餐廳: 太興 (企業廣場)
資訊:

2015-03-23 612 瀏覽
今日難得噤早番到公司,仲可以施施然落街買番個早餐添好耐無食太興早餐,決定去重溫吓!去到都好多人,決定外買個香辣肉碎札肉湯米早餐,由等餐到上番公司都係10分鐘嘅事,快先開個香辣肉碎札肉湯米先,外買係會分兜嘅噤都幾好,有時買得個湯米上公司,個米都吸晒啲湯嘅,今次就唔會喇自己倒湯再焗咗一焗先食,肉碎同米粉嘅份量都可以接受,但札肉就得一片,想點? 其實肉碎都係用嚟調味,小小辣味係好食啲,辣度都可以,因為一朝早食太辣都唔好!值得一提嘅係個米粉,個質地係焗咗陣同浸咗陣都係唔會發太漲同變得糊嘅一宜都保持到煙煙韌韌!非常唔錯個奶茶唔駛講,好滑又濃,飲完之後,成日都噤醒神
香辣肉碎札肉湯米
香辣肉碎札肉湯米

奶茶
奶茶
個奶茶唔駛講,好滑又濃,飲完之後,成日都噤醒神

2015-02-09
5 分鐘 (外賣自取)
$28 (早餐)
  • 香辣肉碎札肉湯米
一次可怕嘅用餐體驗!講真.太興成日賣廣告,但係香港出世嘅我2x年從來未食過太興.咁今日約左女朋友睇戲.睇之前醫左肚先!見未食過太興就試一次喇!打開餐牌d飯賣相都OK 但價錢略貴.最平都六十幾蚊個飯....唉!心諗.算喇入左尼預左2個人百零蚊落樓.我就揀左個【牛枊絲瑞士汁濕炒河】,因為見賣相幾好,瑞士汁又好似幾特别咁到尼到碟粉發現一堆垃圾咁,牛枊絲加埋都冇十條,食落口d粉暖既!d牛枊冇味道就好似煲完湯d瘦肉咁!$66要我食d咁嘅野!免費都唔食!!如果女朋友唔向度我一定投訴!
一次可怕嘅用餐體驗!

牛柳絲瑞士汁濕炒河
2015-03-07
20 分鐘 (堂食)
2015-02-07 607 瀏覽
朋友經常提及太興八寶飯水準好高,但是本人一直以來無緣吃到。 今天去逛完街經過,剛好晚飯時間。 砸巧路經太興, 於是就進去吃個晚飯,順便試試八寶飯。問美女服務員有什麼飲品時, 幾秒鐘講晒所有飲品名稱出來。 嚇了一跳。。。。八寶飯賣相十分不錯油菜好大碟八寶飯真的十分有水準。 油雞好嫩,叉燒好肥美, 入口即溶,最抵讚咸蛋有一隻,不會太咸,香濃。墨魚爽口。燒腩夠脆, 紅腸夠香。 唯獨是 燒鵝就味道差一點, 其他就不多介紹。 有機會自已去試試。 總括來講。 價錢雖然略貴,但還可接受。服務員服務態度好。 抵讚。

八寶飯賣相十分不錯

八寶飯+油菜+華田

油菜好大碟

總括來講。 價錢雖然略貴,但還可接受。

服務員服務態度好。 抵讚。
2015-02-03
用餐優惠
現金券
八寶飯+油菜+華田
  • 八寶飯
  • 奶茶
2015-01-02 561 瀏覽
今日约左個朋友食太興,因吾知食咩好,叫左個牛腩蕃茄烏冬,等左半小時,d烏冬吾熱,牛腩也可以,番茄味一般,價錢又貴吾好食 。所以食吾夠5分鐘就结帳,其實服務員服務也可接受,廚房員工不足,希望太興改善。

2014-11-19 880 瀏覽
昨天中午同同事去了太興, 上星期佢話食太興的肉臊飯好味, 我就覺得好奇怪, 太興有呢D飯架咩, 佢話有好多特式的飯. 咁我就要求佢同我去食.太興好大間, 一出電梯就係, 勁方便, 唔使等位, 坐下四人卡位已放了兩樽玻璃水, 三個杯, 好細心呀, 我睇左餐牌, 真的係有一些特別的選擇,唔係只係食燒味, 有咖喱牛腩飯, 肉臊飯, 仲有粉麵等等, 同事話佢食燒味, 攪到我又想食, 所以最後都係叫左燒味飯.我叫叉燒油雞飯, 飲熱柚子蜜, 同事食叉燒燒肉飯, 飲凍鎮奶茶, 飲品好快到, 柚子蜜正常, 幾甜. 唔會冇味, 凍鎮奶茶賣相吸引, 味道好滑好味.叉燒油雞飯嚟啦, 跟一碟薑蔥蓉, 叉燒好肥呀, 唔記得叫佢廋少少添, 都幾好味, 係淋身的, 有油份的叉燒, 唔會乾到柴皮咁. 油雞都好滑, 好味, 肉多唔肥, 同事的燒肉試了一件, 都好淋的, 皮都脆卜卜, 唔似人地果D咁梅.  有些菜芯, 飲都有些豉油. 夠淋身夠熱的.簡唔中一次都OK, 因為太貴呀.

簡唔中一次都OK, 因為太貴呀.
2014-11-18
2014-09-17 650 瀏覽
上星期同朋友一起去九龍灣太興食午飯:'D我哋叫左一份原盅生滾鮮茄豆腐海鮮湯我覺得豆腐好滑溜,而且湯鮮味濃郁,好正!仲有叫左香濃咖喱牛腩飯這道菜係太興都幾出名所以真係名不虛傳咖喱香濃惹味,牛腩十分入味整體黎講十分吾錯!另外我仲試左特選馬友鹹魚蒸肉餅飯但係覺得呢個肉餅有啲過咸所以只有食左三分二就已經覺得十分足夠
上星期同朋友一起去九龍灣太興食午飯:'D
我哋叫左一份原盅生滾鮮茄豆腐海鮮湯
我覺得豆腐好滑溜,
而且湯鮮味濃郁,好正!
仲有叫左香濃咖喱牛腩飯
這道菜係太興都幾出名
所以真係名不虛傳
咖喱香濃惹味,牛腩十分入味
整體黎講十分吾錯!
另外我仲試左特選馬友鹹魚蒸肉餅飯
但係覺得呢個肉餅有啲過咸
所以只有食左三分二就已經覺得十分足夠
2014-09-09
2014-07-18 1344 瀏覽
有朋友在身邊真好,臨時發現家裡缺點東西就問問朋友可以幫忙嗎她說好還相約隔天的午餐一起享用,當然好啦,跟妹妹早點來到找好位置坐下,看看餐牌有什麼好吃的老妹點了個八寶飯,本來想吃3寶飯的她卻點錯了等候費時,嗯....賣相不吸引,而且像是剩貨加點杯凍奶茶給我的,茶濃香奶香醇頗不錯,不過看著冰塊溶化,很害怕會打翻我點的餐蛋治,鬆軟的麵包夾著香脆可口的餐肉跟嫩滑的雞蛋~ 朋友非常好奇....我為什麼會這麼少就夠了謝謝你的幫忙,我也願意把耳朵借給你的
有朋友在身邊真好,臨時發現家裡缺點東西就問問朋友可以幫忙嗎
她說好還相約隔天的午餐一起享用,當然好啦,跟妹妹早點來到
找好位置坐下,看看餐牌有什麼好吃的
老妹點了個八寶飯,本來想吃3寶飯的她卻點錯了
等候費時,嗯....賣相不吸引,而且像是剩貨
加點杯凍奶茶給我的,茶濃香奶香醇
頗不錯,不過看著冰塊溶化,很害怕會打翻
我點的餐蛋治,鬆軟的麵包夾著香脆可口的餐肉
跟嫩滑的雞蛋~ 朋友非常好奇....我為什麼會這麼少就夠了
謝謝你的幫忙,我也願意把耳朵借給你的

2014-05-21 774 瀏覽
早前經過太興, 朋友話想食下午茶(因為未食午餐)就入去食, 平時出名都係燒臘飯, 今日叫其他: 牛肉麵(D麵唔太腍, 仲好爽口添), 仲有蕃茄牛肉烏冬(烏冬彈牙同埋D湯好濃, 好香蕃茄味), 三十幾蚊下午茶抵食!正!
2014-05-03
15 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄烏冬
2014-05-03 781 瀏覽
知佢地d燒味幾好食,有質素,特登黎食乳豬,一黎到叫,無乳豬,叫左個四喜來臨門$118(自選4種燒味),叉燒,油雞,熏蹄,燒豬。叉燒好干無肉味,燒豬切到薄一薄,無口感而且一大截肥糕,熏蹄于過不失,油雞唔滑又鞋口。品質好差,唔好覺得megabox無咩人黎食就咩都無同做得差,我覺得要好好尊重每個食客,做都做好d呀。
2014-05-02
又貴! 又細碟!d 野又勁油勁難食!個雞煲得3,4 舊雞肉!其他係骨同洋蔥! 另外個西蘭花班球又係渣到勁油,又乾,又唔好食,兩樣嘢加埋仲要一百七十幾,過飯又勁細碗,總之就超級難食,下次一定唔會再去!食麥當勞都好食過佢!
又貴! 又細碟!d 野又勁油勁難食!

雞煲得3,4 舊雞肉!其他係骨同洋蔥!
2014-02-20 697 瀏覽
平安夜,食乜好,唔想多人又唔想等,就同屋企人來這裡黎過簡簡單單的DINNER乜乜豆腐煲~~~豆腐好滑滑,味道都不錯,熱辣辣GOOD 胡椒雞鍋~~~胡椒味道唔夠,雞雞滑滑都OK的啫啫芥蘭煲~~~一上枱個煲超大,但入面D芥蘭應該唔夠半斤......味道是不錯的,但唔夠熱冇啫啫聲生炒糯米飯~~~唔太乾又唔會太濕味道好好,配料都剛好咸魚煎肉餅~~~煎得唔夠香脆,味道OK啦花膠翅煲~~~用料都十足喎!但肥左D ,湯都好濃,味道GOOD GOOD,最緊要係夠熱 菠蘿咕嚕肉~~~OK啦 服務都OK,可能係唔多人啦
乜乜豆腐煲
乜乜豆腐煲~~~豆腐好滑滑,味道都不錯,熱辣辣GOOD
胡椒雞鍋
胡椒雞鍋~~~胡椒味道唔夠,雞雞滑滑都OK的
啫啫芥蘭煲
生炒糯米飯
生炒糯米飯~~~唔太乾又唔會太濕味道好好,配料都剛好
咸魚煎肉餅
咸魚煎肉餅~~~煎得唔夠香脆,味道OK啦
花膠翅煲
菠蘿咕嚕肉
 菠蘿咕嚕肉~~~OK啦

服務都OK,可能係唔多人啦

2013-12-24
生炒糯米飯
2013-08-23 447 瀏覽
lunch time和同事到MegaBox 10樓的太興午餐大家都知太興價位比較高 , $5x 食個茶記常餐唔多值咁岩比我睇到有新野~~~大都牛肉麵 $46好似幾抵喎~所以決定試新野, 睇下會唔會比佢呃先~~~先黎個老火湯因為好耐無飲過屋企的老火湯, 要搵d湯水潤下先~~~睇d湯渣有豬肉, 南北杏, 蜜棗 都幾足料~ 有娘親湯水的感覺 , 好飲~~~牛肉麵的份量十足 , 旁邊有切得幼細的芹菜及青蒽 , 清香撲鼻喝啖湯先~有淡淡的牛肉香味, 配上芹蒽粒及青蒽 , 味道不錯只是稍微咸左D....再來一口麵 , 麵條質感像軟滑的幼身上海麵 ,可能煮得耐左少少 , 無左煙韌的口感 , 而且個人覺得有d過"淋"添.....有5大片厚切牛腱肉  (睇相都見到 , 重厚過隻筷子~~~)咬一口 , 有香濃牛肉味煮得岩岩好~唔硬而且諗滑 , 有煙韌的口感~~~而且係厚切 , 好有咬口估佢唔到咁好味~~~結尾: 吃完整碗麵真係超飽 (個份量係比男仔就應該岩岩好)而且我覺得個份量和價錢係太興餐牌中唯一成正比的 認真超值!!! 會考慮下次幫襯 (都係食牛肉麵~~~)報告完畢~~~
大家都知太興價位比較高 , $5x 食個茶記常餐唔多值

咁岩比我睇到有新野~~~大都牛肉麵
 $46好似幾抵喎~
所以決定試新野, 睇下會唔會比佢呃先~~~
例牌老火中湯
先黎個老火湯
因為好耐無飲過屋企的老火湯, 要搵d湯水潤下先~~~
睇d湯渣有豬肉, 南北杏, 蜜棗
 都幾足料~ 有娘親湯水的感覺 , 好飲~~~
大都牛肉麵

只是稍微咸左D....
再來一口麵 , 麵條質感像軟滑的幼身上海麵 ,
有5大片厚切牛腱肉
  (睇相都見到 , 重厚過隻筷子~~~)
咬一口 , 有香濃牛肉味
煮得岩岩好~唔硬而且諗滑 , 有煙韌的口感~~~
而且係厚切 , 好有咬口
估佢唔到咁好味~~~

結尾: 吃完整碗麵真係超飽 (個份量係比男仔就應該岩岩好
而且我覺得個份量和價錢係太興餐牌中唯一成正比的

認真超值!!! 會考慮下次幫襯 (都係食牛肉麵~~~)

報告完畢~~~
2013-08-23
10 分鐘 (堂食)
2013-06-27 358 瀏覽
次次去MEGABOX都係食IKEA....今次要快....同埋都飲個冰鎮奶茶....所以就揀左太興....冰鎮奶茶印象中半年前有幫襯過....味道差左少少...之後GE茶香冇左....咁GE價錢咁GE品質真係唔多OK....燒味飯又係另一個敗點....幾舊雞骨多過肉....只可以講街市燒味檔仲好食....總結:出左名水平就下降....失望....咁GE價錢絕對唔抵食...冇下次!!!
次次去MEGABOX都係食IKEA....
今次要快....同埋都飲個冰鎮奶茶....
所以就揀左太興....

冰鎮奶茶
印象中半年前有幫襯過....
味道差左少少...之後GE茶香冇左....
咁GE價錢咁GE品質真係唔多OK....

燒味飯
又係另一個敗點....幾舊雞骨多過肉....
只可以講街市燒味檔仲好食....
總結:
出左名水平就下降....失望....
咁GE價錢絕對唔抵食...
冇下次!!!

10 分鐘 (堂食)
2013-06-16 291 瀏覽
太興的定位是高級茶餐廳卡位也有梳化皮 冷氣大 不像傳統茶餐廳的空間狹窄餐牌也有些特別食物 如芥茉焗燒肉飯 但我還未敢試今次點的是星洲炒米 很普通的茶餐廳菜式星洲米夠味 略嫌有點辣 食落也有點油 如果能乾爽一點較好另一點是的台式燥肉飯 有重鹵水味 食到中間覺得鹹左D蛋不是全熟蛋 蛋黃會流的 呢個幾好味其實佢MENU入面都幾多選擇 只係結帳不收咭 只收現金 有點麻煩

太興的定位是高級茶餐廳
另一點是的台式燥肉飯 有重鹵水味 食到中間覺得鹹左D
蛋不是全熟蛋 蛋黃會流的 呢個幾好味
2013-06-12
2013-05-09 244 瀏覽
又是等女朋友仔(在為公司加班工作), 在hku space已等了個多小時然後也有輕微肚子餓, 行來megabox找找吃的還好, 在6pm前有下午茶還是我最愛的組合 - 西多士+熱咖啡 (其他地方則奶茶/茶走)結果竟然西多士跑出先來有整瓶糖漿拿來較令人歡喜, 最討厭某些餐廳, 僅給你少少的糖漿, 有些更送上外賣糖漿不算是很油很膩, 反而中間很清淡, 輕少許的花生醬或其他醬料都沒有, 太寡咖啡反而較遲來, 說是即磨咖啡??味道.....是較大家樂好吧, 但還沒有甚麼特別咖啡香氣以這個商場及這家燒味雙拼都>$40 的餐廳$24 下午茶實屬划算, 但質素不會令我有意回頭

然後也有輕微肚子餓, 行來megabox找找吃的

還好, 在6pm前有下午茶

結果竟然西多士跑出先來

不算是很油很膩,

反而中間很清淡, 輕少許的花生醬或其他醬料都沒有, 太寡
咖啡反而較遲來, 說是即磨咖啡??

味道.....是較大家樂好吧, 但還沒有甚麼特別咖啡香氣

以這個商場及這家燒味雙拼都>$40 的餐廳

$24 下午茶實屬划算, 但質素不會令我有意回頭