2011-04-11 39 瀏覽
剛去到時唔係好多人等位, 1 號"飛"已入咗去, 我係攞 4號"飛"三位嘅, 我見之前2&3號"飛"都係三位, 我諗住應該唔使等好耐啦! 點知....等等下越嚟越多人, 佢佢咗d 六 & 七人嘅入去, 都算啦, 可能分大細枱叫. 跟住 2&3 號"飛"都入埋去嘞! 之後可能有張大枱走咗, 所以佢問有無人肯搭榙枱, 有d 十幾號"飛"嘅就梗係肯啦, 下一張就到我哋, 所以拒絕咗佢...之後又等咗好耐, 佢竟然叫 12號"飛"四位, 我以為我聽錯, 再等, 之後, 佢叫 17號"飛"四位, 都係唔搭枱嘅. 火都嚟埋, 咪走入去收銀嗰度個佢地理論囉, 可能佢見收銀個姐姐喺度, 佢竟然話人哋肯搭枱所以咪快d囉, 我明明聽到佢當時話人地唔搭枱, 咁嘅大話都講得出! 之後收銀個姐姐話有一張埋緊單, 好快就到我, 所以我先至出返去再等咋!! 如果唔係, 真係鬧爆你呀!! 後來嗰個長卷毛阿嬸仲不時眼啤啤添, 就算d嘢食幾好食都無用啦! 已經一肚氣~~~由多少人等到好多人, 再等到無哂人咁滯, 梗係輪到我啦!!
就係呢張相最中間長卷頭髮嗰個
馳名燒肉,因為佢剩係燒塊腩肉, 個皮真係好脆, 不過肉有d "鞋", 同無一般全隻燒嘅燒肉咁好食!
容記小炒王 -- 都炒得幾香
呢個齋卷幾好食~
最好食係呢個, 連雞胸都滑, 不過雞皮肥咗d~
2011-04-02
最好食係呢個, 連雞胸都滑, 不過雞皮肥咗d~
容記小炒王 -- 都炒得幾香
2011-02-24 10 瀏覽
唔係吖嘛,米芝蓮竟然推介這間食店,有冇搞錯?????????食過後,其實味道好一般,作為深水埗嘅一間地踎食試,價錢唔係太合理.詳細介紹如下:此店嘅燒肉話係招牌菜,好出名喎,計我話係咪出名難食呀?質感好似煲完湯嘅瘦肉冇乜分別,淋就淋,冇豬味,皮又韌,價錢同味道完全唔掛鈎,唔抵又唔掂,來到可以不試.上湯雞,雞肉雖然嫩滑,但冇乜雞味.蒜香骨炸得老火咗,雖然用咗較肥嘅腩骨來整,但出來嘅結果又鹹又嚡,唔係好得.肉碎炒玉豆好油,味道鹹咗啲,叫此餸一定要跟飯吃.排骨煲仔飯冇乜特別,排骨係雪貨,冇乜鮮味,飯嘅質感過硬同乾,難以入口.成晚最好食係雞蛋焗魚腸,好香果皮味,有鮮味得嚟又唔腥,雞蛋滑滑又唔會過乾,口感豐富有層次,嚟此店必食.蓮藕炆腩煲,好濃好鹹,腩肉勁肥好油膩,唔係太好食.蒜香蒸勝瓜,如果落少啲油嚟蒸,味道會更佳.總括嚟講,其實深水埗食肆多的是,唔係一定要揀這間囉!!!!!!!
上湯雞,雞肉雖然嫩滑,但冇乜雞味.
肉碎炒玉豆好油,味道鹹咗啲,叫此餸一定要跟飯吃.
蓮藕炆腩煲,好濃好鹹,腩肉勁肥好油膩,唔係太好食.
蒜香蒸勝瓜,如果落少啲油嚟蒸,味道會更佳.
2011-01-29
  • 雞蛋焗魚腸
2011-02-19 7 瀏覽
所選食品有一定水準。唯墝腩太太粗!可能係選用大豬嘅關係!如用中豬或燒腩仔更好;)其餘所試菜式都稱心。尤以其齋卷最得本人和朋友之欣賞;p 其他如地點都好方便。地鐵D2出口,跟住就喺左手面對住。
Veggie Rolls
2011-02-05
Veggie Rolls
  • 齋菜卷
去到深水渉食中式晚飯,心目中都有幾個選擇,但今天就選了米芝蓮精選食肆的容記小菜王,希望米芝蓮的選擇能比到一些信心我。容記小菜王是在深水渉福華街近北河街的附近,一出深水渉地鐵店B2出口很容易找到,在同一條街開了三間鋪,想必生意好好才有這樣的情況。由於鄰近過年,驚很多人訂了位食團年飯而自己又懶沒有訂位,所以食飯當日一早六時就到了,來到時入面的細枱已經滿了,要和人塔枱坐在一張12人枱上,不過都沒有所謂,最重要是有位。我們今天坐的是主店,店內的格局簡單,又是普通的中式飯店風格,枱的分佈是一旁是四人的細枱而另一旁是三張十二人的大枱,椅子全是膠的,而在牆上佈滿了餸菜名稱和價錢,你差不多可以唔洗看餐牌都可知道食什麼了,位與位的空間感也是不足,有少少的窄的感覺。望了一望個餐牌,餸菜和大部分在深水涉食小菜的地方差不多,都是小炒類會主,例如椒鹽九肚魚和魚香茄子等等,也有一些燉湯的選擇,不過來到了容記,就試一試人家就好食的天下第一雞、招牌齋菜卷和豆腐魚雲湯。天下第一雞(例牌)($98)據聞這裡的雞是走地雞,來的時候見在大約半隻的雞上放了一些辣椒絲和蔥絲,配上一碟沙薑醬,不過雞就切得比較大件,點一點沙薑醬一食
門口人山人海:容記小菜王
六時店內已經坐了很多人
牆上貼滿了餸菜的價錢
餐牌1
餐牌2
望了一望個餐牌,餸菜和大部分在深水涉食小菜的地方差不多,都是小炒類會主,例如椒鹽九肚魚和魚香茄子等等,也有一些燉湯的選擇,不過來到了容記,就試一試人家就好食的天下第一雞招牌齋菜卷豆腐魚雲湯
天下第一雞-我想應該不是天下第一了
煮法ok,但不是新鮮雞扣了分。
天下第一雞(例牌)($98)
據聞這裡的雞是走地雞,來的時候見在大約半隻的雞上放了一些辣椒絲和蔥絲,配上一碟沙薑醬,不過雞就切得比較大件,點一點沙薑醬一食發覺辣椒絲和蔥絲令隻雞非常入味,配上沙薑醬更加惹味,不過最大的問題是:這隻不是走地雞或是新鮮雞,我想一些常常返大陸食野的香港人一試就知龍與鳳,而對雞的認知更加深厚,雖然煮法和汁醬可以彌補一些食材上的不足,但正如蔡欄說,如果不是用新鮮雞煮的海南雞飯都是不好的,可能香港人比人寵壞了,如果不是新鮮雞怎麼樣都有一些的遺憾或失真,更怎樣可以叫自己做天下第一雞??唉………
大大碟的招牌齋菜卷
味道一流但十分之油膩
招牌齋菜卷($66)
第一味”名菜”有少少失望,希望第二味的食物可以有所彌補,來到的時候見是有六件大大件的齋菜卷而面上放了一些蠔油之類的汁醬,單看外型已經十分之巨型,而個底有一些韮菜花托住的,算是有些心思,一試就知道內裡的份量十足,非常多的蔬菜在內,還有一些木耳之類的東西和芋絲在內,蔬菜的味道也十足之香濃,但也有齋菜卷和鮮竹卷的敝病,太油膩了,碟底充滿了油而食落時也感覺到十分之油,再配上了蠔油芡,食了兩件已經十分飽肚和油膩,在沒有辦法的情況下將餘下的兩件用食物盒帶走……………
令人有驚喜的豆腐魚雲湯
雖然是滾湯,但十分之入味。
豆腐魚雲湯($48)

本來想叫三個餸但驚食唔晒所以叫了一個湯,湯飲落都幾入味,雖然是同是老火湯但比富記的滾湯更加鮮甜,而湯內的材料十足,白菜、豆腐和魚雲的數量很多,白菜煮得十分之稔,豆腐非常之滑而魚雲也十分之香滑,反而是個湯是最好和最平均的一個餸菜。

上菜的時間都非常之快,伙計們的態度也是十分良好,不過有時見老闆對伙計們的態度不是太好了,雖然他對客人的態度唔差,但有時比人見佢罵員工時心中都有少少唔舒服。
若要在米芝蓮上更上一層樓,可以要更加努力了。
容記小菜王的價錢都相當大眾化,又唔需要加一,但如果要我再來,可能需要更加努力了。
2011-01-29
門口人山人海:容記小菜王
六時店內已經坐了很多人
牆上貼滿了餸菜的價錢
餐牌1
餐牌2
令人有驚喜的豆腐魚雲湯
雖然是滾湯,但十分之入味。
若要在米芝蓮上更上一層樓,可以要更加努力了。
  • 豆腐魚雲湯
2011-01-08 24 瀏覽
就說下次一定要再來吃燒肉,沒想到才四天就實踐了,今天來不及煮晚餐,跑來將沒吃到的燒肉吃到口.吃了之後有胖吉覺得普通,不是飯店型的高雅口味,皮跟肉兩者之間好像沒什麼相干,分開吃倒好。我卻很喜歡,我覺得是生活系的美味且口味上也很有特點,愛吃燒肉的人來香港應該要試試。豪邁切塊裝盤,每塊大小不一,皮也給的比肉多(愛吃皮的我很樂意接受)燒肉皮脆到像餅乾,真希望能直接買一包皮回家當零咀,白肉層層分明。單吃有點無味,但加上沾醬之後,味道就大大不同了~帶著一點點香氣的白肉,沾上淡淡的WASABI及淡淡的醬油膏,三者居然如此相配。今日菜單:燒肉半份,羅漢齋菜及例湯
燒腩仔
就說下次一定要再來吃燒肉,沒想到才四天就實踐了,
今天來不及煮晚餐,跑來將沒吃到的燒肉吃到口.

燒肉皮脆到像餅乾,真希望能直接買一包皮回家當零咀,

今日菜單:燒肉半份,羅漢齋菜及例湯
2011-01-03
燒腩仔
2011-01-02 12 瀏覽
千祈唔好以為好多人排隊就好好食,人唔齊唔俾入,其實係搵你嚟做臨記,又要收6蚊茶錢,俾嘅係茶膽,完全係搵笨。加上焗魚腸並唔係好似之前咁講到咁好食,佢係用煲仔嚟焗,個鍋太深,魚腸又少又焗得唔夠香,唔值得試。小炒王的蝦乾同魷魚絲炸到乾哂,味道普通。南乳粗齋煲水多唔夠乾,又冇南乳味,一個字"劣",試過一次絕對唔會番轉頭!
千祈唔好以為好多人排隊就好好食,人唔齊唔俾入
2011-01-01
2011-01-01 20 瀏覽
米其林有介紹,當然不能錯過!今天的跨年大餐就選離家近的容記小菜王。據說,來香港不能沒有吃過容記的燒腩仔,但去的太晚居然賣完了,今日菜單加一瓶carlsberg(這裡好像只有賣carlsberg)*天下第一雞:果然香潤滑嫩,塊塊肉中都含雞汁,但不是太過刻意,多汁到不行的那種!98HK*容記第一咀:也是上網查過大受好評的,墨魚嘴的確彈牙不腥,面皮有點厚軟,不爽口。68HK*豆腐魚雲湯:超好飲,配上好久沒吃到的板豆腐一大碗公喝到碗底朝天。魚雲太肥,我只吃了一塊就吃不了了,沒想到剩下的有胖吉全部吃完,看來好不好吃也是見人見志啦。58HK但今天最幸運的是,有對親切的情侣做在對面,看我們是從外地來的,就把他們的菜分給我們嚐鮮。謝謝,你們真是好好人啊!他們點了:*椒塩魚鮫:魚下巴外酥內軟,但魚下巴用烤的我都吃不下一隻了何況以炸的方式做椒塩口味。十個人來吃一人分半支差不多。*魚腸焗蛋:好吃好吃,真想點碗白飯,嗯~這好像不是我家的菜!我想吃很久了,但有胖吉不愛內臟(何況是淺水魚的).*羅漢齋巻:下次來必點腐皮輕薄,填入大量的蔬菜,感覺很上品。不似之前吃過的都有個油耗味。今天居然吃到六道菜,好好人,新年快
米其林有介紹,當然不能錯過!
今天的跨年大餐就選離家近的容記小菜王。

今日菜單
天下第一雞

容記第一咀

豆腐魚雲湯

*天下第一雞:
*豆腐魚雲湯:

謝謝,你們真是好好人啊!
他們點了:
*魚腸焗蛋:
*羅漢齋巻:下次來必點
今天居然吃到六道菜,好好人,新年快樂~

總體花了217HK(無茶水費)。

缺點就是有個不算客氣的酒促小姐會來倒酒,很煩!
2010-12-31
除夕
天下第一雞
容記第一咀
豆腐魚雲湯
排隊前好驚要等好耐, 點知搭檯就五分鐘左右就可入座。 入座後才知晚上九時後食滿$200送多碟小菜, 唔怪得咁快就到我地。 咁我地坐咗二十分鐘左右, 就有一對新來的男仕坐在我地對面, 他們知道晚上九時後的優惠便問老侍應可唔可以當佢地九點入座(當時八時五十五分左右), 老侍應反應好大咁答:「咁係唔得啦」, 男A再講:「咁我地行個圈再返入嚟坐, 又得唔得?」, 老侍應好大聲答:「咁係得啦......」, 男A再講:「嗱, 你話得嫁, 咁我地行過圈再返入嚟。」跟着男AB動身離開而老侍應就細細聲自言自語咁講:「咁係得啦, 出面大把人等緊位, 你地唔坐, 大把人爭住嚟坐。」沒多久, 就有另一對男仕入座。講番嗰晚d餸, 價錢算經濟, $60多元左右, 排骨煲仔飯唔係好記得喺$12定$18, 總之實惠。燒肉要細碟的, 入口暖暖, 與廣東燒肉不同的味道, 無咁鹹而且肉又軟又滑身好多, 皮脆得來過癮, 有脆紫菜的口感。 我覺得d肉好似有用美極來調味, 不過點燒肉的汁有乳豬醬及疑似哇沙比, 疑似哇沙比一點也不辣及不攻鼻, 奇怪豉椒豬肉根, 炸得太久以致全無根性, 失去了豬肉根的意義真材實料的魚腸焗蛋,

豉椒豬肉根, 炸得太久以致全無根性, 失去了豬肉根的意義

真材實料的魚腸焗蛋, 沒想過會如此足料, 啖啖都充斥着魚腸及魚肝的苦苦潤潤味, 連怕腥的丈夫也吃得興起

飯比排骨更優勝

還有很多食物......我有排都未試完

2010-12-17
  • 脆皮燒肉
  • 魚腸焗蛋
Philippines style Crisp Pork – Real GoodCrisp pork is a very common food in Philippines, you can find it in most fast food shop & food court. It is just like our KFC in Hong Kong.This small shop can do the same taste, the same style as what we eat in Philippines. To make the top skin crisp is not hard and most Chinese restaurant can do a good job… but not many restaurant can add favour to the meat… real juicy & tender.

2010-12-19
  • 脆皮燒肉
2010-12-14 7 瀏覽
昨晚和朋友一同五人去食想了好久也不知這區有什麼好食又可以坐耐少少,最後朋友介紹下,便來到這間店,再睇番openrice的食誶,先知原來呢間野係米之連~我們叫了五個送招牌燒肉-----但幾好味,d皮都幾脆,可能我不太like肥膏,否則就更好味豆苗----好味呀~~~雖然冇咩特別,但煮得好好味炸蝦餅------炸得幾好味,唔會覺得話好多粉,啖啖似咁,夠厚,個人都幾喜歡牛仔骨-------好好味~d肉都幾軟,而且幾香雞蛋焗魚腸-----呢個麻麻地,又冇咩魚腸,同我以前食既相差不少,呢個不值得推介再叫了三個飯另外,我覺得唔好既係,其實呢五個送都唔係話好熱,我個人like好熱的食物服務就唔好要求咁高,不過,咁先有風味有機會,都可以去試下
昨晚和朋友一同五人去食

我們叫了五個送
豆苗----好味呀~~~雖然冇咩特別,但煮得好好味
牛仔骨-------好好味~d肉都幾軟,而且幾香

再叫了三個飯

服務就唔好要求咁高,不過,咁先有風味
有機會,都可以去試下

2010-12-13
剛剛獲得(Michelin)推介食店,我個晚試左...都係一般貨式,同屋邨茶餐廳冇物分別,唯一唔同係價錢比人貴1/3兩個人一坐下來,伙計就hard推銷佢地既"招牌燒肉" 但最後冇叫. 但聽到隔離枱話燒肉皮好硬. order左三個餸:招牌焗魚腸 : 一食落口就知係一早整定再返叮....生炒排骨 : 完全唔掂,得個"酸"字.肉有些鞋.(如果Michelin)當時有食呢個餸:,佢地一定唔會上榜.羅漢齊卷 : 食落ok,但咁普通既餸,好難明白都係佢招牌餸?可能其他餸會好d,但當晚食既餸同招呼feel唔到可以再黎幫襯.

招牌焗魚腸 : 一食落口就知係一早整定再返叮....

2010-12-03
2010-11-09 6 瀏覽
呢間係我地深水埗既飯堂。為了能食到佢既招牌燒肉- 真架,每日限量供應,賣完即止,試過有次八點幾到就已經賣晒。我同老公六點半左右到,唔駛等位有張最後二人枱。梗係要點佢既招牌燒肉,我由數年前第一次食過開始,就發覺其他地方燒肉同佢無得比,呢度真係好好食,我老公都係咁話。跟住叫個金銀蛋波菜同埋老少平安。講下的餸先:招牌燒肉- 肉質美味可口,燒肉皮非常脆口,咬落卜卜聲,唔太咸所以易入口金銀蛋菠菜- 的菜好新鮮,果晚只係好想食菠菜,都OK既老少平安- 呢個菜唔係周圍都食到,皆因係平既家鄉餸黎。屋企人會將豆付、魚肉、蝦米撈埋一齊蒸。呢度既非常大碟,四個人份量黎,所以我地食唔晒,豆付好滑,係我老公嫌唔夠咸,但對於我黎講啱啱好。講真,呢個餸幾平架(HKD48),一班人都好抵食。果晚七點零已經坐滿客,黎等位既要人齊先俾位,有得BOOK位既,好多人都預先訂位。。尤其一班人果的。當然,有時間一定會返黎呢度幫襯。
我同老公六點半左右到,唔駛等位有張最後二人枱。

跟住叫個金銀蛋波菜同埋老少平安。
講下的餸先:
金銀蛋菠菜- 的菜好新鮮,果晚只係好想食菠菜,都OK既
當然,有時間一定會返黎呢度幫襯。
招牌燒肉
金銀蛋菠菜
老少平安
2010-11-05
招牌燒肉
金銀蛋菠菜
老少平安
2010-09-14 45 瀏覽
上星期去了深水埗食正野!聽過個名好耐但係真係未試過!!容記小菜王.1. 脆皮燒肉招牌菜,台台都有叫!賣相極佳!但,當日師傅可能心情有d唔好,味淡,肉鞋,只能說是不錯.....(好味度***)2. 椒鹽鮮魷可能是標榜"低味精"的關係,比起大牌檔的味也是淡,唔夠過癮....=_= (好味度***)3. 蛋焗魚腸大家都爭著吃!要是再多點黑椒會再香點。要讚的是魚腸不會勁有鯹味,上台是熱呼呼的撈飯吃一流.(好味度****)4.椒絲腐乳通菜這個竟然俾最高分!因為個味道調得很好,很惹味之餘菜炒得很爽!!而且有點辣辣的,我一個人夾了很多!!!5.帶子蒸豆腐豆豉醬超正~豆腐是用百福的~很香很滑,我媽也是用這個~(好味度***半)6.羅漢齊卷最後就是這個羅漢齊卷,很正,上碟時有6個但忘了拍照...(汗)其實很想再吃多個,但是當時已經超飽了....同場仲叫左支Asahi! 不過也自㩗了飲品~~ha賣單大概每人百多元.也不太差啦,一大班朋友來最好.^^
上星期去了深水埗食正野!
聽過個名好耐但係真係未試過!!容記小菜王.

1. 脆皮燒肉
招牌菜,台台都有叫!賣相極佳!

2. 椒鹽鮮魷

3. 蛋焗魚腸
大家都爭著吃!要是再多點黑椒會再香點。

4.椒絲腐乳通菜
而且有點辣辣的,我一個人夾了很多!!!

5.帶子蒸豆腐

6.羅漢齊卷
其實很想再吃多個,但是當時已經超飽了....

同場仲叫左支Asahi! 不過也自㩗了飲品~~ha
賣單大概每人百多元.也不太差啦,一大班朋友來最好.^^
脆皮燒肉
蛋焗魚腸
椒絲腐乳通菜
帶子蒸豆腐
羅漢齊卷
是晚為即興飯局第二擊,由於是星期五晚,所以共有十人出席,地點選來位於深水埗,米芝蓮推介的容記小炒王。小店位於滿佈小販檔的福華街內街裡,共有三個鋪位,均為上了鋪的大牌檔格局,圓桌膠椅配上白光燈,鏡面牆身貼滿各式招牌菜名字,就是裝潢欠奉的地道街坊食店模樣。食物方面,這裡賣的正正是地道的港式小炒,但由於經米芝蓮一番炒作,普遍食品的價錢偏高,尤以一眾招牌菜為甚。 不過由於我們人多,所以仍可以多點幾個小菜試試,平均攤分也不會太貴吧。 招牌脆皮燒肉 $118:多人慕名而來也是為了這個招牌脆皮燒肉,上檯時單憑賣相也知用料上乘,五花腩肥肉瘦肉互相隔著,層次分明。入口首先嘗到外皮脆而不硬的鬆化口感,而內裡的燒肉仍帶微暖,肥肉燒成半熔化,夾在嫩滑的瘦肉間仍嘗出肉質的綿軟,而且不會太乾太鹹,質素確是很出眾。 可是小弟一向鍾情已涼及肉質較實在的燒肉,所以這個並不是我的杯中茶。 而且近廿小件便要售 $118,平均每塊近六元,價錢無疑太高了。 容記小炒王 $58:雖然小炒王並沒指明有甚麼材料,但這裡的小炒王確實似 XO 醬炒韮菜花多些吧。 小炒王上檯只見滿滿一碟韮菜,其中夾雜著幾顆蝦米粒及蝦乾

小炒王上檯只見滿滿一碟韮菜,其中夾雜著幾顆蝦米粒及蝦乾,以及小得可憐的紅椒粒及薑蔥蒜蓉等配料。味道算是不錯,但畢竟有點欺場,最為可取只是把蝦米粒及蝦乾略略炸香而多了份香味吧。

容記第一嘴 $68:雖然看不見辣椒,但應是椒鹽墨魚嘴了。墨魚嘴的炸漿略嫌太多,但口感香脆得來仍帶鬆軟,內裡的墨魚嘴帶點韌,有咬口卻不會太硬,而且椒鹽味道香濃惹味,實是佐酒佳品,值得推介。

雞蛋焗魚腸 $48:魚腸以鐵煲上檯,表面焗成微焦,與蔥花構成紅黃綠相襯,賣相吸引。弄開表層,魚腸份量算是足夠,沒有腥味且帶著陣陣蛋香,美中不足的是焗得不夠香口,沒有一吃再吃的衝動哩。

豉汁蒸大鱔 $176:大鱔肥美肉厚,用上重味豉汁蒸也不會蓋上食材原有鮮味。但份量雖然十足,大家在落單前卻沒有問清價錢,原來大牌檔吃的蒸鱔居然可賣到近二百元,難度是鑲了金嗎??
有幸我們沒有另點海鮮,否則未必夠現金結帳吧!

薑蔥魚腩煲 $58:魚腩肉質不算嫩滑,但薑蔥蒜頭等配料卻令魚腩煲生色不少,味道比想像中還好。我們吃罷魚腩,剩下的蔥段也成了伴飯佳品。

沙律斑塊 $68:單憑名字,想是像粟米斑塊般,先炸好斑塊然後以沙律醬煮成的汁料回鑊。可惜上檯時只見炸得硬巴巴的斑塊,伴隨的是店員手上的沙律醬一小碟。
如在這裡點茄汁豬扒要小心了,有機會是把豬扒烚熟,另上一碟茄汁便是呢!

蜆芥肉眼根 $58:吃不出任何蜆芥味道,看上去只是醬爆形式,但入口惹味香濃,而且肉眼根爽嫩有咬口,整體也是整晚較出色的一道菜。

秘製陳醋骨 $68:排骨肉不算多,但尚算嫩滑,味道則如坊間的糖醋排骨般,不太酸而略帶清甜,不算突出也不差吧。
上湯肉碎蛋黃浸勝瓜 $68:只是一段肉碎浸勝瓜,添了些現成預購的鹹蛋黃,味道一段卻索價 $68,無疑食水太深吧!

菜乾蠔豉粥 $18:我們沒有點炒粉麵飯,有聞這裡的蠔豉粥不錯,便點了共七碗。以 $18 的價錢來說算是大碗,而且菜乾及蠔豉的份量也算充足,加上粥底綿軟得來味道亦夠香濃,不錯罷。

縱然招牌菜的脆皮燒肉確是出眾,但其他食物的味道只是好壞參半,作為米芝蓮推介卻有名過於實。加上價錢偏高,而且「唔休做」的「街坊式」服務態度也未必每個客人能接受,相信不作適當變革,很快便由揚名國際變回街坊小炒哩。

招牌脆皮燒肉 $118
星期五晚上近八時仍有空位
  • 容記第一嘴
  • 菜乾蠔豉粥
2010-09-08 7 瀏覽
打波前.....一行6個人黎搵食叫左6個小菜豆豉X魚油麥菜......正常水準......無咩特別脆皮燒肉......超正......塊皮真係好脆.....d腩肉又唔太肥.....最正d個.....不過都幾貴下.....成118蚊煎肉餅......好香口......送飯一流小抄王.......炸左既蝦米黎抄.....正......羅漢齋卷.......唔錯.......清清地......可能我地叫既都係熱氣野椒鹽魚下巴....個人介紹話係新野喎........我就幾鍾意食啦.......因為炸得好脆......同埋我都幾鍾意食多骨既魚.....可以lun下.....但朋友就話太過熱氣啦最後加多6罐汽水6個飯......595蚊
打波前.....一行6個人黎搵食
叫左6個小菜

豆豉X魚油麥菜......正常水準......無咩特別
煎肉餅......好香口......送飯一流
小抄王.......炸左既蝦米黎抄.....正......

最後加多6罐汽水6個飯......595蚊
2010-09-07