2020-12-09 4236 瀏覽
見屋企人突然之間想食日式放題。就訂咗呢一間。入到去座位好寬敞。地方也很衛生。至於食物味道。真係比起好多日式放題好食好多,至少所有都是熱辣辣的出邊食好多日式放題都會冷冰冰的。值得推介佢嘅三文魚火勺壽司, 真係好好食,入口有甘香味。無論冷熱食物整體嚟講都好好食。媽咪好鍾意食燒羊架, 佢話羊架燒得好香冇羊騷味, 試咗佢個日式火鍋, 叫咗佢隻大紅蝦一嚟到好有驚喜^^真係好大隻, 雖然唔夠鮮味,但勝在夠大隻多肉, 仲有佢嘅焗蠔/焗扇貝 雖然好細粒, 但上面嘅沙律醬汁真係好惹味 壽司好 值得讚賞, 幫我剝緊蝦殼嘅時候, 店員竟然細心 幫我預備好濕紙巾給我抹手, 還留意著收拾 已經食完嘅東西
冇羊騷味, 試咗佢個日式火鍋, 叫咗佢隻大紅蝦
  • 壽司
  • 羊架
2020-12-05 2364 瀏覽
四人同行,一人半價。book左位一星期後竟遇上二人限序令,好彩餐廳有預備4人枱,中間放張隔板,夠1.5距離我地可以方便傳遞食物,同隔住距離傾計。熟食真係幾好食,食完暖笠笠,今日天氣都幾凍,出街都要帶住帽。員工服務都幾好,就算見到有昆蟲係牆爬過都會幫手捉,食物未來都會幫手追單,服務態度真係好緊要,就算催左3次單,都覺得對方係有心幫你追單,就算因為其他客人又係有人生日,見對方個個肥師大隻,都會有禮貌同我地講有客需要用大枱,幫我地換位坐,枱上所有野幫我地拿過去第二張枱。今日餐廳打左2次電話確認今晚入座,生日優惠送蛋糕仔。刺身壽司ok,食物都ok,3小時任食好夠時間,由7點15食到10點15,食到9點幾賣完單仲可以坐到夠鐘走。整體我地同朋友都覺得ok,雖然未至於會想立刻好密甘下月再來食,但將來再有慶祝都可能會再來食

2020-12-04
  • 刺身拼盤
  • 壽喜燒牛肉鍋
  • 燒物
2020-11-28 1935 瀏覽
好友约<日式放题>条件是非假日,晚餐不考虑,只午餐可能??但本人平日收工下午13:00喔。众多条件限制下再加上<疫情>因素~竟然浏览 Open rice 找到合适的<大本瀛>。喜出望外订位14:15~3位更可优惠-15%。<旺角>地铁站交通方便,所在地去年购物<自由行>期间人山人海,现在盛况不再,食肆在影响下~立杆见影,大厦入口宣传招徕工作人不少,惟独未见<大本瀛>参与???证明实力雄厚👍👍👍支撑有力。大家鱼贯埋位~先试鱼生刺身,挪威三文鱼+呑拿+鲍鱼片新鲜,味正宗。烧大虾+羊架+牛舌+牛柳粒+鲭鱼+多春鱼好味道。人参鸡汤有惊喜。令人奇怪是食物用<调味料>厨师控制得宜,各人未见有<味精>口渴症状 ,良心店家~值得称道。2小时搏杀后大家都抱团满足100%。人均不到$200消费~再送甜品。服务有礼,物超所值.....
2020-11-27
  • 三文鱼刺身
  • 和风芥末酱炒安格斯牛柳粒
  • 岩盐烧牛舌
2020-11-21 1756 瀏覽
生啤添飲重用杯,試過侍應撈亂我同朋友隻杯。唔太衛生,應該用新杯好D. 食物OK. 員工有禮。They will refill beer for you. But one of the servers (guy) mixed up the glasses of myself and my friend and obviously not acceptable... I tested by dropping a tiny object in mine and after refill, the server gave that glass to my friend..
食物OK. 員工有禮。
2020-11-05 3122 瀏覽
旺角放題多如雨後春筍,今日和朋友嚟食呢間嘅大廈,全幢食肆都係主打放題😀放題目標為本嘅就係👉魚生,食材是否新鮮,有幾多種類可選都是重要因素🥢🥢亦係其中一個人氣指標魚生質素唔弱😘,除咗必有嘅三文魚、赤貝、甜蝦⋯⋯第,仲有自家製作的玉子燒👍,質素媲美日式餐廳😘再encore😄生蠔🦪$108/6隻起,生蠔睇落雖然不是十分飽滿,但鮮甜美味😘意猶未盡,前後order 左2打😄值得推介😋😋仲有其他👇前菜熱食/熟食晚市$248/位每位加$40啤酒放題,啱晒鍾意飲啤酒🍻嘅朋友

再encore😄

晚市$248/位

每位加$40啤酒放題

啱晒鍾意飲啤酒🍻嘅朋友

2020-10-26 2840 瀏覽
講起放題 大家都一定聽過旺角兆萬中心而網上面都流傳呢度係劣食之塔🤯前幾日路過 就走左去試呢間平價日式放題-先讚一讚呢度嘅店員服務態度好好 上菜速度都好快每位入座會送一隻生蠔/海膽/磯燒鮑魚揀咗生蠔同海膽 兩樣品質都係差唔多 唔算難食海膽冇乜腥味 生蠔有少少金屬味尚算可以入口-刺身黎講 比較驚喜係可以任食珍寶帶子帶子有少少雪味 不過呢個價錢接受到既三文魚頗為肥美有油香 八爪魚爽口唔韌其餘既刺身都唔難食-金菇肥牛卷非常好食👍🏻牛肉嘅肉汁滲哂落金菇同出邊日式餐廳食到嘅差唔多🤓-芝麻雞翼、脆炸魷魚鬚、芝士年糕、紫心香芋丸呢幾樣野極度油膩 完全入唔到口 千祈唔好嗌🤗-壽司全部都係細細舊 唔會令到人好飽花之戀、火灸京蔥三文魚壽司唔錯軟殼蟹手卷塊紫菜有啲淋 唔係幾咬得開😕-總結係你永遠都唔會知邊一樣野係好食 邊一樣係中伏價錢上真係抵既 不過你食唔到太多野都係去返普通餐廳算好味評分😋:3/5🌟🌟抵食指數🤑:4 /5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟

講起放題 大家都一定聽過旺角兆萬中心
三文魚頗為肥美有油香 八爪魚爽口唔韌
其餘既刺身都唔難食
金菇肥牛卷非常好食👍🏻牛肉嘅肉汁滲哂落金菇
同出邊日式餐廳食到嘅差唔多🤓
芝麻雞翼、脆炸魷魚鬚、芝士年糕、紫心香芋丸
呢幾樣野極度油膩 完全入唔到口 千祈唔好嗌🤗
壽司全部都係細細舊 唔會令到人好飽
花之戀、火灸京蔥三文魚壽司唔錯
軟殼蟹手卷塊紫菜有啲淋 唔係幾咬得開😕
總結係
你永遠都唔會知邊一樣野係好食 邊一樣係中伏
價錢上真係抵既 不過你食唔到太多野都係去返普通餐廳算

好味評分😋:3/5🌟🌟
抵食指數🤑:4 /5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟
2020-10-12 2297 瀏覽
補足朋友生日所以選擇咗嚟呢度食放題,因為朋友本身好鍾意嚟呢度..我同另一朋友就第一次幫襯..我哋book咗夜晚7:30,唔小心早咗15分鐘去,不過店員都好好話都係7:30先幫我哋計時。一坐低就係咁剔剔剔...店員好好行過都即刻話幫我哋交左先唔洗5分鐘已經上左盤..勁快手..甜蝦係大隻既三文魚好肥美...雖然刺身選項唔算多,不過起碼係新鮮鹽燒大蝦,真係有手掌咁長,燒得都幾香..但D肉就有少少淋。訂座會有生蠔或者海膽仲有其他限定嘢送..我哋三個都揀咗海膽嚟到第一眼有啲嚇親...心諗個顏色點解咁黑鼓起勇氣食咗最黑嗰舊,味道講唔想係好鮮甜,不過不失...但唔會想再食不過呢度最驚喜就係生日蛋糕會有支煙花蠟燭送...仲播生日歌..
補足朋友生日所以選擇咗嚟呢度食放題
因為朋友本身好鍾意嚟呢度..
我同另一朋友就第一次幫襯..
一坐低就係咁剔剔剔...
店員好好行過都即刻話幫我哋交左先

唔洗5分鐘已經上左盤..勁快手..
甜蝦係大隻既
三文魚好肥美...
雖然刺身選項唔算多,不過起碼係新鮮

鹽燒大蝦,真係有手掌咁長,燒得都幾香..
但D肉就有少少淋。

訂座會有生蠔或者海膽仲有其他限定嘢送..
我哋三個都揀咗海膽
嚟到第一眼有啲嚇親...心諗個顏色點解咁黑

2020-07-05 4244 瀏覽
帶子解凍不足,三文魚不新鮮,基本上刺身拼盤比較差,但是我亦都不能完全怪你哋,因為疫症過後,不少放題刺身質量都下降,可能你們嘅情況也一樣,熟食還可以,但是鹹蛋雞軟骨近乎食不出鹹蛋味,只是見碟底有油,其他質素還好,但現在疫症員工不是每位都有戴口罩,衛生意識令我有點失望,但是你們出單出得足,還有出單出得快,都是值得欣賞,但是今次嚟食真是有少少失望。當然佢都覺得你們羊架做得唔錯,香料足夠,但是直接壽喜燒因為牛肉太老所以唔好食,之後我們直接叫火鍋質素好好十分多。天婦羅十分好,但是種類不足。雞翼也好食。

天婦羅十分好,但是種類不足。雞翼也好食。
  • 岩鹽燒牛舌
  • 燒羊架
2020-06-28 3687 瀏覽
在去之前都知道呢間食店檔次唔高,但openrice高分,所以都試吓。端午節假期2:30去到,已經少咗人,仲好坐得好舒服,隔離冇人。落單後好快就上菜,神奇。食物水準都ok,最深刻印象係羊骨架,夠稔夠香夠多汁,牛舌都不錯,唯芝士焗蠔就唔多新鮮,好腥,又細隻,但都預咗。罐裝飲品任飲,暢快。泰式蝦,燒雞翼不錯,壽司雖然唔靚仔,細隻,但ok好食。上網訂枱有85折,$800/4人,食到摸住個肚落樓,臨走先知有雪糕食,侍應話可以帶走,攞埋走,算抵食啦!
知道呢間小店五月裝修後重開 所以再來再戰江湖! 首先就食咗個大會提供嘅海膽, 海膽鋪上青瓜上面食落口清爽。 之後就開始日式放題 ,先叫刺身拼盤 ,刺身仍然保持水準 之後就叫咗冷盤有:拍青瓜 鳳爪 皮蛋 蟹子沙律, 以及我個人推介嘅柚子汁帶子沙律 。之後炸物就叫咗新出品嘅芝麻雞翼 鳳尾蝦 以及炸榴槤丸,再嗌少少壽司 :有左口魚 鰻魚 赤蝦 以及象拔蚌 。天婦羅方面 有大蝦 茄子 南瓜及蟹柳, 全部炸物出嚟都係新鮮熱辣 以及不油膩! 我個人在推介係金沙雞軟骨 配合清酒一絕。 燒物方面我推介係鹽燒牛脷肉質爽口彈牙, 其次就係燒蝦及燒菠蘿。 最後再要埋個清酒煮蜆及麻醬冷麵 作為呢一餐飯嘅總結😋
知道呢間小店五月裝修後重開 所以再來再戰江湖!
最後再要埋個清酒煮蜆及麻醬冷麵 作為呢一餐飯嘅總結😋
2020-06-25
2020-05-23 4179 瀏覽
喺OpenRice度搵咗好多間日式放題,終於朋友介紹咗大本贏。其實兆萬有好幾間日式放題,d間我之前都試過。不過,今次食過又覺得啲嘢進步左。魚生好新鮮,仲要好過酒店buffet。壽司即叫即包,啲紫菜仲好脆嘅。值得一讚係隻燒蝦,係上等嘅大虎蝦非常鮮。食物都好多選擇,兩個鐘頭同朋友傾偈都覺得唔係好夠,切埋蛋糕夠。老闆很好人,還幫我哋個蛋糕點上煙火蠟燭,雖然非常之趕時間,不過大家都非常之飽,值得推薦。👍
日式放題
日式放題
  • 刺身拼盤
2020-05-21 2141 瀏覽
第一次同朋友食呢間放題,我地今次食4:30,人唔算多,但服務員都好好,好有禮貌🥰前菜味道不過不失,泰式鳯爪對我黎講有一點酸,但十分開胃!💕我本身唔太鐘意食生既食物,但佢既螺肉、北寄貝都好爽,唔中意食刺身既都可以試下💕壽司有好多唔同既種類,都唔錯,但個人覺得蟹棒一般般佢既炸物必叫啊!全部都好脆,而且一啲都唔油,推薦!服務員見我地過左一陣都唔食,仲突登提我地要快啲食,因為剛剛炸好🥰🥰下次都會再嚟食🥰

前菜味道不過不失,泰式鳯爪對我黎講有一點酸,但十分開胃!💕

壽司有好多唔同既種類,都唔錯,但個人覺得蟹棒一般般

佢既炸物必叫啊!全部都好脆,而且一啲都唔油,推薦!

下次都會再嚟食🥰
2020-05-10 2192 瀏覽
最近香港氣氛不太好,連街上的人都少了很多,好想吃好味又飽肚的食物舒緩一下氣氛,經過兆萬中心,見到大本瀛有刺身有壽司有打邊爐,張海報十分吸引,所以吸引到我去那裏大快朵頤。首先一岀電梯門口,員工會說日文來歡迎我們,想不到十分熱鬧,旁邊就有雪糕櫃,一入座,首先先點刺身,推介帶子、馬刀貝和甜蝦,三者海鮮都十分鮮甜,而馬刀貝咬下去夾脆。熟食則推介羊架,上面還有香料作點綴,咬下去肉汁豐富,牛油雞翼都不錯,外層有一粒粒咬感,內裏沒有雪藏味,口感好棒,絕對推介。亦都嘗試了肥牛壽喜燒和肥牛豬骨拉麵,兩者的肥牛都好吃,油脂分布平均,拉麵好吃,湯底清甜,如果不是飽了都想叫多一碗。
最近香港氣氛不太好,連街上的人都少了很多,好想吃好味又飽肚的食物舒緩一下氣氛,經過兆萬中心,見到大本瀛有刺身壽司有打邊爐,張海報十分吸引,所以吸引到我去那裏大快朵頤。

2020-05-08 1080 瀏覽
星期五中午三點去食日式放題,去到員工服務幾好有問有答,之後坐低開始揀食物,第一樣揀刺生,三文魚生還可以,甜蝦唔太新鮮,因交第一張紙只叫了各種少星刺生食,再第二次比order 紙,等左成15分鐘都未到,以為多客oder 漏單算數再order過(當時成間鋪只有三四枱客)之第二次又等左15分鐘食咁耐放題未試過張枱會吉左成半個幾鐘都冇食物,叫侍應幫手叫先到,唔緊要食嘢最緊要開心,唔介意再落炸物燒物,又等左20分鐘只有幾件天婦羅,食左個半鐘只係食左兩盤刺生同一碟天婦羅,好我再忍,因為截單關係只好再寫多幾張炸物燒物,因就夠時間又冇咩食嘢再order碟壽司諗住食飽算,交左order紙又等,半個鐘只係嚟左幾粒炸紫薯...頂激到噴火,反映比侍應叫我再order會親自幫我跟,今次就係係嚟齊最後果一張order幾嘅嘢,之前果d就total lost ,食埋夠時間又要交枱,好野,食咁耐放題未試過食唔飽,呢間我以後都唔會去
2020-05-08
2020-05-08 1298 瀏覽
第一次食呢間放題今次食4:30呢段時間環境幾好,唔會話好迫服務員態度非常好👍🏻好有禮貌🔸泰式鳳爪較為入味,而且好開胃🔹青瓜如果係手拍既話會更入味🔸螺肉好食,同平時食開個啲差唔多🔹皮蛋既味道係好食,但個醬再多啲會更好食📢前菜不過不失,可叫可不叫🔹泰式生蝦好好食,但個人比較中意自己點醬,分開醬汁另上會更好🔸帶子好鮮,唔會有未溶雪既情況出現🔹螺肉、北寄貝、甜蝦必叫!如果唔食生野既朋友仔都可以試下螺肉,一啲都唔腥,比較爽口🔸赤貝較爽口🔹八爪魚食落略為有少少奀,但都好好食📢刺身整體好好食👍🏻都好新鮮,必叫!🔹軟殼蟹手卷必叫!好脆呀🔸芝士蟹棒壽司還可以,條蟹柳麻麻地📢其他壽司都可以叫黎食,不過個人覺得舊壽司飯略為酸左少少📢天婦羅炸出黎唔算油,會另外有個汁,點個天婦羅汁會冇咁油膩🔹牛仔骨唔會好奀,如果味道濃少少更好🔸燒菠蘿好甜,放題必叫!🔹燒冬菇表面會有燒汁,好入味📢燒物都可以試下,仲有啲瓜、雞翼、餃子...燒物黎講都比較多選擇🔹清酒煮蜆不推介❌似芫茜湯多啲,芫茜覆蓋左本身既味道🔸炒蜆一般,個味道唔突出,較普通📢下次唔會叫呢2款蜆食,味道麻麻🔹芝麻雞翼實冇死😆好入味,炸得剛剛好🔸香芋丸、榴連丸都好好
第一次食呢間放題
今次食4:30呢段時間
環境幾好,唔會話好迫
服務員態度非常好👍🏻好有禮貌
前菜

🔸泰式鳳爪較為入味,而且好開胃
🔹青瓜如果係手拍既話會更入味
🔸螺肉好食,同平時食開個啲差唔多
🔹皮蛋既味道係好食,但個醬再多啲會更好食
📢前菜不過不失,可叫可不叫

🔸帶子好鮮,唔會有未溶雪既情況出現
🔸赤貝較爽口
🔹八爪魚食落略為有少少奀,但都好好食
📢刺身整體好好食👍🏻都好新鮮,必叫!

🔹軟殼蟹手卷必叫!好脆呀
🔸芝士蟹棒壽司還可以,條蟹柳麻麻地
📢其他壽司都可以叫黎食,不過個人覺得舊壽司飯略為酸左少少

📢天婦羅炸出黎唔算油,會另外有個汁,點個天婦羅汁會冇咁油膩

🔹牛仔骨唔會好奀,如果味道濃少少更好
🔸燒菠蘿好甜,放題必叫!
🔹燒冬菇表面會有燒汁,好入味

🔹清酒煮蜆不推介❌似芫茜湯多啲,芫茜覆蓋左本身既味道
🔸炒蜆一般,個味道唔突出,較普通
📢下次唔會叫呢2款蜆食,味道麻麻

🔹芝麻雞翼實冇死😆好入味,炸得剛剛好
🔸香芋丸、榴連丸都好好食,入面好似流心質地,一咬開啲醬就會流出黎
🔹炸蠔炸得剛剛好,而且唔會腥,又唔會太油
🔸雞軟骨好香脆,值得一試
📢以上炸物都好滿意,可以試下
2020-05-03