2025-07-18
隱世食府「家嫂」隱世工廠區既柴灣家嫂,一反舊式工業大廈裝修,餐廳空間開揚,桌距寬鬆,無左鬧市食肆既壓迫感。簡約裝修搭配暖黃燈光令人有舒適感,同過往既「工廠飯堂」感覺不一樣。店家提供任食火鍋及單點套餐兩種選擇,隨餐附贈每日例湯及無限靚仔白飯。例湯絕非敷衍之作,老火冬瓜薏米煲豬骨不是味精湯,火候十足,套餐抵食及有飽足感。魚生海膽飯食:$68蚊有魚生海膽飯食,真係一個字抵。醋飯基底鋪滿三文魚、希靈魚、八爪魚刺身,頂部海膽,色質靚,絕無腥苦味,份量還不少,令人驚喜。隨餐送醃蘿蔔與蜜瓜粒,可以解膩。乾炒海鮮手打烏冬:鑊氣十足既日式烏冬,烏冬口感十足。蝦仁、帶子、魚柳等等海鮮份量大方,味道有層次。家嫂陳醋小籠包(招牌必點):每隻小籠包頂都插住迷你陳醋針筒,食客可自行注射醋汁。皮薄餡靚,湯汁多不在話下,最正係陳醋經注射後,味道同豬肉餡好夾,比傳統薑絲蘸醋既食法更顯特別。松露蝦多士 (精緻小食):一口尺寸容易入口,多士炸得金黃酥脆,但不油膩,蝦膠彈牙,重點係勁多松露醬,每口都有濃郁菌香。建議上台即食。蜜汁雞翼:看似普通的家常菜,但有驚喜。雞翼外皮烤至蜜糖色,咬開肉汁溢出,秘製醬汁甜甜地,尾帶少少檸檬香
魚生海膽飯食:
乾炒海鮮手打烏冬:
家嫂陳醋小籠包(招牌必點):
松露蝦多士 (精緻小食):
蜜汁雞翼:
看似普通的家常菜,但有驚喜。雞翼外皮烤至蜜糖色,咬開肉汁溢出,秘製醬汁甜甜地,尾帶少少檸檬香。
總結街坊價錢,高質既物品,而且家嫂堅持大份量與創意並重,十分難得。特別欣賞將傳統菜式注入玩味元素(陳醋針筒),每道菜都顯出出廚師團隊用心。午市人均消費不過百元,絕對係抵食。