2014-08-26 1587 瀏覽
行完ikea最後一站當然係去佢地餐廳食晚餐~6點左右未正式到食飯時間已經超多人,為咗食平野,唯有等下啦~喺友人等候嘅同時我就去睇下有咩食先~大大個牌寫住有咩食~但部分食品,例如湯,凍蝦及飲品就要入到去先睇到~見到今次又有幾款新野~由於超愛芝士,所以就揀咗流心芝士莎樂美腸釀雞胸配著條一試,其餘都係要返肉丸同凍蝦~加多個龍蝦湯tim~龍蝦湯 $13深橙色嘅顏色,比我第一個感覺係一定好濃郁,試一啖之後. . .覺得好喊. . .只係有些少蝦殼味,完全唔鮮甜,有點失望瑞典肉丸配薯仔 ($19/10粒)除咗有10粒肉丸外,還附送4小粒薯仔,肉丸其實油份頗高,但食落香口,肉質鬆而不會太淋,最愛加入紅果醬一齊食~雖然咸咸甜甜,但味道好夾~而薯仔味道較淡,即使沾了醬汁一齊食也作用不大,好彩煮得夠淋~凍蝦盤 ($23)凍蝦,又係每次必點~$23蚊有甘多隻,雖然比較細隻,但十分鮮甜,肉質雖然不算爽口彈牙,但不會霉身,而且接近每隻近肚位置都有好多蝦子,食落卜卜脆,非常抵食!流心芝士莎樂美腸釀雞胸配著條 ($ 33)賣相討好,雞胸炸得金黃,大大塊,但一切落去,邊位好硬身,切開後只見到薄薄一片莎樂美腸?係中間,
龍蝦湯 ($13)
龍蝦湯 $13
瑞典肉丸 $19/10粒
瑞典肉丸配薯仔 ($19/10粒)
凍蝦盤 $23
凍蝦盤 ($23)
流心芝士莎樂美腸釀雞胸配著條 ($ 33)
流心芝士莎樂美腸釀雞胸配著條 ($ 33)
賣相討好,雞胸炸得金黃,大大塊,但一切落去,邊位好硬身,切開後只見到薄薄一片莎樂美腸?係中間,完全食唔出應有嘅味道. . .芝士呢?唔見咗?!睇同食落都無芝士味!加上雞胸肉亦好嚡. . .這個新菜. . 算吧. . 反面薯條用上粗身的,食嘅時候買脆身,味道不錯

後記:
試過新野過後,感覺還是傳統經典食品比較可靠,幸好沒有試太多新推款式~
2014-08-24
25 分鐘 (堂食)
瑞典肉丸 $19/10粒
凍蝦盤 $23
2014-08-19 1438 瀏覽
是日同男朋友仔專程到IKEA行街買下啲家居野,由於未食Lunch 既關係,我地先快步走到餐廳醫肚,餐廳人山人海的,跟男友分頭行事負責等位跟排隊點餐。由於太肚餓的關係,男友吩咐要點多一些 。。。最終點到一枱都係,誇張!這裡的形式是自助的,而飲品也是無限添飲,算係好抵!點了沙律,煙三文魚,雞翼,意粉,湯,肉丸,咸肉。。這裡的份量足3人有餘了,有點浪費。除肉丸外,其他的都較沒水準,好求其個雞意粉吃了兩口就放棄,好似白烚雞胸肉咁,鞋到阿媽都唔認得....但呢個價錢仲可以要求啲咩呢?所以下次再來的話,還是只點肉丸好了。
是日同男朋友仔專程到IKEA行街買下啲家居野,

由於未食Lunch 既關係,

我地先快步走到餐廳醫肚,餐廳人山人海的,

跟男友分頭行事負責等位跟排隊點餐。

由於太肚餓的關係,男友吩咐要點多一些 。。。

最終點到一枱都係,誇張!

這裡的形式是自助的,而飲品也是無限添飲,算係好抵!
點了沙律,煙三文魚,雞翼,意粉,湯,肉丸,咸肉。。

這裡的份量足3人有餘了,有點浪費。

除肉丸外,其他的都較沒水準,好求其

但呢個價錢仲可以要求啲咩呢?

所以下次再來的話,還是只點肉丸好了。
2014-08-16 1161 瀏覽
宜家家俬唔係買家俬既咩?好多人聽到都學得我在開玩笑 因為我經常邀請他們一同和我到宜家家俬開餐 是日和友人來到九龍灣的Ikea 開大餐 第一次吃ikea meat ball 是兩年前的聖誕和女友人倒數聖誕 是日和友人到九龍灣逛逛街覓食 來到ikea非點不可的是 肉丸 點了雞翼薯條肉丸意粉兒童餐 蝦蝦 及一些小食 兒童餐十分便宜 不但有肉丸通粉飲品及生果只需十多塊 份量合適女孩子 凍蝦是必點食物之一 因為價格不算貴 但可以食上整個午餐時間 剝蝦殼是大多數人也不願意的動作 但為了吃蝦也要動動手剝 我用上刀和叉 不必用手就能把蝦殼除下 只需用叉 叉著蝦頭固定蝦 然後用刀子除去殼 輕而易舉的就能除去蝦殼 大家不妨可以嘗試這個方法 雞翼和薯條 炸得脆脆的配上茄醬及沙律醬 味道更是絕配啊 味道一流肉丸意粉 醬汁一流 配上紅莓醬可以更加開胃 肉丸美味程度不能少看因為是ikea最有名的食物 到宜家家俬不能不點的 無限添加醬料及飲品 價格便宜 食物美味 環境一流 我選擇到店外的地方欣賞風景 一邊享受太陽的陽光照射 另一邊可以好好吸收新鮮空氣
宜家家俬唔係買家俬既咩?好多人聽到都學得我在開玩笑
因為我經常邀請他們一同和我到宜家家俬開餐

醬汁一流 配上紅莓醬可以更加開胃
肉丸美味程度不能少看因為是ikea最有名的食物
到宜家家俬不能不點的

無限添加醬料及飲品
價格便宜 食物美味 環境一流 我選擇到店外的地方欣賞風景 一邊享受太陽的陽光照射 另一邊可以好好吸收新鮮空氣 雖然沒有冷氣但也十分舒適
2014-08-16 1135 瀏覽
其實ikea啲野都幾好食 又平又細細份 可以一食就食好多款 同朋友兩個人就叫左成枱野 食到兩個都勁飽勁滿足! 唔洗講一定要食果個肉丸啦 食左禁多次都係覺得個汁好正 仲叫左個咩闊條麵 不過勁乾淨淨都唔好食嘅… 最後係cashier附近買多左塊曲奇 原來最好食就係果塊平平地嘅曲奇 ;P
其實ikea啲野都幾好食 又平又細細份 可以一食就食好多款
2014-08-11 1076 瀏覽
Ikea的食品一向都深受廣大市民歡迎,是次推介為瑞士肉丸,入口充滿濃郁的肉味,配上特別調製的紅莓醬,有種醒胃的效果.最令人振奮的是,不一定要到Ikea餐聽才能享受以上菜色,Ikea內的超球市場亦有出售冷藏瑞士肉丸和紅莓醬,在家裡亦能享受相同的味蕾刺激,值得鼓掌.

題外話/補充資料: Ikea餐聽作為自助式餐聽,作為客人的應幫手清理自己的飯後用具以方便下一位顧客.
2014-06-04
生日
瑞士肉丸,雞翼
  • 瑞士肉丸雞翼
2014-08-09 949 瀏覽
IKEA的餐廳一直都受大眾的愛戴,今天和母親、姐姐一起去吃夢幻的味道。炸薯條 $9很大一碗!很便宜!不過放太久了不夠香不夠脆,但可以接受!炸雞翼 8隻$23雞翼有很香的香草味,到小女子取雞翼的時候剛好剩下很少雞翼,所以店員大哥去拿了一大盤新鮮炸好的雞翼出來!剛炸好的雞翼金黃香脆、鮮嫩多汁,美味極了!!小龍蝦什麼汁意粉(限定品) $36小龍蝦還不錯,龍蝦汁是挺好的不過太少了所以整個意粉完全不夠味淡淡的,西蘭花和紅蘿蔔等配菜是烚的,而且有點「生水」,這個限定品只能勉強合格。蔬菜薯餅 $15十五大元有兩件,非常可口!炸炸的外層,內裏充滿雜菜蓉的薯蓉很香,很美味,推薦!瑞典肉丸配意粉 10粒$19IKEA的鎮店之寶,沒有人不是為了肉丸而來的。經典的味道永遠不變,不必多說。姐姐和小女子各自拿了汽水和咖啡(各$7任添)真的非常棒平民價,賣相佳,味道美 = 美夢。

炸薯條 $9
很大一碗!很便宜!不過放太久了不夠香不夠脆,但可以接受!

炸雞翼 8隻$23

小龍蝦什麼汁意粉(限定品) $36

蔬菜薯餅 $15

十五大元有兩件,非常可口!
炸炸的外層,內裏充滿雜菜蓉的薯蓉很香,很美味,推薦!

瑞典肉丸配意粉 10粒$19

姐姐和小女子各自拿了汽水和咖啡(各$7任添)
真的非常棒

平民價,賣相佳,味道美 = 美夢。
2014-08-09
  • 瑞典肉丸
  • 雞翼
  • 蔬菜薯餅
2014-08-04 1173 瀏覽
星期6, 下午入mega box, 行完宜家當然順便食返個抵食瑞典美食.今期既小龍蝦都好吸引, 不過不見抵食, 見小龍蝦沙律張相好正, 但實物係好細隻蝦仔.反而想食返之前既凍蝦, 沒有貨. 所以只買了例牌肉丸, 抵食薯條.- 瑞典肉丸 ($19/10粒) :例牌肉丸味道依舊的好味, 軟身肉質好岩小朋友食, 配小紅莓果醬同薯塊點肉汁, 平, 抵, 正.好耐冇黎, 而家有$29/15粒, 計返同平時既價咪一樣, 只係一次點10粒+ 5粒既set. =.=''- 薯條 ($9) :抵食薯條, 粗薯我比較中意, 而且分量多, 點計都平過快餐店.而且唔止有蕃茄, 仲有芥醬, 美味抵食.落到樓下見小食部有$2.5雪糕, 仲要不止2卷半, 分量多又平過快餐店. win哂啦, 黎到唔食唔得.一個字......................

- 瑞典肉丸 ($19/10粒) :

- 薯條 ($9) :

而且唔止有蕃茄, 仲有芥醬, 美味抵食.

一個字.............[抵].........

瑞典肉丸, 薯條
2014-08-02
10 分鐘 (堂食)
2014-08-04 1160 瀏覽
周日早上因為要到megabox宜家買傢俬的關係,所以一早就來到megabox,順道試一試宜家嘅早餐。出乎意料地餐廳只是8成满,找到位置後便出去買野食。早餐的選擇頗多,最後我們選了19蚊和26蚊的早餐各一份,一盒田園沙津和一份蘑菇奄列。19蚊早餐包一塊薯餅,炒蛋,一塊煙肉,一條早餐腸和半個烤蕃茄。薯餅外層炸得香脆,不太油膩。炒蛋有點老和“鞋”,不過份量挺大。煎煙肉有點油,但仍可接受。早餐腸普通來貨,但夠熱和不會過咸。半個烤蕃茄好juicy,讚!26蚊餐就包炒蛋,2條早餐腸,半個烤蕃茄,薯仔炒肉粒和全麥麵包。炒蛋,腸和蕃茄講過就唔重覆啦。薯仔炒肉粒,份量頗多,薯仔粒和肉粒都好夠味又不會太咸。全麥麵包反而最有驚喜,本來以為會是一塊普通的全麥方包,可是真正面貌像一塊大餅乾。可能最後才食的關係,食的時候已經惗了。可是咬下去囗感很有趣,像軟化了的餅乾。田園沙津可自選一款醬汁,是次選了蜜糖黑醋醬。沙津的份量很多,包括蛋,蕃茄,粟米粒,各種沙津菜等。沙津菜不夠新鲜,有點乾身,拌入醬汁後亦没有好很多。不過份量真的很多,我們3個人也食不完。蘑菇奄列比想像中細份,蛋皮煎得很薄,很煙un,只是蘑菇餡有點少。

2014-07-27
早餐
2014-07-27 1114 瀏覽
最令老妹想念的除了牛扒外,還有ikea的凍蝦子這天就跟老妹來吃了,順道在附近拿點東西瞬間拿了一大堆食物找個位置坐下就好香草三文魚沙律﹝HKD$33﹞樣子並不美,也不吸引但我也愛吃這邊的三文魚啊凍蝦盤﹝HKD$23﹞最喜歡的,回家也要買上2包啊鮮甜味美的蝦子,從以前杯子的模樣,到現在用碟裝載都還是喜歡芝士波﹝HKD$9/5件﹞應該是新品吧,正在打折啊都放涼了,不暖不熱的稱不上好吃,像在吃薯球般說好的芝士呢,都不見了耶炸雞翼﹝HKD$13/4隻﹞炸得金黃酥脆,輕輕的調味肉嫩多汁的,難怪每次來也都要吃一客喔西瓜汁﹝HKD$12﹞傷風感冒中的我,突然很想喝果汁順手拿了瓶西瓜汁,淡淡的甜味,感覺算是天然連那個說不要不要喝果汁的人也瞬間把整瓶喝光
最令老妹想念的除了牛扒外,還有ikea的凍蝦子
這天就跟老妹來吃了,順道在附近拿點東西
瞬間拿了一大堆食物找個位置坐下就好

香草三文魚沙律﹝HKD$33﹞樣子並不美,也不吸引
但我也愛吃這邊的三文魚啊
凍蝦盤﹝HKD$23﹞最喜歡的,回家也要買上2包啊
鮮甜味美的蝦子,從以前杯子的模樣,到現在用碟裝載都還是喜歡
芝士波﹝HKD$9/5件﹞應該是新品吧,正在打折啊
都放涼了,不暖不熱的稱不上好吃,像在吃薯球般
說好的芝士呢,都不見了耶
炸雞翼﹝HKD$13/4隻﹞炸得金黃酥脆,輕輕的調味
肉嫩多汁的,難怪每次來也都要吃一客喔
西瓜汁﹝HKD$12﹞傷風感冒中的我,突然很想喝果汁
順手拿了瓶西瓜汁,淡淡的甜味,感覺算是天然
連那個說不要不要喝果汁的人也瞬間把整瓶喝光

2014-07-24 716 瀏覽
之前睇openrice個個都話啲肉丸好好食 羊架煮得好令又juicy 睇相都覺得好似好正咁 所以今日就去食個lunch10粒肉丸($19)真係幾好味 除左粒肉丸實左啲之外 其實都幾抵食 搭果漿出奇既夾羊架($46)好硬 一啲都唔juicy 啡色咖成件 冇左最重要既粉紅色 同埋明顯煮耐左 真係非常既唔好味...明明我最最最期待羊架燒豬肋排($46)啲汁好好味 啲肉都煮得岩岩好 可惜啲肉真係得好少 咬一啖啲肉就冇哂
10粒肉丸($19)

羊架($46)

燒豬肋排($46)
2014-07-24
紀念日
  • 肉丸
2014-07-24 734 瀏覽
日前看到ikea是觀塘區熱店之一 身邊有很多朋友也到過這間ikea用膳 今天百無聊賴便一個人到此用餐 我大概在2時到達 比想像中少人 因為見不少食評也表示要等候座位 我選了一個較隱閉的位置坐下 最後點了橙汁 煙三文魚 肉丸 雞翼 粟米 凍蝦 總共$94 肉丸配果醬很好吃 其他食物味道不算出色而且食物也不夠熱 但價錢取勝 下次到九龍灣也可一試
2014-07-24
  • 瑞典肉丸
2014-07-17 1085 瀏覽
去到mega box多數都會行下ikea~之後就會去埋佢地既cafe食野~地方都幾大,但每次去到都滿晒人,同排晒隊買野由於價格唔貴,同每樣野既份量都唔算多,所以好多時都叫到成枱係~今次亦都叫咗好多~比較鐘意肉丸同青口~肉丸雖然平時係一般ikea都買到,但衣到會有埋薯仔~而青口就用咗茄汁煮,味道清清地~而好多人推介既蝦,我就覺得一般~因為比較淋身,唔夠彈牙其餘既野味道都ok,食得好飽~最緊要係因為抵食~IKEA cafe真係可以為ikea帶來好多客人~
去到mega box多數都會行下ikea~
之後就會去埋佢地既cafe食野~
地方都幾大,但每次去到都滿晒人,同排晒隊買野

今次亦都叫咗好多~
比較鐘意肉丸同青口~
肉丸雖然平時係一般ikea都買到,但衣到會有埋薯仔~
而青口就用咗茄汁煮,味道清清地~
而好多人推介既蝦,我就覺得一般~因為比較淋身,唔夠彈牙

其餘既野味道都ok,食得好飽~
最緊要係因為抵食~
IKEA cafe真係可以為ikea帶來好多客人~

20 分鐘 (堂食)
2014-07-15 713 瀏覽
去開銅鑼灣即使唔肚餓都會好自然落去買啲小食~夜晚8點令都唔算多人~排咗唔算好耐就買到買咗:香草黑糖雞翼 $10 3隻第一次試這個.  . .黑糖完全無甜味. . .香草味都少. . .好乾同偏黑瑞士肉丸 $9 5粒依個係每次必食既~超級平,份量又多,味道亦不差有點似免治肉丸,加有少許醬汁無甘乾不過以前有埋果醬,依加無咗. . .之前甜甜地重好食~不過今次因為飽所以無食最多人食既熱狗~雞翼下次應該唔再食lu~
去開銅鑼灣即使唔肚餓都會好自然落去買啲小食~

夜晚8點令都唔算多人~
排咗唔算好耐就買到

買咗:
香草黑糖雞翼 $10 3隻
第一次試這個.  . .
黑糖完全無甜味. . .香草味都少. . .好乾同偏黑
瑞士肉丸 $9 5粒
依個係每次必食既~
超級平,份量又多,味道亦不差
有點似免治肉丸,加有少許醬汁無甘乾
不過以前有埋果醬,依加無咗. . .之前甜甜地重好食~

不過今次因為飽所以無食最多人食既熱狗~

雞翼下次應該唔再食lu~

2014-07-14
10 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)
甜品:$14 完全吾好食 蘋果派好酸 草莓芝士cake 都好酸肉丸:$19 (10粒)系吾錯既 旦凍既蝦: $23 好食 真系好鮮甜薯條:$9 完全凍既 普通三文魚派:$10 3件 好難食煙三文魚$35 吾錯 幾好食 又平
甜品:$14 完全吾好食 蘋果派好酸
草莓芝士cake 都好酸