2024-06-06
最近同朋友去咗大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖嘅大滾友火鍋,呢間餐廳裝修中國風,門口有張金色龍椅,火鍋個鍋仲有金色龍頭,好有儀式感。今次試咗佢地嘅玲瓏浮凸花膠雞湯鍋,湯底勁濃郁,三黃雞同大大舊花膠煲出嚟,先飲湯再落打邊爐材料,真係滋補又美味。我哋點咗大滾友牛肉拼盤,有頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒同牛舌花,全部牛肉都非常新鮮,肉質嫩滑,簡直係牛肉愛好者嘅天堂!伊比利亞橡果豬係店長推介,肉質嫩滑,味道香濃,真係唔可以錯過。手打蟹子鮮蝦丸口感彈牙,每一啖都食到鮮味。牛骨髓入口即溶,濃郁香滑。大滾友雜菜拼盤,油麥菜、娃娃菜等都好新鮮,吸收咗湯底嘅精華,味道更上一層樓。飲品方面,自家製嘅足料竹蔗茅根,清甜解渴。最後仲有火燄焦糖豆腐花,店員黎到落糖點火,好有氣勢,外層焦糖香脆,內裡豆腐花嫩滑,甜品收尾,完美嘅一餐。