2018-04-13
重質不重量,第二次黎既一間放題!旺角兆萬中心10樓大本瀛今日又來旺角食放題啦,七點半,準時去到,準時有位,唔使等。兩個人入到去,安排左一張四人枱比我地坐,所以都坐得好舒服。提一提大家,如果有訂位嘅話,佢會比一張特別嘅點餐字俾你,入面有三款野俾你揀。有生蠔,海膽,同埋一條特色雪條。如果冇訂位嘅話,食呢三款野係要加錢㗎。一坐低就梗點點點點點左好多嘢食先啦,首先嚟到嘅係刺身拼盤。刺身拼盤方面,推介大家試吓泰式生蝦,佢會配埋個泰式辣醬,我醬汁做得好好。而且啲泰式生蝦咬落去好爽口,再配埋個辣醬,非常之惹味。我覺得佢作為一個開胃嘅前菜都係一個唔錯嘅選擇。另外值得一提嘅就係佢既甜蝦,意想不到咁新鮮,放題嚟㗎嘛,可以點到夠食到夠。除咗蝦刺身之外,亦都好推介大家去食帶子刺身,啲帶子真係好大粒啊。最緊要嘅係,成個刺身拼盤比我嘅感覺係新鮮嘅,而且上菜速度都幾快,落單之後10分鐘內就到左啦。然後就嗰啲壽司啦,當我地差唔多食完個刺身拼盤嘅時候,啲壽司就到左啦。平時食壽司我都會講下壽司面頭嗰塊刺身,但係今次我想講下個壽司啲飯。壽司飯做到比平時食開嘅壽司飯量少,減低飽肚嘅感覺,令到呢間放題更加抵食,又唔會浪費食物。
旺角兆萬中心10樓大本瀛
一坐低就梗點點點點點左好多嘢食先啦,首先嚟到嘅係刺身拼盤。
然後就嗰啲壽司啦,當我地差唔多食完個刺身拼盤嘅時候,啲壽司就到左啦。平時食壽司我都會講下壽司面頭嗰塊刺身,但係今次我想講下個壽司啲飯。壽司飯做到比平時食開嘅壽司飯量少,減低飽肚嘅感覺,令到呢間放題更加抵食,又唔會浪費食物。一如既往,火炙三文魚壽司係必食推介,果一種入口即溶的感覺,真係一試難忘,一試再試。
飲品方面,有冬瓜茶同埋碧螺春,碧羅春仲要係無糖嘅添,當然啦,其他汽水啤酒都一樣有。
特別送俾訂位客戶嘅海膽刺身到啦,一嚟都見佢細細份咁, 點知食落去就好新鮮,絕對係重質不重量。
雖然話放題主打日式食物,但係都好推介大家試吓份牛仔骨,真係燒得好嫰口,好入味,一啲都唔難咬。
當我哋食到差唔多飽嘅時候,店員就推介呢度嘅泰國菜都係佢哋嘅特色,可惜我哋已經食唔落啦。整體感覺,呢間放題既野食都係新鮮有質素既,下次再嚟一定要試埋佢嘅泰國菜先得。
店員方面熱情有禮,重會主動走過來問我地好唔好食。