2014-07-29 20039 瀏覽
呢間一定要book位,不然要等1-2個鐘,好慘架,最好提早2-3日book呢間不嬲好味,料新鮮,仲要好服務,飲品都係韓國,仲有烏龍茶,正,飲得多汽水就最岩👍👍。入到去有好多配料簡,而且每枱都有,幾衛生😄😄太好味,所以無點影相 食物推介,芝心丸,同平時街市果啲完全唔同,好味100倍,因為一咬開,已經勁多芝士流出黎,而且都幾濃郁既芝士味😍😍😍第二係肥牛,cut得岩岩好薄,牛肉新鮮,入鍋幾秒就食得,正😄😄😄,可惜第4轉果次啲牛肉cut得好細塊😵😵其他肉丸類其實都做得幾好,起碼我見到係有解凍過先,同埋食唔到雪藏味,魚旦good😉😉值得一讚既係每日海鮮之選,唔限叫幾多次都ok,上次食係鮑魚仔,今次係聖子仔,呢次個size都幾mini,所以要細心啲夾起黎食,食落仲要無沙,good😉😉烏冬都好正,係'到'庭烏冬,食落好彈口,叫一次真係唔夠,要叫2次先ok,配埋湯底,正呀9:30後平啲,計埋加1都係$150內,絕對好多好過平價既火鍋店
入到去有好多配料簡,而且每枱都有,幾衛生😄😄
太好味,所以無點影相

2014-07-18
5 分鐘 (堂食)
  • 芝心丸
2014-06-05 20745 瀏覽
那天和同事做完運動,便去了這間店用餐,那天是星期天,所以沒有book位的我們也等了半小時……入座後,豉油辣椒那些是每張枱也有的,而且是自由配搭,超方便!而飲品款式很多,例如忌廉鮮奶、仙地……且也是任飲的!!湯底方面,我其實唔知有咩湯底,因為唔係我揀,但我食既係魚湯底,而佢個湯真係有半邊魚頭係底因為我好少食係有魚湯的,所以令我有啲驚訝。到打邊爐既料,真的是不得了!好多料,有啲仲要未試過用來打邊爐!例如油炸鬼?花膠?真係未試過用來打邊爐!佢啲料都唔錯,只係覺得那些肥牛,太細片,同一啲肥都無……總括而言!值得再去的!
那天和同事做完運動,
便去了這間店用餐,
那天是星期天,
所以沒有book位的我們也等了半小時……

入座後,
豉油辣椒那些是每張枱也有的,
而且是自由配搭,
超方便!

而飲品款式很多,
例如忌廉鮮奶、仙地……
且也是任飲的!!

湯底方面,
我其實唔知有咩湯底,
因為唔係我揀,
但我食既係魚湯底,
而佢個湯真係有半邊魚頭係底

因為我好少食係有魚湯的,
所以令我有啲驚訝。

到打邊爐既料,
真的是不得了!
好多料,
有啲仲要未試過用來打邊爐!
例如油炸鬼?花膠?
真係未試過用來打邊爐!
佢啲料都唔錯,
只係覺得那些肥牛,
太細片,同一啲肥都無……

總括而言!
值得再去的!
2014-05-25
35 分鐘 (堂食)
2014-05-06 17862 瀏覽
標榜任食新標準,環境不錯,合理空間。食物上枱快,絕無飛單拖時。佰零元有如此食材,驚喜…………放縱食吧!記住訂枱呀!湯底則有6/7款任揀,沙爹,豬骨,牛腩都有,今次要椰子雞試試,椰香撲鼻,真係大大塊雞架。配料也很多,一般的都有,海鮮最正,蝦又夠大隻,特別留意'是日海鮮推介'日日不同,有鮑魚,蟶子,花甲,今次是蜆。狂食,叫了6/7次😈牛肉更是以任食來說質素已是十分有交待,唔會白雪雪得肥膏。你睇叫好多次都👍👍👍 其餘都相當不錯飲品仲正,朝日beer26皮3罐,汽水,Lotta全部任飲500元有找,3條友巳可放肆地飲飽食醉,今時今日仲想点呀…正正正
驚喜…………放縱食吧!記住訂枱呀!
 其餘都相當不錯
飲品仲正,朝日beer26皮3罐,汽水,Lotta全部任飲
題外話/補充資料: 難得D待應咁忙都有良好的態度,抵讚之極👍👍👍
2014-05-05
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
  • 海鮮
2014-01-19 24937 瀏覽
之前見朋友喺佐敦間大鍋口打邊邊好似好正,一於跟住去啦早兩日打去訂位,竟然FULL BOOKING,咁只好WALK-IN拎位啦!朋大約6點半去拎位,最後都要等到8點先可以入座用左$68要了胡椒粒豬肚湯底 胡椒粒豬肚湯底~~~個湯比較淡,下次都係叫免費的湯底算了選擇唔算好多 雖然選擇唔算好多,但配料質素真係好好!GOOD而且飲品仲有幾多選擇重點係冇漏單架總括來說,食材質素好好,加湯唔係加水Good!
之前見朋友喺佐敦間大鍋口打邊邊好似好正,一於跟住去啦
朋大約6點半去拎位,最後都要等到8點先可以入座
用左$68要了胡椒粒豬肚湯底
胡椒粒豬肚湯底
胡椒粒豬肚湯底~~~個湯比較淡,下次都係叫免費的湯底算了
選擇唔算好多
火煱配料
雖然選擇唔算好多,但配料質素真係好好!GOOD

而且飲品仲有幾多選擇

重點係冇漏單架

總括來說,食材質素好好,加湯唔係加水Good!
2013-11-07
90 分鐘 (堂食)
2014-01-13 20594 瀏覽
呢間店之前同事極力推介, 話上菜快, 無漏單, 仲有韓式飲品任飲.  咁啱有朋友約去呢度開餐, 我當然參加.當日我地訂了6點, 去到也不是太多人.  我地一行9 人+1位小朋友+1位BB, 在呢個任食2.5小時內, 我地不停狂飲狂食, 侍應仍好快手, 真係無漏單, 又上菜快.任飲有鮮奶溝忌廉, 檸七, jolly sandy, 自製蜜桃綠茶(呢個味道.......未必個個LIKE), 可樂, 忌廉, 仲有紫貝天葵添~~~任食方面, 雲吞最唔掂. 粉腸 / 炸魚皮 / 魚類 / 竹籤蝦 / 墨魚滑都有不錯好評.  個個都食到好滿足咁走, 真開心~~~有免費WIFI差不多2.5小時, 會有侍應走來埋單.  走的時候, 店外真係站滿人............

有免費WIFI

2014-01-11
2013-12-19 16357 瀏覽
佐敦旺區 位置一流6位卡位 (全窗邊) 坐得舒適大家目標一致收費的全不叫 限時2.5 hr鮮蕃茄薯仔豬軟骨湯底 – 清清地 唔太夠味肥牛 – 完全食唔到肉味羊片 – 有少少羊酥味 好食墨魚滑/三寶丸 – 新鮮足料有咬口脆肉鯇 – 脆到爆 同中山食果d有得fight 好食鱔片 – 薄 爽脆 好食 叫好多黎好少海蝦/吊桶仔 – 新鮮魚肉蟹棒 –30秒即食魚皮/響聆 – 10秒即食雞子 – 新鮮無怪味飲品大部份任飲任食黎講 整體質素偏高位位~$160 抵食!不過回想食過”新星””德興”質素差少少 價位亦相應便宜 ~$120因此最後結論係”用料新鮮 價錢合理 物有所值”值得推介!
佐敦旺區 位置一流
魚皮/響聆 – 10秒即食
雞子 – 新鮮無怪味
飲品大部份任飲
任食黎講 整體質素偏高
位位~$160 抵食!
不過回想食過”新星””德興”
質素差少少 價位亦相應便宜 ~$120
因此最後結論係
”用料新鮮 價錢合理 物有所值”
值得推介!
脆肉鯇
冇肉味肥牛
鱔片
2013-12-01
脆肉鯇
鱔片
2013-12-14 12915 瀏覽
本身自助餐之夜,變左食任食火鍋,心情已不太爽,仲要係呢間多人到爆既大鍋口心情都好低落食物選擇不少,但係以近期食任食火鍋都中伏既戰積來講,真係無咩慾望加醬既時間很短,很快被服務員收番,好CHUR,但又唔算無禮貌既湯底味道比較淡雖然只係百幾蚊貨仔,但係有些食材都值得讚一讚,例如那些瀨尿蝦,蝦,上台時都仲郁,證明是新鮮,瀨尿蝦很鮮甜另外那些丸質素也不錯,姐係那些假肉既丸呢,比起好多酒樓的味道好得多,來貨可能貴一點飲品也是任飲,但係選擇很少,如一些印有韓文的汽水,又或者係酸梅湯竹遮矛根之選.仲有BEER點幾多出幾多呢方便,就係除了熱門的,其他都會出齊,什麼是熱門?就是港人最愛的肥牛之類,通常寫10出3咁上下最後一讚是鱔片幾肥美咁總結係,150蚊左右來講,算係幾有水準

心情都好低落
湯底味道比較淡

最後一讚是鱔片幾肥美

咁總結係,150蚊左右來講,算係幾有水準

2013-11-13
2013-11-18 10240 瀏覽
有好一部份人都會覺得打邊爐只可以响冬天發生,夏天係唔適合打邊爐嘅,點解呢?有啲人嘅解釋係。。。夏天咁熱仲打邊爐,未熱過咩?開住冷氣打邊爐,嘥電兼嘥錢。雖然我係一個超級發熱壓人,但就非常喜歡打邊爐。對於家庭人口少嘅我,响屋企打邊爐唔可以有太多食物嘅種類,每樣少少,就已經變得好多。但打邊爐種類少又會打得唔過癮,所以我鍾意出外打邊爐。人多就可以去啲唔係任食嘅打邊爐,始終質數好啲嘛!人少就一定係揀任食邊爐,每款份量嚟得唔多,可以揀好多唔同種類嘅食物。如果搵到間質數好,又係任食打邊爐咁就 very good 喇!响一年多前已經聽聞過呢間火鍋店嘅材料靚,仲要係任食打邊爐。當時佢只得一間分店响荃灣,我試過提早一個星期去訂枱,都會同我講爆咗,所以一直都無機會去試。直至有日,只到有朋友嚟呢間打邊爐,佢同我講係响佐敦唔係荃灣,我先知原來佢响佐敦開咗分店。$150左右任食任飲兩個半小時,絕對係夠哂時間你食同飲。雖然係任食火鍋,但材料一啲都唔差。今次揀咗這個蕃茄湯底,蕃茄味重,加湯亦都係加蕃茄湯而唔係加水,所以打到尾聲個湯仍然保持住好濃嘅蕃茄湯味。粟米絕對唔係甩頭甩骨,碎濕濕。。。粒粒粟米都肥嘟嘟任食都有海蝦
粟米絕對唔係甩頭甩骨,碎濕濕。。。粒粒粟米都肥嘟嘟
任食都有海蝦可以俾你任食
丸都有多款俾你選擇,除咗一般嘅四寶丸外,仲有炙燒芝心丸、蟹粉包心丸等等
未見任食有咁靚嘅墨魚仔
除咗以上嘅食物外,肥牛亦係相當出色。但有一款食物一定要推介俾大家,可惜當晚掛住食無影到相。。。就係蟹爪捧肉,我平時係唔鍾意食打邊爐嘅蟹柳,因為入口只得個粉字,乜味都無。但佢這裡嘅蟹柳煮完係成絲狀,絕對係食完又想食。
2013-11-18 8218 瀏覽
荃灣的店跟朋友有去過,這晚發現到原來佐敦也開了家,當然要衝過來啊荃灣店的水準不錯,只是地點對我來說很遠啦,現在新分店有小巴直達這晚吃過覺得不錯又划算後,隔了個星期還帶妹妹跟媽咪一起來店內空間不比荃灣店大,但桌與桌之間還ok,不會太擠第一晚跟朋友約了7點可惜她們都遲到,呆呆等著的同時也發現這很旺場也有可能因為它是任飲任吃 同時飲料也免費,免費的鍋底也不少每次都一定選鮮蕃茄薯仔豬軟骨湯底,番茄味重、香加入靚貨的蟹棒吸滿濃濃的湯底又甜又美味肥牛的質素也很ok,肉嫩鮮味濃每次的量也差不多這樣,不會少又不會漏單少有的瀨尿蝦、花膠這晚都吃到味道也算不錯,以此價格實在沒話可說啊魚皮香脆放進鍋1-2秒就剛好,1軟1脆的口感我愛的菇菌類選擇也不少吃到飽一飽再回來,平價又美味值得一訪再訪啦
這晚吃過覺得不錯又划算後,隔了個星期還帶妹妹跟媽咪一起來

店內空間不比荃灣店大,但桌與桌之間還ok,不會太擠
也有可能因為它是任飲任吃 同時飲料也免費,免費的鍋底也不少
每次都一定選鮮蕃茄薯仔豬軟骨湯底,番茄味重、香
加入靚貨的蟹棒吸滿濃濃的湯底又甜又美味
肥牛的質素也很ok,肉嫩鮮味濃
每次的量也差不多這樣,不會少又不會漏單
少有的瀨尿蝦、花膠這晚都吃到
味道也算不錯,以此價格實在沒話可說啊
魚皮香脆放進鍋1-2秒就剛好,1軟1脆的口感
我愛的菇菌類選擇也不少
吃到飽一飽再回來,平價又美味
值得一訪再訪啦
  今天約班舊同學食飯,原本諗住APM打邊爐,不過發現...APM無邊間任食又要好好味既,舊同學提議下去佐敦這間「大鍋口」。初時聽到就不禁「頂」,放工時間由灣仔過去尖咀果邊,一定塞車塞到媽都唔認得,仲要泊車勁貴!!!點知個「大鍋口」這個商場同童軍總會停車場有連繫,系商場消費過500蚊有FREE 2HOURS,成件事滿意哂!!當然提提車主們,如果幾個朋友都渣車的話,走時記住叫經理開多幾多OVER 500蚊既收據落保安部囉優惠卷。首先我們一行6人,只能叫一個鍋,我地就揀了一個蕃茄湯底...不過唔知系咪多人黎食,個湯底好似溝左好多水,所以唔夠濃味。 個任食點心紙,都記多選擇,不過最特別就系有「是日精選海鮮」,仲要系任叫!!! 這個選擇我真系未見過其他有囉!! 出發前我已上來看看食評,肥牛出產量極奇低,寫4牒就黎2牒,而且每牒份量好少!!不過我密D口時就密D手任點!!肥件質素系任食來說,最高最高既一間!!肉味重,口感好,唔會肥到件塊肥牛白色!!喜歡任食火鍋食肥牛既, 真系可以唔洗考慮即黎呢間試!!另外芝士丸等會爆既丸類亦是值得一提既佢款式好多,有D系市面買唔到既丸類,咬落去入面既醬系有芥末味,

今天約班舊同學食飯,原本諗住APM打邊爐,
不過發現...APM無邊間任食又要好好味既,
舊同學提議下去佐敦這間「大鍋口」。

初時聽到就不禁「頂」,放工時間由灣仔過去尖咀果邊,
一定塞車塞到媽都唔認得,
仲要泊車勁貴!!!

點知個「大鍋口」這個商場同童軍總會停車場有連繫,

當然提提車主們,如果幾個朋友都渣車的話,

首先我們一行6人,只能叫一個鍋,我地就揀了一個
蕃茄湯底...不過唔知系咪多人黎食,
個湯底好似溝左好多水,所以唔夠濃味。
蕃茄湯底

個任食點心紙,都記多選擇,
不過最特別就系有「是日精選海鮮」,仲要系任叫!!!
這個選擇我真系未見過其他有囉!!

出發前我已上來看看食評,
肥牛出產量極奇低,寫4牒就黎2牒,
而且每牒份量好少!!
不過我密D口時就密D手任點!!
肥件質素系任食來說,最高最高既一間!!
肉味重,口感好,唔會肥到件塊肥牛白色!!
喜歡任食火鍋食肥牛既, 真系可以唔洗考慮即黎呢間試!!
肥牛
另外芝士丸等會爆既丸類亦是值得一提既
佢款式好多,有D系市面買唔到既丸類,
咬落去入面既醬系有芥末味,這款感覺很特別。
芝士丸
墨魚滑廚師做得蠻不錯,
應該用了很多墨魚打出一份,因為咬口彈牙,而且墨魚味好濃,
不過我喜歡會加埋蟹子,這樣口感會更細膩。

打邊爐配午餐肉我都系第一次試,
真系好味!! 不解釋啦!!! 請點佢啦!!

環境唔似酒樓禁迫,算是舒服的!!而且坐緊WINDOW都有風景睇架!!
服務就真系需要改進,不過體諒既禁多人流。

P.S. 好彩我舊同學有訂台,昨天星期二晚上八點半出面都排左好多人喇!!

黎緊個冬天我諗我會系度不停食呢間打邊爐,

送佢兩隻字「平靚正」
2013-10-22
肥牛
芝士丸
  • 午餐肉
  • 墨魚滑
2013-10-01 4842 瀏覽
約咗班舊同學喺呢度晚餐聚舊。9個人,book咗7點,2.5小時任食,9點25分已經埋嚟話夠鐘仲要即時收走兩個煲,夾緊嘢食都焗住縮手,有朋友仲啜緊麵都要即時咬斷俾佢收走咗碗筷!最慘我哋坐角落頭位,即係90度牆角位,另外兩邊係其他食客嘅枱,得一個角位可以出入。執枱嗰個人就企正個路口執枱,佢仲要一路執一路唔停口咁叫我哋走,話夠鐘要走唔好再坐喺度!先生!仲有5分鐘,你都俾我哋吞埋口嗰啖先收碗啦!我哋一粒聲都冇駁過佢,佢又仲要企正唯一出口執嘢阻住我哋走,又講到我哋賴死唔走咁!另外點解我哋坐咗2小時25分仲食緊,9個人,肥牛寫2碟嚟2碟好正常,寫4碟又係嚟2碟!分兩張紙各寫4碟又係嚟得2碟!咁即係要每15分鐘遞一次紙?每碟肥牛份量又少!做任食嘅咁冇效率點等架?!再嚟?如果連加一$100樓下咪會考慮吓囉~~
約咗班舊同學喺呢度晚餐聚舊。
再嚟?如果連加一$100樓下咪會考慮吓囉~~
2013-09-28
2013-08-29 3773 瀏覽
近來吃火鍋都是我和鬆弛兩個人去吃的,其實火鍋還是適合一大班人一起吃,而且已經有一陣子沒和殺殺殺小隊的朋友吃飯了,所以偶然間得知這裡開了分店,就問一下和我一樣是火鍋愛好者的隊友,有沒有興趣一起來試試。其實兩三年前我和鬆弛到過荃灣店,那時已覺得水準很不錯,可是以後每次到荃灣總會被雞煲吸引著,就沒有再吃過了。食評中提及這裡非常爆場,所以我也早了兩個星期訂位,不過訂位只接受七點和九點,其他時段就要walk-in,另外只限兩個半小時。我們準時七點到達,已看見不少人在等位,似乎要等很久的樣子,心裡慶幸早有準備。店子比荃灣店小,還好不算太擠迫,感覺新淨光猛。這裡是任飲任吃的,任飲方面有汽水、薏米水和蜜桃綠茶,薏米水甜了點,相反友人說綠茶味道很淡,而我就覺得剛剛好。火鍋湯底有分免費和付費的,免費的鍋底不能雙併,款式都是大路款,如芫茜皮蛋、沙嗲等,而我們就要了個鮮蕃茄薯仔豬軟骨湯底。蕃茄湯底出乎意料之外好,絕不比平常單點火鍋店的鍋底差,蕃茄味重,而且加湯也是蕃茄湯,所以來回幾轉都依然喝得到蕃茄味,不過很有趣的是有店員錯把清湯加進去,結果所有蕃茄的痕跡都消失了。火鍋料分自費和任食兩部份,自費的我們完全不看

火鍋料分自費和任食兩部份,自費的我們完全不看,只專心看任食的,款式都算多,而且有一些較少見到的火鍋料,如雞子、花膠、紫薯粉等,也有是日海鮮這類貴價一點的選擇。
基本上大部份的火鍋料都不錯,木耳夠大塊,很爽脆;金菇沒有切得太碎;午餐肉是適合打邊爐的那種;花膠我沒有吃,但友人說不錯;粟米也很清甜;忘了拍照的是是日海鮮瀨尿蝦仔,上檯的時候還在動呢,是意想不到的新鮮,也因為夠新鮮,所以肉質鮮甜。還有幾款特別好的,覺得水準跟去單點火鍋店沒差的,所以要介紹給大家。
貢丸。其實我一向都不特別喜歡吃貢丸,可是這個貢丸真的好吃,彈牙又有菇香,大家都很讚賞,還追加了呢。
炙燒芝士丸。不知道是不是新種的芝士丸,外層比平常的芝士丸彈牙一點,裡面的芝士很濃郁,味道有點像卡夫芝士,看似不會溶煮,黏性比較高,所以不會像白色芝士丸那種有牽絲效果,但整體味道一點也不馬虎。
蟹爪棒肉。這種靚蟹柳在任食的地方真的幾乎沒有見過,如果不是給你那種像粉糰一樣的已經很感恩,但竟然可以吃到這種會煮成絲的蟹柳,煮個一分鐘到就可以吃,實在很驚喜,所以也忍不住追加再追加。
除了必點的,另外也想講一講響鈴,因為任食響鈴也不常見,只是這個響鈴水準一般,不算很好但也不差,在我來說要多煮一會兒,因為外層雖然煮腍了,但芯仍然是有點硬,要用力一點才咬開。

兩個半小時其實真的有點不夠,和朋友說說笑笑時間就過了,而且因為等候的人很多,所以夠鐘就真的要離開,就連鍋裡面在煮的東西都趕不及吃了唷!可是我還是會再來的,因為實在是太抵吃,水準又好,每人才百五元多,不過下一次要在特價時段再來(即9:30 pm-4:00 am),因為在開飯網有「晚市海鮮火鍋送日本廣島蠔」的優惠券啊,但只能在特價時段使用呢!

• 午餐肉
  • 貢丸
  • 炙燒芝士丸
  • 蟹爪棒肉
2013-08-14 2716 瀏覽
睇食評見到“大鍋口“邊爐好似好得,即刻打電話去訂星期五,點知full晒,佢話可以五點半上去攞飛。。。咁唯有改下一個星期一。 訂咗七點,準時到,唔洗等即入座。 預先已看定湯底,一坐下就叫咗蕃茄薯仔豬軟骨湯同一渣薏米水。 湯底好快就到,我都仲未畫完食物佢就到。湯底好濃味,加咗香草同茄膏,有啲似羅宋湯。豬軟骨都唔錯,有肉! 同埋每次加湯都真係加湯唔係加水。 飲物款式多,而且質素以任食黎講好得,新鮮,貨源又唔係最cheap嗰啲。 當中以海蝦、手打丸類、墨魚滑、滑牛、肥牛、稻庭烏冬最好! 海蝦雖然細隻,但好新鮮,爽口;肥牛唔會得個肥字,瘦又有牛味。滑牛都好好味! 是日海鮮係瀨尿蝦,一般般,唔係隻隻都靚。 稻庭烏冬好彈牙煙韌!!!環境都好喎,好光猛,冷氣又夠凍!兩個半鐘夠晒啦!
咁唯有改下一個星期一。 訂咗七點,準時到,唔洗等即入座。

預先已看定湯底,一坐下就叫咗蕃茄薯仔豬軟骨湯同一渣薏米水。
當中以海蝦、手打丸類、墨魚滑、滑牛、肥牛、稻庭烏冬最好!
是日海鮮係瀨尿蝦,一般般,唔係隻隻都靚。
稻庭烏冬好彈牙煙韌!!!
環境都好喎,好光猛,冷氣又夠凍!兩個半鐘夠晒啦!

2013-08-04 2149 瀏覽
PricePer head $138 +10% (5:30 pm - 9:00 pm ) / $108 +10% (after 9:00 pm) 2.5-hourhot pot buffet. Mum said she preferred Japanese buffet as Japanese buffet also cost around $138 as she had 長者優惠。ServiceBooked a table for 4 at 7:00 pm until 9:30 pm, no need to wait as reservation was made. When we arrived, many people were waiting outside, shall be walk-in customers. When we left at 9:30 pm, many people were waiting outside, shall be the 9:00 pm round then.  This restaurant seems having popular rep
Price

Booked a table for 4 at 7:00 pm until 9:30 pm, no need to wait as reservation was made. When we arrived, many people were waiting outside, shall be walk-in customers. When we left at 9:30 pm, many people were waiting outside, shall be the 9:00 pm round then.  This restaurant seems having popular reputation. When seated, waiters quickly put the 調味料 for us to choose, they will then take them away.
The service was generally okay except the man who seemed to be the captain.

Food Order
Food is ordered through marking the choices, it is important to state the number of people as they will prepare sufficient amount of food according to the number of people in the table.
Soup has 2 different types, some are free as buffet cost inclusive, while some need extra charge. We chose 蔔白牛腩 soup, but not very good, not much taste on the ingredients.

Drinks
Soft drinks and 冬瓜薏米水 (quite rare in restaurants) are totally free, and the taste of 冬瓜薏米水 tastes okay, if more 薏米 can be better.
冬瓜薏米水

Food (forgot to take pics as too hungry to start eating)
Food choices are quite a lot, prawns (fresh though not very big), mussels (fresh), fish (various types with 鯇魚片, 新鮮魚雲 the best), 本地滑牛, 水魷,  吊筒仔,  are recommended.

Each night has one seafood special, we had crab last night, but no good. Some are also not recommended like 花膠 (too thin and too small pieces)、日式栗米丸 (only a ball of flour).

It is good that they have 稻庭烏東 and 出前一丁 (together with the whole package).

In general, the food quality and food amount was okay at this price.

Some other expensive food can be ordered with extra cost, including oysters, sashimi. But we did not order these expensive ones, shall try next time.
2013-08-03
  • 鮮鯇魚片
  • 稻庭烏東
  • 新鮮魚雲
2013-07-31 1341 瀏覽
小弟很喜歡打邊爐,曾經試過一個星期連打四晚,喜歡的原因源於小時候中學時期經常去吃任食打邊爐的習慣,於是,漸漸陪養了這個興趣。而且,與朋共聚,打下邊爐吃到飽得不行同觥籌交錯那一刻,是如沙龍中歌詞形容柔合生命千樣好的一瞬間。人大了,漸漸不喜歡再吃這些沒有質素的邊爐,反而投進了那些高流灣,合興,方榮記,牛皇星這些講究湯底,靚海鮮,滑牛肉的邊爐店裡,忘記了小時候的開懷任食大吃大喝的,是人大了心境不同了嗎?近來任點任吃也不大爭氣,越做越差。彌敦道的創興廣場不知留了多少腳毛,由花園金閣吃到德興到近上年開的至尊重慶雞煲,或者是去到油麻地的花園同新星小肥羊,任食火鍋真的越做越差,日漸息微,這兩年吃的次數一隻手也數得到。因此寧願貴一點吃那些續碟叫也不想再吃那些任食邊爐,加上現在那任吃的價錢也跟上了通脹的步伐,也不像我之前吃那樣美而廉了。上星期一班同事雀躍地講開打邊爐,然後就講開位於荃灣的大鍋口。自問孤陋寡問的我真是沒有聽過,其中有位很為食的朋友說將這間邊爐為全城最好最抵吃的任食店,聽後實在令人蠢蠢欲動一試,可惜始終地點太遠。所以就算點好,都難有衝動立刻去吃。不過,吃東西也很講緣份的,第日又有一位朋友話佐

不過,吃東西也很講緣份的,第日又有一位朋友話佐敦開了一間新的任食火鍋很好,一百分滿分佢俾101分, 這樣厲害便立刻問朋友火鍋店名稱及地點,點知他一講竟然係- 大鍋口。就如那些懸疑片一樣,所有的巧合都有原因的。所以,我覺得應該要去探究一下。結果一行四人便到了佐敦新開的大鍋口吃番餐,試下可不可以找回那百分百滿分感覺。
因為訂位全滿的關係,結果要等位,等了差不多個多小時,終於也入到去。其實這裡的環境非常闊落,我們坐的卡位基本上坐到六個人,值得一讚。坐底後便點左個免費鍋底,而且有混醬提供,在任吃火鍋來講令人欣喜。
朋友們手起刀落在點菜單上點了很多東西。我看看那張點菜單,有些很特別的食物,如炙燒芝心丸,燒年糕卷,油炸鬼,粟米丸,花膠等等,實在令人期待。
入單後不夠十分鐘,便上了一round 食物,主要是豆腐,粟米枝竹等東西。之後便來了丸類,牛肉,海鮮等,以下找一些特別來談一下
炙燒芝心丸 蟹抓棒肉
牛肉 - 應該是咁多樣中比較遜色的。切得薄且細片,不過食落口感不錯。

炙燒芝心丸 - 好食得很,外面的一層煙韌無比,裡面芝士流心美味無比,我們最後encore 左兩次

牛柏葉 - 切得幼細,放入口爽脆無比,而且一口一啖,又唔大舊,比平時飲茶的size還要好

蟹抓棒肉 - 其實即係蟹柳,不過唔係平時雪藏假蟹枊,而係坊間廿蚊包的真蟹柳,係真係蟹肉棒而非麵粉

蟹粉包心丸 - 一口咬開整淡都係蟹粉味,而且不肥膩,感覺很好,不過小心燙口

油炸鬼 - 外表普通,但好有咬口,特別後期將湯精華全吸入,一流。

烏冬 - 也不是普通貨,像稻庭烏冬幼細和煙韌,配合混醬一流。

花膠 - 細舊了點,但吃多點便回本

其他的選擇也不錯,特別是餃類和丸類,。而且汽水任飲,還是可樂,忌廉,七喜這些大牌飲品,其他自家綠茶就不建議了,實在甜到不行。

服務方面,也沒有太多漏單,而且去大部分這類任食的鋪也沒有服務可言,可能沒有期望,就沒有失望,所以這裡服務也值得一讚。加上它們食物的分量適中,你四位它們就俾剛好四位的適當分量你,不像其他鋪頭兩個人叫一種丸會俾每款俾十粒你,所以這裡服務真的是贏足九條街。

最重要是價錢,用了openrice 的coupon情埋單只是$138 一位。步出大門那刻除了滿足,還是滿足。很久也沒試過吃任食的邊爐有這種感覺了。的確,如朋友所言,這應該是百分百滿分的感覺。
2013-07-30
80 分鐘 (堂食)
炙燒芝心丸 蟹抓棒肉