2010-05-09 79 瀏覽
If you don't want to have fast food at Hong Kong Disneyland, the Main Street Corner Cafe is definitely your best pick! It offers a wide variety of western food. Everyone will get his/her favourite dish. What's more, the price is really reasonable. The Chinese restaurant opposite is great but it is relatively expensive. I ordered Caesar Salad with Salmon. The veggie's fresh and the presentation was lovely! The rose-shaped salmon looked good and tasted great. What you must not miss is thebite-size

I ordered Caesar Salad with Salmon. The veggie's fresh and the presentation was lovely! The rose-shaped salmon looked good and tasted great. What you must not miss is thebite-sized "mickey toast" on top. It's really nice with the melted cheese. It's just appetitizing to all!

My friend ordered Main Street combo which was actually a basket of deep-fried. Although we are not really addicted to crispy and deep fried treat, it was impressively good to us! Filling and tasty!

The mocha I ordered was also up-to-standard. As far as I know, the restaurant belongs to Maxim Group and it's the guarantee of quality coffee (it may not surprise you but it wouldn't be too bad! )

Highly recommended to all visitors at Disneyland.
Caesar Salad with Salmon, Thumbs up!! $70 + $15
Main Street Combo $80 super valued!
Mocha with skimmed milk $32
2010-05-07
Mocha with skimmed milk $32
2010-01-13 26 瀏覽
這次是第二次到迪士尼,上一次到訪已經是早在三、四年前的事,記得上次來吃過大街餐廳的肉醬意粉,實在令人回味,因此,這次帶男朋友來試試,果然,不負所望。更出乎意料的是過了聖誕節,在一月一號仍可以品嚐到樂園的聖誕晚餐唯一的缺點,等候時間實在有點兒長,但在樂園裡等位有一個好處,就是可以「周圍影」,拍著拍著,很快就可以進去用餐囉,哈哈!白汁三文魚意粉: 本身自己是個超級三文魚「刺身怪」,對熟三文魚卻不感興趣,出奇地,我竟然愛上了這個白汁意粉的熟三文魚。鴨胸甜薯:鴨胸略為不夠淋,但可以接受。聖誕布丁雪糕:賣相滿分,布丁裡的dried fruit令到吃起來整個很有口感,在吃的途中更發現雪榚旁的朱古力飾色原來是米奇來的,哈哈!整體來說,在樂園裡可以吃到這個價錢,而且這麼高水準的晚餐,相信下次再來迪士尼會再次品嚐第三次的「大街餐」
這次是第二次到迪士尼,
上一次到訪已經是早在三、四年前的事,
記得上次來吃過大街餐廳的肉醬意粉,實在令人回味,
因此,這次帶男朋友來試試,果然,不負所望。

唯一的缺點,等候時間實在有點兒長,
但在樂園裡等位有一個好處,就是可以「周圍影」,拍著拍著,
很快就可以進去用餐囉,哈哈!

白汁三文魚意粉:
本身自己是個超級三文魚「刺身怪」,對熟三文魚卻不感興趣,
出奇地,我竟然愛上了這個白汁意粉的熟三文魚。

鴨胸甜薯:
鴨胸略為不夠淋,但可以接受。

聖誕布丁雪糕:
在吃的途中更發現雪榚旁的朱古力飾色原來是米奇來的,哈哈!

整體來說,在樂園裡可以吃到這個價錢,而且這麼高水準的晚餐,
相信下次再來迪士尼會再次品嚐第三次的「大街餐」

餐包
2010-01-01
2010-01-13 37 瀏覽
岩岩放了兩日大假,去了香港迪士尼樂園兩天,第1天,唔好提諗起都嬲,第2日,去左大街餐廳食lunch,結帳244大洋,我覺得係樂園入面咁靚既環境食野,第1天的事,已經令我心寒了,之後因為覺得大街餐廳靚,心諗都係食一次就算,就入左去.叫左兩個set,我食雞扒,我既好朋友食豬扒,我地都講好左唔好再覺得d野會好食得去邊,當食環境算了呢,之後一開始上湯,意大利什菜湯,算入得口la,之後上大盤見個樣都幾靚,之後食完,見到有個黑口黑面既樓面,我問我既coffee可以上得,佢比我既答案係(你等等la).......無奈,一睇佢個樣一定係今日做錯野比人話完,一係就唔好做樓面,轉行la............我下次入去我會出去東涌食完野先入返去....................or,去迪士尼酒店食好過!!~~~~~
靚靚既餐廳玻璃屋
靚靚既餐廳玻璃屋
我的雞扒
友人的豬扒
2010-01-07 36 瀏覽
因早排較忙, 沒有空前往DISNEYLAND , 所以到今天才去"冬曰聖誕" . 去之前特意上OPENRICE SEARCH 下邊間好食, 發現CORNER CAFE 大致好評, 一於去食. 我地大概1:30 去食, 等了約10 分鐘便能入座. 餐廳環境不錯, +分光猛. 叫了兩個$108 的聖誕套餐(前菜加主菜) , 和一個 $58 的麵食 帶子南瓜湯: 是其中一個前菜, 很CREAMY , 亦很香南瓜味, 有一粒大大的帶子 上海雲吞: 也是前菜之一,同HOME-MADE 既一樣, 似乎南瓜湯較吸引 上海燒雞飯: 主菜)飯的形狀很特別, 但味道就太特別, 和普通飯堂一樣 白汁三文魚意粉: 主菜這個真的推介, 個白汁好香, 三文魚剛剛好, 蒜蓉麭亦很脆, 正 雜錦海鮮拉麵: 這個是另外叫的, 材料很多, 有帶子,蝦,青口,鮑魚絲, 拉麵質感亦不錯. 老實說, 係主題公園入面食野, 都預左會貴, 而且不太好食, 但這間真的錯, 坐得亦很舒服, 服務亦
老實說, 係主題公園入面食野, 都預左會貴, 而且不太好食, 但這間真的錯, 坐得亦很舒服, 服務亦很好.與其 $26 在市集餅店吃個包, 或火箭餐廳用$50 元吃快餐, 倒不如於大街餐廳舒舒服服吃個飽
餐包
雜錦海鮮拉麵
上海燒雞飯
雜錦海鮮拉麵
2009-12-21 20 瀏覽
一直以為在disney餐廳吃飯很貴。但經Meling (apple113)介紹,原來HK$120也能吃到那麼有水準的西餐,真的出乎意料之外。我們倆女子,叫了兩個3個courses的套餐。很飽,很滿足長通粉沙律︰橄欖油做dressing,份量適中,作為前菜,ok火雞沙拉︰很好吃。沙律醬酸酸甜甜,火雞粒不韌而且無雪味,好吃 白汁三文魚意粉︰那個蒜蓉麵包很脆,三文魚煎得剛好,滑滑的,不乾。意粉彈牙,明顯是即時煮的。 鴨胸甜薯︰極讚的一道菜 鴨胸很入味,而且很「林」,很滋味。那個紫色椰菜,酸跟甜配搭得而,很醒胃。而且跟在東歐吃的味道一樣呢 聖誕布丁雪糕︰布丁甜甜暖暖的,跟凍凍的雲呢拿雪糕一起吃,感覺出奇地好。而且布丁裡有dried fruit,很有「嚼頭」。 生果盤︰很豐富吧! 水果很新鮮真的多謝Meling的介紹

我們倆女子,叫了兩個3個courses的套餐。很飽,很滿足

聖誕節
前菜 - 火雞沙拉
三文魚意粉
聖誕布丁雪糕
  • 火雞沙拉、三文魚意粉、鴨胸甜薯、聖誕布丁雪糕
2009-10-26 28 瀏覽
每年都會趁萬聖節去黑色迪士尼, 為的不是想被人嚇, 而是想見見心儀的南瓜王阿Jack 一年得一次機會, 活像牛郎與織女, 當然不可以錯過啦!不過去了這麼多次, 次次都是夜晚才入場, 都沒有時間幫襯迪士尼為萬聖節而設的晚餐... 今次難得由朝玩到晚, 終於可以嚐嚐把萬聖節吃下肚裡的滋味了餐牌上並沒有什麼選擇, 再加上其實我不太喜歡南瓜, 所以也選了很久... (不喜歡南瓜是否不應該吃萬聖節餐呢? 自己都覺得自己玩嘢) 最後點了一個泰式沙律還有那最終逃不掉的南瓜咖哩牛肉飯.朋友點了一客南瓜湯和一份鴨胸.老實說, 吃賣相多於一切, 當然不會至於難食, 但又不覺得好食, 感覺像在茶餐廳點個碟頭飯最緊要醫飽個肚一樣. 心思好像比較放在菜色的設計上多一點, 不過也早就預料到了, 反正價錢不貴, 我們又邊食邊玩的, 吃得開心也很重要 而且也只不過是想應一應萬聖節這個景, 算是達到目的啦不過迪士尼始終是迪士尼, 侍應的服務態度認真一流, 絕對要讚一讚!
一年得一次機會, 活像牛郎與織女, 當然不可以錯過啦!

) 最後點了一個泰式沙律還有那最終逃不掉的南瓜咖哩牛肉飯.
朋友點了一客南瓜湯和一份鴨胸.
而且也只不過是想應一應萬聖節這個景, 算是達到目的啦

2009-10-18
第一次到迪士尼,到既時候已差不多是食飯時間, 而CORNER CAFÉ算是近樂園入口既餐廳,為了醫肚,所以就選擇了該店。內外裝修好有特色, 而我地一行五人被安排到一區有很多玻璃窗既角落位置坐,坐得舒服之餘又可以清楚望到店外環境, 而店員都好有禮貌地招待,服務都OK呀。 $96 SET LUNCH ( 只包 前菜 + 主菜)餐飲要另加$15汽水或蒸餾咖啡一杯我地叫了3 SET,沒有另加餐飲,但都夠飽。 前菜~ 意大利雜菜湯配餐包 - 個湯都算OK, 但餐包硬了小小 田園沙律 - 都過得去, D疏菜幾新鮮 主菜~ 鮮茄燴豬扒配炒飯 - 一般, 豬扒硬了小小, 炒飯唔似炒飯 中式燴牛腩飯拼炸雞翼 - 都係一般, 唔知點解D雞翼質地好淋身 芝士肉醬意粉 - 碟意粉都好大碟, 不過味道麻麻, 最好味返而係個兩塊薄薄的蒜蓉包,好香既蒜蓉味同好脆的其實都預咗一般主題公園食店收費貴之餘同食物質素只是一般, 但一場黎到都要試下, 不過都好ENJOY該店既服務同店內外環境裝修。而晚上園內既景色真的很吸引, 相信晚上到該店可享受浪漫氣氛。
第一次到迪士尼,

$96 SET LUNCH ( 只包 前菜 + 主菜)
餐飲要另加$15汽水或蒸餾咖啡一杯

我地叫了3 SET,沒有另加餐飲,但都夠飽。
前菜~
意大利雜菜湯配餐包 - 個湯都算OK, 但餐包硬了小小
田園沙律 - 都過得去, D疏菜幾新鮮

主菜~
鮮茄燴豬扒配炒飯 - 一般, 豬扒硬了小小, 炒飯唔似炒飯

中式燴牛腩飯拼炸雞翼
芝士肉醬意粉
2009-09-11
2009-09-03 40 瀏覽
我和女朋友昨天在翠樂庭吃過自餐後(詳情請參閱食評---《我和今天有個一生一世的約會---1st Anniversary》)只在酒店閒逛了一會便休息了。一早起來,天黑黑的(天色比昨天的還要差)不久還下起了大雨......我和女朋友唯有等待停雨再入樂園(因為酒店的住客購買樂園門票可以免費於第二天再進入樂園)雨終於停了,我和女朋友先到酒店前的空地逛了一圈,空地中有個用植物造成的迷宮,在高處鳥瞰時就會發現那個迷宮的外型是米奇的頭的形狀,好不有趣。襯著雨剛停,我們便出發到樂園去了。到了樂園,我和女朋友還剛剛走在小鎮大街上而已,雨又開始下了起來,而且越下越大,有一發不可收拾之勢,(我和女朋友也未吃過飯,既然如此,便到餐廳吃點東西,順便避一避雨好了)我們看過Plaza Inn的餐牌「廣場餐廳」覺得貴得來又不太合胃口,於是還是決定去Concer Café 吧!「大街餐廳」(因為我聽說過Concer Café算是園內比較好吃的餐廳,不過我至今還沒光顧過)我們進去後坐到了玻璃屋那邊的位置(當時只有兩枱客人)坐定後,我們看看餐牌(女朋友說餐牌的食品和樂園的快餐店所售賣的食品非常類似,我呆了一呆,不過昨天我沒
我們進去後坐到了玻璃屋那邊的位置(當時只有兩枱客人)坐定後,我們看看餐牌(女朋友說餐牌的食品和樂園的快餐店所售賣的食品非常類似,我呆了一呆,不過昨天我沒出去買東西吃,我也不甚清楚,不過既來之則安之,或者品名雖同,食味各異呢!)
看了又看,我叫了一個鮮茄燴豬扒飯,女朋友則要了一個喀什米爾咖哩雞配印度烤餅及白飯。外面下著傾盆大雨,遊人有的走入精品店內避雨,又的則在售買賣精品的車仔檔買雨傘,好不狼狽;看著窗外的的雨點,食物很快就上來了。
喀什米爾咖哩雞配印度烤餅及白飯
賣相精美,分量亦多,女朋友也給我試了一點,咖哩味香,質感較稀,吃著亦很香滑而不辛辣,而且不覺油膩(相信與原來的喀什米爾咖哩有一定的出入吧!聽說喀什米爾當地的咖哩是非常油膩的,如果這裡是做的很正宗的話,我想女朋友是不會吃得下的)雞件頗入味,薯仔夠粉,整體味道不錯。薄餅做得比較乾身,不算油膩(這正合女朋友的口味)咖哩配合薄餅一齊吃,味道不錯。飯就相對比較少(可能已有兩塊烤餅的緣故)但對女朋友來說剛好;另外亦附有一丁點簡單的沙律菜,菜蔬新鮮(一些食客對這些棄之如敝屣,但我和女朋友都愛吃的)清一清口腔的油膩感。
鮮茄燴豬扒飯
豬扒飯滿滿的一碟,賣相很有看頭。豬扒經過香煎(沒有沾蛋漿炸或油泡,令人欣慰),咬落鬆軟,亦有肉味(當然要拿爽爽的豬扒與之相比也實在太苛刻了點,詳情可參閱食評---《店不可以貌相》不過這裡的豬扒質素比一般餐廳是好一點)不過所謂的鮮茄就有點名不符實了,這個茄汁與一般茶餐廳的茄汁雜扒飯之流的茄汁是有區別,但味道卻不怎麼好,食味太甜太假(如果以相若價錢的快餐店來說,我吃過最好吃的茄汁首推灣仔「美味天皇」的茄茸汁!至於食評......)不過整體來說仍叫令人滿意。
甜品方面,女朋友叫了朱古力芝士餅而我則叫了一個香芒黑糯米。
朱古力芝士餅
賣相平平,朱古力芝士餅味道卻不錯,芝士味與朱古力味相輔相成,芝士餅質感沒有紐約芝士餅般結實(這個質感我比較喜歡)甜度亦適中,不會太甜,頗有驚喜。
香芒黑糯米
賣相普通,黑糯米是暖的(感覺有點怪)黑糯米煮得夠軟糯,配上椰汁,其實味道不錯(女朋友則揶揄我竟然叫這些「味道高危」的食物)至於所謂的香芒,就當作裝飾好了。
Concer Café的食品與園內其他自助形式的食品的確類似,不過味道是要好一點!服務一流,侍應有禮勤快,縱使客人多了,也沒有趕客的情況,服務令人滿意。我覺得Concer Café食物質素是比樂園的自助快餐店要好(不過計及價錢,性價比就不高了)說是樂園中最好的餐廳,則有待驗證(有機會,我也會試一下美國小鎮大街中的Plaza Inn「廣場餐廳」及探險世界中的Rivierview Café「河景餐廳」,比較一下三者的質素)
後記:吃飽過後,雨亦停了,我和女朋友去玩「幸會史迪仔」(各位看官如果有玩過這個遊戲也知道史迪仔會在現場選出幾位觀眾參與遊戲,而我......竟成為太空頭號通緝犯.......汗......)女朋友卻因我之禍得福,也可一起參與遊戲,可我被女朋友笑了一天......

Concer Café
Concer Café
2009-07-10 18 瀏覽
是日又與友人同遊迪迪尼:]lunch既時候,為左坐得舒服D,就去左corner cafe開餐,,,,3個人叫左一份set lunch + 一個dessert ,,,對於唔洗飽肚既女仔黎講,,份量算係OK啦 :]田園沙拉 :: 今日D菜尚算新鮮 而且不會比太多黑醋 不大喜歡醋味的我都接受到! 露荀白菌忌廉意粉 :: 好多汁,,怕膩的朋友就不多適合了 不過我和同行友人就食得好開心,,而且面頭有幾塊cheese算係有心思 唯一扣分的是那片蒜蓉包完全無味道的@@ marble cheesecake :: 不錯,,沒有普通芝士蛋糕膩膩的感覺 chocolate sundae :: 有雪糕,有蜜糖星星,,有棉花糖 有心思的一個dessert,,幾個人share之選:]corner cafe 一向算係disneyland入面食野最high class既餐廳收咁貴點都有返咁上下既質素,,上菜都算快不過要扣分既真係D staff 可能好多intern 未熟手,,成6/7個人係一個area 都可以無人留意到個客舉手 (加單/埋單)不過禮貌都唔錯,,係disney入面要食好野既首選:]
是日又與友人同遊迪迪尼:]
對於唔洗飽肚既女仔黎講,,份量算係OK啦 :]
田園沙拉 :: 今日D菜尚算新鮮 而且不會比太多黑醋
 不大喜歡醋味的我都接受到!
露荀白菌忌廉意粉 :: 好多汁,,怕膩的朋友就不多適合了
 唯一扣分的是那片蒜蓉包完全無味道的@@
 有心思的一個dessert,,幾個人share之選:]
收咁貴點都有返咁上下既質素,,上菜都算快
不過禮貌都唔錯,,係disney入面要食好野既首選:]

田園沙拉
露荀白菌忌廉意粉
marble cheesecake
朱古力新地
2009-07-08
  • marble cheesecake
2009-07-07 24 瀏覽
今日同仔仔契女媽咪一齊遊樂園,我地兩個大人一致認為寧願價格貴些少都揾間舒服d嘅餐廳食lunch,就係甘就揀咗係呢度食午餐,其實呢間餐廳只係俾樂園其他食店貴少少咋,但就坐得舒服又有人服侍,食物味道可口又有兒童餐供應,滿足晒大人同細路嘅要求呀。
茄汁肉醬長通粉兒童餐
意式雜菜沙律
燒雞伴薯粒
日式豬軟骨拉麵
2009-06-23
日式豬軟骨拉麵
如果要去corner cafe食dinner, 一入去disneyland就要book定枱了, 今次第一次去, 同老公, 女女3個人撐枱腳.....老公order了stitch set dinner, 有: 蕃茄salad (****) : 比咗我食, 個presentation 都唔錯, 一個去了皮的tomato中間鑲了一d salad, 不過食唔出有mud, 不過味道ok.... 牛排&野米飯 (***) : 老公話牛扒好鞋, 無味, 似煲完湯, 野米飯的味道都不錯, 不過個set好細, 佢食完都唔夠飽.... pineapple cream cheese tart &椰子雪糕 (****) : 賣相好靚, tart的味道ok, 不過太soft, 椰子雪糕係usual的貨式(dairy farm?!) 田園salad (****) : 一般啦..因為mickey頭cheese toast, 比多一粒星啦..... 露筍cheese意粉 (***) : 一般啦, 我煮好食d..不過bb like白汁意粉, 無辨法....同出面的restaurant比, corner cafe都係 o

老公order了stitch set dinner, 有:

同出面的restaurant比, corner cafe都係 ok啦, 不過喺disneyland, 佢有一個笑面, 因為無mud 好的地方.......
蕃茄salad
田園salad
蕃茄salad
田園salad
2009-06-20 7 瀏覽
第一次在園內用餐,選了 Main Street Corner Cafe點了一個三道菜套餐($118+10%)兩個人Share,包括前菜:田園沙律 --用了Balsamic vinegar調味,頗夾,但菜葉不太新鮮主菜:肉醬意粉--水準一般,意粉過淋,伴碟的蒜蓉包薄得驚人,真佩服厨師的刀工!甜品:Marble Cheese Cake--芝味濃郁,口感豐盈,讚!總括而言對主題樂園的出品實在不寄厚望,價錢與質素不成正比是預料之中,但一場來到,一試無防吧
但一場來到,一試無防吧
田園沙律
肉醬意粉
2009-06-18
  • Marble Cheese Cake
2009-06-14 9 瀏覽
同男朋友黎左呢度食dinner見個set dinner都唔係好貴,就試下啦佢叫左薯角同煎雞扒,我試過覺得唔錯呀不過我個個咖喱就差少少個nann簡直係不能吃,十分乾的 @@咖喱個味都ok,不過我嫌太辣個甜品我就幾欣賞,係紅豆奶凍仲有包埋前菜都係百零蚊,係disney黎講都係抵的
同男朋友黎左呢度食dinner
見個set dinner都唔係好貴,就試下啦
佢叫左薯角同煎雞扒,我試過覺得唔錯呀
不過我個個咖喱就差少少
個nann簡直係不能吃,十分乾的 @@
咖喱個味都ok,不過我嫌太辣
甜品我就幾欣賞,係紅豆奶凍
仲有包埋前菜都係百零蚊,係disney黎講都係抵的
2009-04-13 10 瀏覽
見到係咁多迪迪尼餐廳入面,呢間最多好評,一於試下。入到場,先去book位,都幾易book。當夠鐘既時候,過到去都只係企左幾分鐘就可以入座,我地2個人,都比到張4人桌我地。一齊order左個3道菜set lunch,頭盤要湯,一個雜菜湯,一個忌廉雜菌湯,前者較淡,後者好好。主菜,香草雞扒伴煙肉炒薯仔,一件雞扒肉加一件去骨雞脾,薯仔切粒粒,仲有唔少菜,好夠食。甜品,芝士餅,好芝士味,所以唔岩我食,不過質感好實淨,唔會似蛋糕咁鬆pau pau;黑糯米,d生果好甜,黑糯米配椰汁,微暖,不太甜,唔錯。不過個餐係無野飲,要額外order,如果唔要既,都可以就咁飲水。服務都好好,不過d staff就唔似出面d人咁,有咁多笑笑口。臨尾找錢,估唔到迪迪尼都會咁香港化,唱散晒做散子,幾個$2銀,$5銀咁,感覺麻麻。
見到係咁多迪迪尼餐廳入面,呢間最多好評,一於試下。

2009-04-12
2009-03-31 17 瀏覽
去迪士尼食嘢, 我從來零要求, 也不寫食評, 但今天在這 main street corner cafe 吃的炸魚薯條超**多油 -- 那4塊炸魚用叉一剌, 立即勁漏油, , 雖然外層炸得好似幾靓, 但內裡魚肉少且無魚味, 魚肉淋pat pat, 外皮油淋淋....吃這餐 後喉嚨即痛...;><; 另外2個兒童餐, 女兒說蛋包飯可以吃, 兒子說蘑菇xx薯餅怪味, 猶幸有幾片米奇形西瓜! 兒童餐的粟米不 知是哪國烹調方式? 用的又是何種醬汁? (白色如奶), 好難入口!

2009-03-30