2017-01-07 267 瀏覽
這天要去始創拿取禮品,順道也約了我家那位吃吃晚飯。下午偷點工作時間做做功課,發現了家挺有趣的店。有趣的不是小店的裝潢,而是在吃拉麵的同時,還有不少精緻甜品以供選擇。最重要的是,價錢絕對適合糧尾及聖誕節後盤川已盡的日子!和風豬軟骨拉麵 $54平日吃開的都是叉燒拉麵,看見豬軟骨自然是要轉轉口味吧。豬軟骨雖未至入口即化,惟肉質也算軟腍入味,軟骨的膠原感也算不錯。呷一呷湯底,淡淡豬骨湯之中散發麻油香氣,伴隨嚼勁十足的拉麵,滋味充斥口腔。關西叉燒拉麵 $52我家那位選了叉燒拉麵,薄薄的叉燒份量挺足,肉與脂肪分明,入口油香豐腴。煎茶 (拉麵+$5)點選拉麵的話可以$5加配飲品,我家那位點了杯煎茶,味道就是茶味吧。日式精選乳酪 $50如果我家那位是抹茶控,我一定是甜品杯控了。看到甜品名錄,二話不說便點了這款精選乳酪。價錢雖然比傳統抹茶店便宜了一截,但用料卻不見馬虎。綠茶乳酪、紅豆、糰子、綠茶蛋糕、厥餅與綠茶寒天等,難以想像這個價錢的甜品能如此足料!乳酪配上紅豆,宇治金時的感覺毫不遜色。寒天的軟滑還上脆脆米的香脆,一軟一硬口感十足。字治綠茶木糠布甸 $42至於抹茶控則點了綠茶木糠布甸。同樣伴有寒天與糰

和風豬軟骨拉麵 $54

關西叉燒拉麵 $52

(拉麵+$5)
煎茶 (拉麵+$5)

日式精選乳酪 $50

字治綠茶木糠布甸
字治綠茶木糠布甸 $42

至於抹茶控則點了綠茶木糠布甸。同樣伴有寒天與糰子的綠茶木糠布甸,淡淡茶香遇上幼滑奶香,入口舒服,不錯吃。
字治綠茶木糠布甸
在平日一客拉麵動輒近百元、一客甜品也七八十元之際,還能遇上差不多一半價錢的選擇,性價比算是中上的了。
2016-12-29
$101.5 (晚餐)
知道我喜歡綠茶的朋友在較早之前就向我放毒!說是太子開了一家餐廳~那裡有不同種類的綠茶甜品,而且還有芭菲的喔(。◕ฺ∀◕ฺ) 價錢也不太貴之外,除了甜品亦有一些和食之類所以可以來這邊吃晚餐也行~一舉兩得呢 (笑)不過沒想到這裡的茶要加錢點配~就像我選的 煎茶 就要加$5感覺有點像茶芥?但除了茶外,也有波子汽水等的選擇~在點餐時店員便會詢問有沒有需要茶的話就是這樣的一杯放了茶包那樣子。浸泡久一點也沒問題,不會太苦澀主食方面,沒想到我和我家那位都是選中了拉麵!關西叉燒拉麵 ($52) - 湯底也頗濃郁,不會太鹹~不過麻油味偏重麵條是比較幼細,而且是卷卷的那種。所以更容易附著湯汁但個人喜歡較為硬身一點的口感~這個較為稔身,如果可以自選麵的軟硬度就好了!!配料方面~叉燒則是薄身的那款。肉質屬於肥美,幸好吃落也不算太油膩所以我喜歡吃那半熟蛋多一點 (=ˇωˇ=)另外我家那一碗則是 和風豬軟骨拉麵 ($54)既然主要來的目的是為了吃這裡的甜品,點一個的話太少了~所以最後點了兩款甜品首選的話當然要選和綠茶有關的吧!(●´ω`●)日式特選乳酪芭菲 ($50) - 很豐富的一杯喔!如果一個人吃完應該會很飽肚
知道我喜歡綠茶的朋友在較早之前就向我放毒!

所以可以來這邊吃晚餐也行~一舉兩得呢 (笑)
不過沒想到這裡的茶要加錢點配~就像我選的 煎茶 就要加$5

煎茶
主食方面,沒想到我和我家那位都是選中了拉麵!

麵條是比較幼細,而且是卷卷的那種。所以更容易附著湯汁

所以我喜歡吃那半熟蛋多一點 (=ˇωˇ=)

另外我家那一碗則是 和風豬軟骨拉麵 ($54)
和風豬軟骨拉麵

首選的話當然要選和綠茶有關的吧!(●´ω`●)

日式特選乳酪芭菲 ($50) - 很豐富的一杯喔!如果一個人吃完應該會很飽肚吧
中間那個是綠茶味道的香滑乳酪雪糕!

另外還有煙韌三色糰子、軟身蕨餅、焦糖脆脆、甘栗等等,底下還有一堆甜甜的紅豆
日式特選乳酪芭菲
宇治綠茶木糠布甸 ($42)
這個木糠布甸有七層,由淡綠色的綠茶與木糠形成夾層 (o´〰`o)

不過好像雪得有點硬? 中間的部份吃落還冰冰的 。這個旁邊也配了三色糰子還有啫喱!
宇治綠茶木糠布甸
題外話/補充資料: 2個主食+2份甜品+1杯茶也只是2百多一點的價錢,是滿抵吃的餐廳來吧。
2016-12-29
$101.5 (晚餐)
2017-01-02 171 瀏覽
相約朋友去附近的餐廳吃晚飯,大家都十分喜歡日本食物,在太子就選擇了這間餐廳門面十分簡約,用木板作主調,與日本的裝修風格很類似餐廳內裡的坐位不會很迫,餐廳很寬闊感覺很舒服,又有日本餐廳常會看到的格局,就是面向牆身的一人坐位日式豬扒拉麵吃日式拉麵第一個步驟就是要先喝一口湯,這拉麵的湯底好鮮甜,不會油膩,豬扒炸得很脆,肉質又香 口,底下有吸油紙,令豬扒不會有太多的油份。麵條好煙韌,好有口感,是日本正宗拉麵的口感,在日本吃拉麵時,喝了一整碗的湯,是代表這碗拉麵是很好吃,最後這碗麵當然是一滴不漏地吃清了。
相約朋友去附近的餐廳吃晚飯,
大家都十分喜歡日本食物,
在太子就選擇了這間餐廳
門面十分簡約,用木板作主調,
與日本的裝修風格很類似
餐廳內裡的坐位不會很迫,
餐廳很寬闊感覺很舒服,
又有日本餐廳常會看到的格局,
就是面向牆身的一人坐位
日式豬扒拉麵
吃日式拉麵第一個步驟就是要先喝一口湯,
這拉麵的湯底好鮮甜,不會油膩,
2016-11-21
2017-01-01 155 瀏覽
宮葉 パフェ, 顧名思義,是一間芭菲專門店今曰特意吃完午餐後,獨自來喪食三個芭菲。我是一個芭菲控呢。和歌山水蜜桃雪糕芭菲$80採用來自曰本和歌山的水蜜桃,說真的,個人認為價錢不太貴在曰本旅遊時,吃水蜜桃可是超貴呢,不過真的好吃得令人升天😝芭菲最頂層約有8片水蜜桃,桃肉結實,水份不多,不算太甜內裡有雲尼拉雪糕,雲尼拉奶凍,黃桃和草莓等等雪糕奶味甚重,帶有驚喜,只是溶得較快。日式精選乳酪芭菲$50作為抹茶控,當然要點選抹茶芭菲只需$50的芭菲,以為小小一杯,原來份量不少哦抹茶乳酪雪糕,抹茶味特岀,入囗甘苦茶濃,想不到便宜價錢也有驚喜,只是雪糕溶得太快芭菲有厥餠,桃肉, 火龍果, 丸子,焦糖脆,甜圈圈,囗感豐富厥餠抹茶味較雪糕味輕,丸子可煙靭一點點,但整體也好吃的。
宮葉 パフェ, 顧名思義,是一間芭菲專門店

今曰特意吃完午餐後,獨自來喪食三個芭菲。我是一個芭菲控呢。
和歌山水蜜桃雪糕芭菲$80

採用來自曰本和歌山的水蜜桃,說真的,個人認為價錢不太貴

在曰本旅遊時,吃水蜜桃可是超貴呢,不過真的好吃得令人升天😝
芭菲最頂層約有8片水蜜桃,桃肉結實,水份不多,不算太甜
內裡有雲尼拉雪糕,雲尼拉奶凍,黃桃和草莓等等

雪糕奶味甚重,帶有驚喜,只是溶得較快。
日式精選乳酪芭菲$50

作為抹茶控,當然要點選抹茶芭菲
只需$50的芭菲,以為小小一杯,原來份量不少哦

厥餠抹茶味較雪糕味輕,丸子可煙靭一點點,但整體也好吃的。
2016-12-30
2016-12-27 170 瀏覽
今日行開太子, 行行下見到間餐廳門口好多人排隊就八下睇下有咩食啦,見到都幾吸引, 就打算試下啦, 等左20分鐘到終於入到去啦,我就叫左個豬軟拉麵加一支波子汽水 個豬軟骨好入味, 食入口好鬆軟 面煮得岩岩好,吾會太林身, 加上個豬骨湯味道好濃郁, 唔會太咸~ 唔錯唔錯!~另外我叫左一支綠茶味既波子汽水, 綠茶味我都係第一次見,都好期待, 不過飲入口就只有淡淡的綠茶味, 不過不失啦餐牌有好多甜品選擇~ 抹茶既款式特別多~下次同朋友再黎就真係要點D甜品試下~

我就叫左個豬軟拉麵加一支波子汽水
個豬軟骨好入味, 食入口好鬆軟
面煮得岩岩好,

另外我叫左一支綠茶味既波子汽水, 綠茶味我都係第一次見,

都好期待, 不過飲入口就只有淡淡的綠茶味, 不過不失啦

餐牌有好多甜品選擇~ 抹茶既款式特別多~

下次同朋友再黎就真係要點D甜品試下~
2016-12-26
20 分鐘 (堂食)
接近年多兩年沒有聚頭的大學同學四人組,聖誕當天沒有成功像我想的去唱k,大家忙到只能去吃餐午飯,聽上去有點難以接受的唏噓。。。綠茶迷我近來吃gt吃到雞毛鴨血,這星期有兩天要到早上六點才能成功進睡,還不都是夜食綠茶萬般提神的錯?明知失眠痛苦卻偏向虎山行,又是仼性時刻,這幾天人家休假嘛,死就死啦,大不了日間試著訓翻飽。咖哩豬扒飯49豬扒炸粉好厚,肉質不錯,日式咖哩就是偏甜,飯量細細,好淋,女生一定飽。加5柚子茶正常味道日式精選的乳酪芭菲50雪糕不錯,整體材料丰富,價性比高。

咖哩豬扒飯49
加5柚子茶
正常味道
日式精選的乳酪芭菲50
雪糕不錯,整體材料丰富,價性比高。

午餐
2016-12-23 155 瀏覽
聖誕節臨近又係時候整理下頭髮,整完大約9點幾,好肚餓,睇下附近有冇嘢啱食,就見到呢間以日式簡約風裝潢嘅餐廳。坐低見到個餐牌就知佢地係以甜品為主,主食就有將款拉麵同小食。今日好肚餓就一於試下佢地既拉麵啦,甜品都好吸引,我就叫左呢個日式豬扒拉麵 $54 ,兩樣分開上枱,炸得好脆口嘅吉列皮裡面䐁肉都保持嫩滑有肉汁,好味。至於碗拉麵就有紫菜,竹荀,木耳,仲有半隻溫泉蛋,個拉麵彈牙加買個湯,正呀!仲有嗰隻溫泉蛋入口即溶,又有蛋香,仲有個蛋白都有用醬汁浸過,不過份量就唔算好多,所以我仲可以叫多個小食,鹽燒鯖魚 $40 呢個鯖魚燒得幾靚,裡面嘅魚肉好鮮味,又唔會太咸,不過最好食過陣時整走上面嘅粗鹽,咁就最好味!

2016-12-20 209 瀏覽
又到收工揾野,原去另一間食拉麵,點知撞正休息,咁就唯有食呢間,點知出事。我見食評話係豬骨湯底好濃,點知一上枱,湯面好多麻油????一食,覺得似出xx丁既麻油豬骨湯麵,係d面唔同,老公覺得湯底好咸,想快d食完快d走,我就食左一半放棄。拉麵唔係我地杯茶,唯有食甜品,目標都係綠茶,除左雪糕ok,火龍果係唔凍既 ...整體我覺麻麻,野食過唔到自己果關,坐位真心迫,冷氣唔太夠,水只提供熱清水。拉麵 , 咖哩 , 甜品 .... 係咪專心做1至2 樣會好d

2016-12-19
2016-12-16 155 瀏覽
餐廳的菜式是行日系風格, 有不同的拉麵, 日式咖哩飯, 牛肉飯和冷麵等自己比較喜歡吃拉麵, 所以叫了關西叉燒拉麵拉麵有數大塊日式叉燒, 半熟蛋, 和紫菜, 一般拉麵味道偏鹹, 但這碗味道不太鹹, 我還飲了大半碗!餐牌的亮點是有大量甜品, 主要是雪糕芭菲, 乳酪, 窩夫等等, 水果種類極之繁多, 有士多啤梨, 芒果, 火龍果, 奇異果 等等亦有抹茶口味, 心太軟等, 多得令人眼花撩亂, 最後選了芒果乳酪芭菲, 我比較喜歡乳酪, 因為口感更濃, 下層更配有大量芒果味的爆珠!

自己比較喜歡吃拉麵, 所以叫了關西叉燒拉麵

2016-12-14 219 瀏覽
太子呢區野食簡直多到暈,今日就帶住小胖女食呢間日式料理+甜品屋,話到明抵食,小弟搵得既一定係又大碟又好味既餐廳啦,黎到既時候排哂長龍不突止,睇到人地個個一杯二杯芭菲係咁食就已經留哂口水啦,一坐得就落ORDER,叫左一個日式咖哩豬扒丼,一個小食,一個海鮮蕎麥冷麵,一個小食水牛城雞翼,同埋一個雜果乳酪芭菲餐廳地方小小,但都係人山人海,佈置精簡得黎夠企理,而且上菜速度亦都係超快首先送上係日式咖哩豬扒丼,非常有驚喜之作,個汁夠辣,豬扒炸得岩岩好,份量好夠好大碟兩個人食都夠哂,之後就係海鮮蕎麥冷麵同水牛城雞翼,蕎麥冷麵有蝦有帶子有蟹柳不論賣相,味道同價錢都真係頂瓜瓜,雞翼K帶小小辣都OK,幾香口,食飽飽當然係上最後出場既雜果乳酪芭菲啦生果非常多,呢個杯都係,食埋中間D乳酪,幫化消化真係一流,成餐加埋都係200蚊唔洗,真係抵食又味

食飽飽當然係上最後出場既雜果乳酪芭菲啦

生果非常多,呢個杯都係,食埋中間D乳酪,幫化消化真係一流,

成餐加埋都係200蚊唔洗,真係抵食又味
2016-11-06
10 分鐘 (堂食)
  • 雜果乳酪芭菲
  • 日式咖哩豬扒丼
2016-12-13 4836 瀏覽
太子一向係我好鍾意去ge地方,有野行又有大把餐廳揀,真係日日食一間都要食個幾月先食得曬花園街附近d餐廳。今次俾宮葉好有和室feel ge設計吸引就揀左黎試。不過通常裝修靚都係一個陷阱黎... 但呢間又唔係wor! 食之前特登上黎睇下大家介紹咩... 好想試甜品,但我同朋友都未食lunch,所以叫左熱食,唯有下次再試...叫左照燒鰻魚炸蝦丼同埋日式豬扒拉麵。鰻魚個照燒汁夠香好味,鰻魚係片上,如果係厚切鰻魚配呢個汁就更好... 加埋炸蝦,雜菜同溫泉蛋變相係四餸便當... $52算係附近抵食日本野之選! 飯量對男士黎講可能唔算多,但女士絕對夠!如果揀飯同拉麵,下次我黎食一定揀拉麵,鍾意佢好似公仔麵咁loon loon地,比起直身少少ge拉麵彈牙煙un d! 配料花款唔多(得3樣),但係份量搭夠...d荀好似食極仲有,不過男士食拉麵,我諗可以再加多個小食。豬扒冇炸到皮還皮,肉還肉,好香口,係我ge預料之外,唔錯! 好彩墊底有張吸油紙,入口冇咁油食落罪疚感都減低一半。太子茶餐廳同粉麵比較多,如果想同朋友坐耐d傾下計食下甜品,都可以試下,雖然自己冇食,但見到大部分客人都叫左芭菲,應該係本店皇牌!!

題外話/補充資料: 上菜好快,抵讚!
2016-12-12
下午茶
  • 拉麵
2016-12-13 150 瀏覽
餐廳位於旺角, 非常接近地鐵站店員服務態度不錯點了吉野牛肉拉麵, 拉麵配料有紫菜, 筍 同糖心蛋 份量不少, 味道不錯, 牛肉口感不韌, 最喜歡糖心蛋餐廳還有很多甜品選擇, 其中有很多不同水果的葩菲我選擇了士多啤梨窩夫份量很大, 而且有很多士多啤梨, 附有一球士多啤梨雪糕, 窩夫上也淋上士多啤梨醬, 而且還有奶油在碟中, 窩夫可以點著雪糕來吃, 也可以點著奶油點著雪糕比較好吃, 一冷一熱的口感相當不錯最後吃到非常飽
餐廳位於旺角, 非常接近地鐵站

店員服務態度不錯

點了吉野牛肉拉麵, 拉麵配料有紫菜, 筍 同糖心蛋

份量不少, 味道不錯, 牛肉口感不韌, 最喜歡糖心蛋
餐廳還有很多甜品選擇, 其中有很多不同水果的葩菲

我選擇了士多啤梨窩夫

點著雪糕比較好吃, 一冷一熱的口感相當不錯

最後吃到非常飽
2016-12-12 141 瀏覽
I adore Japanese style parfaits. There is something about fruit, ice cream and mochi will always be the death of me. Whenever there is a new Japanese dessert place that opens in Hong Kong, I try to go.Miyaha is located in Prince Edward. Boyfriend and I walked by one day and noticed this new place. Looking at the menu there were so many different parfaits! Of course, I had to go in! The shop is not big but seating is not cramped. Menu is in Chinese and English with plenty of photos. Along with pa

Miyaha is located in Prince Edward. Boyfriend and I walked by one day and noticed this new place. Looking at the menu there were so many different parfaits! Of course, I had to go in! The shop is not big but seating is not cramped. Menu is in Chinese and English with plenty of photos. Along with parfaits, they had various Japanese style desserts and ramen. You pay cash only and there is no 10% service charge.

Of course, I didn't want ramen. I wanted a parfait. So we ordered one each.

Tokusen Green Tea Frozen Yogurt Parfait ($50). Matcha seemed like a good choice for Japanese style parfaits. Boyfriend chose this. Where as most places charge almost $90 for a parfait like this, this place is half that price. The matcha frozen yogurt had a strong matcha taste and was quite smooth. There was also a sweet chestnut, a slice of white peach, soft dango and warabi mochi. A crunchy cookie stick was used to help scoop the frozen yogurt. It was on top oof some dragon fruit and very sweet azuki beans. There was also a bit of crunchy honeycomb.
Strawberry Frozen Yogurt Parfait ($48). My other favorite parfait is strawberry. So I chose this. I liked this frozen yogurt more as it was creamier than the matcha one. It was topped with some very sweet strawberries. There were a few that were dipped in white chocolate. I think I would have preferred them not with white chocolate but oh well. There was a lot of fruit in this parfait. It seemed more fruit focused. There were melon and more chunks of strawberries. Some cereal was added for crunch.
Sizes of the parfaits are large. Larger than I expected. Prices not very expensive compared to other places that serve the same thing. Would probably be back if I need a dessert break in this area.
2016-11-30
2016-12-10 160 瀏覽
聽聞呢間出名芭菲,當然要帶好友黎食啦!芭菲款式真係好多,主要係抹茶味及乳酪味,之後就配不同嘅生果,選擇多,真係花多眼乳!日式精選乳酪芭菲$50最底有紅豆,抹茶啫哩,脆米,火龍果,頂有紅豆,蕨餅,白桃,蜂蜜焦糖脆,抹茶蛋糕,三色白玉及抹茶雪糕。抹茶雪糕味道好香抹茶味,帶少許回甘,不過雪糕溶得超快,配料不算特別,不過不失,只是配火龍果食有點怪😂黑車厘子乳酪芭菲$50最底係椰果,脆片,最頂係芒果,黑車厘子及乳酪雪糕。乳酪雪糕味道好重乳酪味,不過仍然是溶得好快,呢杯除左芒果係新鮮生果外,黑車厘子應該係用罐頭,好重糖水味,再加上底部嘅椰果,真係甜上加甜,食到成口都係糖水😢整體來說,呢間除左雪糕可接受外,其他都是一般。
聽聞呢間出名芭菲,當然要帶好友黎食啦!
日式精選乳酪芭菲$50
黑車厘子乳酪芭菲$50
最底係椰果,脆片,最頂係芒果,黑車厘子及乳酪雪糕。

整體來說,呢間除左雪糕可接受外,其他都是一般。
2016-12-10 138 瀏覽
久不久都會憶起在日本的一段短而難忘的日子,喜歡當地風土人情,然而現時無暇出國,但卻可讓味蕾去出國,似幻似真,真真假假,在乎用什麼角度看!炸蝦鰻魚飯,既有主角炸蝦跟鰻魚,又有配角雜菜跟水煮蛋,眼睛未食先滿足!鰻魚少刺多肉,肉質軟綿,而皮下脂肪甘香,配合濃郁的醬油汁,令鰻魚的鮮味更突出!炸蝦炸粉薄而不厚,香脆爽彈!破流出的蛋汁黏附著每粒珍珠米,滋味沒法擋!水牛城雞翼,味道微辣,帶少少甜及酸,貼心的把雞中翼分割成小雞翼,沒有了咀嚼失儀的顧慮!唯一不足是一碟只有兩隻,要是份量多點會更好!
炸蝦炸粉薄而不厚,香脆爽彈!
破流出的蛋汁黏附著每粒珍珠米,滋味沒法擋!
唯一不足是一碟只有兩隻,要是份量多點會更好!