係西貢玩完水唔想同人迫,就決定食埋野先走,一大班人食飯最好就叫小菜大家share,行過海鮮街見到呢間餐館有位,二話不說就入去坐低🙈.1. 椒鹽豆腐炸豆腐好食,上面有炸蒜粒同少少辣椒調味,唔會好辣,食落唔油而且豆腐好滑🤤.2. 椒鹽魷魚每樣小菜都係即叫即整,非常新鮮同埋熱辣辣👍🏻魷魚既炸粉唔會好薄,食落爽口之餘又唔會好韌,加埋醬汁一齊食,甜甜酸酸咁,非常開胃.3. 豆腐班腩鍋色澤好靚,不過有點痴底同埋偏油,不過味道都係好食.4.蜜蜜骨份量比較少,但醬汁好惹味,而且炒得好夠鑊氣,真係有大排檔既風味😋
1. 椒鹽豆腐
2. 椒鹽魷魚
3. 豆腐班腩鍋
色澤好靚,不過有點痴底同埋偏油,不過味道都係好食
4.蜜蜜骨
2020-06-22
2018-05-26 731 瀏覽
標題甘得意, 人在西貢, 但大厨 (則是老闆)心在旺角呢! 不要被老闆樣貌嚇親, 真有些江户大佬味, 是他告訴我, 他從前是在旺角"浦“的不怕不怕, 是浦廚房啊! 相當親民, 喜歡吹水的你, 一定要去拜訪啊! 老板的戰車就泊在門口, 呢....70年代豐X 車廠的!係呀, 我小Q 轉做保安, 大家可以食得放心老板推介 ~ 蜜蜜骨, 嚴選靓排骨,不肥不瘦, 配上自家獨製醬料, 食完"甜蜜"滿瀉!另一款, 老板話 "豆腐ㄨ腩煲", 小成本, 邊有"斑腩"吖, 怕被人告, 所以改為"魚塊", 熱腾腾冒着煙, 非常有火喉! 就稍嫌太油腻, 少些油更好!走的時候, 一大班後生仔, 問老板有沒有上次吃的乜乜雞煲...哎哟, 證明是好嘢, 我下次必定要再光臨!
不怕不怕, 是浦廚房啊!

係呀, 我小Q 轉做保安, 大家可以食得放心

蜜蜜骨

豆腐"魚"腩煲

蜜蜜骨
豆腐"魚"腩煲
2018-04-22 500 瀏覽
呢兩日天氣放晴,日光光線充足,人嘅心情都特別開朗。我哋一家人決定去西貢郊遊一下, 西貢食店確實選擇很多,當然唔少得海鮮,中午時間亦可以選擇海旁嘅中式飲茶之類。但我哋今日卻選擇了一家懷舊小店,經過舖面第一眼就被一盤盤精緻嘅麵包吸引着,以為呢間係麵包店。確實麵包亦很不錯,我們坐下來點了一些午市小菜。番茄牛肉湯米粉- 估唔到茄膏,不算太濃烈,入口亦算鮮甜,牛肉不算太un, 都幾有水準。支竹魚塊煲- 支竹很柔軟,魚肉亦沒有雪味。涼瓜炒牛肉- 涼瓜清甜帶點苦澀味道。食物不過不失,但老細週不時會走出嚟同客人聊天,感覺很有人情味,始終西貢就是籠罩著 濃厚嘅鄉土情。

支竹魚塊煲- 支竹很柔軟,魚肉亦沒有雪味。

涼瓜炒牛肉- 涼瓜清甜帶點苦澀味道。

2016-10-21 615 瀏覽
晴天…成日經過密探府!都見冇乜人!都係一般人心態冇人去通常有伏!😂😂😂終於有日經過又想食野又唔想行太遠,就試下你啦!坐低睇下餐牌,都係一般茶餐廳見到既款式!唯一見到加沙爹要加錢!平時見到要加錢都唔會蘇佢除左凍飲!今日就試下係咪咁正就點左沙爹牛肉公仔麵!黎到見到個樣都似樣!唔係出面見到啡啡黑黑既顏色!淺色D同好杰下!仲有d磨碎既花生!試下先!幾香沙爹味,有d咬口!牛肉都唔錯!唔會好似落好多梳打粉乸到冇牙都食到嗰種!
晴天…

終於有日經過又想食野又唔想行太遠,就試下你啦!

• 沙爹
2015-02-25 730 瀏覽
胡椒豬肚鷄煲好好食 湯底很香和鷄味濃 聽老板講是專程由海南島運來的胡椒泡制 食後用湯底做火煱 正! 小菜都OK 食过炆豬手和蒸鳝 味道唔錯這間小店是由老板一家人經營 很富鄉土人情味及有親切感 這和去慣大酒樓食例牌菜的感覺很有分別 原來這裏還可為客人預定私房菜 下次要試下

小菜都OK 食过炆豬手和蒸鳝 味道唔錯