2025-05-19
柴灣火鍋放題,今次試咗呢間位於東貿廣場6樓嘅餐廳,午市火鍋放題每位$318加一,包一刺身船,火鍋,熱食。任食時間12點?到3點半最後落單。價錢唔算貴,午市應該平過晚市,晚市要$438加一?。地點方面,柴灣站C出口行過去唔止3分鐘,加上中午真係又熱又曬,位置唔算方便。.叫咗一堆熱食嘢試,有蒜蓉蒸元貝、辣酒煮花螺、招牌炒蜆等等,款式夠多,無乜驚喜,花螺啲辣酒味唔夠入,炒蜆亦略嫌唔夠鑊氣。小食如松露蝦多士、椒鹽白飯魚等都係即叫即炸,香口唔油膩。涼拌魚皮合格。紅糖磁粑甜品,幾得意但略嫌太甜。.雞煲方面完全唔得,雞件少又細又碎,但夠入味,有啲失望。佢問我想唔想REFILL,我都唔想再食,因為太碎,想搵舊雞批位都無。好失望。同openrice有篇食評講法一致。.另外要提一提,職員真係好忙,全場得幾位走唔切,我哋想叫肉/牛肉,我哋以為個餐得一碟牛,因為手機落單不停叫我升級個套餐,原來食肉係好奇怪係要人手落單,咁你唔好係個app寫有牛肉,app無任何提示,結果係自己唔知流程,無加牛肉,職員亦無主動講。成餐飯大打折扣。.飲品試左幾隻:鴨屎香檸茶、鮮榨芒菠蘿汁、鹹檸七梳打,生果味夠味但偏甜。刺身船有好多種
飲品試左幾隻:鴨屎香檸茶、鮮榨芒菠蘿汁、鹹檸七梳打,生果味夠味但偏甜。刺身船有好多種,三文魚、八爪魚,海膽同帶子,新鮮度夠,刺身船打卡影相用。
湯底方面簡左芫茜皮蛋湯,但無乜突出味道,屬基本發揮。火鍋料如蝦丸、墨魚丸、腐皮卷、鴨血、枝竹等選擇多,但都係坊間常見。叫咗淮山竟然有臭味,完全唔敢再食第二舊。蝦太好似係泰式?又係煮完酸臭味。
呢間放題材料款式多但質素一般,適合打卡或三五知己傾偈一餐,因為可以食4個鍾,就唔好對味道有太大期望。午市放題價錢算抵,但地點唔方便,要特登過去就要諗清楚。成個場既人都叫緊午市餐,午餐個量真係好大碟,全場得我地食放題,但食放題可以試曬午市所有食物。