2017-01-18 1063 瀏覽
Came here to try their tuna rice, it was a friday night so it required a little bit of lining up. We waited for nearly half an hour to get a table. We ordered the tuna rice and beef rice, very tasty tuna which melts in the mouth, the texture is so tender and its so fresh! Reasonable price, whats more can i ask for? and the beef rice was nice either. Will come back for sure
Beef
Tuna  rice
Beef
Tuna  rice
  • 香蔥伴藍鰭吞拿魚腩蓉飯定食
2017-01-12 1142 瀏覽
銅鑼灣食日本野選擇好多,但要選一間好食又唔算貴既其實一的都唔易,Doraya絕對是一個好選擇,我都會定期就返黎食下佢。藍鰭吞拿魚扒定食 $138吞拿魚扒的份量絕對不算少,都有十件,吞拿魚經過輕輕的炙燒,火喉控制得宜,有炙燒過的油脂香,保留左溶化口感,更有濃濃既吞拿魚鮮味,性價比十足。飯的醋味略重,但配合吞拿魚的油脂香,是一個不錯的混合。小食方面就全無特別,很普通。P.S 此餐廳最好食的就是吞拿魚,其他的刺身相對是比較普通,環境比較狹逼的。
藍鰭吞拿魚扒定食 $138

• 吞拿魚
2017-01-04 1206 瀏覽
早排去日本係咁食拖羅番到黎香港成日都心思思想再食呢日就去左定食doraya食lunch去到先攞籌等左十分鐘就入得點左個中拖羅+蔥吞蓉定食 ($178)就咁睇啲中拖羅唔夠肥美食落的確係...飯稍酸 是醋下重了嗎?好失望...反而蔥吞蓉有驚喜好香 帶少許油脂份量也十足定食仲配有漬物 厚燒玉子 麵豉湯味道都正常 食哂就一定夠飽下次有機會再試埋大拖羅希望可以搵得番果種入口即溶滿口油脂甘香既幸福感覺吧!
早排去日本係咁食拖羅
番到黎香港成日都心思思想再食
呢日就去左定食doraya食lunch
去到先攞籌
等左十分鐘就入得
點左個中拖羅+蔥吞蓉定食 ($178)
就咁睇啲中拖羅唔夠肥美
食落的確係...
飯稍酸 是醋下重了嗎?
好失望...
反而蔥吞蓉有驚喜
好香 帶少許油脂
份量也十足
定食仲配有漬物 厚燒玉子 麵豉湯
味道都正常 食哂就一定夠飽
下次有機會再試埋大拖羅
希望可以搵得番果種入口即溶滿口油脂甘香既幸福感覺吧!
10 分鐘 (堂食)
2016-12-23 1643 瀏覽
每個月都總會有一日出銅鑼灣食定食Doraya,既有質素,價錢又合理,最重要食得飽飽滿足。定食的前菜亦毫不馬虎,酸青瓜和蘿蔔的酸甜味適中,爽脆可口,十分開胃。玉子燒屬前菜,凍食,有蛋香味有夠厚身,帶有少少甜。豆腐海帶麵豉湯都不錯,熱呼呼的,足料又有麵豉濃香。我每一次都是點藍鰭吞拿魚扒飯定食,重點是當定食上枱時,我就會覺得好幸福眼見十多片厚厚的藍鰭吞拿魚扒鋪滿飯面,魚扒表層經過被火輕輕燒過,逼出來的魚油沾到珍珠米上,加上簡單的調味鹽、黑椒和葱花,令到每一口口感更豐富。處理吞拿魚上亦應記一功,既沒有筋,確保食客每啖吞拿魚都是爽滑。男朋友食池魚定食,份量十足,共有十片厚厚的池魚。當造的池魚肉質甜美爽口,配以酸薑,帶走魚腥味,亦可減低油膩感。另外我欣賞提供新鮮即磨山葵,並非粉開的wasabi,既不會太刺激搶走食物的原味,又可提昇味蕾的滿足。我試過尖沙咀厚福街分店,但我仍然覺得銅鑼灣較出色,質素有保證。

藍鰭吞拿魚扒飯定食
池魚定食
2016-12-06
藍鰭吞拿魚扒飯定食
池魚定食
1K
我A姐諗大部分香港人同我一樣,日日食日本嘢都得!老實講,主打吞拿魚魚生飯嘅日本料理舖唔多!聽好友K先生推介,我哋就去試下位於銅鑼灣同灣仔交界嘅定食DORAYA!舖頭細細,大概得廿個位,所以經常要等位,我哋都等咗成個鐘。得咗咁耐,咩都唔好理,飲番啲野先。成日都覺得梅酒好甜,好似飲糖水咁。點知今次試綠茶梅酒又幾正喎,加咗綠茶,多咗啲茶澀味,中和番,即刻無咁甜!加埋冰啱晒夏天!等咁耐,就係為咗食呢到最出名嘅吞!拿!魚!我哋嗌咗香葱伴藍鰭吞拿魚腩蓉飯定食。唔食葱嘅朋友,可以好似我哋咁走咗啲葱佢。聽講呢到嘅魚腩蓉係用吞拿魚嘅中腩同背部混合而成,所以無淨係腩咁肥膩!魚蓉係師傅用人手剁成。魚生飯中嘅米飯絕對係另一重點,DORAYA用被譽為日本第一米嘅新潟越光米,係用高山上嘅雪水來種米,米香黏口。配埋特制刺身豉油,,吊出魚鮮味。非常滋味!除咗碗飯,跟餐嘅漬物同玉子都唔差,食完好滿足。今餐兩個定食加支梅酒大概HK$500,係支酒貴啲,不過啲吞拿魚真係好香好肥,可能係全香港最好食嘅吞拿魚魚生飯。
舖頭細細,大概得廿個位,所以經常要等位,我哋都等咗成個鐘。

綠茶梅酒
等咁耐,就係為咗食呢到最出名嘅吞!拿!魚!

香葱伴藍鰭吞拿魚腩蓉飯定食
除咗碗飯,跟餐嘅漬物同玉子都唔差,食完好滿足。
漬物同玉子
2016-09-10
60 分鐘 (堂食)
綠茶梅酒
2016-12-05 1574 瀏覽
朋友介紹超水準既刺身丼,話同日本既有得輝。去到都唔少人排隊等位。刺身丼有set好既配料,如果唔岩口味仲有得自由配答我呢個係自由配答既5隻甜蝦都好大隻好多肉,肉身好爽口右邊帶d銀色個隻係池魚,比平時食既魚生超爽,唔鐘意食既可能會覺得硬,好難咬不過我又幾likey咼中間粉紅色既係吞拿魚大腩,超級邪惡入口即溶。油,全部都係油要慢慢品嘗極度推薦
刺身丼有set好既配料,如果唔岩口味仲有得自由配答
我呢個係自由配答既
5隻甜蝦都好大隻好多肉,肉身好爽口
不過我又幾likey咼
中間粉紅色既係吞拿魚大腩,超級邪惡
入口即溶。油,全部都係油
要慢慢品嘗
極度推薦
2016-11-12
2016-12-01 1320 瀏覽
返工努力左一日,難得早收工,當然要好好慰勞自己!去到即刻有位(難得!),即刻各自點刺身丼,必食推介有甜蝦他他!因為唔係好多地方都有得食,所以我點左兩份!另一半都叫咗甜蝦他他,吞拿魚蓉,蟹子同吞拿魚。 點餐記住加$10轉蜆湯,因為蜆肉其多!成個湯都好鮮甜! 今次仲加左秋刀魚刺身同松葉蟹腳,正! 你睇吓成枱都係嘢食
返工努力左一日,難得早收工,當然要好好慰勞自己!

今次仲加左秋刀魚刺身同松葉蟹腳,正! 你睇吓成枱都係嘢食
2016-11-09
  • 甜蝦他他
2016-12-01 1117 瀏覽
每次想食吞拿魚都會諗起呢到~ 呢到係以賣魚生同埋藍鰭吞拿而出名,次次去都要大排長龍,但由於真係好好食,我次次都會心甘情願係到等~ 唔唔~ 個藍鰭吞拿真係每一口都好juicy, 好鮮甜~百幾蚊既價錢,係銅鑼灣,簡直係高質!好食既野真係食多多都唔夠喉~ 白飯用上熱辣辣既珍珠米,加上熱既面豉湯,絕對溫暖全身!對菜有蛋,同漬物,一樣好食!不過都唔好睇呢個定食份量細細,但男女都絕對夠食!

白飯用上熱辣辣既珍珠米,加上熱既面豉湯,絕對溫暖全身!

對菜有蛋,同漬物,一樣好食!

不過都唔好睇呢個定食份量細細,但男女都絕對夠食!
2016-11-29 954 瀏覽
深夜和朋友本來想吃一蘭,可是一蘭大排長龍,唯有轉戰這間想試很久的吞拿魚專門店,定食Doraya。來到門口剛好不用等位,打開menu滿眼的「藍鰭吞拿魚」,當然是必須試的。對面那朋友是海膽控,二話不說已經決定要叫滿多的海膽配吞拿魚蓉定食。我幾經思量,終於決定試試自選的組合海膽+吞拿魚蓉+吞拿魚扒上菜時果然沒有令我失望,吞拿魚扒是大大塊,看上去厚肉色鮮;海膽味道很好;唯一我不懂欣賞是吞拿魚蓉,可能我偏愛大啖肉,像肉醬的做法不合我脾胃。食物新鮮,side dishes如麵鼓湯,玉子也非常優質,Wasabi好像是即磨的wasabi蓉,遇鼓油即溶,更令魚生錦上添花。偶爾讓自己放任一下,來這裡大塊朵頤吧

自選定食(海膽+呑拿魚蓉+呑拿魚扒)
海膽吞拿魚蓉定食
$220 (宵夜)
自選定食(海膽+呑拿魚蓉+呑拿魚扒)
海膽吞拿魚蓉定食
2016-11-28 1539 瀏覽
好奢侈甘点了个海胆拼吞拿鱼腩蓉盖饭定食。饭的份量,海胆和吞拿鱼腩蓉一点都无马虎。海胆完整,新鲜鲜甜无比。吞拿鱼腩蓉配香葱和饭同吃,好滋味。三色刺身好新鲜又厚身,吞拿鱼无筋,油甘鱼鱼味足,三文鱼鱼油丰富。一分钱一分货。料足且新鲜份量够。唯独座位比较逼窄,坐得唔够舒服
20 分鐘 (堂食)
清酒煮蛤
wasabi八爪魚
海膽吞拿魚蓉飯
海膽吞拿魚蓉飯
2016-11-25 610 瀏覽
來得就預左要等位閒日晚餐時間2個人得左20分鐘左右啦都唔算好耐大腩吞拿魚甜蝦三文魚定食樣樣都新鮮肥美吞拿魚簡直入口即溶無得輸三文魚件件厚切都好正埋單每人三百左右本人覺得呢個質素總對值得
來得就預左要等位

三文魚件件厚切都好正

埋單每人三百左右
本人覺得呢個質素總對值得
2016-11-24 538 瀏覽
今日收工去左cwb 接男朋友收工 話說都凌晨成點鐘 難得收早系吾可以吾宵夜撐下枱腳... 男朋友都系咁諗所有佢一早諗好左食啦 !魚生丼 本身都o左咀宵夜食呢d好邪惡囉!但諗住嗌一個丼再加小食 但坐底左要嗌既時候先知冇晒燒物炸物海膽 得丼 但咁難得男朋友好小有靈感去選擇食咩 硬住頭皮一人嗌一個丼啦三文魚 三文魚籽丼!三文魚夠新鮮 三文魚同油脂岩岩好 吾會成口油 三文魚籽都系吾錯 一d都吾腥!咩咩藍鰭吞拿魚?吾記得名 因為吾系我嗌的!果個藍鯨需然未去到入口溶化既景界 但呢個價錢算系咁!**miso soup 都幾好飲**下次黎要試下牛舌先
三文魚 三文魚籽丼!
三文魚夠新鮮 三文魚同油脂岩岩好 吾會成口油
三文魚籽都系吾錯 一d都吾腥!
咩咩藍鰭吞拿魚?
吾記得名 因為吾系我嗌的!
果個藍鯨需然未去到入口溶化既景界
但呢個價錢算系咁!
**miso soup 都幾好飲**
下次黎要試下牛舌先
2016-11-23
$250 (宵夜)
真係十次有九次去Doyara都係無海膽同中拖呀(呢樣真係想餐廳改善下), 琴晚放工經過見到未Full, 入去問一問有冇中拖, 竟然有! 即刻同個friend入去食! 哈哈中拖+蔥吞 $179 大拖+蔥吞$199 (好似係)但係中拖真係好食太多, 唔會肥到淨係得d膏太heavy! 哈哈對上一次喺Doraya食到中拖已經唔記得幾時喇, 下一次再食到亦都唔知幾時...

中拖+蔥吞 $179 大拖+蔥吞$199 (好似係)

2016-11-22
  • 蔥吞
  • 中拖
2016-11-20 500 瀏覽
自從某君帶過我食呢間刺身飯店,呢度就變成我既食堂。每次想食日本野,呢度就成為必然選擇,短短數月間都食左成四五次。一直難忘係築地食到既大拖羅,亦即係吞拿魚大腩,雖然係香港始終都食唔到咁新鮮,但Doraya既拖羅,什至其他刺身,亦十分不錯。次次食都係尖沙咀店,銅鑼灣店比較細,較難排到隊。想食,但大排長龍,直到有日平日既中午時段,終於一試。原來兩間既餐牌都有少少分別,lunch time亦有提供lunch menu。二話不說,即刻要左一個藍鰭吞拿大腩小丼,配冷稻庭烏冬($128)。吞拿魚大腩繼續係入口即溶,可見油脂肥美。值得一提係呢度既壽司飯,亦都好好食,軟硬度適中,飯香帶點甜味,醋味唔會過重。稻庭烏冬亦夠彈牙,玉子就正常水準,唔會過老。第一次寫呢間餐廳,其實老早成為左長期飯堂。真心推介呢度既刺身,價錢當然唔可以話好平,不過食物既質素,係香港黎講,絕對值回票價。

2016-11-17 625 瀏覽
我諗Doraya係定期要食下既刺生飯代表。 食好西當然要排隊啦,半個中左右啦。鋪又細細咁,尖沙咀鋪就會大間d lor~佢最出名當然就係吞拿魚啦。魚片入口即融,諗起都吞口水,個蓉都唔輸蝕架⋯加埋d蔥,簡直拍爛掌呀。其實本身諗緊叫魚扒,外面煎少少咁樣 d魚油更出更好。下次囉😂千奇唔好睇小呢個蝦蓉飯,其實我已經食左好多次,真心推介,好fresh,好甜!super推薦!!加10蚊有個峴湯 我覺得尖沙咀d峴大粒d鮮味d 麻麻地好飲。真心滿足❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
我諗Doraya係定期要食下既刺生飯代表。

佢最出名當然就係吞拿魚啦。

真心滿足❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
2016-11-16