2011-12-09 28 瀏覽
因為出開黎SSP買野, 呢度D小菜出名, 而且又係米之連推介, 當然要搵機會周bf黎試下! 7:10pm入到去以為冇位, 原來佢地有3個鋪位, 仲有2人枱, 不過環境就幾迫, 有d似大排檔feel, 係有冷氣既大排檔!2個人叫左3個菜加兩碗白飯, 居然食晒第一道係我至愛既生炒骨$58, 以為好有特式, 點知都係一般貨式! d皮唔夠脆,冇想像中咁好食! "太x燒味"仲好食過佢,又細碟!第二道係我BF至愛既黑椒牛仔骨$78, 味道一流!d肉好"林", 一d都唔咸! 係食過咁多黑椒骨中數一數二既一間!!不過細碟左d 第三道係四季豆炒肉碎 $58, d豆好爽, 撈飯好食, 不過多油左d! 兩個人食左$220, 唔算平, 不過勝在係米之連推介, 下次會同d fd再黎試其他菜式!!

2個人叫左3個菜加兩碗白飯, 居然食晒

2011-12-04
又不是要下下出入酒店才是享受生活,有時同屋企人蒲腦場後,都可以在深水埗找到街坊風味的平民滋味,如容記的「揚名國際燒肉」就真的平靚正。傳統大牌檔焗魚腸是炸的,分別是蛋漿面較平,不會焗到漲起,即叫即製,炸起來面層香口熱辣,蛋餡濕潤又有魚腸甘香,雖然略油但好此道者也要一試。

2011-09-04 8 瀏覽
好友 C 小姐連番推介深水埗的「容記」,說此處的小炒非常正;是日專誠到此一趟,品嚐這間 C 小姐兼「米芝蓮」推介的食肆。到達門口已是人頭湧湧,等位也。人齊先可入坐,有性格,我鍾意!「揚名國際燒肉」非常招積的菜名。每枱食客皆見一碟,本能反應告知:在下這枱也要來一碟。招積並無道理,這個是燒得非常好,絕對是必吃!燒肉上桌熱辣辣,肉是五層肉,肥瘦相間,充滿肉汁;皮非常之脆,卜卜聲,十個掂 !!! 隨燒肉附上 wasabi 汁及甜燒汁,倒是可以不理,完全不用點任何醬汁,原汁原味已非常夠味。店員透露,他們每天只挑靚的五花腩肉,毎天燒一百多斤,天天燒天天售清!「小炒王」上枱見到的是滿滿一碟炒韮菜,沒有甚麼材料,只有蝦干、 XO 醬,就是這樣。味道也不錯,但叫它做「小炒王」就未免單調了點。「招牌齋菜卷」叫得做「招牌」,自然有些期待。來到時是六開十二件的腐皮卷,單看外型已經非常巨型。餡料是木耳及芋頭絲等,敝病是有點過膩,配上蠔油芡汁,吃兩、三件已經十分飽肚。「油鹽水煮蜆」這個是伙記的推薦,全晚第二好吃!蜆肉甜美豐腴,湯汁鮮甜,湯內裡的粉絲索盡鮮味,比蜆肉更搶手!「容記」實在有非常多的小菜選擇,名字外貌俱
「揚名國際燒肉」

「小炒王」

「招牌齋菜卷」

「油鹽水煮蜆」

「容記」實在有非常多的小菜選擇,名字外貌俱吸引,例如「容記第一咀」 (椒鹽墨魚咀)、「天下第一雞」、「椒鹽魚鮫」等。這裡價錢大眾化,不用加一,下次再來一於要試其他菜式再啤一啤!整頓小炒風味,埋單 $262。
2011-09-04
  • 油鹽水煮蜆
  • 揚名國際燒肉
2011-09-02 5 瀏覽
上次訂了晚上7:30,但到八點後才有枱。今次訂了6:30就有位了,上次想吃燒肉和焗魚腸蒸蛋,都因為晚了都沒有了,十分掃興。今次我們叫了一個套餐,這兩都食齊了,所以想吃燒肉和焗魚腸蒸蛋,就必須早點來了。坐下不久已經全部坐滿。我們選了一個套餐,九餸一湯,焗魚腸蒸蛋是雙份,湯兩大碗,雞一隻,其他例半。期待已久的燒肉,或許有點期望,雖然皮鬆化,但沒有驚喜,但都是好吃的。焗魚腸蒸蛋是自己特別喜愛的,因為小時母親常弄給我們吃,知道花很多時間清潔,所以不常吃。現在年紀漸長,這味餸更是少吃,今次一來就是兩份,熱辣辣的,十分吸引。現在食肆喜歡用焗的方法,但個人還是喜歡單蒸,這可能就是被童年回憶所影響。除了這因素外,今次覺得好味的是其蛋與魚腸的份量配合得好,這樣一口咬下去,蛋與魚腸的混合,吃到魚腸的甘味,十分滿足。這個小炒王也是自己所期待的,但見沒有太大的吸引,內容也不見特別,心想為何每一間食肆都說自己有這「小炒王」,在這裏更是馳名,為何沒有給我驚喜或特別的感覺呢?可能我有問題吧!其他不詳述了,我想大家看外表就領略其味道,希望看官也受其吸引吧。
期望太高,但仍好吃!
正!正!正!
不能領略其優點

正常的湯。
太飽太滯
正!咸了一點!
2011-08-28
正!正!正!
期望太高,但仍好吃!
正!咸了一點!
正常的湯。
2011-09-01 9 瀏覽
又來到深水埗這個平民美食天堂, 這裡實在有太多小妹喜歡的食肆, 真不知如何選擇, 最後小妹選了這裡, 吃了一餐豪的! 今次一行三人, 店方在同一條街有三間鋪, 但在一個平日晚上都要等位, 人氣果然厲害!! 是否因車軚人的效應就不得而知喇, 反正小妹覺得車軚人的推介/星級也不過是個reference吧, 始終都認為食客和食肆是講食緣的. 不過話說回頭, 每間餐廳都有拿手小菜, 一定要先嘗那些小菜才可下定奪的就例如, 容記的招牌菜是:::燒煵仔::: 中菜的精神在於分享, 所以明知例牌都有一大碟還是要order, 要分享~ 其實小妹並非燒煵仔的忠心粉絲, 吃這個通常只會因為是店方的招牌... 依小妹的個人看法, 好吃的燒煵仔少不了有一塊厚而脆的皮, 是那種放涼了還是脆的才算上等.. 所以皮來說, 容記的燒煵仔是上等, 上枱一個小時後仍然是脆的! 而肉方面則應是alternative的肥和瘦肉, 大概是半肥瘦就最理想... 這裡的出品令小妹吃起來很有罪惡感! 因為要肥瘦肉一起吃才滋味, 但這就等於親手養大自己的肚腩呀! 總括來說這裡的燒煵是名不虛傳的另一小妹心目中的例牌就是::::蒜香骨::

一碟10舊大大舊!
仲要好香口
另一小妹心目中的例牌就是::::蒜香骨::::, 是因著小妹愛吃香口東西的本質而叫的, 也是店方的推介之一. 又是一個大堆頭製作, 一碟骨大約有10舊, 每件都強壯大份, 要不是有三個人都不知如何幹掉它! 骨炸得香口, 也是啖啖肉. 不過小妹就嫌有點雪藏味沒有處理好, 相信這是很多地方做這種骨的問題, 如果店方多下點功夫就可以differentiate自己了
肉餅很有家庭feel
兩碟都是全肉, 想來一點"健康"之選, 左揀右揀後要了::::豆腐鹹蛋肉餅::::, 相信肉餅是港人的例牌家庭小菜! 小妹家以前經常整肉餅, 吃得往後10年都怕怕, 是近1-2年才開始再次接觸和接受這種家常便餸! 以百福豆腐墊底, 上面放著一大塊肉餅, 最後以鹹蛋黃碎作結. 份量多但賣相不及民聲的誇張, 肉質上也比較近似我們在家吃到的肥瘦肉1:2至1:3... 友人和豬都對這碟肉餅讚口不絕, 不過小妹就最喜歡豆腐! 不過對店方用百福豆腐確實有點失望, 如果用街市買的濕豆腐就更有誠意!
豆肉比例::: 1:1!!
作為小菜王, 其小炒應該火喉到位. 我仨要了一客::::乾煸四季豆::::來試試這裡的火喉, 也是全晚唯一一碟青綠的小菜! 伴豆炒的又是豬肉粒! 四季豆切成一小粒, 方便進食之餘也比入味, 看起來也很大堆頭, 但其實可以省回不多材料, 店方果然聰明..豆用了黑椒炒, 吃起來更香口惹味, 而也炒得算乾身, 不致於滿口油

三人行卻吃四碟小菜, 而每碟都有豬肉, 自稱為"豚吃王"也當之無愧吧!?
2011-08-25
一碟10舊大大舊!
肉餅很有家庭feel
2011-08-22 24 瀏覽
夏天係街等人真係好熱,仲要係等遲到成個鐘既人,更熱!友人黎到之後我零意見的就被他帶來了此地.七時正入座,分到一張單邊二人枱,好彩的因為15分鐘後已座無虛席,還要撘枱了!環境不錯,没有像大部份的炒小菜地鋪一樣,地下超乾淨的,不油不黑卒卒,伙記快速回應!酒水方面也跟大部份的炒小菜店有別,除了可點紅酒,啤酒更有艾丁格(Erdinger)、朝日(Asahi).二人點了:半份燒肉綠色的是芥末,另一邊是乳豬醬,都是用水稀了的燒肉上到枱是微熱的,感覺比一般冷冰冰的好食,最重要皮還是脆的,不會一口油.黑椒牛仔骨我覺得幾韌,因為我多次都要烏低頭扯一輪才吃到肉蒜蓉開邊蒸中蝦蝦是新鮮,不會有梅梅的感覺,蒜蓉也恰到好處,只是落油重手咗少少!其實由第一口燒肉已發覺,燒肉没有平時咁咸,唔洗一路食一路飲水.黑椒牛仔骨又不會黑椒到好辣咁枱頭一看,原來第一次真心咁覺得佢有講到做到的有營,因為我是食到一半才睇到個牌的!都會再去既,因為好多都未試晒佢貼滿一牆都係既菜,建意多幾個人去會好叫餸的!全晚埋單HKD280.00

二人點了:

半份燒肉
綠色的是芥末,另一邊是乳豬醬,都是用水稀了的

黑椒牛仔骨
我覺得幾韌,因為我多次都要烏低頭扯一輪才吃到肉

蒜蓉開邊蒸中蝦

枱頭一看,原來

全晚埋單HKD280.00
2011-08-19
  • 脆皮燒肉
2011-07-27 3 瀏覽
被朋友邀請食晚飯"容記小菜王"推介"燒腩仔"外層皮脆,內層脂肪同肉配合得幾好,口感一流。"齋卷"適合D食肉獸,常食齊人士不適。"墨魚一咀"感覺好似炸粉+椒鹽食到一半先記得影相=,=提一提:門口個煙桶好大!!
被朋友邀請食晚飯"容記小菜王"
推介"燒腩仔"外層皮脆,內層脂肪同肉配合得幾好,口感一流。

"齋卷"適合D食肉獸,常食齊人士不適。
"墨魚一咀"感覺好似炸粉+椒鹽

食到一半先記得影相=,=
提一提:門口個煙桶好大!!
2011-07-24
  • 燒腩仔
2011-07-14 2 瀏覽
比正常晚飯時間到達, 當然不用排隊, 很快便點了簡單幾道菜:不夠椒鹽, 結果不夠香口及應有的濃味, 魷魚質地及份量剛剛好蝦仁不算多, 蛋不是很滑, 此碟菜勝在份量夠多, 味道只屬一般甜酸味道適中, 可惜豬肉太肥, 而且不夠脆口, 有改進空間食物雖然一般, 但服務竟然意外的很好, 來這類食店真沒對服務存有任何期望, 誰不知各店員包括侍應及啤酒女郎都非常有禮, 說話不粗魯, 對我們點菜都加細心意見, 很難得!!
椒鹽鮮魷
蝦仁炒蛋
生排骨
甜酸味道適中, 可惜豬肉太肥, 而且不夠脆口, 有改進空間

2011-07-11
2011-05-30 5 瀏覽
跟朋友交收一些東西,順便食埋晚飯。由於對方也是愛四周圍吃,那今次開餐的地方,就由她決定,總之平貴遠近我都一於奉陪。結果,她竟選了容記小菜王,真係估佢唔到。深水埗都有好幾間大牌檔,隨口數數都有增輝、小菜王、強記、愛文生等等,但唯獨是呢間得到米芝蓮的推介,所以經常都是坐無虛席。這晚可能是星期三跑馬日,再加上我們早來到,才勉強找到位置。若然遲來半步,已經需要另覓開餐地點。是晚吃什麼,就交由朋友負責,反正她也來慣來熟,點菜實在難唔到佢,我只要求吃一味菠蘿生炒骨就可以。看她三兩下手勢已經選好菜色,果然有料到。先來一客燒肉,皮的確脆得卜卜發聲,卻不會硬,肉就是肥瘦相隔,吃起來甘香有層次感,調味亦很對辦,總算不錯,難怪每檯都見到有一碟燒肉。如果喜歡飲啤酒的話,這味更加合適。另點了椒盬鮮魷,在大牌檔吃這些香口的東西,相信也不會太差。粉漿上得薄薄的,吃起來脆口,也不會太乾,只嫌鮮魷未夠爽口。如果魷魚本身可以再彈牙一點,就會更理想。輪到我的生炒骨,外層並不脆口,還好肉質仍是鬆化,有骨落地。至於靈魂的甜酸醬汁,似乎有點失準,雖不是厚厚杰杰,但甜酸有點失衡,並不是我喜歡的貨色。最後也要來個菜,阿哥推介我們吃齋

最後也要來個菜,阿哥推介我們吃齋卷,即管一試。上桌時,仍然保持熱燙,腐皮還是脆口,而且裡頭的餡料包得很實,是有點功架。餡料有什菜、木耳、冬菇、紅蘿蔔絲等,頗為豐富,而且不會粗皮大葉咁,又入味,果然沒介紹錯。

朋友不能齋食餸,也叫碗粥兩份食。菜乾蠔豉粥,粥底幾綿滑,亦滿有菜乾的香氣,反之就缺乏了蠔豉的香味,所以我只會說是合格的水平,未到很高分。

四個餸,對兩個細食既人來講是多了一點,結果肯定是吃不完要打包。
2011-05-29 2 瀏覽
我們一行4人點了小炒王 - 還可以,蝦干很細,炸得太干焗魚腸 - 上菜時服務員提醒小心煲很熱,馬上試一口,發現只是表面有點熱,裡面是暖的,很明顯是預先蒸熟,有order時才放入焗爐焗一焗便拿給客人椒鹽墨魚咀 - 這個還可以,但沒有驚喜蒜香骨 - 這個是比較滿意的,肉很淋和入味金銀蛋莧菜 - 這個也不錯,菜很新鮮整體很普通,在店內貼了"少油 少糖 沒味精"但我完後感到從來沒有的口渴不會再去了
我們一行4人點了
小炒王 - 還可以,蝦干很細,炸得太干
椒鹽墨魚咀 - 這個還可以,但沒有驚喜
蒜香骨 - 這個是比較滿意的,肉很淋和入味
金銀蛋莧菜 - 這個也不錯,菜很新鮮

整體很普通,在店內貼了"少油 少糖 沒味精"

但我完後感到從來沒有的口渴

不會再去了
2011-05-28
主人與奴隸獸約了朋友吃晚飯,經商量後決定光顧就近的容記小菜王。可能時間尚早,很容易就找到位子。招牌腐皮卷:既然寫明是『招牌』,當然要點喇!味道可算是OK,但腐皮無豆味又『煙韌』,餡料只記得有大量芋頭條,所以吃了兩件,肚子也飽了五成。菲式蒜香骨:一上枱就聞到香氣撲鼻,但食落又是另一回事了。排骨不夠入味,肉質太硬,不夠鬆軟,而且有部份近骨的豬肉還未熟透,令人食慾大減。椒絲腐乳茄子:完全沒有腐乳的味道,勝在茄子尚算新鮮,還可以入口。總體來說,此食店還需要付出多些努力及誠意才可以稱為『小菜王』吧!

招牌腐皮卷
菲式蒜香骨
椒絲腐乳茄子
2011-05-22 13 瀏覽
友人連番推薦容記, 終於有幸到此一遊, 卻換來失望連場。客家菜館的setting, 菜式火喉不足獻汁卻太多, 用料又不夠新鮮, 當中出名的燒腩仔最令人失望, $110的單價卻換來一碟暖笠笠的肥燒肉。另一印象深刻的是炒豬肉眼 (pork rib eye), 好奇下一試豬肉居然有怪味, 分不清是該部位的味道還是用料不新鮮所致。在深水埗區容記不見得便宜, 奇怪人龍特長, 又不設訂座。質素欠佳至此, 真係一次就夠。
燒腩仔最令人失望, $110的單價卻換來一碟暖笠笠的肥燒肉
炒豬肉眼 (pork rib eye), 豬肉居然有怪味, 分不清是該部位的味道還是用料不新鮮所致
2011-05-21
2011-05-08 5 瀏覽
6點去到唔駛等但入到去要坐廁所附近都冇咩所謂我同女朋友2個人叫左3樣野,一個白飯,1個粥*燒腩仔 - 真係大不如前,之前2次來真係好好食入口即溶 今次食得d皮脆,但係果d肉係超"鞋"*蒜香骨 -堅唔好試,同普通炸骨冇分別,d蒜完全唔入味*魚香茄子煲 - 上次來食d茄子好林,魚香又好香 今次食d茄子差d law,但魚香都做得同上次差唔多 可以一試仲有個粥 都真係可以試下 d蠔豉味真係完全可以係粥到搵到出來 但服務真係麻麻我已經要求唔高當我叫多一支汽水時 有2個待應同時應我最後佢地拎左2支來仲要串我,要一支,唔好叫2次呀ma3我就還駁佢我舉高支汽水你2個都應咋你地冇溝通咋啵見我還拖即時死狗,跟著怒罵拎汽水俾我果個待應唉.....真係扣哂分啦
6點去到唔駛等
但入到去要坐廁所附近
都冇咩所謂
我同女朋友2個人
叫左3樣野,一個白飯,1個粥
*燒腩仔

- 真係大不如前,之前2次來真係好好食入口即溶
今次食得d皮脆,但係果d肉係超"鞋"

*蒜香骨

-堅唔好試,同普通炸骨冇分別,d蒜完全唔入味

*魚香茄子煲

- 上次來食d茄子好林,魚香又好香
今次食d茄子差d law,但魚香都做得同上次差唔多
可以一試

我就還駁佢我舉高支汽水
你2個都應咋
你地冇溝通咋啵
見我還拖
即時死狗,跟著怒罵拎汽水俾我果個待應
唉.....真係扣哂分啦
2011-05-07
  • 魚香茄子煲
2011-05-05 12 瀏覽
6:30 lai 到都要等位,入面的枱已經滿了,估唔到真係咁旺場吖 係味真係咁好食?? 但伙計服務真的一般,但上菜尚算快。葱花炒滑蛋 - 好好味,蛋炒得滑,有蛋汁,送飯一流 咸魚茸煎肉餅 - 尚算香口可以,一碟有成8塊都幾多 生炒骨 - 無甚特別,唔夠熱 & 普通而矣欖角肉碎 - 呢個非常惹味,不太油膩,值得試 付乳扒茄子 - 賣相okay,茄子都唔錯,但Why無付乳味嘅?菠菜蚊魚付 - 都係無甚特別,味道普通而矣,菠菜仲有小小un總括嚟講,評分合格,味道okay。 但唔夠獲氣吖 我覺得深水埗另外兩間同類食肆 "小X王" 同 "萬X" 會出色d

係味真係咁好食?? 但伙計服務真的一般,但上菜尚算快。

葱花炒滑蛋 - 好好味,蛋炒得滑,有蛋汁,送飯一流
葱花炒滑蛋
咸魚茸煎肉餅 - 尚算香口可以,一碟有成8塊都幾多
咸魚茸煎肉餅
生炒骨 - 無甚特別,唔夠熱 & 普通而矣
生炒骨
欖角肉碎 - 呢個非常惹味,不太油膩,值得試

欖角肉碎 & 付乳扒茄子
菠菜蚊魚付
總括嚟講,評分合格,味道okay。 但唔夠獲氣吖
2011-04-28
葱花炒滑蛋
欖角肉碎 & 付乳扒茄子
2011-04-15 4 瀏覽
七個大朋友,來了這深水步經營了許多年的名店,記得早在10年前,我也來了一次, 果時對食物印象一般也難怪, 少時未食過太多東西及比較過, 只對價錢裝修敏感故評價只是一般但今次闊別多年一再試, 利了舌頭果然食到了好野眼鏡阿叔一埋來, 唔等我地叫就推薦"食咩啦,呢個好呀!就要多個咩啦!......."也好, 也正阿叔介紹的肯定係最熱門菜色先來天下第一雞, ok!天下第一雞夠肥, 有肉地, 大碟! 不會乾啃著骨頭醬油又好之後個燒腩仔肉確係好!($1xx)完全除去豬肉燥味, 個皮有種與別不同的脆跟出面的完全不同再來一客黑椒薯仔牛肉粒$68, 值得一叫的牛肉粒好軟好滑, 黑椒汁夠味薯仔用小薯仔球都好...送飯一流之後的炒蜆都合格,比得起大排檔水平重點是黑椒汁做得不錯反而是通菜一般般, 不叫也罷今次一食, 食物水平絕對ok, 但環境局促,外面又大把人等抵食就一般, 反正你付了這樣多錢就有番這個水平令人坐不得耐, 如想叫水, 去酒樓更好!
七個大朋友,來了這深水步經營了許多年的名店,
記得早在10年前,我也來了一次, 果時對食物印象一般
也難怪, 少時未食過太多東西及比較過, 只對價錢裝修敏感
故評價只是一般

但今次闊別多年一再試, 利了舌頭果然食到了好野
眼鏡阿叔一埋來, 唔等我地叫就推薦
"食咩啦,呢個好呀!就要多個咩啦!......."
也好, 也正阿叔介紹的肯定係最熱門菜色

先來天下第一雞, ok!
天下第一雞夠肥, 有肉地, 大碟! 不會乾啃著骨頭
醬油又好

之後個燒腩仔肉確係好!($1xx)
完全除去豬肉燥味, 個皮有種與別不同的脆
跟出面的完全不同

再來一客黑椒薯仔牛肉粒$68, 值得一叫的
牛肉粒好軟好滑, 黑椒汁夠味
薯仔用小薯仔球都好...送飯一流

之後的炒蜆都合格,比得起大排檔水平
重點是黑椒汁做得不錯

反而是通菜一般般, 不叫也罷

今次一食, 食物水平絕對ok, 但環境局促,外面又大把人等
抵食就一般, 反正你付了這樣多錢就有番這個水平
令人坐不得耐, 如想叫水, 去酒樓更好!