進行攝影活動前先去醫醫肚來DORAYA定食因為對面就是去stanley的小巴站12點店才剛開門不久 可是已經有客人了!點餐後來試試這支新買不久的微距鏡^^"很愛拍調味料樽仔這類的小物點餐後一段時間點的東西終於來了藍鰭吞拿魚扒飯配冷烏冬定食這是我點的對面的熱愛三文魚的人兄點的仍然是三文魚+油甘魚飯配冷烏冬角度關係沒拍到主食 這是回家才發現=.=這家店招牌好像是藍鰭吞拿魚丼所以我第一次來當然是先點招牌 要不然連招牌也不好吃以後也不用來了=.=其實我對吞拿魚也還好(哈哈!十分標準的香港人!日本人愛吃吞拿魚 香港人愛吃三文魚)平常吃放題或是去日本料理食魚生其實都不太點吞拿魚 三文魚才是必點的不過這一家我會推介吃吞拿魚>三文魚三文魚就一般般吧 吞拿魚比較有特色外面吃很多都有一點腥 口感也偏硬這一家不能說完全沒有 但腥味不重 我覺得是算鮮那種 那當然也不能跟新鮮比來個近鏡很愛他們的吞拿魚是他們的魚脂肪非常的厚吃起來很肥美!!!有種juicy的感覺(?!)色澤上看起來也算新鮮不過主菜外 其他就很一般了冷烏冬不太好吃 過硬而且黏在一起=.=蛋就還好 不是特別好吃 沒有蛋香 但也不至於難吃到吃不
進行攝影活動前先去醫醫肚
來DORAYA定食因為對面就是去stanley的小巴站
12點店才剛開門不久 可是已經有客人了!
點餐後來試試這支新買不久的微距鏡^^"
很愛拍調味料樽仔這類的小物
外面吃很多都有一點腥 口感也偏硬
來個近鏡
藍鰭吞拿魚扒小丼
很愛他們的吞拿魚是他們的魚脂肪非常的厚
吃起來很肥美!!!有種juicy的感覺(?!)
色澤上看起來也算新鮮
不過主菜外 其他就很一般了
冷烏冬不太好吃 過硬而且黏在一起=.=
蛋就還好 不是特別好吃 沒有蛋香 但也不至於難吃到吃不下...
其他漬物就...不予置評...
飯雖然是小丼 不過作為午餐來說是很剛好 不會餓也不會撐
如果很想吃吞拿魚魚生飯的話大概也會試一下其他的吞拿魚丼^^
如果要吃三文魚大概不會來這邊吃 一是偏貴二是沒什麼特別值得來這邊吃
給好評是因為午餐來說這樣質責的吞拿魚還算很非常的不錯!!
當然晚餐一般餐廳品質都很好 不過那就是另一個價錢了~

午餐的其他定食~
藍鰭吞拿魚扒小丼定食
藍鰭吞拿魚扒小丼
2013-05-31 257 瀏覽
好耐之前聽人講話呢間的吞拿魚生飯好正, 但次次經過都好似要等位, 有日見落雨少d人就試下. 入面係舊日本舖頭裝修, 坐得都幾逼下.都有幾款揀, 除左吞拿魚飯仲有普通粒粒魚生飯, 三文魚飯同d小食. 但既然吞拿魚出名, 就叫左個荵藍鯨吞拿魚蓉飯. 我本身唔係特別鍾意食吞拿魚, 但佢D吞拿魚蓉真係好香, 魚蓉唔會覺得爛到一pat 野咁. 可惜荵粒唔夠多. 飯我覺得稍過黏同淋. Set的配菜唔得, 菜絲冇味有渣, 玉子太硬, 唔夠蛋汁同蛋味. 味噌湯幾好, 濃度適中, 都幾多料.總結: 以呢個價錢, 佢的吞拿魚生飯真係不錯. 配菜真係唔得, 如果要食, 齋叫魚生飯就ok了.

5 分鐘 (堂食)
2013-04-16 178 瀏覽
定食のどらや,不記得吃過多少次,在我好想食壽司飯定食的時候,都總不會令我失望。當然來到這裡是想吃吞拿魚才來哦!但本人覺得這裡的油甘魚和海膽都很好吃有時人多這小店要等好耐才有位,而我多數是心血來潮就想去食,所以都要碰碰彩數!今次就不用等位!看看今次吃了什麼啦!二人行點了二個定食,吞拿魚是一箇的香、甜、柔軟;油甘魚肥美,色澤也很漂亮。我喜歡一口飯,一口剌身的吃,這樣好快就食晒我也很喜歡他們的蛋卷、漬物蘿蔔還有酸梅喇!就是香!好開胃!總之每次來到盤子裡的食物都會被吃光光

今次就不用等位!

看看今次吃了什麼啦!
我喜歡一口飯,一口剌身的吃,這樣好快就食晒

我也很喜歡他們的蛋卷、漬物蘿蔔還有酸梅喇!就是香!好開胃!
總之每次來到盤子裡的食物都會被吃光光
2012-12-29
5 分鐘 (堂食)
  • 海膽
  • 油甘魚
2013-03-18 136 瀏覽
約了朋友吃飯,諗唔到依乜,可能FRIDAY NIGHT,周圍都好多人度度都要等,係條街度行了成個鐘,最後成9點黎左呢度,都仲要等三個字想叫吞拿魚扒定食,但係賣晒試左呢個中TUNA 和吞拿魚蓉飯定食,加了大(魚生及飯)配菜和湯很ROUTINE,不足為提吞拿魚幾好食,話曬都係吞拿魚專門店嘛!藍鰭TUNA,雖然你瀕危,但係你真係好好食可能我好肚餓,加了大都唔覺佢好大碗食完成個SET都只係7分飽 同行的朋友話要保護藍鰭,叫了三色魚生飯 (三文,油甘魚和海膽)海膽望落好似麻麻⋯⋯ANYWAY,佢不嬲都好似有2種豉油,刺身的和吞拿魚豉油但係唔知點解今次2樽都係刺身同埋D魚生都好似切得偏薄加茶密度幾好
約了朋友吃飯,諗唔到依乜,
可能FRIDAY NIGHT,周圍都好多人
度度都要等,係條街度行了成個鐘,
最後成9點黎左呢度,都仲要等三個字

想叫吞拿魚扒定食,但係賣晒

試左呢個中TUNA 和吞拿魚蓉飯定食,加了大(魚生及飯)
配菜和湯很ROUTINE,不足為提
吞拿魚幾好食,話曬都係吞拿魚專門店嘛!
藍鰭TUNA,雖然你瀕危,
但係你真係好好食

可能我好肚餓,加了大都唔覺佢好大碗
食完成個SET都只係7分飽

同行的朋友話要保護藍鰭,
叫了三色魚生飯 (三文,油甘魚和海膽)
海膽望落好似麻麻⋯⋯

ANYWAY,佢不嬲都好似有2種豉油,
刺身的和吞拿魚豉油
但係唔知點解今次2樽都係刺身

同埋D魚生都好似切得偏薄

加茶密度幾好
2013-02-15
15 分鐘 (堂食)
2012-12-27 102 瀏覽
平安夜晚餐無特登訂定台五點幾行完SOGO已經覺得係時候食飯喇再唔食就無位等餐飽架喇左諗右諗 不如試下灣仔同CWB中間既DORAYA啦之前一直都係TST店的FANS 就試下啦六點多D入到去已經無晒二人位店員安排左6人台 亦講明一陣有人入座要搭台OK呀正常~~叫左兩個海膽X吞拿魚碎定食(@178)前菜有漬物同埋兩個厚切甜旦厚切甜旦是凍的 而且無晒甜味 同百佳既相差唔遠 有點失望漬物同味噌湯都係正常味 無特別主菜到! 唔知點解總係覺得D料係TST個邊多D海膽一貫味鮮! 無臭味! 好甜呀吞拿魚碎比TST店的鮮味低..但仍然是好好味的總結而言, 我覺得TST店比較好, 而且地方較闊落
平安夜晚餐無特登訂定台
五點幾行完SOGO已經覺得係時候食飯喇
再唔食就無位等餐飽架喇

左諗右諗 不如試下灣仔同CWB中間既DORAYA啦
之前一直都係TST店的FANS 就試下啦

六點多D入到去已經無晒二人位
店員安排左6人台 亦講明一陣有人入座要搭台
OK呀正常~~

叫左兩個海膽X吞拿魚碎定食(@178)
前菜有漬物同埋兩個厚切甜旦

厚切甜旦是凍的 而且無晒甜味 同百佳既相差唔遠 有點失望

漬物同味噌湯都係正常味 無特別

主菜到! 唔知點解總係覺得D料係TST個邊多D

海膽一貫味鮮! 無臭味! 好甜呀

吞拿魚碎比TST店的鮮味低..但仍然是好好味的

總結而言, 我覺得TST店比較好, 而且地方較闊落
題外話/補充資料: 店員是有禮的, 加水也很勤力 只係地方太淺窄, 行出行入要講好多次「唔好意思」><
2012-12-24
慶祝紀念
平安夜
  • 海膽
2012-12-21 146 瀏覽
日本菜在香港的選擇多的是,當中更細分至居酒屋、拉麵店、烤肉店、吉列專門店及壽司刺身店等等,而其中更有專吃丼的店舖,定食DORAYA就是我喜愛的店舖。這兒是專吃吞拿魚,供應各式各樣的部位,特別是吞拿魚大腩更是肥美得令人唾涎。雖然吞拿魚大腩的確十分之肥美,但就嫌它較油膩,配飯來吃的話,我喜歡乾爽一點的,所以每次必點的是「香蔥伴藍鰭吞拿魚腩蓉飯」。然而我每次也會略作加減,有時配上海膽,有時又配上三文魚子,冬天時亦會配上吞拿魚中腩,愛它的油脂香。為何喜歡香蔥伴藍鰭吞拿魚腩蓉,就是那股豐腴甘香的油脂香,細緻香滑而軟綿綿的口感及蔥粒所散發出的香氣,三者混合有如化學作用,令平平無奇的吞拿魚變得非常可口。與海膽攪拌後,又有另一種味道產生,海膽的鮮甜令吞拿魚更甜美,而且兩者入口即溶的感覺又是美妙。與三文魚子混合後,又是另一種感覺,咸香的三文魚子令吞拿魚腩蓉多了一份咸鮮味,而三文魚子的質地又提升了口感,變得有點嚼勁,很有趣,配上別的食材又變成另一道可口料理了。當天氣冷時,很喜歡將凍冰冰的吞拿魚中腩放在熱飯上,看著油脂慢慢滲進飯裡,扒一口飯,頓感滿足。另一邊又可將吞拿魚腩蓉拌進飯中,實行一魚兩吃的滋味。刺身
刺身飯外,定食套餐還包括漬物、蛋卷、麵豉湯等等,十分豐富的。當然還有其他非吞拿魚食物供應,如「鹽燒鯖花魚」,魚肉結實,一絲絲的,魚皮香脆又可口,配上綠茶梅酒梳打,真是一流。
不喜歡吃生的,還可以選擇「炙燒藍鰭吞拿魚扒飯定食」,我也是十分喜愛這個。先將吞拿魚中腩輕輕炙熟,保持內部仍然生的,令魚油更甘香,魚味更濃郁,再配上特製芝麻醬油及香蔥,真的令人難以忘懷。身邊很多人都不喜歡吃吞拿魚,其實我以前也是,可是當我接觸到這一道後,發現原來是十分美味,便開始慢慢品嚐了。
  • 炙燒藍鰭吞拿魚扒飯定食
我成日一個人嘅時候就會對自己好D食一碗魚生飯今次因為考完試又再去了,食我最中意的兩樣野好似貴左,海膽吞拿魚蓉飯要$198從相中可見,海膽+吞拿魚蓉加埋只蓋到半碗飯食落去....點知.....又腥又臭仲有拿拿地嘅感覺我估佢唔係壞(因為隻味其實似好平個D海膽但個種腥味但加強4-5陪),只係D海膽唔靚 (其實壞我仲驚,咁都可以俾客? 有邊個會食過壞嘅海膽?D客點會識分?)好難先食得哂....我諗係難食到係送俾我唔食+叫朋友唔好食的程度以前佢唔係咁架,真可惜
我成日一個人嘅時候就會對自己好D食一碗魚生飯
今次因為考完試又再去了,食我最中意的兩樣野
好似貴左,海膽吞拿魚蓉飯要$198
從相中可見,海膽+吞拿魚蓉加埋只蓋到半碗飯

食落去....點知.....又腥又臭仲有拿拿地嘅感覺

以前佢唔係咁架,真可惜
2012-08-29 78 瀏覽
喜歡吃日式便當,叫一個定食就包括主食,麵鼓湯,漬物,玉子和醃物,是否比kinder出奇蛋一次過滿足晒三個願望還要多?一直都是定食Doraya的忠客,貪佢座位不到廿個的小舖情懷。貪佢營業至零晨兩點深夜時份食個簡單窩心的暖飯,有時肚餓起來,如此「食神」吃叉燒飯那一幕。到此店必點碎吞拿魚飯,多蔥。可能是生意一向興旺吧,點菜的姐姐眼神仿佛,目無表情。 不久,飯來了。賣相依舊簡單別緻。湯和前菜不過不失,但最重要的吞拿魚生飯。。。感覺變質了。肉質鬆散,淡而無味,單一層次,下多少醬油和蔥都改善不了。飯是暖暖的,還好。

到此店必點碎吞拿魚飯,多蔥。
可能是生意一向興旺吧,點菜的姐姐眼神仿佛,目無表情。

2012-08-23 56 瀏覽
朋友點的油金魚配吞拿魚...一直以為吞拿魚是主打...但魚油金魚都不錯我點的碎吞拿魚飯...另外特喇推介它店內的芥末...應該是用新鮮山葵弄的...唔會好似出邊食到果啲咁"供"同SPICY誠意推介要加工10轉"顯:湯....真係冇得頂啊個湯...好鮮...仲好多"顯"..成個碗都裝滿的..

2012-08-19 50 瀏覽
星期六晚正值晚飯高峰時間,都預咗要等位,幸好,十分鐘左右就有位。好耐無嚟,小店感覺依舊。店鋪細細,但感覺幾warn^_^兩個人點了:吞拿魚腩飯定食有一碗麵豉湯加現成漬物,玉子雞蛋兩件及一小碗幾種不同的醃物。湯同漬物都係非常一般,個人感覺湯有點淡。玉子雞蛋還不錯,蛋味幾香。不過碗醃物就真係差咗啲(以前我嚟親都會清哂) 淡而無味,就連鹹味都無咩咁滯....個飯保持一貫水準,足料,新鮮^_^吞拿魚厚薄適中,飯亦很夠大碗。什錦魚生飯定食就不過不失,但唔知點解啲青瓜個樣都好新鮮,但全部都係苦嘅@@同店員這講,店員亦很有禮貌地問需唔需要比啲新青瓜我^_^整體有八十分,真的有一段時間無光顧了,價值真的上漲咗好多,但以份量及新鮮程度,現在係其他餐廳未必可以用呢個價錢食到吧。

好耐無嚟,小店感覺依舊。店鋪細細,但感覺幾warn^_^

兩個人點了:
吞拿魚腩飯定食
湯同漬物都係非常一般,個人感覺湯有點淡。

10 分鐘 (堂食)
2012-06-29 1074 瀏覽
老頭近日靜極思動,想着出門旅遊。剛好老伴有幾日假期,於是便立即動身前往灣仔辦簽證。正事完成之際,就是祭祈五臟廟之時。走着走着便來到DorayaDoraya門前裝橫並不豪華,富小店之形格,內裡簡單樸實,清潔企理,最重要的是,在當晚七時半晚餐高峰時段亦不用等候入座。地方雖然不大(約一百五十至二百呎),但座位不多(約三十餘座),不會太過擁擠。Doraya主賣日式定食,其鮪魚定食更是馳名,包括中Toro,大Toro的定食,鮪魚腩蓉定食等。本想一試中Toro定食,奈何服務員說只有大Toro,只好欣然接受,並將麵豉湯轉做蜆湯($220+10)。除了大Toro定食,還叫了一個海膽定食($198)。先到的是海膽定食伴菜偏向清淡,玉子質感良好,海膽新鮮大塊,份量多賣相佳。再來的是大Toro定食伴菜跟之前的沒有兩樣,蜆湯鮮甜,蜆肉多過蜆殼,大Toro新鮮,雖然不是厚切,但份算是適中,唯一挑剔之處便是大Toro有筋,亦是在下想點中Toro之主因。總觀Doraya地點方便,環境清潔,食物質數佳,價錢合理,是老頭返食之選。老頭期待到Doraya尖沙咀店再試一次

最重要的是,在當晚七時半晚餐高峰時段亦不用等候入座。

除了大Toro定食,還叫了一個海膽定食($198)。

先到的是海膽定食
海膽定食
其實海膽可供食用的部份為海膽的生殖腺,即海膽籽
伴菜偏向清淡,玉子質感良好,海膽新鮮大塊,份量多賣相佳。

再來的是大Toro定食

老頭期待到Doraya尖沙咀店再試一次
題外話/補充資料: 雖說老頭當天不用花時間等候, 但從點菜,直到老頭完餐後,都有客人在門外等待入座, 可見老頭是帶點運氣,有帶食神, 敬請各位留意。
2012-06-26
海膽定食
其實海膽可供食用的部份為海膽的生殖腺,即海膽籽
大Toro定食
我本身由美國回來的,十分掛念LA 的日本菜因為美國有很多日本菜也是由日本正宗的壽司師父整DORAYA 是我在香港難得找到魚生飯比較正宗的一間SIZE一D都唔細每一塊魚生都係啖啖肉,好新鮮價錢都正常! 有SET DINNER! 有配菜有MISO SOUP都只係$158!!鋪仔細細但好好食! 正!!我朋友ORDER 左TEMPURA都話好好食
我本身由美國回來的,十分掛念LA 的日本菜
因為美國有很多日本菜也是由日本正宗的壽司師父整

DORAYA 是我在香港難得找到魚生飯比較正宗的一間
SIZE一D都唔細
每一塊魚生都係啖啖肉,好新鮮

鋪仔細細但好好食! 正!!

我朋友ORDER 左TEMPURA都話好好食
魚生飯:)
tempura!
2012-06-19
1 分鐘 (堂食)
魚生飯:)
tempura!
2012-06-21 70 瀏覽
耐唔耐都會幫襯這裡,都係貪水準夠穩定,再次幫襯,依然保持水準。碎吞拿魚飯,係我首選,今次魚偏向肥,魚味就普通,不過依舊份量十足,都係食得滿意,定食跟個蛋同湯,蛋其實都係高班野,蛋味不錯,都好好食。個湯就麻麻地。未食過燒魚,想食非魚生類,今次試下個燒鯖魚定食,魚燒得剛好,唔會太老,係有少少驚喜。可以唔配飯配烏冬,幼身烏冬,不過煮得太腍,影響咬口。吞拿魚水準依然唔錯,係值得繼續幫襯既地方。

碎吞拿魚飯
玉子
麵鼓湯
燒鯖魚
烏冬
Sapporo
吞拿魚水準依然唔錯,係值得繼續幫襯既地方。
10 分鐘 (堂食)
自前幾天去過金鐘四季失望而回之後,一路心掛掛想食返個似樣小小嘅魚生飯。同 J “暗示"後,佢就話放工同我去呢到食。其實我哋之前都嚟過好多次,小女子覺得呢度嘅魚生飯以價錢,舖頭位置嚟講,算係 above average。今晚同平時一樣,我點咗我嘅至愛- 吞拿魚蓉飯定食,而J 點咗三拼刺身定食。我哋再點咗炸蠔同沙律。定食包味噌湯,J 就加$10 upgrade 要蜆介味噌湯。上菜好快,吞拿魚蓉定食同三拼刺身定食先到,無幾耐炸蠔同沙律都嚟曬。講吓食物-------魚生$108 - 好新鮮。三拼刺身定食 $178 - J “賞賜” 咗幾件刺身比我,我就覺得自己個新鮮同好味小小。海膽都合格(Sigh……上次金鐘四季嗰D 有腥味,真係怕怕)炸蠔 $48 - 有6件,仲有沙律伴碟,超值!我平時唔食生蠔,但炸蠔嘅感覺完成唔同,D蠔仲好新鮮!沙律 $38 - 不過不失。總結服務合格,waitress每上菜一道都會講係乜,亦好attentive不斷給我們倒茶。埋單 $480 左右,合理,食物質素ok ..... Doraya 下次見!

今晚同平時一樣,我點咗我嘅至愛- 吞拿魚蓉飯定食

講吓食物-------
魚生$108 - 好新鮮。
吞拿魚蓉飯定食
三拼刺身定食 $178 - J “賞賜” 咗幾件刺身比我

沙律 $38 - 不過不失。
炸蠔同沙律
總結

2012-05-17
吞拿魚蓉飯定食
炸蠔同沙律
  • 吞拿魚蓉定食
2012-02-27 122 瀏覽
昨日抱著期望來這兒吃dinner之前也來過這兒兩次,印象都不錯七時到達已坐差不多坐滿人,我們只好搭枱想試下中toro,但waitress說沒有,只有大拖羅ok啦,雖然價錢貴了點點知卻換來一肚子失望!toro的顏色橙色,似三文魚多d吃下去像不肥美的三文魚雖然我不太記得toro的味道,但我有八成相信這不是拖羅啊!還說是大拖羅!沒有魚味,沒有肥美,只有細細塊的像三文魚的東東還盛惠 $185再問waitress,她說這是toro有沒有人可以告訴我真相嗎?
昨日抱著期望來這兒吃dinner
之前也來過這兒兩次,印象都不錯
七時到達已坐差不多坐滿人,我們只好搭枱
想試下中toro,但waitress說沒有,只有大拖羅
ok啦,雖然價錢貴了點
點知卻換來一肚子失望!

toro的顏色橙色,似三文魚多d

吃下去像不肥美的三文魚
沒有魚味,沒有肥美,只有細細塊的像三文魚的東東

還盛惠 $185
再問waitress,她說這是toro

有沒有人可以告訴我真相嗎?
2012-02-26