2016-11-20 500 瀏覽
自從某君帶過我食呢間刺身飯店,呢度就變成我既食堂。每次想食日本野,呢度就成為必然選擇,短短數月間都食左成四五次。一直難忘係築地食到既大拖羅,亦即係吞拿魚大腩,雖然係香港始終都食唔到咁新鮮,但Doraya既拖羅,什至其他刺身,亦十分不錯。次次食都係尖沙咀店,銅鑼灣店比較細,較難排到隊。想食,但大排長龍,直到有日平日既中午時段,終於一試。原來兩間既餐牌都有少少分別,lunch time亦有提供lunch menu。二話不說,即刻要左一個藍鰭吞拿大腩小丼,配冷稻庭烏冬($128)。吞拿魚大腩繼續係入口即溶,可見油脂肥美。值得一提係呢度既壽司飯,亦都好好食,軟硬度適中,飯香帶點甜味,醋味唔會過重。稻庭烏冬亦夠彈牙,玉子就正常水準,唔會過老。第一次寫呢間餐廳,其實老早成為左長期飯堂。真心推介呢度既刺身,價錢當然唔可以話好平,不過食物既質素,係香港黎講,絕對值回票價。