2021-11-19 971 瀏覽
預約左一段時間,終於等到了,坐喺窗口位,享受居高臨下嘅環境,令我心情愉快至於食物方面,也沒有令人失望,尤其係蝦多士,美味之餘還有咬口時嘅卜卜脆聲,可以話聲色俱備另外一款signature dish:黑豚豬肉义燒,當然唔會錯過去食,入口軟綿鬆化,yummy,,唯一唔係好食到有果香味,可能我哋🤔唔係好分辨到龍鳳燒賣亦都係我哋欣賞的點心,賣相相當吸晴,夠大粒,big big2粒放在蒸籠內,尤勝4粒既賣相,味道口感相當不錯,材料豐滿,鮮味十足至於鮑魚酥,就無咩特別最後還有甜點送記得要係去下面地方打卡呀
預約左一段時間,終於等到了
,坐喺窗口位,享受居高臨下嘅環境,令我心情愉快

蝦多士

黑豚豬肉义燒

龍鳳燒賣
至於鮑魚酥,就無咩特別
鮑魚酥
最後還有甜點送
記得要係去下面地方打卡呀
蝦多士
黑豚豬肉义燒
龍鳳燒賣
由搭𨋢直上103酒店大堂再轉電梯到天龍軒,都如預期般的氣場,由在廂房等待着直到被領進位,都是禮貌周周。座落大海景,食住飯,香港的確少數餐廳可以有,見到身旁有一枱只坐住一個熟客,就只呢個景已完勝了。1️⃣3️⃣3️⃣0️⃣ Signature Tasting Menu🐉天龍獻粹 梅子醬鱔片、蜜燒西班牙黑豚叉燒、窩貼大蝦多士鱔片熱而醬濃,肉身鮮;不過略嫌梅子醬蓋了魚的鮮。黑豚叉燒很香腍,呢個係signature,唔係日日有,建議要提早預訂,大蝦多士香脆,中規中矩。🐉花雕蛋白蒸蟹鉗賣相精緻,蟹鉗厚肉多身,伴花雕蛋白很夾。🐉原個椰皇花膠燉雞呢個啤子大愛,湯好夠熱,濃濃雞湯有椰子嘅清香,花膠厚身軟腍,雞肉用髀位,食到呢到已很飽很滿足🤤(對,飽左了)🐉生扣澳洲鮮鮑魚鮑魚夠大夠厚,伴蠔油食好入味。🐉炸酸洋蔥法國鴨腿灼螺花幾欣賞鴨腿,煮得很好食,食質不腍散,但又唔難咬喎,炸酸洋蔥幾特別,有點解漏。🐉金盞荷芹雲耳炒虎茸菌清新煮荷蘭豆同菌,保持水準。🐉魚湯星斑薑味糯米飯 第一次食湯糯米飯,講真實在太飽,食唔晒;其實星斑幾香,個人覺得呢個係溫和嘅餸,但如果轉炒糯米飯更加吸引,因湯煮糯米飯係食唔出糯米本身嘅煙韌😢🐉天龍甜品

🐉天龍獻粹
梅子醬鱔片、蜜燒西班牙黑豚叉燒、窩貼大蝦多士

🐉花雕蛋白蒸蟹鉗
賣相精緻,蟹鉗厚肉多身,伴花雕蛋白很夾。

🐉原個椰皇花膠燉雞

🐉生扣澳洲鮮鮑魚
鮑魚夠大夠厚,伴蠔油食好入味。

🐉炸酸洋蔥法國鴨腿灼螺花

🐉金盞荷芹雲耳炒虎茸菌
清新煮荷蘭豆同菌,保持水準。

🐉魚湯星斑薑味糯米飯

🐉天龍甜品薈萃
香芒楊枝甘露、玉桂蘋果酥
香芒楊枝甘露完勝了!無得輸!

🐉壽包 、香檳🍾️不錯🤗🤗

食完呢餐我覺得肚皮好沉重,8道菜對女生嚟講係比較艱難完成,除非身邊有男士,否則可食佢5道菜品嚐。

呢一餐飯不經不覺食咗兩個幾鐘,天龍軒幾適合想食中菜又想靜靜地沉思或同蜜友悄悄相處嘅地方。
2021-11-13
2021-11-16 1342 瀏覽
今年唔知男朋友會book龍景軒同我慶祝, 睇完Perfect Continuous Eat介紹自己都book左天龍軒同媽咪食lunch☺️ 一次過試埋位於102樓既二星米芝蓮中菜! 兩間都好好彩臨時有窗口位望靚景♥️我覺得天龍軒有一個細心位嘅係媽咪用嘅口罩係KF94比較長 職員一坐低見到之後即刻幫我媽咪換一個信封型嘅口罩套 勁貼心!溫馨小提示:所有叫的都是半份或一人份量 兩個人份量係岩岩好⭐️Highly recommended📌蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份) ⭐️記得book位時要預早預訂, 好似無得即日叫! 叉燒比我想像中瘦 但一啲都唔會韌 非常入味同好淋 好香橡果香味📌中東吉品鮑魚酥⭐️上次都有開story poll 問, 發現大家都覺得呢度既鮑魚酥比龍景軒更好食! 雖然價錢更貴但係因為龍景軒係用雞粒 而天龍軒係鵝肉粒所以更加香口📌窩貼大蝦多士 (半份) ⭐️出邊食到嘅大蝦多士都會偏油膩 食到第二舊已經可能覺得唔想食 但呢度嘅蝦多士做得非常薄完全冇油膩感 都做得非常脆口配埋個甜酸汁食真係好好味📌炸釀鮮蟹蓋⭐️蟹蓋入面嘅蟹肉多到一切開就會覺得有種滿瀉嘅感覺 唔會好似岀面覺得食勁多配菜先有幾啖蟹肉

溫馨小提示:所有叫的都是半份或一人份量 兩個人份量係岩岩好

⭐️Highly recommended

📌蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份) ⭐️

📌中東吉品鮑魚酥⭐️

📌窩貼大蝦多士 (半份) ⭐️

📌炸釀鮮蟹蓋⭐️

蟹蓋入面嘅蟹肉多到一切開就會覺得有種滿瀉嘅感覺 唔會好似岀面覺得食勁多配菜先有幾啖蟹肉既感覺 個炸子薑食完會覺得解油膩感 中和蟹肉既涼性

📌龍鳳燒賣 (金華火腿帶子燒賣•香茜蝦球燒賣)⭐️

呢個燒賣真係好誇張一粒燒賣等於出邊兩粒燒賣嘅份量 兩個人食真係可以一人一半 記得要配天龍軒嘅XO醬食 佢嘅XO醬真係勁多瑤柱勁香勁好好味

📌鮑粒荷葉飯

職員都好細心等你影完相就會幫你分兩碗 忍唔住都狂落佢既XO醬撈呢個荷葉飯

📌X.O.醬煎蘿蔔糕 (半份)

呢個蘿蔔糕好似真係食佢嘅XO醬為主 真係勁多瑤柱喺面 蘿蔔糕本身就不過不失 可以唔使特登叫 淨係叫個XO醬已經夠😂

📌香芒楊枝甘露
上次有少少後悔冇喺龍景軒食佢哋嘅香芒楊枝甘露 聽講會有個布甸係底 但天龍軒嘅楊枝甘露都好濃郁
窩貼大蝦多士 (半份)
中東吉品鮑魚酥
龍鳳燒賣 (金華火腿帶子燒賣•香茜蝦球燒賣)
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份)
X.O.醬煎蘿蔔糕 (半份)
炸釀鮮蟹蓋
鮑粒荷葉飯
2021-08-25
生日
窩貼大蝦多士 (半份)
中東吉品鮑魚酥
龍鳳燒賣 (金華火腿帶子燒賣•香茜蝦球燒賣)
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份)
X.O.醬煎蘿蔔糕 (半份)
  • 炸釀鮮蟹蓋
  • 窩貼大蝦多士
  • 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
  • 龍鳳燒賣
2021-11-14 5666 瀏覽
對於自己來說【天龍軒】聽聞多時,但遲遲都未有機會試,今日約了一個久違未有露面的朋友仔,走訪這個位於100樓以上的中菜廳吃午飯,愉快的心情打從心底裏展開。。。疫情以來接近兩年,我深信很多香港人就像我一般在這個疫情儲下不多不少(零用錢),從前總是走出國外花,現今只有留港消費,趁着風和日麗的11月,就來一個豪氣的午餐~準時到場準時入座,由帶位進場以至到場內的面貌都給人一種奢華感覺,坐定定之後可以眺望大大的落地玻璃窗(雖然當日沒有窗邊位)但彩光度依然十足,開了多時但無損他們的氣派裝修,服務員亦一一幫我們鋪相餐巾,呈上餐牌,在你一言我一語下三人點了八個款食飯~先來試一個鍋貼大蝦西多士HK$160.,炸得香脆不過肉眼看上就有點兒油,原隻蝦肉鋪在多士身上,口感到十足,喜歡香口的人士二話不說應該會點~三文魚子蟹腿鳳眼餃HK$120.,重點應該落在三文魚子身上,包裹着的是蟹肉沒有多餘的肉類脂肪,感覺吃起來是較為清新~蝦餃HK$120.深信每一位喜歡食點心的人都不能不點,四隻一籠平平穩穩,咬在口中比例上好像蝦肉給豬肉多了一點,畫龍點睛下每件都沾上一點金箔,感覺上貴氣一點,不過我自己就覺得吃在口中都是差不多

蝦餃HK$120.深信每一位喜歡食點心的人都不能不點,四隻一籠平平穩穩,咬在口中比例上好像蝦肉給豬肉多了一點,畫龍點睛下每件都沾上一點金箔,感覺上貴氣一點,不過我自己就覺得吃在口中都是差不多~

今日用餐的主角西班牙豚肉叉燒HK$400.,有大部份的主原因是為了看這件心儀的(叉燒),在訂枱之際已經一同預訂,一份大概有八件~
由上枱已至入口望上去一點都沒有肥膏,但是入口非常鬆化,入味剛好,三人分享感覺雖然有點飽,但打從心底其實真是很滿足,值得推介~

龍鳳燒賣HK$65.(一件),一籠兩隻,但其實係可以增加,因為一行三人,所以我們要求侍應先生跟我們加多一隻,體積其實比對一般言行燒賣真是有點兒大,所以未上枱之前新同事應已奉上刀叉,原來是給我這般用,有儀態又不失禮之下切開兩份慢慢放入口中享受,比例剛好口感非常~

三層肉燒腩仔HK$140.,深信喜歡食叉燒的人士也不會酒樓這個三層肉腩仔,身旁蝦子餅亦是愛好者所以不能不要,切得正正方方的的式式,一啖一口今次絕對有儀態吃在口中感覺味道有點兒偏淡,但腩肉的部位脂肪平均分佈,肥瘦恰好,重點係燒腩仔的外皮入口非常之脆~

梅子醬鱔片HK$160.這一份相信是自己喜歡食鱔而點,肉眼看上是有點兒油,但吃在口中又感覺不到,啖啖鱔肉喜歡吃鱔的人就深明此理,雖則自己不是重口味之人,但亦感覺較為偏淡,如果(梅子醬)比例上較為「重」一點應該更為好吃~

酸菜魚炒米粉HK$268.,米粉本身份量其實剛好,由於自己眼闊肚窄下叫的菜式,所以吃下時有點飽,酸菜魚味道比正式酸菜魚味道略為偏淡,輕輕帶過味覺,如果對於已經吃過酸菜魚味道的人,相信這一碟米粉應該屬於淡口味~

(美點雙輝)當日我們因為肚子實在太充實,所以請侍應給我們只要來一份椰香糯米糍,簡單地每人淺嘗一粒,沒有太甜輕輕的豆蓉作為結尾感覺滿足。

【整體上我覺得服務細緻位很到位,就好像本人是用左手拿筷子,用餐起筷不到半分鐘侍應已看到我的動作,很快地便將筷子架具端在左方,這一點在數年前姐姐幫襯過的時間亦都有提及過,直至今時今日自己用餐亦都親身體驗到這份貼心,如果硬要挑剔用餐可能就是出菜方面比較快速,在上菜第三度之時因為實在來得較急,便輕輕叫想可為稍放緩一點,侍應亦隨之收到,容後的所有食物亦都變了一度食完再接一度,這樣我們就會不急不忙的可以在用餐上一面傾一面吃,享受着這份明媚的風光與及悠閑。】

自己是抱着食風景與及式裝修的心情去試,冇錯將食物放在第三位的時候,用餐稍有失色自己都感覺不會太過失望,當然這一日用餐自己就覺得以《叉燒、三層肉等作為最先推介》,食物味道很過人感受,我只可以講其餘的不會是最佳,但是已經算做中上,整體上來說絕對對得着自己的荷包~

★小記:原來今次價錢上已經輕輕微調,以一個(XO醬)為例當日亦有買一瓶回家價錢是HK$420.雖然可以算是蠻貴,但就當作帶回家的一個小小紀念!★

2021-11-09 797 瀏覽
天龍軒係中菜嘅米芝蓮 都好出名 我又少食中菜老實講 我覺得就一般除咗叉燒 蜜汁夠出 同鮑魚質感唔會靱 呢2道係幾好之外 其他就係麻麻例如魚嘅湯好普通 同魚肉唔係配撘得好好仲有茶餐廳嘅炒飯😂我覺得Ritz-Carlton 嘅餐廳影下相就算 我試過high tea 我同我fd好多都係一半就唔食
天龍軒係中菜嘅米芝蓮 都好出名 我又少食中菜
老實講 我覺得就一般
例如魚嘅湯好普通 同魚肉唔係配撘得好好
仲有茶餐廳嘅炒飯

生日
星期日與家人到ritz Carlton天龍軒飲茶,七人同行,分兩枱,雖然已提早個多月book枱,仍然未能安排窗口位,有啲失望⋯講返環境、服務、食物質素,都好好。最出名嘅叉燒反而冇乜特別推介點心炸物少油,炸粉薄,全部熱辣辣,脆卜卜,又食到食物嘅鮮味!!午餐set可以唔使叫,比較普通,下次去會主打點心
20 分鐘 (堂食)
2021-11-06 716 瀏覽
早前是爹爹的生日,因而便帶他來到米芝蓮二星的天龍軒慶生。餐廳特色是樓底極高,入內時首先需經過一條華麗的長形通道,而內部裝潢則是中西合璧,主要使用上多款中式佈置以設計成富現代化的感覺,再配上落地玻璃和大型吊燈,整體感覺壯觀貴氣。合桃入座後職員便隨即奉上合桃小吃供我們享用。其外層糖漿製得薄身均勻,並灑上了芝麻粒作為點綴,咀嚼時香脆帶甜,且合桃味道極為濃郁。豆瓣醬豆瓣醬同樣是入座後奉上的,主要是用作調味提鮮,其味道醇厚香郁,伴隨蠶豆咀嚼令口感增添嚼勁。蜜燒西班牙黑豚豬叉燒此道叉燒是店舖有名的菜餚之一,因而需要提早一天致電預訂。師傅選用上豬隻肩膊位置製作,特色是瘦肉中夾雜有少許肥肉,食用時鬆化鮮嫩,彈牙煙韌,豬味濃郁。鍋貼大蝦多士大蝦多士屬於餐廳主打,其配料選用炸製而成的麵包作底,上層則用上原隻蝦肉,再配上醬汁食用,味道蝦香出眾,鬆脆可口。三文魚籽蟹腿鳳眼餃鳳眼餃為新推出的產品,其餃皮色澤晶瑩半透,再配搭上松葉蟹蟹腳肉、和豐富大量的三文魚籽作餡料,整體食用口感軟糯彈牙,鹹香鮮甜。龍鳳燒賣龍鳳燒賣顧名思義擁有兩種口味,頂層放置有芫荽點綴的是香茜蝦球燒賣,其口感彈牙爽脆,蝦味濃厚。而另一款是金腿帶
合桃
豆瓣醬
蜜燒西班牙黑豚豬叉燒
鍋貼大蝦多士
三文魚籽蟹腿鳳眼餃
龍鳳燒賣
龍鳳燒賣顧名思義擁有兩種口味,頂層放置有芫荽點綴的是香茜蝦球燒賣,其口感彈牙爽脆,蝦味濃厚。而另一款是金腿帶子燒賣,食用時豬肉肥瘦均勻,味道甘甜鮮嫩。
中東吉品鮑魚素
此道鮑魚佳餚同屬主打之一,其底部用上鬆化鮮香的脆皮撻墊底,頂層的主角鮑魚則圓潤飽滿,內裏更製作得呈現溏心狀態,再配搭上鮑魚汁料調味同食,口感煙韌彈牙,濃郁鮮美。
原個椰皇花膠燉雞
湯底飲用時鮮甜清香,椰子味濃,而配料方面真材實料,甚為豐富,雞肉肉質滑溜鮮嫩,花膠則彈牙香滑,是一道滋補養生的湯款。
炸釀鮮蟹蓋
剛炸製完畢的鮮蟹蓋入口熱騰騰的,其外層金黃的炸漿厚薄適中,香脆酥爽,而內餡是用上純蟹肉作配料,味道甘甜幼嫩,鮮味十足。
爆綠荷葉飯
飯粒食用時擁有濃厚的荷葉香氣充斥口腔,但其餘味道相對較為清淡濕潤,因而我們便點選並加添了自家製 XO 醬作拌飯調味,食用時整體層次昇華不少,味道亦散發出鹹鮮香濃。
傳統酥皮蛋撻
酥皮蛋撻屬於店舖的主打甜品,其外層酥皮製作得香脆鬆化,內餡則是蛋香馥郁,滑溜嫩口。
美點雙輝
最後的甜點是餐廳贈送的,而命名美點雙輝亦即是指任意兩款甜品的配搭。首先曲奇餅酥脆鮮香,並伴隨有微淡的奶油香氣。而椰絲糯米糍香甜軟糯,且富有出眾的椰絲味道。

總的來說,餐廳裝潢設計甚至適合打卡拍照,而且進食時可俯瞰海景,和欣賞著古色古香的音樂歌曲,讓人心情感覺放鬆。點心方面製作得精緻矜貴,質素亦新鮮出色,是一所令人嚐過便念念不忘的中菜館。
2021-10-27 868 瀏覽
終於等到今日 我們準時 11:00 到達排隊入場終於知道點解原來耍預早一個月訂位 原來枱唔係算多.坐下 望落去只適合兩位用嘅枱 四個人坐算是逼夾由於我巳經預先點了 黑毛豬叉燒我哋點了蝦餃 、叉燒包、 蝦腸粉、 燒賣 和荷葉飯食過四季酒店和天寶閣叉燒呢度 d 水準也可以比拼一下 入口滑 而林 味道好 juicy.蝦餃和蝦腸粉皮算厚 蝦和味道不錯但係有點失望叉燒包 d 皮有點厚 內面十分足料燒賣令我有驚喜 一粒有一塊大帶子在面另一粒好大隻蝦。這個十分推介吃最後荷葉飯入面啲料好足 味道也算是很好美點雙輝 其實唔食也冇損失 好似合桃酥冇咩味道另外個個椰絲球 入面食唔到係乜 總之我知知道 1:30 前要交抬比咁嘅價錢唔會吸引我下次再來埋單每人約 $430 即 約 $1680總括依然 入得來吃 個價錢大部份是個景觀服務態度唔似係酒店水平除咗個部長識招呼客人其他的似機械人一樣 你叫佢就應你應該改善一下
終於等到今日 我們準時 11:00 到達排隊入場
終於知道點解原來耍預早一個月訂位 原來枱唔係算多.

坐下 望落去只適合兩位用嘅枱
四個人坐算是逼夾

由於我巳經預先點了 黑毛豬叉燒
我哋點了蝦餃 、叉燒包、 蝦腸粉、 燒賣 和荷葉飯

食過四季酒店和天寶閣叉燒

服務態度唔似係酒店水平
除咗個部長識招呼客人
其他的似機械人一樣 你叫佢就應你
應該改善一下
  • 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份)
  • 鮑粒荷葉飯
  • 龍鳳燒賣
2021-10-24 869 瀏覽
食物味道: 作為米芝蓮二星餐廳,對每道菜都會要求更高,我覺得各道菜都有一定水準,個別菜式未盡完美,特別係「南瓜中式煎牛柳」中的南瓜太冧又有根,而「自製蕃茄乾蒸博多茄子」係我覺得簡單之中別具誠意的菜色。食物份量: 初初以為呢間屬於貴價嘅中菜廳,份量一定好少,但事實上份量適中。價錢: 以高級酒店中菜廳嚟講,價格合適。環境: 樓底高兼有落地玻璃海景,冇得輸。服務: 殷勤款待,每道菜式上枱,服務員都會簡單介紹,值得一讚。回頭指數(10分滿分): 10分

價錢: 以高級酒店中菜廳嚟講,價格合適。

環境: 樓底高兼有落地玻璃海景,冇得輸。

回頭指數(10分滿分): 10分

蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(半份)
梅子醬鱔片
蒜香田雞腿
南瓜中式煎牛柳
自製蕃茄乾蒸博多茄子
韭黃蒜片炒蟶子王(每位)
楊枝甘露
紅豆糯米糍及奶油曲奇(免費)
2021-10-24
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(半份)
南瓜中式煎牛柳
自製蕃茄乾蒸博多茄子
韭黃蒜片炒蟶子王(每位)
楊枝甘露
紅豆糯米糍及奶油曲奇(免費)
2021-10-05 1142 瀏覽
Great ambience - a romantic dinner!Impeccable service! Great decor, high ceiling, very spacious!BBQ pork, crispy beef brisket, shrimp toast platter, a smaller portion would be better.This crab craw with egg white in Huadiao wine is absolutely mind blowing!The egg white is so silky, the crab is so fresh and delicately infused with the Huadiao wine. Flawless execution and incredibly delicious.Fish maw, chicken soup - serving in coconut is great! great taste but prefer smaller portion as soup fills
Fish maw, chicken soup - serving in coconut is great! great taste but prefer smaller portion as soup fills up the stomach!
Abalone - the sauce is a touch too watery. Given this is a premium menu, a smaller dried abalone will be better than half a fresh abalone
 quality over quantity
Duck meat with foie gras - this is just too big a portion, above courses already filling up the stomach, sorry for my ranting
. Duck meat is slightly too tough. Personally think having the two strongly flavoured courses one after another is no good, Strong abalone sauce followed by similar duck sauce numbs the tongue.
 Finally vegatable dish to cleanse the palette!
Scallop with fried rice -just a tad too much flour on the scallop also too salty
Mango dessert and fried dimsum are very good
, can omit the chinese cookies haha just too much food!
Great night view outside.
2021-08-21
2021-10-02 1154 瀏覽
多謝朋友一早訂了枱,還有窗口位置,可以邊食邊嘆茶邊欣賞靚景。高級餐廳絕對在環境和服務上沒有任何扣分的地方,加上坐在落地玻璃窗邊,大大個靚海景,真的十分enjoy。餐廳點心也不錯,可以看以下照片,义燒也是個個必叫的👍🏼,鮑魚酥好正,連前菜小吃合桃也很好味,不過價錢收得這麼貴,質素一定要有保證,而且餐廳也很貼心,免費為我送上生日驚喜甜品,值得一讚。總括來說,除了大家考慮價錢和地點比較遠之外,值得再去。😊題外話😁最後一張係洗手間沒有人之下拍的,洗手間一樣有靚景。
總括來說,除了大家考慮價錢和地點比較遠之外,值得再去。😊
題外話😁最後一張係洗手間沒有人之下拍的,洗手間一樣有靚景。
2021-09-04
2021-09-26 1148 瀏覽
《天龍軒》-米芝連二星依家啲米芝連餐廳越嚟越難book,天龍軒都唔例外,book左成個月終於比我book到飲茶啦。喺訂位嘅過程中已經訂左一定要試佢嗰個神的叉燒,因為好多朋友都話好食,今次試咗真係冇得輸,而且整體環境非常舒服,因為都叫做高級嘅餐廳,所以係好靜。-三文魚子蟹腿鳳眼餃…三文魚子完全唔腥,基本上成隻餃子都係海鮮,所以極具鮮甜味-羽衣甘藍官燕粿…燕窩只係點綴,因為本身燕窩係冇味,只不過係加咗一種好爽脆嘅口感-蔥蓉星斑燒賣…成粒燒賣絕對唔同平時食嘅燒賣,咬落去非常有彈性,同埋好重魚味-中東吉品鮑魚酥…比起出邊坊間食開嘅鮑魚酥多咗一份海鮮嘅濃味,因為始終係乾鮑-蜜燒西班牙黑豚叉燒…全港最好食嘅叉燒一定要食-窩貼大蝦多士…麵包脆身唔油,炸得非常之好,時間控制得恰到好處,令到蝦肉唔會過老最後附上靚景一張😊仲有我最鍾意食嘅琥珀合桃..呵呵🤣🤣
《天龍軒》-米芝連二星

-蜜燒西班牙黑豚叉燒…全港最好食嘅叉燒一定要食

最後附上靚景一張😊仲有我最鍾意食嘅琥珀合桃..呵呵🤣🤣
  • 窩貼大蝦多士
  • 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
  • 中東吉品鮑魚酥
  • 三文魚子蟹腿鳳眼餃
  • 琥珀合桃
有一次喺出邊食有一次喺房間食,啲食物超好食,打卡都打咗幾個字😂條走廊係我去嘅原因😂啲食物都有返啲水準襯得起個景💖💖💖💖💖💖💖Very good,會再去🥰
2021-09-19 809 瀏覽
今日嚟到天龍軒飲茶,嚟到102樓ICC樓層,景觀開揚, 點心精緻高級,望住海景100分!心情勁興奮,可以品嘗到常緻既點心💜💜黎到一定會叫好多人都話必食既黑毛豬蜜汁叉燒,味道係我食過最好味嘅叉燒!😊😊✨✨又夠「林」😊😊,師傅既用心烹調功不可沒!👏🏻👏🏻仲有叫咗其他嘅點心,最鍾意係芋角,外脆內軟,😉🦐蝦餃皮薄,勁新鮮!最特別係大蝦多士👍🏻✨✨,食落一啲都唔會油膩,勁鬆脆。蘿蔔糕擺盤獨特,一上碟已經切好咗,味道不錯😊😊仲有叫咗其他點心,但就唔詳盡講啦,睇賣相就覺得好好食😋!✨✨果然米之蓮餐廳名不虛傳!👏🏻👏🏻餐廳環境樓底極高,非常舒適,店員服務態度非常好👍🏻✨非常愉快滿意的一餐,過了一個寫意嘅週末😊😊

仲有叫咗其他嘅點心,最鍾意係芋角,外脆內軟,
😉🦐蝦餃皮薄,勁新鮮!

最特別係大蝦多士👍🏻✨✨,食落一啲都唔會油膩,勁鬆脆。

蘿蔔糕擺盤獨特,一上碟已經切好咗,味道不錯😊😊

仲有叫咗其他點心,但就唔詳盡講啦,睇賣相就覺得好好食😋!

✨✨果然米之蓮餐廳名不虛傳!👏🏻👏🏻

2021-09-11 938 瀏覽
環境方面:枱與枱之間不算太密集,但四人坐感覺有點迫,枱不夠大望海景,雖然不是維港景,但日落時大家也爭去打卡食物方面:總扣味道非常滿意,只有一道鴨/鵝肝配黑豬肉太乾身有點硬,肝太薄不夠油份,完全吃不出肝的油香味道另外這兒是一道菜上,吃完才上另一道,好處是保持温度及口感,但貪心鬼的我還是喜歡吃一下這味餸又吃一下那味餸,不過枱面太細,如果全部上菜真的沒那麼多位而且這裡菜色通常計位數的湯太好飲很甜但要一口氣飲完,就很飽服務方面:有酒店水平,會和客人建議上菜次序,加水加茶也滿勤力但有改善空間,如龍蝦沒給龍蝦鉗,要叫才有,可能没客人如我那麼寒酸要吃那龍蝦爪,但别浪費真的非常肥美,有很多肉,輕輕夾一下一條蟹肉就出來,
望海景,雖然不是維港景,但日落時大家也爭去打卡

另外這兒是一道菜上,吃完才上另一道,好處是保持温度及口感,
但貪心鬼的我還是喜歡吃一下這味餸又吃一下那味餸

不過枱面太細,如果全部上菜真的沒那麼多位

而且這裡菜色通常計位數的
湯太好飲很甜但要一口氣飲完,就很飽
清蒸東星
東坡肉