2021-09-23
講起omakase, 呢間位於元朗嘅壽司源都算係小有名氣,雖然位於元朗,但都有唔少人專成慕名而來去食,我就係其中之一😋weekend嘅lunch一啲都唔易bk, 我就提早2個月用✨the gulu app✨訂位,要先比$300/位嘅訂金。餐廳嘅lunch set出名性價比高,有3個set可以揀,價錢分別係$380、$580、$780,內容會隨著季節作出調節。我地當日就揀左中間嘅$580 set, 非常豐富😍食完飽到捧住個肚走🤣✨前菜 - 薯仔沙律✨茶碗蒸 / 右口魚刺身配柚子汁個set本身有個茶碗蒸,但由於我唔鍾意食蛋,師傅好貼心咁轉左做右口魚刺身❤️✨鱸魚壽司✨活赤貝刺身配 青檸/鼓油/wasabi✨章紅魚壽司 口感偏爽甜,有咬口。✨日本池魚壽司配九州蔥魚味較重,非常鮮美。✨金線鯛刺身魚味較濃郁,食落口感較滑,加左蘿蔔溶同蔥做點綴。✨甜蝦壽司柚子皮最比到我驚喜嘅一件壽司!甜蝦好多地方都食到,但估唔到可以咁好食,食落味道非常生,口感黏稠,柚子皮令成個味道更清新。✨北海道牡丹蝦壽司配燒蝦膏同樣超好食嘅一件❤️牡丹蝦本身已經好鮮甜,師傅再將剛燒熱嘅蝦膏放係上面,令蝦嘅香味非常突出。✨烤竹籤魚✨
✨前菜 - 薯仔沙律
✨茶碗蒸 / 右口魚刺身配柚子汁
✨鱸魚壽司
✨活赤貝刺身配 青檸/鼓油/wasabi
✨章紅魚壽司
口感偏爽甜,有咬口。
✨日本池魚壽司配九州蔥
魚味較重,非常鮮美。
✨金線鯛刺身
魚味較濃郁,食落口感較滑,加左蘿蔔溶同蔥做點綴。
✨甜蝦壽司柚子皮
✨北海道牡丹蝦壽司配燒蝦膏
✨烤竹籤魚
✨日本石班壽司
✨和食 - 櫻花蝦煮蘿蔔
✨拖羅壽司
師傅取左大拖同中拖中間嘅薄片黎做壽司, 食落唔會好有油膩感,入口即溶。
✨鰹魚壽司配大蔥
✨北海道馬海膽壽司
✨三文魚籽壽司配柚子皮
✨粹蔥吞拿魚手卷
✨甜品 - 雪糕
成個set總共有10件壽司、1件手卷、2款刺身、烤物、和食等等,非常豐富❤️整體黎講每樣野食都高水準,冇一款係令我特別失望,$580作為入門版嘅omakase 係非常抵食❤️😋