2025-07-02 0 瀏覽
這家新開的日式餐廳,朋友說保證我吃得開心。來到見到每桌的顧客都吃燒肉和火鍋,引得我都要試試這裏的招牌菜。鹿兒島A4三重黑毛和牛套餐$298,以日本珍珠米飯和蔬菜盤的的搭配,賣相令人眼前一亮,吃得健康又豐富。A4黑毛和牛的部位涵蓋了牛肩胛、西冷和肉眼,這三種部位各具特色。肉眼肉質鮮嫩,油花分布均勻,入口即化。西冷肉質扎實,伴隨著微微的油脂,牛肉味香。牛肩胛爽口質感,滿足口癮。前菜的漬物是柚子醋醃蘿蔔,清新爽口,為整體味道增添了一抹酸甜的平衡感。最特別的是那隻日本蛋,打散用來醮牛肉吃,口感更滑,令人感受到日本料理的精髓。蔬菜盛盒,在燒完肉後,可以加壽喜燒湯底或鰹魚湯底做火鍋,真的有得食有得玩。壽喜燒湯是很濃的甜味,怕濃味可以加鰹魚清湯。時令蔬菜都很鮮甜,見到季節的新鮮。期間限定的廚師發板壽司十貫$198,是這餐的另一亮點。壽司飯煙韌有口感,不會太多飯量,海膽、帶子、三文魚子、各款魚生都選用新鮮的材料,左口魚邊入口即溶的口感,令人印象難忘。這十件壽司的搭配,既有熟的和牛肉、燒鰻魚,也有不同口感的魚生,是廚師的創意之作。這裏主打壽喜燒,原來是可以先燒肉,後火鍋,真的是吃得有樂趣。從食材的選擇到

這裏主打壽喜燒,原來是可以先燒肉,後火鍋,真的是吃得有樂趣。從食材的選擇到菜式的搭配,都展現了餐廳的用心與專業。埋單共$496,很適合與朋友聚餐。
2025-06-24
2025-06-14 850 瀏覽
是夜跟好友到尖沙咀新開的天澗壽喜屋,涮靚靚牛肉鍋,點了鹿兒島A4三重黑毛和牛套餐 $414先用牛脂塗抹鐵鍋,再將牛肉放入加上少許壽喜燒汁,香氣四溢,未食先興奮 🥳🥳牛肉套餐包括有漬物前菜、蔬菜盛盒及日本蛋。蔬菜盛有鮮冬菇、金菇菜、豆腐、洋蔥、粉絲蘿蔔等,相當豐富。再來一份澳洲M6和牛肩胛套餐(180g) $200M6和牛,肉質紅白分明,肥瘦均等,肉味香濃,肉味香濃零韌度。漬前蔬菜盛及日本蛋,嘆過幾輪靚牛肉,來個蔬菜大雜燴。吸滿了壽喜燒汁的蔬菜,味道也非常好。除了牛肉鍋外,還點了兩份壽司。分別是吞拿魚五點壽司(5件)$108及火炙五點壽司(5件)$88吞拿魚五點分別是大拖羅、中拖羅、赤身、火炙吞拿魚及吞拿魚蓉壽司。大拖羅入口即溶,魚味香濃。赤身無筋,鐵質味道滿滿。性價比極高,必食之選。再來火炙帶子壽司及火炙平目魚壽司,火炙過的平目魚,更能散發出油脂的香味,味道甚好。火炙穴子壽司、火炙黃帝蟹棒壽司 😋😋火炙赤蝦壽司,赤蝦肥肥大大的,口感好 😍😍

再來一份澳洲M6和牛肩胛套餐(180g) $200

火炙穴子壽司、火炙黃帝蟹棒壽司 😋😋

火炙赤蝦壽司,赤蝦肥肥大大的,口感好 😍😍

2025-06-13 931 瀏覽
哈日食力組組員話帶我去試新嘢,就係呢間主打壽喜燒嘅新餐廳。見到門口嘅食物照已知大概提供咩類型食物選擇。日系木色為主要裝飾,兩邊設有卡位,枱上設有兩電爐。先叫咗兩款刺身,有限量供應嘅三文魚腩刺身 ($58)及吞拿魚赤身刺身 ($78),分別都係三切。先食赤身,帶點厚度,口感鬆軟,無食到筋位,好食。而件三文魚腩確係食到肥美味道,滿足呀。之後到壽司出場,火灸系分別有火灸左口魚邊 ($38/2件),火灸穴子 ($38/2件)及火灸鰻魚 ($38/2件)。左口魚邊經過火灸後,入口更食到魚油嘅香味; 穴子及鰻魚正常水準。仲有帝皇蟹棒壽司($24/2件)及拖羅蓉軍艦($38/2件)拖羅蓉綿滑加上脆紫菜,又另一種食法。新店開張,只需讚好餐廳FB/IG/小紅書,再影低食物照片上傳到社交平台再tag返餐廳,就可以有飲品請你飲。我得到嘅係鴨屎檸檬茶,夏天飲夠清爽。提供多款壽喜燒套餐,有來自鹿兒島及澳洲和牛,另有北海道豚肉,仲有得追加。點選鹿兒島A4黑毛和牛肩胛套餐 ($188),餐牌介紹係油花較少及肉質香濃。包埋漬物前菜,蔬菜盛盒,日本蛋及烏冬。呢度係130g,有5片肉,肉色幾靚仔。有埋DIY教學用牛脂起鍋
哈日食力組組員話帶我去試新嘢,就係呢間主打壽喜燒嘅新餐廳。

見到門口嘅食物照已知大概提供咩類型食物選擇。

日系木色為主要裝飾,兩邊設有卡位,枱上設有兩電爐。

先食赤身,帶點厚度,口感鬆軟,無食到筋位,好食。

而件三文魚腩確係食到肥美味道,滿足呀。

拖羅蓉綿滑加上脆紫菜,又另一種食法。

我得到嘅係鴨屎檸檬茶,夏天飲夠清爽。

呢度係130g,有5片肉,肉色幾靚仔。

有埋DIY教學

用牛脂起鍋再爆香洋蔥及大蔥,再放牛肉及壽喜燒汁

燒5-6秒然後沾蛋汁就食得。肉味果然幾濃,加埋蛋汁增加香滑度,唔錯。

之後再放埋蔬菜盛盒及烏冬,倒入鏗魚湯/壽喜燒汁,變成有菜有肉又有烏冬。

烏冬係軟滑口感,配合甜甜地嘅壽喜燒汁湯底,食晒都幾飽。

呢件北海道千層蛋糕都係獎賞,用黎做呢餐嘅甜品就岩晒。

想食熱有壽喜燒鍋,凍嘅有刺身壽司,價錢絶對係大眾化,仲要全日免收加一。
5天前 0 瀏覽
可以有丼飯同壽喜燒食相當唔錯😌相信你新開店內冇乜客人,一行三人叫左二份套蔥粒炙燒左口魚丼·壽喜燒鹿兒島A 4三重黑毛和牛套餐·(黑毛和牛肩胛*黑毛和牛肉眼*黑毛和牛西冷)*追加咗半份烏冬$10*餐轉溫泉蛋飯加$10A 4相信不用多講靚,另外嗰兩款牛肩胛.西冷因為係和牛,所以都有一定嘅質素套餐可優惠價追加60g鹿兒島A 4和牛肉眼加左兩份,牛肉油花相當靚仲可以點讚社交平台分享,每位奉送飲品或千層蛋糕整體上算高質
蔥粒炙燒左口魚丼·
壽喜燒鹿兒島A 4三重黑毛和牛套餐·
(黑毛和牛肩胛*黑毛和牛肉眼*黑毛和牛西冷)
*追加咗半份烏冬$10
*餐轉溫泉蛋飯加$10
A 4相信不用多講靚,另外嗰兩款牛肩胛.西冷
因為係和牛,所以都有一定嘅質素
仲可以點讚社交平台分享,每位奉送飲品或千層蛋糕
整體上算高質
黑毛和牛三重奏
2025-06-17
黑毛和牛三重奏
偶然發現這家日式寶藏店✨ 和閨蜜的治癒系晚餐就交給「天澗壽喜屋」啦~ 🍱【鹿兒島A4黑毛和牛肩胛套餐】 ▫️先用牛脂潤鍋瞬間香氣暴擊💥 ▫️A4霜降和牛裹上秘制醬汁輕涮3秒 ▫️蘸日本蛋液入口即化🤤 油脂在舌尖跳舞! ▫️DIY自己燒 好玩又好食 🌟套餐含:漬物三品|時蔬拼盤(香菇/金針菇/豆腐/洋蔥)|烏冬🥬蔬菜拼盤吸飽靈魂醬汁 吸汁香菇 +軟糯洋蔥好驚艷✨必食! 💛 北海道海膽刺身▫️ 50g 海膽刺身 蓋即見朝陽色🌅 ▫️ 瓣瓣肥厚 零腥味!▫️ 後調清甜回甘 喉間漫延海水礦物質香 🍣追加驚喜壽司組合 🌊 赤蝦壽司 ×2蝦肉如琉璃般透亮 入口瞬間鮮甜炸裂!🔴 赤身壽司 ×2深紅魚肉泛著寶石光澤 油脂感恰到好處🔥 火炙蒜蓉帶子 ×2火焰吻過的帶子卷著金黃蒜粒 焦香外殼下是顫巍巍的溏心質地🦀 帝王蟹棒 ×2絕非普通蟹柳!絲絲分明的蟹肉裹著淡金色美乃滋
偶然發現這家日式寶藏店✨
和閨蜜的治癒系晚餐就交給「天澗壽喜屋」啦~

🍱【鹿兒島A4黑毛和牛肩胛套餐】
▫️先用牛脂潤鍋瞬間香氣暴擊💥
▫️A4霜降和牛裹上秘制醬汁輕涮3秒
▫️蘸日本蛋液入口即化🤤 油脂在舌尖跳舞!
▫️DIY自己燒 好玩又好食
🥬蔬菜拼盤吸飽靈魂醬汁
吸汁香菇 +軟糯洋蔥好驚艷✨必食!

💛 北海道海膽刺身
▫️ 50g 海膽刺身 蓋即見朝陽色🌅
▫️ 瓣瓣肥厚 零腥味!
▫️ 後調清甜回甘 喉間漫延海水礦物質香

🍣追加驚喜壽司組合
🌊 赤蝦壽司 ×2
蝦肉如琉璃般透亮 入口瞬間鮮甜炸裂!
🔴 赤身壽司 ×2
深紅魚肉泛著寶石光澤 油脂感恰到好處
🔥 火炙蒜蓉帶子 ×2
火焰吻過的帶子卷著金黃蒜粒 焦香外殼下是顫巍巍的溏心質地
🦀 帝王蟹棒 ×2
絕非普通蟹柳!絲絲分明的蟹肉裹著淡金色美乃滋
2025-07-01 0 瀏覽
日本菜還是我最愛😘到底這家跟我以前愛吃的元朗店是同一間嗎?但呢間主打壽喜燒,另外有壽司朋友表示呢間嘅壽喜燒牛好出色,因為牛味好香,不是冇味道的而且佢嘅價位性價比算高,不貴不劣質相對於醬汁比較清淡,冇咁濃唔會太鹹鹿兒島A4黑毛和牛西冷佢嘅壽喜燒餐仲包咗,漬物,蔬菜盛盒,日本蛋佢嘅壽司幾大件仲推出咗個新嘅壽司拼盤,廚師發辦有五件指定咗嘅壽司,仲有五件師傅安排嘅壽司指定嘅壽司全部都係貴價嘢,重點係我鍾意🥰赤身,中拖羅,三文魚子,海膽,A5和牛❤️而今次其他仲有三文魚,帶子,穴子,赤蝦,左口魚邊🤤最令我印象深刻係佢嘅拖羅蓉軍艦超級新鮮嘅拖羅蓉,而且大拖羅睇落都勁肥美赤身本身我期望唔高,但係我想講佢嘅赤身食落去雖然比起大拖羅中拖羅有分別,但係第一次食落去係唔會好嚡,感覺真係出色第一次食赤身係覺得好食🥰尖沙咀呢個價錢絕對係合理,午餐嚟食更加性價比高
日本菜還是我最愛😘
到底這家跟我以前愛吃的元朗店是同一間嗎?
但呢間主打壽喜燒,另外有壽司

朋友表示呢間嘅壽喜燒牛好出色,因為牛味好香,不是冇味道的
而且佢嘅價位性價比算高,不貴不劣質
相對於醬汁比較清淡,冇咁濃唔會太鹹

鹿兒島A4黑毛和牛西冷
佢嘅壽喜燒餐仲包咗,漬物,蔬菜盛盒,日本蛋

佢嘅壽司幾大件
仲推出咗個新嘅壽司拼盤,廚師發辦
有五件指定咗嘅壽司,仲有五件師傅安排嘅壽司
指定嘅壽司全部都係貴價嘢,重點係我鍾意🥰
赤身,中拖羅,三文魚子,海膽,A5和牛❤️
而今次其他仲有三文魚,帶子,穴子,赤蝦,左口魚邊🤤

最令我印象深刻係佢嘅拖羅蓉軍艦
超級新鮮嘅拖羅蓉,而且大拖羅睇落都勁肥美
第一次食赤身係覺得好食🥰

尖沙咀呢個價錢絕對係合理,午餐嚟食更加性價比高
今日同屋企人補祝父親節,揀咗尖沙咀嘅天澗壽喜屋!🥳 餐廳環境幾有格調,坐得幾舒服!😌 👍🍣 大拖羅壽司屋企人鍾意食拖羅,魚油健康就叫左比佢地試。擺盤好靚, 拖羅口中融化,正!👍🥩 A4 和牛肩胛、和牛肉眼兩隻牛的油花都好靚,燒完仲香!👍 入口即融!😋肉眼嘅牛味就比較突出,啱晒鍾意食牛味嘅朋友!👍 最正係食完牛再放菇菇同蔬菜,吸哂D牛油,正😋🍰 北海道千層蛋糕因為係慶祝返節日,所以叫餐廳幫我哋寫咗幾隻字,佢哋都好好咁幫我哋整咗個小驚喜比屋企人!🤩 個蛋糕好好食、 layers分明呢間餐廳水準唔錯,食得飽之餘環境又舒服,服務又好,真係啱晒慶祝節日同聚會!👍 📍 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓@chillchill_aloye @tenkan_suki_kansai_shabu_shabu #尖沙咀美食 #壽喜燒 #和牛 #聚會 #foodiehk

🍣 大拖羅壽司

🥩 A4 和牛肩胛、和牛肉眼

🍰 北海道千層蛋糕

📍 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓

店舖傳統日系裝橫,乾淨衛生,座位寬敞。採用日本鹿兒島A4黑毛和牛,口感極佳,當然不能錯過。三重黑毛和牛套餐:$298可能同時享用三種口味,黑毛和牛肩胛60g、黑毛和牛肉眼60g以及黑毛和牛西冷60g,每一種肉質都展現出不同的風味與口感。無論口感和味道都令人贊不絕口。肉質色澤鮮豔,油花分布均勻,按照指示煎煮。肩胛肉的口感柔軟,略帶有輕微的嚼勁。肉眼油脂較豐富。西冷相對口感清爽,適合搭配些許醬汁,最後沾上蛋漿一齊食,更加嫩滑,讓整體風味更加豐富。蔬菜盛盒材料豐富,食材新鮮,加入鰹魚汁略煮,另一番風味。廚師發板壽司$198廚師發板壽司10貫,有拖羅、海膽、三文魚腩、魚子、鰻魚⋯⋯選材新鮮,朋友是壽司控,他非常滿意。新店開張飲品免費,到6月尾。全日無加一。
店舖傳統日系裝橫,乾淨衛生,座位寬敞。
採用日本鹿兒島A4黑毛和牛,口感極佳,當然不能錯過。

三重黑毛和牛套餐:$298

肉質色澤鮮豔,油花分布均勻,按照指示煎煮。

蔬菜盛盒材料豐富,食材新鮮,加入鰹魚汁略煮,
另一番風味。

廚師發板壽司$198

新店開張飲品免費,到6月尾。
全日無加一。
下班後特意找一家有特色的高質日式餐廳輕鬆一下位於繁華地段,入口處的日式招牌散發濃厚氛圍內裏環境雅緻,木質裝潢與柔和燈光相映成趣服務員笑容可掬,專業介紹菜單,服務效率高且細心鹿兒島A4三重黑毛和牛套餐和牛外觀油花均勻黑毛和牛肩胛、黑毛和牛肉眼及黑毛和牛西冷口感豐富多層次吞拿魚五點壽司外觀精緻,魚肉鮮紅,口感軟嫩帶海鮮甜味大拖羅、火炙拖羅、中拖羅、赤身及拖羅蓉濃郁卻不膩口中拖羅刺身肥美油潤,柔滑甘甜,脂肪在舌尖融化
下班後特意找一家有特色的高質日式餐廳輕鬆一下
位於繁華地段,入口處的日式招牌散發濃厚氛圍
內裏環境雅緻,木質裝潢與柔和燈光相映成趣
服務員笑容可掬,專業介紹菜單,服務效率高且細心
鹿兒島A4三重黑毛和牛套餐和牛外觀油花均勻
鹿兒島A4三重黑毛和牛套餐
黑毛和牛肩胛、黑毛和牛肉眼及黑毛和牛西冷口感豐富多層次
吞拿魚五點壽司外觀精緻,魚肉鮮紅,口感軟嫩帶海鮮甜味
吞拿魚五點壽司
大拖羅、火炙拖羅、中拖羅、赤身及拖羅蓉濃郁卻不膩口
中拖羅刺身
中拖羅刺身肥美油潤,柔滑甘甜,脂肪在舌尖融化
香茅鴨屎香檸檬茶
2025-06-17
鹿兒島A4三重黑毛和牛套餐
吞拿魚五點壽司
中拖羅刺身
香茅鴨屎香檸檬茶
2025-06-23 0 瀏覽
餐廳搬左去尖沙咀後,第一次幫襯,整體水準依然保持高質,無論食材新鮮度定係服務都令人滿意。黑毛和牛肉眼套餐黑毛和牛油脂分布均勻,肉質柔嫩多汁,搭配特調醬汁更顯層次。三種部位各有特色,尤其喜歡牛肩胛的濃郁肉香,入口即化。黑毛和牛肩胛肉質較為緊實,帶有適度嚼勁,但依然柔嫩多汁。牛肉味濃郁,油脂分布均勻。黑毛和牛肉眼油花豐富,肉質細膩,入口即化, 油脂甘香濃厚,帶有微微奶香。黑毛和牛西冷 肉質緊緻但柔軟,帶有少許筋絡,嚼勁比肉眼強,但比肩胛更嫩滑。牛肉味最集中,油花細密。黑毛和牛肩胛套餐黑毛和牛油花細膩,燒烤後香氣撲鼻;豚肩肉意外地爽口不膩,兩者搭配平衡,份量十足。

黑毛和牛肉眼套餐

黑毛和牛肩胛

黑毛和牛肉眼

黑毛和牛西冷

黑毛和牛肩胛套餐

2025-06-22 0 瀏覽
呢間新開嘅🍲壽喜燒小店,😄價錢親民,份量好多,💸性價比十分高,非常推薦👍!我地分別叫左🥩鹿兒島A4黑毛和牛肩胛配北海道🥓豚五花套餐、鹿兒島A4黑毛🐄和牛肉眼套餐。呢度好貼心咁有埋📑指南講壽喜燒個步驟!套餐份量多,肉嘅質素幾高,可選飯或者烏冬。🐮和牛肉眼嘅油花綿密,食落軟到有入口即融嘅口感😋,🥩牛肩胛肉口感則相對韌實,🥓北海道豚五花肉肥瘦相間,肉味濃郁但無豬羶味。🥗蔬菜好大份,有🥬娃娃菜、🥕蘿蔔、🍄‍🟫菇、豆腐等等!我地仲叫左幾款🍣魚生壽司。呢間餐廳本身係做居酒屋,所以佢嘅魚生、壽司質素都有保證。🦐赤蝦壽司色澤透白、口感爽滑😋,🍣三文魚刺身肥厚新鮮,🎏拖羅蓉軍艦嘅拖羅魚蓉好軟腍新鮮、完全唔霉!呢度做緊🎉🎊新店開張優惠,follow 社交平台同📸Post story送🍰蛋糕或者🍸飲品!

2025-06-22 0 瀏覽
主打壽喜燒套餐套餐由 $108 起,豐儉由人仲有多款壽司選擇🍣 無論係朋友聚會定獨樂樂都好適合!✨鹿兒島A4黑毛和牛肉眼套餐✨追加: 鹿兒島A4黑毛和牛西冷 -漬物前菜·蔬菜盛盒-日本蛋·日本米飯關西風壽喜燒🤤肉眼油花滿滿,西冷軟嫩多汁先煎香和牛,再加入壽喜燒汁帶點甜甜壽喜燒風味蘸埋蛋汁撈飯,滿足!✨吞拿魚五點壽司 ✨火炙胡麻三文魚腩壽司 ✨火炙左口魚壽司 雖然主打壽喜燒,但壽司都有水準火炙後油香更突出🤤 吞拿魚系列都唔錯的~加咗個甜品仲有得寫字畫碟✍🏻
主打壽喜燒套餐
套餐由 $108 起,豐儉由人
仲有多款壽司選擇🍣
無論係朋友聚會定獨樂樂都好適合!

✨鹿兒島A4黑毛和牛肉眼套餐
✨追加: 鹿兒島A4黑毛和牛西冷
-漬物前菜·蔬菜盛盒
-日本蛋·日本米飯
關西風壽喜燒🤤
肉眼油花滿滿,西冷軟嫩多汁
先煎香和牛,再加入壽喜燒汁
帶點甜甜壽喜燒風味
蘸埋蛋汁撈飯,滿足!

✨吞拿魚五點壽司

✨火炙胡麻三文魚腩壽司

✨火炙左口魚壽司
雖然主打壽喜燒,但壽司都有水準
火炙後油香更突出🤤
吞拿魚系列都唔錯的~

加咗個甜品
仲有得寫字畫碟✍🏻
2025-06-20 0 瀏覽
喺尖沙咀搵到間超抵食嘅壽喜燒。最平$108。最貴有三款黑毛和牛嘅先$298。✨鹿兒島A4三重黑毛和牛套餐 $298三款鹿兒島A4黑毛和牛-肉眼、西冷、肩胛。肉眼同西冷肉質都係超軟嫩,入口即化。油脂嘅香氣喺口腔裡面爆發。但食食下就會鐘意瘦瘦嘅肩胛,香得嚟唔會膩。✨火炙六點壽司 $88每一件壽司都經過火炙,帶有微微嘅焦香味。魚油逼晒出嚟,尤其係左口魚邊,香味超濃郁。✨赤蝦壽司 $28 (兩件)蝦肉大大隻,口感軟糯,帶有淡淡嘅鮮甜味!✨三文魚刺身 $48三文魚刺身勁肥美,同埋唔會有平時嗰種好冰凍嘅感覺。✨北海道帶子刺身 $38帶子肉質飽滿,味道鮮甜。✨北海道千層蛋糕 $32Like social media再post相就送一件。Crepes唔算好多層,但奶油綿密香滑,整體嚟講都幾好食。免費送直情係超幸福💕。

✨鹿兒島A4三重黑毛和牛套餐 $298

✨火炙六點壽司 $88

✨赤蝦壽司 $28 (兩件)
蝦肉大大隻,口感軟糯,帶有淡淡嘅鮮甜味!

✨三文魚刺身 $48
三文魚刺身勁肥美,同埋唔會有平時嗰種好冰凍嘅感覺。

✨北海道帶子刺身 $38
帶子肉質飽滿,味道鮮甜。

✨北海道千層蛋糕 $32

2025-06-20 0 瀏覽
無意間喺小紅書刷到呢間新開嘅壽喜屋 @ 天澗🐮壽喜屋🐟🍣,新店唔單止九折仲打卡送飲品/甜品,本和牛愛好者多少要嚟嚐嚐鹹淡🤤全程掃碼點餐,店員仲會教我哋點樣自製壽喜鍋,跟住教程照貓畫虎最後都係大成功啦🥳因為想品嚐更多種類,兩個人只係點咗一個鍋,但追加咗唔同品類嘅肉,食起嚟真係大滿足!🍽三重黑毛和牛壽喜鍋套餐 + 澳洲 M6和牛肩胛店內一共有四種牛肉,點咗三重黑和牛本身就有肩胛肉、肉眼肉同西冷肉,全部都係來自鹿兒島嘅黑毛和牛。額外追加一份澳洲和牛肩胛就可以一次性體驗四種和牛,爽😊牛油爆香後翻炒出嚟嘅蔥香,搭配上壽喜汁令牛肉哋入口即化,香嫩可口。配上套餐入面嘅生雞蛋液同醃漬蘿蔔只可以話食到嘅人有福喇😆米飯配嘅飯素亦都好香,唔好放過多飯素嘅選項!食完肉之後煮耐入味嘅蔬菜味道更上一層樓,雖然食肉食飽咗,但係都忍唔住多食咗幾口,只可以安慰自己食菜唔會肥🥺🍽吞拿魚 & 三文魚刺身刺身嘅品質唔錯,一口落去就可以感覺到食材嘅新鮮。最讚嘅係每片都係厚切,唔會過於單薄,食完齒頰生香,大滿足🥳尤其係三文魚,深海大肥豬萬歲🎉🍽吞拿魚五點壽司唔係好鍾意食吞拿魚嘅人都被呢五貫精緻嘅壽司吸引啦,每一貫搭配嘅都係唔同部

🍽三重黑毛和牛壽喜鍋套餐 + 澳洲 M6和牛肩胛

🍽吞拿魚 & 三文魚刺身

🍽吞拿魚五點壽司
唔係好鍾意食吞拿魚嘅人都被呢五貫精緻嘅壽司吸引啦,每一貫搭配嘅都係唔同部位嘅吞拿魚,能夠令你層層遞進噉感受到食材嘅鮮美。米飯細細個都唔會過於顯眼,作為配角好好噉襯托出咗魚肉嘅美味,如果一定要揀嘅話,我會揀再嚟五貫~

🍽柚子千層蛋糕
食完咁多肉之後嘴巴入面都係油脂嘅香氣,呢個時候嚟塊千層蛋糕沖淡一下就好唔錯啦,如果呢塊蛋糕係打卡送嘅就更加唔錯喇😌甜鹹永動機係永遠嘅真理!

一個月內再次光顧亦可以憑單再次九折,新店開業有打卡福利、額外九折仲免加一,請速衝! !而家仲可以喺小紅書睇菜單同訂座噢~
2025-06-18 154 瀏覽
呢個日本餐廳叫「天間すき燒 Kansai Shabu Shabu」,位於尖沙咀好似係 The Humphreys 附近,裝修好有日式風味,一入門就見到個藍色布簾寫住「天間」兩個大字,感覺好正宗!環境乾淨舒適,木質裝修同啲燈光設計好有氣氛,坐低即刻有種relax嘅感覺。餐牌上面有好多選擇,仲有QR code同埋社交媒體資訊,方便客人大推佢哋嘅美食。我試咗佢哋嘅すき燒同shabu shabu,材料新鮮到爆!牛肉條條紋理清晰,入口即溶,質感一流,配上佢哋自家製嘅昆布清湯,味道清甜又唔膩,超正!仲有啲壽司同刺身,魚生新鮮得來份量夠,wasabi同醬油一啖入口,滿足感爆棚。湯底有啲豆腐同雜菇,煮到軟滑入味,配飯食真係一流。飲品方面有冰鎮檸茶,酸酸甜甜正啱解膩。服務員態度友善,見我唔識揀菜仲主動建議,效率高得嚟又唔會太急,感覺好貼心。價錢方面算合理,質素同環境比起價錢有過之而無不及,性價比高得驚!唯一小小缺點可能係位處偏啲,搵路可能要花啲時間,但整體嚟講,值得一試!下次同朋友一齊嚟食,定必再試吓佢哋嘅其他招牌菜,推介級數!🏮🍣
我試咗佢哋嘅すき燒同shabu shabu,材料新鮮到爆!牛肉條條紋理清晰,入口即溶,質感一流,配上佢哋自家製嘅昆布清湯,味道清甜又唔膩,超正!仲有啲壽司刺身,魚生新鮮得來份量夠,wasabi同醬油一啖入口,滿足感爆棚。湯底有啲豆腐同雜菇,煮到軟滑入味,配飯食真係一流。飲品方面有冰鎮檸茶,酸酸甜甜正啱解膩。