2024-05-28 52 瀏覽
鐵板燒就食得多望住個海景食都係第一次🥹🧡今次揀咗「Lunch Special Menu 」四百幾蚊就食到鐵板燒 性價比極高✨•前菜蕃茄 螢光魷魚螢光魷魚口感爽脆•季節刺身 (2款)鯖魚 白松露鯛魚兩款刺身都好新鮮同厚切肉質鮮嫩肥美•壽司 (2款)深海池魚壽司 金目鯛壽司肉質緊實新鮮 •沙巴虎蝦虎蝦兩邊都煎香晒 蝦肉爽彈再配埋用蝦膏製成嘅醬汁一齊食令人齒頰留香👅•香煎鵝肝伴藍莓醬鵝肝入口即溶配上香脆多士最後仲可以食埋粒黑豆解膩•厚燒美國牛柳揀咗五成熟 唔會過老牛味濃郁 肉質細嫩連埋炸蒜一齊食 正!•鐵板炒飯配海帶麵豉湯滿滿櫻花蝦 口感豐富炒飯粒粒分明 好有鑊氣 •炒什菜蔬菜口感爽脆再配埋側邊嘅特製醬料非常惹味•師傅仲俾咗幾款自家製漬物解膩十分細心侍應亦會留意食客需要 幫忙添茶服務態度好好👍🏻
鐵板燒就食得多
望住個海景食都係第一次🥹🧡
今次揀咗「Lunch Special Menu 」
四百幾蚊就食到鐵板燒 性價比極高✨

蕃茄 螢光魷魚
螢光魷魚口感爽脆

季節刺身 (2款)
鯖魚 白松露鯛魚

最後仲可以食埋粒黑豆解膩

厚燒美國牛柳
揀咗五成熟 唔會過老
牛味濃郁 肉質細嫩
連埋炸蒜一齊食 正!

鐵板炒飯配海帶麵豉湯

侍應亦會留意食客需要 幫忙添茶
服務態度好好👍🏻
  • 鵝肝多士
2024-05-27 55 瀏覽
餐廳位置非常之近天后地鐵站(大概3分鐘的路程)非常之方便😙餐廳位於24/F,環境極之清靜舒服乾淨對住個180度的維港景食鐵板燒簡直高級享受......超級正😄眼見廚師在我們食之前才在養缸拎隻龍蝦出來所以食材絕對新鮮****澳洲龍蝦+三文魚籽北海道帆立貝+西班牙黑毛豬***龍蝦肉好彈牙爽口。。。超好食~~~北海道帆立具好清甜嫩滑西班牙黑毛豬肉質同樣好嫩滑前菜***日本溫室蕃茄配本茹水雲菜******螢光魷魚******汁煮黑梅貝***朋友order左美國牛柳煎得好香好好食***大池魚壽司+鰈魚壽司***食材新鮮super fatty~~~***白松露櫻花鯛魚sashimi******季節濃魚湯***滿有濃濃魚湯的甜味同鮮魚味推介~~~~~***Fried rice******黑豆抺茶奶凍***濃郁的抺茶香甜度剛剛好超級推介個set做緊優惠只需要$800有呢個質素同埋呢個景真是超級抵食
餐廳位置非常之近天后地鐵站(大概3分鐘的路程)
非常之方便😙

餐廳位於24/F,環境極之清靜舒服乾淨
對住個180度的維港景食鐵板燒
簡直高級享受......超級正😄
眼見廚師在我們食之前才在養缸拎隻龍蝦出來
所以食材絕對新鮮

****澳洲龍蝦+三文魚籽北海道帆立貝+西班牙黑毛豬***
龍蝦肉好彈牙爽口。。。超好食~~~
北海道帆立具好清甜嫩滑
朋友order左美國牛柳
煎得好香好好食
***大池魚壽司+鰈魚壽司***
食材新鮮
super fatty~~~

***白松露櫻花鯛魚sashimi***
有呢個質素同埋呢個景
真是超級抵食
2024-05-21
  • 季節濃魚湯,
  • 大池魚壽司+鰈魚壽司,
  • 澳洲龍蝦
2024-05-17 46 瀏覽
突然想食鐵板燒,上網搵一搵見到依間嘅評價好似好高咁,就入嚟食吓。佢好似做緊個優惠,原本過千蚊嘅鐵板燒依家淨係$800就得,幾抵食。一嚟嘅前菜有食嘅順序,首先入食咗個蕃茄水雲、然後就食個螢光魷魚,最後先至食黑梅貝水雲酸酸地,幾開胃,除咗水雲之外入邊仲有啲菇👍螢光魷魚食落個口感幾天然,唔會覺得膠膠地,唔知大家明唔明咩係膠膠地嘅魷魚😂😂 佢完全冇呢個問題,所以幾眼前一亮。黑梅貝已經醃到入味,軟軟糯糯咁 白松露鯛魚刺身,我一開頭唔記得咗嗰啲係白松露,以為係鹽。但一入口就已經感覺到好強烈嘅松露香味,兩者配搭得好正,原來鯛魚刺身都有依種食法。壽司嚟講要先食過池魚魚腩,再食個碟魚。因為碟魚佢用火燒香左,令到啲油脂滲咗出嚟,而且分布更加平均,真係食落口唔捨得吞落肚。鐵板燒方面,佢嘅龍蝦用咗龍蝦膏去炒,好香,我覺得龍蝦配埋佢下面嘅組一齊食又另外一番風味,調和左令到個味度更加清新帆立貝係刺身方面,燒起上嚟唔會過熟,一啖記食到熟嘅口感,亦都食到刺身嘅口感肉嚟講我哋揀咗一個薄燒牛一個厚切。師傅會事先問咗我哋個熟度。厚切牛嘅牛味就絕對濃厚啲,但薄燒牛佢配埋啲蔥又係另外一種風味。我哋一人揀一款,所以兩款都試過晒,

肉嚟講我哋揀咗一個薄燒牛一個厚切。師傅會事先問咗我哋個熟度。厚切牛嘅牛味就絕對濃厚啲,但薄燒牛佢配埋啲蔥又係另外一種風味。我哋一人揀一款,所以兩款都試過晒,好滿足。
炒飯上面落咗啲炸過嘅櫻花蝦,廚師建議我哋撈勻咗先食,咁我一啖飯都會食到脆卜卜嘅櫻花蝦
魚湯比想像中出色,佢有好強烈嘅魚味,但冇魚腥味,一碗落肚份量啱啱好
甜品係蜜豆抹茶布甸。依個抹茶布甸係我食過最好食嘅,因為佢有好濃嘅抹茶味,但係冇個茶嘅澀味或者苦味喺度。另外佢都冇抹茶嘅嗰種草腥味,所以我好鍾意。
呢間餐廳可以望到海景,而且靜靜地啱啱就同朋友傾心事!師傅好細心咁介紹菜單食物嚟到嘅時候師傅都有建議嘅順序叫我哋食本茹水雲菜配日本溫室蕃茄汁煮黑梅貝:蕃茄好鮮甜,而且水雲菜酸酸地好開胃富山灣生螢光魷魚:螢光魷魚有啲膏,好鮮味,其肉質鮮嫩彈牙!黑梅貝,有啲似我哋食嘅螺肉,有輕微的鹹味帶出鮮味白松露櫻花鯛魚薄切壽司:這道壽司以櫻花鯛魚薄切為主角,配以珍貴的白松露,營造出奢華的風味。佢哋哋好夾白松露沒有喧賓奪主!大池魚壽司,鰈魚壽司:師傅係我哋面前炙燒咗佢哋!油脂感爆發,好食到暈!自家製漬物:這道菜是以新鮮的蔬菜(如黃瓜、蘿蔔等)經過發酵加工而成的漬物。不錯的開胃菜等食鐵板燒嘅時候胃口再好啲。澳洲龍蝦:澳洲龍蝦以其豐富的肉質和鮮甜的口感而聞名。新鮮撈上嚟!而且仲用龍蝦膏轉成汁!唔會過熟,每一口都帶來奢華的享受。三文魚籽配北海道帆立貝三文魚籽係餐廳自家醃製比出邊嘅更甜,有隻匙羹仔可以飲埋啲帆立貝湯汁!帆立貝超甜!美國牛柳一次過食得厚同埋薄,包咗啲蒜片好惹味!鐵板炒飯:櫻花蝦爆香咗,好有口感!鐵板炒什菜:一餐飯點可以冇菜呢?夠晒健康!季節濃魚湯:奶白色嘅湯充滿魚味!綠茶布甸綠茶味好重,而且好滑喺度
呢間餐廳可以望到海景,而且靜靜地啱啱就同朋友傾心事!

師傅好細心咁介紹菜單

食物嚟到嘅時候師傅都有建議嘅順序叫我哋食

富山灣生螢光魷魚:螢光魷魚有啲膏,好鮮味,其肉質鮮嫩彈牙!

黑梅貝,有啲似我哋食嘅螺肉,有輕微的鹹味帶出鮮味

白松露櫻花鯛魚薄切壽司

大池魚壽司,鰈魚壽司
師傅係我哋面前炙燒咗佢哋!
油脂感爆發,好食到暈!

澳洲龍蝦:

三文魚籽配北海道帆立貝

美國牛柳

一次過食得厚同埋薄,包咗啲蒜片好惹味!

鐵板炒飯:
櫻花蝦爆香咗,好有口感!

鐵板炒什菜:一餐飯點可以冇菜呢?夠晒健康!

季節濃魚湯:
奶白色嘅湯充滿魚味!

綠茶布甸
綠茶味好重,而且好滑

喺度坐咗超級耐都超級自在,呢間餐廳氣氛好好!
前段時間因為朋友包場慶生而認識的餐廳 宴·鐵板燒 ,吸引了我再次回來,廚師還是那麼熱情好客,食物還是那麼新鮮好吃~維港景色百看不厭,特別日子還可以在這裏看到煙花。今次我們兩個人,選擇了 新出menu ’感謝祭限定大激賞’ 性價比高。廚師們會介紹每款食物的產地和做法,細心了解客人的口味和需求~先來的是刺身,四日熟成鯛魚,滿滿白松露的味道,魚皮嫩滑,超香濃郁。鐵板燒 💫沙巴虎蝦 & 北海道帆立貝龍蝦肉配上蝦膏一起煎,令蝦鮮味更突出。漬物拼盤💫今天廚師自制的漬物有3款,有時達到12種之多,由於是師傅自己做的,所以漬物的種類是不定期供應的。美國牛柳 厚&簿💫厚切牛味濃郁,肉質鬆軟嫩滑,薄切裡面包有蔥同蒜一煎,更加香口惹味。炒飯配海帶面豉湯💫炒什菜💫炒飯配櫻花蝦配麵豉湯,完美配搭

鐵板燒 💫沙巴虎蝦 & 北海道帆立貝
龍蝦肉配上蝦膏一起煎,令蝦鮮味更突出。

漬物拼盤💫

美國牛柳 厚&簿💫

炒飯配海帶面豉湯💫炒什菜💫
炒飯配櫻花蝦配麵豉湯,完美配搭
2024-05-07
  • 澳洲龍蝦
  • 季節前菜
  • 香草牛油帆立貝
2024-05-03 49 瀏覽
餐廳位於24/F ,窗邊位置景觀可望到維港景色,我哋坐吧枱一邊望到師傅處理食材同烹調過程一邊享受美食。呢度的鐵板燒套餐是結合日式刺身料理+鐵板燒,一次過滿足晒兩個願望🤩今次我哋揀咗個「Lunch Special Menu」。✨季節前菜 ✨🔸水雲醋蕃茄🔸水雲清爽順滑,加蕃茄配醋汁酸甜非常開胃。✨季節刺身✨🔸劍魚腩🔸八爪魚🔸剌身魚腩新鮮肥美,甘香入口即溶;八爪魚爽彈鮮甜。✨本日精選壽司(2款)✨深海池魚肉厚鮮甜,另一款壽司魚生加上柚子醬油調味非常夾。✨鐵板燒✨🔸沙巴虎蝦 🔸虎蝦超大隻,蝦肉煎香後再配上用蝦頭蝦膏做的醬汁,蝦肉吃落去爽彈之餘更增添了香濃。🔸帆立貝配鮮海苔🔸用上北海道刺身級帶子,師傅只輕輕煎兩面保持肉質鮮嫩好鮮甜,再配以醃過的三文魚籽提鮮,吃起來帶點甜甜的,與鮮海苔湯很夾。🔸香煎鵝肝🔸見師傅煎的時候我已經流口水🤤,厚厚的鵝肝配上脆脆的多士,加上特調醬汁甜酸醋中和了油膩感,最特別係一對黑豆,最後吃這個黑豆可以消膩。🔸美國牛柳 (薄切or 厚燒)🔸薄切牛肉會用肉眼包住炸蒜片& 蔥,吃起來口感更豐富惹味,肉質細嫩。厚燒牛柳生熟程度剛剛好,中間仍然保持粉嫩色,牛味更濃肉汁豐富。🔸鐵板炒

✨季節前菜 ✨
🔸水雲醋蕃茄🔸
水雲清爽順滑,加蕃茄配醋汁酸甜非常開胃。

✨季節刺身
🔸劍魚腩🔸八爪魚🔸
剌身魚腩新鮮肥美,甘香入口即溶;八爪魚爽彈鮮甜。

✨本日精選壽司(2款)✨
深海池魚肉厚鮮甜,另一款壽司魚生加上柚子醬油調味非常夾。

✨鐵板燒✨
🔸沙巴虎蝦 🔸

🔸帆立貝配鮮海苔🔸

🔸香煎鵝肝🔸

🔸美國牛柳 (薄切or 厚燒)🔸

🔸鐵板炒飯 配海帶麵豉湯🔸
大量的櫻花蝦炸到脆脆的,炒飯粒粒分明,蛋香味濃;海帶麵豉湯熱烘烘的很香濃。

🔸炒雜菜🔸
蔬菜炒得很香,吃完這個為整餐飯劃上完美的句號。

✨喜歡這裡環境優美,師傅們都好親切友善,每道菜式上來都會詳細介紹,食物高質擺盤靚,店員服務亦好細心周到✨
2024-04-30
午餐
  • 香煎鵝肝伴藍莓醬
2024-04-24 62 瀏覽
又到每年特別重視的生日,經好朋友介紹下來到天后這間鐡板燒餐廳慶祝,看到很多評價都是靚景,真的很想親身去觀賞。 來到亨環搭電梯到逹24樓,向右一看飽覽整個維港海景和日落,非常吸睛,真的很感謝好朋友的介紹。 食材新鮮,由前菜, 主菜和甜品,廚師都非常精心製作,把每一道菜都做得色香味俱全,而且擺盤也不簡單,食物十分精緻,還有不少自家製的食物,尤其是 主菜中的蝦膏醬和魚子都特別驚喜。 每一道菜廚師都會逐一介紹,非常欣賞每一位出色的用心和堅持。 美食美景,過了一個難忘的生日夜,開心的時間真的是過得特別快,十分不捨,一定會再介紹其他朋友來品嚐。

食材新鮮,由前菜, 主菜和甜品廚師都非常精心製作,把每一道菜都做得色香味俱全,而且擺盤也不簡單,食物十分精緻,還有不少自家製的食物,尤其是 主菜中的蝦膏醬和魚子都特別驚喜。 每一道菜廚師都會逐一介紹,非常欣賞每一位出色的用心和堅持。

2024-04-11 51 瀏覽
高層景致一覽遊艇維港的美景。這家鐵板燒餐廳以其卓越的評價和一流的環境而聞名,讓您在品味美食的同時,也能欣賞維多利亞港的壯麗景色。如果您喜歡在品嘗美食的同時欣賞風景,這裡絕對是您拍照打卡的理想選擇!午餐鐵板燒的特價套餐「Lunch Special Menu」每位只需$448,給您帶來極高的性價比,一頓豐盛的饗宴物超所值🤩。現在就讓我們一起細細品味這豐盛的午餐:季節前菜:螢光魷魚:口感爽脆,帶來十足的鮮味🤤。季節刺身(兩款):深海池魚王:鮮嫩肥美,入口甜美。油甘魚:腩夠厚身,口感幼滑細膩😌。精選壽司(兩款):深海池魚壽司。真鯛壽司玫瑰岩鹽。鐵板燒:北海道帆立貝:燒至外脆內軟,搭配鮭魚籽,口感爽脆惹味。底下的海苔湯提供了豐富的鮮味🤩。沙巴虎蝦:超大只,味道濃郁,肉厚鮮甜,富有彈性🦐。香煎鵝肝多士伴藍莓醬:鵝肝煎至外脆內軟,入口即溶,搭配香脆的多士一絕🍞。美國牛柳(厚燒、薄燒)🥩:選擇了五分熟的牛柳,薄燒牛捲加入了香蔥粒,口感剛剛好👍🏻。而厚燒牛柳搭配蒜片和洋蔥沙律,讓您細味品嘗兩種不同口感的牛肉😋。鐵板炒飯配海帶面豉湯:櫻花蝦炒飯。炒雜菜。
高層景致

季節前菜:

螢光魷魚:口感爽脆,帶來十足的鮮味🤤。
季節刺身(兩款):

深海池魚王:鮮嫩肥美,入口甜美。
油甘魚:腩夠厚身,口感幼滑細膩😌。
精選壽司(兩款):

深海池魚壽司
真鯛壽司玫瑰岩鹽。
鐵板燒:

沙巴虎蝦:超大只,味道濃郁,肉厚鮮甜,富有彈性🦐。
香煎鵝肝多士伴藍莓醬:

鵝肝煎至外脆內軟,入口即溶,搭配香脆的多士一絕🍞。
美國牛柳(厚燒、薄燒)🥩:

鐵板炒飯配海帶面豉湯:

櫻花蝦炒飯。
炒雜菜。
2024-04-10
5 分鐘 (堂食)
2024-04-10 42 瀏覽
喺香港要搵好嘢食講真係唔難嘅,但係要搵好嘢食得來又有親切感嘅餐廳就好少。我鍾意食鐵板燒嘅原因係如果坐吧枱可以睇到師傅煮嘢食,甚至可以同師傅交流,但當然有時啲師傅會比較cool一啲,不過今日嚟到呢間鐵板燒,師傅個個都好友善,除咗主動介紹用料食材之外,有陣時我有啲問題佢哋都會好耐心解答,師傅仲教我點樣炒一碟靚炒飯,真係好鬼Nice。講真有陣時食飯其實都唔係淨係食啲餸菜,更加重要嘅係成個過程嘅experience。呢度嘅食物水準好高,淨係食日本生蠔已經覺得物超所值,第一次食長崎縣嘅生蠔,個鮮甜味真係一試難忘,最緊要係當個aftertaste留喺個味蕾度,我竟然唔捨得佢走。仲有個巨型虎蝦令人難以忘懷,師傅將啲蝦腳都煎埋成為咗蝦餅,我選擇咗將蝦餅夾住紫蘇葉一齊食,真係非常好食!另外今日個甜品真係冇得輸,首先有兩粒黃豆粉蕨餅,然後仲有一個超級smooth嘅綠茶布甸,食完真係非常滿足。仲有記得唔好Miss佢哋嘅漬物,係自家製嘅,我唔講咁多,大家細心試吓幾種漬物嘅味道,睇吓分唔分到甜酸苦辣?係好有趣嘅組合。超級surprise嘅仲有佢地嘅吸物,奶白色嘅魚湯非常真材實料,嚟呢度唔係淨係食主菜嘅,配菜樣樣

超級surprise嘅仲有佢地嘅吸物,奶白色嘅魚湯非常真材實料,嚟呢度唔係淨係食主菜嘅,配菜樣樣都精美細緻,不能忽視。

如果唔想坐吧枱,有張四人枱係270度全海景,儲夠四個人嘅話,可以考慮book呢張枱!

2024-04-09 64 瀏覽
公司開年飯,老細竟然帶我哋去食鐵板燒,受寵若驚第一次係香港食鐵板燒,呢度環境好靚,可以望到成個維港灣,我哋專登早收工過嚟睇埋個黃昏佢有好多款set選擇,老闆話事,揀呢款都唔平,呢set 有帆立貝,鮑魚,龍蝦,仲有和牛。回味中。。先來前菜3款,攞盆好精緻。再有兩款刺身,幾新鮮。燒左口魚加金槍魚手卷,好特別,一啖入口,入口溶化,估唔到咁夾。跟住就係燒帆立貝,睇住師傅燒,別有一番風味好厚身加埋魚子一齊食兩種口感溶合埋再配海藻湯,清甜好飲。師傅仲送咗佢哋自家製漬物,款式好特別,每樣都好好味可能因為我鍾意食漬物。主角 龍蝦,出場了,每人半隻,好大隻,肉很厚,師傅用龍蝦本身膏來炒,勁香,食完仲想再食。和牛,有厚薄選擇,我就同同事每人一半,厚身好淋配埋炸蒜蓉片一齊食一流,薄身就包住蔥花一齊食,入口溶化。最後有碗蟹肉炒飯,師傅抄緊時候已經勁香,粒粒分明,乾身,夠火候。最後來到甜品,已經好飽,呢個係焦糖多士,煎到脆卜卜,配埋海苔粉,係一款超好食甜品好滿足的一個晚上,多謝老闆帶我哋去食好西
公司開年飯,老細竟然帶我哋去食鐵板燒,
受寵若驚

佢有好多款set選擇,老闆話事,揀呢款

先來前菜3款,攞盆好精緻。
再有兩款刺身,幾新鮮。

跟住就係燒帆立貝,睇住師傅燒,別有一番風味
好厚身加埋魚子一齊食兩種口感溶合埋再配海藻湯,清甜好飲。

師傅仲送咗佢哋自家製漬物,款式好特別,每樣都好好味
可能因為我鍾意食漬物。

好滿足的一個晚上,多謝老闆帶我哋去食好西
2024-02-16
$2000 (晚餐)
2024-04-05 46 瀏覽
媽咪唔得閒同我去日本旅行,反黎同佢食好西補數😆平時問佢d野好唔好食,佢只會答可以😒今次佢話好食😋😋餐廳位於高層,望住維港,可以飽覽風景♥️前菜:北海道白粟米,鮮甜清脆,熊本螺鮮甜有咬口🥶佐賀真蠔,八成肉,肉身大隻又較肥美😆回味季節刺身:拖羅同油甘魚,新鮮鮮味燒右口魚邊身金槍魚手卷,♥️♥️有新意,食得成口魚油好滿足,食完好難忘蝦膏煮西班牙蝦,蝦膏肥美,蝦身爽口自家醃製三文魚籽配帆立貝加上鮮海苔湯,三文魚籽帶出帆立貝鮮甜😋香煎鵝肝配藍莓醬,鵝肝肥美,藍莓醬自家製黑豆可以減油膩😋甜品係抹茶布甸😆😆布甸好滑,口感剛好,值得一讚♥️♥️
餐廳位於高層,望住維港,可以飽覽風景♥️

前菜:北海道白粟米,鮮甜清脆,熊本螺鮮甜有咬口🥶

佐賀真蠔,八成肉,肉身大隻又較肥美😆回味

季節刺身:拖羅同油甘魚,新鮮鮮味

蝦膏煮西班牙蝦,蝦膏肥美,蝦身爽口

香煎鵝肝配藍莓醬,鵝肝肥美,藍莓醬自家製黑豆可以減油膩😋

甜品係抹茶布甸😆😆布甸好滑,口感剛好,值得一讚♥️♥️
2024-04-05 1870 瀏覽
平時食鐵板燒基本上就只會有熟食,呢間鐵板燒餐廳糅合左海鮮刺身,食嘅時候會覺得好驚喜,同時間有師傅準備時令刺身,仲有熱辣辣嘅鐵板燒🌟😍前菜有北海白粟米,咬落去清甜冇咩渣。沖繩本菇水雲,酸酸地好開胃。刺身北海道先仙鳳趾真蠔食落去酸酸地,原來系加咗青檸啫喱😀蠔味重口感幾香。油甘魚腩 超拖羅食落去好爽口,因為係腩位同時間油脂豐富,好好味呀🌟推左口魚邊壽司上面有大大嚿吞拿魚蓉,之後就係用火燒過嘅左口魚邊😳啲油脂已經滴晒落下面啲飯到,底部就係雪魚乾脆卜卜非常之好食。帆立貝用上新鮮帆立貝,屬於刺身級數超大粒勁新鮮,帆立貝做到半生熟,所以咬落去入邊仲係好軟滑,淋上新鮮海草木魚清湯。面頭加上醃過三文魚子,師傅用心處理過,所以一啲都唔腥沙巴虎蝦啲糕拎咗出嚟整成醬汁,真係超級鮮味,隻蝦好大肉質爽😳而且有彈牙感覺!美國牛 入面夾咗蔥蒜,咬落去好香好香!牛肉油花遍佈均勻,咬開見到裏面仲係非常之粉紅,牛味香。蔥蒜比例平均合適,不夠咸先點鹽,配洋蔥沙律平衡油膩。鵝肝超大件,油脂香,夾埋多士食有多重口感真心正😁炒飯屈機級數,落左黑松露😍所以好香,餐廳真係好有誠意,炒飯都係好高質

刺身
北海道先仙鳳趾真蠔
食落去酸酸地,原來系加咗青檸啫喱😀蠔味重口感幾香。

油甘魚腩
超拖羅食落去好爽口,因為係腩位同時間油脂豐富,好好味呀🌟推

左口魚邊壽司

帆立貝

沙巴虎蝦

美國牛

鵝肝
超大件,油脂香,夾埋多士食有多重口感真心正😁

炒飯
  • 黑松露蟹肉炒飯
  • 沙巴虎蝦
  • 北海道帆立貝配三文魚籽
2024-04-04 120 瀏覽
趁著米飯班主生日月就同佢食好啲,就揀左同佢食鐵板燒。位於天后嘅「宴.鐡板燒」環境開揚,餐廳設有兩種座位設計,包括可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師的烹調手藝嘅吧枱座位及在窗邊嘅普通椅子座位😊一踏入餐廳就見到落地大玻璃,可以望到維港兩岸,飽覽維港夜景👍我地坐係吧枱及窗邊嘅位置,一邊享受開揚嘅夜景,一邊享受食物一邊睇住師傅烹調食材,師傅亦會一路介紹菜式同食法,真係大飽眼福,肚皮又滿足。宴 Dinner Lobster and Beef set $1,680/人🔹️季節前菜 水雲醋配蕃茄 | 富山縣螢光魷魚 | 黑梅貝一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰水雲醋配蕃茄一上枱就醋香四溢,水雲醋口感順及有嚼勁,配埋蕃茄一齊食🍅,酸溜開胃👍🏻富山縣螢光魷魚 春天當造的螢光魷魚飽滿,口感爽脆,鮮甜且有海水味,配搭酸麵豉一齊食,濃烈的味道與酸麵豉搭配,清爽豐富。黑梅貝肉質爽彈,肝臟豐滿濃郁👍🏻🔹️季節刺身大池魚池魚魚味淡身但味鮮,肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩。拖羅拖羅顏色粉紅,油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃厚。🔹️燒右口魚邊身金槍魚腩手卷最底係灸燒過嘅鱈魚片,係飯上放左灸燒過嘅右口魚邊,最頂係金槍魚腩蓉😍右口魚嘅魚油滲
趁著米飯班主生日月就同佢食好啲,就揀左同佢食鐵板燒。
🔹️季節前菜
水雲醋配蕃茄 | 富山縣螢光魷魚 | 黑梅貝
一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰
水雲醋配蕃茄
富山縣螢光魷魚
黑梅貝
肉質爽彈,肝臟豐滿濃郁👍🏻
季節前菜
🔹️季節刺身
大池魚
池魚魚味淡身但味鮮,肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩。
拖羅
拖羅顏色粉紅,油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃厚。
季節刺身
🔹️燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
最底係灸燒過嘅鱈魚片,係飯上放左灸燒過嘅右口魚邊,最頂係金槍魚腩蓉😍右口魚嘅魚油滲晒落飯度,再加埋已用鼓油及washabi調味嘅金槍魚腩蓉一啖食落口,餡料飽滿,入口魚油滿瀉,滋味大滿足!
燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
食完刺身後師傅比左一碟自家醃製嘅醋漬我地送口,有涼瓜、小黃瓜、牛蒡、紅生薑、白蘿蔔等,味道新鮮甜美又清爽。
自家醃製嘅漬物
🔹️帆立貝配鮮海苔
師傅選用12頭刺身級帆立貝,帆立貝厚身又細密,味道濃郁鮮甜,用牛油煎至半生熟,所以仍保留十分多汁,外脆內軟,配埋清湯海苔汁及店家自家醃製三文魚籽一齊食,鮮味更突出。
帆立貝配鮮海苔
🔹️鐵板銀鱈魚
魚皮煎到脆卜卜🐟,所以先食魚皮❤️銀鱈魚煎至金黃色,肉質細嫩,滑溜而不膩。
鐵板銀鱈魚
🔹️澳洲龍蝦
龍蝦肉味濃郁🦞,非常飽滿,真係啖啖肉,而且肉質嫩滑彈牙,味道鮮甜。而龍蝦膏炒香後做佐料醬汁伴食,鮮味非常,惹味回甘。
🔹️宮崎和牛 | 西班牙伊比利亞黑毛豬
薄燒宮崎牛肉
用和牛肉眼薄片包裹住蒜片、香蔥等,薄牛肉片煎至5成熟,好嫩滑軟稔,入口即化,可以配搭炸蒜片同海鹽伴食,令味道更提升。
宮崎和牛
西班牙伊比利亞黑毛豬
西班牙黑毛豬主要食糧為橡果,師傅選用西冷位置,肉味好濃郁,肉質嫰滑,油花呈大理石紋,堅果香味滲透肉質,甘香豐腴。
🔹️香蒜蟹肉炒飯
師傅選用松葉蟹的蟹肉做這個炒飯,加熱炒香後的蟹肉讓平淡的炒飯變化出無窮的味道,鮮甜的松葉蟹蟹肉濃悠不散,米飯粒粒分明🍚,有嚼勁。
香蒜蟹肉炒飯
🔹️炒雜菜配秘製蒜蓉醬
雜菜炒後保持爽脆口感,味道清甜,再配搭店家秘製蒜蓉醬調味,非常惹味!
炒雜菜配秘製蒜蓉醬
🔹️自家製濃魚湯
用上多款不同的鮮魚熬製,魚湯呈奶白色,味道濃郁鮮甜,仲加入左卷麩、豆腐等材料,非常美味!
自家製濃魚湯
🔹️焦糖多士配綠茶布甸及蕨餅
焦糖多士
多士沾滿糖後,於鐵板上煎到黃金香脆,之後仲會切條上碟,擺碟賣相一流,焦糖均勻脆卜卜。
綠茶布甸及蕨餅
布甸入口非常軟滑,綠茶味超濃厚,唔會話好重奶味,有輕微嘅蛋香,真心正!仲加埋蕨餅黑褐色柔軟Q彈的蕨餅搭配黑糖漿一起食,非常滿足呢!
焦糖多士配綠茶布甸及蕨餅
香蒜蟹肉炒飯
炒雜菜配秘製蒜蓉醬
自家製濃魚湯
焦糖多士配綠茶布甸及蕨餅
今次同男朋友去咗呢間位於亨環.天后嘅宴.鐵板燒,24樓嘅「宴」坐擁無敵大海景,可以欣賞會展同埋避風塘嘅景色,份外浪漫💕我地揀咗呢個special dinner set,以晚市鐵板燒黎講,呢個價錢都算幾相宜~⁎⁺˳✧༚ 前菜左邊係日式蕃茄酸酸地嘅湯,酸湯就好似果醋咁開胃;至於右邊嘅枝竹雲丹,食落有嚼勁,而配埋甘甜嘅海膽同wasabi,味道更有層次!⁎⁺˳✧༚ 北海道真蠔同平時食嘅令和の怪物蠔不一樣,呢種蠔係海水味同礦物質重,上面嘅酸酸甜甜嘅啫哩中和左海水嘅鹹味,口感亦相當滑嫩。⁎⁺˳✧༚ 刺身(兩款)右邊嘅赤身配咗白松露油同海鹽,食落有淡淡嘅松露香(但唔會有媒氣味XD) 而左邊嘅鯛魚 口感煙韌,簡單嘅調味已經食到本身嘅鹹香。⁎⁺˳✧༚ 手卷燒香咗左口魚(鰈魚)既油滴落飯裡,上面鋪上吞拿魚腩蓉,兩種油脂豐富嘅魚都有甘香嘅味道,底部唔係平時較常見嘅紫菜,而係採用鱈魚片,令到口感更加保持清脆,食落真係令人好滿足!🥒中間亦有不少漬物如牛蒡、青瓜、大根等,口感爽脆,酸甜嘅味道亦為我地解膩;清清味蕾。然後就進入到鐵枝燒嘅部分。⁎⁺˳✧༚ 燒帶子師傅自己加工過嘅三文魚子唔會太鹹同埋有腥味,煎咗嘅帶子係

⁎⁺˳✧༚ 前菜

⁎⁺˳✧༚ 北海道真蠔

⁎⁺˳✧༚ 刺身(兩款)

⁎⁺˳✧༚ 手卷

⁎⁺˳✧༚ 燒帶子
師傅自己加工過嘅三文魚子唔會太鹹同埋有腥味,煎咗嘅帶子係半生熟,既食到一梳梳嘅帶子肉,皮脆內軟!最後係海帶嘅湯做底,口感絲滑!

⁎⁺˳✧༚ 燒龍蝦🦞
沙巴龍蝦比較彈牙,蝦膏非常香濃,如果怕膩都可以加多啲檸檬汁中和返。

⁎⁺˳✧༚ 燒鵝肝
鵝肝用咗意大利黑醋,醋入面帶著藍莓嘅甜味,可以中和返佢個油膩感,再加粒黑豆點綴到本身充滿油香嘅鵝肝。

⁎⁺˳✧༚ 金黃粒粒炒飯
開頭炒幾隻蛋,之後將啲飯係煎到金黃色,再加入原粒黑松露,將啲炒飯炒到粒粒分明,食落好有松露香,配埋充滿魚香嘅麵豉湯,真係令人好飽足!

⁎⁺˳✧༚ 炒椰菜🥬
食完啖啖肉都驚有啲辣,不過廚師都好貼心咁樣炒返個菜加入啲辣醬,清一清返個味蕾,亦都可以減輕罪惡感😛

⁎⁺˳✧༚ 甜品🍵
最後嘅甜品有抹茶布甸抹茶味超香再加入幾粒蕨餅,帶住甘甜嘅味道,亦為呢一個鐵板燒畫上一個圓滿嘅句號。
  • 黑松露蟹肉炒飯
  • 沙巴虎蝦
  • 燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
  • 香煎鵝肝伴藍莓醬
  • 北海道帆立貝
  • 日本真蠔
天后呢間Omakase位於頂層,環觀維港景色,好有居高臨下嘅感覺。餐廳分咗梳化區同高枱區,仲有個露台睇維港景色,好有格調😍今次揀咗$1380 宴Dinner Set,有前菜、刺身同鐵板燒,性價比都幾高。🍽️ 前菜有牛蒡、蒜、溫室青瓜、紫蘇同蘿蔔,顏色配搭望落去好豐富。🍽️鱈魚白子酸酸甜甜,幾特別。🍽️螢光魷魚好有口感!🍽️北海道牡蠣鮮甜得嚟又夠creamy,上面仲有橘子啫喱,好清新。🍽️真鯛先食刺身,配白松露,再食厚燒非常肥美,好香魚油味。襯住紫蘇花食,好味到鮮豉油都唔使點!🍽️拖羅蓉•鱈魚棒•左口魚用咗鱈魚棒做底,配埋拖羅蓉同鮮甜嘅左口魚,好有口感同層次!🍽️澳洲龍蝦 用龍蝦膏熬成龍蝦汁,可以先試原味,再點檸檬汁食又別有一番風味。仲有紅綠雞冠草,酸酸甜甜,好有口感。🍽️法國鵝肝 鵝肝好肥美,火喉岩岩好,輕肝心香脆得嚟又有柔軟嘅質感,入口即溶,用咗意大利黑酷同日本黑豆,味道更加香濃。🍽️美國牛柳有分厚燒同薄燒,厚燒牛柳好有口感但又唔會過熟。薄燒牛柳入面包咗好多脆蒜,加咗少少鹽調味,完全唔同口感!🍽️黑松露蟹肉炒飯用咗原粒黑松露,貨真價實。蟹肉新鮮,飯粒夠乾身,好入味。🍽️黑糖蕨餅日本必食甜品,彈牙得來又唔會

🍽️ 前菜
有牛蒡、蒜、溫室青瓜、紫蘇同蘿蔔,顏色配搭望落去好豐富。

🍽️鱈魚白子
酸酸甜甜,幾特別。

🍽️螢光魷魚
好有口感!

🍽️北海道牡蠣
鮮甜得嚟又夠creamy,上面仲有橘子啫喱,好清新。

🍽️真鯛

🍽️拖羅蓉•鱈魚棒•左口魚
用咗鱈魚棒做底,配埋拖羅蓉同鮮甜嘅左口魚,好有口感同層次!

🍽️澳洲龍蝦

🍽️法國鵝肝

🍽️美國牛柳

🍽️黑松露蟹肉炒飯
用咗原粒黑松露,貨真價實。蟹肉新鮮,飯粒夠乾身,好入味。

🍽️黑糖蕨餅
日本必食甜品,彈牙得來又唔會太甜。

🍽️炒雜菜

🍽️麵豉湯