2012-08-06 95 瀏覽
今晚去完大尾篤食晚飯,而且去完海濱公園散步,朋友來電不如去食糖水,一於讚成!為了方便泊車,所以美新里有幾間甜品店,走入主打芒果的好好!叫左個芒果涼粉加淡奶,芒果肉只得三件,涼粉亦都很少,而且糖水太多太甜,如果24元比如此質素的甜品我,未免有點兒搵笨!
為了方便泊車,所以美新里有幾間甜品店,走入主打芒果的好好!
2012-08-05
2011-12-28 65 瀏覽
送外母回大埔, 太太突然又想吃吃甜品. 外母大人同意一齊去食後, 我就把車泊在舊墟 (因為糖水店夠集中), 三人開始尋找甜品. 不吃連鎖店, 不想排隊, 左諗右諗之下, 岳母發現此店有榴槤甜品, 於是, 我們就順著意思, 入黎流連一番.既然有榴槤甜品, 我們既選擇, 當然以榴槤為主. 岳母的是榴槤紫米西米撈. 總覺得, 榴槤是夏天的水果, 冬天有榴槤的都不是新鮮的, 不過, 尚要看來貨的雪藏槤是好是壞. 是日的榴槤, 臭就的確夠臭, 但味道就普通, 而且一pat漿咁, 沒有絲毫榴槤肉的感覺. 真的不知是甚麼來貨. 而且, 某些糖水好像是一早煮定,撈定. 太太想要的芋頭西米露, 就竟然是一盒從雪櫃裡拿出來的外賣糖水. 天氣凍, 想要求加熱也不肯. 又凍, 又唔知佢雪左幾耐, 又沒有芋頭香. 相信沒有人會歡喜咁食法, 難怪此店沒有人在門口排隊了. 算是可以的, 就是榴槤Pancake, 因為重cream的關係, 其他的不足, Cream也許有幫忙. 不過, 榴槤臭, 是有的, 但榴槤味, 倒是沒有. 榴槤肉, 同樣, 我只

算是可以的, 就是榴槤Pancake, 因為重cream的關係, 其他的不足, Cream也許有幫忙. 不過, 榴槤臭, 是有的, 但榴槤味, 倒是沒有. 榴槤肉, 同樣, 我只吃到一pat漿.

錯哂, 我們實在應該, 跟人去排隊, 才食到正野....這家甜品店, 我真的覺得....孬...
$24 (宵夜)
2010-04-26 28 瀏覽
天氣炎炎,呢間一早就有綿綿冰叫了牛奶味配上士多啤利汁及新鮮士多啤利好好味可以一試再試友人叫了芒西芒果好甜下次再試其他野
天氣炎炎,呢間一早就有綿綿冰
叫了牛奶味
芒果好甜
下次再試其他野
2010-04-21
2009-10-09 52 瀏覽
好好甜品我們由他們未改名,未搬新店的時候都已經在吃了記得還在上學年代的時候,很喜歡和朋友們一起來吃吃糖水聊聊天不過自從上班再來的機會就少了很多了晚上行過就進來尋找這個久違的味道,可惜它卻令我們徹底失望聽說這裡轉手了很多次,感覺一次比一次差這次來到連我們最喜歡吃的紅精靈都沒有了,隨隨便便叫了個蘆薈珍珠冰就算了甜品一上桌就被它的賣相扣了一大半分數就像一堆冰加奶,在面放上一點蘆薈和珍珠冰底有加了點煉奶,可是依然是淡而無味; 珍珠不夠腍之餘又過甜,只有蘆薈屬最正常朋友的芝麻糊一吃就知道是是用粉沖的,味道也是過甜另一個草莓雪糕牛奶冰也是冰底有色無味,只有草莓雪糕和幾塊草莓可吃連這麼簡單的甜品都做不好,難怪人客愈來愈少只能期望我下次再來的時候他們的水準有升級
好好甜品我們由他們未改名,未搬新店的時候都已經在吃了
記得還在上學年代的時候,很喜歡和朋友們一起來吃吃糖水聊聊天
不過自從上班再來的機會就少了很多了
晚上行過就進來尋找這個久違的味道,可惜它卻令我們徹底失望

聽說這裡轉手了很多次,感覺一次比一次差
甜品一上桌就被它的賣相扣了一大半分數
就像一堆冰加奶,在面放上一點蘆薈和珍珠
冰底有加了點煉奶,可是依然是淡而無味;
珍珠不夠腍之餘又過甜,只有蘆薈屬最正常
朋友的芝麻糊一吃就知道是是用粉沖的,味道也是過甜

連這麼簡單的甜品都做不好,難怪人客愈來愈少
只能期望我下次再來的時候他們的水準有升級

2009-09-27
2009-10-02 34 瀏覽
由芒果大王開始就一直都有吃這裡的芒果西米撈!之後改了名字叫好好甜品都繼續有幫襯,但現在真的差了很多!這次和朋友剛逛完大中,想坐下來聊聊天選擇了這裡,換了老闆真的不同了~叫了一個芝麻糊,因此肚痛不能吃凍野~味道差了很多~ 有點失望~朋友叫的乜乜冰同士多啤梨雪糕冰她說沒有味的~下次會選擇對面其他的店舖!

由芒果大王開始就一直都有吃這裡的芒果西米撈!
之後改了名字叫好好甜品都繼續有幫襯,但現在真的差了很多!
叫了一個芝麻糊,因此肚痛不能吃凍野~味道差了很多~
有點失望~
朋友叫的乜乜冰同士多啤梨雪糕冰她說沒有味的~

下次會選擇對面其他的店舖!
芝麻糊
多啤梨雪糕冰
2009-09-27
2009-06-07 16 瀏覽
大埔間間糖水店都出左棉花冰~呢間都唔例外!!不過得2個味道!!試左個牛奶棉花冰~好香奶味丫!!而且d珍珠好有黑糖味!!好好食!!但就比人地果碗細左dd~未食過其他店既牛奶味~所以不能作出比較~希望佢遲d會出下我最like既綠茶味喇!!!!
大埔間間糖水店都出左棉花冰~
呢間都唔例外!!
不過得2個味道!!

試左個牛奶棉花冰~

好香奶味丫!!

而且d珍珠好有黑糖味!!

好好食!!
但就比人地果碗細左dd~

未食過其他店既牛奶味~
所以不能作出比較~

希望佢遲d會出下我最like既綠茶味喇!!!!
2009-06-06
2009-01-15 30 瀏覽
我記得我以前黎食O既時候...(1年前)都覺得唔錯~真係FEEL 到啖啖芒果味~到最近...突然心血黎潮...好想食芒果黑珍珠...所以就叫了一碗...WA...以前$15 ... 依家要$18...仲要加花奶要加錢...=.=價就加左...但係水準下降...一食落口...好明顯...好多都已經用哂糖水...今次真係啖啖糖....=.=失望...
我記得我以前黎食O既時候...(1年前)
都覺得唔錯~
真係FEEL 到啖啖芒果味~

到最近...
突然心血黎潮...好想食芒果黑珍珠...
所以就叫了一碗...
WA...以前$15 ... 依家要$18...
仲要加花奶要加錢...=.=
價就加左...但係水準下降...
一食落口...
好明顯...好多都已經用哂糖水...
今次真係啖啖糖....=.=
失望...
$20 (其他)
2008-12-30 30 瀏覽
上兩星期去完學校旅行後去左呢度食甜品,今次係我第一次食。本身知道呢度芒果甜品是最出名,於是試了個芒果黑珍珠,由於係下午四五點時候冇咩人,所以好快就有得食。當初以為黑珍珠係好像種子的那款黑珍珠,點知原來珍珠係飲珍珠奶茶既珍珠,有些少失望添。好彩珍珠都好彈牙,唔會一pat pat。除左有黑珍珠外,仲有兩大舊芒果肉,酸甜度岩岩好,雖然唔係芒果當做時期,但都咁甜咁好味。甜品以芒果汁打底,再加上用糖水稍稍調較過,味道當然唔會差呢。相對黎講,呢到甜品價錢較為大眾化,大部分不過二十蚊就有得食,不過款式就好像較為少,但都算係可以食甜品既好地方.
上兩星期去完學校旅行後去左呢度食甜品,今次係我第一次食。
芒果黑珍珠
2008-11-13 21 瀏覽
近排公司好忙呀, 因此食評都直線下降, 不過我曾經講要如果能夠入到20位之後, 就會有時間就寫, 而且唔會俾壓力自己, 因為寫食評都是為了開心, 呵呵!!!尋日去0左屯門接祖安收工, 佢好開心喎, 之後我地就一齊返大埔, 大家就異口同聲不如去<好好甜品>食返碗甜品, 呢個甜品屋0既價錢同質素, 比起同區較出名0既<Rainbow>經濟同平穩!!! 1. 腐竹銀杏意米 ($12) ~ 甜味適中, 煲得幾"淋", 整體不過不失!!! 2. 紅豆沙 + 芝麻糊 ($15) ~ 我就選擇雙拼, 其實味道, 口感都不錯, 而且價錢都合理, 不過總係覺得唔夠<一品齋>0個種火候!!! 3. 咖喱魚旦($5) + 燒賣($5) ~ 咖喱魚旦0既咖喱都幾惹味, 因為都辣辣地, 魚旦有咬口, 唔會太"淋"!!! 至於燒賣就普通水準!!!整體評價:還有很大的進步空間!!!

整體評價:還有很大的進步空間!!!
腐竹銀杏意米
紅豆沙 + 芝麻糊
咖喱魚旦
燒賣
$19 (其他)
2008-09-22 24 瀏覽
之前知道呢間野轉過好多次手,但係估唔到冇黎咁耐會難食左咁多..叫左個榴槤芒果椰果撈--榴槤好淡,芒果唔甜,食左一半都冇已經唔想食,好左呢度唔算貴,不過我諗我以後都唔會再食

好左呢度唔算貴,不過我諗我以後都唔會再食

$22 (其他)
(非會員)
2008-09-21 18 瀏覽
今晚嘗試食呢間甜品,一入到門口聞到好香既mango味...於是我地order了雜果豆腐花,同埋皇精靈(其實係雜果+涼粉+黑珍珠)雜果豆腐花一來,雜果尚算ok..但眼見d豆腐花點解會咁既樣,又老又唔滑超鞋又唔新鮮,做糖水舖做到d豆腐花咁樣真係好差....真係百x豆腐花都好食過多多聲..跟住o個個皇精靈仲衰,又話芒果汁味...都唔知點解食落口陣味怪到咁,完全沒有芒果汁,個碗係大,但個碗放了一大舊冰,黑珍珠d味又怪,真係好難食。都係o個句除左雜果外,冇野係好食的..自問係大埔食過唔少糖水舖,呢間真係差到不得了,睇怕都唔會再黎。
今晚嘗試食呢間甜品,一入到門口聞到好香既mango味...

$23 (其他)
2008-07-22 28 瀏覽
在公司OT完後,忽然想吃甜品~之後就來好好甜品吃,紅叮由前身芒果大王已經開始食這裏的芒果西米露。~剛入店只見到2名年青店員吃晚餐,全店只得我一個顧客坐下來就叫榴槤香芒西米露~很快放在我面前,榴槤味不重~要好近才嗅到~吃落一啖,還吃得出榴槤味~之後吃芒果~不太行~沒有甜味~~幸好有3,4塊芒果可能換左年青店員~上年請一班同事來吃甜品~味道唔錯,也才百多元~今次再來~來到有點失望~埋單19蚊~不算貴~
在公司OT完後,忽然想吃甜品~之後就來好好甜品吃,
紅叮由前身芒果大王已經開始食這裏的芒果西米露。
~剛入店只見到2名年青店員吃晚餐,全店只得我一個顧客
坐下來就叫榴槤香芒西米露~
之後吃芒果~不太行~沒有甜味~~幸好有3,4塊芒果
埋單19蚊~不算貴~
榴槤香芒西米露
2008-06-25 23 瀏覽
我成日都會係度買外賣返屋企食我次次都會食呢度既芒果西米露+椰果加左椰果好食好多 哈哈但有一次食蕃薯糖水d蕃薯唔熟...不過果度老闆好好人我返轉頭同佢換第2樣食品 佢都肯同我換值得讚
我成日都會係度買外賣返屋企食

我次次都會食呢度既芒果西米露+椰果
加左椰果好食好多 哈哈

但有一次食蕃薯糖水
d蕃薯唔熟...
不過果度老闆好好人
我返轉頭同佢換第2樣食品
佢都肯同我換
值得讚
  • 芒果西米露+椰果
2008-04-10 17 瀏覽
這間甜品店主打是芒果以及榴槤,可惜我兩樣都唔食得,所以只係叫左個楊枝甘露(芒果由愛人吃掉),而佢就叫左個芒果西米撈,這裏的甜品價錢都很大眾化,芒果我也小嚐過一口,確實是不俗.叫完後我還叫了一個士多啤梨西米撈,不過我覺得士多啤梨不夠多而西米的份量多了點..好似食西米多過食士多啤梨..不過有加入沙冰之類的東西..夠冰涼夠口感~如果可以大碗d就更好!
2008-01-10 11 瀏覽
係7,8年前仲讀緊書~佢前身係芒果大王係7-11隔離~當時已經幫襯~仲記得放學去食係"包場"....無人=.="老闆好好人~會同我地傾下計~記得佢介紹過我地食鮮橙冰~好好食x100 ! 不過只食過1,2次~因為老闆話d橙甜先會整~呢幾年搬左去隔離改左名叫好好甜品~都很好吃~還有我鐘意食的榴槤芒果紫米^^(夏天最喜歡去吃!!還可以+5蚊+大的唷!!^^)...1/1 同朋友去吃~ 叫了百果薏米腐竹糖水(最可惜係無雞蛋!!!) 不是超好吃~但都是ok的^^