2020-05-07 13246 瀏覽
裝修後再幫襯 換咗枱櫈 光鮮咗價錢就加咗$10 定座2pm有85折閒日12點 $198+10%=$218 減5%劵可用服務好好 要熱茶有熱茶 水滾茶靚罐裝汽水任飲 但Sake清酒要+$30@位過往都好嘅 但今次有缺點 上菜慢 上錯枱 漏單……魚生 正常嘅燒羊鞍 燒牛舌 香口肉嫩 都讚牛仔骨肉係腍 醃到有噚醃味(soda)冇調味 冇咸味鹽燒大虾 ~ 夠大夠鮮 但冇鹽味炸尤魚鬚~ 油膩 燒冬菇~ 香味 淡口蚧子沙律~ 青瓜脆爽 沙律醬份量足麵豉湯~ 咸咗2倍 人參湯蚧粥~ 粥夠綿 粟米甜 但半只蚧腳清酒煮蜆~ 蜆鮮味 淡口 冇酒味 冇蒜冇蔥 碗底有沙有碎売招牌炒蜆~ 好味 濃 1半未開売 1半甩晒蜆火煱~ 豆腐滑 生菜翠綠 嫩口
裝修後再幫襯 換咗枱櫈 光鮮咗

價錢就加咗$10 定座2pm有85折

閒日12點 $198+10%=$218 減5%劵可用
服務好好 要熱茶有熱茶 水滾茶靚

罐裝汽水任飲 但Sake清酒要+$30@位

過往都好嘅 但今次有缺點

上菜慢 上錯枱 漏單……
魚生 正常嘅

燒羊鞍 燒牛舌 香口肉嫩 都讚

牛仔骨肉係腍 醃到有噚醃味(soda)

冇調味 冇咸味

燒羊鞍
  • 岩鹽燒牛舌
  • 燒羊架
2020-04-29 1416 瀏覽
很少寫食評的我,也忍不住要讚一下, 以往一向食開大集團的放題店,已吃厭了, 在 openrice找了很多放題店,看到留言食物質素,價錢和服務大本瀛都很好,便挑選了這間一試, 果然服務真的冇得輸, 雖然帶咗口罩, 個個笑容滿面, 你真係好能感受到佢哋嘅熱情 ,食物方面,全部新鮮熱辣, 刺身連泰式生蝦都有,超正👍 就算連熟食全部都出哂煙熱辣辣, 連出哂名閹尖嘅阿媽都話食過咁多間放題,呢間真係得, 另外還送了每人一份海膽,海膽份量都唔少,真係一啲都唔孤寒,忘記了拍照😅 熟食芝麻雞翼, 出曬煙, 出曬汁, 羊架都醃得很好吃, 連平時不吃羊的我,也吃了 半件, 我個仔話啲蟹粥都非常好味,冬陰功湯夠熱夠辣, 最後還打埋邊爐,肥牛公仔麵生菜,最緊要提大家加隻溫泉蛋 ,溫泉蛋真係好正,左口魚火炙壽司你一定要試,飯細細舊但是暖的,左口魚入囗即溶, 甜品也相當有心思, 今日有即日燉木瓜雪耳 ,非常滋潤, 中午去食了三小時都沒有人趕你走, 還叫你慢慢食, 臨走仲叫你去門口雪糕櫃攞條雪條, 當然我們太飽了, 也吃不下,每人只吃了200多元連加一,在這抗疫時期,人人心驚驚面黑黑,這店很能給人正能量,不會因為人客少 hea住做,還比到這服務和食物水準真係非常好,下次一定會再去
2020-04-28
  • 鐵板燒紐西蘭羊架
  • 溫泉蛋
  • 和風芥末醬炒安格斯牛柳粒
2020-04-24 1395 瀏覽
自從上次食過之後覺得水準唔錯,想再食,點知裝修,咁啱突然間想食放題,就嘗試打電話去睇吓佢開返未,原來啱啱開返黎一日,即刻上去試,睇下水準有冇變。一上到去D枱同櫈都係新,感覺唔錯,最重要講返嘢食先,品種差唔多仲比之前多咗,刺身方面好新鮮有帶子有赤貝,有蝦、最重要有泰式蝦,點解重點講,因為食過出邊係點豉油嘅🤷‍♀️依度係有泰式醬(唔係雞醬),依D咪叫有Heart 囉雖然個軟殼蟹有啲林左同大舊左,不過整體都唔錯個泰式生菜包不得了,好食肉汁啱啱好加埋個泰式蝦汁醬一流再講不得了,溫泉蛋加埋呢個豉油正到爆,個汁可以撈埋個和牛壽司飯食由魚酥必叫味道啱啱好燒蝦超大隻有手板咁大,以為好乾,一開個蝦頭D汁飛出黎依個更加不得了,芝士蠔,後面帶子,一D都唔乾,好食過D酒店多多聲服務員非常好食羊架問你要唔要介辣仲有太多太多好食嘅嘢放唔晒上嚟,仲有冬陰功湯人蔘雞湯,花蟹粥我就覺得一般可以不吃,唔好晒quota 甜品雪糕方面都係比較普通得雀巢,同埋有幾款自家製嘅甜品糖水
雖然個軟殼蟹有啲林左同大舊左,不過整體都唔錯
個泰式生菜包不得了,好食肉汁啱啱好加埋個泰式蝦汁醬一流
由魚酥必叫
味道啱啱好
燒蝦超大隻有手板咁大,以為好乾,一開個蝦頭D汁飛出黎
服務員非常好食羊架問你要唔要介辣
甜品雪糕方面都係比較普通得雀巢,同埋有幾款自家製嘅甜品糖水

2020-04-01 1446 瀏覽
餐廳每一位員工都好好人,而且會好主動幫手收拾碟子,每一次有甚麼要求,每一次都好快有員工過來幫手,而且餐廳的氣氛好好,當日有客人生日,會播生日歌,而且仲有蛋榚送上來,每位員工都好熱情地幫客人慶祝,如果下次我有朋友我都會帶來這店舖吃飯!一入到店舖,想不到裏面竟然那麼多人。飲品方面,所有飲品任飲,真的很多選擇,有二十二款飲品,而且竟然有樂天的忌廉牛奶和蘆薈汁,而我朋友則拿了汽水芬達來喝。壽司我點了很多款,但我最喜歡黑松露系列壽司,因為他的每一舊壽司都俾好足料的黑松露,所以先會啖啖都吃到黑松露餘香,配刺身帶子是最鮮甜的。而刺身亦是帶子最岀色,一咬下去十分甜,所以我之後再叫了很多次。熟食方面,海老天婦羅是最岀色,皮不太厚,蝦肉實在,再加上汁,咬下去剛剛好。

2020-02-09
午餐
2020-03-09 1212 瀏覽
去食放題好多地方都係好逼,點好食但環境唔好都無用,但呢間唔同,唔逼食物又有水準,最讚係服務超好,已經係一個月內第二次幫襯,第一次係同男朋友去食,果日收工突然想食放題,上open rice睇就揀咗去呢間,先唔講嘢食先,我一坐低除低外套後,有個侍應走過來話見我件外套好大件,要唔要幫我掛起佢,驚阻住我,真係第一次食放題有侍應話要幫我掛起件外套!之後其他侍應服務都好好,見我哋未拎嘢飲,特登走過來同我地講飲品櫃在那裏,可以自己出去拎!食完諗住出去拎雪糕,一行出去有個侍應突然拎咗D雪條出來話請我食,話呢D要訂枱或加錢先可以食,就係因為服務太好,所以阿媽生日話要食散放題,二話不說就去返呢間,我book左8點,但因為我早左到,而阿媽細妹未到就坐在出面等啦!點知個侍應哥哥比我入左去先,話呢段時間唔限時間,所以唔使等齊人先入,我可以入去食住等,阿妹來到話要唔凍嘅飲品,個侍應哥哥拎過來時仲幫手開埋罐飲品,食物方面款色多,我有好多都冇影相,有韓日泰國菜,冬陰公湯唔錯,但人參雞湯就麻麻喇,燒大蝦隻蝦真係好大隻,不過有部份D肉梅梅地,但天婦羅蝦要讚咖,好掂,呢度上菜好快,冇漏單,又會勤收碟!我哋食完走喇,阿媽望住
去食放題好多地方都係好逼,點好食但環境唔好都無用,但呢間唔同,唔逼食物又有水準,最讚係服務超好,已經係一個月內第二次幫襯,第一次係同男朋友去食,果日收工突然想食放題,上open rice睇就揀咗去呢間,先唔講嘢食先,我一坐低除低外套後,有個侍應走過來話見我件外套好大件,要唔要幫我掛起佢,驚阻住我,真係第一次食放題侍應話要幫我掛起件外套!之後其他侍應服務都好好,見我哋未拎嘢飲,特登走過來同我地講飲品櫃在那裏,可以自己出去拎!食完諗住出去拎雪糕,一行出去有個侍應突然拎咗D雪條出來話請我食,話呢D要訂枱或加錢先可以食,就係因為服務太好,所以阿媽生日話要食散放題,二話不說就去返呢間,我book左8點,但因為我早左到,而阿媽細妹未到就坐在出面等啦!點知個侍應哥哥比我入左去先,話呢段時間唔限時間,所以唔使等齊人先入,我可以入去食住等,阿妹來到話要唔凍嘅飲品,個侍應哥哥拎過來時仲幫手開埋罐飲品,食物方面款色多,我有好多都冇影相,有韓日泰國菜,冬陰公湯唔錯,但人參雞湯就麻麻喇,燒大蝦隻蝦真係好大隻,不過有部份D肉梅梅地,但天婦羅蝦要讚咖,好掂,呢度上菜好快,冇漏單,又會勤收碟!我哋食完走喇,阿媽望住個雪櫃話罐椰汁好飲,個侍應其實幫我哋襟緊部lift,但見到我阿媽咁就話:可以拎走飲咖,唔緊要咖,拎啦!但阿媽話唔做呢D嘢,食完走就唔會再拎嘢,咁我哋就搭lift走,但其實我阿妹去左洗手間,點知佢落嚟後我見佢手上拎住罐椰汁,阿妹話佢等lift時個侍應哥哥話:佢哋話叫你拎罐走呀!所以阿妹先會拎!佢哋實在太好人,D服務真係好到一個點!我會再去幫襯的!
2020-03-08
慶祝紀念
生日
2020-03-06 1049 瀏覽
很久沒有吃午餐放題, 最近胃口特別大, 想食很多東西, 所以在旺角辦事後,揀一間有多款食物的午餐放題。因為唔食生野,所以在眾多壽司下,點黑松露三文魚拖羅蓉卷,蒲燒鰻魚壽司,醬燒芝士蟹棒壽司。川椒皮蛋, 川椒混合蒜泥加上蔥花,這個皮蛋非常好食的一個小食。蟹子沙律,新鮮爽口。香芧豬頸肉,薄薄一片,好味。牛油雜菌,新鮮炒起,牛油味四起。香蒜煙肉焗北海道帆立貝, 好欣賞他是即叫即焗, 新鮮熱辣,小心辣親個嘴。美式特濃芝士醬烤雞球,不太喜歡他的味道。炭燒雞翼上面灑咗一啲孜然粉。鐵板燒紐西蘭羊架上面審裁一些香草, 食三塊可以回本。一邊聽住喜歡的K-pop, 一邊食放題真好,又是一個輕鬆的下午,回家還是要工作的呢!滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8.5環境:8衛生:8服務:8價錢: 8舒適度:8總分:8

蟹子沙律,新鮮爽口。

香芧豬頸肉,薄薄一片,好味。

牛油雜菌,新鮮炒起,牛油味四起。

美式特濃芝士醬烤雞球,不太喜歡他的味道。

炭燒雞翼上面灑咗一啲孜然粉。

鐵板燒紐西蘭羊架上面審裁一些香草, 食三塊可以回本。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢: 8
舒適度:8
總分:8

2020-03-03 891 瀏覽
肺炎期間既衛生美食首選肺炎期間,街上人流小咗好多,出街食嘢都唔多人排隊,尤其是放題,火鍋類簡直係重災區,但我都明既,我自問都係一個健康既人,但其實我都怕怕,但作為一個foodie,三日不出街食飯,真係慘過返印度兩次😢唯有揀啲衛生有信心既店。今次黎既大本瀛以前都黎過幾次,環境都好乾淨衛生,服務態度又好,係我既信心之選!食物方面呢,雖然佢不嬲都衛生又好味😋,但都等我同你介紹下啦。由於真係餓咗美食好耐啦,一黎到就忍唔到點咗好多好嘢,放題好處就係咁,唔洗忍口,哈哈😄!首先黎既係,軟殼蟹手卷,軟殼蟹明題係即叫即炸,油汁充足,口感爽脆,壽司飯既甜酸度都掌握得好好,作為頭盤,真係有幾分驚豔。隨後黎到既係炸蝦餅同生菜包,炸蝦餅既質素絕對比得上傳統泰國餐廳既質素,蝦味好香,口覺彈牙,一流!生菜包上檯仲係熱辣辣,香氣逼人,一上菜侍應仲提我地因為係即整熱辣辣,依加食係最好味既,我都係二話不說開餐啦,果然,真係好似佢咁講,炒豬肉同冰冰生菜一熱一冷既強烈對比,令到成個菜式既味道提高咁唔止一個層次,強調推薦!隨後,孜然雞翼,牛油雞翼,同金菇肥牛卷就上場啦,牛油雞翼真係絕品,炸到漲扑扑,勁脆口 ,牛油既香,真係百食

肺炎期間既衛生美食首選
肺炎期間,街上人流小咗好多,出街食嘢都唔多人排隊,尤其是放題火鍋類簡直係重災區,但我都明既,我自問都係一個健康既人,但其實我都怕怕,但作為一個foodie,三日不出街食飯,真係慘過返印度兩次😢唯有揀啲衛生有信心既店。今次黎既大本瀛以前都黎過幾次,環境都好乾淨衛生,服務態度又好,係我既信心之選!
隨後,孜然雞翼,牛油雞翼,同金菇肥牛卷就上場啦,牛油雞翼真係絕品,炸到漲扑扑,勁脆口 ,牛油既香,真係百食不厭,係歷久不衰既美味!🤤金菇肥牛卷更係美味中既美味,金針爽口,肥牛香,重點係個醬,美味既程度簡直係不可言語,我誇張咗?一啲都無,因為我不嬲都好鍾意金菇肥牛卷,唔係針對依間既金菇肥牛,我係指所有金菇肥牛都係咁正😍。孜然雞翼就好香孜然味,真係勁香,但經過前面咁強美食既洗禮,唔小心高要求咗,平淡無奇既孜然雞翼就顯得普普通通,係我難得唔太推薦既一道菜,太多好味既選擇啦因為😢
食到一半,侍對突然問我地要唔要,薑茶同雪梨茶,天氣凍喎,特別推出養生暖飲,我就要咗薑茶,好重薑味,飲得出果份手工味,唔係街邊粉沖既劣質貨,其實,單單依份心意都贏晒啦🥰。
同飲品一齊黎既仲有清酒煮蜆同溫泉蛋,清酒煮蜆一啲都唔馬虎,清酒味濃,同時好易入口,蜆肉孜夠晒多,大大隻,食到我lam lam脷😋
正當我想食溫泉蛋既時候,壽喜燒又到咗啦,我就決定將依兩樣食物加埋一齊食,其實本身鍋入面都有蛋,加入埋新打既溫泉蛋,味道口感更上一層樓🤪餐廳好似怕我地食唔飽咁,成個鍋好足料,肥牛食完一舊又一舊都仲未見到煲底,真係超級滿足!
食到依到其實都開始有幾分飽意,但焗物上檯,賣相好靚,味道勁香,飽意又退咗幾分😭焗雞球完全唔簡單,千島醬超多,啖啖都係醬,雞球焗到岩岩好,又香又滑又好味。蒜蓉帶子隻隻都大大隻,有眼你睇蒜蓉超多,蒜味極濃,想唔好味都難呀,好彩叫咗四個,唔係都唔夠食呀!
炸物方面,天婦羅用既炸蝦新鮮,嫩滑,口感唔會散,高質!特別既地方係,佢有玉子天婦羅,玉子處理得好好,味道好濃,口感高質,脆皮玉子更加係第一次食,不過,有趣係有趣,但係玉子同天婦羅都唔係特別夾,唔係唔好食,但只係一般般,不過新奇程度都值得一試😛!炸芋圓味道好好,口感都一流,係想像中既味道,但做到想像中既味道,咪姐係好味嘍☺炸魚旦更加係正,其實我地平時食既魚蛋都炸過,不過佢果種炸魚蛋仲有層脆皮,錦上添花既感覺,梗係好!
烤物方面,烤牛仔骨可能係煮法問題,肉質比較老,味道雖然唔差,但口感偏硬,個人唔太鍾意。蝦串燒方面,由於蝦肉新鮮,味道完全可以比美天婦羅烤蝦,大力推薦。
最後,由於真係太唔健康啦,為咗健康啲,我地叫咗一盤壽司同沙律,自我感覺良好啲🤪 但我唔食生野既關係,我只係食咗灸燒芝士蟹柳,成片芝士係上面,仲要用火槍燒過,當然係超水準既表現啦!沙律方面,麻醬豆腐係一個完美既配搭,其實真係係功夫可言,但依兩款食物走埋一齊真係得兩個字可以形容,完美呀!中華沙律,調味正常,好食!蟹籽沙律更加係大大份,蟹子新鮮惹味,如果唔係最後先叫,真係有幾分想encore既衝動🤢
餐廳仲有各款甜品提供,不過由於前面既食物真係太出色啦,真係太飽了,甜品我道留待下次啦,哈哈!真正好味既餐廳係值得我再黎嫁麻!
2020-02-27 680 瀏覽
早兩日哩咗屋企超過50個鐘🥺今日終於出去放放風🌬平時都有追開 @cteateat_foodie posts...今晚就跟住去左間兆萬食放題✨.坐低店員好細心叫我地order定刺身📝選揀都幾多 有成10款以上 👆🏻件件都係厚身味道都ok🤜🏻🤛🏻炙燒壽司都係好有心思 細細件 唔會好大舊飯🤣.熟食反而幾有驚喜🤗有日本燒物鍋物🇯🇵仲有泰式涼拌小炒🇹🇭仲有韓國蔘雞湯🇰🇷鐵板燒牛舌同鹽燒牛舌好香軟嫩👅串燒都係熱辣辣多汁上碟 🍖炸榴槤波波球係爆漿榴槤醬 味道好真😍Encore 左兩次😋.飲品甜品都一應俱全👍🏻啤酒 有氣無氣氣水飲品都選擇好多🥤仲有細細個食兆萬放題必食既雪糕糯米糍🍨好懷念.....疫情期間 坐位仲會有分隔 真係會安心好多❤️不得不提店員都好細心同埋好快手👐🏻落單同收碟係光速嘅😂以$200左右放題黎講 食物選擇都幾多🤗
早兩日哩咗屋企超過50個鐘🥺

疫情期間 坐位仲會有分隔 真係會安心好多❤️
不得不提店員都好細心同埋好快手👐🏻
落單同收碟係光速嘅😂
以$200左右放題黎講 食物選擇都幾多🤗
日式放題就食得多啦🇯🇵不過今次黎食呢間大本瀛有埋泰國菜 🇹🇭 非常多元化👍🏻食物方面 亦都提供多款刺身普通款式 例如三文魚 切得夠厚 啖啖肉😆赤貝同帶子好新鮮😋所以都不停encore👍🏻泰式生蝦唔會好辣 夠惹味🌶熟食方面推薦香茅燒豬頸肉夠晒肥美🐷燒羊架好厚肉又入味😻天婦羅茄子好soft超好食🍆燒菠蘿酸甜多汁 係必食推介🍍軟殼蟹手卷同蟹子沙律都唔錯🦀總括而言 呢度地點方面 就係兆萬而且價錢唔貴 可以一試👍🏻

日式放題就食得多啦🇯🇵

總括而言 呢度地點方面 就係兆萬

而且價錢唔貴 可以一試👍🏻

2020-02-17
2020-02-26 441 瀏覽
今日約左個好耐冇見既朋友食飯,,我地都鍾意食是日本野,咁就約左吃放題, 我地揀左「大本瀛日式放題」 因為睇落好似性價比最好,,係MK又方便,去到果然無揀錯食物方面,其實樣樣野都好吃魚生新鮮,最好食係三文魚、油甘魚、甜蝦, 帶子 最估唔到有黑松露系列既壽司,另外:火灸三文魚都好正同埋海膽好正,lee D回本位唔洗講啦,食多幾件都返哂來呀。另外個羊架、牛粒同牛舌勁正熱騰騰,勁香,真係要食多兩件呀!同埋咁低既價錢仲要有好多野飲同甜品食真係正到冇得頂!!good….野食又新鮮,來既野又快,冇漏單,最重要係服務好好員工都好細心(見我地用晒紙巾又主動俾我地, 又教我地D野點食係最好食)。我同朋友一路傾計一路慢慢食野,D魚生食到最後幾件,服務員見到魚生D冰出左水佢就同我地講, 我幫你地收左佢,要食叫過新的, 放太耐出左水就唔新鮮個時我同朋友都覺得好驚訝,咁細心既,平時食其他放題,點會理出唔出水呀,俾左客人食就得啦!我真係想表揚個位服務員。
今日約左個好耐冇見既朋友食飯,,我地都鍾意食是日本野,
咁就約左吃放題, 我地揀左「大本瀛日式放題
 因為睇落好似性價比最好,,係MK又方便,去到果然無揀錯

食物方面,其實樣樣野都好吃
魚生新鮮,最好食係三文魚、油甘魚、甜蝦, 帶子

最估唔到有黑松露系列既壽司,另外:火灸三文魚都好正

另外
個羊架、牛粒同牛舌勁正
熱騰騰,勁香,真係要食多兩件呀!

同埋咁低既價錢仲要有好多野飲同甜品
真係正到冇得頂!!good….

野食又新鮮,來既野又快,冇漏單,最重要係服務好好
我真係想表揚個位服務員
2020-02-10
2020-02-26 441 瀏覽
📍大本瀛日式放題 (旺角)膽粗粗去左有「伏食中心」之稱既兆萬食放題,無咩期望,但有驚喜!唔知係咪呢期人少少,食物質素比預期好食物即叫即上,熱食不錯,例如金菇肥牛卷、燒冬菇、炸物、燒菠蘿等!午時任食3小時都只係$198!座位都幾有私隱度,有屏障!|🍤唔好放過佢啲炸物,炸雞軟骨、炸榴槤波波、炸紫芋波波、炸多春魚、炸蝦餅😻好好味呀!|壽司方面火焰系列都唔錯,仲有清酒煮蜆,幾清甜唔會太重酒味!👍🏼|香蒜煙肉焗帆立貝、和風芝士焗廣島蠔😻新鮮熱辣焗出黎,味道濃郁!|地址:旺角西洋菜街1號兆萬中心10樓味人均消費:$198 加一 (午市)|
📍大本瀛日式放題 (旺角)

午時任食3小時都只係$198!座位都幾有私隱度,有屏障!

地址:旺角西洋菜街1號兆萬中心10樓

人均消費:$198 加一 (午市)

2020-02-25 317 瀏覽
臨近情人節,不想當天貴價和另一半食好d,決定早幾天放工後和另一半慶祝,放題可說是選擇,菜式選擇由刺身、壽司,到串燒、甜品應有盡有,齊齊食情人節大餐!店內裝潢也算雅致,是日式風格,任食刺身有挪威三文魚、希靈魚,有頭甜蝦,招牌泰式生蝦,北海道帶子、北寄貝、等大路選擇。除了手握壽司外,放題還供應火炙壽司和醬燒主題壽司。爐端燒是放題的一大亮點,有鐵板燒紐西蘭燒羊架、鹽燒珍寶大蝦、鹽燒牛舌、雞翼、板燒牛仔骨等選擇。炸物還有各式各樣的日式天婦羅、吉列炸廣島蠔、貓山王榴槤炸彈...等。如果以上食物都不對你另一半口味,還有招牌的壽喜燒牛肉鍋和泰式料理如冬蔭功、泰式生蝦等,總有一款得另一半歡心!呢度嘅飲品,款式多到要擺2個大雪櫃,有一般嘅汽水、無糖茶,就連韓式飲品都係任飲㗎!雪糕櫃就提供左雀巢雪糕杯同埋雪米糍,無錯!都係任食架!菜單就已經有A到K這麼多張,選擇困難症都要犯了,真的很想把全部美食都點一遍哈哈~刺身款款新鮮,份量是自己在紙上寫的,切就切得唔太大件,啱啱好一啖一件。勝在可以任食刺身,食極都唔夠喉,一於就黎一盆就落一張新單,要不停不停咁食呀!泰式生蝦還有正宗酸辣汁配上,超好味! 大推介!三文魚厚
臨近情人節,不想當天貴價和另一半食好d,決定早幾天放工後和另一半慶祝,放題可說是選擇,菜式選擇由刺身壽司,到串燒、甜品應有盡有,齊齊食情人節大餐!

刺身款款新鮮,份量是自己在紙上寫的,切就切得唔太大件,啱啱好一啖一件。勝在可以任食刺身,食極都唔夠喉,一於就黎一盆就落一張新單,要不停不停咁食呀!泰式生蝦還有正宗酸辣汁配上,超好味! 大推介!三文魚厚切,油脂肉香,甜蝦帶子大大隻肉質嫩口,有獨特海水風味的鹽鮮香,北寄貝口感超爽脆,正啊啊!

這家的一品料理也很好吃,每款都夠嗮wok氣!!特別喜愛wok炒蒜片牛柳粒和牛油炒雜菌,作餐前小菜開胃一流!

壽司款款精緻新鮮,蒲燒鰻魚壽司,烤的外脆內嫩,超級香滑,秘制醬汁的味道滲透滿魚肉裡,咬一口滿滿鰻魚油的香味,簡直滿10份!

壽喜燒濃郁甜美,日式風情十足!喜歡特別一點,更可以選擇其他特色火鍋,分別有豬骨湯、地獄湯底等,客人可自選配料!牛肉略略一涮即可享用!

兩百多一位還能任吃2個小時!刺身熟食的選擇也超多!要吃到飽完全沒問題!
3K
2020-02-18 311 瀏覽
受疫情影響,最近都很少出街食飯了,但朋友相約食放題,心思思又想食喎,咁就梗係出黎啦。到了兆萬的大本瀛,食中午放題$198一位,食客不算多,不用等位。很肚餓,拿拿淋寫紙落order先,食物同之前來食時分別不大,刺身壽司一定唔少得,其他有串燒,鍋物,天婦羅,火鍋等等,一般放題店有嘅呢度都有,比較特別就係有泰式食物,炒蜆,冬蔭功湯等,唔一一list出黎了,即刻睇相仲好啦~刺身夠新鮮,三文魚厚切又肥美,帶子同甜蝦好鮮甜,螺片爽脆,加上擺盤又靚,啱晒打卡呀!壽司款式挺多,個人偏愛火灸系列,燒過啲魚油特別甘香。燒羊架也十分出色,香口滿油脂,濃濃的羊味好正,朋友同樣大讚呢。芝士焗蠔同蒜蓉焗扇貝,各有各特式,個人覺得兩樣都好好味。麵豉湯無乜特別啦,後面係飛天通菜,炒得幾惹味喎。豉椒炒蜆,即叫即炒熱辣辣,有驚喜喎,個汁好濃味辣辣地正呀,蜆亦肥美,可惜有幾隻有砂,扣分了。牛油炒雜菌,炒得幾香口嘅,後面係椒鹽雞軟骨,喔喔脆好食。燒菠蘿帶點酸正好解膩,仲有係豬肉生菜包,肉仲多過菜,包唔晒喎。天婦羅無乜特別,勝在新炸起個皮無淋晒。飲品款式幾多,仲有熱嘅生薑茶同柚子茶,但個人偏向凍飲,哈哈,個鼠年百氏罐好靚呀~甜

壽司款式挺多,個人偏愛火灸系列,燒過啲魚油特別甘香。
芝士焗蠔同蒜蓉焗扇貝,各有各特式,個人覺得兩樣都好好味。
麵豉湯無乜特別啦,後面係飛天通菜,炒得幾惹味喎。
牛油炒雜菌,炒得幾香口嘅,後面係椒鹽雞軟骨,喔喔脆好食。
天婦羅無乜特別,勝在新炸起個皮無淋晒。
甜品有雪米滋同雪糕杯任食,自助去雪櫃拎就可以了,味道都好多得揀。
另外仲有一次性嘅甜品紙,朋友要有豆腐花,自己揀左朱古力泡芙。

唔知係咪唔多客嘅關係,啲店員好殷勤,上菜同收碟都勁快手,放低食物個陣仲會講係咩黎,主動收走點菜紙,面上仲帶微笑添呀,簡直係受寵若驚,哈哈~
2020-02-16
2020-02-13 243 瀏覽
約朋友去食個晏,佢話出左bonus,想食豐富啲,響旺角,緊係要食放題啦,去左兆萬選一間叫大本灜嘅放題店食。珀丽酒店集团祝大家新年快乐身体健康!吉祥如意!心想事成!祝大家都有一个幸福和乐也融融的鼠年。飲品當然都係任飲,依罐百事可樂新年鼠鼠好鬼可愛,仲有無糖版,來自台灣的蘋果CC同不同嘅道地飲品等等。首先當然係刺身,壽司啦,我地就叫左三文魚,大粒帶子,鮑魚,帶頭甜蝦,希靈魚同泰式生蝦 等等!三文魚十分肥美,第一次同第二次點嘅都係腩位,平時出去食,腩位係會貴啲嫁嘛!大粒帶子係平時珍寶size,好口感之餘仲勁鮮味,希靈魚咬落short short聲,酸酸地又唔會好勁醋味!另外覺得必要點嘅係海膽花之戀,首先個頂有甘香嘅海膽同蝦籽粒被結實而又新鮮嘅三文魚片包著,叧外要介紹嘅係燒左口魚裙邊,佢除左逼左啲油份出嚟,仲有秘製醬汁同葱花搽左響魚面,色香味美!除了有不同美味日本菜式,仲有不少熟食,例如豉椒炒蜆,有wok嘅馬拉盞炒通菜同泰式豬頸肉,另一推介係佢嘅炸物,有炸雞軟骨,我至愛嘅炸香芋丸,芝士年糕,炸蠔同榴槤迷不可錯過嘅流心榴槤炸彈!點止刺身,炸物和美味熟食吖!仲有香港人至愛:打邊爐!點左地獄味(辣)

首先當然係刺身壽司啦,我地就叫左三文魚,大粒帶子,鮑魚,帶頭甜蝦,希靈魚同泰式生蝦 等等!三文魚十分肥美,第一次同第二次點嘅都係腩位,平時出去食,腩位係會貴啲嫁嘛!大粒帶子係平時珍寶size,好口感之餘仲勁鮮味,希靈魚咬落short short聲,酸酸地又唔會好勁醋味!另外覺得必要點嘅係海膽花之戀,首先個頂有甘香嘅海膽同蝦籽粒被結實而又新鮮嘅三文魚片包著,叧外要介紹嘅係燒左口魚裙邊,佢除左逼左啲油份出嚟,仲有秘製醬汁同葱花搽左響魚面,色香味美!

點止刺身,炸物和美味熟食吖!仲有香港人至愛:打邊爐!點左地獄味(辣),唔係太辣,只係有啲刺激感,仲有多啲機會食多啲菜,我地點左幾轉生菜吖(佢有肥牛,烏冬,公仔麵點嫁!啱曬一衆愛牛人仕!)
2020-01-18
2020-02-05 8483 瀏覽
有一段時間沒有到兆萬食放題,今晚就相約朋友去旺角,來到兆萬中心有好多間選擇,這間正好有店員在宣傳,後來我們便來到10樓的"大本瀛"試試,今日我們來得早所以不用等位,直接入得添。餐廳分段時間收費也有不同,按時段入座起計120分鐘,分段時間都有幾多。每位預定的客人都可選擇,即開空運生蠔/海膽刺身/特色雪條,其中一款。而我選擇了海膽,鮮甜Creamy,海膽味濃郁。店員十分有禮,提示我們,點完曬點餐紙的食物後,他會幫分開次序上菜,十分細心。先來點刺身:挪威三文魚、章紅魚、有頭甜蝦、泰式生蝦、赤貝、珍寶帶子。師傅的擺盤十分精緻,像冰雕一樣,珍寶帶子清甜細嫩,挪威三文魚章紅魚厚身肥美,有頭甜蝦粉嫩鮮甜吸引,泰式生蝦蘸上香茅汁更美味。餐前小食:胡麻豆腐、手拍黃瓜、芝麻八爪魚。壽司也有多款選擇,我喜歡火炙系列壽司:我點了火炙京蔥三文魚、火炙香蔥左口魚邊壽司和蒲燒鰻魚壽司。卷物手卷我點了: 香蔥和牛卷、黑松露三文魚拖羅蓉卷、海膽花之戀、軟殼蟹手捲。黑松露系列壽司不容錯過。泰國風味:我點了飛天通菜,還有多款想試,眼寬肚窄要留待下次再試。和風料理:清酒煮蜆,蜆肉肥厚帶清甜酒香,加點青蔥調味,清新香口。壽喜燒

海膽刺身

1984 瀏覽
刺身
餐前小食
餐前小食:胡麻豆腐、手拍黃瓜、芝麻八爪魚。

和風料理:
清酒煮蜆
清酒煮蜆,蜆肉肥厚帶清甜酒香,加點青蔥調味,清新香口。
壽喜燒牛肉鍋
壽喜燒牛肉鍋,湯底甜美,牛味濃厚,配菜有冬菇、金菇和娃娃菜,還拌有一隻雞蛋,拌勻更正。

爐端燒:
鐵板燒紐西蘭羊架必點,肉嫩腍滑,肉汁豐富,油香豐脾腴,羊味濃厚。
岩鹽燒牛舌
岩鹽燒牛舌簿切不韌,爽口牛味香濃。
金菇肥牛串亦不錯,鹽燒鯖魚不乾。
燒有機菠蘿,鮮甜厚肉多汁。
汁燒翠玉瓜,口感爽脆多汁。

一品料理:
一品料理
香蒜煙肉焗北海道帆立貝、和風芝士焗廣島蠔、美式特濃芝士茄醬烤雞球,整體醬香吸引。
迷你朱古力心太軟,富濃香朱古力,中間流心。
3.6牛乳奶凍,口感滑順,富濃厚乳香。

性價比不錯,服務一流,店員常留意我們的進度,換碟的次數也十分密,下次一定再來
2020-02-04
海膽刺身