2006-03-13 23 瀏覽
過來吃晚飯,記得睇過食評話幾好,就試試,叫了一個燴雞意加一杯咖啡。意粉加埋d醬,味道唔算濃,香味慢慢地散出來,好有屋企食開的味道。意粉煮得比好多餐廳好,唔會話硬或乾,反而咖啡就唔係好濃,有少少不足。如果想食港式食品,懷舊一下,就一定要試試這裡了。
過來吃晚飯,記得睇過食評話幾好,就試試,
叫了一個燴雞意加一杯咖啡。
如果想食港式食品,懷舊一下,就一定要試試這裡了。
2006-03-03 22 瀏覽
認識它,只因黃子華。還記得他時常嘆這裡的鴛鴦。知道他們開業超過二十年,還知道這裡是伊健及邵美琪常到的地方。懷舊的水吧、啡色的冷氣機、舊式的磚牆,代表著那年代的繁盛,恍如隔世之感;過去的還是要過去。牛肉燴意粉,必選動作,牛肉是新鮮有味,不似放太多調味料蓋過鮮味,正宗鮮牛,港式意粉,片片蕃茄,入口時已「未聞其味先聞其聲」,雖然它不是與我一起長大的,但那種感覺就像識於微時,就是那種中學時代小賣部或球場賣雞脾那種感覺。伴以熱鮮奶,整個人已經能夠靜下來,它的感覺,就像城市中的綠洲,叫人能夠在繁囂城市中,找片刻的安靜。希望它能保留這種風格,與時代的並進並不看齊,才是它應有價值。

2006-02-08 18 瀏覽
經過漫長的遊覽書中屋後,行到這裡已經九點多了,見明哥仍未收工加上肚空盪盪,二話不說來到坐下。幾樣招牌菜已品嘗過,今次試了三絲燴通粉;仍然是雞絲味道未能熔入,跟三絲湯意所感到的感覺一樣,(可見筆者另文),而食味跟茄牛燴意亦相距;似乎以燴製所做的菜式只以茄牛燴意為主打!今次的中立面口是比個三絲燴通粉,要分清楚。
今次的中立面口是比個三絲燴通粉,要分清楚。
2006-01-16 25 瀏覽
已來了第三次,咖央及燴意都試過,今次就來三絲湯意;整體味道比燴意差一點點,但可算清淡,另可能自覺雞絲不太配合,味道偏濃,若走雞絲應較為平衡。
(非會員)
2005-12-25 36 瀏覽
雖然要行15分鐘先由mtr station到勝利道, 但為左奇香, 係絕對值得的.午餐食左, 旦牛燴, 腸牛燴, 芝牛治烘底, 凍華田, 凍朱古力. 11年來依然是同一份的味道!好好食.唯一可惜的是, 明哥太忙, 冇時間傾計。

11年來依然是同一份的味道!好好食.

唯一可惜的是, 明哥太忙, 冇時間傾計。

2005-12-14 20 瀏覽
今日返OU 睇資料,經過勝利道,實在懷念奇香,故就算肚子不餓都入來幫襯杯央走小甜及加央多士。老實說,比起意粉,這兩樣食品就失色一點,個人認為央走小甜過甜而奶茶及咖啡味較,比起大排檔差點;另加央多士夠脆但加央味不夠椰香,但算可以。下次都係等到肚餓來幫襯他們的燴意粉定當!
下次都係等到肚餓來幫襯他們的燴意粉定當!
2005-12-07 14 瀏覽
上次行了整條勝利道都唔見奇香,係我眼大睇過籠還是地址有誤呢?在失望之餘唯有記望下次。而今次多得食友文迪指點迷津,卒之找到,原來個舖面真的唔起眼,很容易錯過!今晚又係返學,六點一刻來到後只得我一個人客,應該為老板娘的阿姐幾親切,以寒冷天氣打開話題使氣氛更融洽。點了茄牛燴意加雙蛋,買相及食味相當好,尤以蛋漿融入意粉內效果更好!食味仍是港式燴意粉,但這正是我經常提到的那句,本土文化。跟老板娘傾開,食物做得好只需用好的食材及用心來烹調,就是這樣簡單的道理,但為什麼仍有那麼多的食肆以利潤為先,食客仿如嚼臘呢?
2005-12-02 3 瀏覽
食得多正宗意大利粉,都要整番個港式會意粉,去平衡一下心理.勝利道"奇香",門面up dup,平常冰室,隱藏著最raw,最住家味的港式會意粉.細細食得多快餐店肉醬意粉,百吃不厭,後來識得去搵,識得去整Pasta,童年最愛味道,已放埋一二邊封塵.直到幾年前,搵到呢間奇香,等於一個成長在late 80,s的大細路,在某角落搵番部任天堂紅白機100 % 操作正常的心情.牛肉無任何添加,唔係上乘牛肉,只係普通牛肉,番茄又係普羅街市貨,加埋青豆,三樣加埋,就係小弟在80年代的味道.自此之後,定期去到坐低,茄牛意加底加蛋.打番舖雲斗羅,唔用上上下下左右左右BA start呢個秘技,好難打爆機的.
食得多正宗意大利粉,都要整番個港式會意粉,去平衡一下心理.

住家味的港式會意粉.

細細食得多快餐店肉醬意粉,百吃不厭,後來識得去搵,
識得去整Pasta,童年最愛味道,已放埋一二邊封塵.

2005-10-25 11 瀏覽
很喜歡這小店,所以間唔中都會來食。這裏沒有什麼好選擇,而我最喜歡的是會意粉,夾心多士和熱鴛鴦;差不多每次都會叫來食。今次一去到就見到很多人,明哥已經忙得很,好在等了不久便有人走了,而我們就叫了三寶會意粉、三寶通粉和兩杯熱鴛鴦。本來想再叫夾心多士,但因時間關係,今次就沒有叫了。三寶會意粉- 這裏炒得好入味,蕃茄汁唔會落的得過多,食完就是食完,不會食到尾很多汁在碟底,這是其它地方所不能做到的,也是我最喜歡的。三寶通粉- 辣椒女就每次都會叫這個,她說會意粉太飽肚,吃不完,而通粉就剛剛好。熱鴛鴦- 以前我們喜歡叫奶茶的,但聽朋友說鴛鴦更加好,之後一試便喜歡了,;但他們每次落奶的份量都唔同,有時太多,有時就太少,如可以自已落就最好了。因太多人,我們都等了一段時間才有得食;但如太少時間,就最好下次才來了。因主力只得明哥一個人做,真係唔好要求有什麼服務,最重要是食物一流,價錢又平就可以了!
2005-08-05 38 瀏覽
間茶餐廳應該係叫奇馨,不過D會意粉就真係幾好食,我由細個讀書幫襯到而家結埋婚架啦。不過雖然老版幾好人,但係不能不彈佢地做野真係好.....好........慢,如果客多分分鐘等三四個字都未有野食,去到食野你真係自問要好有耐性先得。
2005-08-04 19 瀏覽
我係好鍾意舊式冰室的,睇左呢度既食評所以今日就尊登去試. 佢雖然係舊,但就唔係我心目中果種舊0既feel,而且比較細,有d失望. 我地叫左一個大家推介的茄牛意,另外一個雞意加腸,還有兩杯凍奶茶添. 我眼見來幫襯的都似乎係街坊或者熟客. 而且大部份人都會叫加蛋加底(連瘦削女性都叫). 我們兩人都認為牛意係優勝過雞意,d牛肉真係好味,茄汁同意粉都好味. 只係d奶茶比較淡,唔夠茶味. 老闆招呼有禮貌.
2005-08-01 22 瀏覽
Friday nite dinner is always a problem for us. Not many choices around in Homantin. After doing some researches, we wanted to try this place.The environment was as usual: no good. All the settings were very traditional. Of course our choice must be 會意粉.1.牛肉會意粉:8分2.雞肉會意粉:7分The sauces are bascially the same between these 2 會意, but 牛肉+ 會意would be a better combination. Anyway, both 會意were in good standard. Remind me of the good old days in childhood that we could enjoy more delicious food.

1.牛肉會意粉:8分
2.雞肉會意粉:7分

2005-07-11 20 瀏覽
其實都唔知係咪用懷舊黎形容,叫左腿蛋會意粉,感覺好家庭feel味道一般,似自己整另外,汽水係支裝呢方面幾好
其實都唔知係咪用懷舊黎形容,
叫左腿蛋會意粉,感覺好家庭feel
味道一般,似自己整
另外,汽水係支裝
呢方面幾好
2005-03-25 17 瀏覽
去完太平道幫狗仔買野,過黎呢度開餐~格局幾懷舊,侍應叔叔年紀當然有番咁上下,亦因而相當有"性格",落單唔會主動行埋黎要你大聲叫比佢聽,見其他食客習以為常,相信係街坊居多, 失敬失敬.會牛意其實好普通,你同我都整到,當然懷舊氣氛加上家庭式經營又自然加左分. 事實意粉夠熱夠味唔會過淋, 都食得過,只係份量比想像中細. 雞絲通粉就相對失色, 雞絲係好多但味道偏淡而且有陣雪味, 麻麻地. 都係o個句,行過有位都會再黎食,但特登黎試或者要等就唔駛啦
去完太平道幫狗仔買野,過黎呢度開餐~

都係o個句,行過有位都會再黎食,但特登黎試或者要等就唔駛啦
2005-03-06 18 瀏覽
星期五同學仔帶左我黎呢個食野~~叫左腸仔雞肉會意粉~真係好港式既會意粉,炒得好香好好食~腸仔好特別,應該係wellcome先有得買既小紅腸,同學叫人煎耐d,好好食再叫左份多士,都好好食~不過佢地用既唔係厚多士呢...好香牛油味~食得好開心
星期五同學仔帶左我黎呢個食野~~