尼間想食好耐。成日見人排長龍,都唔得閒去排。今次終於比我食到。佢個名叫「姚姚酸菜魚」必點酸菜魚。我地又加左闊薯粉&中辣。分量好多。魚味十足之餘,酸菜魚酸度全面升級!!又酸又辣,好過癮!另外,我地仲叫左麻辣香鍋:鮮蝦、脆皮肥腸、花菜、蓮藕片&豬頸肉。分量十足,又麻又辣。鮮蝦外殼炒得好乾身,蝦又夠嫩身。肥腸又正又惹味。花菜同蓮藕片唔使講,係麻辣香鍋的絕配。😍配埋杯茉莉香橙🍊,好夾又解渴! 總括來說,分量多,味道正。唔怪得甘多人排隊。唔食得辣嘅朋友仔,可以食姚姚蕃茄魚。
魚味十足之餘,酸菜魚酸度全面升級!!又酸又辣,好過癮!
分量十足,又麻又辣。

鮮蝦外殼炒得好乾身,蝦又夠嫩身。
肥腸又正又惹味。

花菜同蓮藕片唔使講,係麻辣香鍋的絕配。😍
配埋杯茉莉香橙🍊,好夾又解渴!
總括來說,分量多,味道正。唔怪得甘多人排隊。
唔食得辣嘅朋友仔,可以食姚姚蕃茄魚。
  • 茉莉香橙
2023-03-26 38 瀏覽
第二次打卡海港城人氣最高嘅餐廳--姚姚酸菜魚,今次試吓佢之前一直食唔到嘅姚姚蕃茄魚(蕃嚟喇)仲有香港比較少見嘅麻辣小龍蝦😍麻辣小龍蝦係大陸食過幾次,香港真係未試過,見呢度有梗係要試吓啦,店員介紹話係每日新鮮入嘅貨,果然係,好易剝殼,蝦肉夠彈牙,食得出係新鮮嘅,要咗少辣,味道啱啱好,唔會太鹹亦唔會太辣。佢有好多款lunch set,$168包主菜、小食、飯同嘢飲,選擇多、份量足之餘仲可以試到唔同嘅菜,一個人都可以嚟食。而今次我哋選擇咗蕃茄魚,佢蕃茄味好重,唔會好辣,酸酸地好開胃,底部更有大量吸收咗啲蕃茄湯嘅粉絲,非常入味。今日嘅小食係口水雞,好正宗,唔會太辣,香港人應該都食到,不得不提入邊嘅蓮藕勁好味😋飲品可以加錢轉特飲,我哋揀咗水果烏龍茶,佢仲可以揀走甜走冰,當然少少甜嘅水果茶先係最好飲嘅😎臨走前先發現佢嘅酸菜魚辣度全面升級,下次要再嚟食呀🤩

臨走前先發現佢嘅酸菜魚辣度全面升級,下次要再嚟食呀🤩

📍#姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖♡人均消費: $603 @ 2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺仍然係人氣之選,成日都大排長龍既姚姚酸菜魚,今次係第3次食,仍然都keep到質素🤓❣️#姚姚酸菜魚(2人份)💰$288大辣/加酸/少油/龍囗粉絲超級多份量,頗濃味,超級多魚肉,口味可以自由選擇,鍾意健康嘅可以叫少油少鹽,鍾意濃味嘅可以係加辣加酸,不過我哋加咗酸之後發現實在太酸,所以都建議返原味即可🤪❣️#涼拌萵筍絲💰$58蒜味萵筍絲,喺食咗咁多濃味嘅之後,呢一道萵筍絲會帶比你一個清新嘅感覺,可以重置你嘅味蕾🤭❣#四川回鍋肉💰$88送飯之選,腩肉嘅份量非常多,唔會蔥多過肉,亦都唔會太油,而且味道非常惹味,推薦❣️#姚姚脆奶💰$58脆奶外脆內軟~ 味道唔會太甜,係幾不錯既小食😋🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

📍#姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖

♡人均消費: $603 @ 2

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#姚姚酸菜魚(2人份)💰$288
大辣/加酸/少油/龍囗粉絲

❣️#涼拌萵筍絲💰$58

❣#四川回鍋肉💰$88

❣️#姚姚脆奶💰$58
脆奶外脆內軟~ 味道唔會太甜,係幾不錯既小食😋

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2023-03-22 49 瀏覽
食得辣嘅朋友仔注意‼️ 姚姚酸菜魚辣度全面升級🌶️ 唔係講笑!叫咗個小辣都好辣🥵🥵 有信心就去挑戰吓啦🤭😏 置於酸味方面適中,魚肉依舊嫩滑👌🏻 如果唔食辣呢可以食姚姚番茄魚 正式返咗嚟啦!今次仲試咗辣嘢 #麻辣香鍋 好食喎自選食材配合花生芝麻辣椒🌶️等麻辣醬料❤️‍🔥 幾十款食材可以揀(最少要揀5樣)我揀咗牛拍葉、豬耳、百頁豆腐、蓮藕、雲耳,因為麻度辣度油度全部都可以自定👏🏻👏🏻 所以口味比較適🈴️ 個人鍾意百頁豆腐、豬耳同蓮藕片,先者吸汁後者爽口👍🏻可能多咗遊客,午市都好忙吓,有啲人手不足,上菜有心理準備需時🤓#姚姚酸菜魚 #酸菜魚 #sauerkrautfish #椒麻雞 #紅糖糍粑 #麻辣 #辣 #尖沙咀 #海港城 #遊客必食

今次仲試咗辣嘢 #麻辣香鍋 好食喎

• 麻辣香鍋
  • 紅糖糯糍粑
2023-03-21 40 瀏覽
嚟到海港城食飯,諗住用埋啲coupon🤣見到呢間都幾多人排隊,諗住試一試!唔知大家有冇留意佢同大陸有間到幾出名嘅酸菜魚個名好似😂😂😂今次我哋兩個人淨係叫咗一個黃金脆炸小穌肉做小食~炸得香口,但係有啲肉汁😘吹住水等嘢食嚟講都可以過下口癮👍🏻另外我哋叫咗一個招牌酸菜魚拼水煮牛肉,酸菜魚應該係有一條嘅份量,因為見到有一個魚頭~魚片嫩滑無骨,而且份量好多! 仲有少少配菜,例如蓮藕,萵筍等等,美中不足係我哋唔記得咗叫薯粉😞另外水煮牛肉果變到香辣惹味,牛肉份量亦都好多,而且都醃得好入味!用埋優惠之後,價錢都幾抵食!下次可以再戰😜

唔知大家有冇留意佢同大陸有間到幾出名嘅酸菜魚個名好似😂😂😂

用埋優惠之後,價錢都幾抵食!下次可以再戰😜
  • 黃金脆炸小酥肉
1K
2023-03-20 45 瀏覽
裝修得非常特別的一間川菜餐廳,採用了Tiffany blue的顏色來作主調,挺少女心的,但吃的東西竟然是那麼火辣辣的,真是一個強烈的對比!麻辣香鍋-田雞(55元),牛栢葉(40元),脆皮肥腸(40元),香酥豬扒(50元),寬薯粉條(40元)鍋底(48元)叫這個的好處就是可以隨便選自己喜歡的東西來吃了!鍋底沒法選辣度什麼,只有加麻加辣可選,我們就都選了,來到的辣度約平常的中辣左右,味道還不錯,吃起來又辣又麻又香,配飯不錯!田雞吃起來又脆又嫩。牛栢葉爽脆吸汁。脆皮肥腸脆中帶點爽滑又有油香。香酥豬扒份量超多,肉厚,肉質嫩。寬薯粉條挺意外,但挺不錯,軟軟糯糯,帶點焦香!四川回鍋肉(88元)份量挺大的一份回鍋肉,大量的蔥和辣椒跟炒得焦香的五花腩片混合在一起,吃起來味道香濃,帶點辣,有豬油香。爽滑的五花腩跟大蔥一起吃,剛好中和了油膩感,又增添不少香味和口感!黃金脆炸小酥肉(78元)包裹上脆漿去炸得香脆的小酥肉,吃起來外脆內嫩的,而且還撒上了辣的調味料,吃起來更惹味!而且全是肉,所以份量也挺多的!藤椒無骨鳳爪(68元)這是個冷盤小吃,跟平常的泰式酸辣口味不一樣,這味道會濃一點,吃起來是辣中帶點麻的,

田雞吃起來又脆又嫩。

牛栢葉爽脆吸汁。

脆皮肥腸脆中帶點爽滑又有油香。

香酥豬扒份量超多,肉厚,肉質嫩。

寬薯粉條挺意外,但挺不錯,軟軟糯糯,帶點焦香!

四川回鍋肉(88元)

黃金脆炸小酥肉(78元)

藤椒無骨鳳爪(68元)

這是個冷盤小吃,跟平常的泰式酸辣口味不一樣,這味道會濃一點,吃起來是辣中帶點麻的,味道挺香,鳳爪挺滑嫩,但也是爽脆的。

特級米飯(18元)

聞起來味道挺香,質感鬆軟,有飯香!

🐟尖沙咀姚姚酸菜魚今天,我們來到了尖沙咀的姚姚酸菜魚,一家以酸辣鮮美的酸菜魚聞名的餐廳。走進店內,濃濃的酸辣香氣撲鼻而來,讓人垂涎三尺。🍲 首先,他們家的🐟酸菜魚🐟是絕對的招牌。魚肉鮮嫩,追加了蕃茄魚,並搭配特製的粉絲、我最愛的午餐肉,味道美妙無比。小辣已經酸辣適中,讓人回味無窮。🥢 此外,他們的🌶️麻辣香鍋🌶️也是一絕。秀珍菇Q彈有勁,重慶酥肉激發出一股濃郁的辣味。如果你是辣椒愛好者,這道菜絕對不能錯過。🥘 另外,推薦大家品嚐🌈彩虹烏龍冰粉🍧。冰粉軟滑,入口即化,搭配清淡的烏龍,讓人忍不住一口接一口。💯 總之,尖沙咀姚姚酸菜魚的美食不容錯過。酸辣爽口,絕對是品嚐川味的好選擇。下次經過尖沙咀,千萬不要錯過這家美食寶藏! #尖沙咀美食#姚姚酸菜魚#酸辣好滋味#川味享受 #yaoyaohongkong #酸菜魚
🐟尖沙咀姚姚酸菜魚

酸菜魚x蕃茄魚
酸菜魚x蕃茄魚
2023-03-17 57 瀏覽
有同事提議去食四川菜,話尖沙咀有間姚姚酸菜魚,食過好好味,今晚就專程過嚟試吓!餐廳環境簡潔座位寬敞。其中還有機械人送餐。麻辣香鍋,自選最少五種材料,揀咗炸豆皮、香酥豬扒、雞翼、豬手、土豆。先把材料走油,再用香鍋醬爆炒,可揀辣度,材料既麻又香辣的味道下做到辣而不嗆、不油膩及注重色香味俱全。所有材料都好入味,豬扒和雞翼肉質都唔鞋口,食完先發覺少咗豬手,唯有下次先試到。香辣豬扒串串,豬扒味,香炸後仍保鬆軟肉質,上面加上香辣粉,非常惹味!黃金酥炸小蘇肉,小蘇肉外脆肉嫩滑,啖啖肉佐酒一流!臘味炒飯,炒飯香噴噴夠鑊氣,鹹香的臘味令炒飯已有足夠的調味,炒飯粒粒分明,啖啖咁香不膩。

黃金酥炸小蘇肉,小蘇肉外脆肉嫩滑,啖啖肉佐酒一流!

2023-03-15 57 瀏覽
約左好耐無見的朋友仔去尖沙咀食野,去左港威中心的姚姚酸菜魚。餐廳以Tiffany Blue 為主色調,座位闊落舒適。採用QR Code落單,夠晒方便。我地分別叫左:麻辣香鍋 - 可以自選配料同辣度,我地揀左:蓮藕片、豬手、萵荀片、豆腐。一上枱香氣四溢,配料入口香辣夠味。姚姚蕃茄魚 - 採用新鮮鱸魚,啖啖肉,肉質嫩滑。湯底以酸菜魚湯底為基底,再加入番茄熬製,湯底多左份清甜味道之餘又突出魚肉鮮甜味道。彩虹烏龍冰粉 - 賣相好吸引,紅豆、黑芝麻、提子乾、酒釀糯米丸子等鋪係濃郁的烏龍茶冰粉上面,另外仲淋左椰奶,入口香甜又涼快,絕對係解辣之選。

2023-03-14 31 瀏覽
心思思想食麻辣鍋,去咗尖沙咀姚姚酸菜魚早食飯有好處就係唔洗等位😆坐低scan code 手機落單酸辣土豆絲少少酸唔係好辣土豆絲食落「索索」聲好爽脆😋麻辣香鍋麻辣鍋底餸要咗鮮蝦、田雞、豬手、蓮藕片、寬薯粉條。田雞好大舊肉質嫩滑好味😋豬手入味又香口正呀!鮮蝦彈牙肉質好鮮味😋蓮藕片爽脆又入味寬薯粉條吸晒啲麻辣食落真係好刺激😋食完麻辣叫番啲甜食中和吓姚姚脆奶新鮮熱辣炸起外脆內軟😋紅糖糯米茲粑食落煙煙韌韌配埋啲黑糖同黃粉食又幾好味。
心思思想食麻辣鍋,去咗尖沙咀姚姚酸菜魚
早食飯有好處就係唔洗等位😆

坐低scan code 手機落單
酸辣土豆絲
少少酸唔係好辣土豆絲食落「索索」
聲好爽脆😋

麻辣香鍋
麻辣鍋底餸要咗鮮蝦、田雞、豬手、蓮藕片、寬薯粉條。

田雞好大舊肉質嫩滑好味😋

豬手入味又香口正呀!

鮮蝦彈牙肉質好鮮味😋

蓮藕片爽脆又入味

寬薯粉條吸晒啲麻辣食落真係好刺激😋

食完麻辣叫番啲甜食中和吓
姚姚脆奶
新鮮熱辣炸起外脆內軟😋

紅糖糯米茲粑
食落煙煙韌韌配埋啲黑糖同黃粉食又幾好味。

2023-03-13 41 瀏覽
朝思暮想嘅酸菜魚終於係香港開分店 之前未有疫情嘅時候 同朋友差唔多每個禮拜都翻深圳食 提前book咗7:30 但都要等咗陣 點咗酸菜魚 涼拌土豆絲 口水雞三樣嘢 同深圳相比味道價錢都差好遠😂😂 有啲失望 無下次🙃🙃
🇭🇰海港城逛街吃饭选择 之 姚姚酸菜鱼🤩内地胃来海港城血拼就去这家!| 姚姚酸菜鱼这次是带着内地的客户来海港城吃饭~客户比较想吃川菜就,就带去了姚姚酸菜鱼👥🏠店的主色调跟Tiffany很接近,小清新风,空间也算开阔~不怎么吃酸菜鱼的我,发现原来有这么多的双拼组合,解锁了新吃法!!👀于是我们拼了个酸菜鱼+避风塘大虾!🐟酸菜鱼对我来说太酸了,跟我一样怕酸的记得下单前选择酸的程度😂🦐避风塘大虾外壳炸得非常非常酥脆,味道很香。竟然还有炸薯条,挺惊喜的,很好吃!总体味道偏咸,不过我比较重口味我喜欢,也是超级下饭😜可以选辣味程度哦🔥!#姚姚酸菜鱼# 🍰甜品我們点了红糖糯米糍粑、彩虹乌龙冰粉、红茶冻~😋我最喜欢的是彩虹乌龙冰粉,这个算是他们家爆款💥,看到别桌的都有点。乌龙茶味很浓,有酒糟、红豆、丸子、葡萄干、花生芝麻碎。料多又足,口感很丰富!📍姚姚酸菜鱼 @yaoyaohongkong 💡海港城港威商场2楼2307号#香港 #香港酸菜鱼 #香港美食 #香港旅游#香港购物 #香港川菜 #香港探店 #香港吃喝玩乐#海港城美食#姚姚酸菜鱼
🇭🇰海港城逛街吃饭选择 之 姚姚酸菜鱼

🤩内地胃来海港城血拼就去这家!| 姚姚酸菜鱼

于是我们拼了个酸菜鱼+避风塘大虾!

🐟酸菜鱼
对我来说太酸了,跟我一样怕酸的记得下单前选择酸的程度😂

🦐避风塘大虾
总体味道偏咸,不过我比较重口味我喜欢,也是超级下饭😜
可以选辣味程度哦🔥!

📍姚姚酸菜鱼 @yaoyaohongkong
💡海港城港威商场2楼2307号

酸菜魚辣度全面升級!姚姚蕃茄魚蕃嚟喇!尖沙咀姚姚酸菜魚餐廳是一家非常值得推薦的餐廳。這裡以酸菜魚為主打菜式,口味地道,讓人回味無窮。餐廳環境舒適,裝潢簡潔大方,讓人感到放鬆舒適。餐廳的服務也非常到位,服務員態度友好,用餐過程中能夠感受到他們的熱情和用心。這裡的酸菜魚是絕對不能錯過的招牌菜,魚肉鮮嫩,配上酸菜、新鮮胡椒粒、辣椒等調味料,酸酸辣辣,味道刺激開略胃!而且酸菜魚的湯汁非常的鮮美,讓人一口接一口,吃到最後還想再來一碗!除了酸菜魚,麻辣香鍋也是一道非常推介的菜式,我們自選了五種餸菜:牛舌、香酥豬扒、花菜、四季豆、寛薯粉,牛舌非常的嫩,豬扒新鮮厚實,寬薯粉煙煙韌韌,配上乾辣椒和其他調味料,非常的香辣可口!整體來說,尖沙咀姚姚酸菜魚餐廳是一家非常值得推薦的餐廳。餐廳的菜式份量十分足夠,價格也非常實惠。每一道菜都非常美味,絕對值得一試。如果喜歡中國菜,尤其是川菜,那麼這裡絕對不會讓你失望!📍尖沙咀廣東道3-27號 海港城港威商場二樓2307號鋪#sauerkrautfish #椒麻雞 #紅糖糍粑 #yaoyaohongkong #酸菜
酸菜魚辣度全面升級!姚姚蕃茄魚蕃嚟喇!

📍尖沙咀廣東道3-27號 海港城港威商場二樓2307號鋪

2023-03-09
  • 麻辣香鍋
2023-03-10 68 瀏覽
🐟姚姚酸菜魚拼蕃茄魚(2人份)$308有鴛鴦鍋揀選嘅酸菜魚店能夠滿足心多嘅人,一次過滿兩個要求😅能吃到兩種口味。酸菜鱸魚揀咗小麻辣,另外蕃茄魚,用鮮甜蕃茄,可以令到胃口開,鱸魚肉完整大件份量好多肉質算軟滑,唯獨有少量幼骨,佢哋會用蠟燭坐熱keep住溫度以免凍咗會腥👍🏻喜歡可加配料,我最鍾意個寬粉,,質地煙韌好似同薯粉一樣.萵筍爽脆又掛湯 )+萵筍片 $35+寬薯粉條$38我叫了油炸鬼,好大條雖然不脆口,但用嚟點酸菜魚湯,另外一種食法!🐔辣子雞軟骨肥腸$198送到檯面會有啲誇張好似好大碟甘,但係其實係辣椒及配菜多😅雞軟骨同豬大腸炸得金黃香脆,非常香口又惹味,而且頗為辣,所以食到停唔到口,雖然好邪惡😜但係真係又愛又恨,所以好快清曬🤪紅糖糯糍粑$68一定趁熱吃,外皮香脆,內裡軟糯,表面加佐紅糖粉,有啲似食炸湯圓,做飯後甜正!彩虹烏龍冰粉$48 彩虹烏龍冰粉賣相好靚,打卡影相一流,冰粉配料,包括粒粒香脆黑芝麻、紅豆、珍珠、清提子乾....還配有香濃幼滑椰汁,至啱解膩解辣....本人比較喜歡食糍粑多啲😋生果茶解辣首選,酸菜魚同炸雞軟骨及大腸都係辣嘅所以不自覺接住一杯又一杯🤣麻醬雞絲粉皮沒有什麼特

🐟姚姚酸菜魚拼蕃茄魚(2人份)$308
+萵筍片 $35
+寬薯粉條$38
我叫了油炸鬼,好大條
雖然不脆口,但用嚟點酸菜魚湯,另外一種食法!

🐔辣子雞軟骨肥腸$198

慶祝紀念
生日
  • 辣子雞軟骨肥腸
2023-03-09 50 瀏覽
媽媽話未食過酸菜魚見咁多人咁鍾意食都想試吓今次就同佢嚟姚姚食返條酸菜魚呢度可以揀雙拼有水煮牛肉/蕃茄魚/避風塘大蝦曾經食過另一間酸菜魚可以揀魚嘅種類但呢度全部都係鱸魚因為得兩個人食我哋就淨係叫咗一個酸菜魚不過媽媽唔食得辣,所以揀咗走辣落單嘅時候可以揀少油,我哋都揀咗另外再加咗個腐皮大大盤酸菜魚,雖然走咗油但都見到好明顯一層油喺面😅魚嘅份量有足足兩條,魚肉都滑嘅但揀咗唔辣嘅酸菜魚真係失色好多淡水魚嘅草腥味辟唔到,會有少少腥酸菜都比得好多,花椒嘅麻我好鐘意不過唔食辣嘅媽媽就覺得都係好辣豆皮未算好吸得到啲湯嘅味可能揀薯粉嗰類會正啲總結💭💭食酸菜魚要搵返啲食得辣嘅朋友如果唔係啲魚嘅腥味真係未必人人接受到
媽媽話未食過酸菜魚
見咁多人咁鍾意食都想試吓
今次就同佢嚟姚姚食返條酸菜魚
呢度可以揀雙拼
有水煮牛肉/蕃茄魚/避風塘大蝦

曾經食過另一間酸菜魚可以揀魚嘅種類
但呢度全部都係鱸魚
因為得兩個人食我哋就淨係叫咗一個酸菜魚
不過媽媽唔食得辣,所以揀咗走辣
落單嘅時候可以揀少油,我哋都揀咗
另外再加咗個腐皮

大大盤酸菜魚,雖然走咗油
但都見到好明顯一層油喺面😅
魚嘅份量有足足兩條,魚肉都滑嘅
但揀咗唔辣嘅酸菜魚真係失色好多
淡水魚嘅草腥味辟唔到,會有少少腥
酸菜都比得好多,花椒嘅麻我好鐘意
不過唔食辣嘅媽媽就覺得都係好辣
豆皮未算好吸得到啲湯嘅味