2014-04-26 846 瀏覽
假日的葵芳特別多人,於是要了一個朱古力批,坐下歇息歇息。翻熱後的朱古力暖暖的,面頭果層是脆脆的。其實食落去似蛋糕多過似批,仲要無咩朱古力味,同埋好乾爭爭,整到成個碟都係碎屑。
假日的葵芳特別多人,於是要了一個朱古力批,坐下歇息歇息。
2013-05-26 199 瀏覽
23-5-2013(四)是日晚上,不想以米飯作晚餐,又想一個人靜靜的找個地方坐坐,於是選了在新都會的 Pacific Coffee 吃些甜品吧!選了藍莓芝士餅及西柚汁。藍莓芝士餅的賣相不算大件,餅層舖滿豐盈的藍莓醬,酸酸的,夠開胃;唯芝士味不夠香濃。西柚汁的色素少,凍凍酸酸的,能幫助消化!三個月前滿心歡喜的等待,現已沒希望了。。。太多思想,患得患失的一夜!埋單$52,不過不失的一餐!
23-5-2013(四)

埋單$52,不過不失的一餐!
2013-05-23
18-2-2013 (一) 至 22-2-2013(五) 由於近來已辭掉工作,生活較空閒,這星期,連續五個晚上,一個人不間斷地來了新都會的pacific coffee吃light dinner,靜靜的坐下玩ipad,閱書,也順度思考將來去向及未來人生。 橙朱古力鮮咖啡很好喝,用膠杯袋,賣相特別吸引,喝下一口,豐盈的咖啡奶味,配上橙味及朱古力味,暖暖的,可口非常,但最大杯裝要售 $43,略嫌貴! 那兩樽凍飲,味道夠清新,尤其是那個檸檬汁,以為會很酸,但因加上番石榴味,能中和當中的酸味,味道有點像熱情果般,冰凍凍的,很好喝! 來些小食,cheesecake、曲奇餅、蘋果批等,都是伴送咖啡的最好小吃! 這兒坐得很舒服,是我最愛的pacific coffee分店之一!
18-2-2013 (一) 至 22-2-2013(五)

2012-09-07 108 瀏覽
今日放工後, 突然甜魔上身, 本身要去行去坐小巴返屋企,都係返轉頭去pacific coffee買個焗麵包布甸止止甜癮先!麵包布甸 $20, 店員會先詢問是否需要焗熱!小妹又係好鍾意食麵包布甸, 次次去食buffet必定搵佢既蹤影! 這裡的麵包布甸, 份量不少, 但感覺麵包和布甸未能混為一體,而麵包稍為有點硬, 而且都幾甜膩 食完真係要飲返D水沖洗下
外賣紙盒
今日放工後, 突然甜魔上身, 本身要去行去坐小巴返屋企,
麵包布甸
麵包布甸 $20, 店員會先詢問是否需要焗熱!
而麵包稍為有點硬, 而且都幾甜膩
食完真係要飲返D水沖洗下
5 分鐘 (外賣自取)
2012-04-06 45 瀏覽
同朋友係附近行街行到累,於是搵個地方坐下~傾下計見到pacific coffee既裝修幾靚,於是就入左去坐~甜品櫃有好多種甜品,令人花多眼亂,因為當時飽飽地,於是淨係叫左個細細地既朱古力批。朱古力批外貌平凡,原本我都冇咩期望,但係用叉一"吉"發覺原來係外面有小小脆身,而入面又軟軟地~口感豐富朱古力批入面有唔小既朱古力粒,朱古力味濃郁~真係令人想ENCORE~~如果下次見到,一定會再試!
同朋友係附近行街行到累,
於是搵個地方坐下~傾下計
見到pacific coffee既裝修幾靚,
於是就入左去坐~

甜品櫃有好多種甜品,令人花多眼亂,
因為當時飽飽地,於是淨係叫左個細細地既朱古力批。
朱古力批*$14
朱古力批外貌平凡,
原本我都冇咩期望,
但係用叉一"吉"
發覺原來係外面有小小脆身,而入面又軟軟地~口感豐富

朱古力批入面有唔小既朱古力粒,
朱古力味濃郁~真係令人想ENCORE~~

如果下次見到,一定會再試!
2012-04-04
朱古力批*$14
2012-04-05 47 瀏覽
熊媽自從上次同姑仔夜蒲後, 就覺得Pacific Coffee啱我口味 當天熊媽的心癢又癢, 好掛住那杯caffè latte, 於是行去一條從未行過的通道來迎接這杯caffè latte飲咖啡又點少得食件cake, 所以就order咗幾款又鹹又甜嘅點心Pork Sausage Roll $19...職員把它番叮, 温度不是太熱, 外層不會腍掉但未算去到酥脆, 豬肉腸是沒有腸衣的, 只不過把一團豬肉卷起來當腸, 豬肉質腍滑, 也帶有香草味, 香草能提升豬肉的天然甜味。Beef and Mushroom Pie$24...外殼乾硬, 有點果仁香氣, 需要很用力才能把它切開裏面似乎是菇多過牛肉, 牛肉頗乾兼要使勁地咬, 紅色汁似乎有用蕃茄紅蘿蔔來煮但味道不是酸的。Cheesecake Rumme Cotton$20...中文名好像是什麽棉花芝士蛋糕, 看似很飄然很輕, 怎知道原來是硬的蛋糕(要用力cut開), 芝士味不突出甚至可說是遺失了 蛋糕質感有點沙沙, 有點乾幸好熊媽依然有杯Crema Scura Minty Mocha 相伴

蛋糕質感有點沙沙, 有點乾

題外話/補充資料: 鋪子開在通道正中間, 通道使用者經常左穿右插, 想靜靜地嘆杯咖啡, 難~
2012-03-31
  • Crema Scura Minty Mocha
2012-03-19 8 瀏覽
一早黎到新都會,得10分鐘早餐.搵到張SOFA住低.HAHA睇到張相都知我食咩,就係肉卷+西柚汁.丁左半分鐘,加左D茄汁,就可以開餐.唔知點解今次條ROLL D肉唔香,又乾又淡,唯有食飽左佢算.我記憶之中食左咁多年2個品牌既ROLL都好香先係.之後大大口西柚汁..FRESH下個人.就開始一日既工作.
一早黎到新都會,得10分鐘早餐.
搵到張SOFA住低.HAHA
睇到張相都知我食咩,就係肉卷+西柚汁.

丁左半分鐘,加左D茄汁,就可以開餐.
我記憶之中食左咁多年2個品牌既ROLL都好香先係.

之後大大口西柚汁..FRESH下個人.就開始一日既工作.
2012-03-04
$24 (早餐)
2012-02-03 8 瀏覽
等個朋友..所以去左lee 度飲coffee...我叫左一杯mochachino不過好失望...我覺得仲差過m cafe 0個d...好鬼甜~~味道不夠濃~個拉花太隨便..都唔靚既~~但都幾大杯既~~如果飲晒真係會好飽~但佢個位置真係差..雖然有d雜誌睇下..但感覺係無左係coffee shop hea同歎咖啡的感覺..好多人行出行入..冇咩私人空間的感覺..lee間pacific coffee 選址唔得囉!!用30幾蚊飲杯coffee..有時都想靜靜地歎下..所以有其他選擇都唔好去lee間了
等個朋友..所以去左lee 度飲coffee...
我叫左一杯mochachino
不過好失望...我覺得仲差過m cafe 0個d...
好鬼甜~~味道不夠濃~
個拉花太隨便..都唔靚既~~但都幾大杯既~~
如果飲晒真係會好飽~

但佢個位置真係差..
好多人行出行入..冇咩私人空間的感覺..
lee間pacific coffee 選址唔得囉!!
用30幾蚊飲杯coffee..有時都想靜靜地歎下..
所以有其他選擇都唔好去lee間了
2012-01-20
$35 (其他)
2012-02-02 30 瀏覽
由於聖誕新年懶左好多, 好耐無寫食評, 只有將兩次group 埋一次寫... 是次試左抹茶latte, 抹茶味極濃, 有少少搶左咖啡味0係一個月入面去左兩次葵芳既Pacific Coffee, (其實基本上好易撞到我坐左係度睇書)鐘意去既原因好簡單, 因為我好鐘意佢既麵包布甸, 每一次去, 我都會叫一客慢慢品嚐~熱辣辣既麵包布甸上面果層焗得脆脆咁, 入面既布甸軟綿綿, 滑嘟嘟, 雖然每次我都會浪費佢d 提子乾, 不過真係超鐘意食~ 不過新都會既Pacific Coffee 沖出0黎既奶泡特別豐厚, 側面睇就見到奶泡係漲卜卜既, 飲左一啖之後, 咀唇會掛上一層奶泡, 飲到底, 奶泡依然可以掛底, 用匙一試, 真係唔會跌停0黎架!!
由於聖誕新年懶左好多, 好耐無寫食評,
只有將兩次group 埋一次寫...
是次試左抹茶latte, 抹茶味極濃, 有少少搶左咖啡味
0係一個月入面去左兩次葵芳既Pacific Coffee,
(其實基本上好易撞到我坐左係度睇書
鐘意去既原因好簡單, 因為我好鐘意佢既麵包布甸,
每一次去, 我都會叫一客慢慢品嚐~

熱辣辣既麵包布甸上面果層焗得脆脆咁,
入面既布甸軟綿綿, 滑嘟嘟,
雖然每次我都會浪費佢d 提子乾, 不過真係超鐘意食~
側面睇就見到奶泡係漲卜卜既,
飲左一啖之後, 咀唇會掛上一層奶泡,
2011-12-18