2014-07-12 753 瀏覽
mega box睇戲前仲有半個鐘而又未食早餐,就去左宜家美食站買熱狗食,見到新出既三文魚丸都買黎試下先。熱狗+任飲汽水($10) - 好抵,條香腸都幾長,加埋茄汁芥末好食!香草烤三文魚丸($10) - 有5粒魚丸,咸咸地幾好味,不過食唔出有香草味!
2014-07-06
2 分鐘 (堂食)
$10 (早餐)
2014-07-09 621 瀏覽
今晚因為要特地來呢到睇戲,都唔知去邊到開餐好?我倆突然記得去過沙田宜家食Dinner,都可以試下Mega Box呢間喎,本來都怕會冇位又要好似去沙田咁有排等嘅,結果原來Mega Box分店的餐廳地方大好多喎,今次唔使等位之餘更有位比我地揀添。食品款式與沙田同樣有很多選擇,呢到更有小麵包及生果揀,不過如想買甜品就要兜返出去咖啡甜品部買,不過呢個設計都好,因為只想食甜品飲咖啡嘅話就唔使入餐廳同人迫喇。呢晚我地睇戲前有大把時間,所以都叫咗好多野食可以慢慢嘆吖~① 瑞典凍蝦盤 ($23)② 羊架配薯蓉 ($46)③ 蟲草花無骨豬飯 ($28)④ 洋蔥湯 ($10)⑤ 希靈魚薯仔沙律 ($19)⑥ 蕃茄沙律 ($9)⑦ 合桃批 ($14)⑧ 咖啡 ($7) x2Total $151瑞典凍蝦盤:凍蝦當然係必點架啦,不過今次唔係杯裝係盤裝,感覺好似比杯裝大隻少少,蝦籽同樣好豐富呀,雖然係凍盤但都有鮮味,加少少茄醬檸檬汁正!羊架配薯菜:羊架大大件絕對冇膻味都算幾juicy,唔錯;薯菜大大份有薯仔甘旬片黃瓜西蘭花,各款都比較淋身,幾十蚊呢個質素接受啦!蟲草花汁無骨豬飯:蟲草花汁即係什麼味呢?只覺肉汁鹹鹹
呢晚我地睇戲前有大把時間,所以都叫咗好多野食可以慢慢嘆吖~
① 瑞典凍蝦盤 ($23)
② 羊架配薯蓉 ($46)
③ 蟲草花無骨豬飯 ($28)
④ 洋蔥湯 ($10)
⑤ 希靈魚薯仔沙律 ($19)
⑥ 蕃茄沙律 ($9)
⑦ 合桃批 ($14)
⑧ 咖啡 ($7) x2
Total $151
蟲草花汁無骨豬飯:蟲草花汁即係什麼味呢?只覺肉汁鹹鹹的,有兩大片無骨豬手,好淋唔韌有肉味,有數件西蘭花同紅蘿白,都尚算OK喇。
洋蔥湯:睇落好深色,不過原來係好清好清嘅,洋蔥蓉哂免問喇,不過麵係麻麻.....
希靈魚薯仔沙律:有好大堆薯仔沙律,唔鞋口幾Creamy,酸酸的希靈魚好開胃,好味;也有半隻恰蛋及新鮮沙律菜,唔錯
蕃茄沙律:有6大粒車厘茹,多汁,蔬菜有D新鮮帶一點微爛的,咁就差咗少少喇。
咖啡:都算香嘅,濃就唔使旨意架喇,不過係無限添飲已經夠抵飲啦。
Total $151
合桃批:甜!但好味又超抵!表面已經有好多合桃粒同葡萄乾,牛油批底超薄食完都唔覺膩,好食呀!!
合桃批 ($14)

2014-07-01
Total $151
合桃批 ($14)
2014-07-06 826 瀏覽
星期日下午3點幾係megabox睇完戲,又未食午餐,就行番落去宜家家居到食啦,星期日特別多人,等位都要等成10分鐘,去排隊買野食又要排10分鐘,因為黎度d野抵食丫ma!田園雜菜沙律 ($23) - 見到好多人都買,所以就試下,沙律有沙律菜,車厘茄,粟米粒,雞蛋,橄欖,配自選凱撒沙律醬,沙律菜幾爽,車厘茄酸中帶甜,粟米好實又唔甜唔好食。蔬菜薯餅($15) - 有2個薯餅再加沙律菜,薯餅有薯仔粒同西蘭花仲帶點奶味,如果薯餅表面能夠脆d同熱d應該會好好食。肉醬意大利粉($17) - 肉醬有豬肉同蕃茄粒,但豬肉比較鞋,肉醬唔係好夠味,好在仲有瑞典肉丸汁。瑞典肉丸配薯仔($10) - 有5粒肉丸,2粒薯仔,肉丸汁同紅果醬,官宜家家居個網寫肉丸係由免治牛肉同豬肉揉成,但食唔出有牛肉,配埋咸咸地既肉丸汁同甜甜地既紅果醬真係好食,薯仔都算淋,但下次都係肉丸配意粉比較好,因為唔使浪費左d汁。
2014-07-06
10 分鐘 (堂食)
$32.5 (午餐)
2014-06-23 1109 瀏覽
其實位有好多,等位就唔駛幾耐,不過排隊買野食就用o左起碼20分鐘。呢度d野食出晒名好平好抵食,但我地都唔係特登黎食o既,只係咁o岩有野買 兩個人黎食,其實只係我一個食,因為老公約o左人只陪我一陣~雞翼 - $23有8隻,一個字抵! 肉丸 - 必食推介! 又好味又平! $19有10粒,仲可以配薯仔或者意粉! 三文魚千層麵- $33,不過不失,味道唔差,但太凍,個皮有d硬!有機蕃茄湯 - $13~比較酸,但應該冇咩味精,飲完唔會好口渴~牛油栗米 - $3~份量唔少,但唔夠熱,冇咩牛油味!另外汽水咖啡茶o個d只係$7就可以任飲~
兩個人黎食,其實只係我一個食,因為老公約o左人只陪我一陣~
雞翼 - $23有8隻,一個字抵!

牛油栗米 - $3~份量唔少,但唔夠熱,冇咩牛油味!

另外汽水咖啡茶o個d只係$7就可以任飲~
雞翼
有機蕃茄湯
肉丸
牛油栗米
2014-06-20
肉丸
2014-05-22 1506 瀏覽
剛剛睇完戲出來,又係口痕時.走左去宜家家居食小小tea.叫左:炸雞翼,肉丸,煙三文魚炸雞翼$13:有4隻,比之前食過嘅好味左,有過鹹,香脆可口.肉丸$19:有10粒連薯仔,肉丸好淋又夠味,加上士多啤梨醬更美味.必食之選.煙三文魚$29:份量都可以,三文魚新鮮及鹹香,又有油香,可惜小小居然有魚骨,真係有小小大意.整體價錢合理,品質都可以保持.
剛剛睇完戲出來,又係口痕時.

走左去宜家家居食小小tea.
叫左:炸雞翼,肉丸,煙三文魚

整體價錢合理,品質都可以保持.
炸雞翼,肉丸
2014-05-16
5 分鐘 (堂食)
$30.50 (下午茶)
炸雞翼,肉丸
  • 炸雞翼肉丸
2014-05-07 1880 瀏覽
 如果要在九龍灣搵好野食 我會揀Ikea 既便宜 又好味是晚跟男友相約下班後到九龍灣逛街要找好吃又不常吃到的 對我倆來說首選一定是Ikea兩人都超餓 於是點滿了一枱美食先從最經典的肉丸說起眾所周知Ikea的肉丸很有名很好吃口感軟腍而調味濃郁 最有趣是配果醬一起吃咸甜交加的味道是外面從未吃過的肉丸原先是配以烚薯仔波波的 食客也可以轉配意粉啊意粉烚得剛好 不會過腍 我覺得配上肉汁後比起薯汁波要吸引呢然後就說說我的第二常吃之選 煙三文魚三文魚用了青檸等材料醃製因此除了煙過的咸味 還帶有清新的青檸酸味作為開胃菜適合不過 吃多了也不會膩啊再來說說今晚的主菜之一 燒豬肋骨拼薯菜Ikea經常都會轉換不同的主菜 所以每次來都感到期待又驚喜這次也不例外豬肋骨份量很多 而且炆得十分夠火喉肉很容易就能跟骨頭分開 絕對不怕會有用力扯開那份尷尬情況出現BBQ醬當然也很惹味 跟豬肋骨是絕配啊而薯菜方面 蔬菜是白烚的 略嫌無味但薯角用了粗薯仔 亦保留了香脆的口感 讓人不自覺吃光光呢而今晚的壓軸主角就是這個三文魚千層麵完全捉到了我的胃口了三文魚和菠菜一層一層和千層麵交替著既有烤焗過的香味 又有三文魚的魚味再配上以鮮茄

如果要在九龍灣搵好野食 我會揀Ikea 既便宜 又好味

吃完的餐具盤子等等要自行收拾好
這樣才能讓Ikea維持以相宜價錢 提供優質食品供各位顧客呢
2014-05-05
2014-04-10 2244 瀏覽
ikea 的食堂出左名係慳錢人的天堂, 因為一餐只要十零廿蚊便可得到溫飽, 其精神當然可加, 試想想現在香港的生活真的令人窒息, 月入兩萬都要露宿, 故有如此一間餐廳實在是市民之福!我很喜歡食ikea的熱狗餐, 十蚊有汽水加隻長長熱狗, 好味又抵食, 今次就試試其他的食物這個肉丸意粉又是平平之作, 不過味道就真係好一般, 先講個醬汁, 淡而無味的, 像是食腸粉的麻醬再加淡的味道, 配一小pat像是士多啤梨果占的醬, 那真令我吃不下意粉..肉丸還可以, 不過沒有特別之處, 要不是平, 應該得到一個劣評了

2014-03-30
2014-04-08 2141 瀏覽
是日清明節,適逢不需要去拜山,所以去會下我個老友「IKEA」記得第一次去IKEA食野簡直覺得係慳家之選,果時係中學生零用錢唔算多而佢啲野食普遍都好平款式亦會久唔久轉下,保證有新鮮感呢到係以半自助式來服務,顧客可以選擇你想要既食物,店員會即時奉上,攞曬你需要嘅野食之後再去收銀到比錢呢一客肉丸意粉有五粒肉丸同一堆意粉(亦可選配薯仔)而價錢只需$10,冇錯,係$10,以咁嘅價錢份量絕對唔少肉丸味道濃郁,有咬口,唔會有牛羶味,而且啖啖肉,好岩小朋友食,意粉軟硬適中,再配上特別嘅忌廉汁,味道不會過濃而且一啲都唔漏,再加上紅苺醬味道酸酸甜甜好醒胃,將肉丸點紅苺醬又係另一種味道大食會時呢一款肉丸(意粉)可以當主食/小食,亦是不錯選擇炸薯條$9,薯條是粗身的,外層炸得比較乾身,不過勝再唔會有太多鹽係面而變得死鹹炸雞翼$13/4隻,外皮香脆而不會炸得過乾,而且醃得入味,肉質沒有瘀黑而且能保存肉汁,很不錯食完可以順道行下IKEA買下家用品及急凍食品
而佢啲野食普遍都好平
款式亦會久唔久轉下,保證有新鮮感
肉丸意粉

大食會時呢一款肉丸(意粉)可以當主食/小食,亦是不錯選擇
薯條雞翼

食完可以順道行下IKEA買下家用品及急凍食品
題外話/補充資料: 用餐後請大家也盡一分綿力將自己嘅托盤放到回收地方,方便他人使用及減輕員工工作,讓員工將他們的能力放到製作食物之中
2014-04-05
薯條雞翼
2014-03-31 2212 瀏覽
宜家家居在香港分別有幾間分店,包括沙田、九龍灣、銅鑼灣與及火炭倉只有沙田和九龍灣兩間有餐廳,而銅鑼灣則有小賣部因此若想享受瑞典美食的話,要到沙田和九龍灣才可品嚐。張誇是港島人,以前還會因為跟女友逛街而專程到沙田吃ikea可是高昂車費實在不能承擔,而銅鑼灣的小食部一來沒有這麼多選擇,二來人滿為患,吃個雪糕也要排15分鐘因此銅鑼灣ikea除了閒逛傢俬部,實在想不通為何要光顧食品最近友人介紹張誇到九龍灣ikea,因為Megabox地方不算太方便,因此自由行和普通市民都比另外兩間ikea少很多,自然位子容易找很多又不會太逼。到九龍灣ikea的餐廳,一貫白晰簡單裝修展示眼前,一眼就看得到是典型歐美風格的百貨公司風格。自助的汽水機、餐車、點菜counter、餐牌,收銀檯,全部都以最方便顧客的排好由點餐到付款,不用一會就能完成,讓顧客可以輕鬆去用膳。^半自助形式的點餐區,很有外國大學在輪候派餐的感覺 日式咖哩珍寶大蝦飯:日式咖哩味道就好像平時吃包裝咖哩一樣,珍寶大蝦只是一隻沾了很多很多漿粉的蝦(比普通蝦大一點),飯的份量頗大,性價比不俗,只是味道寡了少許。 瑞典肉丸:來ikea一定要點的菜式
只有沙田和九龍灣兩間有餐廳,而銅鑼灣則有小賣部
因此若想享受瑞典美食的話,要到沙田和九龍灣才可品嚐。

張誇是港島人,以前還會因為跟女友逛街而專程到沙田吃ikea

因此銅鑼灣ikea除了閒逛傢俬部,實在想不通為何要光顧食品

由點餐到付款,不用一會就能完成,讓顧客可以輕鬆去用膳。
^半自助形式的點餐區,很有外國大學在輪候派餐的感覺
瑞典肉丸
瑞典肉丸:來ikea一定要點的菜式。肉丸依舊煮得不會過熟,可是薯仔數量變少了,只剩下兩舊。張誇建議的食法是一粒不沾醬吃;一粒沾果醬吃;一粒沾忌廉汁吃;一粒沾兩款汁吃,最後一粒就自己覺得哪款好吃就跟哪就好了!忌廉汁味道很淡,而果醬沒有人工果醬味道那麼假,而且有粒粒黑加侖子,不錯。
炸雞翼:雞翼真係挺脆,而且雞肉很入味,可是比較細隻一點而且沒有特色。
鱈魚柳蕃茄汁扁意粉
鱈魚柳蕃茄汁扁意粉:蕃茄汁很香而且帶點海鮮味道,很Creamy。而鱈魚柳是少有的凍了亦不會很腥,張誇吃了也不會抗拒
扁意粉稍為有點煮過熟,但因扁意粉本來性質所以沒很大影響。
^餐點每種都加價不少呢...

在這種輕鬆簡約的歐美風情下,看著男女老少扶老攜幼;情侶們在細意綿綿;學生哥用便宜價錢就可以吃一頓豐富西餐,這種溫馨感覺實在比以前少得多了。

雖然在經濟通脹迅如虎的時代下,餐廳已比以前加價不少
但願宜家家居不會像以前的家樂福被地產霸權擊倒,繼續能以較低廉價錢提供優質美食給市民享用吧!
題外話/補充資料: #誇張嗜食 #張誇 #Nickel
2014-03-07
$52.5 (晚餐)
鱈魚柳蕃茄汁扁意粉
2014-03-29 1793 瀏覽
病咗幾日冇胃口,一個人到宜家食下午茶.我今日冇揀平日常食嘅肉丸雞翼,點咗煎三文魚沙律 ($26) + tiramisu ($12) + 咖啡 ($5),煎至表面金黃色嘅煙三文魚好甘香,濃濃煙熏配上混合香蔥碎嘅烚薯塊,一濃一淡十分夾.tiramisu餅身夠濕潤充滿咖啡香,夠creamy,好味!三文魚香,tiramisu甜,再配上簡潔北歐佈置,確係一個平日消磨時間嘅好地方!
病咗幾日冇胃口,一個人到宜家食下午茶.

2014-03-28
2014-03-25 1587 瀏覽
首先, 個人是十分喜歡IKEA餐廳的美食, 不論是沙田、MegaBox, 甚至銅鑼灣, 沒有一間分店是在我家或者工作地區附近, 當想食IKEA美食時總是要特別去選一天來實現, 這份盼望之心已是加分不少。  再者, 她們的美食又真是價廉物美, 當中還包含瑞典美食, 我真是不知道可以在坊間那兒吃到瑞典美食!?三文魚千層麵 $36 ... 簡簡單單的三文魚千層麵, 可是味道卻是不簡單。 在這三、四層的千層麵裏塗有菠菜芝士蓉餡及塊狀的三文魚肉, 三文魚肉的魚味頗濃郁、不腥, 而且魚肉煮得不乾硬, 恰到好處, 這是我預期之外, 與菠菜芝士蓉在千層麵內形成一軟一硬的口感是頗為趣緻。 千層麵本身都煮得煙韌, 並不會是糊糊的那一種, 看樣子都能疊高高便意識到它不會糊到那裏去。  蕃茄做醬汁很精明, 酸酸的果味能解膩也能帶起三文魚肉的魚鮮,吊起味來。迷你瑞典蝦薄餅 $10 ... 一兜有兩片只有手掌心般大小的薄餅, 是蕃茄醬底再加上四隻可愛小蝦毛, 芝士卻未能拉絲而且餅底軟軟並非脆口, $10貪口癮當作是逛街後補充體力也不錯~不知道何時可以再次品嚐IKEA美食 ......
三文魚千層麵

不知道何時可以再次品嚐IKEA美食 ......
2014-03-25 1195 瀏覽
今日又幫亞媽去aeon買煲, 順道來到這裏.meatball是必食的, 我喜歡加mustard.三文魚沙拉, 好清新.凍蝦好多蝦子, 好正咖啡比幾蚊任飲再出門口出面買多個cheese cake, 上面有紅色的jam.個cake好味, 但個jam就甜咗d.重有三文魚穌, 原來要叮番熱的, 這個好硬, 麻麻地.咁多嘢食, 都係100蚊左右. 抵食啦!
今日又幫亞媽去aeon買煲, 順道來到這裏.
meatball是必食的
, 我喜歡加mustard.
三文魚沙拉, 好清新.

凍蝦好多蝦子, 好正

咖啡比幾蚊任飲

個cake好味, 但個jam就甜咗d.

重有三文魚穌, 原來要叮番熱的, 這個好硬, 麻麻地.

咁多嘢食, 都係100蚊左右. 抵食啦!

2014-03-21
2014-03-18 1522 瀏覽
Pear Tart $14之前果次見到有pear tart但冇試翻熱後撻皮呈深啡,不過賣相唔係重點梨肉清甜多汁,帶微酸tart皮好軟但唔係太濕,好似食緊雪左好耐既蛋糕咁filling味道有點似椰撻,但質感係蛋糕,比撻皮鬆軟同埋香口不過整體黎講我都係覺得麻麻
Pear Tart $14
之前果次見到有pear tart但冇試
翻熱後撻皮呈深啡,不過賣相唔係重點
梨肉清甜多汁,帶微酸
tart皮好軟但唔係太濕,好似食緊雪左好耐既蛋糕咁
不過整體黎講我都係覺得麻麻
2014-03-16 1551 瀏覽
見到廣告圖案甘靚就試下啦,個龍蝦變色不特止,青色,又吾新鮮。雖然以龍蝦黎講係平。但食落又吾新鮮又細隻,d意粉汁又無咩味。龍蝦都係食貴少少好d。雞翼薯條如常好食但不夠熱。芝士旦糕吾錯。ikea d餐定時會轉新款,吾係樣樣野都好食,牛扒意粉又好食。要識選擇
2014-03-12
午餐
  • 雞翼
2014-03-15 1053 瀏覽
情人節正日在家慶祝 補祝就來ikea吃tea實在太多人 要等先有位坐好在都有責任心自己收拾枱面霸好位就去買食物必吃丸子 是日10粒就足夠粗粗的坑紋薯條 加上黑椒好味道雞翼好熱氣 而且味道太濃 食完好口乾又喝喉要即時去拎水飲解一解D咸味肉醬意粉 汁吾系幾夠多 意粉微暖 食左一半就放低左lu
情人節正日在家慶祝 補祝就來ikea吃tea

粗粗的坑紋薯條 加上黑椒好味道
雞翼好熱氣 而且味道太濃 食完好口乾又喝喉
要即時去拎水飲解一解D咸味
肉醬意粉 汁吾系幾夠多 意粉微暖 食左一半就放低左lu

題外話/補充資料: 美中不足系店員竟然將雞翼同薯條放起同一隻碟上 變得薯條份量少左 仲要我上一位客人都系咁order 但待遇不同 感覺很差
2014-02-15