2022-04-04 815 瀏覽
📍 寿し雲隠______🐯紀錄虎年第一頓Omakase 暨三千followers 達成,必須來張福利圖大放送!登登登登~雲隱之魂- 健師傅✨ 認真的男人最吸引這句話果然是至理名言,尤其看到一個男人認真專注為你烹飪,食色性也,其樂無窮。最近拜訪了數家好店,雲隱是最想回頭再訪的一家。高水準又令人印象深刻。例如圖二的鮟鱇魚肝泡芙, 香脆泡芙包裹著軟糯的鮟鱇魚肝,魚肝調味得宜完全沒有遮蓋本身獨有味道,馬上升級成旦心中的鮟鱇魚肝第一名!______鮟鱇魚肝泡芙 HKD150______📍 寿し雲隠 (中環)中環砵典乍街45號The Steps ‧ H Code 8樓______
📍 寿し雲隠

登登登登~

雲隱之魂- 健師傅✨

鮟鱇魚肝泡芙 HKD150
______

📍 寿し雲隠 (中環)
2022-03-28 1574 瀏覽
最近返工辛苦,放工要對自己好啲先🉐️💪🏼💪🏼✨✨之前試過《寿し雲隱》嘅”太卷”同”雜錦魚生飯”😍😋😌🥰知道佢最近推出新嘅外賣款式,即刻預訂試吓先~“備長炭燒鰻魚飯便當” 推開精緻嘅木盒蓋,已經感受到師傅嘅用心🥰先講視覺~ 👀鰻魚鋪滿飯面,排得靚靚的,中間仲有一層蛋絲~備長炭燒出名是導熱均勻,鰻魚燒得金黃油亮,皮邊帶點焦脆~欣賞師傅用咗唔同顏色嘅食材為鰻魚飯裝飾:綠色嘅🌿🌿 💚黃色嘅蛋絲同玉子💛粉紅色嘅蘿蔔漬物💖 令到好多時視覺上比較單調嘅鰻魚飯頓時加添色彩 🌈 再講嗅覺~👃🏻視覺欣賞完之後,隨之而來是那份撲鼻的炭香、再加上鰻魚嘅油香,我已經準備好開動喇~ itadakimasu 🙏🏻味覺上嘅享受~ 👅這要歸功於備長炭造出嘅效果~鰻魚入口皮脆肉嫩,碳火煙熏味混入鰻魚嘅油香當中,加埋山椒粉同蛋絲配埋啖飯一齊放入口~ oishii ne~~~除咗主角鰻魚出色,蘿蔔漬物都要一提~竟然食到蘿蔔嘅甜味~便當配附嘅味噌湯味道清淡,配番相對味濃嘅鰻魚啱啱好,特別鍾意湯內有一束束入口爽滑嘅海苔絲 “備長炭燒鰻魚飯便當”嘅鰻魚質量同份量滿足晒我呢個鰻魚控😍 不過外賣喺食物嘅熱度有一定嘅影響,令我更加懷念能
最近返工辛苦,放工要對自己好啲先🉐️💪🏼💪🏼✨✨
之前試過《寿し雲隱》嘅”太卷”同”雜錦魚生飯”😍😋😌🥰
知道佢最近推出新嘅外賣款式,即刻預訂試吓先~

“備長炭燒鰻魚飯便當”

推開精緻嘅木盒蓋,已經感受到師傅嘅用心🥰

先講視覺~ 👀
鰻魚鋪滿飯面,排得靚靚的,中間仲有一層蛋絲~
備長炭燒出名是導熱均勻,鰻魚燒得金黃油亮,皮邊帶點焦脆~
欣賞師傅用咗唔同顏色嘅食材為鰻魚飯裝飾:
綠色嘅🌿🌿 💚
黃色嘅蛋絲同玉子💛
粉紅色嘅蘿蔔漬物💖
令到好多時視覺上比較單調嘅鰻魚飯頓時加添色彩 🌈

再講嗅覺~👃🏻

味覺上嘅享受~ 👅

除咗主角鰻魚出色,蘿蔔漬物都要一提~竟然食到蘿蔔嘅甜味~

“備長炭燒鰻魚飯便當”嘅鰻魚質量同份量滿足晒我呢個鰻魚控😍

不過外賣喺食物嘅熱度有一定嘅影響,令我更加懷念能夠堂食即時享用到食物最佳狀態嘅日子~

So far試過雲隱嘅三款外賣食品,即使係外賣,都感受到師傅們對料理嘅講究,以及細節嘅用心!期待快點可以親身體驗佢哋嘅Omakase!
2022-03-17
外賣自取
2022-03-15 444 瀏覽
太卷$680 :有熟蝦,鰻魚,玉子,蝦鬆,青瓜,干瓢,冬菇熟蝦彈牙,鰻魚綿密,配上蝦鬆,青瓜,芝麻,好夾的組合干瓢同冬菇經醬油醃製,超好食玉子香甜,仲要好大舊😍😍舍利經師傅調味酸度剛剛好所有野加埋,簡直係一個完美的組合個外賣盒都好靚😍不過唯一美中不足係頭果兩件太卷都食到一兩條好似外買竹筷子果d次 唔知係咪關個盒事呢因為我係用手食😂😂唔係用竹筷子即日都比我訂到😊😊下次試埋其他先
太卷$680 :有熟蝦,鰻魚,玉子,蝦鬆,青瓜,干瓢,冬菇

熟蝦彈牙,鰻魚綿密,配上蝦鬆,青瓜,芝麻,好夾的組合

干瓢同冬菇經醬油醃製,超好食
玉子香甜,仲要好大舊😍😍

舍利經師傅調味酸度剛剛好

所有野加埋,簡直係一個完美的組合

個外賣盒都好靚😍

因為我係用手食😂😂唔係用竹筷子

即日都比我訂到😊😊下次試埋其他先
外賣自取
2022-02-28 462 瀏覽
📍 寿し雲隠______鰻魚長在海裏叫穴子 Anago, 長在河裏叫鰻魚 Unagi. 港人一般吃的日式鰻魚飯, 都是使用養殖河鰻。野生的就算在日本也只有兩三家店有認證使用野生河鰻,東京「野田岩」便是其一,第八代傳人更有「鰻魚之神」之稱。海鰻身形較短,通常在壽司店吃到。雲隱便選用了長崎出產的野生穴子,就算季節尾聲仍然肥美豐腴,香氣誘人!不禁想像最當造之時,會是天堂的味道嗎?狂妄一句,雲隱的穴子暫時是旦心中香港第一位!______Lunch Omakase HKD 880______📍 寿し雲隠 (中環)中環砵典乍街45號The Steps ‧ H Code 8樓______
📍 寿し雲隠
______

狂妄一句,雲隱的穴子暫時是旦心中香港第一位!

Lunch Omakase HKD 880
______

📍 寿し雲隠 (中環)

• 鮟鱇魚肝泡芙
  • 穴子壽司
2022-02-26 424 瀏覽
.一月底三訪食到春季嘅魚,有魴紼,帆立貝,北寄貝…呑拿魚三兄弟就係黎自千葉縣當日最有驚喜係煙燻過嘅”目鯛”, 而”穴子”同”鮟鱇魚肝泡芙”(必定要追加嘅名物)依然都係咁高水準👍🏻.🔻🍽 寿し雲隠📌 地址: 中環砵典乍街45號The Steps ‧ H Code 8樓.#tummysreadyatcentral #tummysreadyforomakase #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforsushi

🔻
🍽 寿し雲隠
2022-02-19 398 瀏覽
呢間鮨店開咗幾個月,好快已經晉升為明星級別咁難book,疫情之下突然cut咗晚市,知道佢太卷同刺身飯做外賣,特登order咗嚟試一試佢幾有實力太卷一盒9件,用上優質嘅食材:肉質綿密嘅穴子、海綿質感嘅江戶前玉子焼き、清爽嘅青瓜絲、爽滑嘅日本昆布同菇穴子、蛋同青瓜一向都係好夾嘅組合《寿し雲隱 》用咗好花手工嘅江戶前玉子焼き,再加入甜甜哋嘅日本昆布同菇,令味道同層次都大大提升😌😌👍🏻👍🏻《寿し雲隱》嘅舍利偏酸,但太卷夾埋其他材料一齊食,我覺得舍利嘅酸度同黏度啱啱好~雜錦魚生飯不同嘅魚刺身、蝦刺身、螢光魷魚、海膽、三文魚籽、熟蝦、熟帆立貝、江戶前玉子焼き、青瓜粒,鋪滿飯面,開動前,視覺上已經非常滿足😚各類魚刺身同蝦刺身都好鮮味 🐠🐟🦐😌,用料上乘,絕對對得住呢個收費!我覺得舍利嘅酸度配魚生飯時淡啲啲會更佳宜家疫情試住《寿し雲隱》嘅外賣先,希望快D可以正正經經咁品嘗佢哋嘅Omakase!

太卷
一盒9件,用上優質嘅食材:

穴子、蛋同青瓜一向都係好夾嘅組合

太卷

雜錦魚生飯

我覺得舍利嘅酸度配魚生飯時淡啲啲會更佳
雜錦魚生飯

2022-01-14
5 分鐘 (外賣自取)
  • 太卷
2022-01-20 514 瀏覽
1月17日 天陰清涼 寿し雲隠 午膳一次很好的用餐體驗。安排咗對住健師傅坐, 謝謝寿し雲隠團隊. 今日健師傅1打8.舍利係偏酸, 相信係健師傅特色, 舍利温度微暖.👍先係茶碗蒸1. 第一道, 唔記得名.😂2. 深海池魚 (池魚同深海池魚, 個人喜歡深海池魚多D. 健師傅話其實係100米深水左右咋, 唔係好深)🤣3. 寒鰤魚 (記得好似係寒, 除非唔係)4. 池魚~~ 換飯5. 白蝦 (其實係好多隻小白蝦, 但個質感似墨魚) 6. 鯖魚 (not my cup of tea, 但老公喜歡)~~ 好似係加飯7. 北寄貝 (好味)~~ 加飯8. 煙燻鰆魚,即係膠魚9. 估佢唔到係 slow cook 帶子 (口感好, 有鮮味)🤭10. 千葉縣toro(我反而覺得太油😂)~~ 加飯11. 三文魚子海膽飯12. 穴子 (超好食, 超綿密, 滑溜)👍👍13. 手卷14. 濃味麵豉湯15. 玉子 (食落去超似蛋糕)😂因為唔食綠茶雪糕,所以預先要咗咖啡。
1月17日 天陰清涼 寿し雲隠 午膳
一次很好的用餐體驗。
舍利係偏酸, 相信係健師傅特色, 舍利温度微暖.👍

先係茶碗蒸
1. 第一道, 唔記得名.😂
3. 寒鰤魚 (記得好似係寒, 除非唔係)
4. 池魚
~~ 換飯
5. 白蝦 (其實係好多隻小白蝦, 但個質感似墨魚)
~~ 好似係加飯
7. 北寄貝 (好味)
~~ 加飯
8. 煙燻鰆魚,即係膠魚
10. 千葉縣toro(我反而覺得太油😂)
~~ 加飯
11. 三文魚子海膽飯
12. 穴子 (超好食, 超綿密, 滑溜)👍👍
13. 手卷
14. 濃味麵豉湯
15. 玉子 (食落去超似蛋糕)😂
因為唔食綠茶雪糕,所以預先要咗咖啡。
2022-01-17
2022-01-15 418 瀏覽
終於試到雲隱~多謝大神帶😏😏照例第一張圖要畫個壽司插畫先!雲隱食第一貫既時候老實講嚇左嚇,因為飯比之前食過既好酸好搶🤣令部份白身既料好似發揮唔到😢但之後慢慢感覺比較好~講比較有印象既:(個人意見)-墨烏賊如同上述,同男朋友兩個都覺得飯太搶…😭😭😭😭有點可惜-鰤肥美😍呢道既飯就顯得完全無問題-白海老呢個真心我都覺得被飯既酸搶左,完全食唔到白蝦既鮮甜…飯存在感實在太強,好搶focus -鰆好香煙薰味!味道有深度,唔錯唔錯-帆立貝(帶子)一開始師傅話帶子,呀薯仔一聽以為係平時帶子刺身個種滑嘟嘟😂😂(勿插),原來半熟口感咁唔同,食落幾鬼正😬好鮮甜,口感有少少瑤柱感覺!加埋甜甜地既醬汁,超中意~!-目鯛越嚼越香~~第一次試-小肌話說之前一直好好奇小肌咩味,見大家成日講,今次試到,但又無特別喜歡,不過真係極重魚味但唔腥~-大トロ (大拖羅)唔會唔好食嫁啦🤣🤣🤣呢到既飯又幫到手-海胆正常,但基本上無aftertaste ~一吞完就無左陣味,散得好快。-穴子好正好綿~!幸福😊入口即化-追加鮟鱇魚肝 puff哎點講呢,會叫係因為之前食過加左鮟鱇魚肝醬既壽司覺得好正,呢舊其實我係中意個味,但成舊「濃厚實」
終於試到雲隱~多謝大神帶😏😏
照例第一張圖要畫個壽司插畫先!

講比較有印象既:(個人意見)

-墨烏賊
如同上述,
同男朋友兩個都覺得飯太搶…
😭😭😭😭有點可惜

-鰤
肥美😍呢道既飯就顯得完全無問題

-白海老
呢個真心我都覺得被飯既酸搶左,
完全食唔到白蝦既鮮甜…
飯存在感實在太強,好搶focus

-鰆
好香煙薰味!味道有深度,唔錯唔錯

-帆立貝(帶子)
一開始師傅話帶子,
呀薯仔一聽以為係平時帶子刺身
個種滑嘟嘟😂😂(勿插),
原來半熟口感咁唔同,食落幾鬼正😬
好鮮甜,口感有少少瑤柱感覺!
加埋甜甜地既醬汁,超中意~!

-目鯛
越嚼越香~~第一次試

-小肌

-大トロ (大拖羅)
唔會唔好食嫁啦🤣🤣🤣
呢到既飯又幫到手

-海胆
正常,但基本上無aftertaste ~
一吞完就無左陣味,散得好快。

-穴子
好正好綿~!幸福😊入口即化

-追加鮟鱇魚肝 puff
哎點講呢,會叫係因為之前食過加左鮟鱇魚肝醬既壽司覺得好正,呢舊其實我係中意個味,但成舊「濃厚實」醬既感覺入口,原來對我黎講有點heavy 😂😂😂自己期望太高~~不過我知好多人都中意既~

-玉子燒
綿密蛋糕口感,個人幾中意

-綠茶雪糕
話說個綠茶雪糕唔知點解我覺得好好食🤣

整體雲隱比較重口味,都岩食😂,食完滿足,但墨魚同白蝦兩道一直會覺得好可惜。
魚料都新鮮~
還是不錯的選擇
  • lunch  omakase
2022-01-10 1338 瀏覽
難得預約到寿し雲隠,抱著很大的期望到訪,果然沒令人失望,品嚐到一頓滿意的午餐 😋😋 很多人說這裡的舎利很有存在感和辨識度,的確味道偏酸,不過酸得來充滿香氣,很開胃~ 本來不是太肚餓想叫少飯,不過最後都吃清光🤣 🔸茶碗蒸滑嘟嘟的蟹肉茶碗蒸,比例拿捏得恰到好處,裡面亦非常足料🔹魴鮄用味道清甜的魴鮄魚打響頭炮🔸針魚淡身,肉質緊實彈牙🔹鮫魚サワラ經過煙燻處理,肥美而且入口即化🔸秋刀魚 沒想到還有秋刀魚食呢~ 魚身比平時大少少,油脂豐富🔹竹籤魚微微炙燒過,加了柚子胡椒調味,令味道昇華🔸青魚上面放了白坤布,再灑上芝麻入口好香🔹醬油漬鰤魚北海道產的天上鰤,脂肪比例剛好,肥美厚實且品質一流🔸白蝦用薑蓉提鮮,非常甘甜軟糯🔹赤身顏色亮澤,味道細膩🔸中拖羅軟滑兼魚香濃郁,0根感🔹雲丹三文魚籽海膽搭配飽滿的三文魚籽,加了些許檸檬皮,令味蕾嚐到一抹清新✨ 鮮甜回味🔸鮟鱇魚肝泡芙❗️看圖就知道這是來訪必定要追加的名物,更有人追加兩份,小小一顆真的吃兩粒也不過份🤣 鮟鱇魚肝的味道香濃軟滑,巧妙地加入煙燻蘿蔔粒,酸爽解膩,令味道層次更提升🔹穴子很鬆軟,調味濃淡得宜,同樣入口即化✨🔸太卷終於吃到太卷了!看著師傅用上好幾

🔸茶碗蒸
滑嘟嘟的蟹肉茶碗蒸,比例拿捏得恰到好處,裡面亦非常足料

🔹魴鮄
用味道清甜的魴鮄魚打響頭炮

🔸針魚
淡身,肉質緊實彈牙

🔹鮫魚
サワラ經過煙燻處理,肥美而且入口即化

🔸秋刀魚
沒想到還有秋刀魚食呢~ 魚身比平時大少少,油脂豐富

🔹竹籤魚
微微炙燒過,加了柚子胡椒調味,令味道昇華

🔸青魚
上面放了白坤布,再灑上芝麻入口好香

🔹醬油漬鰤魚
北海道產的天上鰤,脂肪比例剛好,肥美厚實且品質一流

🔸白蝦
用薑蓉提鮮,非常甘甜軟糯

🔹赤身
顏色亮澤,味道細膩

🔸中拖羅
軟滑兼魚香濃郁,0根感

🔹雲丹三文魚籽
鮟鱇魚肝泡芙

🔸鮟鱇魚肝泡芙❗️

🔹穴子
很鬆軟,調味濃淡得宜,同樣入口即化✨

🔸太卷
終於吃到太卷了!看著師傅用上好幾種食材,卷得又靚又好吃😋😋

🔹玉子燒
正正常常,沒太大記憶點

最後可選咖啡☕️或抹茶雪糕作結。我覺得性價比不錯,而且魚料質素高,值得回訪。用餐後Jason師傅還送我們到𨋢口,感謝是日的招待🍴
鮟鱇魚肝泡芙
2021-10-21 1411 瀏覽
.九月底初訪健師傅主理嘅鮨店, 偏愛呢度嘅赤醋飯保持左一定嘅酸度, 新店依然有舊舖嘅招牌-“北海道毛蟹西班牙飯”, 而超濃又滑嘅”鮟鱇魚肝”變左泡芙,口感🔝有埋脆度👍🏻 當晚除左有黎自北海道户井鮪嘅赤身醬油漬同蛇腹, 仲有秋刀,淡路島地海膽,龍鱗赤鯥,鯖魚卷... 好滿足嘅一餐, 已經期待緊二訪☺️.🔻🍽 寿し雲隠📌 地址: 中環砵典乍街45號The Steps ‧ H Code 8樓.

🔻
🍽 寿し雲隠
2021-10-05 1191 瀏覽
《寿し雲隠》新店初訪係接近崩潰同失落之際終於得到天神嘅眷顧,係我生日嘅月份可以初訪《寿し雲隠》,我好感動,生日梗係要賀一賀佢…Dinner Omakase $2650 (附追加)舍利赤醋多酸乾身口感幾好,空氣感好足亦有做到沉降效果…-青森大間野生平目魚…彈牙配酸汁魚味仲出-北海道天上鰤…肥美半溶-鹿兒島出水墨魚…正常-明石真鯛…脆脆地-薑七味醬油燒墨魚鬚..少少咸香口-時令秋刀配薑蔥醬油…180g肥嘟嘟-千葉縣燒目光魚一夜干,燒完好香油分好高-宮城縣赤貝…新鮮-佐賀縣咸蛋黃春子鯛..淡淡咸香味-北海道毛蟹西班牙飯..飯粒吾會太軟勁鮮甜-炸富山白蝦…酥脆好岩餸酒-稈草煙燻三重縣鰆…配洋蔥沙律汁軟綿綿嘅口感-北海道戶井鮪赤身醬油漬…有陣甜味出左黎-北海道戶井鮪蛇腹…成舊油咁入口,少筋-熊本天草車海老…生熟控制岩岩好少甜-鯖魚押壽司…紫蘇又係中間沖出嚟-千葉縣黑鮑配肝醬…係軟滑但肝醬無咩鮮甜味-浜中小川北海道馬糞海膽…三層咁多-安康魚肝泡芙…最深刻,脆皮泡芙魚肝Creamy-秋田縣赤鯥龍鱗燒…同立鱗有啲似但做法有異-汁煮對馬穴子SP …最中意,真係好似棉花糖咁(追加一貫)-玉子燒..健師傅
《寿し雲隠》新店初訪

Dinner Omakase $2650 (附追加)

舍利赤醋多酸乾身口感幾好,空氣感好足亦有做到沉降效果…

-青森大間野生平目魚…彈牙配酸汁魚味仲出
-北海道天上鰤…肥美半溶
-鹿兒島出水墨魚…正常
-明石真鯛…脆脆地
-薑七味醬油燒墨魚鬚..少少咸香口
-時令秋刀配薑蔥醬油…180g肥嘟嘟
-千葉縣燒目光魚一夜干,燒完好香油分好高
-宮城縣赤貝…新鮮
-佐賀縣咸蛋黃春子鯛..淡淡咸香味
-北海道毛蟹西班牙飯..飯粒吾會太軟勁鮮甜
-炸富山白蝦…酥脆好岩餸酒
-稈草煙燻三重縣鰆…配洋蔥沙律汁軟綿綿嘅口感
-北海道戶井鮪赤身醬油漬…有陣甜味出左黎
-北海道戶井鮪蛇腹…成舊油咁入口,少筋
-熊本天草車海老…生熟控制岩岩好少甜
-鯖魚押壽司…紫蘇又係中間沖出嚟
-千葉縣黑鮑配肝醬…係軟滑但肝醬無咩鮮甜味
-浜中小川北海道馬糞海膽…三層咁多
-安康魚肝泡芙…最深刻,脆皮泡芙魚肝Creamy
-秋田縣赤鯥龍鱗燒…同立鱗有啲似但做法有異
-汁煮對馬穴子SP …最中意,真係好似棉花糖咁(追加一貫)
-玉子燒..健師傅話有落蝦同埋醬油去整甜中帶咸
-蜆味噌湯..蜆嘅鮮味好濃我麻麻地
-日本赤肉蜜瓜

鋪頭暫時轉緊酒牌所以想飲返杯就要自己攜帶,冷氣強勁,我自己體型本身耐寒,成個場一共有三位職員負責斟茶同執枱,食完買單走人都會幫手㩒𨋢送埋你走先離開,見到有客人覺得凍都盡量配合送上披肩,健師傅見我一開始係咁問D食物產地,係之後送上嚟嘅食物都會主動講俾我聽同埋會傾吓計,我好鍾意問問題,有時都會用我最近學到嘅少少壽司知識搭下嗲,重點係我坐係正中間,可以全程望住健師傅整壽司,希望可以再訪,又要等下一次天神眷顧我…

PS:最後附上健師傅帥氣照…
呢一間睇關注組嘅post,有人話九月仲見到有幾日lunch,即刻上佢個網去book。中途係咁揀日子時間,又有人WhatsApp我,不斷出出入入又睇日期咁,真係緊張到手都震埋。book完即刻鬧阻住我嗰個人😂真係每件都好味,似剛食完今村咁,每一件嘅完成度好高?點講呢,樣樣都配合得好,就連一啲我一般般鍾意食嘅材料入口都係:真係估你唔到個種😯12:06分上蒸蛋12:30先第一件;等好耐,少少等到嬲😵。但呢件同之後既好味到令我下晒火😂壽司飯真係好認真握得好好,望住佢每件、俾每個客既都係。可能個位健師傅?唔sure,睇關注組嘅post應該係佢。同另一半講起可能佢到五、六十歲都會似志魂、今村師傅咁樣慣晒性?未必須要全神貫注又整到一定水平但應該唔係最用心同埋巔峰嘅?我覺得佢嘅呢下握功係chur到到盡又認真既。食omakase,我九成時間都係用筷子嚟食,呢一間我全程第一次都偏向用手嚟拎,想用手掂舊壽司。真係鬆緊有緻,暫我我唔識食、認識唔夠多,感覺上佢真係握得好好(我係好論盡既人,同埋唔慣用手食;同埋望到有啲握都好鬆嘅:都係用慣用既筷子好啲😂)但我個下,佢對住我只係講兩三粒字嗰件係咩😂,無所謂睇關注組既嘅

12:06分上蒸蛋

但我個下,佢對住我只係講兩三粒字嗰件係咩😂,無所謂睇關注組既嘅健談,佢比完情侶嘅兩件之後係輪到我,好似對住人哋講係熟成幾多日嘅咩咩咩;到我只係有兩粒字講係咩魚或者完全唔講,可能覺得我聽左。雖然我唔算想知😬😂,但我覺得扮晒嘢都要……
情侶格我兩個位,另外拎大頭機映照有一位,格我三個位,我就係中間既,佢都係聽到詳盡嘅版本…..😬
(我估我是但set部go pro,唔要求唔問都會聽到詳盡版😂😂😂😂😂😂😂⋯⋯ 諗起有呢部機,玩兩次已封塵🥲 唉)
當時12:00,黎左包括我四位,我仲以為呢度要等齊十幾位,所以我跑上黎11點58、59到。喘晒氣……
呢度而家下午只做一轉,我見有人12:30到,等朋友等到1:00先開始都得
我食完蒸蛋等好耐,等到嬲嬲地,但食完第一件同之後既係忘記晒嬲同唔開心
因為質素太好,仲想求佢俾我黎。

(同埋係預約困難,人地大把客,你等啦,撞手神、成日上網撳下啦⋯⋯
但咁既預約制度已經相對黎講比較公平,間唔中放下位俾人網上約;有啲等一兩年同埋點都預約唔到嘅我真係覺得:🥲)
同埋呢間既前身,我應該成世都唔會食到😂

拎入去既炭燒;唔係港式火影(火槍😂😂😂😂😂)真係每件都好好味

煮帶子,好甜好軟。
呢一間要我揀一件食過既再食,真係最每一件都想食返

平時食開嘅平嘢,層衣會厚身同入面既液體會比較傑身。佢嘅三文魚子層衣好薄,入面既液體好水好清好鮮甜。
所以我左諗右諗都係佢啦。平時超市買一盒仔唔夠食,買兩盒又太多太咸
中拖,正唔唔算嘩一聲

好味,又係淋甜化

嬲🥲
師傅話今日冇海膽,可以揀返之前食過嘅,或者係其他,我左諗右諗都係要左三文魚子就算,因為佢真係件件都好食唔知點揀。

我見有人要新子,聽到佢同師傅傾兩句都係啲講水尾啦已經……之類之類,係關注組都係咁講呢樣野。
同埋前一兩日都見關注組講起,海膽貴咗好多,有啲舖頭甚至唔用日本海膽轉用加拿大之類之類。
唉……
收咁既價錢無海膽,過左🥲
Luch當日880未加一
(老實咁既質素,我想食而可即日食係願意比1600😂🙏🏼。甚至係呢啲預約困難嘅舖頭,可以比某啲價錢打尖,我諗好多人都肯|我已經係好計較價錢嘅人,如果食點心仲喺度睇孖寶幾錢、散叫幾錢,孖寶其中一樣野又唔係鍾意,左諗右諗點叫野既人。定係平野左計右計,貴野當睇唔到?😂)

手捲普通,間間都係咁上下個種。但剛食完無幾耐今村既紫菜用之前會炭烤返我覺得非常好,呢間就咁係盒拎出嚟既

同埋呢度我個人唔係講究環境嘅,但呢一間係我去過咁多間坐得最舒服既同最鍾意佢個格局。(重複好多次都係果句:我鍾意快食快走,唔鍾意喺度坐)
呢餐睇返單,1:36埋單,我連佢雪糕都唔要就走,討厭甜野😵。如果係雪葩(唔太甜)都會留低食埋佢既……

服務方面,我覺得佢嘅出品好頂級,但啲侍應妹妹、姐姐,手勢有啲急躁。手勢真係應該柔和一啲扮晒嘢(貴餐廳嗰種呢……),但呢度太心急幫緊你幫緊你咁😂
整體係好但唔夠「扮野」only

唔整理返個人排名,呢間對我黎講係志魂鮨慎以下其他以上😂。
2021-08-24 1272 瀏覽
Super fulfilling meal at This place🤤🤤 Need to move mountains to get a table in here😂 Restaurant located at H code Central.Overall, nothing to complain except the impossible mission to get a table in here 😂 Dinner omakase ($2800) including everything you expect and wish to have - all kinds of fish & shell sashimi/ sushi/ cooked dishes/ mains/ soup/ desserts/ fruit, combined all the elements for a top notch restaurant- from sourcing/ processing top ingredients to presenting 👍Some of my favourite:C

Some of my favourite:
Crab paella🥰🥰🥰

Ankimo (Monkfish liver )- best one I had

Abalone w/ liver sauce

Milk pudding