2017-11-20 486 瀏覽
仲記得細細個爸爸會經常帶我去食雲吞麵。除左好好味既野食之外,仲有濃厚既人情味☺️口頭大叫落單又從來唔會出錯既煮面伯伯。每次一起身立即可以靠枱上碗碟心算總數既樓面姨姨。計數好好既收銀婆婆。再加上店鋪內幾十年不變既裝潢,每一樣都係陪住我成長既童年回憶今日再同媽媽去,所有野已經電腦化。出野食速度慢,而且出錯。(我地點既係雲吞粗麵,等左25分鐘,結果出左幼麵)味道冇以前咁好味,而且少左一份人情味。不過我以後有時間一定會再去!懷緬一下過去🤗整體上味道還是不錯的
2017-11-19
  • 雲吞麵
2017-10-10 648 瀏覽
聽講元朗人口中都幾有名氣既好到底麵家d人不停入 食完即刻走基本上一定要同人地搭枱 而且係好迫既情況下不過即管試下啦不過前題係本人唔太喜歡食竹昇麵所以比較主觀我覺得唔太係特別好食我嗌左個牛腩麵 同行友人嗌左炸醬麵 不過我無影到相 不過竹昇麵無梘水味 而且好足料 牛腩好食即管當佢係好食啦炸醬會配個清湯比佢 未食過既 可以一試我個人應為佢又唔係真係好平但依然甘多人幫襯一定有佢優點我唔太識欣賞姐 一定會有識欣賞佢既人果個可能係你~
聽講元朗人口中都幾有名氣既好到底麵家

一定會有識欣賞佢既人

果個可能係你~

1K
2017-09-08 889 瀏覽
香港租金地價昻貴,很多老字號的食店都在無聲無息的結束,換來更多連鎖式,或是裝飾得像五六十年代的懷舊餐廳,不如尋找一下現有真正的老店,品嚐一下食店幾十年的傳統味道。去到元朗好到㡳,接近七十年歷史,沒有華麗的裝潢,更沒有五星級服務,但都值得去吃碗麵,支持老店。這張在門外的廣告,相信有幾十年了,電話號碼只得三個號數。雲吞麵($28)雲吞有五粒,麵質爽彈,湯㡳清甜,雖然不是很大碗,但從$28來說,都算抵食。雲吞皮很滑,蝦肉爽彈,配合紅醋及辣椒醬一起吃,更加提升味覺。炸醬麵($32)炸醬麵是撈麵形式,配上一小碗上湯,麵質爽彈,上湯鮮甜,炸醬調味合適,每條肉絲都很好味,與湯麵相比,又是另一番風味。

這張在門外的廣告,相信有幾十年了,電話號碼只得三個號數。

雲吞麵($28)

雲呑麺

炸醬麵($32)

炸醬麵

2017-09-07
雲呑麺
炸醬麵
2017-08-13 672 瀏覽
喺附近行完街 朋友想食雲吞麵所以黎咗呢間鋪 入到去好快落好單 朋友叫咗碗雲吞麵我淨係叫碗淨雲吞 落完單等咗勁耐 等到坐我地對面遲過我地黎既搭檯姨姨食完碗麵 我地既單都未上到 問落單個啊姐 佢好惡咁話「黎緊㗎啦」態度極差!收銀既啊姐又黑哂面咁 就算碗麵幾好食 啲態度咁差都食得唔開心!下次唔會再幫襯!!!
2017-08-13
2017-07-12 2741 瀏覽
住咗元朗成20幾年.....都好少去呢度食雲吞麵....你間元朗老字號好到底麵家聽講話年年都攞米之蓮不過好似價錢都唔平....都要幾十蚊一碗雲吞麵.....反正老字號試吓無妨淨係呢間鋪已經屹立元朗幾十年.....而且裏便嘅層次同幾十年前都一樣都算係元朗一個地標之一如果樓下唔夠位坐樓上都可以有位佢哋年年都攞米之蓮餐牌就十年如一日.... 冇乜大變化亦都冇乜新意思有時候我阿媽都會買佢哋嘅蝦子麵返屋企肚餓煮一個食都幾好味我叫左個雲吞麵家底同一個凈水餃個水餃就有啲扁身.....而且味道一般但係個雲吞麵就OK.....都算幾彈牙我建議食雲吞好過食水餃最後埋單61元
不過好似價錢都唔平....都要幾十蚊一碗雲吞麵.....
反正老字號
但係個雲吞麵就OK.....都算幾彈牙
我建議食雲吞好過食水餃
最後埋單61元
2017-07-02 669 瀏覽
元朗傳統老店, 裝修擺設都有令人走返去70, 80年代嘅感覺! 作為鍾意食麵多過食飯嘅人, 我真係非常期待入店去試麵同Mr. Go兩個人叫咗4款食物, 本身驚會太多食唔晒, 點知原來全部都好的骰, 安心無做大嘥鬼!首先必須要讚吓個麵底, 夠爽口又彈牙, 師傅煮麵時間掌握得好好! 而且無乜鹼水味但係份量偏少, 男士應該要加底先夠飽~牛腩麵4件牛腩, 每件都細細嚿, 味道中規中矩水餃麵哩度嘅水餃皮好特別, 似魚皮餃皮但薄d, 而包水餃嘅方法亦有別於一般店舖, 包得薄薄哋形狀似蛋角。個人嚟講幾鍾意, 夠特色~ 但Mr. Go就覺得餡太少, 餃太薄, 口感欠佳。淨雲呑餡料好味, 但份量偏少蝦子蘿蔔蘿蔔好清甜, 蝦子都好香!!! 但總覺得哩兩樣嘢不太match反而下次想試吓蝦子撈麵~

但係份量偏少, 男士應該要加底先夠飽~

牛腩麵
4件牛腩, 每件都細細嚿, 味道中規中矩

水餃麵

淨雲呑
餡料好味, 但份量偏少

蝦子蘿蔔
反而下次想試吓蝦子撈麵~
2017-06-03 395 瀏覽
入元朗問朋友借d嘢洗 朋友好好人仲順便請我去呢度食麵 佢話呢間好到底麵家喺呢度嘅老字號 有人請食嘢就梗係好啦 我都想知道好到底麵家究竟有幾好雲吞麵兩碗 佢一碗 我一碗 好耐都冇人陪我一齊食嘢 有朋友陪我一齊食嘢特別開心一食入口就知原來 好到底麵家 只係一個舖頭名又或者係一句口號 因為味道真係唔係幾好 但係又唔可以話係中伏 因為又未去到伏嘅階段 味道就一定比一般差個湯好咸一啲鮮味都冇 面又煮得太林仲有好重嘅鹼水味 雲吞係細粒蝦肉又唔夠爽口 味道都係好咸可能係唔啱我口味

我都想知道好到底麵家究竟有幾好

可能係唔啱我口味
2017-05-15 465 瀏覽
入到黎元朗除左必食糖水之外 唔好唔記得去{好到底}食番碗麵先走呀呢間元朗老牌面店雖然裝飾比較平民 但就夠哂乾淨企理 而且啲店員姐姐都好親切 好有人情味 入選左米之蓮都無吊高黎賣 值得一讚今次就叫左2碗麵 雲吞麵同水餃麵雖然唔算大碗 但對於小妹黎講就剛好 可能男仔過黎要叫多碗或者叫多個餸或加底先夠啦同埋價錢黎講好平民!以呢個價錢食到米之蓮認可既野食簡直係好底一碗雲吞麵入面已經有6粒雲吞 粒粒都好足料 一半蝦一半豬🦂🐷 好鮮味爽口 個湯都好清甜 最後飲哂咁制 唔係味精湯黎架~麵既質素都好高 水餃麵非常驚喜 原本就中意食雲吞多過水餃 而間鋪聽講主打雲吞 但水餃麵都好出色 入面有埋雲耳 更加爽口彈牙 而且水餃相對中粒啲 睇番個menu 其實有好多野都想試架~特別係見到格離木台食緊果個撈麵好似好正咁 決定下次黎元朗要再黎試下其他

今次就叫左2碗麵 雲吞麵同水餃麵

2017-03-30 675 瀏覽
去開元朗買老婆餅同蛋捲,行吓行吓有啲肚餓,見到呢一間好似好出名仲話係米芝蓮,咁就入去食少少野啦當下午茶叫咗個雲吞麵,同埋蝦子蘿蔔蝦子蘿蔔味道幾甜,而且冇楂,原來同鹹香嘅蝦子味道幾夾,雖然蝦子未係頂級貨,但呢個配搭係幾出色雲吞麵好細碗,唔緊要正宗雲吞麵係細碗既。雲吞都係細細粒,但入面又有蝦個喎!?細粒雲吞正宗唔係冇蝦食豬肉香味嘅咩?好啦都唔緊要個皮都幾滑。好到底最緊要係個面,面的而且確係冇鹼水味,結果就係唔夠彈牙。湯底呢,我個大地魚湯底點解會變咗味精底?乜嘢事先…感覺有啲兩頭唔到岸…米芝蓮其實不外如是

叫咗個雲吞麵,同埋蝦子蘿蔔

感覺有啲兩頭唔到岸…
米芝蓮其實不外如是
2017-03-18 762 瀏覽
曾幾何時,好到底麵家是全家最愛的麵食,由媽媽從前懷孕,到我們完成學業,都是我們元朗區必吃麵食之一。可是隨著好到底的名氣愈來愈大,連續多年獲得米芝蓮推介,以及不斷擴充營業,變得商業化,昔日的雲吞麵味道被名利洗涮得乾乾淨淨,遺下的只有不用心的製作。還記得以前看似樸素的雲吞麵味道是如何豐富鮮美,充滿鮮蝦的湯頭,現今不復當年,味道偏淡,失望透了。麵條雖然保有彈性,其蝦籽鮮香感統統絕跡在麵中,回不到過去。至於另一靈魂雲吞亦倒退了,雲吞的內餡包得不緊實,有點鬆散。唯一不變的是蝦肉比例,尚算彈牙,迷你輕盈。我所以喜歡吃雲吞,都是因為好到底往日的美味,現在卻不復當年勇,只有退步,沒有進步。希望好到底能重拾過去的風味,不只是懷緬過去。

2016-12-04 1558 瀏覽
晴天…見天氣好今日同媽咪入元朗行下…原先諗住去試下元朗名物既豬扒同燒腩!不過媽咪有D攰!又咁啱見到好到底!咁就同媽咪試下!入到去D裝修幾懷舊!木凳係D好傳統好重嗰款!應該用多幾十年都冇問題!有時老既野未必唔好!咁傳統老店又如何?今日點了…雲吞麵 - 麵就冇鹼水味!不過都唔係平時食到雲吞麵嗰種金黃蛋麵!湯好濁下!味道亦一般!反而雲吞又幾香喎!仲有小小金魚外型!佢地既辣椒醬就真係麻麻地!水餃麵 - 水餃皮有D似魚皮餃!不過唔香!其實我個人覺得有質感同味道都有D怪怪地!蝦子蘿蔔 - 蝦子算幾香不過蘿蔔就唔算太香甜!同有小小渣!感覺一般!點都會試一次!話哂有米芝蓮光環但亦都係只此一次!後話…同媽咪食完佢就自己去行街而我就去睇下有冇緣買豬扒飯同燒腩!點知去到時燒腩店已經乜都冇!我照行入去,哥哥仔好歉意咁話D野賣哂!有禮貌!我會再接再黎!跟手轉個灣睇下豬扒飯情況點!冇排長龍,但都坐滿人,心諗有機!行去買個外賣先,點知聽到前面有人想落單,個阿叔,唔知係咪老細,就話”要等兩個鐘,你地仲等唔?,你個答法都幾趕客喎!真係唔憂做咁!不過下次黎都會博下堂食!因為感覺堂食30分鐘應該有得食!自己帶外賣盒自己打包
晴天…

今日點了…

蝦子蘿蔔 - 蝦子算幾香不過蘿蔔就唔算太香甜!同有小小渣!

感覺一般!點都會試一次!話哂有米芝蓮光環但亦都係只此一次!

!有禮貌!我會再接再黎!

• 雲吞
做了元朗人一年多, 逐一試了不少在元朗的麵店, 因為本人好鍾意食竹昇麵, 粉麵一類的東西, 而且廣州人麵食、雲吞一類食物, 要求好高。好到底差不多是元朗區最紅的傳統麵店。所以決定一試,而且懷住好高期望去試。首先, 服務好有問題, 傳菜落單姐姐好忙, 收銀老闆親信一類有幾個認真係緊守崗位, 望到客人舉手都無動於衷。小店通常有人情味, 但到收銀桌付錢時, 連句多謝都無, 同客人零交流, 如果是二代接手, 真的要思考下如何堅守家業!獲獎食物- 魚皮水餃, 的確是人手包, 亦都是用了平時魚皮餃皮的製作方法去造。餡料好差, 無粵式水餃那麼豐富, 無荀絲, 無木耳, 只有撈過的肉, 約4x大元一份, 好似有6隻, 價錢合唔合理就見人見智了。蝦子撈面, 蝦子沒有深水埗某知明店的香, 只是好一般之作, 但所費不菲。麵本身都沒有好特別, 沒有竹昇面的彈牙,真是比普通面店還要普通,份量又少。炸醬撈面, 醬少, 醬不夠酸甜味, 怪怪的, 肉絲時好長時好短, 而且不入味, 不夠香, 應該只是撈上去, 沒有落過鑊炒香。好失望。
2016-09-25
2016-09-22 1418 瀏覽
元朗老字號就不得不提好到底麵家佢係拎左米芝蓮認証的食府!佢特別之處就係澄麵係無鹼水味湯底亦十分清甜的! 佢地既雲吞亦麵非常出名,自己親手製造,蝦肉會較多,瘦肉會較少!蝦肉都用新鮮既做出,所以會更彈口!爽脆聲!再配埋個自家製辣醬,令蝦肉的味道更突出
元朗老字號就不得不提好到底麵家
佢係拎左米芝蓮認証的食府!
佢特別之處就係澄麵係無鹼水味
2016-09-16 1186 瀏覽
好好的在住處附近的不光顧,反倒要到遠遠的元朗食。事關小人需於此區見客,說到尾好吃是緊要。麵上雲吞下似乎已成不變的定律。湯底一般,雲吞麵爽口不糊,雲吞夠大,吃完卻不飽囉……不夠就是不夠。

不夠就是不夠。
2016-09-04 901 瀏覽
今天去終於去嘗試一下這個米芝蓮雲吞面$27块一碗 一共有4粒雲吞 。 雲吞較小粒 味道感覺一般 面的確沒有鹼水味 但是不彈牙 口感不是太喜歡。個人感覺整體感受一般 沒有想像中的好
今天去終於去嘗試一下這個米芝蓮雲吞面
雲吞面