2017-03-04 596 瀏覽
衛生:不太好。新上的碗碟應該只是被清水略為沖過,我自己用熱水沖洗過兩次後仍見油花。(我以前也有去吃過,之前情況沒有這麼嚴重。可能是新年太忙的關係)侍應:可能因為環境比較吵雜,侍應聲量大,感覺其態度很兇。工作時候偶有疏漏,叫他們拿個膠飯盒來,叫了幾次,隔了15分鐘才給我送來,連要求結帳也等了20分鐘。落單不仔細,少了兩樣菜(不過,誤打誤撞,少了兩樣還是好的,因為吃不完)。食物:較油膩,不過還可以接受,不算差。份量也算大。鴨舌挺好吃的。馬拉糕是深棕色,出乎意料,我以為是栗子色的呢,不過味道還好。牛仔骨的牛肉份量少,肥肉多,下次不會點這個。排骨炒河的排骨也很少,炒河的芡汁有點太多。環境:有落地玻璃大海景。店內不夠光猛。

環境:有落地玻璃大海景。店內不夠光猛。
2017-01-22
2016-07-31 1414 瀏覽
某日 , 到荃灣探親戚 , 順便一起吃個晚飯 ~叉燒皇蜜味十足 , 半肥瘦 , 肉質豐腴爽彈鬆軟 , 外層有焦香卻不會過硬 , 略嫌偏鹹了些許 ~冬瓜盅 冬瓜盅是原個上檯的 , 侍應生再分在小碗上 , 湯底色澤調和 , 湯香味美清甜純厚 , 充滿夏日氣息 ~芝士焗波士頓龍蝦 (伊麵底)伊麵的份量多 , 比較腍身卻沒有吸太多油;波士頓龍蝦的肉質爽彈 , 美道鮮美 ;芝士汁的稀杰適中 , 味道濃香 , 整體來說水準一般 ~本篇完 ~
某日 , 到荃灣探親戚 , 順便一起吃個晚飯 ~
叉燒皇
冬瓜盅
芝士焗波士頓龍蝦 (伊麵底)

本篇完 ~

2016-07-23 905 瀏覽
我比較少去一啲連鎖集團式食肆食飯,因為覺得食嘅野總係唔太特別,質素又唔會太高,冇乜驚喜,但我亦經常講雖然冇驚喜,但集團式食肆相對質素比較穩定,驚嚇度會較低,所以幾位朋友今晚約埋飯局,揀左食荃灣嘅富臨酒家,我冇反對,約局嘅朋友仲話: 『百幾蚊可以食到捧住個肚出門口,又龍蝦又象拔蚌呀!』咁抵,咁睇下食咗乜同幾錢埋單先啦,六個人食,叫左10樣野,仲有食淨要打包翻屋企,先講緊HK$993 ,唔使HK$170一位,就有蠔有龍蝦有蝦有海蔘!!!真係聽下都開心。每樣都講講,餸菜如下:泡椒鳳爪 HK$2525蚊嘅涼菜,有8件算足料,呢個川菜呢度做微辣啱港人口味,帶鹹及微酸,十分醒胃。手瓜跳舞雞 HK$48坦白講外貌相當唔討好,死狀恐怖,建議富臨可以拎走雞頭先上,雞體型細,比丹麥光雞大隻一啲又瘦一啲,重量燒熟後大概一磅二至三安士。48蚊隻份量冇挑剔,食味就喜出望外,肉同骨都好鹹香,燒到皮脆乾身,純講味道好正,加埋要扣分嘅賣相就變左只係啱啱合格。波士頓龍蝦 HK$98龍蝦多到要包走幾件,伊麵又多,夾起伊麵嘅時候聞倒超濃嘅牛油香氣!我食麵先嘅,竟然充滿鮮味,應該有用雞湯煨過,同芝士汁一齊食一流享受。龍蝦肉爽

每樣都講講,餸菜如下:

泡椒鳳爪 HK$25

手瓜跳舞雞 HK$48

波士頓龍蝦 HK$98

龍蝦多到要包走幾件,伊麵又多,夾起伊麵嘅時候聞倒超濃嘅牛油香氣!我食麵先嘅,竟然充滿鮮味,應該有用雞湯煨過,同芝士汁一齊食一流享受。龍蝦肉爽口,而且係舊舊有肉,唔會好似一啲酒樓咁成碟係殼。

海參花菇鵝掌煲HK$98

用蠔油及上湯去炆呢幾樣材料,海蔘絶對普通貨式,爽而帶硬,唔焾滑,但預左啦,連加一到唔過百,又有花菰又鵝掌咁,出面淨係食一條仔遼蔘都唔止呢个價啦!其他材料好似鵝掌咁,大大隻炆得焾滑,並非平價鴨掌充鵝掌,花菇肉厚,有香味,呢味性價比相當高。

叉燒皇HK$108

有蜜味,少許燶邊,厚切,望落已經好想食。成舊啪入口,瘦肉達八九成,唔算肥但肉滑,有肉汁,可惜係肉嘅味唔夠鮮,唉!一般雪藏肉都有呢啲問題。如果以108去計數,呢個餸性價比唔高!

薑蔥焗桶蠔HK$128

做法是先將蠔走油,然後炒香薑蔥,加入蠔輕輕抖兩抖,再加入紹興酒焗一焗等佢入味,考功夫嘅地方係火候控制,蠔煮到七分熟,咁蠔嘅邊位就會唔韌而中間肉地軟滑,過左火就會成隻蠔變左蠔豉嘅口感,呢個蠔就煮得啱啱好,蠔肉仲充滿黃酒同薑蔥嘅香果添!

上湯蒜子浸莧菜HK$58

莧菜係時令菜,呢個時候食零渣嫩滑,雞湯底好鮮甜,煨到啲菜條條鮮味,又有蒜子香,正!最重要係大大碟,係雲呑麵鋪油菜嘅四倍份量。

紅燒乳鴿 HK$28/隻

鴿肉有香味冇雪味,肉有彈性,唔會霉,算質優嘅冰鮮貨,皮炸得乾身微脆,28蚊隻嚟計,超值!

XO 醬翡翠炒蝦球象拔蚌仔 HK$98

看圖大家可能都會覺得水準一般,西芹黃左,芡厚左,食落漿口小小,但蝦大大隻幾新鮮,象拔蚌仔算爽口,對得住98呢個價錢嘅。

海皇冬瓜盅 HK$88

足料嘅,湯底係雞同火腿做嘅上湯,配上鮮蟹肉、蟹柳、火鴨、夜香花及瘦肉粒粒,放入冬瓜度燉到瓜都焾哂,出來的湯味會被瓜吸左啲,瓜亦會釋出自己味道,湯會由濃甜變成清甜,食嘅時候会湯連瓜同粒粒料一齊食,味道清甜而豐富,消暑湯水佳品。

總結: 今晚食嘅野整體水準係可以嘅,性價比相當高,最欣賞佢地嘅焗蠔、燒乳鴿同埋莧菜,龍蝦亦十分抵食,呢個價錢自己買料屋企煮都未必得。
2016-07-19
2016-06-16 635 瀏覽
13元一隻乳鴿,細細隻,新鮮炸,脆皮,無雪味,ok la.冬瓜盅,不月一百元,瓜肉厚厚,湯料不要有太大其望,有一口口的瓜肉吃,也可以。义燒,呢個好味,肥瘦適中,肉林& jucy上湯菜苗,幼嫩好吃加份量夠,低食。白飯魚炒蛋,白飯魚大條,可惜份量太小,又油,海蔘豆腐煲,海蔘又小又碎,味道ok.不低食。服務,當然是沒有的。
13元一隻乳鴿,細細隻,新鮮炸,脆皮,無雪味,ok la.
义燒,呢個好味,肥瘦適中,肉林& jucy

上湯菜苗,幼嫩好吃加份量夠,低食。
白飯魚炒蛋,白飯魚大條,可惜份量太小,又油,

海蔘豆腐煲,海蔘又小又碎,味道ok.不低食。
服務,當然是沒有的。
2016-06-16
我宵夜時段去食啦,一去到冇咩人已經心知不妙,去到叫左幾個餸,一個金菇肥牛鍋,啲芡汁多到好誇張,不單只仲要食落口油淋淋,真係畢生難忘。第二個餸,都還可以既,畢竟佢係用上湯煮既菜,如果都難食都真係可以去汁笠。不過,重頭戲黎啦,叫左個蠔仔粥,開頭以為個賣相ok,應該都唔會死掛,點知中左伏,一食落去勁多沙,又腥。唉唔好提啦,最大既問題都唔係個啲咩餸差唔差,好唔好食啦,最大既問題都係佢既服務態度,極之惡劣,我行到去埋單個時,個收銀員唔理我都算,我叫一叫佢,佢應都唔應下我,啲眼神仲要好似想殺人咁,我好聲好氣有禮貌咁同佢講,我仲要受佢氣都算啦,咁跟住佢找左兩張100蚊紙用釘釘住左既,咁有啲常理都會要求換番佢丫,我連拆釘都唔想啦,我驚佢個兩張銀紙其實係mark左係假既,咁到時我好麻煩(雖然我又唔知佢找番黎個兩張係唔係假),我都唔理啦,佢找完仲話番我係痴線既,都唔知佢係壓力過大定係啲乜,佢仲可以罵番我係痴線,都真係極品收銀員。
我宵夜時段去食啦,

一去到冇咩人已經心知不妙,

去到叫左幾個餸,

一個金菇肥牛鍋,

啲芡汁多到好誇張,

不單只仲要食落口油淋淋,

真係畢生難忘。

第二個餸,

都還可以既,

畢竟佢係用上湯煮既菜,

如果都難食都真係可以去汁笠。

不過,

重頭戲黎啦,

叫左個蠔仔粥,

開頭以為個賣相ok,

應該都唔會死掛,

點知中左伏,

一食落去勁多沙,

又腥。

唉唔好提啦,

最大既問題都唔係個啲咩餸差唔差,

好唔好食啦,

最大既問題都係佢既服務態度,

極之惡劣,

我行到去埋單個時,

收銀員唔理我都算,

我叫一叫佢,

佢應都唔應下我,

啲眼神仲要好似想殺人咁,

我好聲好氣有禮貌咁同佢講,

我仲要受佢氣都算啦,

咁跟住佢找左兩張100蚊紙用釘釘住左既,

咁有啲常理都會要求換番佢丫,

我連拆釘都唔想啦,

我驚佢個兩張銀紙其實係mark左係假既,

咁到時我好麻煩(雖然我又唔知佢找番黎個兩張係唔係假),

我都唔理啦,

佢找完仲話番我係痴線既,

都唔知佢係壓力過大定係啲乜,

佢仲可以罵番我係痴線,

都真係極品收銀員
2016-03-21
$80 (宵夜)
用餐優惠
信用卡優惠
2015-06-12 760 瀏覽
去了荃灣麗城飲茶,原來開了富臨,好大的地方,環境都幾好,我們叫左一些點,飯. 咸菜豬肚,蛋白炒飯,豬腳仔,生煎包,炸饅頭,甜品.咸菜豬肚,咸菜好大件的,都幾好味,唔會好重胡椒味道,咸菜好多呀, 炒飯都幾香,乾身,多料,好食. 豬腳仔係卥水的,細細件,幾入味,唔太肥,入口好多膠質,好食. 生煎包都OK,不過如果熱D,香D仲正,炸饅頭我覺得實在點,唔夠鬆化及香口.  一般. 最後叫左兩個幾樣甜品,南瓜煎堆,南瓜淮山露,芒果布甸, 煎堆有四隻的,都幾多,香口,夠薄,入面有少少南瓜蓉, 好香, 呢個好味, 果碗淮山唔知係咪賣淨的, 好結呀, 好似漿糊咁, 完全唔得, 後尾我們退了.芒果布甸好味, 上面有些芒果肉的, 賣相幾好.

芒果布甸好味, 上面有些芒果肉的, 賣相幾好.
2015-05-16
下午茶
2015-03-28 706 瀏覽
7時入座, 30分鐘內完全冇人開茶同寫菜 (每次叫部長開茶寫菜都話得得得但只係呼衍你), 催左幾次之後終於開茶, 寫菜後又好耐都未到; 叫飯又要有單先得 (張單由坐低到哩一刻都未存在過); 叫7個飯黎3個, 餸黎左擺埋一邊算數, 又冇人幫手上枱; 飯到左周圍嘅人好似災民咁自行拎飯; 酒杯叫2隻黎一隻; 弔詭嘅係門口排滿人但入面好多位, 最終門口啲人頂唔順走哂; 經過1小時10分鐘, 餸終於黎, 餸又黎錯, 湯又油; 應該冇下次!

蟹殻炒伊麵
2015-03-22
2015-02-27 383 瀏覽
10:30去只剩4張大枱,11:30已經冇晒枱,以前新星入面有2個洗手間,而家只可以出去商場果個,同其他分店比就冇咗渣打信用卡85折優惠,食物質素都係一般富臨水準,雖然同行伙伴話味道差過城市中心同美孚少少,但我又唔多覺,只可以話一定好唔過,先講鮑汁鳳爪,以汁來說我從未見過這麼淺的啡色,味道同美孚分店比也偏淡,連皮也不入味,跟着講叉燒包,它是很足料的,因為拿出來是三個包都爆口,有一個爆咗一半,另外兩個爆咗三分一,新年流流貪好意頭咩!如果你閉起雙眼食,味道係合格的,因為包身薄同軟,但另一個莱肉包完全不行,包身依然軟但很厚身,菜肉係從未見過如此少料的,可以話和叉燒包相反,由於少料皮厚,食落似饅頭多於菜肉包,至於服務除咗漏單其他都可以接受,不過麗城有冇需要食噤貴就豐儉由人啦,尤其係商場泊車優惠都冇埋!
2015-02-25
慶祝紀念