2017-08-16 162 瀏覽
第一次食飯打食評因為實在太!失!望!叫左個鰻魚炒飯,好細碟!得罪講句,當人乞衣咁 份量少到兒童餐咁款個飯又油又膩 食完成個定食仲係好餓女仔食都唔會夠又貴又少又難食! blacklist 呢間餐廳!唔會再幫襯!唔想再有人中伏!
第一次食飯打食評
因為實在太!失!望!
叫左個鰻魚炒飯,好細碟!
得罪講句,當人乞衣咁
份量少到兒童餐咁款
個飯又油又膩
食完成個定食仲係好餓
女仔食都唔會夠

又貴又少又難食!
blacklist 呢間餐廳!唔會再幫襯!
唔想再有人中伏!
2017-07-22 784 瀏覽
滿足的拉麵午餐大門拉麵位於將軍澳廣場吉之島超級市場內,午市輪候時間唔需要等位太耐,而且全日免收加一服務費,午市餐牌可以選擇一個定食($42-52),包括餐飲凍烏龍茶/汽水(雪碧、可樂、Zero可樂),及可以以優惠嘅價錢追加小食($12-38),炸雞、玉子燒、餃子、味蛋、炸魷魚、燒雞骨腸等,因此我覺得真係非常優惠,而且味道真係非常正宗日本味道,因為材料都是日本直送香港,而我非常推薦大門拉麵及炸雞,拉麵質地QQ,木魚湯底香濃,日式叉燒不太肥,很冧身入口即溶,而炸雞香脆,再配合檸檬汁蛋黃醬,滋味大大提升,因此如果下次要到將軍澳搵食拉麵嘅地方,可以試吓幫襯呢間餐廳。
滿足的拉麵午餐
炸雞
炸雞
2017-05-28 677 瀏覽
想食日本野,又想平,大門的確係一個唔錯嘅選擇。雖然款式唔多,但拉麵、定食、炒飯都有齊,拉麵最平40幾蚊就有,定食等大多都係6、70蚊就有,好過食茶記啦。我叫左個吉列豬扒炸蝦定食,有沙律菜、麵豉湯、凍豆腐。吉列豬扒同炸蝦都幾大件,點埋沙律醬食,唔油膩之餘仲好好食。因為我呢個係單點,所以唔包野飲,不過只係$60 ,咁嘅質素來講真係好抵食。

2017-05-14 577 瀏覽
香港食沾麵的地方有好多,但大門拉麵是其中一間值得推薦的拉麵店。大門拉麵所提供的沾麵有三種,是日中午品嚐點了有叉燒的沾麵。就湯底而言,味道濃郁,口感層次十分豐富。店中標榜湯底由日本直送,相信這樣濃烈的湯必需用上大量材料製作,以$80一碗沾麵而言,絕對物超所值。而叉燒採用卷腩叉燒,叉燒表面亦用火燒過,外脆內軟,口感一流,值得推薦。店內小食亦有驚喜,玉子燒有口感,有蛋味,入口鬆化,絕對值得一試,其他小食如炸雞、炸魷魚亦十分可口,喜歡炸物的朋友絕對要試。

2017-05-04 527 瀏覽
路過AE0N SUPERMARKET,大門拉麵,大大碗,$40算抵吃。而叉燒炒麵連3隻餃子,盛惠$42。而另一款辣拉麵,夠曬辣,吃得辣人仕一定喜愛,但略嫌咸咗dd。整體來說,經濟又實惠。
而叉燒炒麵連3隻餃子,盛惠$42。
整體來說,經濟又實惠。
  • 大門拉麵
2017-04-22 628 瀏覽
今次要試試拉麵,第一次來光顧食左定食套餐,味道一般。大門拉麵老公試過油麵,今次試湯拉麵,湯底濃郁而不油膩,麵質彈牙,不太硬,味道不錯,义燒也厚有肉味。大門油麵老公極力推介我試油麵,這個油麵不是有湯的,是用肉味醬汁捞落油麵食的,店舖有介紹客人可添加幾種調味料混合一起吃,增加味道感,可以加入生蒜、辣醬汁或白醋。我只加入白醋,中和原本酱汁,一食令人驚喜,味道突出,麵質彈牙,不會太溜,果然是店舖首選推介。义燒炒飯$28 一碗义燒炒飯,好吸引,飯炒得好香口,又乾身,义燒份量都不少,如果女仕們只吃這個飯,足已填飽肚皮,非常抵食。此食堂食物與價錢都相當符合大眾化,令人滿意,我和老公出外吃飯又可多個選擇啦!
今次要試試拉麵,第一次來光顧食左定食套餐,味道一般。

大門油麵
义燒炒飯
2017-02-27 917 瀏覽
大門的set do 經濟又實惠,環境舒適,成為我的TKO飯堂之一。係過左膠的餐牌揀餐,好環保!由於唔係好餓,沾麵又太飽,晚餐食最basic的叉燒炒飯拼煎餃子。炒飯炒得唔錯,但係叉燒太柴。餃子就無得彈,煎得好香,皮又薄。
係過左膠的餐牌揀餐,好環保!
2017-02-10 928 瀏覽
成日經過大門食堂,但又從來無去食過,突然想食拉麵,所以決定一試睇佢門口細細,入到去地方原來好大好喇好喇,點野食先~大門拉麵 $48醬油湯底 叉燒幾厚 係粗麵條來的 食左幾啖 心諗油到乜咁搞咩呀⋯⋯ 我幾鐘意麵既硬度同粗度,但真係超油!!大門油麵 $52我是看中了它的溫泉蛋麵條粗度硬度溫泉蛋叉燒厚而燒得幾香~但其實是 碗麵你看似清淡 實際係食緊油撈麵說真的 真係好油 但亦真係好食尤其蛋黃撈麵 再加佢d撈麵醬汁 嘩 好香喔這是一碗令我有衝動會去食既拉麵燒花魚一夜干定食 $68包括飯,味噌湯,冷豆腐花魚燒得偏咸但吾會好干,幾juicy!飯細細碗 大食既會吾夠豚肉炒野菜 $35眼闊肚窄的我 覺得會吾夠食 單叫多個小菜但好似有點貨不對版呢說好的豚肉 為何是薄版五花腩肉⋯⋯而且調味偏咸和油~整體來說,我個人就較推薦大門油麵喇
睇佢門口細細,入到去地方原來好大

好喇好喇,點野食先~
大門拉麵 $48
醬油湯底 叉燒幾厚 係粗麵條來的
食左幾啖 心諗油到乜咁
搞咩呀⋯⋯ 我幾鐘意麵既硬度同粗度,但真係超油!!
大門油麵 $52
我是看中了它的溫泉蛋

麵條粗度
硬度

溫泉蛋
叉燒厚而燒得幾香~
但其實是 碗麵你看似清淡 實際係食緊油撈麵
說真的 真係好油 但亦真係好食
尤其蛋黃撈麵 再加佢d撈麵醬汁 嘩 好香喔

這是一碗令我有衝動會去食既拉麵
燒花魚一夜干定食 $68
包括飯,味噌湯,冷豆腐
花魚燒得偏咸但吾會好干,幾juicy!
飯細細碗 大食既會吾夠
豚肉炒野菜 $35
眼闊肚窄的我 覺得會吾夠食 單叫多個小菜
但好似有點貨不對版呢
說好的豚肉 為何是薄版五花腩肉
⋯⋯
而且調味偏咸和油~
整體來說,我個人就較推薦大門油麵喇

2017-02-06 680 瀏覽
嘩! 伏到不能再伏!!! 😷 我地嘅感受係: 不可一不可再!!! 🤢 個 "野菜豚肉定飯 加配 十六穀飯" 真係令我爭啲大叫出 2個字... 😤😤😤 穀麥份量少, 難以相信有電飯煲嘅年代可以煮到咁嘅程度!!! 若然話佢 "零咬口" 都完全仲係抬舉佢, 口感梅爛得黎一忽忽痴埋整番乾身咁囉... 何止無米香 直頭係 up 味... 😑 愛飯人 第一次想掉食飯!!! 個炒菜 油到爆, 切得大細不一 唔止唔同菜類 係同一菜類熟嘅程度都控制得唔好, 肉片乾又硬 完全刮口呀唉!!! 忽咸油忽齋油... 😑 沾麵, 就一般 below average 咁啦, 食得入口嘅都仲叫做... 😂
嘩! 伏到不能再伏!!! 😷
我地嘅感受係: 不可一不可再!!! 🤢

2016-11-08 1615 瀏覽
今晚本想食譚仔,但去左吉之島買野果陣見到呢間野,又唔洗加一,即刻轉左去試喇唔記得個名,但個撈拉麵好食,溫泉蛋整碎佢撈仲好味,每條拉麵都滲透著日本蛋香。而叉燒又燒到剛剛好,唯一係塊紫菜林晒唔好睇又唔好食我食鯖魚定食,等左半個鐘終於有得食了,啲鯖魚被滿滿的濃湯浸住,汁用黎撈飯,魚剛好,不鞋,但也不是非常滑。不過送飯好正,加上蔥絲一齊食仲好味,而且份量好大啊
2016-10-10
5 分鐘 (堂食)
  • 鯖魚定食
2016-11-04 1075 瀏覽
60蚊一餐,食物質素我都唔敢要求,只求平平穩穩有餐正常飯食下,所以我都唔敢叫啲咩新野,咖哩豬諗住點都穩陣,加埋個玉子燒,老婆叫左個大門叉燒沾麵一送到上枱食左一啖,飯凍,汁凍,豬扒微溫……我直接同佢講,佢都即時換過一碟……食住玉子燒等佢換個飯黎,個玉子燒……樣靚靚,38蚊,食炒蛋……完全唔係果回事個飯黎到食左幾啖……心諗真係寧願去大家樂食飯……
個飯黎到食左幾啖……心諗真係寧願去大家樂食飯……
2016-09-09 1592 瀏覽
將軍澳食野愈來愈貴,要揾$50樓下,食物又有質素,又傾到計既地方真係幾難!發現呢到個秋刀魚定食只要$38,咁無理由唔試啦!個凍豆腐超滑超好食!勁有豆味!個湯都好濃好有份量!條魚燒得好脆,特別係個皮最喜歡就係有少少焦焦地既香味!魚鱗都清得幾乾淨。面魚肉都幾香秋刀魚既味!唔係滑個種,係好有質感既魚肉。覺得好似有好多蛋白質咁!正!飯係珍珠米,可以熱返少少就更好啦整體黎講不俗!可以再黎
發現呢到個秋刀魚定食只要$38,咁無理由唔試啦!
秋刀魚定食
整體黎講不俗!可以再黎
秋刀魚定食
2016-08-20 1290 瀏覽
Lunch set 有多款classic日式定食,試下食魚,因為見到都有幾種可以揀,有靖魚、秋刀魚…… 感覺唔錯。order在燒花魚一夜干定食,條魚開邊好大條喔!燒得好好味!仲有蘿蔔蓉加檸檬汁,配白飯,delicious!
2016-08-07 1190 瀏覽
難得有好耐冇見既老友請我食飯, 於是就帶我去食一間新開一段時間既拉麵店食拉麵。等左一段時間, 終於可以入座, 餐牌上既食物種類唔算話太多, 最後我地揀左幾樣野食:大門叉燒沾麵拉麵煮得岩岩好而且十分彈牙, 沾上佢地既醬汁十分好味, 醬汁味道濃郁, 豬骨香濃, 可惜醬汁過於稀身, 比較難掛上拉麵到, 比較失色小小。再配埋叉燒, 叉燒十分厚身而且有小小碳烤香味, 正!!!大門油麵呢個值得一試, 油麵同樣都煮得岩岩好, 好彈牙....撈埋溫泉蛋既蛋汁令到油麵味道更加香滑, 再加埋乾筍, 香蔥, 紫菜, 味道十分豐富同惹味。叉燒同樣都好厚身而且油脂比例岩岩好, 甘香味濃, 值得一試!!!煎餃子餃子煎得岩岩好, 皮薄而裡面既豬肉餡料都十分入味。剛上枱熱呼呼令人食得好滋味, 價錢十分相宜, 值得一試....

大門叉燒沾麵
大門油麵
煎餃子
2016-07-17
30 分鐘 (堂食)
2016-08-06 516 瀏覽
是日午餐食大門叉燒沾麵,麵和湯分開上,見到湯儂郁芳香,已經急不及待要夾住麵去浸湯食,麵質爽滑帶湯汁食,正!没有油腻感覺。料多,有紫菜,叉燒大大塊,有兩大片加碎肉。食完之後可再加木魚湯飲,有些咸,但係幾好味!