2014-12-30 855 瀏覽
ikeaikeaikea已經執剩得3間...今次黎開呢邊就順便逛逛...其實好耐之前都有黎幫襯過餐廳或小食部...唔知有無進步過呢???餐廳同小食部都仲係自助式既..但幫襯餐廳既話...始終都係要等位...講到方便...始終都係去小食部...小食價錢居然仲係十元八塊就有交易...熱狗+汽水都係十蚊咋...腸仔係正常一隻手掌size長...醬料可以自由選擇>>熱狗醬,茄醬,芥醬,紅果醬...一般人大都係選傳統既茄芥醬...而熱狗醬就有點似旦王醬...味道比較淡...紅果醬就比較特別...甜甜地...多少隨意...汽水就有pepsi, pepsi light, sprit, fanta...可以無限添飲...咁既時勢...咁既價錢...真係好難搵到...值得讚>>良心商人

ikeaikea

ikea已經執剩得3間...今次黎開呢邊就順便
逛逛...
其實好耐之前都有黎幫襯過餐廳或小食部...唔知有無
進步過呢???
小食部...
小食價錢居然仲係
十元八塊就有交易...
熱狗+汽水都係
無限添飲...
咁既時勢...咁既價錢...真係好難搵到...值得
讚>>良心商人
2014-12-28
外賣自取
2014-12-09 1314 瀏覽
到九龍灣IKEA行吓,順便係入面食埋飯波菜三文魚,波菜超多,三文魚份量雙對較少,但整碟份量夠大碟足料牛扒較韌,肉味欠奉,薯仔球亦冇薯味,不過夠大件$56雞亦無乜味,炸度適中,不太乾
到九龍灣IKEA行吓,順便係入面食埋飯

牛扒較韌,肉味欠奉,薯仔球亦冇薯味,不過夠大件$56

雞亦無乜味,炸度適中,不太乾
2014-12-08
5 分鐘 (堂食)
1K
2014-11-13 1632 瀏覽
indoor位子滿滿的見到outdoor有位,,而且涼風送爽所以就首次在ikea吃晚餐呢!ikea招牌食物是瑞典肉丸、凍蝦杯及煙三文魚這三樣也有點呢!還點了小龍蝦意粉、牛扒、芝士波及蘋果批~~我要了肉丸意粉~~這裡的肉丸配忌廉汁很好吃!!意粉質感也不會太淋~~老公則吃小龍蝦意粉,,他就龍蝦都鮮甜凍蝦杯,,其實已不是杯,,只是放在碟上蝦size雖小,,但份量算多size小的關係,,沒什麼肉吃但很鮮甜,,而且幾乎每一隻都有蝦籽!!正!!煙三文魚的size挺大件鹹香的味道配沙律菜,,沾醬汁吃,,味道不錯!芝士波雖是炸的,,但不夠熱,,不好吃!牛扒的味道也是一般~~也許都是因為不夠熱的關係?蘋果批沒叮熱來吃但也覺得好味XDD夠大件,,餡料又多,,而且不會太甜~~~不過還是會等不用等位才光顧啊~~~
indoor位子滿滿的
見到outdoor有位,,而且涼風送爽
所以就首次在ikea吃晚餐呢!

ikea招牌食物是瑞典肉丸、凍蝦杯及煙三文魚
這三樣也有點呢!
還點了小龍蝦意粉、牛扒、芝士波及蘋果批~~

我要了肉丸意粉~~
這裡的肉丸配忌廉汁很好吃!!
意粉質感也不會太淋~~
老公則吃小龍蝦意粉,,他就龍蝦都鮮甜

凍蝦杯,,其實已不是杯,,只是放在碟上
蝦size雖小,,但份量算多
size小的關係,,沒什麼肉吃
但很鮮甜,,而且幾乎每一隻都有蝦籽!!正!!

煙三文魚的size挺大件
鹹香的味道配沙律菜,,沾醬汁吃,,味道不錯!

芝士波雖是炸的,,但不夠熱,,不好吃!
牛扒的味道也是一般~~也許都是因為不夠熱的關係?

蘋果批沒叮熱來吃
但也覺得好味XDD
夠大件,,餡料又多,,而且不會太甜~~~

不過還是會等不用等位才光顧啊~~~
2014-09-27
2014-11-12 1280 瀏覽
第一次係ikea食野,環境都好靚,乜野都係自助,自己囉野,自己汁餐,所以先咁平。熱狗加不斷refill汽水先10蚊 真係平都爆。如果想食得健康d,好似我咁叫個三文魚沙拉就要39蚊啦 不過就唔係咁新鮮,D菜唔係好爽,可能放得太耐。d醬汁少左d,食沙拉個汁真係好緊要,唔夠汁真係淡而無味,個蛋真係白烚,一點調味都無,如果加少少鹽同黑椒就好好多了,好彩叫多盒超甜粟米,都係3蚊,反而個粟米真係幾甜,又有牛油香。d野食味道一般啦,唔好咁大期望,勝在環境幾好,同埋d小食真係幾平。一邊shopping買完廚具,就可以行過隔離食野食野 唔知係咪由細食m記食到大,覺得ikea薯條唔係咁好食,好似炸完放左好耐咁 d人話肉丸係必食,我就覺得都唔錯,因為個汁我幾like 不過要去到九龍灣咁遠先有得食,唔知幾時先有機會再食 午飯時間都幾多ol去食,可能一次可以叫好多share黎食,因為真係幾多選擇的,又有甜品,好似見到有蘋果批tim
一邊shopping買完廚具,就可以行過隔離食野食野

d人話肉丸係必食,我就覺得都唔錯,因為個汁我幾like
不過要去到九龍灣咁遠先有得食,唔知幾時先有機會再食

2014-11-06
2014-11-09 1331 瀏覽
平日多數行開沙田Ikea既我今日行到九龍灣Ikea, 望倒Ikea cafe個餐牌有個新野 (因為沙田Ikea無....唔知係唔係只有九龍灣Ikea cafe才有)-------------迷你瑞典肉丸漢堡 ($8兩個), 叫左一份來試.迷你瑞典肉丸漢堡----迷你包(包面有芝麻), 瑞典肉丸, 芝士, 酸青瓜片食後感: 外表精緻, size細細食得方便,夠熱,麵包新鮮柔軟, 肉丸一如平時好食, 加上芝士同酸青瓜片, 口感同味道很好. $8有兩個迷你瑞典肉丸漢堡,經濟好味. 啱曬做下午小點. 總結:行開九龍灣Ikea請去食, 啱曬做小點  (依個迷你瑞典肉丸漢堡好過好多"貴afternoon tea" 食倒既程度!!)

迷你瑞典肉丸漢堡 ($8兩個)

$8有兩個迷你瑞典肉丸漢堡,經濟好味. 啱曬做下午小點.

題外話/補充資料: 九龍灣Ikea cafe 重有"正常size"瑞典肉丸漢堡---有四粒瑞典肉丸係入面, 一塊正常size芝士, 四片酸青瓜片($18一個)
2014-10-19
2 分鐘 (堂食)
迷你瑞典肉丸漢堡 ($8兩個)
3K
2014-10-29 1147 瀏覽
飲完早茶,黎到megabox行街,順便入黎宜家食下野,呢度真係咩時間黎都咁多人,好難揾位呀。排隊買野條人龍都好長,一邊排一邊諗定食乜。無左凍蝦杯,換左散裝嘅凍蝦盤($23),蝦籽依然強勁,隻隻都多到爆出先,蝦鮮甜,抵食。脆炸黃金雞翼($13),其實幾平,出面平均都要廿幾蚊三隻,但炸得比較乾身,熱氣啲,如果點下沙律醬或茄汁係ok嘅。肉丸薯仔($19),呢個真係超值,又好味,肉丸彈牙調味不錯,最愛醬汁同果醬,百食不厭。粟米($3),細細碟都係三蚊啫,無乜特別嘅粟米,當係食啲蔬菜類嘅野都好吖。柑桔檸檬汁($12),淨係飲到檸檬味,酸酸甜甜,幾清新,天然無添加,good。除左揾位十分難,呢度真係唔錯嘅餐廳。

排隊買野條人龍都好長,一邊排一邊諗定食乜。

除左揾位十分難,呢度真係唔錯嘅餐廳。
2014-09-13
2014-10-24 1239 瀏覽
前幾日為左佈置新屋企去左ikea入貨,順便去食下好耐冇食嘅平價美食由於係星期六又係中午繁忙時分,所以排隊都排左三、四個字先有得買嘢食,不過咁平又好食我同朋友都緊係冇所謂啦有時間排隊既話,值得去食下既粟米只系$3蚊咋,真系超級平,仲加左$1蚊買牛油,雖然味道冇咩特別以前係排到一個圈,不過依家就變左一碟咁,但d醬都係咁好味,d蝦都係咁多一粒粒蝦子三文魚煎得幾香,而且肉質嫩滑,非常鮮甜對IKEA既肉丸真系情有獨鍾,非常有質感,配上醬汁真系好好食,每次黎到都一定要食
有時間排隊既話,值得去食下既
3蚊碟粟米☺️
多子蝦😍
三文魚拼盤
三文魚煎得幾香,而且肉質嫩滑,非常鮮甜
2014-10-04
20 分鐘 (堂食)
3蚊碟粟米☺️
多子蝦😍
三文魚拼盤
2014-10-17 1204 瀏覽
ikea餐廳 價錢實惠 沙律,小食,意粉,甜品乜都有 咖啡汽水又可以免費添飲 平時同海鮮朋友最鐘意食個凍蝦同三文魚卷  今日食肉"瘦"家姐黎 點少得15粒肉丸同雞翼呢 西冷牛扒$5X有炸薯仔嘅配菜感覺奇怪 肉質都係一般相比其他野食 唔係咁好食瑞典肉丸配忌廉汁紅莓醬$29一如以往 家姐最愛haha喜歡有紅莓醬 喜歡又鹹又甜嘅感覺脆炸黃金雞翼$23價錢平又抵食 雞翼唔錯啦日式咖哩三文魚丸飯$36咖哩會好辣 有足夠嘅紅蘿蔔同薯仔魚丸唔係咁好食  可能凍咗d之前食嘅三文魚卷$19有d沙律菜 三文魚亦算新鮮 (麵包皮濕左會有d痴牙 淑女們要小心)
室外環境幾舒服:)

今日食肉"瘦"家姐黎 點少得15粒肉丸同雞翼呢

之前食嘅三文魚卷$19
有d沙律菜 三文魚亦算新鮮
(麵包皮濕左會有d痴牙 淑女們要小心
2014-10-11 1164 瀏覽
客多就退步的道理@IKEAIKEA 的食物退步, 價位也開始不是屬便宜,亦有一堆人等位光顧, 今次下午茶每人竟花了70多元?!這兒是自助式, 由找位買食物,至用餐後收盤都是由食客自處。食物也是從即食調理包加熱的,是只講效率不求味道享受, 只為來店選購的人客帶來方便。有要求的我犯不著來這兒, 只是朋友未吃午餐,一起在對面的零碳而地完成活動,MEGA BOX食肆選擇不多才一道來吃個下午茶。成日聽養雞時打針在翼位,固此那位置是積了最多激素, 多吃影響女性身體,不過ORDER由朋友發牌, 我也吃2隻吧。炸雞翼是守到關, 小小的肉不多,但雞皮不油又有拉力,數十元還是合理。冷盤的小蝦以前放到成SHRIMP COCKTAIL 的,現在就平放在碟上就算了, 看到賣相食慾大減,價錢只是數大元, 我還是放過你這不長進的態度。蝦腳中藏了大量蝦子,肉就不多,只用熱水滾熟,, 吸蝦子時嚐得出淡淡海水鹹味,是儀態也拋於腦後。薯條伴炸豬扒夾芝士, 這個完成是垃圾,見有芝士我開始是大喜, 因太愛吃芝士,而實情是薯條毫不脆身, 如蒸出來的,豬扒外層不脆,只是厚厚的麵粉層,切開時易要用力整塊如塑膠做的,那片豬肉是加工的,

客多就退步的道理@IKEA
IKEA 的食物退步, 價位也開始不是屬便宜,
亦有一堆人等位光顧, 今次下午茶每人竟花了70多元?!
這兒是自助式, 由找位買食物,
至用餐後收盤都是由食客自處。
食物也是從即食調理包加熱的,
是只講效率不求味道享受, 只為來店選購的人客帶來方便。
有要求的我犯不著來這兒, 只是朋友未吃午餐,
一起在對面的零碳而地完成活動,
MEGA BOX食肆選擇不多才一道來吃個下午茶。
成日聽養雞時打針在翼位,
固此那位置是積了最多激素, 多吃影響女性身體,
不過ORDER由朋友發牌, 我也吃2隻吧。
炸雞翼是守到關, 小小的肉不多,
但雞皮不油又有拉力,數十元還是合理。
冷盤的小蝦以前放到成SHRIMP COCKTAIL 的,
現在就平放在碟上就算了, 看到賣相食慾大減,
價錢只是數大元, 我還是放過你這不長進的態度。
蝦腳中藏了大量蝦子,肉就不多,
只用熱水滾熟,, 吸蝦子時嚐得出淡淡海水鹹味,
是儀態也拋於腦後。
薯條伴炸豬扒夾芝士, 這個完成是垃圾,
見有芝士我開始是大喜, 因太愛吃芝士,
而實情是薯條毫不脆身, 如蒸出來的,
豬扒外層不脆,只是厚厚的麵粉層,
切開時易要用力整塊如塑膠做的,
那片豬肉是加工的,把肉打爛再壓兩塊豬扒狀的雪藏貨。
中間沒有芝士的流心,只是一小團半凝固的AA膠一樣,
炸物入口是冷的, 已列作10大恐怖食物之一。
萄汁小龍蝦意粉,
每回來到IKEA, 意粉也是非常淋身的,
我要Al Dente呀!!!
令我困惑是明明食物TURNOVER大,
但這碟都不是熱的, 只是微暖呀!!
我不是小貓舌頭, 熱辣辣才滋味,
色香味都不俱備怎下嚥。
汁淡味, 幸好小龍蝦起了肉,
我經常說我是懶到要拆殼太煩, 乾脆不吃的人型蟲。
  • chicken wing
  • shrimp
2014-10-07 877 瀏覽
每次到mega逛街也會想到ikea餐廳醫肚,選擇它的原因是平,正,多,價錢平宜, 食物好吃, 款式多.而且每次推廣的主菜也不同.吉烈雞胸肉配薯條想吃吉烈也想吃薯條, 所以選了這款, 我也預了雞胸是鞋的, 但這款除了鞋, 還很實! 勉強把它吃掉!沙律幾大份, 醬汁要另外自己到自助醬料取, 不然會沒味道三文魚柳可能是三文魚, 價錢比其他高, 要五十多元, 味道還不錯, 但不算嫩, 底下有菠菜薯餅, 好吃. 凍蝦每次來也會吃, 可惜份量好像越來越少.蘋果批味道還可, 價錢吸引.
每次到mega逛街也會想到ikea餐廳醫肚,
選擇它的原因是平,正,多,
價錢平宜, 食物好吃, 款式多.
而且每次推廣的主菜也不同.

吉烈雞胸肉配薯條
沙律
幾大份, 醬汁要另外自己到自助醬料取, 不然會沒味道
三文魚柳
凍蝦
每次來也會吃, 可惜份量好像越來越少.
蘋果批
味道還可, 價錢吸引.
2014-09-26
2014-10-06 824 瀏覽
是日早上到來九龍灣的Mega box準備開會,由於時候尚早便到處逛逛,逛上4樓見 Ikea的餐廳已經有好幾檯客便進入一試,由於是自助形式便到凍櫃自取了一碟瑞典蘋果批再拿杯去熱咖啡機按鈕等熱咖啡,再埋收銀處付款。兩樣夾埋都只是17蚊, 蘋果批由於放在凍櫃故自行把它放微波爐叮熱,叮都有技巧就是切勿叮過久,只需叮一分鐘否則會碎掉,這是宜家職員教路。咪睇只叮一分鐘真是剛好夠熱,批夠大件,蘋果餡料多又不會太甜,放進口不輕易鬆散,熱咖啡啡味不夠有點淡,但只賣3蚊一杯夫復何求。
瑞典蘋果批配熱咖啡
2014-10-06
$17 (早餐)
2014-10-04 924 瀏覽
在megabox逛完街後,用了很多錢所以就來到ikea,因為可以吃了很多又很便宜(笑)不知道是不是很划算的緣故,所以就有很多人在排隊orz登登登!看我們是不是好瘋XD這都只是2人分量啦~我最愛的就是那個蔬菜薯餅,真的好好吃,有很香奶油牛油味耶當然還有薯仔粒,很好吃!牛丸也是不能輸的,配上醬真的好好吃,還有薯仔耶!好好味的一餐~
不知道是不是很划算的緣故,所以就有很多人在排隊orz
2014-10-03 1009 瀏覽
今日走左去宜家家居食tea.叫左:炸雞翼,肉丸意粉,芝士沙樂美腸釀雞,煙三文魚炸雞翼$13:有4隻,比之前食過嘅又亁又嚡又冇味.肉丸意粉$19:有10粒連意粉,肉丸好淋又夠味,加上士多啤梨醬更美味必食之選,意粉就可有可無,完全唔得.芝士沙樂美腸釀雞$33:最差之最,硬過石頭又冇味,雞肉嚡到似沙紙.煙三文魚$33:份量都可以,三文魚新鮮鹹香有油香,可惜有魚骨,最重要又加左價,原本$29.整體:又加價,食品質素又下降.
今日走左去宜家家居食tea.
叫左:炸雞翼,肉丸意粉,芝士沙樂美腸釀雞,煙三文魚
炸雞翼$13:有4隻,比之前食過嘅又亁又嚡又冇味.

整體:又加價,食品質素又下降.
炸雞翼
肉丸意粉
芝士沙樂美腸釀雞
芝士沙樂美腸釀雞
煙三文魚
2014-09-15
煙三文魚
2014-09-27 555 瀏覽
講到IKEA不得不提既緊係肉丸啦,唔講佢D肉丸本身有咬口又好味,重點係佢D汁真係超級好味,係第2度完全食唔反E隻味,好好食仲好獨特。加埋有薯仔,配埋D汁,食一碟又飽又滿足,仲要好鬼平,想平平地又食得飽,突登行去都抵呀。
2014-09-09
10 分鐘 (堂食)
2014-09-11 861 瀏覽
落MEGA BOX買野諗住行下IKEA同吉之島睇下有冇先去到IKEA真係超級多人呀......行完哂都搵唔到想買的,咁就食番個熱狗先啦HOTDOG~~~真係好抵,加埋杯汽水都係10蚊雞,仲可以自己加醬添!其實食一個已經夠飽肉丸喎,9蚊雞有5粒!好味喎!總消費都不過20大元,就已經超飽了!真係太抵了
落MEGA BOX買野
諗住行下IKEA同吉之島睇下有冇先
去到IKEA真係超級多人呀......
行完哂都搵唔到想買的,咁就食番個熱狗先啦
HOTDOG
肉丸
肉丸喎,9蚊雞有5粒!好味喎!

總消費都不過20大元,就已經超飽了!真係太抵了
2014-06-22
3 分鐘 (外賣自取)
HOTDOG