2019-08-08 1515 瀏覽
一入門口,好似時光倒流咁,d裝修好古色古香,好有六/七十年代既感覺。叫左兩個餐,一個西冷扒餐,一個瑞士雞翼餐。西冷扒餐有搭多幾粒蝸牛,幾特別,塊扒叫左medium rare,中間仲有少少凍,不過總括黎講都幾好食。瑞士雞翼就係呢間餐廳其中一樣最出名既,係幾嫩滑,而且都入味。

叫左兩個餐,一個西冷扒餐,一個瑞士雞翼餐。

第一次食太平館餐廳係好多年前 可能有成10年?呢晚成9點幾鐘黎到中環 唔知食咩好 就入咗去太平館餐廳 唔好唸住咁夜唔使等位 我地兩個人都等咗成半個鐘先有位入去事不宜遲點嘢食 一定要點佢嘅招牌菜 瑞士雞翼😋 點知無曬!😭 唯有下次黎再食過...最後我地點咗個飯 葡汁焗雞飯好香葡汁味 撈飯真係一流 雞件大大件 無騷味 唯一覺得可惜係薯仔煮得唔夠耐 / 或者切細啲 兩個人食剛剛好梳乎厘 呢個係必點甜品 🍮好巨型呀!整穿佢入面好soft 大大個食極都唔見底 建議4個人share 整體而言 餐廳質素一直keep到水準 價錢比其他餐廳稍高 但係食物質素同價錢成正比 👍🏻
第一次食太平館餐廳係好多年前 可能有成10年?

最後我地點咗個飯 葡汁焗雞飯

梳乎厘 呢個係必點甜品 🍮

2019-06-28 1229 瀏覽
行到中環地區覓食,聽聞呢間既瑞士汁雞翼同甜品梳乎厘係餐館必食推介。同3個朋友叫左個雞翼,試下。點知真係太好味啦。 瑞士汁完全融入雞翼當中,令人一試難忘。但價錢則較貴,午餐 光顧可試下其他配搭。例如:瑞士汁河粉。梳乎厘份量大大份,一份已經可以足夠三個人食。熱呼呼嘅梳乎厘蛋味濃郁,咬落去空氣感中帶有絲絲既甜意。餐館環境舒服,侍應態度有禮,係可以回頭既餐館。但就會推介午餐時段食,比起晚餐時段應該少人輪候。😍

梳乎厘份量大大份,一份已經可以足夠三個人食。
熱呼呼嘅梳乎厘蛋味濃郁,咬落去空氣感中帶有絲絲既甜意。

2019-05-20 1691 瀏覽
好耐好耐之前食過太平館嘅梳乎厘,印象中好香蛋味好soft 好fluffy ,所以成日都想等有機會再食!今口出開中環就決定去會一會超大soufflé 啦!人少少得2個人,又要留Quota 食甜品,所以只係叫左個葡國雞飯同細嘅瑞士雞翼葡國雞個汁加左椰汁,好香,但略嫌唔多rich 同d雞好多碎骨,食個陣真係要好小心瑞士雞翼係太平館名物,但係同葡國雞一樣,得個汁好味。。。如果下次再黎我會食瑞士汁牛河。。,到左是日重點,超大梳乎厘❤️ 真係好大,2個人食有d吃力,不過食落冇以前咁香蛋味,唔通唔同分店嘅問題?

2019-05-02 1343 瀏覽
每次想起太平館便會諗起瑞士汁牛河,今晚同Honey去咗食宵夜+甜品! 今次唔係牛河發現新驚喜^^ 我們看到隔離枱食乳鴿食得好滋味,我們都急不及待叫了一客。 乳鴿炸得很香脆,不用加瑞士汁也很入味。梳乎厘是是日的主角估唔到噤好味,蛋白焗得很均勻甜而不漏,好食過好多甜品屋。
  • 梳乎厘
2019-03-28 1462 瀏覽
公司食午餐人多,卜左幾次都話滿左,今日終於卜到啊,超興奮啊,瑞士雞翼好味,差啲連啲雞翼尖嘅骨都食埋,紅酒牛柳好林好滑,葡國雞飯香椰汁好味,咖喱魚塊就啦普普通通,豬髀飯原本諗住係一隻豬髀,原來只是一片豬肉,干炒牛河,真係名不虛傳夠火喉好味,食到最咪等左40分鐘,最期待嘅梳乎厘出場,冇得輸呀,外脆內軟,裏面個心簡析就係好似moose咁,好滑,唔太甜,真係要encore啊
2019-03-28
2019-03-27 905 瀏覽
中環太平館服務生質素非常好!有一位叔叔非常細心,由點餐開始,每一道菜都問我地需唔需要轉,或者suggest 我地點咩好!每上一道菜都幫我地放好位置方便我地夾!食雞翼都有幫我地換碟!去到食梳乎厘,叔叔都不忘提醒小心玻璃碟熱!仲有,佢留意到我無飲過杯茶,佢問我係咪唔鍾意飲茶,想幫我換杯水,我話飲茶得架喇,佢話杯茶凍晒幫我換過杯!好耐好耐未幫襯過一間咁好服務態度既餐廳!#我想讚嗰個叔叔無名牌,我真係好想表揚佢# 因為基本上成間餐廳得佢態度最好

2019-03-17 1046 瀏覽
太平館餐廳是老牌的西餐廳,有數間分店。而中環的分店則位於士丹利街。餐廳分兩層,可以預先訂位。一入門是地下,座位偏暗,而樓上一樓則比較光亮,氣氛也相當好。侍應們都穿上黑色背心加白色恤衫,禮貌彬彬的,配合四周的裝修,挺有懷舊的氣息。午餐menu 在中環來說,坐得舒服而且食物質素好,都算划算。價錢由$80至$99蚊不等,有湯/沙律、主菜及飲品。餐包熱辣辣地送上,十分軟熟🤩 就咁食或者用來送湯,都一流👍🏻餐湯可以選擇羅宋湯(紅湯)或者粟米忌廉湯(白湯)。一般餐廳的紅湯是羅宋湯都有牛肉,但這裏則不是用牛肉,而且好濃味、好足料😋😋太平館瑞士汁炒肉片河:餐廳其中一個招牌菜是瑞士汁雞翼。唔試雞翼,也想試下其瑞士汁。瑞士汁真的很不錯,甜而不漏,而且又濃又香😍 再拌均河粉來食,剛剛好。河粉是屬於粗少少的河粉,比幼河粉較有咬口。太平館乾炒牛河:與瑞士汁肉片河不同,上碟時,相對來說是比較乾身(因為真的是乾炒牛河😂),而牛肉嫩而不韌,不過係略嫌唔夠鑊氣。飲品:橙汁或是咖啡、茶。橙汁我叫了走冰,味道偏甜。有了這次午餐的體驗,下次可以來試一試它的晚餐,當然少不了其著名的甜品「梳乎里」😆

飲品:橙汁或是咖啡、茶。橙汁我叫了走冰,味道偏甜。

• 羅宋湯
  • 餐包
  • 瑞士汁
2019-01-30 1665 瀏覽
是日同男朋友去完Aia之後搵野食,因為時間好尷尬又未到晚飯,咁行過太平館佢問我有無食過,我就話其實成日行過但就真係無食過就入左去。去到間餐廳既格局都係好懷舊而不殘。侍應都係上左年紀既叔叔,其實感覺有d似銀杏館?服務不平年輕或者高級餐廳既差,好主動咁問你使唔使加茶,收野。我要留肚食晚飯,所以叫左下午茶,叫左佢出名既瑞士雞翼河,佢雞翼同汁係另上架!好有誠意!岩晒我依d重口味多汁怪🤣 份量岩岩好。咁岩又係閒日下午時段比較少人,好岩兩個人或者朋友係度靜靜傾計。值得再黎!
2019-01-28 1272 瀏覽
好朋友好久不見,終於找到大家都有空閒嘅時間,為咗個甜品疏乎厘同埋瑞士雞翼而來到位於中環的太平館。3個人簡簡單單點咗個2人套餐再加一份疏乎厘,已經好飽好满足。舒適的環境瑞士雞翼,味道啱啱好,雞翼吸收晒瑞士汁的味道,完美嘅結合令到雞翼好吃無比。仲有最大賣點嘅疏乎厘,份量之大香港少見,好快就畀我哋搞掂,因為一定要趁熱吃吖
舒適的環境

• 瑞士雞翼
2018-12-16 1969 瀏覽
這家的瑞士雞翼真的是滿貴,雖然還算滿好吃的啦...但真心貴,95@才4只😲但中午去就比較可以,因為午餐才$98,有餐湯、麵包、再配飯或意粉還有飲料🥤(今天配意大利粉.... 特硬,拌了汁也沒什麼味道,我就直接放棄它了)干炒牛河好像比瑞士汁干炒牛河好吃,這個醬汁怪怪的感覺😑終於吃到了這家的梳乎厘了,很有吃也很有份量,可是3-4人點一個也夠吃。可是... 梳乎厘還是小小的比較有那種吃下去是甜甜的空氣感

干炒牛河好像比瑞士汁干炒牛河好吃,這個醬汁怪怪的感覺😑

可是... 梳乎厘還是小小的比較有那種吃下去是甜甜的空氣感
  • 瑞士雞翼
  • souffle
2018-11-17 1589 瀏覽
慕名来试吓呢间餐厅。瑞士鸡翼太咸,汁亦太多,谈不上好味。煎牛扒亦不外如是,过熟而肉计不够丰富。最失望反而是梳乎厘,不够香滑及软绵,价钱贵而不值。幸而招呼及环境尚可,但始终名过其实。
2018-11-04 1645 瀏覽
參觀完大館,腳累了,肚子也餓了。想吃勝香園但已收爐,友人說太平館有下午茶,就衝進去了。招牌瑞士汁牛河: 很好吃,但因是下午茶,份量真的很少,吃完有點不夠喉咸牛脷湯面: 本人很愛吃牛脷,這裡配生面,清淡耐吃的配搭

咸牛脷湯面: 本人很愛吃牛脷,這裡配生面,清淡耐吃的配搭
招牌瑞士汁牛河 (下午茶)
咸牛脷湯面 (下午茶)
2018-11-03
招牌瑞士汁牛河 (下午茶)
中環太平舘: 下午茶* 焗飯 x 2 = 普普通通* 羅宋湯配火腿蛋三文治烘底 = 等了差不多半小時, 烘底完全㖣脆, 麵包又濕濕地, 與侍應服務員反映, 他們愛理不理* 梳乎厘 = 完全不合格! 焗得未夠時間, 內裡未熟, 水汪汪 (可用飲筒當蛋白水飲), 當然第ㄧ時間通知侍應員, 他見到也認同未熟, 雖焗多數分鐘。 其實在我立場不合格的食物, 應重造, 如翻焗食物味道已完全改变, 我冇特别提出要求, 心裡已對此老店大打折扣!!最不滿意服務態度, 有位戴眼鏡年長經理, 他見我們投訢梳乎厘焗得未夠時間, 與另一侍應員講"梳乎厘係咁,又要再焗", 其實他完全未見過我那個梳乎厘, 憑什麽有此言? 既然知再焗唔好, 如他那麽專業理應叫厨房重造ㄧ個, 不会在背後講客人閒話。厨房最後只是重焗, 吸取意見,其後見客人order, 很明顯比我那個發大1/3因時間夠, 做梳乎厘發蛋白+焗時間好重要!我母親經過, 這經理在她背後話"其他客人梳乎厘都冇問題, 意思係我地問题, 我阿媽想再表達,他立刻拎開塊面, 睬你都儍的態度!! 簡直不知所謂, 請高層翻睇CCTV, 看看誰人不對? 他不止對我們態度差,
中環太平舘: 下午茶
* 焗飯 x 2 = 普普通通

他不止對我們態度差, 對其他客人ㄧ様. 我見有對母子見有卡位想調位, 伯伯經理又自言自語又調嚟調去, 其實今天下午茶大把位, 這種服務態度嚇怕人! 唔怪得之客源比以前少!
梳手厘
2018-10-01
2018-09-18 1698 瀏覽
媽咪生日,專程來太平館,服務很好,服務員都上年紀位位很有禮貎,干炒牛河,疏乎厘味道十足,份量滿滿,多都食不完,環境光缐暗暗,眼睛舒服,懷舊風格,地方細細,人情味十足很喜歡,會再來。^_^