2014-05-06 1291 瀏覽
心思思想食扒,見花園餐廳價錢唔太吸引,隔離呢間上次食過都ok,咁就呢間了。因為未夠六點,所以大把位,坐底無耐就叫一個西冷一個肉眼鐵板晚餐,佢有問幾成熟,我地話都係五成,可惜出到黎係全熟。算了,知道唔係正式扒房。一直都相安無事,到埋單,佢找二十二蚊,友人拎起哂,個叔叔就好大聲咁話:下,貼士都唔俾!友人即刻掉返兩蚊落去話:唉!俾埋你!!!我地事後諗返,佢都加左一啦,咁你要幾多貼士先夠,我地真係反應唔夠快,佢咁講得應該有好多食客俾佢話過,真係希望佢預到d勁人,俾佢一個教訓。今時今日我知餐飲唔過三四百都唔好要求有咩服務,我地自問亦唔需要俾人服待到點,只係傳個菜,落個單者。呢間將會係永久blacklist......我地以為收返找錢都會打醒十二分精神!
可惜出到黎係全熟
。算了,知道唔係正式扒房。
友人即刻掉返兩蚊落去話:唉!俾埋你!!!

呢間將會係永久blacklist......
我地以為收返找錢都會打醒十二分精神!
2014-04-02 1588 瀏覽
慣於在旺角,「太子捐窿捐罅」的朋友,要問据扒好去處,一定會提到花園餐廳和第尾餐廳。花園餐廳和第尾餐廳的食物都是港式扒房,西餐廳的類型,而剛好兩間的位置正正就在隔離,是有「打對台」的意思嗎?我就不知道啦,不過朋友對第尾情有獨鍾,那天的晚飯就由他作主吧!在我印象中扒房沒有太多的記憶,只記得扒房的燈光都比較昏暗,乘坐升降機到二樓,門一開就是第尾餐廳了,昏暗的燈光依舊,不過加有客人的吵鬧聲和廚房的煮食聲。安排入座後就遞上餐牌,友人選擇到第尾的原因就是他的價格比花園餐廳的便宜,但不知味道又如何呢?點餐後很快送上餐包和餐湯,餐包微熱,切開加上牛油,餐包的微熱令牛油漸漸熔化,吃下軟軟的餐包充一充飢,或是沾上餐湯,一樣好味。而餐湯有粟米忌廉湯或羅宋湯選擇。我所點的忌廉湯,稠稠地,不過不失啦,正常西餐廳的忌廉湯味道,入面有粟米粒,不過粟米份量較少,畢竟粟米只是這個湯的配角,份量如此也是正常啦。上餐的速度很快,未吃完餐包,牛扒都已經到了。我所選的是好味道晚餐的I餐:鐵板帶子鑊仔牛柳。七成熟;蒜蓉汁;完美的配搭。沒有太生也沒有太熟,七成熟得十分準確。把厚切的牛扒切開,中間部分仍是嫩紅色,吃下去中間的肉質比較
上餐的速度很快,未吃完餐包,牛扒都已經到了。我所選的是好味道晚餐的I餐:鐵板帶子鑊仔牛柳。七成熟;蒜蓉汁;完美的配搭。沒有太生也沒有太熟,七成熟得十分準確。把厚切的牛扒切開,中間部分仍是嫩紅色,吃下去中間的肉質比較軟身,而且沒有太多的筋,就算有筋也是佔較少比例,閉上眼吃也未必知道吃的是不是筋,不太有肉味,大概是因為蒜蓉汁會蓋過了肉味。再帶有大概四粒帶子,加了蒜蓉汁所以食物也不會差得太離譜,帶子連蒜蓉汁是好吃的,但沒有太大鮮味,疑似急凍包裝的帶子。
配菜是薯條,大蕃茄和粟米,紅蘿蔔,青豆及粟米的三色豆。薯條沾上蒜蓉汁,少了那份薯條的脆口,不過偏軟的薯條又有不同的口感,像是麥當勞薯條,有人愛吃硬的,有人則愛吃軟身的薯條。有蕃茄醬,不過改用蒜蓉汁也是個不錯的選擇。半個的大蕃茄鮮甜多汁,好味!
套餐附送餐飲,點紅豆冰也毋須加錢,下圖是紅豆冰,紅豆冰的份量較少,淡奶佔整杯的大部分,而飲管太窄,完全無法把紅豆啜上,啜到無氣。>____<
整個飯局食物味道都不錯,而且食物上菜流程非常快和爽手,顧客不須等太久,唯一欠缺的就是他們服務態度,舉高手侍應永遠都要光速的速度走過,點完餐後又不會重覆我所點的東西,(想要來個Double Confirm他們也嫌麻煩似的),另外吃完牛扒放下刀叉不夠兩分鐘就有侍應走過來問食物還要不要,想替我們收拾食物,心想:你們也太快了吧!若想跟朋友聚餐談天,第尾不會是個好選擇,因為他們完全是有種趕人走的態度,多留一秒都像阻住他們做生意似的。加上客人剩下食物的收集車正正就在我坐的位置旁邊,不斷有侍應收拾鐵板和廚餘,又不輕放鐵板,不停製造「嘭嘭」聲,好擾人!
老實說,質素比起外面的高級扒房絕對不能相比,只是比起連鎖店的牛扒餐較足料和抵食,比上不足,比下有餘。不過偶爾會吃一兩次,都算是OK吧!
2014-03-26
5 分鐘 (堂食)
2014-03-16 1231 瀏覽
之前都曾經想嚟食,不過經常都排長龍,基於唔願等既關係,所以未有機會品嚐;今日又行經附近,可能時間尚早,所以人唔太多唔使等就有位了,我地二人叫咗一客西冷牛扒和一客帶子鑊仔牛扒。西冷牛扒應該用鬆肉粉攪到過份的"林",一點牛肉味都無;帶子拼鑊仔牛扒,帶子得三小粒,鑊仔牛扒就韌到基乎咬唔到,以為食緊柴皮。服務員既態度參差,女服務員都還有禮,但男服務員就相當差,我地結賬後還未起身,就有個男服務員已急不及待收拾和擺放新餐具,完全唔理會客人離開與否,但當時座住未滿,門口亦未有人排隊,唔明點解要那麼急去擺放新餐具囉。整體來說,我唔會再去幫襯,更加唔明白點解食品質素差,服務又參差,都仲有咁多人去,真係唔明...唔明~~

2014-03-16
2014-02-25 1443 瀏覽
果次去同同學去食, 來咗個羅宋湯,但我地個湯都未飲完個侍應就想收,好彩我同學咁住佢先得。跟住來個焗葡國雞飯,d雞咬落去成舊炭咁,不過最離譜都係侍應既態度。我杯凍檸茶d冰佔咗成半,想用匙羹移走d冰,但係冇地方擺,於是擺喺張紙巾上面先,個侍應見到,竟然罵我:"你係咪冇腦架!咁樣放d冰!"抺抬既時候仲將一粒冰彈咗落我條裙度。咁樣對待d客人我都得第一次見,我地都係急急腳走,以後唔敢再來!估唔到侍應仲惡過d客人LOL
估唔到侍應仲惡過d客人LOL
2014-01-28
2013-11-21 1000 瀏覽
因為同朋友提早慶祝生日,所以諗住食餐好,我同我另外兩個朋友係旺角行左好多間餐廳,點知行到太子,見到有間叫<<第尾牛扒>>,心諗價錢唔算太貴,加上唔想再選擇,所以就上去一樓啦,入到去,有個年紀較大既侍應問我地幾多位,我話四位,我,我兩個朋友同我老公,於是一坐底,個年紀較大既侍應領四杯水比我地,見佢領過黎果下,手指幾乎掂到d水,好唔衛生囉,仲要好大力放落黎,嚇到我同我朋友以為咩事,之後睇餐單叫野食啦,同一個侍應好趕甘寫單,我地嗌四個餐加野飲,個侍應話野飲遲d先嗌啦,寫完就走左人,之後黎左三碟野食同三杯野飲,我見兩杯凍奶茶,我問我朋友有冇嗌少甜,她話冇,但有兩杯少甜,甘我算數啦,個年紀較大既侍應同我地講,你地咪試下飲邊杯少甜囉,我冇理會佢啦,於是我同我老公講少左一碟野食同一杯野飲,之後我老公幫我同個女侍應摧單,之後黎齊曬啦,我地食食下,個年紀較大既侍應居然無啦啦收左我地三杯水,我當時冇理會到,到食完之後,我同老公講要水,個年紀較大既侍應話冇杯,就領好大個裝水既水瓶放黎我地度,我老公話冇杯點裝水,個年紀較大既侍應好似頭先甘領過黎果下,手指幾乎掂到d水,我地就唔敢飲,最後埋單果下,我老公比左$201比佢找$50啦,個年紀較大既侍應話仲咩比1蚊我,我會找比你啦,佢將果一蚊放返係枱度,我諗:呢d咩態度呀,我地係客黎嫁,甘對我地嫁,到另外一個年紀較大既侍應找比我地,我老公作出投訴啦,佢就話唔係我負責的我唔知道咩事,於是我心諗間餐廳甘差既,到走果下,我忍無可忍甘影左餐廳個名張相走人
題外話/補充資料: 雖然d野食唔錯,但d侍應態度真係好差同好串囉
2013-11-17
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 牛扒
2013-11-08 862 瀏覽
一上到去就即刻有人招呼你,可能平日加未太到食飯時間啦就唔太洗等位,而且仲有卡位坐!之後就好基本咁洗唔洗落左野食先,咁我就同朋友揀左個抵食套餐先會有餐湯同送餐飲,叫左個帶子牛柳餐(唔太記得個名)啲侍應都好勁唔洗寫底你要啲咩,啲湯同扒都上得岩,但就忘記左我地點左既紅豆冰哈哈不過食完再叫都冇所謂既,再叫之後都好快就比我地咁啲餐湯就好夠熱,我個人飲湯就一定要夠熱,唔熱我會覺得唔好飲而餐包就暖暖地咁幾好入口!之後岩岩好飲完湯就炸炸聲上扒,我反而冇被啲煙彈到喎好好彩!我地大家都叫左三成熟,黑椒汁,佢地有提話可能會好生,但我地都堅持而啲鐵板都燒到啲薯條loon loon地幾岩我口味雖然話係帶子牛柳,但帶子都係得果一兩舊,始終扒先係重點嘛三成熟係幾岩我個人口味,表面熟熟地入面就生生地幾淋幾好食最尾叫返杯紅豆冰,冇我想像中咁甜,淡淡地幾好中和返啲汁,一個幾好既ENDING最尾講埋個環境,幾有港式風味既扒房(講緊廢話),但整體黎講幾好同整潔雖然我第一次食,但呢間野比我印象又幾好唔錯
會有餐湯同送餐飲,叫左個帶子牛柳餐(唔太記得個名)
不過食完再叫都冇所謂既,再叫之後都好快就比我地
而餐包就暖暖地咁幾好入口!

之後岩岩好飲完湯就炸炸聲上扒,我反而冇被啲煙彈到喎好好彩!
而啲鐵板都燒到啲薯條loon loon地幾岩我口味

雖然話係帶子牛柳,但帶子都係得果一兩舊,始終扒先係重點嘛
三成熟係幾岩我個人口味,表面熟熟地入面就生生地幾淋幾好食

最尾叫返杯紅豆冰,冇我想像中咁甜,淡淡地幾好
中和返啲汁,一個幾好既ENDING

雖然我第一次食,但呢間野比我印象又幾好唔錯
2013-11-07
2013-10-25 712 瀏覽
七點鐘行過太子突然想食番D Heavy 少少既晚餐, 跟住就諗起第尾牛扒。上到去都已經有7成入座, 坐低都係叫番個肉眼扒食下啦, 6-70蚊, 有湯有包有餐飲。上菜時間都可以, 落完order轉個頭就黎湯同餐包, 包係暖的, 食落都軟熟。叫左個羅宋湯, 味道都幾好。飲完湯後, 過左十分鐘度, 主菜上場, 侍應係上菜前已經幫我倒左汁落去, 彈到周圍到係, 好在彈我唔到, 即刻拿住張餐巾擋住, 搞到我手忙腳亂, 本身佢d枱唔大張, 個扒放埋黎, 真係好易就彈中, 呢度唔係幾好。講番件扒, 夠大件, 但係就好似老左少少, d薯條又唔好食, 一望落去就覺得油, 呢d應該叫左油條, 其實應該係處理既問題, 又唔見其他扒房d薯條會咁。整體黎講, 6-70蚊有咁大件扒算係咁, 鍾意大件又唔想花錢可以係度用餐既。
2013-10-22
2013-09-12 737 瀏覽
自搬新店後, 一直沒有機會再來, 終於可以一償心願 原因可能是日前在元朗吃了一間不太好吃的餐廳, 故今次是用平 10 倍價錢, 當然吃得滿心歡喜!當日 set lunch 有我喜愛的 rib eye, 故此不用多想立即點餐!環境跟以前沒有特別的裝潢, 服飾生就如在快餐店的運作, 上菜快到不得了!!羅宋湯仍然不錯, 而且最重要是夠熱 5成熟既肉眼上場, 呵呵呵!!沒有因為一個不用 50 蚊既 set lunch 而將價就貨給我一件小小的肉眼, 而是一個手掌有多, 加上黑椒汁, 就好似去返讀書時去食一樣, 哈哈哈!
牛扒
自搬新店後, 一直沒有機會再來, 終於可以一償心願

羅宋湯仍然不錯, 而且最重要是夠熱

5成熟既肉眼上場, 呵呵呵!!
2013-08-24
牛扒
2013-09-09 428 瀏覽
明明係想輕食, 但同學提議去第尾又心郁郁, 結果又係飽到癲... 嚟得第尾, 一定會食鐵板燒, 因為$49冇加一既呢個價錢實在係太吸引! 紅湯嚟得呢度就唔好同佢講咩羅宋定雜菜啦, 地度啲, 紅定白, 快! 好好味, 夠酸夠濃, 又多料~ 傳統"紅湯"既味道~~鐡板黑椒牛柳你心目中既舊式扒房係咩味佢就係咩味~ 粗粗既薯條, 係細佬都唔鍾意食既個隻雜菜, 加醃得好勁既牛柳. 好好味咩? 又唔係. 不過偶爾會掛住呢個味, 得閒食吓都幾開心呀~ *落完單你就好準備定紙巾"防彈汁", 呢度上菜好快架! 今次掛住傾偈, 不設防, 彈到呢... =.= 熱啡我鍾意架! 夠濃夠奶!呢度唔好服務唔夠乾淨就梗架啦, 你夠膽叫聲佢 "哥哥", 態度會好好多架~ 哈哈哈!!!
紅湯

好好味, 夠酸夠濃, 又多料~ 傳統"紅湯"既味道~~
鐡板黑椒牛柳
你心目中既舊式扒房係咩味佢就係咩味~
熱啡
我鍾意架! 夠濃夠奶!

2013-09-07
2013-08-30 321 瀏覽
聽就第尾牛扒食物質素OK,所以同男朋友去食晚餐。結果係……..非常差!!!!!叫左個肉眼扒5成,結果佢完全係9成熟!!! 肉質超硬,男朋友叫西冷扒,D肉超稔,完全無口感!!!!!!職員態度差,點菜唔望人,我地唔係果D食完死都唔走既人,但埋完單個人都未離開個位時,已經有職員忙住放餐牌同刀叉在枱,完全係趕客走!好地地一間普通扒房,做到自己成為一間下價餐廳~~~真係食到好無引!!!!!
聽就第尾牛扒食物質素OK,所以同男朋友去食晚餐。
結果係……..非常差!!!!!

2013-08-28
2013-06-17 321 瀏覽
某天在巴士上偶然遇見「第尾牛扒」的招牌, 頓生興趣之意...「第尾」都夠膽起招牌 遂決定有天去拜訪一下。終於這天因為要走到PCCW去換禮物, 我便可以承機去嘆嘆「第尾牛扒」 從大堂乘搭升降機上一樓, 門一打開就覺得餐廳的裝修好古舊, 好「花園餐廳」式的佈置。  侍應生一見到我們便立刻引領到稍偏的側廳, 侍應生的效率奇快, 我們一坐下便立刻有別一位年齡稍長的男侍應生拿著紅湯擺放在我們檯上並詢問我們點什麼餐  我們連餐牌都未睇, 唯有叫他先離開一陣。羅宋湯裏有紅蘿蔔、椰菜、蕃茄及牛腩等材料, 所有材料都煲得好溶, 因此材料的味道都全部溶入湯裏, 飲得到啖啖濃郁的蔬菜味。送上檯時已經淋了汁, 黑椒汁「滋‧滋‧滋」在鐵板上翻騰著, 熱蒸汽不斷地冒上來, 鐵板實在是太熱所以不論牛扒還是雜豆還是薯條都被黏在鐵板上, 只好邊吃邊把食物翻來翻去, 要與時間比賽!明知牛仔扒一定會是被鬆肉粉過, 可是到真正放入口裏吃的那刻, 卻驚覺肉質並非被鬆到爛死, 還吃得出牛味, 那真是幸運, 然而薯條就不要得, 食得出是翻炸到硬實的質感。跟餐炒飯是另碟奉上, 薄薄的舖在一小碟上, 奈何憑味道就嚐不出有炒過, 而
遂決定有天去拜訪一下。

我們連餐牌都未睇, 唯有叫他先離開一陣。
羅宋湯
鐵板黑椒牛仔扒午餐
炒飯
跟餐炒飯是另碟奉上, 薄薄的舖在一小碟上, 奈何憑味道就嚐不出有炒過, 而炒飯的顏色較白及只見到有零碎炒蛋碎撈在飯內。
題外話/補充資料: 淨坐每位二十元, 那即是一踏入店內就肯定要俾錢!
2013-05-14
羅宋湯
2013-06-05 189 瀏覽
花園餐廳既格局, 不過呢度既焗豬扒飯同羅宋湯超正~羅宋湯唔算太辣, 味道剛剛好, 唔似出面d餐廳咁加左麵粉之類~個豬扒好鬆軟,又有蛋香,係買相差d, 不過咁既價錢真係唔可以要求咁高~個雜扒就無乜特別, 不過不失。
花園餐廳既格局, 不過呢度既焗豬扒飯同羅宋湯超正
~

~
個雜扒就無乜特別, 不過不失。
2013-06-05
  • 焗豬扒飯
  • 羅宋湯
2013-06-03 115 瀏覽
星期六同朋友行完街去食肚. 一行4大1細去食扒.記憶中第尾牛扒幾好食. 有d似金雀個d feel . 但入次去好失望...服務 :我地4個大人加1個小朋友, 有BB車. 比左近門口6人檯我地坐, BB車放係傍邊. 我朋友2公婆夾住小朋友坐. 我同老婆坐另一邊.3個位中間多左張椅就推左去側邊. 結果個侍應唔比我地放話阻人... 叫佢放去第2度又話每張椅係跟個張檯冇得搬...要我地2個人坐3張椅... D 態度好差!!!!!算! 我地叫野食. 我又衰...唔記得我朋友唔食牛叫左佢來食... 佢問侍應雜扒有冇牛架?. 居然回佢 " 我地牛最出名,上來更係食牛啦.唔係上來做乜!" .... 結果佢叫左豬. 我同老婆叫左 肉眼扒及T骨扒.食物 : 肉眼扒 (五成熟 黑椒汁) $78 - 唔算淋. 根多難切開. 食落"鞋"....T骨扒 (五成熟 黑椒汁) $95- 算幾淋. 但膏多. 食落都係"鞋"....結論:叫五成熟既牛扒, 一來到等1~2分鐘就切開中間位, 但已經粉粉地紅.冇升水 邊位直情九成熟....味道唔及早幾年. 唯一係鐘意個紅湯, 酸酸辣辣! PS.因電話冇晒電...
星期六同朋友行完街去食肚. 一行4大1細去食扒.

服務 :
D 態度好差!!!!!

結果佢叫左豬. 我同老婆叫左 肉眼扒及T骨扒.

食物 :
肉眼扒 (五成熟 黑椒汁) $78 [晚餐價, 原價$95]
- 唔算淋. 根多難切開. 食落"鞋"....

T骨扒 (五成熟 黑椒汁) $95
- 算幾淋. 但膏多. 食落都係"鞋"....

結論:

味道唔及早幾年. 唯一係鐘意個紅湯, 酸酸辣辣!

PS.因電話冇晒電....冇相睇...
2013-06-01
2013-02-26 56 瀏覽
是晚系太子補完課八點半,離九點四十五分睇戲仲有個幾鐘,於是唸住同bb系附近搵間餐廳食個飯😊由於我地都想食扒,又唔想又去花園,所以就唸住試下呢間第尾喇😆但係就無唸到係噩夢既開始😭 點解話係噩夢呢?話說我地一入到間餐廳,唔駛等就有得入座喇,環境都ok,不過就無爆場,此外bb話張沙發有d硬😥 因為時間無多,加之餐牌都好一目了然,我地幾乎係一坐低既同時就點埋餐:bb叫左份西冷,而我就叫左份肉眼,都係五成,飲羅宋湯😋個侍應問我地要咩汁,我好清楚咁同佢講:西冷要蒜茸汁,肉眼要黑椒汁。好快咁,湯同麵包已經送上,個湯飲落有少少辣但並唔會太辣,飲左之後都幾開胃😌不過bb就略嫌唔夠熱😔跟住再試下個麵包,個麵包就真係唔夠熱喇...😞不過呢d都唔係太大問題既,只要件扒好食就得喇! 飲完湯無耐,個主角好快就出場喇!只見bb件扒出曬煙,但係我件扒就死氣沉沉咁,煙都唔煙下,覺得怪怪地...不過美食當前,都唔理得咁多,即刻切左舊試下,都幾嫩,不過就無咩牛味,好似食緊件唔知咩幾既物體😓同埋件扒好薄身,完全都唔似肉眼既...再睇下bb果件,竟然係好厚身既,我地就唸,實係
飲完湯無耐,個主角好快就出場喇!只見bb件扒出曬煙,但係我件扒就死氣沉沉咁,煙都唔煙下,覺得怪怪地...不過美食當前,都唔理得咁多,即刻切左舊試下,都幾嫩,不過就無咩牛味,好似食緊件唔知咩幾既物體😓同埋件扒好薄身,完全都唔似肉眼既...再睇下bb果件,竟然係好厚身既,我地就唸,實係搞錯喇,本來如果塊扒好食既話都無咩,不過我地真係接受唔到,於是就打算搵個侍應問清楚,如果真係搞錯就換過😠bb已經有d嬲,問個侍應:「請問呢件係咩扒?」點解個侍應問返bb:「你叫左咩扒?」我心唸:系咪應該你講左先呢?你咁問有咩意思吖??不過bb最後都好有禮貌咁答左個侍應話叫左西冷,跟住個侍應就講左個令我地哭笑不得既答案:「呢件係西冷,得西冷先有肥膏。」我望左下我件扒d肥膏,當堂無言。我真係想問佢,咁我呢件係咩黎架?不過我最後都係無,bb都唔想再糾纏落去,於是就此作罷👋我地好快咁食完之後叫左兩杯凍飲,而呢兩杯凍飲實在係太無水準了,在此我覺得無必要浪費筆墨😓
最後bb同我講,再有下次我就唔姓x!我身同感受。
2013-02-25
2013-02-19 65 瀏覽
今晚帶老婆黎第尾牛扒食~~一聽第尾佢都打左個突.最差都敢叫佢食?時間尚早不用等位 , 叫左晚餐西冷7成+什扒餐先上紅湯同餐包 , 湯就稀左d 但都ok收貨啦, 但個包就冷冰冰西冷好多毅位 , 汁夠多同稠身 什扒就有煙肉 + 火腿 + 腸仔 + 雞扒 + 豬扒 + 牛扒 = 豐富十足再來2杯餐飲 2 個餐都只配薯菜 , 欠飯同意粉有d 美中不足最後+ 1 服務

時間尚早不用等位 , 叫左晚餐西冷7成+什扒餐

西冷好多毅位 , 汁夠多同稠身

再來2杯餐飲

2 個餐都只配薯菜 , 欠飯同意粉有d 美中不足