2014-08-26
行完ikea最後一站當然係去佢地餐廳食晚餐~6點左右未正式到食飯時間已經超多人,為咗食平野,唯有等下啦~喺友人等候嘅同時我就去睇下有咩食先~大大個牌寫住有咩食~但部分食品,例如湯,凍蝦及飲品就要入到去先睇到~見到今次又有幾款新野~由於超愛芝士,所以就揀咗流心芝士莎樂美腸釀雞胸配著條一試,其餘都係要返肉丸同凍蝦~加多個龍蝦湯tim~龍蝦湯 $13深橙色嘅顏色,比我第一個感覺係一定好濃郁,試一啖之後. . .覺得好喊. . .只係有些少蝦殼味,完全唔鮮甜,有點失望瑞典肉丸配薯仔 ($19/10粒)除咗有10粒肉丸外,還附送4小粒薯仔,肉丸其實油份頗高,但食落香口,肉質鬆而不會太淋,最愛加入紅果醬一齊食~雖然咸咸甜甜,但味道好夾~而薯仔味道較淡,即使沾了醬汁一齊食也作用不大,好彩煮得夠淋~凍蝦盤 ($23)凍蝦,又係每次必點~$23蚊有甘多隻,雖然比較細隻,但十分鮮甜,肉質雖然不算爽口彈牙,但不會霉身,而且接近每隻近肚位置都有好多蝦子,食落卜卜脆,非常抵食!流心芝士莎樂美腸釀雞胸配著條 ($ 33)賣相討好,雞胸炸得金黃,大大塊,但一切落去,邊位好硬身,切開後只見到薄薄一片莎樂美腸?係中間,
賣相討好,雞胸炸得金黃,大大塊,但一切落去,邊位好硬身,切開後只見到薄薄一片莎樂美腸?係中間,完全食唔出應有嘅味道. . .芝士呢?唔見咗?!睇同食落都無芝士味!加上雞胸肉亦好嚡. . .這個新菜. . 算吧. . 反面薯條用上粗身的,食嘅時候買脆身,味道不錯
後記:
試過新野過後,感覺還是傳統經典食品比較可靠,幸好沒有試太多新推款式~