2021-03-24 2686 瀏覽
這家餐廳歷史悠久呀!都有差不多十多年了,小時候都未試過,最近都是朋友介紹才來試試看~( • ̀ω•́ )✧這店有份好特別的下午茶餐,就是超大梳乎厘二人下午茶餐:包一份梳乎厘加兩杯飲品。本來都以為會不會不夠食呢?( ͡° ͜ʖ ͡°) 點知!一上菜就好驚喜啦,真是超大份,比小安的頭還要大!⁽⁽٩(◍˃ᗜ˂◍)۶⁾⁾梳乎厘的外層做到脆脆的,而內裡則是真是充滿空氣感,超香濃的蛋味,是好輕盈的呀!( ´͈ ᗨ `͈ )◞♡⃛ 而底部的梳乎厘會實心一點,就似是超鬆軟的蛋糕,所以,二人食一份都真是會好飽,哈哈!(๑˃̵ᴗ˂̵)و整家餐廳,最喜歡就是這種舊香港懷舊風設計,好有特色。(*´˘`*)♡ 置身該地真是可以想像到以往香港的繁華!喜歡喔!(ㅅ´ ˘ `)

2021-02-20 2273 瀏覽
💕大年初七...人人生日之際,堂食放寛「太平盛世」;疫情漸退!🍽堂食晚市再現🤗了———————-多年歷史悠久的一間餐廳,招呼周到、禮貌待人,員工大部份都經驗老到,食物質素亦保持有一定的水準😊———————-🟧乳鴿餐:乳鴿一隻、配燕窩雞茸湯、餐包、葡國雞🐔飯、餐飲及甜品🍮丶A:燕窩雞茸湯:真係有燕窩,而且味道亦不錯👍B:炸乳鴿:呢間餐廳出名瑞士雞翼正…原來乳鴿再加個瑞士汁又真係幾正⋯⋯😋C:葡國🐔雞飯:香噴噴的椰香味道,配上飯內更加惹味D:餐飲熱🍋檸茶E:甜品🍮:冰冰凍凍的椰汁🥥布甸、又香又不會太甜,味道適中—————————-🟫雜扒餐:雞🐔、牛扒、牛脷丶🐷豬扒、火腿...等牛尾湯、餐包、餐飲及甜品🍮1-牛尾湯美味夠濃郁2-雜扒配黑松露汁,黑松露汁美味又夠濃郁,食物味道不錯、肉質一般3-餐飲熱咖啡4-甜品🍮:甜品椰汁🥥布甸做得美味—————————-太平盛世之下、疫情減退希望逐步放寬及改善開心🥳⋯⋯就可以好簡單——————————
💕大年初七...人人生日之際,堂食放寛
「太平盛世」;疫情漸退!
🍽堂食晚市再現🤗了
———————-
———————-

🟧乳鴿餐:
乳鴿一隻、配燕窩雞茸湯、餐包、葡國雞🐔飯、餐飲及甜品🍮丶
A:燕窩雞茸湯:
真係有燕窩,而且味道亦不錯👍
B:炸乳鴿:
C:葡國🐔雞飯:
香噴噴的椰香味道,配上飯內更加惹味
D:餐飲熱🍋檸茶
E:甜品🍮:
冰冰凍凍的椰汁🥥布甸、又香又不會太甜,味道適中

—————————-
🟫雜扒餐:
雞🐔、牛扒、牛脷丶🐷豬扒、火腿...等
牛尾湯、餐包、餐飲及甜品🍮
1-牛尾湯美味夠濃郁
3-餐飲熱咖啡
4-甜品🍮:
甜品椰汁🥥布甸做得美味

—————————-
太平盛世之下、疫情減退
希望逐步放寬及改善
開心🥳⋯⋯就可以好簡單
——————————
2021-02-08 1644 瀏覽
由細食到大,細個放學爸爸會帶我去食晏所以而家有時間都會去懷舊吓,以前最中意食佢嘅燒乳鴿餐,而家就多數揀三點幾去嘆個下午茶,瑞士汁炒牛河,牛脷飯,羅宋湯,梳乎理同蝦多士全部都好好食。個人認為中環呢間最好食
個人認為中環呢間最好食
2021-01-15 1299 瀏覽
#centrallunch, #businesslunch, #hklunchI wanted to go to the one in Causeway Bay, ask myself to walk into it but never did. after a long call with client, bumped into one in Central, i said, lets go for it.. here i amI must say that I went into it for the same food most people do... the Swiss sauce, right! the last time I went to the same chain was in Guangzhou, and quite impressed by it.. but not much this time.instead, I really enjoy the service here... when you see most waiter are in their 50

instead, I really enjoy the service here... when you see most waiter are in their 50s, probably 60s, you kind of hv an assumption that they would never give a fuss about service and i was WRONG. they are super attentive and polite, always ask before take away my dishes. although I wasn't happy that all food are served pretty much immediately (when I only started the bread, all served). they still politely said take our time. and the good thing is that even i already saw a full house there by the time we finished the food, they never rush to serve the after meal drinks and waited until we really finished. a plus for that.
red soup
Swiss sauce beef noodles
salted ox tongue
2021-01-15
red soup
Swiss sauce beef noodles
salted ox tongue
2021-01-10 1255 瀏覽
大個左都聽過好耐.今日閒閒地就去拜會一下叫左如下:咸牛脷.配飯@牛脷本身味道來講係係味.旦不代表好食(純個人鍾意食牛脷既質感鍾意結實有微爽口既感覺而已)瑞士汁炒牛河@河粉我鍾意粗身果款.牛肉質感唔叫滑尚可接受.個汁真係偏甜.兩三啖會漏晒🤪瑞士雞翼@完全係晒個汁攞分.旦食左一隻後嗒多陣.有微苦味.都幾特別😝好似咖啡味.至於雞翼本身來講肉質唔錯(如果雪既都做到咁就good晒😉)旦汁都係係雞皮表面餐啡@味道好味.係感覺唔夠厚.旦餐飲仲想點👍🏻👍🏻👍🏻服務就真係睇邊位埋來了.好參差下.好好同好好差都有👉🏻👈🏻

大個左都聽過好耐.今日閒閒地就去拜會一下
叫左如下:

餐啡@味道好味.係感覺唔夠厚.旦餐飲仲想點👍🏻👍🏻👍🏻

服務就真係睇邊位埋來了.好參差下.好好同好好差都有👉🏻👈🏻
2020-12-17 1437 瀏覽
近十年八年都係幾間太平館嘅常客。而我同老公就偏愛到中環店,除咗比較就腳外,也比較喜歡這分店嘅間局,比較舒適。員工方面:佢地偏好聘請大叔們,亦係佢地特色。好多時就聽人講佢地無乜禮貌,但其實佢地傾起上嚟好nice㗎,只係佢地真係無高級餐廳嘅服務禮儀,真係大叔性格,當然經理們會好啲啦~食方面:平時都係食晚餐多,上個月偶意食到佢個下午茶,真心好食又抵食。今次係特登就到啱啱2:30再去食下午茶。當然我無試混佢所有菜色,同時因為上次佢個其貌不揚嘅焗豬扒飯吸引再番兜都無試新嘢。今次都係叫4款下午茶組合,我就揀西多士同焗豬扒意,而老公就焗豬扒飯同焗豬扒意🤪🐷先講佢個汁,唔好見佢咁深色,佢唔係一般現成茄醬汁,唔濃唔淡撈飯撈意粉味道適中。豬扒係吉列豬扒,上檯仍脆口,豬扒有豬味唔會乾柴柴。如果叫飯,佢係炒低偶意有蛋香。而叫意粉就係舊式茄汁意粉,唔係 al dente果種,但又唔係爛爛又易斷果啲,好好食。🍞西多士上次都有叫,簡單形容-外脆內軟,蛋味同花生醬味都夠。以上嘅焗豬扒飯、焗豬扒意同西多士最緊要係夠熱辣辣上檯,果日天氣開始涼涼地一流。☕️好啦,最後講埋我每次都會叫嘅熱檸茶,我最鍾意佢唔係得個澀字,係有茶香

員工方面:

食方面:
平時都係食晚餐多,上個月偶意食到佢個下午茶,
真心好食又抵食。今次係特登就到啱啱2:30再去食下午茶。

焗豬扒飯、焗豬扒意

迷你西多士

☕️好啦,最後講埋我每次都會叫嘅熱檸茶,我最鍾意佢唔係得個澀字,係有茶香,如果嫌茶記太濃但又鍾意飲檸茶嘅可以試下♥️ 而老公就愛飲佢個凍奶茶。
熱檸茶

🍌🥗後補講埋上次下午茶仲叫過香蕉斑戟都可以的,蝦沙律就中規中矩。諗唔到叫乜都可以叫下。
2020-12-06
焗豬扒飯、焗豬扒意
迷你西多士
熱檸茶
  • 下午茶-焗豬扒飯
2020-12-01 1157 瀏覽
行中環朋友諗唔到夜晚食咩,我就建議去食太平館,因為我好掛住個瑞士汁炒牛河同可以一齊食巨型梳乎厘開心下。疫情下,夜晚餐廳係唔爆,不過啲service都係咁好。我極之滿意。每次黎都係食瑞士汁炒牛河,朋友就想試埋烚鹹牛脷,估唔到係令我咁surprise, 唔好睇外表覺得核突,當牛脷係塊扒咁就唔覺,因為真係厚,而且煮得淋,又唔韌,味道仲要岩岩好,完全唔使任何source都好好味。真心推薦黎嘅人要試下。

• 烚鹹牛脷
講重點。星期三晚四個人一齊去咗呢間舖,見個巨型梳乎厘好似好得意咁,就點咗一份share(除咗紅酒冇再點其他嘢)。結果,份梳乎厘唔似梳乎厘不在話下,更恐怖係第二日開始四個人都食物中毒,痾嘔發燒!!有兩個仲嚴重到入咗醫院,今日(事隔三日)都仲未出得院啊!!認真,睇樣都覺得好伏,乜梳乎厘係咁嘅樣架咩。食落去,得外面嗰薄薄哋一層係硬嘅(硬到唔應該係梳乎厘嘅硬度),裡面成舊就調返轉,只可以話係生生哋嘅蒸蛋。好難食啊!!除咗因為特別可以打下卡(otherwise我都唔會為呢啲咁難食嘅嘢影相),我真係唔知呢碟嘢有啲咩存在價值。好辛苦啊痾嘔肚痛發燒頭痛咗幾日喇!!至於服務就可以話係冇服務可言,可能主觀情感有啲影響啦,印象中個侍應語氣係衰衰哋嘅。結論,唔想死千祈唔好幫襯。

結論,唔想死千祈唔好幫襯。

梳乎厘?????
2020-11-18
$50 (宵夜)
2020-11-01 1265 瀏覽
環境好懷舊,係香港老店,令人感覺溫暖舒適。我更喜歡侍應的服務,全部都係有經歷的,有種親切感。太平館瑞士雞翼 $95/4隻 比起牛河個瑞士汁,雞翼的瑞士汁甜少少,個人覺得更加正,唔會好甜,個雞皮好入味,上色靚,但雞翼肉唔算好入味,而且肉質唔夠嫩滑,係個種老港式的鹵雞翼咁,個讚係俾個汁嘅。太平館瑞士汁炒牛河 $128個牛河超讚,牛肉極嫩滑軟腍,口感好又入味,用同樣的瑞士汁炒河唔會好甜,也不太油,食完唔會膩,炒河唔算好爽,但已經做得好,唔會炒到爛哂,連個菜芯沾左瑞士汁都特別好味。太平館式焗梳乎厘 $148超級極大的梳乎厘,仲大過個頭,好似藍球咁大,今次食空氣都飽,梳乎厘好輕盈,充滿蛋香,口感軟綿綿好似食空氣與綿花糖咁,重點係放到我地食完,都唔會因出爐後的溫度影響而縮細,放耐左都仍然保持脹卜卜大大個。

太平館瑞士雞翼

太平館瑞士雞翼
太平館瑞士汁炒牛河
太平館式焗梳乎厘
2020-09-24 1585 瀏覽
好耐冇幫襯太平館,之前去食既已經係....N年前既事.味道已經不存在記憶裡,所以今日去溫故之新.碰巧到下午菜既時間,入內試下下午茶餐.今次係第一次去中環店,之前都係去銅鑼灣/尖沙咀中環後而未光顧過. 一入內彷彿穿越到舊年代的餐廳.懷舊既裝潢侍應仍然穿著一套西裝侍候.點餐後一直望住掛牆既相片.令我好懷念昔日既香港由於當日太肚餓已經望記左相機食先既步驟我當日點了乾炒牛河. 除左正斗既乾炒牛河好食,第二間就非太平館莫屬, 雖然下午茶份量較少,但味道十分好味.沒有馬虎,很高興食到有質素既乾炒牛河,因為並非每間店都做得好.芽荐要乾身而且脆口,成碟河粉乾濕適中,不算太油,牛肉亦都處理得好好.下次再去一定要點返正常份量再品嚐一下

好耐冇幫襯太平館,之前去食既已經係....N年前既事.
味道已經不存在記憶裡,所以今日去溫故之新.
碰巧到下午菜既時間,入內試下下午茶餐.

今次係第一次去中環店,之前都係去銅鑼灣/尖沙咀
侍應仍然穿著一套西裝侍候.

點餐後一直望住掛牆既相片.令我好懷念昔日既香港

由於當日太肚餓已經望記左相機食先既步驟

下次再去一定要點返正常份量再品嚐一下
2020-09-07 1525 瀏覽
自今天因舊友於中環太平館午膳,巳俩年末踏足中環的我,可算是重遊舊地。在疫情下踏足中環,人流没有往時多,第一次在中環不用跟途人擦肩而過,食店内也不人頭湧湧,有點沒落氣氛。行至士丹利街推門入太平館,一如往昔的装修,步上樓上雅坐,在疫症間雖有限枱令,幸好朋友巳訂枱。朋友食量小只叫羅宋湯和餐包,我則點招牌午餐燒豬脾飯,再點一客烚鹹牛脷。食物,味道,服務一如過往够穩定,在這些老牌餐廳能至今仍不倒就是穩定倆個字。女性朋友跟我一樣最愛羅宋湯,大家還要俩顆牛油夾麵包吃,一口麵包一口湯,當麵包掺上味重羅宋湯,麵包內的牛油溶化於湯裡,濃湯隨著香滑牛油滑入味蕾,童年味道湧上心頭,小時總有個心願,係灣仔金鳳買波羅油和羅宋湯同吃,必定昇華佰倍。燒豬脾飯,豬脾一如過往的乾,幸好豉油酱汁捞飯才是主角,童年回憶冇法喇!再配上鹹牛脷,牛脷鬆軟,咬下不乾冇渣,也是一如過往好吃,甜味的豬脾豉油汁配上鹹香牛脷,一甜一鹹衝激舌尖的味蕾,久遺了味道滿足了回憶,可惜人少,否則點吃焗梳乎厘,就可為這餐劃上完美句號
2020-09-03
2020-07-18 1659 瀏覽
很久沒有到太平館飯,突然想懷舊一下,中午1個人跑來吃午餐,要等位,約15分鐘才能入座。等位的時候,就選好了,點了午餐:#粟米忌廉湯,每次來都點的餐湯,因為我不太喜歡羅宋湯,忌廉湯味道不錯!入口順滑!#牛油餐包,餐包夠熱,加分!#特色西炒飯,足料!蝦、火腿、牛脷、豬脾、洋蔥、青豆、紅蘿蔔,豐富的組合!加牛脷和豬脾,應該是太平館獨特配方。飯炒得很乾身,吃着不會油膩。份量足,吃飽飽沒問題!#橙汁,不想喝奶茶、咖啡,所以點了橙汁,沒啥特別!

等位的時候,就選好了,點了午餐:
#牛油餐包,餐包夠熱,加分!
#橙汁,不想喝奶茶、咖啡,所以點了橙汁,沒啥特別!
2020-06-23
2020-07-12 1152 瀏覽
那些年我只得10歲的時候曾經是油麻地店的常客,之後因為搬屋已一段很長時間沒去了。腦海內一直未忘幾十年前的味度。因為朋友在上環工作所以我們去中環店,踏入餐廳的左手邊像一個小型博物館記載他們的一點一滴,右手邊有幾個卡位,卡位的擺設加上餐廳的舊照片保留那些年代的感覺。餐廳在一樓,保存很多真貴的相片,整體懷舊而非殘舊的感覺,值得一讚👍🏻負責我們的待應是一名74歲的伯伯,因為我們只是2位女仕想食瑞士雞翼但8隻太多於是問伯伯,他面帶笑容回答我們問題。當我話10歲時已來過油麻地舖時他便開始和我們話當年,原來伯伯已在太平館工作超過50年,対每間舖都廖如指掌。其後每當他端上食物時都會用心提點我們,很有親切感,像爸爸般細心。第一碟是招牌菜瑞士雞翼,賣相吸引,肉質嫩滑。至於瑞士汁炒粉,味度拾到好處,不算太油膩。最後當然是我們的主角疏乎厘,相信是全香港最大的疏乎厘,比我個頭還要大,睇見都開心。色香味俱全,一定要試。

第一碟是招牌菜瑞士雞翼,賣相吸引,肉質嫩滑。

至於瑞士汁炒粉,味度拾到好處,不算太油膩。

2020-07-05
2020-05-29 2034 瀏覽
首間太平館於1860年開業,係一間懷舊老派的西餐館! 唔好似為老字號的餐館好殘舊,內裏既環境和裝修仍然Keep 得很新淨! 餐館有兩層,地下是接待處,只有四、五張細枱,有侍應生帶位;上到二樓,燈光昏暗,播出柔和既音樂,客人不算多,感覺好放鬆……  看到菜單,有多款經典名菜,例如燒乳鴿、瑞士汁雞翼、焗蟹蓋、燴鹹牛脷,不少得最出色既甜品焗梳乎厘,可惜我地太夜去食飯,甜品己經cut 了order 。不過,我地都食度佢地出色既名菜燒豬脾&煙熗魚;跟餐有羅宋湯,酸度適中,很多蔬菜味和牛肉味,真材實料!燒豬脾: 肉質嫩口,配菜新鮮,非常美味。煙熗魚,不多餐館有這款菜式,當然一試;煙燻味濃郁,味道略甜,不錯!跟餐還有一杯凍飲及甜品。黎到咁有氣氛的餐館品嘗有質數的食品,很滿足! 下次要食梳乎厘!!
,可惜我地太夜去食飯,甜品己經cut 了order
 。不過,我地都食度佢地出色既名菜燒豬脾&煙熗魚

羅宋湯

跟餐有羅宋湯,酸度適中,很多蔬菜味和牛肉味,真材實料!
燒豬脾肉飯

燒豬脾: 肉質嫩口,配菜新鮮,非常美味。
煙熗魚

燒豬脾肉飯
煙熗魚
甜品及餐飲
2020-05-17 1221 瀏覽
行開中環,見到呢間餐廳裝修古色古香幾特別,咁岩又有啲肚餓,就決定試吓。 睇返佢牆上嘅相,原來呢間餐廳已經有好多年歷史。我同朋友兩個人叫咗一個西冷扒餐,一份細炒飯再加一個梳乎厘。朋友點呢份西冷扒餐揀咗七成熟同配黑椒汁,啲黑椒汁好濃味夠辣而且份量多好好味,但係七成熟嘅扒略為生左少少,似五成熟,不過肉質幾嫩冇乜筋,蕃茄都幾鮮甜。雖然西炒飯可能出面普通茶餐廳都食到,但係佢絕對係高質,d蝦肉幾大粒,仲有腸仔同洋蔥,唔會話太鹹或者無味,炒飯都粒粒分明好有口感。最後到甜品啦!超驚喜,梳乎厘同塊面一樣咁大而且味道剛好唔會太甜,都唔會好似出面嗰啲縮水縮得好快。

2020-04-17
  • 梳乎厘