2021-12-06
位於大圍火車站附近的積福街有一間門口掛完紅色燈籠嘅中式酒樓 大圍小館,佈置充滿中式風情,古色古香,多排紅色燈籠引人入勝👍去到撞正晚飯時間,比較多人等位,要等一陣先有位入去。餐廳環境燈光明亮而且舒服闊落蜜芽糖魚仔乾(餐前小食)每一條魚仔乾都用蜜芽糖包住,食落又甜又脆口仲有少少魚乾本身嘅咸香,食幾條再飲啖茶🍵即刻開胃左,為大餐做好準備😝勾魂叉燒(五件)$168厚切叉燒,每件都大大件,而且肉質仲要分瘦肥瘦三層😋食之前先茶上一層祕製燒汁再用火槍燒一燒,再沾上脆卜卜嘅米通嚟食🍖味道甜甜地而且口感得意,每一啖都唔同,瘦肉軟綿,肥肉油滑入口即化,非常好食😍香濃腐乳炒蝦球拌西蘭花$168腐乳味香濃連我唔鍾意食腐乳嘅朋友都鍾意👍蝦球粒粒都同乒乓波差唔多大細只細少少🤏而且彈牙爽口鮮甜,再用清爽嘅西蘭花撈埋腐乳汁食,令人欲罷不能🤤無花果肉排$188外型似咕嚕肉,味道少少酸甜,無花果片令肉排多層香味同多一分口感薑米蒜香籠仔蒸蟹飯$258橙色大大隻蒸蟹差唔多覆蓋成個蒸籠,蒸蟹同蒜蓉嘅香味撲鼻以來,蒸蟹肉質鮮味十足,而且仲好多蟹黃😍撈少少蒜茸嚟食已經好正。不過重點在於白飯到,蒸煮期間蟹嘅鮮甜都滲透到米飯入面,加上
蜜芽糖魚仔乾(餐前小食)
勾魂叉燒(五件)$168
香濃腐乳炒蝦球拌西蘭花$168
無花果肉排$188
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯$258
不過重點在於白飯到,蒸煮期間蟹嘅鮮甜都滲透到米飯入面,加上荷葉鋪底,令到飯底充滿唔同味道,蟹、蒜蓉、薑、荷葉幾種味道柔和配合,令味道昇華⤴️
肥仔我仲專登拆啲蟹肉再加埋蟹黃撈飯一齊食,真係頂瓜瓜🤩🤩🤩
桃膠紅棗雪梨糖水(附送)
清甜足料,飲一啖即刻感到好滋潤令人好溫暖☺️
係一餐令人好滿足嘅晚飯,餐廳環境佈置已經令我印象深刻,美食更為一絕,而且職員風趣幽默,未開始食飯已經令人好開心😁好適合一家人嚟食飯架