又到左週末,當然要對自己好一些,慰勞下自己!身為海膽控既我,一早bookmark左呢間拉麵店好耐,因為有海膽 x 沾麵呢個組合! 夜晚七點多到,全埸差不多坐滿食客,好彩我地早到,唔係就要外面排隊等候喇! (因為到我地八點幾食完,就見到店外既人龍) 我地被安排坐bar枱,可以近距離見到師傅整野食。略嫌座位坐得有點狹窄,坐得唔太舒服呢。 等左陣,萬眾期待既海膽沾麵終於上場!面頭鋪左三大塊厚疊疊的加拿大海膽,海膽上面灑左大量粒粒都咁飽滿既三文魚子,仲有半隻味蛋同醃製過既筍。賣相方面已經令人未食先興奮,垂涎欲滴啊! 第一啖梗係先食海膽吧!加拿大海膽本身味淡,比起其他品種的海膽少了一份甜味,但我卻喜歡creamy和厚厚的質感,一大啖放進口裏,海膽的鮮味充斥著整個口腔。然後夾起了一小束拉麵,把拉麵沾上用龍蝦和海膽熬製的金黃色濃湯......雖然吃不出湯底的龍蝦海膽味道,但湯底十分重口味,有著鹹香鮮味,夠杰身。掛上了濃湯的拉麵煙韌彈牙,比烏冬更有咬口,加上脆卜卜的的魚子,鮮甜美味,令人不禁一啖接住一啖咁食! 另外,我地仲叫左櫻花蝦沾麵,配料有叉燒、筍、蔥同味蛋。叉燒一般般,有d鞋。碗內有

海膽沾麵

另外,我地仲叫左櫻花蝦沾麵,配料有叉燒、筍、蔥同味蛋。叉燒一般般,有d鞋。碗內有青檸比食客擠落d叉燒,可以一解肉類既肥膩。
櫻花蝦沾麵

櫻花蝦湯底很香濃,原因係食店係湯面上鋪滿慷慨分量既櫻花蝦乾,每夾一束麵都會有櫻花蝦黏上,既有𡁻口又有咸鮮味道。

基本上,兩碗沾麵既分量都偏小,食完都唔太飽同埋淨底好多湯汁。結果就追加左個芝士飯。個飯係用淨底既湯汁去煮,加上芝士粒同粉。用匙羹撈起,尚有點拉絲效果。但芝士味過濃,下次唔飽的話,都係加麵好過。
日式芝士雜炊

總結黎講,食完個沾麵真係好滿足,岩哂重口味既我,但如果麵既分量可以多返些少,叉燒可以用火槍燒一燒,相信會更加十全十美!
2016-03-23 1450 瀏覽
The brilliance of this restaurant is not the fact that the ramen it's great, but what they transform the broth into. This isn't your typical ramen shop where you go in, order your ramen, eat and leave. The staff are incredibly nice and explain to you how the process works...which I will impart onto you as well. You order the ramen with the usual requests (firmness of noodles, extra pork, extra other toppings, thickness of soup, sesame oil). A bowl of ramen comes with all the toppings and a seperate bowl is provided which includes the broth. You dip the noodles in the broth. Now, I would suggest you order extra pork cause it's pretty damn good, soft, tender and full of flavor. The broth is very thick, full of flavor, right amount of saltiness and definitley made from scratch. Noodles were firm, almost al dente, perfectly cooked. Now, here comes the best part....after you finish the noodles, the broth is taken away, and is boiled with rice and cheese and returned in a form of a japanese risotto. Perfection in every way, cheesy ramen broth with rice to finish off the meal......although this would spell out a 10 mile run to kick off the calories. As one of my favorite joints, I always make an effort to visit this place.
2015-10-03
  • Spicy ramen
2016-03-08 1575 瀏覽
同朋友行完街又係時候要醫肚了,路過呢間拉麵沾麵排長龍,緊係要去試下係咪真係咁好食啦!排隊既時候,店員會俾定點菜單同筆等你可以揀定先,唔洗入到去再左諗右諗,而且兩個人排左20分鐘左右就入得,可以接受! 朋友點既豚骨沾麵加麵底加半熟蛋!湯底好濃,我覺得咸左少少不過佢有得加鰹魚湯溝返淡,好貼心~半熟蛋味道OK,有稍微滷過但又唔會好咸!叉燒咸左少少同薄左少少,麵質點左標準,彈牙之餘又唔會太硬!整體係中上之作跟住到我點既櫻花蝦沾麵一黎到就見到個湯面都係櫻花蝦,超足料!飲一啖,濃郁之餘都有蝦應有既鮮甜,加左少少鰹魚湯仲正!每一啖沾麵都食到有櫻花蝦仔,脆脆地又甜甜感覺好得意,會越食越想食!呢間店特別之處係每兩個位就有一個爐可以溫熱個沾麵湯,好鍾意呢個設計!唔洗擔心個湯凍左唔好食喇!下次再去希望可以食到海膽沾麵啦

朋友點既豚骨沾麵加麵底加半熟蛋!

湯底好濃,我覺得咸左少少不過佢有得加鰹魚湯溝返淡,好貼心~

半熟蛋味道OK,有稍微滷過但又唔會好咸!

叉燒咸左少少同薄左少少,麵質點左標準,彈牙之餘又唔會太硬!

整體係中上之作
跟住到我點既櫻花蝦沾麵

一黎到就見到個湯面都係櫻花蝦,超足料!

飲一啖,濃郁之餘都有蝦應有既鮮甜,加左少少鰹魚湯仲正!

唔洗擔心個湯凍左唔好食喇!

下次再去希望可以食到海膽沾麵啦
2016-03-05
20 分鐘 (堂食)
2016-03-01 1514 瀏覽
又黎到富士山55, 今日真好唔洗等位! 上次試左拉麵, 今次試下特濃豚肉沾麵先!沾麵係分開湯上! 一碗濃濃既湯, 加一碗舖漏材料既麵好快就好左!湯底同樣好濃! 杰杰地咁...睇個賣相已經知佢係特濃既湯! 另外豚肉份量唔算太多! 最緊要當然係要隻半熟蛋啦! (個人喜好, 要多隻加$12蚊)而麵既質地彈牙! 係粗身既麵! 亦唔會淋! 將沾麵加湯一齊食! 美味呀! 我仲要飲左好多湯!佢既蔥同埋荀加落去D湯到, 令到佢既濃味真係好好味呀!不過可能天氣太凍! 湯比較易凍! 不過之後先知道原來可以翻熱...
又黎到富士山55, 今日真好唔洗等位!
上次試左拉麵, 今次試下特濃豚肉沾麵先!
湯底同樣好濃! 杰杰地咁...
睇個賣相已經知佢係特濃既湯!
而麵既質地彈牙! 係粗身既麵! 亦唔會淋!
將沾麵加湯一齊食! 美味呀! 我仲要飲左好多湯!
佢既蔥同埋荀加落去D湯到, 令到佢既濃味真係好好味呀!
不過可能天氣太凍! 湯比較易凍!
不過之後先知道原來可以翻熱...

2016-02-02
2016-02-20 1641 瀏覽
朋友話尖沙咀有間好好味嘅沾麵帶我去食。入到去鋪頭細細唔係咁多人食緊,而餐牌內分別有拉麵、沾麵等等櫻花蝦油沾麵:而最後見到呢款好似好特別就叫咗嚟試,首先上枱分別有兩個碗,一碗係拉麵加不同配料,而另一個就係熱辣辣嘅櫻花蝦油湯底,先飲湯底濃而不咸,而且還有很多粉紅色嘅櫻花蝦,夾起小量麵條沾在濃湯一起食用你會食得出麵身彈牙可口唔會過淋,而叉燒比較簿及瘦身加埋熱湯一齊食用亦很好味,整體呢間沾麵味道唔錯,而且湯涼了亦可以放上電磁爐加熱非常貼心。
2016-02-09 2595 瀏覽
在網上看到富士山55推出了海膽沾麵,便去朝聖。海膽沾麵($188)的賣相讓人口水直流:三大片鮮橙黃色的海膽,圓圓飽滿的三文魚子。海膽新鮮甜美,個人建議單吃,不須配紫菜,以免掩蓋了海膽的甜味。比海膽更好吃的,是用龍蝦及海膽熬製的沾麵湯底,好濃郁,跟平常的湯底不同之處是,鹹鹹的湯底中帶著海鮮的鮮甜,麵條掛上湯汁非常美味,讓人一口接一口吃過不停。由於湯底上桌時不算熱,建議用桌上的電池爐加熱後再沾麵會更好吃,冬天就是要吃熱呼呼的東西才舒服。朋友點了櫻花蝦拉麵($88)都很不錯,大量櫻花蝦乾舖面,吃得過癮。吃過海膽沾麵後加$20,用沾麵湯底煮芝士飯,但我吃一口便後悔呢,芝士味完全掩蓋湯底的海鮮甜味,浪費了如此出色的湯底,如果店家可以只加飯不加芝士就好了。
在網上看到富士山55推出了海膽沾麵,便去朝聖。
櫻花蝦拉麵
2016-01-11
5 分鐘 (堂食)
櫻花蝦拉麵
2016-01-26 1961 瀏覽
見到好似好多人讚好 就的起心肝去試下 之前一直都覺得成88蚊一碗拉面 好貴 又唔係大碗 所以冇抱有太大希望。 入面好細,岩自己一個人 或兩三隻小貓來食,下午茶時間來冇咩人。價錢邊面 83蚊起 188蚊都有 。我叫左個$88 特濃豚沾面。 面份量唔算多,女仔食都夠飽既.. 男士應該唔夠,湯就唔夠熱,佢寫話沾面湯係快凍啲,但事實一上菜都唔覺得熱,最多係暖。雖然佢有爐比我地加熱,但點解唔直接比熱湯呢⋯⋯夏天食就好,依家仲要係冬天就變成廢時失時既野,要客人食食下自己加熱 好唔方便。食左唔洗15分鐘已經忍不住要加熱了! 配菜有半隻糖心強,兩片豚肉,其實可以加多片😓 ! 整體來說,味道可以,但唔會話特別好味,不值要排隊,亦不明點解啲人會排。 評分: 6/10

。 評分: 6/10
湯係唔熱既
2016-01-26
2016-01-25 2560 瀏覽
生活是什麼?活着除了迎接死亡外幾乎都沒有必然。在世間走過,活過一回,就是上天給予你的一場遊戲。因為這場遊戲,關乎到一個別人,很多的別人,無數的別人,有願意和不願意,所以亦發展出規則。規則經過千百年的改善和演變,包裝成法律。法律保障人,簡而言之,不能強求別人不情願的事。從石器時代追求力量和暴力的極致,勝者為王,敗者為寇,弱肉強食;現代追求金錢、政治與權利,勝者為王,敗者為寇,弱肉強食。基本上,是比較的東西不同,但比較的本質千年不變。宗教保障道德,神是否存在先略過不說,宗教的戒條,在法律上再加上一重規則,去讓你的生活循規蹈矩,順利美滿,自己給予不了屬於自己的規律,就由宗教賜予。一個好的宗教所賜予的是正確的道路,平坦康莊,穩定幸福。人生隨心而行會有太多錯事,戒條能減少錯誤的發生,至少不會讓你抱憾…太多的憾或許。至少,少了很多冤枉路。我對宗教抱有疑問,但宗教的戒律對人的言行對錯,確是起了一定作用。富士山55在始原地在關西,以名古屋為中心發展,已有超過五十年歷史,在日本亦有超過三十間分店,其後更發展到台灣、泰國、美國等地,總店數超過45家。香港亦終見其踪影,在銅鑼灣和尖沙咀開的兩間分店,更以深受

富士山55在始原地在關西,以名古屋為中心發展,已有超過五十年歷史,在日本亦有超過三十間分店,其後更發展到台灣、泰國、美國等地,總店數超過45家。香港亦終見其踪影,在銅鑼灣和尖沙咀開的兩間分店,更以深受港人歡迎的「海贍沾麵」而一時無兩,5在日本的發音和英文的GO相似,我們大概能理解為富士山GOGO!的意思吧,因此店名才會改為富士山55。
那尖東噴水池旁的一條橫巷,又是一個人群湧至的夜,就在尖東忌廉哥的不遠處,就是富士山55的尖沙咀地舖。六時多一點已見人龍,看來香港人永遠無法抗拒海贍的吸引力,應該說,地球人吧。而比例上,怎麼我總覺得,男生們總是被女生逼着拉過來的呢,至少他們臉上的無奈和女生雀躍難耐的興奮,不難看出。等待的同時,店員會給我們點單,而季節限定的拉麵就在菜單的最頂點,而客人們亦只能選擇拉麵和沾麵的硬度。
二十多分鐘後,我們便被安排進內,每一桌六人大約有一個加熱爐,不過如果二人分坐,要加熱的話在設計上的確稍感靦腆,如要加熱叫上店員就好。內裏不大,一排長吧枱和三四張桌子就形成了這裹的一切,如一般的簡樸裏,只有數顆紅燈高掛,和銅鑼灣分店的裝潢幾乎一模一樣。雖說拉麵沾麵的進食環境一向不會太好,但有時我還是希望會有些舒適的座位,然而這明顯很難在香港這寸金尺土的地方實現。
海贍沾麵 $188

我必須說,這裏的海膽沾麵實在讓我非常驚喜。來自加拿大的海贍和魚子毫不吝嗇地放了一大件,雖說加拿大的海膽普遍不及日本的濃郁鮮甜,而味道不重,但至少這裏並沒有任何苦澀或腥臭的味道,橘橙色沒有想像中的深,但顆粒綿密潤透而不鬆散,而三文魚籽泌出的鮮味仍非常好,雖然味道偏淡,但有了那碗極之濃郁順潤不滯的沾麵汁,那幾乎只是一小撮問題而已。

那沾麵汁用上了龍蝦和海贍熬成,聽聞海贍的份量甚至比那碗上的更多。豐潤度無容至疑,但比之友人之前吃過的相片來看,色澤明顯淡薄了不少,雖然沾汁依然味美,但已經沒有那起沙的濃厚感,卻是讓人頗為失望的,希望那不會成為又一質素漸降的沾麵店,我相信再訪者會比我這位初訪者更為有感,太大的人氣還能堅持品質的店,又能有多少?
麵的質素在沾麵上我會比拉麵來得更有要求,因為正是要確保麵條的煙韌,才有沾麵的存在,我選擇的硬身拉麵很是出色,亦算彈牙,依據日本的製法,其用上了介乎烏龍麵和麵包的中低筋麵粉製成,水量豐足結果的確令人相當滿意,沾麵的麵條在香港的表現,仍然相當令我滿意,反而拉麵才有太過參差錯落的情況。
牛介沾麵 $88

牛介沾麵所用的材料其實大概就是香港常見的牛雜。以牛肚、牛栢葉、牛腩等作伴料,和沾汁的相容性意外地高,而沾汁比之傳統的味道更為複雜,用上豬骨熬製外,更加上鰹魚片、蔥頭、雞爪、雞肉等材料熬煮,成了湯底。在詮譯牛介沾麵上,少許的味噌增酸味中和牛介少許的膻味,加上辣粉令人食指大動,這沾麵汁實在夠濃,咸香鮮甜,單以這豬骨魚介的湯頭,幾已可獨佔鱉頭。
不過,這裏的湯底大概自持有電爐加熱,呈上時的温度實在只是微温,你不用電爐吃上一半大抵已經完全冷掉,電爐幾乎是必須的選項,不過難能可貴是,魚介湯是由職員倒上的,所以湯割的味道適中,但對這湯喝不完我並不感到意外,畢竟我總覺得沾麵的湯無法與拉麵抗衡,特別混上了魚介湯後,或許有天到日本,品嘗過真正好吃的沾麵湯割,我會改觀,但現在仍很難。
富士山55的品質和味道絕對可以給上一個好評,不過我給予普通的原因是,希望她能繼續用心製作而不在海贍沾麵的沾汁上有所偷工減料,每一個食客,付上了相對的價錢,希望你能以最佳的品質呈上,讓每位客人滿載而歸,那是比賺更多金錢更重要的:持久地賺錢。下次再訪,我希望那碗海贍沾麵,能復當初味道,這點子創新而成功,別讓她淡然無光。我寧願你加價,而去讓客人再判斷,吃或不吃,不過想法有時是天真確是天真了些。
人出生很難去定義對錯,沒錯過,你不會甘心去對。法律加諸的是一層規則,宗教加諸的是另一層規則,前者讓人不以一己所欲任意妄為,雖然到判決未必公正但亦無法發展出一套更有力而受認同的規限;後者直接告訴你必須怎樣做,而遵守了大抵不會行差踏錯,亦不至迷失。一套規則,用上不同的方式表達,並不改變他是規則的本質。
你要的答案一直在你心中,只是雜事䕺生,阿彌陀佛或靜思的作用都是一種別想太多的動作。

身是菩提樹,心如明鏡台,時時勤拂拭,勿使惹塵埃。
菩提本無檥,明鏡亦無台,本來無一物,何處惹塵埃。

後者空念太盛,於我們境界太遠,走得到也沒什麼興趣走,那處生和死的分界太薄,生不如死好像都差不多;前者倒還可以,只是塵埃太盛,我們又何時靜思勤拭了?
2016-01-08
25 分鐘 (堂食)
2016-01-21 1422 瀏覽
好久之前已在日本試過嘅沾麵,香港今年終於冒起喇!。 今日放工後到尖沙咀朝聖,可能係過左晚飯時間,並沒有人等位。沾麵同拉麵嘅大不同係沾麵為保持彈牙,所以煮嘅時間很短,吃起來比較硬身。 沾麵汁很重口味,因為麵身滑,汁要夠濃,就算不整條沾上汁也可帶出味道。這裡的麵條不錯,軟硬適中(但對於食開拉麵或soba嘅人嚟講係叫做硬)。海胆鮮甜,魚子腥咸同個汁好夾。 呢度個濃湯汁相信係adjust過較適合香港人口味,比較起日本嘅無咁咸,但口感依然濃厚! 唯一想要嘅係如果沾汁隻湯碗大少少會更好,吃得更爽快!

海胆沾麵
$188 (宵夜)
海胆沾麵
  • 海膽沾麵
2016-01-21 1213 瀏覽
成日經過第一次來到哩間富士山55食拉麵櫻花蝦好香呀 份量仲好多~成碗麵鋪滿最鐘意個溫泉蛋~正呀!湯底好濃 濃到有啲杰杰地既感覺~另外有2片簿#叉燒其實係好好味又好特別只係由於太濃烈 食完有啲口乾
成日經過第一次來到哩間富士山55食拉麵
櫻花蝦好香呀 份量仲好多~成碗麵鋪滿
最鐘意個溫泉蛋~正呀!

湯底好濃 濃到有啲杰杰地既感覺~
另外有2片簿#叉燒
其實係好好味又好特別

只係由於太濃烈 食完有啲口乾
2016-01-18
2016-01-17 1300 瀏覽
在尖沙咀區搵食,就在open rice 上Search,見到呢間食評好好,就前往試下,本來也預計要排隊,我們搵到既係後面,註明由前門進入。繞半個圈後就發現前面進入原因係要排隊。(店外隊中有約四張高椅子)前面大概有十幾至廿人。觀覺鋪內,坐滿是有18-20個位。當時眼看有兩桌6人桌就快埋單。埋單後留意到然後店員只放入4人及4人加1小孩。所以其中一張6人桌兩個位便浪費了。⋯繼續排隊就是了。然後店員會在排隊時詢問幾位及派發一人一張的落單紙。所以在坐底後好快有食物到。Bar 桌位置的後面有掛勾供客人掛袋及外套,這個很讚!我們order 了牛肉沾麵+叉燒 & 櫻花蝦沾面+紫菜 +叉燒 。(櫻花蝦湯面沒影相)碗上沾面的配料都是冷的。麵質選了「標準」(有較硬,標準,教軟選擇) 感覺很有咬口,很喜歡這種質感。 我吃的是牛湯。食到中途也有把湯放在爐上加熱。(估計越加熱會越帶出咸味,所以略熱就好關火了,因加熱了兩次,的確是咸了)這個牛沾面的湯很濃,裡面有口柳粒,也很有牛香味,湯質感也「杰」,好讓汁黏著麵條。叉燒是肥肥薄薄的一種。半熟單是有調味的,好吃。筍也幾好味。另一款蝦湯也很濃有香香的櫻花蝦味。雞肉軟骨棒
在尖沙咀區搵食,就在open rice 上Search,

繞半個圈後就發現前面進入原因係要排隊。

店外隊中有約四張高椅子)

前面大概有十幾至廿人。

觀覺鋪內,坐滿是有18-20個位。

當時眼看有兩桌6人桌就快埋單。

埋單後留意到然後店員只放入

4人及4人加1小孩。

所以其中一張6人桌兩個位便浪費了。

⋯繼續排隊就是了。

Bar 桌位置的後面有掛勾供客人掛袋及外套,這個很讚!

(櫻花蝦湯面沒影相)

叉燒是肥肥薄薄的一種。

半熟單是有調味的,好吃。

筍也幾好味。

另一款蝦湯也很濃有香香的櫻花蝦味。

雞肉軟骨棒(選了芝士味)也很不錯,

不會很乾。

因為太飽就沒再加$20加芝士雜坎了

(是把您用剩的沾湯,加入芝士和飯,眼看隔離位有加入,芝士是拉絲的)

但加入湯中即是會把所有的湯喝到肚內。

(調味汁很重味吧)

很值得再去。(而且下次再惠顧應該有送一款小食)

下次會嘗試海膽沾麵。
牛肉沾麵
牛肉沾麵
2016-01-11 1457 瀏覽
聞名富士山55的沾麵好耐, 收工去尖東同男朋友去朝下聖!7點半去到已經見到有十幾人等緊, 望入店入面原來都唔大, 仲有D迫見到好多人一食完就走, 所以都諗住可以唔駛等咁耐等等下, 下張到我地o個時比店員完全無視左我地結果要等多2張先到, 雖然都唔算等耐左好多, 不過o個下感覺都好差, 亦唔明點解會留意唔到。因為排隊時已經落左單的關係, 入到去二話不說好快就有野食 (呢點就讚得, 因為真係好快手)男朋友點了牛介沾麵, 我點了特濃豚骨沾麵($88)特濃豚骨沾麵個麵幾彈牙, 而且都掛到好多汁, 而且係粗麵!跟的兩塊肉, 出奇地好食, 因為用火燒過(?), 有種好特別的香味, 肥瘦適中不過個湯唔係好夠熱, 咁加上沾麵又係凍凍地所以成個set感覺只係麻麻地, 因為我鍾意食熱的至於牛介沾麵...一上枱, 下唔係下嘛咩都冇既!!!!原來內有乾坤, o係哂個湯入面個湯汁非常熱, 加上有少少七味粉, 幾香口! 而且入面有牛肚, 牛腩等等都炆得好淋, 我覺得比較好食! 至於有冇下次真係未必有, 因為我都係比較鍾意熱少少的湯汁, 同埋呢個份量唔多,男仔食可能要加$20, 加多個芝士飯 (我見好多人都係叫,
聞名富士山55的沾麵好耐, 收工去尖東同男朋友去朝下聖!

見到好多人一食完就走, 所以都諗住可以唔駛等咁耐
等等下, 下張到我地o個時比店員完全無視左我地

男朋友點了牛介沾麵, 我點了特濃豚骨沾麵($88)
特濃豚骨沾麵
個麵幾彈牙, 而且都掛到好多汁, 而且係粗麵!
不過個湯唔係好夠熱, 咁加上沾麵又係凍凍地
所以成個set感覺只係麻麻地, 因為我鍾意食熱的

至於牛介沾麵...
個湯汁非常熱, 加上有少少七味粉, 幾香口!
而且入面有牛肚, 牛腩等等
都炆得好淋, 我覺得比較好食!

男仔食可能要加$20, 加多個芝士飯 (我見好多人都係叫, 不過食評好多都話只係芝士粉加飯....)
不過如果好鍾意食海膽的可以試試出名的海膽沾麵 ($188)!!!
2016-01-08
2016-01-09 1615 瀏覽
朋友推介富士山55 的海膽沾麵, 海膽的樣子看來確是十分誘人, 加上朋友親身試過, 吸引到我們去吃。平日夜晚六點多已要排隊, 皆因店內座位不多, 只有二十多個, 吃完後已八點多, 排隊的人更多了。富士山55 原來都是排隊熱店店內有沾麵和拉麵, 大家多是選沾麵, 比較特別。牆上有牛介沾麵及期間限定的海膽沾麵, 還有熊貓吃了會發怒的辣沾麵/拉麵, 這幾款都是原本menu無的。介紹沾麵的吃法。海膽沾麵 $188海膽有三大片, 肥美豐腴, 鮮甜, 香濃; 三文魚子部分較硬, 但大部分屬正常, 一咬正破, 有獨有的咸鮮味而不過咸, 沒有腥感。半熟蛋味道普通。麵條粗得如烏冬, 沾麵汁據說用上龍蝦製作, 所以有湯蝦湯的味道, 也有些細碎海膽在內, 濃香得來有少少咸和膩。濃香櫻蝦沾麵 $88叉燒好薄片, 半肥半瘦, 合格。櫻花蝦湯有很香濃蝦味, 好鮮味, 有驚喜, 湯內除櫻花蝦仔外, 有些椰菜片, 整個感覺較為清新。櫻蝦湯和海膽海各具特色, 各有所愛。煎餃子 $28餃子皮略厚和靭, 試過就好。日式芝士雜坎 $20可以選擇用哪個湯底來弄, 我們選了海膽湯底, 濃濃的芝士味道, 濃稠的質感, 十分邪惡,
富士山55 原來都是排隊熱店
店內有沾麵和拉麵, 大家多是選沾麵, 比較特別。
介紹沾麵的吃法。
海膽沾麵 $188
濃香櫻蝦沾麵
濃香櫻蝦沾麵 $88
叉燒好薄片, 半肥半瘦, 合格。
煎餃子 $28
餃子皮略厚和靭, 試過就好。
日式芝士雜坎 $20

可以選擇用哪個湯底來弄, 我們選了海膽湯底, 濃濃的芝士味道, 濃稠的質感, 十分邪惡, 加上海膽一起吃, 簡直是人間極品。不過吃完麵又吃飯, 而且芝士飯會膩, 最後也吃不完, 淺嚐一下也好吧。

之前在西九龍吃過一間排隊沾麵店, 發覺湯底咸得很, 難以接受, 從此不太敢吃沾麵。遇上富士山55令我對沾麵改觀, 沾麵湯不是只得咸味, 可以很豐富多變, 加上海膽更是創新, 難怪可以吸引這麼多顧客, 我也想再吃呢。

2015-12-30
30 分鐘 (堂食)
濃香櫻蝦沾麵
2016-01-09 925 瀏覽
是夜同豬朋狗友食飯,朋友想食日本野,於是就去左尖東試下呢間野啦未去呢間之前,真係唔知咩叫沾麵聽朋友講就係一碗比拉麵更濃既湯底,俾你一啖一啖咁黎食。咁就叫左個原味既沾麵,驚食唔包仲叫替玉tim...上到黎,個樣ok wor... 隔離仲有個電子爐俾人keep住D湯熱  咁滿心歡喜我點黎食....點知~  D麵凍既  一冷一熱既感覺有D怪, 不過都繼續食,最後越食越鹹。都總算食晒至於D配料不過不失,唔係好好味又唔差囉。如果比我再選擇過,我都係選擇返食拉麵。

未去呢間之前,真係唔知咩叫沾麵

聽朋友講就係一碗比拉麵更濃既湯底,俾你一啖一啖咁黎食。

咁就叫左個原味既沾麵,驚食唔包仲叫替玉tim...

上到黎,個樣ok wor...

點知~

20 分鐘 (堂食)
2016-01-08 982 瀏覽
是咁的有一日睇完新假期介紹,就好想食海膽沾麵 當日排左一小時先有得入,但唔打緊,好吃就可以了。入到去,個位逼到呢救命,怪就怪香港租貴喇。 賣相唔錯,拉麵彈牙。 沾麵湯真心咸,一上枱湯已涼(根本逼到冇位返熱),海膽食落口又有腥味(唔新鮮) 如此,就奉獻左我第一次食沾麵⋯如果大家怕咸,我諗呢間唔岩你
是咁的有一日睇完新假期介紹,就好想食海膽沾麵

當日排左一小時先有得入,但唔打緊,好吃就可以了。

入到去,個位逼到呢
救命,怪就怪香港租貴喇。
海膽沾麵
賣相唔錯,拉麵彈牙。

如此,就奉獻左我第一次食沾麵⋯如果大家怕咸,我諗呢間唔岩你
2015-12-11
60 分鐘 (堂食)