2016-10-29 494 瀏覽
最近,有時候都會去到筲箕灣個邊去番工了,所以大多數都會去到東大街個邊去買野食 ,今次我就去左呢個餐廳買個外賣 牛肚幼麵食了。 值得一讚既係佢出菜速度相當快,等左5分鐘就有得食。麵質有彈性,咬落去十分之彈牙,有蛋香,味道不俗。 牛肚分量好多,不過就過厚,咬落去好難撕開。湯都算香,清清淡淡,味道都吸引。

牛肚分量好多,不過就過厚,咬落去好難撕開。

湯都算香,清清淡淡,味道都吸引。
外賣自取
2016-10-19 558 瀏覽
今日由早到晚都在東大街出末,晏晝食唔到魚蛋粉(因大排長龍),晚餐都要試吓。所以5:30 就去攞位,好彩,可能太早,唔使排隊可即時入座當然要叫魚蛋粉啦,魚蛋粉有魚蛋/魚片及一件魚片頭!不得不讚,魚蛋真係好爽口,而且彈牙,魚味亦很香濃,食得出係用新鮮魚打成的;魚片頭,鮮味十足;而魚片雖然薄身,但都好夠魚味;湯底亦好鮮甜。原來佢哋每星期都會休息一天,要食彈牙魚蛋粉,就要選好日子啦
所以5:30 就去攞位,好彩,可能太早,唔使排隊可即時入座
當然要叫魚蛋粉啦,魚蛋粉有魚蛋/魚片及一件魚片頭!
原來佢哋每星期都會休息一天,要食彈牙魚蛋粉,就要選好日子啦
2016-09-30
跟女朋友到筲箕灣東大街的kimature買有機護膚品,之後到附近的安利搵食,安利這店是有名的,經常排隊,今天卻人龍不見,叫了一件鮮油多及維他奶,建議鮮油多要放久了才吃,這樣牛油半溶口感最好,牛油不太油膩,厚度剛好,入口即溶,多士亦烘得用心,中軟外脆,配上玻璃樽維他奶,感覺很懷舊
,今天卻人龍不見
,牛油不太油膩,厚度剛好,入口即溶
,多士亦烘得用心,中軟外脆,配上玻璃樽維他奶,感覺很懷舊
2016-10-01
2016-09-29 3714 瀏覽
你有看過其中一篇食評就知道,我有個朋友,他是我工作關係認識的一個客人,郭先生,風度翩翩,就算是中佬年紀也非常有型,在茶餐廳逗少女是可以令人面紅的他,識飲識食,他上次在茶餐廳和我吃了一餐有霸氣的午飯,那天,到現在都好難忘,我想很少人會這樣在茶餐廳去嘆一個午餐,就是他,我認識了,普通的一餐也可以有非常高的可塑性。 當然,這樣令我在食方面眼界大開的人,足以做我的人生教練,我們不久就會吃一次聚餐,交流下經驗,就像今日我們的話題,由橫州說到地產說到工作經驗再說飲飲食食,話題可以不停。 今日沒有吃到茶餐廳,反而是另一出名的老字號,我們坐幾分鐘車,由郭先生的白色坐駕來到了東大街,吃這裡最有名的安利。 原來,都有好多人唔識安利,這裡的片頭腩撈粗,絕對是令人吃過會番尋味,如果你不認識,我會覺得你睇完篇文,要過來試一下,如果你是粗麵,肥腩,奶茶的粉絲,你來一定不會坐。 但如果你知道這裡是人頭湧湧,員工甚至餐廳都極有性格,你會不會有興趣知道我的霸氣朋友會有什麼經驗?會有什麼笑料或者是特別情況?我告訴你,我們只靜靜地享受了一個滿的午餐。 三個人來到兩點多的安利,幸好沒有那個午飯的人龍,郭大俠就是郭大俠,打工仔

三個人來到兩點多的安利,幸好沒有那個午飯的人龍,郭大俠就是郭大俠,打工仔要選食飯時間,他就選用方便的,幸好我和同事H都是較為flexible的人,如果唔係,都好難繼續午飯。

雖然不像上次新釗記一樣識人好辦事,今天沒有脾氣受氣,運氣很好,長驅直入不用等位,叫個麵不用五分鐘便可以食到。

吃東西前,先來一杯熱奶茶,那個茶的香和奶的滑做成了一個黃金比例,熱最能體現那股滑的表現,郭生叫的茶走我飲過,我個人覺得太甜,最普通的熱奶茶卻是最深得我心。

每次來我都只叫片頭腩撈粗,非常專一,當然,原因也是這裡的選擇不多,而最好吃的也是這個。

雖是叫片頭,但包括了幾塊魚片,片頭爽口到爆是一定的,你直頭可感受到湯的媚態,相對來說,魚片薄且掛湯力沒有咁強,魚味也沒有這麼濃,但當然是有一定水準的。

牛腩切得精美,就像是西餐一樣,不過如郭生話,份量真係少左好多,我沒有特別對腩有什麼要求,我吃到這個也很開心,那腩味四射的豐膄,啖啖糾纏,叫你繞樑三日。

其實除了腩外,我最愛是那個撈麵,撈麵最美味的是那濃濃的醬汁在每條麵上完全揮發其本色,每條粗麵都煙韌度高,而且每條都感受到油香,加上牛腩和魚蛋,一口麵一口餸是多麼好的選擇。

還有,辣油是無敵的,點腩肉,點魚蛋,點撈麵,無一不可,無一可錯過。

湯就有點鹹了,今日送的湯我也沒有飲完。

我們三個男人叫多碗魚蛋魚片,在這裡我吃到的是這裡出名的魚蛋,當然魚蛋是小巧玲瓏的作品,沒有什麼大大粒長州style ,每粒都是具有濃烈的魚味和彈性,魚片和魚片和我的麵質素同樣,不需多介紹,不過,最好的是其剩魚蛋份量是足料的。

我們吃完呢個round 都唔算太飽,於是郭生encore佢嘅選擇,肥腩撈麵,我一路好奇是否肥腩真係好食得多,吃完後,完全明白,那件肥腩肉質彈牙一點外,其一點帶肥膏的位置能令你齒頰留香,那股腩的牛味比普通腩重得多,方才發覺來吃這麼多次為什麼不試吃肥腩,最好這裡不會肥得令你完全吃不落,反而它是具神韻味道而沒有令你肥得害怕的因子。

這樣便吃了兩round ,郭生的霸氣當然是不荒不忙,慢條斯理般再想來不來多杯飲品,因為就是甜品時間,那種神態自若是老闆都行埋一邊,當一時多你來吃下午飯要食到趕頭趕命,郭生告訴你二時來吃飯,客人的霸氣勝過餐廳。

當然都不能錯過鮮油奶多是另一主菜,那一大舊的鮮牛油配合那甜甜的奶,加上烘多正好的厚多士,一份怎夠,我們吃兩份後還想打包,這樣吃得滿足又慢慢享受,大約就是女人吃afternoon tea 的感覺,可能女人要的也是霸氣表現,那種人生觀,叫你享受和慢活的心態,你太難想像會在安利見到。

當霸氣遇上霸氣,有時候不一定兩敗俱傷,發現的情趣和你在半島high過tea,是沒有分別的,這是郭生教曉我的事。

安利魚蛋粉麵

筲箕灣筲箕灣東大街22號
2016-09-28
2016-09-20 798 瀏覽
星期日晚來到筲箕灣,必吃安利!記得細細個,我每逢假日,就算食完lunch,爸爸都會特意揸車來這裡再食碗麵廿幾年來都係甘好食,水準依然保持不變的好!!!今次食魚蛋切腩河🍜正!除左招牌魚蛋好食,墨丸,切腩,鮮油奶多都好好味😋
星期日晚來到筲箕灣,必吃安利!
廿幾年來都係甘好食,水準依然保持不變的好!!!
2016-09-19
2016-07-20 2159 瀏覽
耐不耐就會專程去安利食鮮油奶多,今次揀星期日,諗住早少少可以試下佢D炸魚皮。大概早上10:50分去到,已經人頭湧湧,出名果然吾同D!排隊吾耐,排左大約20分鐘就有位。坐低梗係我一向食開嘅切腩片頭撈粗,然後加佢個周日限定炸魚皮❤️可惜11:10已經話賣晒😞,同炸魚皮無緣,唯有下次早少少起身啦!然後奇怪嘅時出現啦,坐係我對面嘅食客同老闆寒暄兩句之後竟然叫左一包炸魚皮😨😨😨,原來是熟客限定,並非星期日限定🙄🙄。我覺得鮮油奶多質素依舊,仍然好味,切腩片頭撈粗啲面係OK嘅,片頭嘅質素有少少下降,個人認為夏銘記魚片最好食,而牛腩方面華姐清湯腩質素高好多!
2016-07-17
20 分鐘 (堂食)
  • 鮮油奶多
2016-06-29 1874 瀏覽
我每個月都至少去一次安利,一定食鮮油奶多,同片頭河,河粉超滑唔油又通透,湯底淸甜,其他店吃不到,以前喜歡叫片頭撈粗,加辣油同醋撈埋一齊,不過近年撈粗麵整得太林,不合我口味了,不過依然
不過近年撈粗麵整得太林,不合我口味了,不過依然
2016-06-23 1450 瀏覽
今日黎到筲箕灣嘅東大街,聽講好多好嘢食,所以聞名不如見面,會一會呢個筲箕灣魚蛋大王安利魚蛋,但係唔係好肚餓所以呢就冇坐低食同行友人係住筲箕灣嘅佢話細個嗰陣成日都買一條炸魚片返屋企咬,佢話咁樣好過癮咁我就信佢聽佢講買咗一條一咬落去魚味都有嘅,不過唔係好濃,我覺得反而咸左少少,都係屬於舊時魚蛋嘅味道不過唔算最好我食過最好味嘅,而且價錢偏貴,東大街亦都大把選擇,唔驚無嘢食,應該下次唔會再食
原條炸魚片
原條炸魚片
2016-06-08 1138 瀏覽
筲箕灣多好嘢食, 今日因為準備去行山, 一場嚟到當然要試吓安利魚蛋粉, 睇佢有咩咁勁$30 魚蛋 少少彈牙, 魚味唔係特別濃, 反而帶咸. 個人比較鍾意九龍城德昌的魚蛋. 雖然聽講過靚魚蛋唔會彈牙, 但我都係鍾意食彈牙嘅$20 炸魚皮係招牌, (魚蛋河入面都會有一塊) 又真係好新鮮好脆!$12 鮮油多都係招牌, 好多人都有叫. 佢比起普通油多貴$4㗎, 阿姐話油貴喎. 麫包好鬆化軟熟, 舊厚牛油好肥但好好食呀!$17 凍鴛鴦同一般茶餐廳一樣水準, 咖啡同奶茶味溝得好好~ 個人較喜歡咖啡味濃一點的, 呢杯剛剛好, 好味!
$17 凍鴛鴦
2016-06-03 974 瀏覽
這次叫了魚蛋力粗和牛腩力粗。魚蛋力粗,粗麵炒的挺有鍋氣,魚蛋滑溜溜,魚片頭幾大塊,又不是說太鹹,生菜脆卜卜的配碗清湯最適合不過牛腩軟淋淋的幾容易咬,麵是一樣的總體來說很好吃
這次叫了魚蛋力粗和牛腩力粗。
牛腩軟淋淋的幾容易咬,麵是一樣的
總體來說很好吃
2016-05-28
5 分鐘 (堂食)
  • 魚蛋力粗
  • 牛腩力粗
2016-05-30 765 瀏覽
東大街新舊食肆林立,人在此處,小人還是記掛著安利的粉麵和多士。切腩片頭撈粗,牛腩肉偏瘦,夠耐吃,須要些牙力才能咬爛,但也很入味的。魚片頭獨特之處就是粗鞋的表層咬落特別香,惟只有數小粒,比例上太少了。粗麵有甜豉油的影子,煙煙靭靭,咸中帶甜,多年來仍能保持水準。吃完撈麵,還來一客奶油多。烘香的麵包中間夾著一厚片牛油,牛油一定是硬身未溶才是最正,這種懷舊的食法超罪惡超正!除了傳統粉麵外,到安利是不可不吃奶油多的!

切腩魚片頭撈粗麵
奶油多士
除了傳統粉麵外,到安利是不可不吃奶油多的!
下午茶
切腩魚片頭撈粗麵
奶油多士
2016-05-20 694 瀏覽
黎到東大街掃食,即使食完正餐飽飽的,都要黎食返件出名多士!!食完真係覺得出名係有佢既原因既鮮油多$10:首先叫左既係呢件鮮油多,切得靚靚仔仔,一上枱都加左分,從表面睇都可以見到佢烤得好平均,唔會話個邊或者中間烤得唔夠,夾住件牛油既厚度唔算太厚,但個人覺得咁樣岩岩好,食落多士果然無令人失望,烤得好脆之餘又唔會有任何過硬既情況,又唔覺得好鞋口果啲,絕對係高水準,夾埋鮮油就好夾食哂成件完全無漏既感覺油多$8:食完鮮油多食呢個相對地失色左少少,但多士本身同樣高質,如果唔想食成舊牛油咁肥呢個都係個選擇奶醬多$8:重點來了!!!!試埋呢個更加明白呢到多士點解咁出名 八蚊雞,講真而家有幾可食到連隻角都查滿哂醬既多士?完全零偷工減料!啲醬平時都係求奇查,仲要可能2/3都無,呢到連煉奶都唧到有花紋咁靚,連茶記多士都可以靚到咁,抵佢咁出名面包同鮮油多一樣烤得非常香脆,好似食薯片咁,更難得係香脆度好平均!所以我幾時都話茶記滿足過食幾百蚊既港女high tea 3件多士,廿六蚊,滿足到呢
鮮油多$10:
食哂成件完全無漏既感覺
油多$8:
奶醬多$8:
重點來了!!!!試埋呢個更加明白呢到多士點解咁出名

3件多士,廿六蚊,滿足到呢
  • 奶醬多
2016-05-18 606 瀏覽
週末到龍脊行山,就在起點筲箕灣吃午餐,選擇了人氣的安利魚蛋粉麵。到達後雖然要有十多個號碼要才到我們,不過約15分鐘後已可入座。內裡乾淨整潔,完全不擠迫,而店員下單也快捷準確!魚片雲吞河 $34凍檸茶 $17最出名的魚蛋沒有想像中的彈牙,難道這才是手打的質感?而雲吞皮薄多料,用上足料的鮮蝦肉很爽口,不得不提河粉超滑口,令我一食難忘。而凍檸茶甜味適中,沒有茶澀味,不錯。切腩魚片撈粗 $42凍奶茶 $16切腩肉質較瘦但不算韌,有嚼勁,而切腩、魚片份量頗多,而粗麵也是彈牙,凍奶茶味道也不錯。鮮油奶多 $12來安利一定要食的鮮油奶多,鬆脆的多士夾著香濃厚厚的牛油,還有鍊奶,非常美味又有罪惡感,還要點多碟encore~

魚片雲吞河 $34
凍檸茶 $17
魚片雲吞河 $34 凍檸茶 $17
切腩魚片撈粗 $42
凍奶茶 $16
切腩魚片撈粗 $42 凍奶茶 $16
魚片雲吞河 $34 凍檸茶 $17
2016-04-08 1720 瀏覽
又到Tea一Tea既時間, 今日行經過筲箕灣就緊係要去安利食個遠近馳名既鮮油多! 順便食埋最愛既切腩片頭撈粗。食物質素亦保持一貫水準! 雖然店面已經好多顧客,但店員好快就幫我搵左2個位, 服務真係抵讚! 安利既切腩片頭撈粗賣相已經非常吸引, 片頭食落去爽口彈牙,尤其係炆得好入味既切腩,的確係好嫩口,好淋! 而安利的鮮油多, 由於係即叫即做,所以都要等少少時間, 多士烘得恰到好處,呈金黃色!加埋片鮮牛油,真係味覺既享受!!

切腩片頭撈粗
2016-04-04
切腩片頭撈粗
  • 鮮油多
2016-04-03 726 瀏覽
本人已經去過安利不知道多少次,每次去都係那麼好吃魚蛋米粉(魚旦米)·魚蛋 軟淋淋,又不是呈圓形,應該是手打魚蛋·魚片(片頭) 好薄又很好吃,特別是黃色的皮
本人已經去過安利不知道多少次,每次去都係那麼好吃

魚蛋米粉(魚旦米)

·魚蛋 軟淋淋,又不是呈圓形,應該是手打魚蛋

·魚片(片頭) 好薄又很好吃,特別是黃色的皮

2016-04-03
  • 魚蛋米