完呢餐都真係好滿足・◡・✿ 𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 𝐬𝐞𝐭 $𝟏𝟓𝟎𝟎 & $𝟏𝟐𝟎𝟎最有驚喜既就一定係北海道毛蟹海膽迷你丼🦀同埋上面舖滿燒過既蝦膏既北海道牡丹蝦🦐仲有以三片簿片重疊而成既中拖壽司 魚油香好飽滿 有入口即溶既感覺 幸福感𝐮𝐩𝐮𝐩!!𝐩.𝐬.有人話寿司源最近轉咗師傅班底質素差咗好多 大家要𝐟𝐚𝐜𝐭𝐜𝐡𝐞𝐜𝐤下先去好啲 *゚⌖˚˖* 評分𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ˖*⌖˚◌ *゚👅美味值:♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡ 💸性價比:♥♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡ 🤟🏻回頭率:♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡

✿ 𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 𝐬𝐞𝐭 $𝟏𝟓𝟎𝟎 & $𝟏𝟐𝟎𝟎
最有驚喜既就一定係北海道毛蟹海膽迷你丼🦀
同埋上面舖滿燒過既蝦膏既北海道牡丹蝦🦐

*゚⌖˚˖* 評分𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ˖*⌖˚◌ *゚
👅美味值:♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
💸性價比:♥♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
🤟🏻回頭率:♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
2022-06-04 557 瀏覽
一個月前同同事book左呢間嘅Omakase lunch set,味道幾有驚喜😊食材新鮮,調味恰到好處,壽司飯粒粒分明👍🏻而師傅講解幾詳盡,服務態度好好講啲我最有印象嘅食材🤣次序不分先後前菜豌豆豆腐好清淡蟹肉茶碗蒸鮮味十足牡蠣🦪用少少酸汁吊起鮮味,味道頗清新牡丹蝦配蝦膏🦐一口就食到牡丹蝦嘅甜糯同蝦膏濃厚鮮美毛蟹🦀烤過嘅蟹肉好香 腦天刺身油香四溢😍入口果下係舒服鯖魚壽司🍣本身我怕鯖魚有腥味,但裏面輕微嘅酸汁同酸姜味完全遮住腥味,帶出左佢獨有嘅鮮味,好有驚喜🤤熟成大拖羅筋比較少,但入口魚味唔太濃平政入口都係好香滑,本身都比較怕亮皮魚會腥,但一啲腥味到冇,調味啱啱好北海道帆立貝比較普通,鮮味一般,調味亦較淡海膽唔洗講,入口即化嘅海味雪糕嚟🤣🤣三色手卷收尾幾好食,就係鮮味!!汁燒比目魚真心香,燒汁甜度剛剛好,但旁邊嘅車厘茄沙律醬就唔太夾,但係最好味!收尾果個菇菌味噌湯同芝麻雪糕完美為餐飯畫上左句號😆其他有啲唔太記得名,但整體而言幾唔錯!

講啲我最有印象嘅食材🤣次序不分先後
前菜豌豆豆腐好清淡
蟹肉茶碗蒸鮮味十足
牡蠣🦪用少少酸汁吊起鮮味,味道頗清新
牡丹蝦配蝦膏🦐一口就食到牡丹蝦嘅甜糯同蝦膏濃厚鮮美
毛蟹🦀烤過嘅蟹肉好香
腦天刺身油香四溢😍入口果下係舒服
熟成大拖羅筋比較少,但入口魚味唔太濃
北海道帆立貝比較普通,鮮味一般,調味亦較淡
海膽唔洗講,入口即化嘅海味雪糕嚟🤣🤣
三色手卷收尾幾好食,就係鮮味!!
收尾果個菇菌味噌湯同芝麻雪糕完美為餐飯畫上左句號😆
其他有啲唔太記得名,但整體而言幾唔錯!

2022-05-29 466 瀏覽
尋日同朋友食咗 寿司源 / 壽司源 Sushi Hajime嘅$780lunch set, 大家都十分滿意,真心覺得高質,性價比高。食材新鮮,舍利酸度適中,粒粒分明。除咗前菜、茶碗蒸同味噌湯,禧司傅準備咗:🦪牡蠣- 九州門司港🐟春子鯛 - 鹿兒島🌊帆立貝-北海道根室🍣白蝦 - 富山🍣墨魚 - 鹿兒島🐟 鮫鰈 - 北海道🍣 池魚 - 島根浜田🍣 平政-房州鴨川🍣 毛蟹 海膽迷你丼 -北海道🍣牡丹蝦配即燒蝦膏 🍣熟成大拖羅 - 長崎縣🍣 醬油漬赤身 - 長崎縣🍣馬糞海膽 - 浜中小川🍣北海道三色手卷🍲和食 - 牛肉sukiyaki 🍨 開心果雪糕最值得讚嘅係服務非常周到,禧師傅又好健談,細心介紹食材,每件食物都處理得好好,又要book定下個月再訪。

除咗前菜、茶碗蒸同味噌湯,禧司傅準備咗:
🦪牡蠣- 九州門司港
🍣馬糞海膽 - 浜中小川
🍣北海道三色手卷
🍲和食 - 牛肉sukiyaki
🍨 開心果雪糕

【元朗國1.5小時lunch omakase📍壽司源】今次試壽司源既lunch,價錢為480, 680, 780, 無左三百幾蚊果個價位😥點左480(加一後528),前菜、茶碗蒸、12貫、麵豉湯、甜品,女仔黎講都唔飽,就會令人有種唔滿足,未夠喉嘅感覺😪😪😪Overall,食物無乜surprise,食omakase係食平時出面無既combination,但師傅主張食返食材嘅鮮味,沒有創意醬汁topping嘅配合,一支豉油用到尾,樓面服務ok既會主動斟茶收碟,但師傅唔會點主動傾偈,奉上食物時只係介紹一句兩句,同食過其他鐵板燒同omakase嘅經驗有啲唔同。不過最重要係食材❗❗❗❗食物係新鮮嘅,但冇乜創新同創意,做嘅嘢都係好classic omakase standard$528有d貴,如果食呢個食物質量,大可以選擇其他元朗omakase餐廳,我推薦鮨文😋✏✏✏✏✏✏✏👅味道:7/10🌌環境:8/10👍🏻推薦:5/10 ______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之
【元朗國1.5小時lunch omakase📍壽司源】

點左480(加一後528),

前菜、茶碗蒸、

Overall,食物無乜surprise,

食omakase係食平時出面無既combination,

✏✏✏✏✏✏✏

✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

@hkdine360 每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post支持下!

*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆燈先會榮登IG story!快d睇下有咩心中餐廳!!
(📍元朗) 寿司源
元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖

2022-01-15 2015 瀏覽
壽司源竟然變成咁。。。。。。。真係好失望 😞(之前食過4次,師傅轉哂後第一次食)-鰤魚刺身有骨-牡丹蝦啲蝦膏係燒燶哂,食到有苦味-牛肩係10成熟-omakase食三文魚子飯?1.茶碗蒸2.生蠔3.深海池魚刺身4.鰤魚刺身5.金線鯛6.石垣鯛7.香箱蟹8.牡丹蝦9.拖羅10.牛肩荔枝11.赤身12.鯖魚卷13.海膽14.三文魚子飯(???)15. 手卷16. 味增湯17.開心果雪糕全程食左45分鐘,又急又趕真係完全唔同哂😓😓😓😓😓
壽司源竟然變成咁。。。。。。。
真係好失望 😞
(之前食過4次,師傅轉哂後第一次食)

-鰤魚刺身有骨
-牡丹蝦啲蝦膏係燒燶哂,食到有苦味
-牛肩係10成熟
-omakase食三文魚子飯?

1.茶碗蒸
10.牛肩荔枝
11.赤身
12.鯖魚卷
13.海膽
14.三文魚子飯(???)
15. 手卷
16. 味增湯
17.開心果雪糕

全程食左45分鐘,又急又趕
真係完全唔同哂😓😓😓😓😓

2021-12-30 1395 瀏覽
幾年前間野新開時食過覺得有驚喜,同老公一早book左位仲交埋deposit尋晚山長水遠入去元朗食,但超級失望。魚類好一般,調味唔掂,舊飯好似aeon夜晚特價壽司甘既質素。我地叫最貴1500蚊果款,但食物除左味道一般之外其實賣相都係一般,所以都只係求其影左幾張相。總之無下次!
聲稱creamy但一d都唔creamy我食完仲有少少肚痛既蠔
香箱蟹
白子天婦羅
toro味道ok但佢既賣相我真係唔識欣賞
我只係想問一句,究竟啲好評係咪請槍呃返嚟嘅?我去食果日有啲事要處理,所以遲到左5分鐘,我打俾餐廳話我可能遲少少到,個女侍應啲語氣已經好差,我都知食omakase唔應該遲到,但都唔應該用咁嘅態度對我跟住就一路食一路黑我面,去到最後佢哋趕交枱(我食早果輪),我想叫佢個湯同雪糕分開上,因為根本食唔切,跟住個女侍應好大聲咁吱左我一聲我心諗:第一,湯同雪糕要分開上係常識對吧?一個人飲緊熱湯嘅時候,雪糕一齊上,雪糕係咪會溶晒呢?同埋一鹹一甜,啲人會唔會食得出味道?呢啲常識連極上大喜屋,甚至爭鮮都識啦;第二,其實嗰兩個女侍應咁樣對啲客,你啲壽司就算比Mori San更好食都好,都唔會有人返轉頭啦,我相信連大排檔或者茶記嗰啲姐姐,對啲客不滿都唔會吱啲客囉結論就係,做得咁唔開心不如唔好做,冇人逼佢地,呢間咁嘅舖頭簡直係影衰omakase!食物有改善空間,唔緊要,但啲服務態度差到咁樣,就永久blacklist一朝得志語無倫次就係呢啲,有少少名氣就以為自己巴士閉,你望吓其他區,有幾多間omakase好食過你先再出聲啦,不知所謂
我只係想問一句,究竟啲好評係咪請槍呃返嚟嘅?

2021-10-18 2787 瀏覽
男朋友生日就帶咗去佢去食#omakase 🥢 由於我哋都係第一次食,上網搵咗好多資料,再加埋朋友介紹,最後決定Book元朗嘅#壽司源🤪 對比其他#廚師發板,呢間價錢算抵食,而且質素好好,朋友話呢間比其他價錢貴啲嘅更好食!個人認為食Omakase廚師嘅重要性係佔咗9成,今次我哋搵咗禧師傅,果然無令我到我哋失望✌🏻 師傅對食材非常熟悉,無論係菜式設計、歷史、 唔同部位嘅食法、味道,佢都好詳細咁講解畀你知🍣 而且每件壽司都會根據你嘅口味去發板,唔掛得件件都咁好食!💰晚市價錢由$900至$1500不等,訂位時每人要畀$300訂金,如果Book假日多數都要至少早一個月Book!因為真係好滿意呢次用餐,下個Post會再講下最鐘意嘅壽司🍣如果慶祝生日食就啱啦,佢哋免切餅費㗎~📍寿司源 🔍地址︰元朗青山公路1號珍珠樓地下10號

如果慶祝生日食就啱啦,佢哋免切餅費㗎~

📍寿司源
🔍地址︰元朗青山公路1號珍珠樓地下10號
2021-10-15
慶祝紀念
生日
2021-10-16 1940 瀏覽
其實無論午餐定夜晚都黎過好多次,今次啊媽生日諗住帶佢黎食餐好,但一入到黎都已經中中地伏,因為所有熟既師傅竟然一個都見唔到!!!不過都算,黎到都要照食,四個人都叫左最貴既午餐,一開頭黎既前菜蒸蛋加淹過既魚,蒸蛋正正常常,唔特別有蛋香味。但條魚真係我食過最難食既前菜!主食壽司既魚類都非常一般,白身魚唔夠彈牙,調味都好一般,唯一係個秋刀魚壽司叫做好食d,例牌既拖羅整左熟成,真係麻麻地,d火隻壽司燒完都唔夠魚香味,失望!最後個手卷更加係失敗…除左吞拿魚䆟就咩味都無,通常會加燒過既魚肉令到風味更加香,但佢地就山咁加左篦同魚子…最後碗湯更加係失敗中既失敗..連普通既麵屎湯都不如…感覺上整體食物質素低左勁多,但反而價錢就加左….我諗我會去其他壽司店試下….失望!!!

失望!!!
2021-10-16