餐廳: 太興 (企業廣場)
資訊:

餐廳: 太興 (企業廣場)
資訊:

2008-03-10 21 瀏覽
在這裡包了個內廳搞聚會,有大電視,地方又極企理,不來也不知,這間燒味店也做得有聲有色的。多得有勢力人士安排,幾款自選食物,也吃得非常盡興,除此之外,當然也要吃一些大會指定的食物~~燒味。總括來說,比起什麼來頭甚猛又雷聲大大的某某私房菜,一定較好。叉味併盤是叉燒、燒肉、油雞及薰蹄的四併,叉燒是半肥廋的脢頭位,肉質已勝一籌,加上香甜蜜汁,那有不好吃的道理?燒肉不太欣賞,始終我也是死硬派,要吃即燒、自選位置的燒肉的;薰蹄爽脆,廋的部份也可口,同意同檯食友所言,是少吃到的高水準;相比之下,油雞就普通一點了;燒鵝上檯,看樣子比較細小,驟眼看來,還以為是燒鴨。但這隻個子小小的燒鵝,肉質很嫩滑,燒得皮脆,醃得味道也相當到家,很有水準。所以就算這隻燒鵝上檯時,其實已大半飽,但大家也使出了好吃的小宇宙,火速的清了碟;鵝細隻,風沙雞卻大大隻,皮已腍了,肉還可算是滑,但實在太飽,吃不完了。同場加映蜜汁燒雞肝,齋聽名字已經估到味道如何,不過能不能吃得此珍味,要看機緣了。阿姐服務非常的好,值得一讚。連同其他的幾味,又魚又菜又肉又沙律的,每人不過百五蚊,非常的抵食。謝謝安排。

阿姐服務非常的好,值得一讚。

謝謝安排。
2008-02-14 29 瀏覽
一向喜歡光顧太興, 因其叉燒飯美味. 今天常試了其西式飯, 名為XX牛柳撕紅飯. 飯之外觀十分吸引, 炒飯配上茄汁, 牛柳撕炒得香, 更有一塊大蝦片. 吃了第一口後, 感覺飯充滿牛油味, 再吃一口仍有此感覺. 吃掉整碟飯後好像吃下一盒牛油般. 很油膩.

2008-02-13 6 瀏覽
昨天到九龍灣工作,有少少時間,走咗去食下午茶,我叫咗個下午茶餐:雪菜肉絲米粉,炒蛋多士--雪菜肉絲米粉好好食,米粉淋度剛剛好,又幾有鴨絲味道,不過就少啲...炒蛋多士--原來傳聞中的炒蛋並非想像中咁好食,沒有蛋味,多士一般.

雪菜肉絲米粉,炒蛋多士--

2008-01-07 14 瀏覽
星期日朝頭早我去左mega box行街,d侍應非常既忙碌,睇到入便既環境幾好,坐低叫左個火腿炒蛋三文治,d炒蛋都幾嫩滑,杯熱奶茶都唔錯.價錢又唔貴,下次有機會黎行街我會試下再食過.
2007-12-24 5 瀏覽
在曼聯對愛華頓的直播,與師姐之"慶生局"中取捨,點揀,都應該是後者.同時間,為了師姐,也獻出小弟之第一次----到Mega Box,地點為太興新世代.既然在此搞生日局,沒有理由一人一碟燒味飯那麼簡單.在Mega Box的太興,有兩間廂房,有點點"私房菜"之形式,單是我們這夜的菜式,也略略有別於外面.坐在太興內吃生蠔,事前想也沒有想過,這夜的生蠔來自南非,肉厚Juciy,因為夠鮮味,所以無須加任何醬汁.麵包皮配番茄粒,也是一道幾開胃的前菜.沙律兩大兜,小弟說今晚我們做兔仔?)喬治等陣會變成食肉獸架喇.)言猶在耳,煙三文魚就上桌,個人對此味的興趣不大,只吃了一小片.燒鳳肝是太興的招牌菜,如果怕肥膩者,一定嚇怕,膽固醇極高.小弟無有怕,連吃數件也面不改容.外層燒得夠焦香,可惜吃落不夠熱.沒有了一種洶湧澎拜的豐滿感覺.叉燒拼燒腩,很有水準,旁邊大衛問師姐兩味同樣一齊上,你會食邊樣先?)師姐我會食叉燒先.)言歸正轉,燒腩皮入口即化,叉燒肉質鬆化,燒得入味.下一道的椒鹽鮮魷,炸得鬆化,外層不厚,內裏的魷魚夠彈牙,一向嘴刁的司馬說用來炸個油唔得,色水太深了..)全球暖化現象,當十二月的北半球,仍能穿

沙律兩大兜,小弟說
今晚我們做兔仔?)喬治

兩味同樣一齊上,你會食邊樣先?)師姐

用來炸個油唔得,色水太深了..)

全球暖化現象,當十二月的北半球,仍能穿短袖衫同聖誕燈飾影相之時,我們仍然吃著羊腩煲.羊肉稔熟,不過沒有羊肉應有的味道.小弟又說
羊肉唔騷,等於女人唔騷,男人不愛...)師姐回應
呢句說話,我聽足兩年喇.)
或者羊肉不騷之故,爐兄就忙於在煲內尋找腐竹.

鹽焗雞本來好地地,焗得金黃,雞味濃郁,再深入地吃,好像感到一點點油溢味?結果到最後,吃剩幾件.

最後上的的炒粉麵,其羅漢齋炒麵竟然不錯,麵條脆卜卜,不是硬如鐵線,面頭的羅漢齋也沒有一點苦味.當中的竹笙,索盡精華.

吃到尾段,當然到可愛的生日蛋糕出場,大家一同為師姐祝福,非常高興.

幾支紅/白酒下,飲到杯盤狼籍,這夜觥籌交錯,曼聯在臨完場比C朗入波,十幾場不敗紀錄終止,算得上什麼?球賽是次要,友誼是永恆.

祝師姐生日快樂.
2007-11-24 11 瀏覽
星期日-我同幾個fd去mege box溜完冰後肚餓= =..就近近地去左太興食野,可能鐘意去開茶餐廳....之後我地去門口睇餐牌,d野都唔平下$_$比出面...如果比返同一層,都係差唔多,間間都咁貴= =...好!咁我地就入左去,座左係窗口位,入面環境好大,好舒適,好似入左高級餐廳咁.我地幾個人之後叫野食,um..........個fd叫左八寶飯+青紅蘿蔔湯,佢話低,樣樣都有得食= =.仲有個焗肉醬意粉+羅宋湯.我就叫左牛扒拼蝦蝦再拼薯條+羅宋湯=3=..開餐!焗肉醬意粉黎先,我叉左d黎試,好食!好有一粒粒肉味仲有腸仔tim!噢~~~八寶黎喇~~我終於明點解我個fd話低- -真係樣樣都有..出面都係得4寶...e到有八寶... =0= 我都O 哂....最後我個牛扒黎喇!!一睇...哇..塊扒都幾大塊+d黑椒~~正,蝦同薯條炸得好脆,一定唔係出面炸"定"^^食完之後,e個價錢- -真係貴左d.....之後我地坐返免費巴走lu。
就近近地去左太興食野,可能鐘意去開茶餐廳....
之後我地去門口睇餐牌,d野都唔平下$_$比出面...
如果比返同一層,都係差唔多,間間都咁貴= =...
2007-11-18 12 瀏覽
六點前還有下午茶餐。福建炒飯送熱飲,價錢不太確定,好像是$48。下午茶餐的份量也不少,可惜味道真的很一般,而且飯面那個醬汁着實太多太‘傑’,餡料中的肉粒、菜粒和紅蘿蔔粒就這樣黏在深啡色的醬汁中。奶茶也是無嚟聞味,不值一提。一句話:。

一句話:[行貨- 浪費了五十文]。
2007-11-14 10 瀏覽
我就是聽了以下仁兄的意見去試它的餐蛋麵,結果每星期都一定要抽一天去吃,否則那星期會若有所失(我有半星期是住大陸)......對我而言,那是一碗帶有幸福感覺的公仔麵.
我就是聽了以下仁兄的意見去試它的餐蛋麵,
結果每星期都一定要抽一天去吃,
否則那星期會若有所失(我有半星期是住大陸)......
對我而言,那是一碗帶有幸福感覺的公仔麵.
2007-09-04 13 瀏覽
買咗個簡簡單單的早餐: 餐蛋麵.原來一d 都唔簡單:蛋: 好滑午餐肉: 好香, 比一般茶餐廳好味好多好多!!麵: 丁麵黎gei, 煮到啱啱好~~一個好味的早餐係一日好的開始!!
買咗個簡簡單單的早餐: 餐蛋麵.
原來一d 都唔簡單:
蛋: 好滑
午餐肉: 好香, 比一般茶餐廳好味好多好多!!
麵: 丁麵黎gei, 煮到啱啱好~~
一個好味的早餐係一日好的開始!!
2007-08-20 12 瀏覽
碗白湯入面有飯...好想嘔........在想是否上手飲剩的...?還有...叫人叫來叫去都無人甜品三吹四請才到
碗白湯入面有飯...
好想嘔........
在想是否上手飲剩的...?

還有...叫人叫來叫去都無人
甜品三吹四請才到
2007-07-27 15 瀏覽
睇戲前食個午餐- 我要了一個叉燒湯米+ 凍奶茶, $42 + $3, 老公叫了個油雞鵝飯+ 凍奶茶, $44 + $3, 太興既燒味真係幾貴, 理由是廣告費要加埋落去...! 我既叉燒係半肥瘦, 幾好食, 肥既部分我唔太識欣賞, 老公話好食, 如果奶茶可以無咁甜就好啦! 呢間太興幾大間, 坐得幾舒服!
2007-07-18 15 瀏覽
28 June 2007 (Thur) - 午飯估唔到咁快有得寫...Mega Box,第一次去,約咗一對情侶食Lunch,皆因女既生日,所以放假...我以為自己去過第二度既太興,但睇黎可能未..原來咁乾淨企理,嘢食亦好得,之前已聽同事講呢度係好好,啲燒味勁掂,終於呢日黎品嚐,真係唔錯!不過價錢就稍貴..但都唔錯!要再黎,反正咁多間分店!
28 June 2007 (Thur) - 午飯

2007-06-27 20 瀏覽
放半天假陪螢子睇戲王之王。車到她揀的Megabox已經3點,買完5點飛即飛奔到太興食個late late lunch。餓死咁滯,即叫福建炒飯+熱奶茶,螢子要下午茶餐的帆立貝烏冬+華田走奶。忽然想飲羅宋湯,即散叫一碗($18)。食物質素可以–烏冬居然有dd煙韌,冇煮到淋哂;帆立貝3粒竟然些少鮮味;湯底是有小片海帶的奶白色味精液体,冇特别。飯ok,不過都係燒味飯好食好多。華田落得太少,水味洋溢。羅宋湯ok,有煙不過唔熱,可能係翻叮(衰過大家樂),而且好細碗,唔多抵,我估跟餐同散叫分别在有冇片蒜蓉飽。片飽螢子食,佢冇comment.環境同招呼都好,而且感覺上幾乾凈。似乎夜晚會幾多食,下次下次!唔需要出靈丸。

環境同招呼都好,而且感覺上幾乾凈。

似乎夜晚會幾多食,下次下次!
唔需要出靈丸。
2007-06-24 18 瀏覽
22/6係度訂左三圍枱食飯加飲酒, 之前與餐廳商議好既菜式:頭盤意大利蕃茄焗包頭陳年花雕汾蹄骨*玫瑰露酒燒雞肝**日式鮮菜沙律主菜漿燒處女鵝**五星級燒肉*半肥瘦叉燒**Brandy葡式焗三黃雞豬油渣生炒三吋菜心*黑椒七彩牛柳絲椒鹽七味椒鹽鮮魷十斤重花尾大龍躉一條(遠年陳皮蒸碎上)**橄欖油丁香雜菜醬爆通菜煲**泰式雜菜炒河粉煙三文魚蛋白炒飯甜品冰花燉海底椰**梅酒貢品杞子桂花糕食物真係好正特別係有星既, 味道之好完全冇想像過可以係太興呢間連鎖店食到! 值得推介, 有機會一定要再試!

頭盤

意大利蕃茄焗包頭