2019-01-09 207 瀏覽
在網上見到很多有關大和堂的報導,都未有時間去試試。今日放假,專程來試下果杯「大和堂咖啡」,一走入店舖裡面已經聞到咖啡濃香。咖啡師姐姐原來對世界各地的咖啡都好有研究,大家交流了一會,便坐下來試下杯signature 咖啡。Mmmm.... 其實都幾有特色,有少少蜂蜜甜味同Earl Grey 茶香,加埋濃淡得宜的咖啡,值得向朋友推介
2019-01-09 186 瀏覽
午餐時間來到這裡,裝修風格非常有格調,來的時候人不是很多,安安靜靜幾舒服,近排有點上火就點了份田七茶,一份意粉,田七茶放在一個玻璃樽裡面幾別緻,有好多田七葉,意粉上到來,料好足啊,蝦清理的好乾淨,每條意粉都包裹到醬汁和配料,不會同其他地方的意粉一樣沒味道,睇到店內沖咖啡的器具好專業,聽講係手沖咖啡,下次一定要試下。
2019-01-08 194 瀏覽
趁今日放假 專程去九龍城睇下呢間最近好出名嘅咖啡室 平日唔使迫 環境幾舒服😌😌聽說呢度嘅漢堡包係入面自己廚房手做 唔係係街入貨 唔怪得知質素真係唔錯😋😋😋🍔咬落去煙肉一啲都唔油 仲有塊漢堡味道較得好好 兩樣好夾唔會溜👍🏽仲有杯即磨咖啡都係重點 呢期係用Costa Rice咖啡豆 唔酸得黎又好香☕️用嚟飲咖啡嘅套裝仲好得意😂下次再見!

下次再見!
2019-01-08
2019-01-07 189 瀏覽
朋友仔send左呢間野既雜誌介紹過黎,就相約一齊去。一去到已經見門外大排長龍,排左大約40-45分鐘,我同另外一個朋友叫左招牌大和堂鮮奶咖啡($48),由伯爵茶、Espresso及蜜糖沖成,但飲唔出伯爵茶🤷🏻‍♀️叫了熱狗🌭️&薯條🍟$108,呢個價錢真係性價比超低,味道普通。Egg benedict $88Poached egg整得好流心,但都係個句,得一塊包同蛋就$88真係好貴。 紅棗芝士蛋糕$68諗住好奇怪唔夾,但意外地好食。balance 得好好,但略嫌魚膠粉落得太重手,口感膠左啲。 但成70蚊食件餅,我寧願俾多少少錢過tony Wong 食兩件餅好過。呢度賣環境多過野食,可一不可再。

Egg benedict $88

紅棗芝士蛋糕$68
呢度賣環境多過野食,可一不可再。
2018-12-22 469 瀏覽
從來不喜歡排隊,覺得極浪費青春(其實都冇乜,所以更應珍惜。)早兩日在非繁忙時間經過大和堂,見只需等一會兒就可入坐,就輕鬆地吃了一頓light Breakfast: 一杯養生花茶、一份什果Muesli穀物早餐,份量剛剛好,輕怡又健康。仲同友善的服務員吹咗兩句,relax 下,是一天的好開始。有時排一陣隊,都係值得嘅😎

有時排一陣隊,都係值得嘅😎
經理帶頭話食過依間餐廳好食,一行四人當然聽經理話,乖乖地跟住經理去覓食。其實早前已經有係openrice留意到依間餐廳,知道佢既特式所在係佢既背景故事,大和堂本身係一間百年中藥店行,結業後有位年青人租左黎做Cafe,但依然保留住中藥店既裝潢。可惜,自問唔算係一個食環境/對環境有好高要求既人,所以並無覺得特式裝潢異常吸引,大概就係「哦~幾得意呀」既反應吧。午餐時間黎到,發現都係無套餐叫既,所有飲品索價$4x一杯,我唔太喜歡飲咖啡,於是叫左杯$42既凍朱古力...諗住依個價錢,點都有返咁上下質素呀,點知一黎到,見到顏色淡淺,冰塊有大半杯已經知中伏,一飲,真係淡而無味,朱古力味薄弱,同我係茶記加兩蚊既凍朱無咩差別...真係好飲既凍朱我真係飲過,但依杯既質素,到底為何有自信定價四十呢?我地四個人,決定點四款食物share食~雞蛋仔與雞($108),炸雞大概有六至七件,配一底雞蛋仔,再淋埋糖漿,依個組合係無得輸既,炸雞就算放耐左依然香脆,而雞蛋仔都做到外脆內軟既效果,鹹鹹甜甜咁幾滋味,我認為已經係四款食物入面最好既一款。招牌大和堂牛肉漢堡($138),個包一黎到我地個個都嚇一嚇,點解咁迷你既?如

朱古力奶

我地四個人,決定點四款食物share食~

雞蛋仔與雞

招牌大和堂牛肉漢堡($138),個包一黎到我地個個都嚇一嚇,點解咁迷你既?如果係男士,相信一定食唔飽。
佢牛肉望落厚身,但一食肉質好散(其實一切已經散),而且乾淨淨無肉汁,好食既係塊包烘過,鬆脆香口,薯條正路無特別。
招牌大和堂牛肉漢堡

香辣虎蝦意粉($128),意粉彈牙,但醬汁較少,都幾dry下,掛唔到汁,虎蝦亦無咩味道,唔算好食,係食完已經唔記得有咩特別既一道菜。
香辣虎蝦意粉

傳統英式早餐($108),如圖所見,佢有雞蛋、蘑菇、烤蕃茄、豬肉腸、煙肉、焗豆同麵包,一樣無特別既地方令人記得。
傳統英式早餐

依個價錢,可能星期六日或者夜晚黎chill下都接受到,但中午時段黎講,食物質素又唔算高,依個索價對我而言真係貴到飛起。不值不值。
2018-12-18 286 瀏覽
聽到收音機得知有間特色餐廳座落於九龍城,所以今日專登揸車到訪 此店舊舖是一間中藥舖。 稍一不留神🙄會找不到餐廳門口,因為從外到內,保留部份原有裝飾叫了幾樣食品 店內選擇食品種類不算多味道沒有不平凡,亦有點不平凡 一間不過不失的餐廳懷舊又現代化, 確是打卡好去處如果店員能夠多一點笑容。 多一份親切。 英文及普通話能力好小小這會是完美的小店熱狗跟漢堡包選擇了很久 最後由店員推介,選了漢堡包漢堡包整個夠精緻肉塊多汁, 醬料恰當,整個配合好完美令 我很想加快再吃一口加上長而粗壯的薯條 口感一流Egg Benedict入口有一陣清新的感覺😉好鮮味的番茄配上盪樣的蛋黃希望大家喜歡這個分享🤗🤗
聽到收音機得知有間特色餐廳座落於九龍城,
所以今日專登揸車到訪
此店舊舖是一間中藥舖。 稍一不留神🙄
會找不到餐廳門口,因為從外到內,
保留部份原有裝飾

叫了幾樣食品
店內選擇食品種類不算多
味道沒有不平凡,亦有點不平凡
一間不過不失的餐廳
懷舊又現代化, 確是打卡好去處

如果店員能夠多一點笑容。
多一份親切。 英文及普通話能力好小小
這會是完美的小店

熱狗跟漢堡包選擇了很久
最後由店員推介,選了漢堡包

漢堡包整個夠精緻
肉塊多汁, 醬料恰當,
整個配合好完美
令 我很想加快再吃一口
加上長而粗壯的薯條 口感一流

Egg Benedict
入口有一陣清新的感覺😉
好鮮味的番茄配上盪樣的蛋黃

希望大家喜歡這個分享🤗🤗

2018-12-16 395 瀏覽
從媒體得知這店由一間傳統藥林舖改裝為cafe, 現仍保留部分裝飾,故昨天下午特別和朋友前來試吃,因塞車關係,比較晏才抵達。可惜一進門,不但沒有殷勤招待,只換來多次提醒,”我哋last order 5點半,6點關門”,真的講了數次!這是否叫我不要等,如你不想做生意,不如說我們將會收工,煩請日後再來幫襯!有感佢哋覺得唔憂做咁。因山長水遠特別前來,見有幾枱人已食完,就說會等等,因那時已5點19分。不出兩分鐘,已有人埋單離開,我們亦被帶入座,朋友即到櫃枱落單,叫了蟹肉牛油果沙律,洋蔥湯,鮮果waffle,桂圓紅棗茶及氣血茶。朋友問四眼女侍應可否先出咸食最後上甜品,仍然提供「極佳」態度,說落單後即做冇得分先後,ok, 因沒有多少時間剩的關係,都忍下去。上菜很快,估計都是先做定的,先來蟹肉牛油果沙律,唔...怎麼說呢,蟹肉份量有半根手指頭這麼多,牛油果都有幾粒,份量超乎想像的少!完全overpriced! 第一強差人意!之後上兩杯茶,不過不失咁啦。咁我多口問女侍應氣血茶有什麼在裡面,因之前未有時間細想及問詳情,換來的是好沒好氣答我,拿了個熱茶詳情牌,叫我自己睇,大佬,你身為侍應都理應解釋一下,總之

之後上兩杯茶,不過不失咁啦。咁我多口問女侍應氣血茶有什麼在裡面,因之前未有時間細想及問詳情,換來的是好沒好氣答我,拿了個熱茶詳情牌,叫我自己睇,大佬,你身為侍應都理應解釋一下,總之佢係完完全唔想做咁。

跟住上waffle, 普普通通啦,不過熱都唔熱吓,咁嘅水準,屬第二個強差人意!

最後先上洋蔥湯,湯稀稀的,只有少量洋蔥在湯內,又係一點都唔熱,味道普通,價錢高尚,屬第三個強差人意!

我和朋友係全程得不到任何服務,餐紙碟子要自己拿,你無論怎樣招手都得不到任何回應,唯有自助啦!之後反而我每完成一味,都很快過來收碟,最後四眼女侍應很殷切的走來說「我們還有一分鐘關門」,吓!有冇搞錯,當時我和朋友還有最少一半的茶未喝完,亦只是剛完成洋蔥湯,店內還有另外兩枱客未走,為什麼你不是提早15分鐘說這話,而是最後一分鐘,搞到我要倒水般的來完成這杯價值$68的氣血茶,飲完真的氣血上升!

總括來說,明顯媒體新聞稿都只是gimmick 招客手段,根本餐品實屬普通,有些更在水準以下,加上服務員這種傲慢全程趕客態度,離關門之路又走上一大段!
2018-12-15
2018-12-14 284 瀏覽
九龍城 大和堂🌟Chicken🐥 and Egg🥚 雞與雞蛋仔 $108💕炸雞同雞蛋仔都係我既最愛😍😍😍 一次過滿足哂兩個願望😋😋😋💕雞肉炸到脆卜卜🐓🐓🐓 雞蛋仔外脆內軟🍳🍳🍳加埋黑醋醬,酸甜幾開胃架🤗🤗🤗💕過價錢偏貴,若可微調一下就更好啦😚😚😚🌟 Crab and Avocado Salad $108蟹肉少得可憐,我只看到滿滿的菜☹☹☹💕#reneeklncity💕評分:😈😈😈#cafe#hkfoodie #hk #hkig #hkfood #weekend #salad#love #food #foodie #hkfood #hkfoodie #eat #around #the #world#is#my #ultimate #goal #gain #weight#desserts#hkblogger#sweet #full#winter#大和堂#chicken#cafe#kowloon#city
九龍城 大和堂
🌟Chicken🐥 and Egg🥚 雞與雞蛋仔 $108

💕過價錢偏貴,若可微調一下就更好啦😚😚😚
🌟 Crab and Avocado Salad $108

蟹肉少得可憐,我只看到滿滿的菜☹☹☹

💕#reneeklncity
💕評分:😈😈😈
2018-12-09 461 瀏覽
坐位安排混亂我們二人,前面四人。cafe入面明明有兩張二人吉枱,分開的;另外大枱亦有吉位,但並無即時安排入座,起初以為侍應想夾枱俾四人,咁無所謂,繼續等。但等咗15分鐘,係無人離開cafe的情況下,我地無拉拉有得入座。咁等呢15分鐘係為咗咩?製造人龍的情況?間cafe 感覺好多影相位,但其實好迫,為免影響其他人,都好難影相大和堂咖啡飲落都滑,但Earl grey 味好重,飲唔到咖啡味雞與雞蛋 Chicken and Egg炸雞好脆雞蛋仔都有雞蛋味,但唔表面唔算太脆

坐位安排混亂

咁等呢15分鐘係為咗咩?製造人龍的情況?

大和堂咖啡
飲落都滑,但Earl grey 味好重,飲唔到咖啡味

雞與雞蛋 Chicken and Egg
炸雞好脆
雞蛋仔都有雞蛋味,但唔表面唔算太脆
Chicken  and  Egg
午餐
Chicken  and  Egg
2018-12-09 371 瀏覽
二個人,叫咗三樣食物,冇一樣被稱讚😞杯flat white 只有奶味;奶茶蛋糕冇茶味;洋蔥湯,見到洋蔥,冇乜味。得塊麵包上面的芝士好D,麵包完全冇香味, 去馬莎買一個仲好食。我知你地好忙,這樣的價錢,連最基本的送餐的禮貌都冇,食物及餐具是求其放在枱上,好似唔係好想俾你。😓全間餐廳翻新,從細微見到係有要求,但奈何成果不佳,可惜!真是食裝修,來看百年老店的變身。影過相,一次就可以了。高興進去,失望出來。😓

二個人,叫咗三樣食物,冇一樣被稱讚😞
全間餐廳翻新,從細微見到係有要求,但奈何成果不佳,可惜!
真是食裝修,來看百年老店的變身。
影過相,一次就可以了。
高興進去,失望出來。😓

洋蔥湯
2018-12-08
10 分鐘 (堂食)
我甚少負評其他餐廳,我都忍唔住講幾句。首先中肯咁講,咖啡係正常好飲嘅,亦有自創口味,但可惜依個係唯一優點。侍應態度極需改善。剛到餐廳推門入去,侍應態度好似費時理你一樣。推門入到去,完全無人招呼。餐廳唔大,當時有四位職員在場,我相信當時人手係足夠。坐位安排十分混亂。明明有空位,侍應都要客人係門口排隊。我知有餐廳係喜歡用依一招做勢,但用到咁嘅招數做生意我唔感覺得有幾高明。希望餐廳唔會咁不智,用一D咁嘅招數。差不多食哂,侍應就突然叫我地搬位。當時我同朋友兩個人,明明坐緊一張二人枱,佢安排三個人坐我地隔離的二人枱,但明明有張長枱係有足夠三個人坐的位。我同朋友都即刻識做,快快手食埋佢就埋單走人,費事阻人做生意。另外值得一提,價錢同食物份量唔成正比,同行朋友食量唔大,但都覺得完全無食過野咁。當然我好明白,份量多與少,係好見仁見智,我亦唔敢講依個係缺點。我甚少負評一間餐廳,不竟人地都要打開門做生意,又何必食完唱。唔啱心水嘅,就僅止一次,下不為例,當買個教訓。但對於依間咖啡店,我都真係忍唔住要講番幾句。
我甚少負評其他餐廳,我都忍唔住講幾句。

侍應態度極需改善。

坐位安排十分混亂。

2018-12-03 503 瀏覽
近期很hit的咖啡店。由中藥店裝修翻新後,變身成為coffee shop☕️星期日早上十點去到,都已經坐滿座。不過俾錢時,竟然只收現金,真係有D唔方便><所以要特登出去禁機先。。嗌完D野食都好快上枱。我諗因為大家都會係嗌宜D野,所以都係不斷咁做XDAVOCADO TOAST不錯的,我只略嫌有點咸。同埋我本身唔鍾意牛油果打得咁爛,無唒口感~EGG BENEDICT加左$20 SALMON。不錯啦~不過正如隔離枱咁講,D野都幾貴都唔大份,所以抵食程度是一般。PICCOLO LATTE倒是有點驚喜的
近期很hit的咖啡店。
由中藥店裝修翻新後,變身成為coffee shop☕️
星期日早上十點去到,都已經坐滿座。
不過俾錢時,竟然只收現金,真係有D唔方便><
所以要特登出去禁機先。。
AVOCADO TOAST不錯的,我只略嫌有點咸。
同埋我本身唔鍾意牛油果打得咁爛,無唒口感~
EGG BENEDICT加左$20 SALMON。不錯啦~
PICCOLO LATTE倒是有點驚喜的

Avocado  toast
Egg  benedict  with  salmon
Piccolo  latte
2018-12-02
5 分鐘 (堂食)
Avocado  toast
Egg  benedict  with  salmon
Piccolo  latte
員工服務態度差,不尊重顧客和沒有禮貎。我們要求轉換座位到我們對面剛離開的顧客位置是因為我們的座位在空調下太冷了,但是那位「束馬尾微胖帶眼鏡的年青女員工」告訴我們有其他客戶進來要在一起坐,因此只容許我們坐在另一個仍在空調下的座位上。我們絕對尊重員工的安排。可是就在這時,我們旁邊的另外兩位顧客將座位移到我們剛剛要求的地方,那女員工就讓他們坐在那裡。我驚訝的問女員工為什麼那樣安排?她就看了一眼,支吾以對的走開了。事情很微不足道所以我們也沒再跟那女員工討論。我們來這裡是因爲這「活化大和堂」的理念,可惜只感受到醜化或扭曲了的陰暗面。承傳的只剩下裝潢!可惜又失望!
承傳的只剩下裝潢!可惜又失望!
2018-11-27 461 瀏覽
咖啡店以舊式中藥行為主題確是新穎 出眾 環境裝潢簡潔舒適所選傢私亦符合主題食面方面今次只點選了大熱狗性價比低 食完都冇記憶點咖啡方面今次點選了 大和堂鮮奶咖啡 和 鮮奶咖啡大和堂鮮奶咖啡 加了少許伯爵 且奶味較濃郁味道中規中矩 不過最敗筆係咖啡溫度上台時係暖偏冷 相信個奶係隨便打打就算至於鮮奶咖啡 咖啡味濃郁 但係同奶融和唔到溫度合格 較大和堂鮮奶咖啡熱多了換言之咖啡溫度係冇準則出餐員工方面態度有點高傲 沒有笑容說話溝通沒有情感且為open area 不應討論客人雖然不是討論本人令整間咖啡店形象大扣分總體來說 不會再有下次只是一間厄like 店 但厄得黎又唔係好多影相位
咖啡店以舊式中藥行為主題
確是新穎 出眾